Tyg

Hur Tillverkas En T Shirt?

Hur Tillverkas En T Shirt
Bomullen fraktas till en textilfabrik där den spinns till tråd. Tråden färgas och vävs till tyg. Textilfabrikens processer kräver mycket energi och vatten, samt kemikalier för färgning och bearbetning av textilierna. På grund av exponeringen för kemikalier är det ofta hälsovådligt att jobba i en tygfabrik.
Visa hela svaret

Vilka råvaror ingår i en tröja?

1. Råvaror till textila material – Kläder kan vara gjorda av många olika typer av material. Exempel på vanliga textila material är bomull, lin, ull, viskos och polyester. Textila material kan bestå av konstgjorda eller naturliga fibrer. Tyger består ofta av en blandning av två eller flera textilfibrer.
Visa hela svaret

Vad år en tshirt gjord av?

T-shirt – Wikipedia

Den här artikeln behöver fler eller bättre för att kunna, (2022-01) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (). Uppgifter utan källhänvisning kan och tas bort utan att det behöver diskuteras på,

Tre personer i T-tröja. T-tröja eller T-shirt (efter engelska: T-shirt ) är en under vars form liknar bokstaven T eftersom ärmarna går ut från kroppen i rät vinkel. Plagget är ofta gjort i och är normalt kortärmat.
Visa hela svaret

Hur görs en bomulls t-shirt?

Bomullen fraktas till en textilfabrik där den spinns till tråd. Tråden färgas och vävs till tyg. Textilfabrikens processer kräver mycket energi och vatten, samt kemikalier för färgning och bearbetning av textilierna. På grund av exponeringen för kemikalier är det ofta hälsovådligt att jobba i en tygfabrik.
Visa hela svaret

Hur mycket bomull går åt till en t-shirt?

Odling och miljöpåverkan av bomull – Bomull odlas huvudsakligen i tropiska och subtropiska regioner och eftersom odlingen ofta sker i torra områden där sötvatten är en bristvara krävs konstbevattning av stora arealer. Bomull är tillsammans med ris, socker och vete en av de mest vattenkrävande grödorna.

Så mycket som 29 000 liter vatten kan krävas för att producera ett kilo bomull ! Det används även ofta stora mängder insekts- och ogräsdödande kemikalier. Ett kilo bomull räcker till fem till sex t-shirts, Konventionell bomullsodling har därmed en stor påverkan på sötvattnets kretslopp och dess biologiska mångfald.

Samtidigt lider människor av allvarlig brist på rent dricksvatten.
Visa hela svaret

Vilket tyg är bäst för miljön?

Konstfibrer – Viskos tillverkas genom att cellulosa från trämassa bryts ner och ombildas med hjälp av kemikalier. Viskosprocesser kan vara mycket miljöpåverkande och orsaka utsläpp av svavel, kväve och andra föroreningar men det finns bra processer och miljömärkta viskosfibrer.

You might be interested:  Hur Mycket Vatten Behövs För Att Göra 1 Kg Bomull?

Cellulosan till viskos kommer traditionellt från gran eller andra träd, men den kan också hämtas från till exempel bambu. Bambu är ett exempel på ett mycket bra råmaterial, eftersom det är snabbväxande, inte kräver bekämpningsmedel eller konstbevattning samt klarar sig på näringsfattig jord. Modal tillverkas på ungefär samma sätt som viskos och fibrerna har liknande egenskaper.

Modal är dock starkare än viskos i vått tillstånd, vilket gör att fibrerna klarar till exempel tvätt bättre än viskos. Lyocell är en skogsbaserad fiber som framställs genom en modern, svavelfri process där återvinningen av lösningsmedlen är hög och energiåtgången är lägre än vid traditionell viskostillverkning.
Visa hela svaret

Hur gör man bomull steg för steg?

Framställning av bomull – Bomull kommer från bomullsbusken som växer i varma klimat med mycket sol. Det är själva frökapseln som sitter under bomullsblomman som ger materialet som vi kallar bomull. Cirka en månad efter att blomman har fallit av har frökapseln vuxit till sig och är lika stor som ett hönsägg, ungefär.
Visa hela svaret

Vad kan en blus vara gjord av?

