Garnåtgången kan variera vid byte av kvalité, beroende på garnets längd och andra stickor ). TIPS Läs igenom beskrivningen noga innan du påbörjar ditt arbete, så undviker du frågetecken under arbetets gång. MÖSSA/STORLEK XS/S Lägg på rundsticka nr 6 upp 66 m med dubbelt garn, sticka 3 rm och 3 am runt tills arb.
Visa hela svaret
Contents
Hur mycket garn till Makrame?
De allra flesta har någon gång knutit makramé, om inte annat så i skolans slöjdsal. Under rubriken Tips & tekniker visar och förklarar vi hur du gör makraméknuten och de andra knutarna du behöver kunna. Dessa kan du sedan kan variera och utveckla i det oändliga.
- Något mönster behöver du egentligen inte, när du har lärt dig de olika knutarna kan du inspireras av olika alster du ser och snabbt komma fram till vilka knutar som har kombinerats.
- Hur långa dina trådar behöver vara kan vara det svåraste med ditt projektofta behövs mer än man tror.
- Räkna fyra ggr arbetets längd vid medeltätt knutet makramémönster.
Bra att veta; tunt garn är drygare än grovt, mät, provknyt, gör om och gör rätt.
Visa hela svaret
Vilket garn ska man välja?
5 tips om att välja garn – 1 Vad är garnet gjort av? Garnmaterialet är kanske inte det allra viktigaste med tanke på slutresultatet, men viktigt i varje fall. Olika material har olika egenskaper, och valet av material har stor betydelse för utseende och känsla.
- Garnen kan delas in i tre huuvudgrupper: djurfibrer, växtfibrer och syntetfibrer Fårull är den överlägsna ettan bland djurfibrerna, inklusive merinoull (som fås av merinofår och ger ett mjukare garn).
- Alpackagarn är populära tack vare sin mjukhet.
- Övriga djurfibrer är bl.a.
- Angora (fås av kaniner), cashmere (getter) och mohair (en annan sorts getter) – dessa används även ofta i blandningar med fårull.
Ju mer sällsynt ett garn är, desto mer får du betala för det. En stickad tröja av hundraprocentigt jak-garn kostar tusentals, t.o.m. tiotusentals kronor. Till växtfibrerna hör bomulls-, bambu-, lin- och hampagarn. Av dessa är bomull vanligast, de övriga används ofta i blandningar för att ge variation och känsla.
Bomull kan även blandas med fårull, som t.ex. i Novita Wool Cotton. Se våra växtfibergarn här. Garn av syntetiskt material är huvudsakligen av akryl. De går inte upp mot ull i popularitet, men de är ett bra alternativ t.ex. för ullallergiker. Dessutom tål de maskintvätt. Sockgarn av ull blandas med polyamid för bättre hållbarhet, sockor av rent ull slits snabbt sönder.
Valet är ditt – prova olika fibrer och hitta dina egna favoriter. Om ditt stickarbete kräver flera olika garn, se då till att även materialen matchar någorlunda. Olika material beter sig olika både under stickningen och i det färdiga plagget. 2 Tätt eller glest? Förutom färg och konsistens finns det andra faktorer som påverkar utseende och känsla: Tjockleken på garnet givetvis, men även garnets täthet. Om du stickar ett mönster med en tydlig textur, välj då gärna ett tätare garn som tar fram texturen bättre.
3 Hur mycket garn går åt? Har du redan hittat ditt garn? Fint! Här kommer nästa dilemma: hur mycket garn behöver du? I Novitas fall är frågan enkelt löst. Varje Novita-mönster är försett med uppgifter om garnåtgång, och i vår onlinebutik kan du enkelt köpa rätt mängd garn för just din storlek.
- Men mönsterbeskrivningar ser olika ut på olika håll.
- Ibland anges garnåtgången i gram, ibland i nystan och ibland i meter.
- Om du behöver jämföra garn är längden det bästa måttet.
- Om du vill byta ut ett garn mot ett annat (eller inte hittar garnet som stod i mönsterbeskrivningen), jämför längden på garnen.
Garn som har ungefär samma längd t.ex. per 100 g går att byta ut sinsemellan. Metermåttet ger en fingervisning både om garnets täthet och tjocklek; ett tjockt garnnystan har ca 50 meter garn, medan ett nystan tunt garn kan innehålla t.o.m.600 meter garn. 4 Vad betyder Aran, Worsted och DK? Förr eller senare (speciellt om du läser engelskspråkiga mönsterbeskrivningar) stöter du på märkliga termer, som uppenbart har med garn att göra, men som inte säger speciellt mycket. Visst, Lace måste vara ett tunt garn och bulky är tjockt, men vad betyder alla de andra? De här termerna är viktklasser för garn.
