Tyg

Hur Tar Man Bort Gula Fläckar På Kläder?

Hur Tar Man Bort Gula Fläckar På Kläder
Svettfläckar och andra gula fläckar på vita kläder – Gula fläckar på vita kläder är en tråkig effekt som tyvärr är vanligt då produkter som deodoranter och solskydd kan missfärga. Men att ta bort svettfläckar på våra favoritkläder behöver inte vara särskilt svårt. Det finns flera sätt att gå till väga, kanske har du redan något av hjälpmedlen hemma i köksskåpet?

Om du vill få bort fläckar på vita kläder med en vanlig maskintvätt får du bäst effekt av ett tvättmedel som är speciellt framtaget för vittvätt. Till naturmaterial finns det flera husmorsknep som fungerar hur bra som helst. Du kan enkelt ta bort gula fläckar på vita kläder med ättika eller vitvinsvinäger utan färg. Badda lite direkt på fläcken och låt stå i 30 minuter innan du tvättar. Det går även bra att pudra svettfläckar och andra gula fläckar med bakpulver. Blöt först plagget i kallt vatten och låt stå över natten. Tvätta sedan enligt anvisningarna.

Visa hela svaret

Hur får man bort gula fläckar på tröjan i armhåla?

Fläckborttagning – Tips som tar bort fläckar Så trist när man får en fläck på ett favoritplagg, på bordsduken eller i soffan. Här har vi samlat de bästa tipsen och husmorsknepen om hur du kan få bort fläckar från fett, kaffe, blod, vin och mycket mer.

Så får du bort 37 vanliga fläckar Att ta bort fläckar i stället för att tvätta hela plagg är mer skonsamt för dina kläder men också för miljön. Med fläckborttagning och vädring kommer du långt när det handlar om att ta hand om dina kläder och andra textilier. Det bästa är att behandla fläckar direkt när de uppstår.

Ibland upptäcks fläcken först när den redan torkat in och då kan det vara svårare att få bort den men med lite tålamod och rätt medel kan du ändå få ett lyckat resultat. Bra att ha hemma

 • Ett bra fläckborttagningsmedel som du med all säkert har hemma är vanligt handdiskmedel. En droppe i ljummet vatten löser många fläckar till och med gräsfläckar. Hemfrids eget miljövänliga diskmedel funkar jättebra!
 • Galltvål är en annan produkt som också räddar många plagg. Den är en ekologisk fläckborttagnings- och rengöringstvål som du hittar du i välsorterade mataffärer och butiker som säljer rengöringsprodukter.
 • Andra mer specialiserade produkter för fläckborttagning är glycerol/glycerin, ammoniak, rödsprit, etanol och kemiskt ren bensin.
 • Skafferivaror som fungerar mot många fläckar är salt, citron, citronsyra, vinsyra, bikarbonat, ättika, vinäger, jordnötssmör, mjölk, filmjölk och yoghurt.
 • Vita trasor.

Gör så här Om det inte står något annat vid respektive fläckborttagningstips så gäller dessa grundregler.

 • Gnugga inte vid fläckborttagning eftersom du då riskerar att sprida ut fläcken och skada tyget. Dutta i stället utifrån kanten och in mot mitten på fläcken.
 • Använd alltid vita trasor vid fläckborttagning eftersom färgade trasor kan fälla färg.
 • För att vara på säkra sidan så att materialet inte bleks eller på annat sätt påverkas negativt så testa alltid på ett mindre synligt ställe med det medel du tänker använda till fläckborttagningen. På ett klädesplagg kan det vara på en fåll på insidan, på en möbel på undersidan eller baksidan.

Sug först upp så mycket som möjligt av en fettfläck med hushållspapper. Ta bort fettfläckar En fettfläck får du bort genom att först suga upp så mycket som möjligt med till exempel hushållspapper. Strö därefter potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det stå över natten.

Dammsug bort överskottet, behandla fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta sen som vanligt i maskin. Ta bort kaffefläckar Hur du tar hand om kaffefläckar beror på om det är svart kaffe eller kaffe med mjölk eller grädde. Blötlägg fläcken först i kallt vatten och sen i så hett vatten som tyget tål för fläckar med kaffe med mjölk eller grädde i.

För fläckar av svart kaffe brukar blötläggning i hett vatten lösa fläcken. Om fläcken är helt färsk kan kallt vatten fungera. För tyger som inte tål hett vatten kan du testa att badda fläcken med en uppvispad äggula i ljummet vatten. Ta bort blodfläckar Börja alltid med att skölja blodfläckar i kallt vatten, inte varmt! Blodfläckar innehåller mycket proteiner och de fäster ännu mer om de får varmt vatten på sig och då riskerar du att de inte går att få bort alls.