Polyester – Polyester är ett material jag har blandade känslor för. Det är inte särskilt härligt att det görs av olja. (Flera märken använder återvunnen polyester nu, det är ju något bättre ur miljösynpunkt.) Polyester andas inte, så man känner sig ofta instängd, och det är lätt att bli svettig.

 1. Men, det finns ändå flera fördelar.
 2. Till exempel så skrynklar inte polyester.
 3. Tyget håller alltid färgen och formen på ett oslagbart sätt, tvätt efter tvätt.
 4. Jag tycker att luftiga plagg kan funka riktigt bra i polyester.
 5. Jag har ett set med vida byxor och lös blus som är fantastiskt, trots att det är helt i polyester.

För att ett tyg ska kunna plisseras så måste det innehålla en viss del polyester. Så vill du ha en plisserad kjol är det inte mycket att knota om, de flesta är i 100% polyester.
Visa hela svaret

Vad heter delarna på en tröja?

Barntröjor i trikå är roliga att sy eftersom det behövs så lite tyg och då kan man passa på och kombinera de sista bitarna från andra projekt och skapa unika tröjor som man inte hittar i butiken. Att återanvända delar av vuxenkläder går även utmärkt, t ex ryggen brukar vara i bra skick på nötta och fläckiga tröjor man inte längre vill använda så då kan man göra om dem till något annat.

När man väl hittar ett tröjmönster som man gillar så är det lätt att variera och dekorera i det oändliga. Sök efter lämpligt mönster i mönstertidningar och kontrollera dina eller barnets mått med mått-tabellen i tidningen. Grunden för hur man syr en tröja är densamma oberoende av storlek. Följ anvisningarna i tidningen, syordningen varierar något beroende på om tröjan t ex har raglanärmar eller vanliga.

Du behöver;

 • trikåtyger i olika färger och mönster
 • limhinna
 • ett par knappar och pärlor
 • muddtyger i passliga färger
 • trikånålar till symaskinen
 • dekorationsband
 • bomullsband (som förstärkning till axlarna för att tröjan ska hålla formen bättre)
You might be interested:  Behandla Tyg För Att Få Glans Och Struktur?

Obs! Använd alltid töjbara sömmar till trikåtyger och andra elastiska tyger! Se även artiklarna sy dina egna kläder del ett och två för mera sömnadstips: Att hitta och rita mönster och klippa till tyg Sy mjuka byxor i velour Sy tights av stretchigt material Så här görs Lees trikåtröja med bläckfisk på ryggen:

  Hur Tillverkas En T Shirt Bildtext Kom ihåg att klippa till sömsmån Bild: YLE/Strömsö handarbeten,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,syskola,sy egna kläder,sy tröja i trikå

 1. Sök upp ett lämpligt mönster för en tröja i trikå.
 2. Rita av tröjans delar från mönsterarket: ärm, bakstycke, framstycke.
 3. Lägg ut delarna på lämpliga tygbitar och klipp ut med sömsmån. Var noggrann med trådriktningen. Om man bara har små bitar kan man bra sy ihop två bitar till ett framstycke eller en ärm, kom då bara ihåg den extra sömsmånen i skarvarna av delarna.
 4. Sy först ihop de delar som eventuellt är skarvade, som Lees framstycke här. Dekorera sedan de delar du vill. På framstycket sydde Lee ett band över tygskarven på framsidan samt fiskar i velourtyg och lite sjögräs. På tröjans rygg gjorde Lee en bläckfisk. Hur Tillverkas En T Shirt Bildtext En glad, gul bläckfisk i velour pryder ryggstycket Bild: YLE/Strömsö handarbeten,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,syskola,sy egna kläder,sy tröja i trikå Här kan du printa Lees bläckfisk (tröjan här är stl 104 och bläckfisken ryms precis på den, så samma bläckfiskmönster kan användas även på en större tröja eller så kan man förminska mönstret). Bläckfisk, ritning 1 Bläckfisk, ritning 2
 5. Lägg en limhinna på önskad figur (ritad eller utprintad) och rita av figuren på limhinnans skyddspapperssida. Klipp ut med rejält extra, alltså inte längs linjerna utan t ex som en cirkel runt. Klipp till en tygbit som du vill att figuren ska bli, här gul velour. Tygbiten ska vara större än limhinnan. Stryk fast limhinnan på avigsidan av tyget. Tänk på lugg och trådriktning så att det blir som du vill ha det. Klipp nu ut figuren längs linjerna. Ta bort skyddspappret och stryk fast figuren på tröjans bakstycke. Sy fast med önskad söm. Det kan vara effektfullt att inte sy fast kanterna utan t ex sy med trestegs raksöm en halv cm från kanten runt hela figuren. Provsy gärna på en liten tygbit innan du börjar så att du kan välja rätt söm för ditt ändamål.
 6. Hur Tillverkas En T Shirt Bildtext Ena axelsömmen sys ihop, räta mot räta Bild: YLE/Strömsö handarbeten,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,syskola,sy egna kläder,sy tröja i trikå

