Bytesrätt innebär att du får lämna tillbaka en vara till butiken och istället välja en annan vara. Butiken bestämmer om det ska finnas bytesrätt och under hur lång tid. Ibland kan butiken erbjuda dig ett tillgodokvitto när du vill byta varan. Då kan du köpa en ny vara i samma butik, men vid ett senare tillfälle.
Visa hela svaret
Contents
- 1 Hur returnera vara?
- 2 Måste män lämna tillbaka kläder i samma butik?
- 3 Hur hanteras returer?
- 4 Kan man lämna tillbaka kläder man köpt på rean?
- 5 Måste man ha fysiskt kvitto?
- 6 Kan man lämna tillbaka kläder med ett annat kort?
- 7 Hur mycket kostar det att returnera?
- 8 Kan man lämna tillbaka en vara utan förpackning?
- 9 Hur lämnar man tillbaka kläder från HM?
- 10 Vad kan man inte returnera?
- 11 Hur returnerar man en produkt?
- 12 Kan man lämna tillbaka kläder man köpt på nätet i butik?
- 13 Hur mycket kläder returneras?
Kan man lämna tillbaka kläder utan lapp?
När du köper något via nätet har du i de flesta fall ångerrätt i 14 dagar räknat från dagen efter du tog emot varan. Att lappen är borta gör som sagt inte att din ångerrätt försvinner utan du ska fortfarande kunna ångra köpet, så länge du meddelat företaget om det inom 14 dagar.
Visa hela svaret
Måste man ha kvitto för att lämna tillbaka?
Regler för kvitto | Hallå konsument – Konsumentverket Du har alltid rätt att få ett kvitto när du handlar i en butik. Och du har alltid rätt att få en bekräftelse på ditt köp när du handlar på distans, till exempel på nätet. Spara kvittot eller bekräftelsen för att kunna bevisa vad du har köpt och hur mycket du har betalat.
För att kunna reklamera måste du kunna bevisa ditt köp. Det gör du enklast med ett kvitto. För stora och viktiga inköp bör du spara kvittot under hela reklamationstiden, alltså i minst tre år. Om du inte har kvar ditt kvitto kan det gå bra att visa ett kontoutdrag i stället, om det framgår vad du har köpt.
Det finns ingen lag som säger att du måste ha ett kvitto för att kunna reklamera ett fel på en vara. Men du måste kunna bevisa att du har köpt varan i butiken, när du har köpt varan och till vilket pris. Att ha kvar kvittot är det enklaste sättet att bevisa detta.
- Om du inte har kvar kvittot kan det fungera med något annat bevis, till exempel ett kontoutdrag.
- Men för att det ska fungera som bevis måste det gå att se på kontoutdraget vad du har köpt.
- Om du till exempel har köpt flera varor i en butik vid samma tillfälle kan det vara svårt att se på ett kontoutdrag vilka olika varor du har köpt och vad de kostade.
I ett sådant fall kan butiken kräva ett kvitto för att ta emot din reklamation. Har du inte kvar ditt kvitto kan alltid fråga om butiken kan skriva ut ett nytt åt dig, men det är ingenting du kan kräva. När du handlar i en butik ska du alltid bli erbjuden ett kvitto.
datum för köpetpris på varornanamn på varornaantalet varornamn, organisationsnummer och adress till företaget.
Fullständig information om vilka uppgifter som ska finnas på ett kassakvitto hittar du i Skatteverkets föreskrifter om krav på kassaregister. När du handlar på distans, till exempel på nätet, behöver inte företaget ge dig ett kvitto på ditt köp. Däremot ska du få en orderbekräftelse.
Visa hela svaret
Hur returnera vara?
Att ångra sig – Om du vill använda din rätt att ångra köpet ska du meddela nätbutiken inom 14 dagar. Det betyder inte att du faktiskt måste lämna tillbaka varan inom 14 dagar men däremot, som det heter, inom skälig tid därefter. Det vanligaste är att man får betala returfrakten själv.
Allmänna reklamationsnämnden anser att risken för den återsända varan ligger hos säljaren men det är bra att kunna bevisa att du har skickat den. Därför är det alltid bra att få ett inlämningskvitto från postombudet. Om du vill vara på den säkra sidan kan det vara bra att skicka tillbaka varan med rekommenderad post, så att paketet kan spåras.