- Det handlar om en standardiserad indelning av garn enligt vikt, Standard Yarn Weight System, med åtta huvudklasser från den lättaste till den tyngsta: Lace Super fine Fine Light Medium Bulky Super Bulky Jumbo Varje klass har ett antal underklasser, t.ex.
- Fingering, Baby, Aran och Worsted.
- Garnen i varje klass går att sticka med lika stora stickor och ger ungefär samma stickfasthet.
Vad är det för nytta med det här då? Tja, det är en indelning som är oberoende av garnmärken och som gör det möjligt att jämföra garn – lättare än att räkna meter per nystan. Idén är god, men tyvärr inte alldeles vattentät. Gränserna mellan de olika klasserna är flytande, och i olika länder klassas garnen på lite olika sätt. 5 I oklara fall – räkna varv Garnmärke, meter per nystan och vikt är alla nyttiga, då du vill jämföra garn och välja rätt garn för ditt arbete. Men om du ärvt din gammelmosters garnförråd med enbart påbörjade nystan, utan en aning om märke, vikt eller längd? Då räknar du varv per tum (wraps per inch eller wpi). Då du vet garnets vikt, kan du kolla upp den rekommenderade stickstorleken och uppskattade masktätheten, Kom ihåg att wpi är ett ungefärligt mått med en viss felmarginal. Sticka alltid en provlapp innan du börjar med själva arbetet.
Visa hela svaret
Hur mycket tyg till en mössa?
Trikåmössa! Nu börjar det verkligen bli dax att ta fram mössan! Eller kanske sy en ny som matchar jackan. Det är populärt att sy trikåmössor, så jag tänkte ge er min beskrivning hur man syr en enkel trikåmössa. Börja med att mäta ditt huvudomfång. Mitt huvud är 56 cm runt om.
- Jag tar mina 56 cm och drar bort 2 cm, så sitter mössan på lite bättre.
- Men lite beroende på hur mycket töj det är i tyget och hur tight man vill att mössan ska vara, så kan man behöva lägga till eller dra ifrån mer.
- Mitt huvudmått blir nu 54 cm.
- Jag delar det med två och får då fram 27 cm.
- Detta måttet blir linje A.
Sedan ritar jag höjden på mössan i vinkel med linje A. Min mössa är 25 cm hög. Men återigen är det ju en smaksak hur man vill ha det! Rita insnittslinjerna, det skall vara en i var rundning mitt emot varandra. Rita mössans rundning. Vik sedan pappret vid den streckade linjen (eller tejpa på ett papper längs med den streckade linjen) och rita av dina linjer så du får en oval.
- Mönsterdelen ska se ut så här.
- Här ser man tydligt båda insnittslinjerna.
- Lägg ut mönstret på dubbelt tyg.
- Du behöver två likadana delar.
- Se till att stretchen blir på rätt håll! Klipp ut med 1 cm sömsmån.
- Lägg delarna räta mot räta och sy runt om.
- Men lämna en öppning på ca 5 cm någonstans vid en sväng.
- Här har jag också markerat insnittslinjerna med krita.
Sy med overlock eller någon trikåsöm. Vik nu mössan så att sömmarna du precis sytt ligger mitt emot varandra och insnittslinjen ligger precis i den vikta kanten. Nåla så att det blir en linje ca 1,5 cm ner från toppen av mössan. Sy längs med den nålade linjen så att man “kapar” en bit av toppen på mössan.
Jag brukar lägga en sömsmån på vart håll när jag syr över så blir det inte så klumpigt att ta sej över med pressarfoten och så kommer sömmen att ligga plattare. Nu är det dax att vända mössan till rätan! Vänd genom det lilla hålet. Lite svårt att se här, men öppningen är uppe i högra hörnet. Vänd in sömsmånerna och sy igen öppningen.
Med symaskin. 🙂 Man syr ju aldrig för hand! 😉 Vänd halva delen av mössan in i den andra halvan. Se till att den igensydda öppningen kommer på insidan! Om man vill kan man sy ett par stygn genom toppen av mössan, i krysset, för att undvika att mössan vecklar ut sej när man tar den av eller på.
Visa hela svaret
Hur lång ska en mössa vara?
Olika storlekar – Det här mönstret är lätt att anpassa till olika storlekar. Du kan lätt justera själv genom att lägga till eller dra ifrån 4 eller 8 maskor i uppläggningen för att gå upp eller ner i storlek. Det totala antalet maskor ska alltid vara delbart med 4.
- Tänk på att en mössa som stickas i resår töjer mycket under användning.
- Det är därför bättre att mössan är lite tajt i början, annars kommer den småningom att rasa ner över ögonen och inte hållas på huvudet.