 1. Det bästa är att skölja direkt med kallt vatten men om fläcken hunnit torka kan du blötlägga i kallt vatten med salt.
 2. Räkna med ett par matskedar salt per liter vatten och låt plagget ligga i blöt ett par timmar och se till att fläcken är borta innan du tvättar som vanligt.
 3. Om fläcken trots allt är kvar kan du testa med en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten.

Lägg på fläcken och låt stå i en halvtimme. Skrapa bort överflödigt och dutta med en fuktig trasa för att få bort det sista innan du tvättar som vanligt. När du sköljt vinfläcken med vatten, strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan. Ta bort vinfläckar Vinfläckar, framförallt rödvinsfläckar och rosévinsfläckar, baddas med vatten, helst direkt när de uppstår.

Strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan i omgångar. Skölj med så hett vatten som tyget tål och tvätta som vanligt. Om fläcken är kvar efter tvätten testa att behandla med ättika utspätt i varmt vatten, gärna hett om tyget tål det. För gamla fläckar finns husmorsknepet att få bort vinfläckar med het fet mjölk.

Värm upp mjölken tills den sjuder, lägg i tyget med fläcken och låt ligga kvar tills mjölken svalnat. Apelsin Blanda lite ammoniak i ljummet vatten. Doppa en trasa och dutta på apelsinfläcken tills så mycket som möjligt av den har försvunnit. Tryck sedan med torrt papper för att suga upp fläcken.

 1. Asfalt Fukta en bit av en trasa med kemiskt ren bensin och dutta utifrån och in på nyare asfaltfläckar.
 2. Gamla fläckar kan du få bort genom att gnida fläcken med jordnötssmör.
 3. Banan Spotta på bananfläcken om den inte hunnit mörkna än och arbeta in i fläcken och skölj efteråt.
 4. Citron fungerar på ljusa tyger.
You might be interested:  Hur Ser Man Skillnad På Linne Och Bomull?

Blanda lite citronsaft med vatten. Citron kan bleka så var försiktig om det är ett plagg som du är väldigt rädd om. Du kan även testa glycerin på mörka bananfläckar och tvätta sedan med tvättmedel efteråt. Blåbär Testa först att badda blåbärsfläcken med en droppe diskmedel i ljummet vatten på en trasa.

 • Om det krävs mer överväg om ditt tyg tål blekning, i så fall kan du testa med citron.
 • Glycerin kan också hjälpa mot blåbärsfläckar.
 • Bär Testa att dutta äppelcidervinäger eller citron på bärfläckar.
 • Tänk dock på att det kan bleka tyget så prova först på ett osynligt ställe.
 • Intorkade bärfläckar kan du få bort genom att lägga i blöt i filmjölk eller yoghurt över natten.

Choklad Chokladfläckar får du enklast bort om du kan behandla dem så fort som möjligt. Spola först med kallt vatten från baksidan av tyget och förbehandla sen chokladfläcken med diskmedel eller flytande tvättmedel och låt det verka en stund. Lägg sen plagget i blöt över natten i så hög värme som det tål, se skötselrådet, och tvätta som vanligt nästa morgon.

Deodorant Gula deodorantfläckar i armhålor på kläder kan du få bort genom att blanda diskmedel med citronsyra. Stryk på fläckarna, vänta i 30 minuter och skölj. En annan metod är att få bort dem med ättika! Blanda 1 del ättika till 10 delar vatten, lägg i blöt i några timmar och tvätta därefter plagget som vanligt.

Frukt och grönt Fruktfläckar och fläckar från grönsaker kan du få bort med en lösning av ½ tesked citronsyra till 1 deciliter vatten. Citronsyra kan bleka så om det är ett ömtåligt plagg kan du i stället testa att doppa fläcken i så varmt vatten som plagget tål med en skvätt ättika i.

 • Glassfläckar får du ofta bort med vatten och diskmedel.
 • Glass Lägg kläder med glassfläckar i kallt vatten en stund.
 • Droppa i lite diskmedel, rör runt och låt ligga en stund till.
 • Tvätta därefter plagget som vanligt.
 • Gräs Diskmedel eller såpa brukar fungera bra på gräsfläckar.
 • Förbehandla fläckarna med det, låt verka i ungefär en timme och tvätta sen som vanligt.