Det ger dig ett bättre skydd eftersom du får tillbaka pengarna trots att det oftast betyder att du måste betala för det rekommenderade brevet själv.
Visa hela svaret
Måste män lämna tillbaka kläder i samma butik?
Öppet köp och bytesrätt | Hallå konsument – Konsumentverket Ibland förväxlas öppet köp med ångerrätt, men det är två olika saker. Ångerrätt är en rättighet du har om du köper något på distans, det vill säga utan att träffa företaget. Det gäller till exempel om du handlar på nätet eller av en telefonförsäljare.
- Du har även ångerrätt om du köper något utanför ett företags affärslokaler, till exempel om företaget kommer hem till dig.
- Ngerrätten styrs av en lag och är inget företagen kan besluta om själva.
- När du handlar i butik har du aldrig ångerrätt.
- Det är vanligt att butiker erbjuder öppet köp eller bytesrätt för att du ska kunna lämna tillbaka det du har köpt.
Men det finns ingen lag som kräver att butiker måste erbjuda öppet köp eller bytesrätt. : Öppet köp och bytesrätt | Hallå konsument – Konsumentverket
Visa hela svaret
Hur hanteras returer?
3 snabba tips för effektiv retur: – 1. Skicka med en färdig returetikett. Gör er själva en tjänst och skicka med allt kunden behöver för returen, inklusive en returetikett med streckkod för att underlätta vid returhanteringen. På så sätt får ni en konsekvent hantering och minimerar risken att kunden returnerar på fel sätt.2.
- Ha en standardiserad returkontroll.
- Med tydliga krav och konsekventa rutiner kan ni minimera fel, effektivisera arbetet och göra det enklare för personalen som vet exakt hur de ska hantera alla olika typer av returer.3.
- Analysera returdata.
- Genom att samla in all returdata kan ni på lång sikt få ökad kunskap om er försäljning, produkters kvalitet och kundernas returfrekvens.
På så sätt får ni bättre koll på era kunders beteende och er kundlojalitet – men även på produktkvaliteten och om den skiljer sig mellan leverantörerna!
Visa hela svaret
Hur mycket kläder returneras?
I genomsnitt återsänds 22 procent av alla kläder som handlas online i Sverige visar en ny studie. Returleveranserna är en dold miljöbov enligt forskarna bakom studien. Systematisk överbeställning av kläder leder till ökade transportbehov vilket är en miljöbov inom e-handeln enligt Sharon Cullinane, professor i hållbar logistik vid Göteborgs universitet.
I genomsnitt returneras 22 procent av alla kläder som köps online i Sverige, men andelen varierar mellan 18 och 60 procent. Till exempel returnerar unga människor mer kläder än äldre, och kvinnor mer än män. Och trendiga plagg returneras mer än basplagg, säger Sharon Cullinane till Aktuell Hållbarhet.
Tillsammans med en kollega har hon under två år studerat den miljöpåverkan och energianvändning som uppstår när konsumenter returnerar kläder de har köpt på nätet. Forskningen visar att e-handeln har bidragit till ett nytt kundbeteende; kunder tenderar att systematiskt överbeställa kläder.
För att hitta rätt storlek eller den perfekta färgen beställer många kunder hem betydligt fler plagg än de avser att behålla. Sharon Cullinane menar att en anledning till att detta beteende är att själva processen för att hantera återsända varor, och den miljöpåverkan som uppstår till följd av alla returer, är okänd för konsumenterna.
Hur stor den totala miljöpåverkan av e-handelns returer är har emellertid varit svårt att mäta. Detta eftersom det krävs flera osäkra antaganden, framför allt vad gäller den sista milen då kunden hämtar och paketet på upphämtningsplatsen. Sharon Cullinane har emellertid en relativt klar bild av de stora källorna till negativ miljöpåverkan: – Den värsta källan är lastbilarna, framför allt de som går för omedelbar leverans eftersom kunderna vill ha sina paket så snabbt som möjligt.
