Tyg

Hur Tvättar Man Kläder Steg För Steg?

Hur Tvättar Man Kläder Steg För Steg
Steg för steg går vi igenom hur du tvättar dina kläder på bästa sätt.

 1. Steg ett: Färgsortera.
 2. Steg två: Sortera efter temperatur.
 3. Steg tre : Förbered kläderna.
 4. Steg fyra: Tvätt -och sköljmedel.
 5. Steg fem – Ställ in din tvättmaskin.
 6. Steg sex – Ta ut din tvätt och torka.

Visa hela svaret

Hur man delar upp tvätt?

STEG 4 – Färgsortera för att bevara färg och undvika missfärgad tvätt. Varje hög ovan med de olika materialen delas sedan upp enligt färg. Tre olika högar brukar räcka: Vit, svart, färg. Tvätta varje hög för sig. Om att plagg är flerfärgat eller tex vit med svart krage så lägg den i högen för den färg som är mest dominant. I detta fall vitt. Hur Tvättar Man Kläder Steg För Steg
Visa hela svaret

Vilket program tvätta kläder?

Tvättguide – STEG 1: Sortera kläderna i högar Att sortera kläder är det första steget till en ren tvätt och det hjälper också kläderna, lakanen och andra hushållstextiler att se så bra ut som möjligt efter upprepade tvättningar. Det är också viktigt att man läser tvättrådslappen för ett bra resultat.

Töm fickorna. Stäng knappar och dra upp dragkedjor. Knyt ihop filtar med små klädesplagg inuti. Om du av misstag tvättat en pappersnäsduk kan du få bort småbitarna av pappret med hjälp av ett par nylonstrumpor.

STEG 3: Välj ett tvättmedel Vilken sorts produkt som du använder när du tvättar spelar roll. Rent generellt kan du använda ett vanligt tvättmedel men ömtåliga textiler såsom silke och ull kräver särskild behandling. Kolla om du behöver använda ett fläckborttagningsmedel eller blekmedel för att få bort envisa fläckar.

Mjukmedel används för att göra textilen mjukare, minska torktiden samt göra strykningen enklare, samtidigt som det också ger en god doft till kläderna. STEG 4: Mängden tvättmedel Följ alltid tillverkarens instruktioner i hur mycket tvättmedel som behövs beroende på vattnets hårdhet och smutsnivån på kläderna.

Använd inte mer tvättmedel än rekommenderat. För mycket tvättmedel kan lämna rester på kläderna. STEG 5: Välj rätt tvättprogram Använd ett normalt program eller ekoprogrammet på tvättmaskinen. Temperaturen för tvätten beror på kläderna i, men i de flesta fall kan 30 eller 40 grader Celsius ge ett utmärkt resultat.

 • Ekoprogrammet låter tvättmaskinen spara på energiförbrukningen utan att kompromissa med prestandan eller effektiviteten av tvätten.
 • Om man tvättar i lägre temperaturer ser man också till att ömtåliga textiler tvättas riktigt utan risk för blekning.
 • STEG 6: Torkning av kläder Kläder kan torktumlas eller hängas på lina utomhus där det finns solsken eller inne i ett rum med god ventilation.

STEG 7: Strykning och vikning av kläder Textiler kan förändras beroende av deras känslighet mot värme. Tvättrådslappen berättar genom symbolen för strykning vilken temperatur du ska ställa in strykjärnet på. En prick betyder en inställning på kall temperatur medan tre prickar betyder maximal värme.
Visa hela svaret

Hur ofta ska man tvätta en bh?

Hur ofta ska du tvätta din bh? Även om det sliter på bh :n att tvätta den, är det enligt experten bra att göra det regelbundet. – Du bör tvätta den efter ungefär tre gångers användning. Svett och hudrester lämnas kvar i bh :n, vilket kan skada resårbandet i materialet.
Visa hela svaret

Hur mycket tvätt bör man lägga i tvättmaskinen på en och samma gång?

Det kan vara frestande att bara kasta innehållet i din tvättkorg i tvättmaskinen, välja samma program som du alltid gör och sedan stänga luckan och hoppas på bästa möjliga resultat. Sanningen är att det här tillvägagångssättet förmodligen inte utnyttjar maskinen på bästa sätt och det är absolut inte det bästa för dina kläder.

