Tyg

Hur Tar Man Bort Foundation På Kläder?

Hur Tar Man Bort Foundation På Kläder
Bli av med sminkfläckar utan att tvätta – beauty blog Sminkfläckar är förargeligt och irriterande. Men oroa dig inte, det finns sätt att bli av med dem – även utan att tvätta. Tyvärr händer det emellanåt att vi hittar sminkfläckar på våra kläder. Anledningarna är många, men spelar ingen roll.

Fläckan finns nu där; hur kan jag få bort den? Här är några tips för att bli av med fläckarna – även utan tvättmaskin. Stärkelse och bakpulver De flesta kosmetika består av fett och färg, vilket gör att vi måste ta bort båda. Det är viktigt att agera snabbt, eftersom fett sprider sig snabbt. Därför bör du först försöka dutta bort så mycket smink som möjligt med en absorberande trasa.

För att binda resterande fett, strö matstärkelse på fläcken, pressa stärkelsen lätt och låt det verka i några minuter. Sedan tar vi bort stärkelsen och fuktar fläcken. Därefter strör vi på bakpulver och låter det verka för att ta bort färgen. Upprepa det sista steget tills färgen är borta.

 • För vita kläder Med rätt medel bör sminkfläckar inte heller vara ett problem även vid vita kläder.
 • För detta bör du först ta bort fettet med en absorberande trasa så långt som möjligt.
 • Så fort fläcken har torkat, tar du gallsåpa, fuktar den och gnider in fläcken med den.
 • Tvålen tar inte bara bort färgen, utan även resterande fett.

Isbitar Flytande foundation, brun-utan-sol eller concealer “skrapar” man bäst bort innan de torkar. Ta sedan en isbit och gnugga fläcken i cirkulära rörelser. Dutta av med en pappersduk emellanåt. Upprepa processen tills du fått ut färgen från tyget. Nylonstrumpbyxor Med en gammal strumpbyxa kan du ta bort puder såsom foundation, rouge eller ögonskugga.

 • För detta tar du en strumpbyxa som du inte längre använder.
 • Avlägsna först överflödigt pulver från kläderna.
 • För detta använder du antingen en hårtork (kall luft) eller dina egna lungor.
 • Därefter drar du med strumpbyxan över fläcken och borstar bort den.
 • Strumpbyxorna absorberar färgpigmenten.
 • Lägg in dem en gång i tvättmaskinen och du kan använda den igen för nästa fläck.

Bröd Om det går väldigt snabbt kan bröd hjälpa till vid läppstifts- eller foundationfläckar. För detta tar vi en bit bröd eller rostat bröd och gnider det försiktigt över fläcken. Detta fungerar mycket bra, särskilt vid mörka kläder. Fläcken försvinner inte helt, men det är en bra metod om du verkligen inte har tid.

 • Rengöringsservetter OBS: Innan du använder rengöringsservetter, bör du alltid testa dem först på ett diskret ställe för att se hur kemikalierna i servetterna reagerar med tyget.
 • Om ingenting händer kan du försöka börja komma åt fläcken med servetten i cirkulära rörelser.
 • Det är bäst att börja vid kanten och långsamt jobba in mot mitten.

Om det mesta av fläcken försvinner, skölj tyget med rent kallt vatten. Därefter torkar du fläcken genom att dutta med en pappershandduk. : Bli av med sminkfläckar utan att tvätta – beauty blog
Visa hela svaret

Hur får man bort läppstift från kläder?

Flytande diskmedel – Flytande diskmedel är en annan fantastisk huskur. Använd ett bra diskmedel som är känt för att kunna hantera fett. För denna ska man badda fläcken med diskmedel och låta det verka under 10 minuter. Därefter ska man börja jobba med fläcken från kanterna inåt. Du kan pröva shampoo, tvättmedel eller något annat rengöringsmedel, men se till att det inte har något blekmedel.
Visa hela svaret

Hur tar man bort smink på bästa sätt?