Ett annat problem är att många människor åker bil den sista milen för att hämta upp sitt paket och för att lämna tillbaka de produkter de inte är nöjda med. Sen har du alla nya förpackningar som också är ett problem för miljön, säger Sharon Cullinane. Många returnerade klädesplagg har en lång resa framför sig innan de är tillbaka på marknaden, om de ens kommer dit.
Varorna måste kontrolleras, hanteras och återförpackas innan de får säljas på nytt. Vissa större företag har särskilda lager som hanterar returnerade varor. Andra kontrakterar ofta ut hanteringen till länder som Polen eller Estland – eller till och med till länder i Asien för att hålla nere personalkostnader och andra kostnader.
- Sharon Cullinane berättar att deras undersökning visar att det är mer regel än undantag att returnerade kläderna lämnar Sverige.
- För företagens del är det här inte bara en fråga om miljöpåverkan utan även kostnader som slår direkt mot verksamhetens resultat.
- Marknaden för näthandel av kläder är väldigt hårt konkurrensutsatt med små marginaler.
Företagen känner sig dock tvingade att erbjuda gratis returleveranser eftersom det efterfrågas av konsumenter. – Ett företag sa till oss att de tidigare tog betalt för returleveranser men att de slutade med det eftersom de tappade marknadsandelar. Det är det som är problemet, konkurrensen är så hård inom e-handeln, säger Sharon Cullinane.
- För att minska problemet med överflödiga returer rekommenderar Sharon Cullinane e-handelsföretagen bland annat att göra shoppingupplevelsen mer realistisk, och att de borde uppmana sina kunder att vara mer eftertänksamma innan de beställer en vara.
- Samtidigt menar hon att det är svårt att klandra de konkurrensutsatta företagen och menar istället att det framför allt är kundernas beteende som måste ändras.
– Först borde folk fundera på om de verkligen behöver göra en beställning. Många överbeställer kläder bara för att de vet att de kan sända tillbaka de. Sen borde folk även fundera på om de verkligen behöver få sina leveranser direkt. Om man är beredd att vänta ett par dagar kan företagen koordinera leveranser så att transportbehovet minskar, säger Sharon Cullinane.
Visa hela svaret
Kan man lämna tillbaka kläder man köpt på rean?
Ibland kan företag bestämma att öppet köp och bytesrätt inte gäller för varor som är på rea. Det betyder att du inte kan få pengarna tillbaka eller byta en vara om du köpt den på rea. När det gäller öppet köp och bytesrätt bestämmer företaget reglerna så det är tillåtet för företaget att ändra på reglerna för reavaror.
Visa hela svaret
Vad gör man om man inte har kvitto?
Vad händer om jag tappat bort kvitton till min redovisning? data-mc-breadcrumbs-count=3 data-mc-toc=True> Du är här: Bokföringslagen säger att kvitton och andra dokument med räkenskapsinformation måste arkiveras. Du måste också kunna styrka kostnader ifall Skatteverket genomför en granskning. Kvitton försvinner ibland, och det kan leda till problem för en anställd som behöver ett kvitto för sin reseräkning. Om ett kvitto försvinner kan du be utställaren om ett nytt kvitto. Om det inte är möjligt kan du själv göra ett verifikat, även kallad bokföringsorder. Verifikatet ska innehålla samma uppgifter som ett vanligt kvitto. När du gör ett eget verifikat kan du vanligtvis dra av kostnaden hos din arbetsgivare, förutsatt att du på annat sätt kan styrka utgiften. Att tappa bort kvitton vid många tillfällen kan bli problematiskt. Det finns ingen regel som säger hur många kvitton du får missa att redovisa, men du ska kunna styrka att du haft de kostnader du påstår. Skatteverket prövar varje fall för sig. Om enstaka kvitton på små belopp försvinner uppstår oftast inte problem, så länge det är rimligt att kostnaden hör till affärsverksamheten. Om du själv skapar bokföringsordern har du generellt sett inte rätt att dra av momsen. Enligt Regeringen 2007/08:25 kan i avdrag göras i särskilda situationer trots att underlaget inte uppfyller krav på fakturainnehåll enligt lag. “Detta bör gälla under förutsättning att avdragsrätten kan styrkas med stöd av uppgifter i annan tillgänglig dokumentation, t.ex. ett avtal mellan parterna, eller om den uteblivna eller felaktiga uppgiften inte har någon avgörande betydelse för skattekontrollen.” För att undvika problem med borttappade kvitton till redovisningen rekommenderar vi att du använder en tjänst som Visma Utlägg som sparar dina kvitton digitalt. : Vad händer om jag tappat bort kvitton till min redovisning?