Andra metoder är att gnida är att behandla vita plagg som fått gräsfläckar med ren sprit eller etanol. Färgade plagg mår bättre av en förbehandling med diskmedel och vinäger. Jord Vänta tills tyget är torrt och borsta eller dammsug bort så mycket du kan så sprider du inte ut jordfläcken.

 1. Blötlägg sen i så varmt vatten som plagget tål med diskmedel.
 2. Skölj av och tvätta sen som vanligt.
 3. Etchup Ketchupfläckar får du ofta bort med vanligt handdiskmedel och vatten.
 4. Om de är riktigt envisa kan du använda rödsprit.
 5. Lister Doppa en trasa i kemiskt ren bensin och dutta tills fläcken är borta.
 6. Tvätta därefter ytan där fläcken satt med galltvål och låt verka i 30 minuter innan du tvättar hela plagget.

Galltvål och etanol kan lösa fläckar av kulspetspenna. Kulspetspenna Galltvål kan lösa fläckar av kulspetspenna. Etanol fungerar ofta också för att få bort bläck från kläder men om det är ett färgat tyg riskerar du att bleka tyget med etanol. Kåda Fläckar från kåda kan du få bort med ren sprit.

När fläcken inte syns längre tvättar du som vanligt. Läppstift Fläckar av läppstift går oftast bort i den vanliga tvätten i tvättmaskin. En annan metod är att gnida in läppstiftsfläckarna med gammalt torrt vitt bröd. Majonnäs Skrapa bort så mycket som möjligt av majonnäsfläcken. Förbehandla sen fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta därefter plagget som vanligt Om det är en gammal mjölkfläck, testa med vinäger eller rödsprit.

Mjölk Mjölkfläckar får du oftast bort med handtvål och vatten. Om det är en gammal fläck, testa med vinäger eller rödsprit. Skölj noga efteråt och tvätta sen som vanligt. Nagellack På samma sätt som du får bort nagellacket från naglarna kan du också få bort en nagellacksfläck från många material, med aceton.

Det fungerar dock inte på syntetmaterial. På mer ömtåliga material kan du testa med kemiskt ren bensin. Prova alltid på ett osynligt ställe innan du ger dig på framsidan på ett plagg. Olja För att få bort olja från kläder, sug upp så mycket av oljan du kan med hushållspapper. Pudra över potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det suga upp över natten Skaka bort eller dammsug bort överflödigt mjöl och behandla fläcken med diskmedel.

You might be interested:  Vad Kostar Tryck På Kläder?

Låt ligga i blöt en stund och tvätta sen som vanligt. Persika och nektarin Skölj helst omgående persikafläckar och nektarinfläckar i så hett vatten som tyget tål. Citronsyralösning, ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, kan annars fungera. Citronsyra kan bleka tyg så testa alltid på ett osynligt ställe först.

 1. En annan metod är att ha en skvätt ättika i vatten och försöka lösa fläcken i det.
 2. Rost För att få bort rostfläckar kan du använda citron, citronsyralösning, med ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, eller koncentrerad vinsyra.
 3. Syror kan bleka tyger så tänk på det innan du provar detta.
 4. En kombination av citronsyralösning tillsammans med galltvål är en annan metod värd att testa.

Bearbeta fläcken med det medel du valt i ca 15 minuter och tvätta sen som vanligt. Skokräm Behandla skokrämsfläckar så fort som möjligt. På vita tyger kan du testa med ren alkohol. På färgade tyger bör du späda ut med vatten och testa på ett osynligt ställ som en fåll så du inte riskerar att bleka tyget runt fläcken.

 • Smink
 • Sminkfläckar förbehandlar du med flytande diskmedel, tvättmedel eller såpa innan du tvättar som vanligt.
 • Solkräm
 • Förbehandla solskrämsfläckar med flytande diskmedel eller tvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt.
 • Spenat

Färska spenatfläckar kan du få bort med rinnande kallt vatten och därefter förbehandla med flytande tvättmedel eller diskmedel innan du tvättar som vanligt. Att dela en potatis och gnida på fläcken är också ett gammalt husmorsknep.

 1. Spritpenna
 2. T-röd kan ta bort fläckar av spritpenna men det finns en risk att tyget runt fläcken bleks så prova på ett osynligt ställe först.
 3. Stearin

För att få bort stearin från kläder, börja med att peta loss så mycket av stearinet som det går. Lägg hushållspapper på din strykbräda, lägg på tyget med fläcken och ytterligare ett lager med hushållspapper ovanpå. När du stryker värms stearinet upp och sugs in i hushållspappret.