Så här tar du bort makeup- på rätt sätt! Se till att alltid ta bort din makeup innan läggdags. Att sova med makeup kan kan leda till oren hy, finnar, svullnad runt ögonen och fina linjer! Vi lär dig hur du avlägsnar makeup med bara några enkla steg. TA BORT MAKEUP FRÅN ANSIKTET Investera i en bra som avlägsnar din makeup snabbt och skonsamt. Massera in rengöringen noggrant över hela ansiktet och halsen. Svep sedan en fuktigt handduk över ansiktet för att få bort all makeup. Upprepa två gånger om du har mycket foundation.

 1. Investera i en rengöringsborste om du vill ha en rejäl rengöring på djupet.
 2. En rengöringsborste har även fördelen att ge din hy mer lyster.
 3. Avsluta din rengöringsrutin med ett som tar bort de sista resterna av orenheter och makeup- svep en bomullspad över ansiktet tills du ser att det inte är någon makeup kvar.

TA BORT PIGMENTRIKT LÄPPSTIFT Börja med att använda din vanliga makeupremover – men var försiktig och gnugga inte för hårt. Applicera sedan på läpparna. Låt det sjunka in i några minuter. Ta sedan en fuktig handduk med varmt vatten och dra över läpparna för att avlägsna ditt läppstift. Investera i en bra för vattenfast makeup. Applicera på en bomullspad och håll mot ögat i cirka 10 sekunder. Gör sedan samma sak på andra ögat och på nedre fransarna. Upprepa några gånger. : Så här tar du bort makeup- på rätt sätt!
Visa hela svaret

Hur får man bort märken på kläder?

Borttagningsmetoder för tryck på kläder – Det finns som sagt flertalet metoder för att få bort tryck från kläder och det kan anses vara en djungel – har du några minuter över och vill veta mer? Nu kör vi!

Ta bort tryck med värmebehandling – Ta bort tryck på kläderna med strykjärn eller hårtork för att få bort märkningen, antingen genom att plocka av trycket eller skrapa bort det. Rester av lim kan man få bort med ett lösningsmedel. Man kan även prova att tvätta kläderna på högsta temperatur i maskintvätt, förutsatt att kläderna klarar det. Observera att borttagning med värmebehandling fungerar främst på transfertryck och vinyl som är applicerade med värme och lim, till skillnad från screentryck.

Använda strykjärn på högsta värme för att ta bort tryck – Här kan man gå tillväga på många olika sätt genom att värma upp trycket med ett strykjärn för att sedan pilla bort trycket eller gnugga bort det.

Plocka/dra loss tryck efter uppvärmning med strykjärn – Lägg en duk på insidan under plagget och på plagget där trycket finns, följt av uppvärmning till max. Tag sedan bort handduken från trycket och avlägsna trycket med en pincett eller skrapa. Vanligtvis lossnar trycket relativt lätt då limmet förlorar sitt fäste från värmen. Denna metod lämpar sig inte för screentryck, fungerar främst på transfer och vinyl eller andra dekaler som applicerats med värme och lim vid märkning. Rester av lim får man bort smidigast med ett organiskt lösningsmedel. Istället för duk, går det även att använda bakplåtspapper eller vanligt papper med. Häng upp på strykjärn och plocka bort tryck – Placera plagget med tryck mot ett uppställt strykjärn och låt trycket hänga ner vertikalt mot undersidan av strykjärnet som värmer baksidan av trycket på undersidan av plagget. Sedan kan du sakta börja dra loss och plocka av trycket med exempelvis en pincett. Fungerar endast med tryck från värmetransfer och vinyl, som limmats fast med värme. Avsluta sedan med ett lösningsmedel för att plocka borta eventuella rester av lim etc. OBS! Glöm inte ta bort strykjärnet innan applicering av lösningsmedel pga brand- och explosionsrisk! Gnugga bort tryck med uppvärmd trasa med hjälp av strykjärn – Lägg en trasa över trycket och värm med strykjärn på högsta värme, varvid trycket fastnar på trasan. Upprepa flera gånger tills man får bort så mycket som möjligt. Ett lösningsmedel kan behövas i slutet för att få bort det sista av färgen. Denna metod lämpar sig bäst för screentryck, där ingen grund med lim förekommer som i transfer och vinyl.