Visa hela svaret
Måste man ha fysiskt kvitto?
Du har rätt att få kvitto på ditt köp Lagen innebär att de flesta som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning (hit räknas även betalkort) måste ha ett certifierat kassaregister. Säljaren ska vid varje försäljningstillfälle ta fram och erbjuda kunden ett kassakvitto.
- Vittot kan erbjudas i pappersform eller som ett elektroniskt kvitto.
- Du ska inte behöva be om ett kvitto utan säljaren är skyldig att ta fram och erbjuda ett kvitto.
- Företag med liten försäljning (försäljning som inte överstiger fyra prisbasbelopp under ett år) omfattas inte av lagen.
- Företaget behöver då inte använda kassaregister och inte erbjuda kvitto.
Vill du läsa mer om kassaregister kan du göra det på sidan Kassaregister.
Visa hela svaret
Kan man lämna tillbaka kläder med ett annat kort?
Har en butik rätt att neka återköp till annat konto än ursprungsköp? Till exempel om farmor ger ett kvitto på presenten som hon har köpt med kort och svärsonen vill lämna tillbaka köpet eftersom det inte passade. /Anna-Lisa Svar: Ja, butiken kan neka återköp till annat kort.
Visa hela svaret
Måste man returnera i samma påse?
Inledningsvis är öppet köp och bytesrätt ett frivilligt åtagande från företagets sida. Konsumenten har inte någon sådan rättighet enligt lag. Om företaget erbjuder öppet och bytesrätt har dem möjlighet att kräva att varan ska återlämnas i originalförpackningen.
Visa hela svaret
Hur mycket kostar det att returnera?
Får returavgifter vara hur höga som helst? Hej! Stort tack för att du hör av dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Allmänt om retur Det finns inga lagar som reglerar vad näringsidkare får ta ut i avgift för returer i Sverige. Däremot finns det krav att näringsidkaren måste informera om kunden måste bekosta returer själv och med hur mycket, vid köp över internet.
- Utifrån din fråga är det lite svårt att veta exakt vad som kan ha skapat dessa höga returavgifter.
- Beroende på vad det är för något du har köpt, dess värde, storlek, mängd och vikt avgör huruvida det är rimligt att betala så pass mycket i returavgift.
- Även huruvida det är företaget som måste hämta varan hos dig eller inte spelar in eftersom detta då skapar en personalkostnad.
Om det är en vara som du har specialbeställt kan exempelvis vara en sådan situation där kunden får betala mycket pengar även vid retur eftersom efterfrågan av just den varan kan vara låg och det kan vara svårt för näringsidkare att sälja varan vidare efter returen.
- På företagets hemsida eller vid köpet ska det alltså tydligt framgå om det kan komma att kosta så mycket som 1700 kr sammanlagt för en retur.
- När det gäller returer av mindre ting, så som kläder, är en rimlig returavgift runt 40 kr så som det ser ut idag.
- Att returnera exempelvis en vitvara kan ju däremot rimligen kosta betydligt mer än så.
Det är upp till varje företag hur de väljer sina rutiner i sådana här situationer. Handlingsplan Jag rekommenderar dig att kontakta företaget kring detta. Om det inte är ett välkänt företag kan det vara bra att läsa på lite om företaget för det fall att flera personer har skrivit på internet om lurendrejerier från företagets sida.
Visa hela svaret
Kan man lämna tillbaka en vara utan förpackning?
Hej Denice, Ja, du kan reklamera varan fast du inte har kvar förpackningen. Om det är ett ursprungligt fel på rakapparaten, det vill säga ett fel som fanns på rakapparaten när du köpte den, så har du rätt att reklamera den och kräva att företaget åtgärdar felet.