 1. Som tur är finns den här guiden som visar dig det bästa sättet att fylla på tvättmaskinen, både för bästa rengöringsresultat och för bästa möjliga skötsel av dina kläder.
 2. Sortera Att kasta in en röd strumpa med en vit tvätt är det klassiska tvättmisstaget, men det visar hur viktigt det är att sortera kläderna innan de kastas i maskinen.

På grundnivå ska du dela upp tvätten i vitt (mestadels vita eller ljusgrå plagg), färg (ljusare pastellfärger) och mörkt (mörkgrå, marinblå, djupröd, brun, svart). Genom att tvätta plaggen tillsammans bidrar du till att bevara deras färg och förhindrar att mörkare färger färgar av sig på ljusare plagg.

Maskintvätt Maskintvätt, permanent tryck Maskintvätt, fintvätt Tvättas ej Handtvätt Vridtorka inte Och 13. Vattentemperatur 30 °C eller 80 °F Och 14. Vattentemperatur 40 °C eller 105 °F Och 15. Vattentemperatur 50 °C eller 120 °F Och 16. Vattentemperatur 60 °C eller 140 °F Och 17. Vattentemperatur 70 °C eller 160 °F Och 18. Vattentemperatur 95 °C eller 200 °F

Låt dig inte lockas av att stoppa in allt du kan i tvättmaskinen – för mycket tvätt minskar tvättprestandan och kan skada kläderna eftersom de inte har utrymme att röra sig fritt. Det kan även skada apparaten och att kontakta en tekniker innebär mer krångel än att lägga i en extra tvätt.

På samma sätt är underlastning av maskinen inte heller särskilt bra, eftersom det avsevärt minskar effektiviteten i ett program. Apparaten använder lika mycket vatten och energi till att tvätta en trumma som är fylld till en tredjedel som en som är helt full. Ta en titt på den här guiden om du vill veta exakt hur mycket tvätt du ska lägga i tvättmaskinen.

En bra tumregel är att fylla trumman till omkring 80 % utan att packa ihop plaggen (detta gäller endast normala bomullsprogram – den mängd tvätt du kan lägga in för specialprogram varierar, se användarmanualen för din maskin). När det gäller att lägga in tvätten i maskinen lägger du i ett plagg i taget eller ser åtminstone till att plaggen inte är hoptrasslade.

You might be interested:  Hur Ser Man Skillnad På Linne Och Bomull?

Stäng blixtlås och kontrollera alla fickor efter pennor, mynt och dylikt – inte bara för dina kläders skull, utan även för tvättmaskinens! Det är även värt att snabbt titta på tvättrådsetiketten, eftersom den ger vissa speciella instruktioner, som till exempel att vända plagget ut och in. Om du förbehandlar fläckar följer du anvisningarna för den produkt du använder.

Få till rätt dos Det är bra att sortera tvätten och fylla på maskinen på rätt sätt, men om du använder för mycket eller för lite tvättmedel är allt det förgäves. Doseringen beror på ett antal faktorer: vilken typ av tvättmedel du använder, vattnets hårdhet, hur smutsiga kläderna är och hur stor tvättmängden är.

De flesta typerna av flytande tvättmedel och pulvertvättmedel har mått för lätta, medeltunga och tunga belastningar och kapselförpackningar anger när du kan behöva använda mer än en kapsel. Det bästa rådet vi kan ge om dosering är våra AutoDose-tvättmaskiner. De doserar tvättmedlet automatiskt beroende på tvättmängden och det valda programmet.

Det är ett av de mest effektiva sätten att använda en tvättmaskin och den kan köras upp till en månad på en påfyllning. Även om det till en början kan verka lite skrämmande bör du baka in dessa vanor i din tvättrutin, så kommer dina kläder och din tvättmaskin att tacka dig.
Visa hela svaret

När är bästa tiden att tvätta?

Tvätt energisnålt – Men det finns också andra sätt att tvätta hållbart och billigare. Elvita har flera energisnåla tvättmaskiner som har särskilda program som förbrukar mindre energi. Den sortens program använder mindre mängd vatten och en längre bearbetning av kläderna.

 • Om du har möjligheten att använda ett energisnålt program och köra tvätten på sen kväll eller under natten har du bra förutsättningar för att spara på både miljö och plånboken.
 • Enligt Energimyndigheten går det att spara hela 88 procent i energikostnad och 70 procent vatten genom att använda energisnåla tvättprogram.