You might be interested:  Hur Man Tvättar Kläder Guide?

Föna bort tryck med högsta värmeström – Häng upp plagget med tryck någonstans och sikta på trycket med en hårtork på maximal styrka. Plocka sedan av trycket med en pincett, gnugga med duk eller skrapa bort trycket med skrapa om så behövs. Olika tryck sitter olika hårt, beroende på vilket typ av tryck det är. Kan behöva upprepas några gånger för att få bort trycket helt och hållet. Detta är en bra metod om man har ett plagg som inte tål att strykas för att få bort tryck. Ett lösningsmedel kan användas i slutet för att eventuellt ta borta alla limrester etc. Förstör tryck med maskintvätt i minst 90 grader – Om kläderna tillåter så kan man även prova att tvätta bort trycket på kläderna i minst 90 grader under maskintvätt. Lämpar sig mindre bra för screentryck, då dessa inte är limmade på kläderna som transfertryck och vinyltryck bland annat. Kan eventuellt behöva efterbehandling med lösningsmedel för att få bort limrester.

Ta bort tryck med lösningsmedel – Ta bort tryck på kläder med aceton, alkohol eller vinäger för att få bort märkningen. Eventuellt kan man även kanske gå till en kemtvätt för eradikering av trycket. Man kan även använda sig av thinner eller andra kemiska borttagningsmedel tex crc stripper som löser upp tryck.

Få bort tryck med aceton – Behandla trycket med aceton, för att lösa upp trycket eller limmet under trycket. Det finns olika sätt man kan tillämpa denna metod på. Här gäller det att vara försiktig, då aceton kan lösa upp vissa syntetiska fibrer från kläder som inte är bomull, exempelvis nylon. Dessutom kan det färga av polyester tyg, så prova alltid på ett mindre synligt ställe på insidan av plagget.

Lossa tryck med aceton – Häll aceton på undersidan av plagget precis under trycket, låt verka en stund och sedan försök att dra loss trycket på utsidan av plagget med hjälp av pincett eller skrapa med något föremål. Lämpar sig bäst för vinyl- och transfertryck med lim i botten. Gnugga sedan bort limrester varsamt med någon bomullstuss eller trasa. Lös upp tryck med aceton – Graden av exponering med aceton kan variera för att bli av med trycket. Antingen så lägger man plagget på en hård yta och endast blötlägger trycket med en liten aceton-doppad trasa eller bomullstuss – gnuggar bort trycket varsamt och tar bort eventuella rester med en svamp doppad i solrosolja. Medan borttagning av vissa andra tryck kan kräva att man doppar trycket i aceton under hela 10 min följt av en tvätt. Aceton har visat sig fungera bra på gummiaktiga tryck också. De flesta tryckmetoder går att ta bort med aceton och lämpar sig som en bättre metod för att få bort screentryck som är betydligt svårare att få bort än transfer och vinyl.