Då kan företaget i första hand välja att antingen laga den eller byta ut den mot en likvärdig rakapparat. Du kan alltså inte kräva att företaget tar tillbaka apparaten, utan de har rätt att försöka rätta till felet. Kontakta företaget skriftligen Reklamera till företaget igen, gärna skriftligt, och förklara vad du tycker är fel med rakapparaten.
Kräv att felet åtgärdas och begär ett svar av företaget. Om du och företaget inte kommer överens De flesta kommuner erbjuder konsumentvägledning, dit du kan vända dig för information och stöd. Sök din kommunala konsumentvägledning här Om du och företaget inte kommer till en lösning kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning.
Visa hela svaret
Hur lämnar man tillbaka kläder från HM?
RETURER. Om du bestämmer dig för att returnera varor fyller du antingen i retursedeln som medföljer paketet och skickar tillbaka varorna till oss eller returnerar varorna i valfri H&M butik. Observera att de varor du vill returnera till oss måste skickas inom 30 dagar från det datum då du tog emot paketet.
Visa hela svaret
Får en butik neka någon att handla?
Svar: – Hej Kjell-Åke, Jag kan inte ge något ytterligare svar än det som mina kollegor tidigare svarat. Det beror på att detta inte finns reglerat i konsumentlagstiftningen som är den lagstiftning som vi arbetar med. Ett företag får alltså själva välja vem de vill sälja till.
- Om du blir nekad att handla hos ett företag kan du fråga vad som är anledningen till detta.
- Ett företag får alltså inte neka någon att handla på på grund av till exempel etnisk tillhörighet, religion eller kön.
- Då handlar det om diskriminering och det är inte tillåtet.
- Läs mer om diskriminering och gör en anmälan på Diskrimineringsombudsmannens webbplats.
Vänligen Louise 17 januari 2020
Visa hela svaret
Vad kan man inte returnera?
Returpolicy & -sätt | Återbetalning & byte | H&M SE Du är alltid välkommen att returnera produkter inom 30 dagar, till valfri H&M-butik i Sverige. För att göra en retur i butik behöver du visa upp originalkvittot eller följesedeln, produkterna ska vara i samma skick som vid köptillfället samt ha etiketterna kvar.
- Alla varor kan inte returneras i butik, se undantag nedan.
- Som H&M-medlem har du tillgång till digitala kvitton för dina köp i våra butiker via ditt medlemskonto (“Mitt Konto”) på hm.com och i H&M-appen.
- Returnera butiksköp Återbetalningen sker till samma betalsätt som användes vid köpet.
- Har du betalat med kort, görs återbetalningen endast till samma kort som vid köptillfället.
Om det ursprungliga kortet inte kan uppvisas vid retur görs återbetalningen till ett tillgodokort. Retur med presentkort återbetalas till ett tillgodokort. Produkter betalade med kontanter kan endast returneras i butiker med kontanter alternativt kan returbeloppet sättas in på ett tillgodokort.
Om kvitto på godkänd retur saknas kan du byta till en ny produkt för samma aktuella försäljningspris. Vid reklamation, ta med produkten och originalkvittot till en H&M butik. Returnera online köp i butik Återbetalningen sker till samma betalsätt som användes vid online köpet. Om du vill byta till annan produkt direkt i butiken behöver du betala för den nya produkten om du har använt H&M x Klarna eller Pay Pal vid köptillfället, du blir då återbetalad för den gamla produkten.
Om du har betalat ditt online köp med kort och vill byta till en dyrare produkt betalar du endast för mellanskillnaden. Om du köpt en vara till rabatterat pris och önskar byta till annan storlek behåller du rabatten under tiden öppet köp gäller. Saknas följesedeln vid en godkänd retur kan du byta till en ny produkt för samma aktuella försäljningspris.
Munskydd kan inte bytas eller returneras i butik eller tillbaks online av hygienska skäl. Av hygien- och säkerhetsskäl kan vi endast acceptera returer av skönhetsprodukter om produkten är oöppnad. Kan inte returnera i butik – köpt i butik Observera att du inte kan returnera eller byta oplomberade nederdelar på underkläder, kosmetika, munskydd, smycken eller presentkort. Kan inte returnera i butik – köpt online Produkter från våra partners varumärken och produkter från designer- och specialkollektioner köpta online kan inte returneras i butik.Felaktiga leveranser, kosmetik, smycken och oplomberade nederdelar på underkläder kan inte returneras i våra butiker utan måste returneras till online.Speglar, möbler, lampor och mattor över två meter kan inte lämnas tillbaka till butik utan måste returneras till online.