 1. Upprepa tills fläcken är borta.
 2. Behandla sedan den återstående fläcken med diskmedel och tvätta sen som vanligt.
 3. För att få bort stearin från glas, lägg glaset i frysen över natten.
 4. Morgonen därpå har stearinet krympt och du kan peta ut det.
 5. Diska i hett vatten och eftertorka med hushållspapper.
 6. En sprayflaska med ättika och vatten är bra att ha till träningskläderna Svett Vanlig tvål eller flytande tvättmedel fungerar ofta för att få bort svettfläckar.

Bearbeta fläckarna innan du tvättar som vanligt. På kläder som har blivit missfärgade av svett kan du få bort fläckarna med ättika och varmt vatten innan du tvättar som vanligt. Till träningskläder som blir svettiga ofta är ett tips att ha en sprayflaska med ättika och vatten och regelbundet spraya de svettigaste områdena, låta verka i tio minuter och sen tvätta som vanligt.

 • Te Hur du tar hand om tefläckar beror på om det är rent te eller te med mjölk eller grädde.
 • För tefläckar utan mjölk eller grädde skölj i så hett vatten som tyget tål, helst direkt när fläcken uppstått.
 • Om det är mjölk eller grädde i teet lägg fläcken först i kallt vatten och sen i kokande om tyget tål det.

Om fläcken är kvar efter det kan du prova att badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika. Tomatsås Skölj eller lägg fläcken i blöt i kallt vatten i en timme. Behandla sen fläcken med glycerin, låt sitta i en bra stund och tvätta sedan som vanligt.
Visa hela svaret

Hur får man bort gula fläckar på lakan?

Vita krispiga lakan, finns det något fräschare eller mer tidlöst vackert? Våra sängkläder i vit percale, satin eller vitt linne förvandlar ditt sovrum till en stilren och avkopplande plats där du kan pausa alla intryck. För att den fräscha förnimmelsen ska bestå, kolla in våra bästa tvätt- och skötselråd.

 1. De bevarar såväl den vita färgen som vår framtida miljö.
 2. TVÄTTA VITA LAKAN MED VITT Följ alltid tvättråden och tvätta bara dina vita härliga lakan med annan vittvätt.
 3. Sen är det viktigt att du alltid väljer ett tvättmedel som är Svanenmärkt och rekommenderas av Astma – och Allergiförbundet.
 4. ANVÄND INTE TVÄTTMEDEL MED OPTISKA VITMEDEL Håll koll på vad ditt tvättmedel innehåller.

Vissa tvättmedel innehåller optiska vitmedel, en typ av ämnen som är svåra att brytas ner av naturen. Tvättmedel med optiska vitmedel uppfyller inte miljökraven för varken Svanen eller Bra Miljöval. TVÄTTA LAKAN SOM ÄR FÄRGADE TILL VITT MED TVÄTTMEDEL UTAN BLEKMEDEL Så här ligger det till.

 • En del vita lakan är färgade vita och då ska du använda tvättmedel utan blekmedel.
 • Om man använder tvättmedel med blekmedel till en produkt som är färgad vit, så blir den vita färgen först blekt och därefter gulnar den.
 • LAKAN SOM ÄR BLEKTA TILL VITT KAN TVÄTTAS MED TVÄTTMEDEL SOM HAR BLEKMEDEL Om du har lakan som är blekta till vitt kan du använda tvättmedel med blekmedel.

Var noga med att välja ett miljömärkt alternativ. Alla vita lakan från Mille Notti är blekta till vitt. Om du har valt en design med dekoration eller detaljer i färg ska du undvika blekmedel. STÄNG LOCKET ORDENTLIGT Kanske tänker du inte på hur du förvarar ditt tvättmedel.

 1. Men faktum är att det faktiskt spelar roll.
 2. Burken eller paketet du förvarar tvättmedlet för vittvätt i behöver alltid vara tätt sluten.
 3. Annars kan blekmedlet i tvättmedlet avdunsta, vilket såklart påverkar slutresultatet.
 4. NATURLIGA METODER Förvandla dina lakan med helt naturliga produkter och metoder.
You might be interested:  Varför Luktar Nytvättade Kläder Surt?

Med endast bikarbonat ättika, citron och miljövänligt diskmedel kan du enkelt ge nytt liv åt gulnande lakan. Blanda 1 dl bikarbonat, 1 dl citronjuice, 2 dl ättika och 2 msk miljövänligt diskmedel utan färg i en balja eller badkar. Häll på hett vatten och lägg i de missfärgade bomullslakanen.