Få bort tryck med etanol (medicinsk alkohol) – Ju mer koncentrerad etylalkoholen är desto bättre effekt. Exempelvis kan man blöta ner trycket helt med alkohol i en halvtimme, får ej torka – vänta några minuter upp till en halvtimme tills trycket börjar lossna eller lösa upp sig och skölj med varmt vatten. Följt av efterbehandling med diskmedel för att få bort eventuella rester. Solrosolja går också att använda för att få bort eventuella rester från lim, men risk förekommer för oljefläckar som tas bort bäst med diskmedel dränkt trasa som får verka i 24 timmar på oljefläcken. Ett annat tillvägagångssätt är att placera trycket mot en hård vattentät yta, där man tar en borste, svamp eller trasa doppad i alkohol och gnuggar varsamt bort trycket med hastiga rörelser. Lösa bitar av trycket bör sköljas bort ofta med vatten emellanåt. Glöm inte att testa etanol på en mindre synlig yta på insidan av plagget innan man använder etanol för att undvika skador såsom blekning etc. Borttagning av gummiaktiga tryck brukar fungera bra med alkohol också. Ta bort lim från tryck med vinäger/ättiksyra – Svag vinägerlösning kan användas såsom aceton vid efterbehandling i dränkt bomullsdyna för att få bort de sista resterna av lim etc efter värmebehandling för borttagning av tryck. Eliminera tryck med färgborttagningsmedel (starkare lösningsmedel) – Starkare lösningsmedel kan vara sista utvägen för tryck som är svåra att få bort, där etanol och inte ens aceton fungerar. Förslag på starkare kemikalier som kan verka som färgborttagningsmedel kan vara förtunningsmedel (thinner), crc stripper eller bensin. Ta bort tryck med tryckborttagningsmedel för kläder – Ett väldigt populärt alternativ som lösningsmedel som textilbranschens tryckerier använder är “AlbaChem® NPE II Volatile Dry Spotter”. Dock är det väldigt viktiga att följa säkerhetsföreskrifter vid användning av denna kemikalie. Risk för brand och explosion föreligger, samt toxicitet för vattenorganismer. Därför är det viktigt att använda detta utomhus eller vid god ventilation, samt att inte hälla ut i vattenavlopp eller vattendrag. Tvätta bort tryck med flytande tvättmedel – “Lätt och tunt tyg måste behandlas skonsamt, vät i flytande tvättmedel i några timmar och tvätta sen vanligt i maskintvätt.” Lös bort rester och lim från tryck med diskmedel – Diskmedel kan även användas för att få bort fläckar efter acetonbehandling, låt diskmedlet verka i flera timmar och tvätta sen. Dessutom kan man även ta bort oljefläckar, från exempelvis solrosolja efter borttagning av limrester genom att blötlägga en trasa som får verka på oljeskavanken i 24 timmar. Man diskmedel kan man även skydda från att färg inte fastnar återigen på plagget efter behandling med starka lösningsmedel som tex crc stripper bland annat, skölj tryck emellanåt i en balja med vatten och diskmedel för att rensa bort upplöst färg. Lös upp rester av lim med solrosolja – Används för att få bort rester av tryck, exempelvis direkt efter en behandling med lösningsmedel som etanol och aceton för att ta bort märkningen. Dock finns det risk för oljefläckar med denna metod. Eventuella oljefläckar kan man få bort med diskmedel på en blöt trasa som får verka i 24 timmar på fläcken eller att frysa ner plagget och skrapa bort oljefläcken. Ta bort tryck hos en kemtvätt – Man kan eventuellt även vända sig till en kemtvätt och höra sig för om dom kan ta bort trycket åt er, då dom har många olika starka lösningsmedel som eventuellt kan användas för att ta bort trycket baserat på tryckmetod och textilmaterial utan att förstöra plagget.

You might be interested:  Hur Avslutar Man En Halsduk?

Ta bort tryck med kylbehandling – Ta bort tryck på kläderna i med hjälp av kyla som gör trycket sprött för att sedan krossas i bitar där man kan plocka eller skrapa bort trycket med en skrapa.

Frys sönder tryck för borttagning – Tvätta plagget med trycket, lägg sedan in i frys under några timmar (tex 5 timmar) och skrapa av trycket med en kniv eller kort av plast. Man kan även krossa trycket direkt efter frysning och plocka bort bitarna sen.

Ta bort tryck med maskering (dölj trycket) – Applicering av nytt tryck över det gamla trycket är en annan metod för att osynliggöra det gamla trycket. Bäst är att få bort det som går från det gamla trycket och sedan trycka ett nytt tryck.