: Returpolicy & -sätt | Återbetalning & byte | H&M SE
Visa hela svaret
Hur returnerar man en produkt?
Du kan returnera din produkt till ditt närmaste MediaMarkt-varuhus, antingen genom att ta med produkten och kvitto till varuhuset eller genom att skicka din produkt till oss via post/annan transportör. Vill du skicka produkten i retur via post ber vi dig att läsa instruktionerna på retursedeln i ditt paket.
Hur du förbereder din försändelse inför retur: 1. Produkten ska returneras i originalkartongen som du fick produkten i, placera denna i ytterligare kartong med skyddande material såsom bubbelplast/skum inuti. Om produkten är en surfplatta/telefon av något slag, placera denna med skärmen nedåt i emballaget, ej med skärmen vänd uppåt! Kartongerna måste klara fall från 1 meter utan att kunna röra sig fritt inuti, detta för att undvika fraktskador.
MediaMarkt avsäger sig allt ansvar/ersättningskrav för skador som uppkommit vid felaktig paketering. OBS! Om originalemballage inte används, se till att tillräckligt med stötdämpande material finns runt varan.2. Kvittokopia ska skrivas ut och även denna ska skickas med i paketet (kvitto finns bifogat i mailet du mottog när din beställning skickades från vårt lager).3.
Vid utnyttjande av ångerrätten på en onlinebeställning ber vi dig att läsa instruktionerna på din retursedel som du hittar i paketet. Retursedeln ska fyllas i och skickas med i paketet när du returnerar en produkt. Produkten ska skickas som företagspost. Produkter som returneras mot postförskott eller levereras till ombud kommer ej att lösas ut.
Be alltid ombudet om att få kvitto på att du lämnat ditt paket till dem för retur. Vill du returnera en större produkt som levererats med PostNord/Bring tar du kontakt med dem för att boka upphämtning, fraktkostnaden betalar du direkt till transportören.
Visa hela svaret
Vart lämnar man returer?
Med PostNord Return Drop Off gör du det enkelt för dina kunder att skicka tillbaka ett paket samtidigt som både du och kunden får full kontroll på returerna. Att använda PostNord Return Drop Off är enkelt. Du förser din kund med en returfrakthandling och en instruktion om hur returen går till. Kunden lämnar försändelsen till närmaste ombud och inom kort är varan tillbaka hos dig.
Visa hela svaret
Hur returnerar man i butik?
Returpolicy & -sätt | Återbetalning & byte | H&M SE Du är alltid välkommen att returnera produkter inom 30 dagar, till valfri H&M-butik i Sverige. För att göra en retur i butik behöver du visa upp originalkvittot eller följesedeln, produkterna ska vara i samma skick som vid köptillfället samt ha etiketterna kvar.
- Alla varor kan inte returneras i butik, se undantag nedan.
- Som H&M-medlem har du tillgång till digitala kvitton för dina köp i våra butiker via ditt medlemskonto (“Mitt Konto”) på hm.com och i H&M-appen.
- Returnera butiksköp Återbetalningen sker till samma betalsätt som användes vid köpet.
- Har du betalat med kort, görs återbetalningen endast till samma kort som vid köptillfället.
Om det ursprungliga kortet inte kan uppvisas vid retur görs återbetalningen till ett tillgodokort. Retur med presentkort återbetalas till ett tillgodokort. Produkter betalade med kontanter kan endast returneras i butiker med kontanter alternativt kan returbeloppet sättas in på ett tillgodokort.
Om kvitto på godkänd retur saknas kan du byta till en ny produkt för samma aktuella försäljningspris. Vid reklamation, ta med produkten och originalkvittot till en H&M butik. Returnera online köp i butik Återbetalningen sker till samma betalsätt som användes vid online köpet. Om du vill byta till annan produkt direkt i butiken behöver du betala för den nya produkten om du har använt H&M x Klarna eller Pay Pal vid köptillfället, du blir då återbetalad för den gamla produkten.