 7. Klipp till en bit bomullsband som är lika lång som axeln är bred och sy fast den samtidigt med axelsömmen så håller tröjan formen bättre. (Klipp till en likadan bit till den andra axeln och sy den sedan likadant när det är dags, men först görs halsrigningens kantning).
 8. Klipp till en lämplig bit muddtyg, hellre extra lång än för kort.
 9. Sy fast mudden på rätsidan samtidigt som du töjer ut mudden något, lite mer än man skulle tro. Klipp gärna övningsbitar och prova dig fram eftersom olika muddtyger är olika elastiska, innan du syr den riktiga tröjan. Sy från den öppna axeln och runt hela vägen.
 10. Vik mudden över sömmen och till baksidan. Sy fast med valfri söm, en täcksöm, trestegs raksöm eller en tvillingsöm.
 11. Klipp bort extra muddtyg på baksidan, 3 mm från sömmen. Gör detta med försiktighet så att du inte klipper hål i tröjan!
 12. Sy ihop den öppna axeln. Syr man med overlockmaskin är det bra att börja med en söm på vanlig maskin för att få mudden att mötas snyggt, med overlock vill det ofta bli att det ena tyget slinker iväg snabbare.
 13. Sy fast muddar på ärmarna på samma sätt som halslinningen om du vill ha samma modell som Lee gjorde på denna tröja.
 14. Hur Tillverkas En T Shirt Bildtext Nåla fast ärmarna Bild: YLE/Strömsö handarbeten,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,syskola,sy egna kläder,sy tröja i trikå

 15. Nåla fast ärmarna, var noggrann med att mönstermärket som markerar framsida på ärmen kommer mot markeringen på framstycket samt att markeringen mitt upp på ärmen kommer mot axelsömmen. Sy fast ärmarna.
 16. Sy nu ihop ena sidsömmen från ärmens slut till midjan.
 17. Pressa tröjans fåll och sy den med önskad söm. Har man inte en tvillingnål eller en coverlockmaskin kan man sy två sömmar bredvid varandra med tre stegs raksöm.
 18. Sy den andra sidsömmen.
 19. Var noggrann med att fästa alla trådar, speciellt de sydda med overlock/coverlock maskin. Man kan även sy ner sömsmånen lite i början på ärmen för att den inte ska irritera och samma vid halslinningen.
 20. Sy fast knappar som ögon på bläckfisken och eventuellt små pärlor som ögon på fiskarna.
You might be interested:  Sticka Sockor Hur Mycket Garn?

Visa hela svaret

Vilka råvaror är jeans gjort av?

De flesta byxor är gjorda av bomullstyg, en riktig miljöbov bland tyger. Men väljer du jeans som är tillverkade av ekologiskt odlad bomull gör du stor skillnad. Tyget är lika slitstarkt men det är framtaget utan att kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel fått vara med i leken.
Visa hela svaret