Tryck över det gamla trycket – Tryck över det gamla trycket med en ny värmetransfer eller vinyltryck på ett tryckeri för kläder. Man kan även köpa tryckpapper där man skriver ut ett motiv på sin skrivare som sedan appliceras med strykjärn om man vill komma undan billigare. Bäst resultat får man om man tar bort så mycket det går av det andra trycket.

Visa hela svaret

Varför ska man inte låna ut mascara?

6. Mascara – Ögoninflammation kan orsakas av virus eller bakterier och är väldigt smittsamt. Så dela inte mascara, eyeliner eller annat ögonsmink med någon annan.
Visa hela svaret

Kan man ta bort mascara med vatten?

Satsa på en oljebaserad sminkborttagning – Det allra bästa för att få bort vattenfast mascara på, det är att använda dig av en oljebaserad remover. Den gör att ögonfransarna får en djuprengöring och löser upp mascaran på bra sätt. En del tycker även det fungerar bra att använda sig av mandelolja eller jojobaolja.

Det finns även så kallad tvåfas-remover, som då är en kombination av en oljebaserad och en vattenbaserad borttagare, Tänk på att låta removern verka en stund före du försöker gnugga bort det. Det är bättre att använda dig av en bomullsrondell för att så att säga svepa bort sminket med. Du vill ju inte gnugga bort ögonfransarna eller få röd hud.

Om du har en mascara som är vattenresistent, så innebär det att den står emot vatten. Så länge det inte är varmare än 38 grader. Det innebär att det går att tvätta bort den genom att använda dig av varmare vatten. Du gör då som så att du tar och blöter en bomullsrondell med ljummet vatten.

Håll den sedan mot ögat en stund. Dra sedan rondellen neråt, så följer mascaran med. Upprepa om det finns kvar rester. Sen kan du även använda samma remover som för vattenfast mascara om du vill! Det finns även naturliga produkter som man gå bra att använda. Om du har en avokado hemma, så dela den. Ta sedan en tops och gnugga den mot avokadon.

Ta bort fläckar av foundation, läppstift och vin på textil

Sedan tar du topsen och använder för att få bort mascaran med. Även olivolja kan fungera. Då duttar du lite olja på en bomullsrondell och sveper bort sminket med den. Dock kan det vara värt att satsa på att köpa riktigt remover. Det så att du kan tvätta bort mascaran på ett bra sätt.
Visa hela svaret

Kan man bada med mascara?

När sommarvärmen rullar in så är det viktigt att alltid vara förberedd med en vattenfast mascara som tål både svettiga dagar och dagar man vill bada. En vattenfast mascara har dock fler fördelar än att de är tåliga mot vatten, de sitter mycket bättre och håller fransarna mer böjda hela dagen. Vi tänkte tipsa om 5 favoriter när det kommer till vattenfasta mascaror!
Visa hela svaret

Kan man använda Vanish på jeans?

Olika typer av denim | Fläckborttagning Denim (jeanstyg) kan användas till en mängd olika plagg, men det finns också olika typer av denim. Det är förstås ingen överraskning för den modemedvetna, men genom att testa olika typer kan du leta dig fram till en egen stil, lära dig mer om tyger och ha väldigt roligt på vägen. Olika typer av denim Jeans finns i en mängd olika varianter och stilar: jeggings, 1970-talets utsvängda, hängselbyxor. Jeans är ett basplagg som finns i någon form i de flesta garderober. Flera olika passformer har närmast uppnått ikonstatus, allt från den vanliga raka byxan till boot cut och de riktigt tajta modellerna.

Kanske har du ett par på dig just nu? Rådenim Rådenim är samma sak som otvättad denim. När denimtyget produceras färgas det, och därefter kan det tvättas på olika sätt. Otvättad denim har alltså maximalt med färg som sedan slits med tiden, vilket många tycker är snyggt. Tyget slits mer på de mest utsatta ställena, till exempel över knäna.