Tvätta mer energisnålt – läs mer om Elvitas tvättmaskiner här. Hur Tvättar Man Kläder Steg För Steg Elvitas tvättmaskin CTC7107V som är en kombinerad maskin med tvätt och tork kombi. Den har en kapacitet på 10 kilo.
Visa hela svaret

Kan man tvätta kalsonger i 40 grader?

Få bort bakterier från underkläder – Tips nummer fyra: Att tvätta dina underkläder i lägre än 40 grader kommer inte ta kål på några bakterier. För att vara säker på att du dödar bakterierna bör du tvätta dina underkläder och strumpor mellan 40 och 60 grader. För att försäkra dig om att smutsen verkligen försvinner har vi samlat lite do’s and don’ts:

Ställ in din maskin på 40 eller 60 grader. Använd ett ekologiskt tvättmedel, Du kanske tror att det är alkoholen och kemikalierna som tar död på bakterierna, men det är faktiskt det kokheta vattnet som gör tricket. Ha som vana att aldrig använda sköljmedel. Sköljmedel skadar både materialet och miljön, men det dödar inte bakterier. Använd inte centrifugering. När tvätten är klar, krama försiktigt ur vattnet som finns kvar. Mixa aldrig dina underkläder med dina vanliga kläder, bakterierna sprids nämligen på låg värme.

Visa hela svaret

Måste man tvätta sängkläder i 60 grader?

Hur ofta bör man tvätta sängkläder? – Påslakan, lakan, och örngott bör man tvätta minst en gång varannan vecka, men helst en gång i veckan. En lämplig temperatur för påslakan och örngott är 40–60 grader och en lämplig temperatur för lakan är 60 grader.
Visa hela svaret

Är 30 grader samma som handtvätt?

Handtvätt. Detta är symbolen för handtvätt och maximala temperaturen är 40 grader. Plagget får inte vridas eller skrubbas. Se efter om din maskin har ett särskilt program för handtvätt.
Visa hela svaret

Är handtvätt samma som fintvätt?

Tvättmaskin-symboler för vattentvätt – En balja med vatten är förmodligen den mest bekanta symbolen för tvättinstruktioner. Symbolen finns i lite olika utförande beroende på var plagget kommer ifrån. Symbolen för handtvätt finns på många ull- och silkesplagg och betyder att ditt plagg är ömtåligt och ska tvättas med ett tvättmedel speciellt avsett för ömtåliga plagg eller med ett tvättmedel som inte innehåller enzymer och blekmedel. Hur Tvättar Man Kläder Steg För Steg Hur Tvättar Man Kläder Steg För Steg Maskintvätt: Illustrationen föreställer en balja med vatten. Siffran i symbolen anger i vilken temperatur du ska tvätta plagget i tvättmaskinen. Hur Tvättar Man Kläder Steg För Steg Temperaturangivelse : Symbolen för maskintvätt innehåller inte alltid en direkt gradangivelse med siffror, utan bara ett antal prickar, 1 till 6 stycken. Prickarna representerar antalet grader plagget klarar att tvättas i. The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes

En prick = 30°C Två prickar = 40°C Tre prickar = 50°C Fyra prickar = 60°C Fem prickar = 70°C Sex prickar = 95°C

Hur Tvättar Man Kläder Steg För Steg Tvätt med kort centrifugering : Baljan med ett enkelt streck under indikerar att plagget ska tvättas i halvfull maskin med kort centrifugering. Tvätta i det gradantal som anges på plaggets tvättlapp. Hur Tvättar Man Kläder Steg För Steg Fintvätt : Två streck under baljan betyder att plaggets ska tvättas i en halvfull maskin och mycket skonsamt. Märkningen är särskilt vanlig för plagg av silke eller ull. Tvätta i det gradantal som anges på plagget. Hur Tvättar Man Kläder Steg För Steg Handtvätt : Symbolen för handtvätt är en hand i en balja. Handtvätt indikerar just det faktum att plagget ska tvättas för hand. Tvätta plagget i en balja eller ho med ett skonsamt tvättmedel som du gnider in i plaggets tyg. När plagget är dränkt i tvättmedlet sköljer du ur det.