Var beredd på att det kommer skumma och bubbla. Låt det ligga minst 30 min men gärna över natten. Skölj ur och tvätta sedan som vanligt i maskin. TORKA DIN TVÄTT UTOMHUS I SOLEN Sommartid är detta det härligaste du kan göra för dina lakan. Om du har möjlighet, låt dina lakan torka utomhus i solen. Du får en naturlig blekning och ljuvligt doftande lakan på en och samma gång.

Fläckborttagning som fungerar – Plus

TIPS! Våra vita produkter Chiara, Satina Eko, Lino och Pousada kan tvättas med vittvättmedel med blekmedel. Däremot bör produkterna Nuvola, Singolo, Volare och Sobrio tvättas med vittvättmedel utan blekmedel då de är designade med en färgad dekorativ detalj.
Visa hela svaret

Varför blir min tvätt gul?

3. Rätt sorts tvättmedel – med eller utan blekmedel – Kom ihåg att alltid välja tvättmedel avsett för just din sorts tvätt. Om du har textilier som är färgade vita ska du använda tvättmedel utan blekmedel. Annars blir den vita färgen först blekt, sedan gulnar den.
Visa hela svaret

Hur får man bort gula svett märken på vita tröjor?

Gula fläckar på vita kläder – ättika – Om fläckarna är ganska snälla – alltså bara en lätt missfärgning av tyget – brukar det funka fint att använda ättika. Vänd plagget ut och in och häll ättika direkt på de gula fläckarna. Se till att hela fläcken är täckt av ättika, och låt sen dra i upp till en timme.

 1. Med hjälp av en gammal tandborste ska du sen gnugga in ättikan ordentligt i tyget och i svettfläcken.
 2. Efter det kör du plagget i tvättmaskinen på så hög värme plagget tillåter (kolla tvättetiketten).
 3. Läderna behöver ett lite hårdare tvättprogram för att bli av med de gula svettfläckarna och deo-resterna.

Låt lufttorka, och repetera sedan stegen tills du fått bort svettfläckarna helt. Om du torktumlar plagget innan svettfläckarna är borta är risken att fläcken sätter sig, vilket kan göra den i princip omöjlig att få bort.
Visa hela svaret

Hur får man bort gula svett märken på vita tröjor?

Gula fläckar på vita kläder – ättika – Om fläckarna är ganska snälla – alltså bara en lätt missfärgning av tyget – brukar det funka fint att använda ättika. Vänd plagget ut och in och häll ättika direkt på de gula fläckarna. Se till att hela fläcken är täckt av ättika, och låt sen dra i upp till en timme.

 • Med hjälp av en gammal tandborste ska du sen gnugga in ättikan ordentligt i tyget och i svettfläcken.
 • Efter det kör du plagget i tvättmaskinen på så hög värme plagget tillåter (kolla tvättetiketten).
 • Läderna behöver ett lite hårdare tvättprogram för att bli av med de gula svettfläckarna och deo-resterna.

Låt lufttorka, och repetera sedan stegen tills du fått bort svettfläckarna helt. Om du torktumlar plagget innan svettfläckarna är borta är risken att fläcken sätter sig, vilket kan göra den i princip omöjlig att få bort.
Visa hela svaret

Hur får man en vit tröja vit igen?

Bikarbonat för blekning av kläder – Utöver att vara en billig hushållsprodukt som många av oss redan har hemma tränger bikarbonat djupt in i dina kläders tyg, tar bort fläckar och gör dem mjuka. Superknepen: 15 saker att göra med omaka strumpor Tillsätt cirka en deciliter bikarbonat i ditt vanliga tvättmedel och tvätta som vanligt.
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar på tröjor?

Ta bort fläckar på kläder – I de allra flesta fall är det lättare att få bort en fläck om du kan behandla den så snart som möjligt. När fläcken väl torkat in i tyget krävs det vanligen en lite större insats. När du ska använda varmt vatten är det oftast bäst om det är kokande eller i alla fall så hett som möjligt.

 • Läs på tvättlappen vilken temperatur ditt plagg tål så att det inte riskerar att krympa.
 • Du ska alltid förbehandla fläcken innan du tvättar i tvättmaskin.
 • Det är nämligen mycket svårare att få bort fläckar när plagget väl är tvättat.
 • Fettfläckar på kläder behöver du till exempel först behandla med majs- eller potatismjöl och därefter med såpa eller diskmedel innan du tvättar.

Fläckar av deodorant tar du bort genom att droppa lite diskmedel eller citronsyra, alternativt gnida in galltvål tills det skummar. Är kläderna dessutom missfärgade av svett eller urin kan du också applicera ättika som är uppblandat med lite vatten. Låt verka i en halvtimme innan du tvättar i maskinen.
Visa hela svaret