Tvättad denim De flesta denimplagg är tvättade i någon grad. Tvätten gör tyget mjukare och dessutom kan man få det att se slitet ut redan från början. Den här slitna looken har också många fans. Selvagedenim Selvagedenim är en särskild typ av denim. Tyget vävs i skyttelvävstolar med en avancerad process som ger ett rejält starkt och robust tyg.

 1. Stretchdenim Stretchdenim består av bomull med några procent elastiskt material som gör jeansen lite mjukare så att du kan ha riktigt tajta jeans.
 2. Ju mer elastiskt tyget är desto snabbare slits det ut.
 3. Denim (jeanstyg) kan användas till en mängd olika plagg, men det finns också olika typer av denim.
 4. Det är förstås ingen överraskning för den modemedvetna, men genom att testa olika typer kan du leta dig fram till en egen stil, lära dig mer om tyger och ha väldigt roligt på vägen.
You might be interested:  Vad Passar Till Grått Kläder?

De olika denimtyperna (stretch, tvättad, rådenim) har olika egenskaper och utseenden. Här följer en kort översikt över de olika typerna och några tips om vad du bör tänka på när det gäller fläckborttagning. Olika typer av denim Jeans finns i en mängd olika varianter och stilar: jeggings, 1970-talets utsvängda, hängselbyxor.

Jeans är ett basplagg som finns i någon form i de flesta garderober. Flera olika passformer har närmast uppnått ikonstatus, allt från den vanliga raka byxan till boot cut och de riktigt tajta modellerna. Kanske har du ett par på dig just nu? Rådenim Rådenim är samma sak som otvättad denim. När denimtyget produceras färgas det, och därefter kan det tvättas på olika sätt.

Otvättad denim har alltså maximalt med färg som sedan slits med tiden, vilket många tycker är snyggt. Tyget slits mer på de mest utsatta ställena, till exempel över knäna. Tvättad denim De flesta denimplagg är tvättade i någon grad. Tvätten gör tyget mjukare och dessutom kan man få det att se slitet ut redan från början.

Den här slitna looken har också många fans. Selvagedenim Selvagedenim är en särskild typ av denim. Tyget vävs i skyttelvävstolar med en avancerad process som ger ett rejält starkt och robust tyg. Stretchdenim Stretchdenim består av bomull med några procent elastiskt material som gör jeansen lite mjukare så att du kan ha riktigt tajta jeans.

Ju mer elastiskt tyget är desto snabbare slits det ut. Fläckar på denim Oavsett vilken typ av jeans du har på dig kan du ta hjälp av Vanish för att ta bort de flesta typer av fläckar, till exempel fett- eller kaffefläckar. Var noga med att välja rätt produkt för den aktuella fläcken, men Vanish Gold Oxi Action pulver kan användas för det mesta.

 • Förbehandla denimplagget genom att blanda 1/5 skopa pulver med 4/5 skopa vatten.
 • Stryk ut blandningen över hela fläcken och använd sedan undersidan av skopan (följer med förpackningen med Vanish Gold Oxi Action) för att gnugga in den.
 • Låt verka i max fem minuter innan du sköljer ur blandningen.
 • För att säkert få bort alla fläckar ska du alltid tillsätta en 1/2 skopa Vanish till tvättmedlet när du tvättar.

: Olika typer av denim | Fläckborttagning
Visa hela svaret

Är det bra att sova med smink?

Att sova med smink är för det första dåligt för din hud eftersom den inte kan andas då. Detta täpper till huden och om du sover med smink ofta kan det leda till att jobbiga finnar dyker upp. Dessutom får huden det svårare att återhämta sig, vilket kan resultera i huden åldras fortare.
Visa hela svaret

Kan man ta bort smink med tvål?