- Stickfasthet: stickor och garn som vid slätstickning runt ger 18 m/10 cm, vid resår 2 r, 2 a icke uttöjd 28 m/10 cm och samma resår 2 r, 2 a uttöjd ger 14 m/10 cm.
Jag har stickat med rundsticka och strumpstickor nr 3,5. Beroende på din egen stickfasthet kan du behöva gå upp eller ner i stickstorlek. Blir det för många maskor per 10 cm ska du byta till större stickor och blir det för få ska du byta till mindre stickor. Bildtext Kort modell stickad i en färg och utan tofs. Bild: Minna Mäkelä / Yle mössor,stickning,Strömsö,Strömsötröja,Lee Esselström Storlekstabell: Huvudmått: 46-50 cm (mindre barn), 50-54 cm (större barn), 54-58 cm (dam), 58-62 cm (herr). Välj den storlek som ligger närmast ditt huvudmått. Beroende på din egen stickfasthet och val av garn kommer mössan att töja olika mycket.
Bildtext Gör tofsen av samma garn som du använder till kanten på mössan om du vill göra kort modell med tofs. Bild: Lee Esselström / Yle Strömsö,stickning,tofsar,mössor,garn
Visa hela svaret
Varför passar jag inte i mössa?
Mössan som gör stilen Klockan är omställd och vintern har börjat ta sitt grepp om Sverige. I norr har den första snön redan lagt sig och i söder hänger de sista löven krampaktigt kvar och kämpar mot de kalla höststormarna. Nu är det dags att plocka fram vinterkläderna och framförallt mössan.
- Pekar på att så mycket som 50 procent av vår kroppsvärme faktiskt försvinner via huvudet.
- Att välja mössa är inte alltid det enklaste.
- Mössan håller dig inte bara varm, den är även en accessoar som förmedlar din personliga stil.
- En mössa bör därför väljas med omsorg.
- För att göra det enklare för dig att välja en mössa som är hållbart producerad, av personer med avtalsenliga löner och rättvisa arbetstider så har vi tagit fram en mösskollektion.
Precis som alla våra plagg är dessa mössor stickade och sydda i Sverige. De nya mössorna har en klassisk design vilket innebär att du kan använda mössan år efter år utan att bli omodern. Tillhör du dem som yttrat orden – “jag kan inte ha mössa, jag passar inte i det”? I så fall är det kanske dags att tänka om. Beanie Jamtlann är en klassisk stickad mössa med ett mönster inspirerat från Jämtländska historiska mönster. Mönstren användes främst på olika fälltäcken och den speciella vävmetoden skapade ett lager av luft som gjorde dem varma och sköna. Fälltäckena var ofta en nödvändig bruksvara samtidigt som de var en iögonfallande prydnad.
Den här klassikern kallas ibland för mössornas farfar. Det är få tillfällen en mössa som denna inte passar in. Den kan bäras antingen med uppvikt eller nedvikt kant för att skapa olika personliga stilar. Mössan kommer i flera olika färger. Skapa en sportig stil med mycket färg eller en klassiskt modern stil med en mer neutral färg.
När någon säger yllemössa så är det kanske den här modellen som de allra flesta tänker på. En mössa som sitter tight på huvudet och värmer öronen extra bra med hjälp av en uppvikt kant. Av alla mössor som finns är det här en av de mest populära och mångsidiga modellerna.
Denna mössa finns endast att köpa exklusivt i vår egen webbshop. Mössan är något längre än Beanie Classic vilket gör att den inte sitter lika tight mot huvudet. Den har även en tofs och en retroinspirerad etikett och mössan ger dig en skön och avslappnad stil oavsett var du befinner dig.
Visa hela svaret
Hur många stickor måste man ha för att sticka raggsockor?
7 Bröder
SOCKORNA | NOVITA 7 BRÖDER · Stickor nr 3½ eller enl handlag · Masktäthet 21 m = 10 cm | |
---|---|---|
SKO-STORLEK | Sockans omkrets | Maskor för skaftet |
22 | 16 cm | 32 |
26 | 18 cm | 36 |
30 | 20 cm | 40 |
Vilket garn till makramé?
Vad är ett makramégarn? – Det går att använda nästan vilket rep eller snöre som helst för att knyta makramé, men bäst resultat får man förstås med ett riktigt makramégarn. De tillverkas ofta i bomull och är tvinnade av en mängd trådar. Hos Kreativa Knuten hittar du de populära makramégarnerna från Bobbiny som tillverkas av 100 % återvunnen bomull.
Visa hela svaret
Vilket garn används till makramé?