 1. Olla noga märkningen på ditt tvättmedel så att det lämpar sig för handtvätt innan du börjar tvätta.
 2. Namnet handtvätt till trots så klarar många plagg också att tvättas i en tvättmaskin.
 3. Det gäller dock inte alla plagg, så innan du skrider till verket fundera en extra gång om du verkligen vill prova köra plagget i maskinen.

Tvätta på inställningen handtvätt eller det mest skonsamma tvättprogrammet som finns tillgängligt, vattentemperaturen får maximalt vara 40°. Om du tvättar plagget i maskin, använd helst en tvättpåse i nylon att stoppa det i, eftersom denna skyddar plagget från att fastna i tvättrumman eller i andra plagg. Hur Tvättar Man Kläder Steg För Steg Ej vattentvätt : Symbolen med en överstruken balja betyder att du inte ska tvätta plagget i tvättmaskinen eller för hand i vatten. Plagg med den här typen av märkning måste lämnas till kemtvätt för att rengöras om de fått fläckar eller behöver tvättas.
Visa hela svaret

Hur ofta ska man byta ut sina trosor?

Hur ofta ska man byta ut sina underkläder? – Även när det kommer till att köpa nya underkläder och kassera sina gamla så finns det rekommendationer. Efter 6-12 månader kan det vara en bra idé att byta ut sina underkläder för nya, menar en undersökning.

 • Men av de tusen amerikaner som svarade i den utredningen så verkar det inte höra till vanligheterna.
 • Ungefär hälften, 46 procent, uppgav att de hade samma underkläder i mer än ett år innan de slängs, och så många som 38 procent sa att de inte hade någon aning om hur länge de ägt vissa underkläder.
 • På den punkten var det dock jämnt mellan män och kvinnor.
You might be interested:  Hur Mycket Garn Till Mössa?

Är du en sådan som använder samma underkläder år efter år kan det vara dags att tänka om – enligt en studie framgår det att nytvättade underkläder ändå kan innehålla så mycket som 10 000 levande bakterier. “Gamla underkläder förstör inte bara din stil, de sabbar din hälsa.
Visa hela svaret

När ska man slänga sina trosor?

Regler för underkläder som alla kvinnor bör följa Pressmeddelande – 27 Juli 2016 08:04 Visste du att fel par trosor vid träning kan öka risken för infektion? Eller att det är en bra idé att gå naken ibland? Läs vidare. Vi har tagit fram några regler för underkläder som alla kvinnor bör följa, med hjälp av Vogeni.se.

Låt henne andas Åtsittande är inte bara obekväma när de bärs under längre tid, de leder också till en ohälsosam vagina eftersom luftströmmen begränsas. Det är också viktigt att välsittande är gjorda i rätt sorts material. Underkläder i bomull är bäst eftersom de andas väl. Trots att bomull är gynekologens favoritmaterial kan det dock bilda knölar och fula veck under kläderna.

Oroa dig inte, för det finns starka konkurrenter. “Trosor gjorda i material som polyester, nylon, lycra eller spandex är ibland stretchigare och finare under kläderna, och kan ändå ha ett skrev i bomull.” Använd snälla tvättmedel Behandla huden på dina privata områden så skonsamt som möjligt, råder experterna.

 • Jag föredrar ett hypoallergent tvättmedel, ett som är gjort för känslig hud och som inte innehåller färgämnen eller parfym.” Undvik även blekmedel när det gäller underkläderna.
 • Du ska aldrig bleka trosorna.
 • Det förstör fibrerna och sliter underkläderna, men det utsätter dig även för kemikalier som kan orsaka en allergisk reaktion.

Skäm bort din känsliga hud Byt underkläder. Visst låter det självklart? Men förutom att byta underkläder varje dag bör du inte sitta alldeles för länge i fuktiga trosor en varm sommardag – eller ännu värre efter träning, om du är benägen att drabbas av svamp.

 1. Oavsett om du har denna benägenhet eller ej bör du se fukt som en uppmaning att lägga trosorna i tvättkorgen.
 2. Om det stör dig – du kan känna väta eller fukt – bör du ta på dig ett nytt par.” Kom ihåg att underkläder också har en livslängd.
 3. När trosorna tappat sin elasticitet, inte håller sig på plats, och skär in i huden är det dags att kasta dem och köpa nya.