Sminkborttagning – så tvättar du bort sminket med naturliga produkter Något man absolut inte ska göra är att sova med smink eftersom det kan förstöra din hy. Har du ingen sminkborttagning hemma finns det massor av saker du har i kylskåpet som fungerar exakt lika bra, och ibland till och med bättre. Hur Tar Man Bort Foundation På Kläder Foto: Unsplash/Pexels Hur trött man än är när man kommer hem är det viktigt att tvätta bort sminket. Om din sminkborttagning är slut ska du absolut inte använda vanlig tvål eftersom det kan torka ur din hud. Som tur var finns det andra saker du kan använda, och till och med byta ut mot sminkborttagning. Nedan hittar du 4 tips på naturliga produkter som fungerar utmärkt som sminkborttagning. Hur Tar Man Bort Foundation På Kläder Avokado låter oväntat men fungerar faktiskt jättebra! Ta en tops och gnugga den mot en skuren avokado och använd sedan topsen för att ta bort mascara och eyeliner. Foto: Pexels Hur Tar Man Bort Foundation På Kläder Kokosolja är fantastiskt eftersom du kan använda det på så många olika sätt. Lägg lite på en bomullstuss och tvätta bort ditt smink. Efteråt kommer din hud att lukta gott och vara återfuktad. Foto: Pexels Hur Tar Man Bort Foundation På Kläder Olivolja är perfekt som sminkborttagning för dig som har torr hud. Dutta lite på en bomullstuss och sen är det bara att gnugga bort sminket. Foto: Pexels Hur Tar Man Bort Foundation På Kläder Om du har oljig hud är Aloe vera ett jättebra alternativ till sminkborttagning eftersom den inte gör din hud fet. Ta lite på en bomullstuss och gnugga försiktigt bort ditt smink. Foto: Unsplash : Sminkborttagning – så tvättar du bort sminket med naturliga produkter
Visa hela svaret

Kan man ta bort smink med rapsolja?

Jag hällde helt enkelt lite olja på en bomullspad och svepte över ögonen, sen läpparna, sen resten av ansiktet. Allt smink försvann.
Visa hela svaret

Kan man bli brun även om man har smink på sig?

Har du tänkt att du kan skippa solskyddsfaktor i ansiktet för att du har smink på dig? Dags att tänka om. Här är riskerna med att ersätta solskyddsfaktor med smink – och så påverkar skönhetsprodukterna hur solen skadar hyn. Det här är SPF och så använder du det TV 1:05 Efter reklamen: Det här är SPF och så använder du det (1:05) Slå på ljud Solen skiner ute, och du har smink i ansiktet – då behöver du inte ha på dig solskyddsfaktor.

 • Änner du igen dig i resonemanget? Nu är det dags att tänka om.
 • Att strunta i solskyddsfaktor för att man sminkar sig är något många gör, med tanken att sminket skyddar som en barriär mellan ansiktet och solen.
 • Men riktigt så fungerar det tyvärr inte.
 • Oavsett om man har foundation, puder, solpuder, mascara och läppstift på sig, så borde inte sminket ses som en ersättning för solskyddsfaktor.

Även med smink på så kan solen göra att man bränner sig, att huden skadas och åldras, och att man ökar risken för hudcancer. Så väljer du rätt färg på läppstiftet – för din hudton Men samtidigt är det säkert många som märkt att de blir mindre bruna i ansiktet än resten av kroppen om de solar med smink på.

Det beror på att många sminkprodukter innehåller kemikalier som är svåra att bryta ner, vilket kan hindra UV-strålar från att komma ner i huden och producera melanin. Använder man solskyddsfaktor som sista steg i sin hudvårdsrutin, innan man applicerar smink om man vill ha smink, så skyddar det mot de skadliga strålarna.

Det gör dock inte att man inte blir brun i ansiktet – men blir bara brun i långsammare takt. Så sminkar du dig under sommaren -bästa produkterna
Visa hela svaret