Om du har betalat ditt online köp med kort och vill byta till en dyrare produkt betalar du endast för mellanskillnaden. Om du köpt en vara till rabatterat pris och önskar byta till annan storlek behåller du rabatten under tiden öppet köp gäller. Saknas följesedeln vid en godkänd retur kan du byta till en ny produkt för samma aktuella försäljningspris.
Munskydd kan inte bytas eller returneras i butik eller tillbaks online av hygienska skäl. Av hygien- och säkerhetsskäl kan vi endast acceptera returer av skönhetsprodukter om produkten är oöppnad. Kan inte returnera i butik – köpt i butik Observera att du inte kan returnera eller byta oplomberade nederdelar på underkläder, kosmetika, munskydd, smycken eller presentkort. Kan inte returnera i butik – köpt online Produkter från våra partners varumärken och produkter från designer- och specialkollektioner köpta online kan inte returneras i butik.Felaktiga leveranser, kosmetik, smycken och oplomberade nederdelar på underkläder kan inte returneras i våra butiker utan måste returneras till online.Speglar, möbler, lampor och mattor över två meter kan inte lämnas tillbaka till butik utan måste returneras till online.
: Returpolicy & -sätt | Återbetalning & byte | H&M SE
Visa hela svaret
Hur returnerar man en produkt?
Du kan returnera din produkt till ditt närmaste MediaMarkt-varuhus, antingen genom att ta med produkten och kvitto till varuhuset eller genom att skicka din produkt till oss via post/annan transportör. Vill du skicka produkten i retur via post ber vi dig att läsa instruktionerna på retursedeln i ditt paket.
- Hur du förbereder din försändelse inför retur: 1.
- Produkten ska returneras i originalkartongen som du fick produkten i, placera denna i ytterligare kartong med skyddande material såsom bubbelplast/skum inuti.
- Om produkten är en surfplatta/telefon av något slag, placera denna med skärmen nedåt i emballaget, ej med skärmen vänd uppåt! Kartongerna måste klara fall från 1 meter utan att kunna röra sig fritt inuti, detta för att undvika fraktskador.
MediaMarkt avsäger sig allt ansvar/ersättningskrav för skador som uppkommit vid felaktig paketering. OBS! Om originalemballage inte används, se till att tillräckligt med stötdämpande material finns runt varan.2. Kvittokopia ska skrivas ut och även denna ska skickas med i paketet (kvitto finns bifogat i mailet du mottog när din beställning skickades från vårt lager).3.
- Vid utnyttjande av ångerrätten på en onlinebeställning ber vi dig att läsa instruktionerna på din retursedel som du hittar i paketet.
- Retursedeln ska fyllas i och skickas med i paketet när du returnerar en produkt.
- Produkten ska skickas som företagspost.
- Produkter som returneras mot postförskott eller levereras till ombud kommer ej att lösas ut.
Be alltid ombudet om att få kvitto på att du lämnat ditt paket till dem för retur. Vill du returnera en större produkt som levererats med PostNord/Bring tar du kontakt med dem för att boka upphämtning, fraktkostnaden betalar du direkt till transportören.
Visa hela svaret
Kan man lämna tillbaka kläder man köpt på nätet i butik?
Öppet köp i butik Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. När du väljer att handla i butik, så har du som konsument ingen rätt att ångra köpet. Däremot är det väldigt vanligt att många butiker erbjuder öppet köp, vilket innebär att du kan lämna tillbaka varan och få dina pengar tillbaka.
Varje butik bestämmer själva sina regler, så öppet köp och bytesrätt är helt frivilligt för en butik att erbjuda. Detta kan innebära att vissa butiker erbjuder exempelvis 30 dagars öppet köp, medan andra butiker inte erbjuder något öppet köp alls. Om du inte blivit erbjuden något öppet köp, så kan du tyvärr inte lämna tillbaka kläderna.
Men om du däremot, skulle handlat kläderna från nätet då skulle du som konsument alltid ha en ångerrätt på 14 dagar. Slutsats: Eftersom du har handlat kläderna i butik så har du ingen rätt att ångra köpet. Det framgår inte heller att butiken erbjudit dig något öppet köp.
