Tyg

Hur Man Tvättar Kläder Guide?

Hur Man Tvättar Kläder Guide
Så här gör du steg för steg – 1. Sortera tvätten, Vitt i en påse, svart/mörkt i en och färgade kläder i en annan påse. OBS: kläder av ull, siden eller annat känsligt material ska tvättas separat och efter tvättrådet i plagget.2. Bestäm vilken tvätt du ska börja med.

Läs tvättråden (den lilla lappen som sitter i plagget, på insidan. Symbolerna betyder olika saker. Vet du inte vad de olika symbolerna betyder – slå upp det. Se så att allt du stoppar i maskinen har ungefär samma tvättråd.3. Töm alla fickor, ta bort skärp, bälten, broscher osv. Vänd plaggen aviga och lägg i maskinen.

Den ska inte bli helt full. Lite plats ska finnas kvar i trumman. Innan du stänger luckan! * BH-ar med bygel ska tvättas i tvättpåse annars riskerar bygeln att smita ut och förstöra maskinen. * Syntetmaterial som fleece ska tvättas i en speciell tvättpåse som stoppar mikroplaster från att åka ut med tvättvattnet.4.

Lägg i tvättmedel. Välj gärna ett organiskt tvättmedel eller tvättnötter. Läs på flaskan /paketet – dosera efter vad som står. Tänk på att tvättmedel för vittvätt ofta bleker – använder du den till svart tvätt blir kläderna grå. Kulörtvätt blir också ful (dassiga färger) om du tvättar med tvättmedel för vittvätt.

Välj rätt! Har du ett allroundtvättmedel, organiskt eller tvättnötter och ska tvätta vittvätt, då tillsätter du istället 1 – 2 msk bikarbonat, det gör tvätten vit och fin.5. Sköljmedel. Det kan du hoppa över, tillsätt istället t 3 msk ättika i sköljmedelsfacket och eventuellt några droppar eterisk olja av en sort som du tycker om.
Visa hela svaret

Hur tvättar man steg för steg?

Tvättguide – STEG 1: Sortera kläderna i högar Att sortera kläder är det första steget till en ren tvätt och det hjälper också kläderna, lakanen och andra hushållstextiler att se så bra ut som möjligt efter upprepade tvättningar. Det är också viktigt att man läser tvättrådslappen för ett bra resultat.

You might be interested:  Hur Länge Kan Fästingar Leva I Kläder?

Töm fickorna. Stäng knappar och dra upp dragkedjor. Knyt ihop filtar med små klädesplagg inuti. Om du av misstag tvättat en pappersnäsduk kan du få bort småbitarna av pappret med hjälp av ett par nylonstrumpor.

STEG 3: Välj ett tvättmedel Vilken sorts produkt som du använder när du tvättar spelar roll. Rent generellt kan du använda ett vanligt tvättmedel men ömtåliga textiler såsom silke och ull kräver särskild behandling. Kolla om du behöver använda ett fläckborttagningsmedel eller blekmedel för att få bort envisa fläckar.

Mjukmedel används för att göra textilen mjukare, minska torktiden samt göra strykningen enklare, samtidigt som det också ger en god doft till kläderna. STEG 4: Mängden tvättmedel Följ alltid tillverkarens instruktioner i hur mycket tvättmedel som behövs beroende på vattnets hårdhet och smutsnivån på kläderna.

Använd inte mer tvättmedel än rekommenderat. För mycket tvättmedel kan lämna rester på kläderna. STEG 5: Välj rätt tvättprogram Använd ett normalt program eller ekoprogrammet på tvättmaskinen. Temperaturen för tvätten beror på kläderna i, men i de flesta fall kan 30 eller 40 grader Celsius ge ett utmärkt resultat.

  • Ekoprogrammet låter tvättmaskinen spara på energiförbrukningen utan att kompromissa med prestandan eller effektiviteten av tvätten.
  • Om man tvättar i lägre temperaturer ser man också till att ömtåliga textiler tvättas riktigt utan risk för blekning.
  • STEG 6: Torkning av kläder Kläder kan torktumlas eller hängas på lina utomhus där det finns solsken eller inne i ett rum med god ventilation.

STEG 7: Strykning och vikning av kläder Textiler kan förändras beroende av deras känslighet mot värme. Tvättrådslappen berättar genom symbolen för strykning vilken temperatur du ska ställa in strykjärnet på. En prick betyder en inställning på kall temperatur medan tre prickar betyder maximal värme.
Visa hela svaret

Vad betyder alla tvättsymboler?