Makramégarn & knytsnöre – stort urval av garn & snöre till knytning 31 produkter Makramégarn, eller knytsnöre som det också kallas, är en garnkvalitet som riktar sig till personer som intresserar sig för knytning/flätning/makramé. Det är huvudsakligen ett tjockt och mjukt garnmaterial som är lämpligt att knyta/fläta med.
Visa hela svaret
Hur mycket garn går åt till en Mormorsruta?
Enkel beskrivning – virka pläd med mormorsrutor – Storlek: Ca 130×175 cm. Garn: Tilda (50 % bomull, 50 % akryl) 1 nystan väger 50 g och innehåller 150 m. Garnåtgång: Garnåtgången är beräknad på 192 rutor där varje ruta mäter 10×10 cm. Täcket består av rutor i 3 olika färgvarianter – A, B och C – och det virkas 64 rutor i varje färgställning.1 n fg 1: A turkos 79, B ljusgrön 87, C orange 35.1 n fg 2: A petrol 88, B mörklila 64, C grön 81.2 n fg 3: A gul 33, B ljusblå 74, C ljuslila 561.2 n fg 4: A hallon 44, B korall 37, C cyklamen 63.12 n fg 5: vit 04 till samtliga rutor.
Visa hela svaret
Har Lidl garn?
Från torsdag 4 augusti går det att fynda garn i Lidl -butikerna: ett effektgarn med ludna pluppar, ullgarn + bomull/akryl. Plus stickor och virknålar.
Visa hela svaret
Kan man köpa garn på ICA?
Garn Lady Natur 50g Järbo | Handla online från din lokala ICA -butik.
Visa hela svaret
Finns det garn på Dollarstore?
Sy & Garn – Køb alt dit sy & garn udstyr her | Dollarstore.dk.
Visa hela svaret
Hur mycket garn krävs för en halsduk?
Lär dig att sticka en halsduk med Järbo Garn – Gratis stickskola med film Vill du lära dig att sticka? Vi på Järbo Garn har tagit fram pedagogiska filmer som lotsar dig genom stickningen steg för steg och som tydligt visar varje moment som ingår. Varmt välkommen att sticka klassiska plagg som mössa halsduk, raggsockor och Lovikkavantar tillsammans med oss! Designer: Maja Karlsson Foto: Bianca Brandon-Cox Version: 2 Artikelnummer: 92492 GARNKVALITÉ Alternativ 1: Lovikka ( 100 % isländsk ull, ca 100 g = 60 m ) Alternativ 2: Llama Soft ( 85 % mjuk babylama, 15 % polyamid, ca 50 g = 150 m ) Alternativ 3: Molly (100 % akryl, ca 50 g = 50 m) Alternativ 4: Jette (100 % ren ny ull, ca 50 g = 50 m) Alternativ 5: Raggi ( 70 % ull “superwash”, 30 % polyamid, ca 100 g = 150 m ) MASKTÄTHET Ca 13 m x 24 v mönster på st 5 mm = 10 x 10 cm STORLEKAR Onesize HALSDUKENS LÄNGD Ca 150 cm (Eller önskad längd.) HALSDUKENS BREDD Ca 18 cm (i Lovikka.
Garn Jette, Llama Soft, Lovikka, Molly, Raggi Plaggtyp Halsdukar, Sjalar Garnviktsgrupp Super Bulky
STICKNING am = avig maska/aviga maskor, arb = arbetet, avigs/AS = avigsidan, avm = avmaska, bakst = bakstycke, bf/bfg = bottenfärg, bmb = bakre maskbågen, cm:s = centimeters, db-int = dubbelintagning, döhpt = dubbel överdragshoptagning, enl = enligt, fg = färg, flm/LM = flytta markör/lyft markör, fmb = främre maskbågen, framst = framstycke, förkl = förklaringar, ggr = gånger, hopt = hoptagning, int = intagning, kantm = kantmaska, m = maska/maskor, mb = maskbåge, mf/mfg = mönsterfärg, omsl = omslag, plm/PM = placera markör, rest = resterande, rm = rät maska/räta maskor, räts/RS = rätsidan, rätst = rätstickning, slätst = slätstickning, st = sticka/stickor, tills = tillsammans, uppr = upprepa, v = varv, vr = vriden/vridna, v:s = varvs, ytterl = ytterligare, öhpt = överdragshoptagning, ökn = ökning VIRKNING dst = dubbelstolpe, fm = fast maska/fasta maskor, hopv = hopvirkade, hst = halvstolpe, lm = luftmaska, lmb = luftmaskbåge, mb = maskbåge, omsl = omslag, st = stolpe, st-gr = stolpgrupp, sm = smygmaska, 3-dst = tredubbel stolpe, 5-lmb = luftmaskbåge med 5 lm : Lär dig att sticka en halsduk med Järbo Garn – Gratis stickskola med film
Visa hela svaret