Visa hela svaret
Hur mycket kläder returneras?
I genomsnitt återsänds 22 procent av alla kläder som handlas online i Sverige visar en ny studie. Returleveranserna är en dold miljöbov enligt forskarna bakom studien. Systematisk överbeställning av kläder leder till ökade transportbehov vilket är en miljöbov inom e-handeln enligt Sharon Cullinane, professor i hållbar logistik vid Göteborgs universitet.
- I genomsnitt returneras 22 procent av alla kläder som köps online i Sverige, men andelen varierar mellan 18 och 60 procent.
- Till exempel returnerar unga människor mer kläder än äldre, och kvinnor mer än män.
- Och trendiga plagg returneras mer än basplagg, säger Sharon Cullinane till Aktuell Hållbarhet.
Tillsammans med en kollega har hon under två år studerat den miljöpåverkan och energianvändning som uppstår när konsumenter returnerar kläder de har köpt på nätet. Forskningen visar att e-handeln har bidragit till ett nytt kundbeteende; kunder tenderar att systematiskt överbeställa kläder.
För att hitta rätt storlek eller den perfekta färgen beställer många kunder hem betydligt fler plagg än de avser att behålla. Sharon Cullinane menar att en anledning till att detta beteende är att själva processen för att hantera återsända varor, och den miljöpåverkan som uppstår till följd av alla returer, är okänd för konsumenterna.
Hur stor den totala miljöpåverkan av e-handelns returer är har emellertid varit svårt att mäta. Detta eftersom det krävs flera osäkra antaganden, framför allt vad gäller den sista milen då kunden hämtar och paketet på upphämtningsplatsen. Sharon Cullinane har emellertid en relativt klar bild av de stora källorna till negativ miljöpåverkan: – Den värsta källan är lastbilarna, framför allt de som går för omedelbar leverans eftersom kunderna vill ha sina paket så snabbt som möjligt.
Ett annat problem är att många människor åker bil den sista milen för att hämta upp sitt paket och för att lämna tillbaka de produkter de inte är nöjda med. Sen har du alla nya förpackningar som också är ett problem för miljön, säger Sharon Cullinane. Många returnerade klädesplagg har en lång resa framför sig innan de är tillbaka på marknaden, om de ens kommer dit.
Varorna måste kontrolleras, hanteras och återförpackas innan de får säljas på nytt. Vissa större företag har särskilda lager som hanterar returnerade varor. Andra kontrakterar ofta ut hanteringen till länder som Polen eller Estland – eller till och med till länder i Asien för att hålla nere personalkostnader och andra kostnader.
Sharon Cullinane berättar att deras undersökning visar att det är mer regel än undantag att returnerade kläderna lämnar Sverige. För företagens del är det här inte bara en fråga om miljöpåverkan utan även kostnader som slår direkt mot verksamhetens resultat. Marknaden för näthandel av kläder är väldigt hårt konkurrensutsatt med små marginaler.
Företagen känner sig dock tvingade att erbjuda gratis returleveranser eftersom det efterfrågas av konsumenter. – Ett företag sa till oss att de tidigare tog betalt för returleveranser men att de slutade med det eftersom de tappade marknadsandelar. Det är det som är problemet, konkurrensen är så hård inom e-handeln, säger Sharon Cullinane.
- För att minska problemet med överflödiga returer rekommenderar Sharon Cullinane e-handelsföretagen bland annat att göra shoppingupplevelsen mer realistisk, och att de borde uppmana sina kunder att vara mer eftertänksamma innan de beställer en vara.
- Samtidigt menar hon att det är svårt att klandra de konkurrensutsatta företagen och menar istället att det framför allt är kundernas beteende som måste ändras.
– Först borde folk fundera på om de verkligen behöver göra en beställning. Många överbeställer kläder bara för att de vet att de kan sända tillbaka de. Sen borde folk även fundera på om de verkligen behöver få sina leveranser direkt. Om man är beredd att vänta ett par dagar kan företagen koordinera leveranser så att transportbehovet minskar, säger Sharon Cullinane.
Visa hela svaret