Tvättsymbolen med två prickar i en balja betyder att plagget kan tvättas i 40 grader Celsius. Baljan med tre prickar inuti betyder att plagget kan tvättas i upp till 50 °C. Tvättsymboler med fyra prickar betyder att plagget kan tvättas i upp till 60 °C.
Visa hela svaret

You might be interested:  Ta Bort Stearin Från Tyg?

Varför tvätta ut och in?

Tvätta ut och in eller inte | Siemens Vitvaror När du tvättar dina kläder gnider de mot varandra, vilket gör att de avger lite av sin färg och sitt material varje gång. Det är därför du alltid bör tvätta dina kläder ut och in. Slitaget märks tydligast vid sömmar och kanter.
Visa hela svaret

Vad betyder symboler på kläder?

De olika tvättsymbolerna – Tvättsymboler med siffra i sig såsom 30, 40, 60 eller 90 grader visar hur hög temperatur du kan tvätta plagget i. Symboler kan även indikera hur skonsamt du ska tvätta plagget. Inget streck innebär normal tvätt, ett streck visar på skonsam tvätt med färre trumrörelser och mindre centrifugering, och två streck innebär extra skonsam tvätt, vilket innefattar exempelvis siden och ull. Hur Man Tvättar Kläder Guide
Visa hela svaret

När är det billigast att tvätta kläder?

25 augusti 2021 Annons från Elvita Genom att tvätta smart och vid rätt tidpunkt går det att spara pengar. Elpriset går upp och ner under dygnet, vilket är ett verktyg för dig som vill tvätta hållbart både för miljön och din plånbok. Att elpriset går upp och ner är inget nytt men många glömmer att de faktiskt kan tjäna pengar på att nyttja elprisets förändringar. Priset på el styrs av tillgång och efterfrågan vilket gör att de dyraste eltimmarna ligger på morgonen samt sen eftermiddag och under kvällen.

Det är på grund av det är då vi använder de mest elkonsumerande apparaterna hemma som tv, lampor och diskmaskiner. De billigaste timmarna är under sen kväll och på natten. Hitta fler av Elvitas tvättmaskiner som passar ditt hem – läs mer här. De mest hållbara timmarna, eller gröna timmarna som de ofta kallas, är också när priset på el är som billigast.

You might be interested:  Hur Får Man Bort Vattenfläckar På Tyg?

Det är på grund av att när vi använder som mest el räcker inte energin från förnybara källor, exempelvis solkraft, vindkraft eller vattenkraft, till. Då används i stället energi från icke-förnybara källor.
Visa hela svaret

Kan man köra 40 tvätt i 30?

Bomullskläder tål högre temperaturer. Men, om man alltid tvättar kläder i 60°C bleknar tillslut färgerna betänkligt. Med moderna tvättmedel blir tvätten lika ren i 30 – 40 °C, så låt det vara standard för färgade plagg.
Visa hela svaret

Vilken inställning på tvättmaskin?

Steg två: Sortera efter temperatur – Efter att tvätten är färgsorterad ska dessa högar delas upp efter vilken temperatur de ska tvättas i. Alla kläder har tvättlappar på insidan med råd om hur de ska tvättas. Det är viktigt att följa tvättråden för att de ska hålla formen och få en så lång livslängd som möjligt.

  1. Har du klippt bort den kliande lappen? Här kommer några huvudregler när det gäller sorteringen av material.40 grader – Detta är en bra temperatur för de flesta kläder av bomull, polyester och andra syntet-eller blandmaterial.
  2. T-shirts, tröjor och byxor tvättas ofta i 40 grader.60 grader – Den effektivaste temperaturen att tvätta sängkläder, underkläder och handdukar i är 60 grader.

Ju varmare temperatur desto mer bakterier försvinner. Av den anledningen bör du även tvätta alla kläder och tyger som du varit i konkat med efter att du varit sjuk i 60 grader.30 grader – Ju lägre temperatur desto mer skonsamt är det mot kläderna. Känsliga plagg som siden och ylle ska inte tvättas i mer än 30 grader för att skadas.
Visa hela svaret

Vilket varvtal tvättmaskin?

Välj gärna en tvättmaskin som har så hög centrifugeringshastighet som möjligt, gärna 1600 varv /min, eftersom ett högre varvtal ger torrare tvätt och därmed minskad energiåtgång åt att torka tvätten. Det vanligaste måttet på frontmatade tvättmaskiner är 60 x 60 cm men det finns även mindre djupa och djupare modeller.
Visa hela svaret