Det perfekta paret för prestation. Tänk noga innan du väljer en stringtrosa. På grund av dess design kan en stringtrosa få bakterier från ändtarmen att röra sig mot vaginan. Det stör den naturliga bakteriemiljön och ökar risken för infektioner i vaginan och urinröret.

 • Om du någonsin upplevt det obehag som träning i G-string innebär förstår du nog varför det kan vara värt att investera i ett par trosor som designats specifikt för träning.
 • Många sportkläder gör detta automatiskt idag.
 • Behåar, strumpor, shorts och underkläder är nu gjorda i ett nylonmaterial som absorberar svett och håller det borta från kroppen så att det kan orka.

Det sista du vill göra är att sitta i ett par blöta trosor. En bra tumregel: använd bara stringtrosor om du verkligen behöver dem. Vad du absolut inte ska utsätta snippan för Studera fläckarna. Blir du äcklar? Bli inte det. Du måste inte detaljstudera dina trosor, men du bör åtminstone titta på dem ibland.

Dina flytningar kan berätta mycket om din hälsa och huruvida allt fungerar som det ska. Alla fungerar olika. En vit nyans är inte farlig, men om du märker att det börjar lukta illa eller att du börjar blöda – och du inte har mens – bör du rådfråga din läkare. God hygien: att krossa myterna Gå naken ibland.

Du har säkert funderat på om det är säkert. Svaret är att det är det verkligen – om du är bekväm utan ett skyddande lager mellan dig och allt annat. Nakenhet är säkert så länge inget annat material utsätter snippan för friktion. Det finns dock ett par tillfällen när nakenhet inte ligger i ditt intresse.

Först av allt bör du naturligtvis ha trosor på dig när du tränar. Om du inte har det kommer friktionen från alla rörelser att orsaka stort obehag och ömhet. Förälska dig i din kropp. Kort sagt: det finns många sorters trosor idag. Du kommer kunna hitta något som känns skönt mot huden, och som är bekvämt.

Oavsett om du är en chic tjej, en romantisk dam, en sportig pojkflicka, eller en blygsam kvinna bör du alltid upprätthålla dessa säkra och hygieniska vanor. : Regler för underkläder som alla kvinnor bör följa
Visa hela svaret

Hur ofta ska man byta lakan i sängen?

Hur ofta ska jag tvätta mina sängkläder? | SOVA En undersökning som det engelska marknadsundersökningsföretaget YouGov gjort visar att en av tio personer inte byter sina sänglakan mer än en gång i månaden. Professor Sally Bloomfield, London School of Hygiene and Tropical Medicine, menar att om man inte tvättar sina lakan regelbundet ökar det riskerna för spridning av bakterier.

Enligt henne är lakansbyte lika viktigt som att tvätta händerna och skölja maten. – Att ha en gång i veckan som mål är bra, särskilt om det finns barn hemma, säger Sally. Det finns människor som inte tvättar sina lakan på månader utan att bli sjuk, men du ökar risken. Förutom bakterier lossar kroppen miljontals hudceller varje dag, och en stor del hamnar i sängen.

Enligt forskare attraherar både hudceller och svett i sängen dammkvalster, vilka i sin tur avger avföring med allergener som kan utlösa astma, kliande näsa och irriterade ögon. Hur ofta man bör tvätta sina sängkläder kan dock skilja sig lite mellan olika personer.

You might be interested:  Vad Är T-Shirt Gjort Av?

Är lakanen uppenbart smutsiga? Någon i familjen sjuk? Har du djur och små barn som sover i sängen? Duschar du på morgonen och inte innan läggdags? Sover du naken?

I så fall är det definitivt läge att byta ofta! Även vädret spelar in. Sommartid till exempel svettas vi mer. Tvätta alltså dina sängkläder ofta! Och köp sängkläder av god kvalité som bibehåller form och färg och sin sköna känsla i tvätt efter tvätt efter tvätt. : Hur ofta ska jag tvätta mina sängkläder? | SOVA
Visa hela svaret

Hur ska man tvätta trosor?

Sen kastar du in i tvättmaskinen – eller tvättar för hand – Kasta in i tvättmaskinen på 40 grader tillsammans med din vanliga tvätt. Du kan tvätta trosorna separat, handtvätta eller tillsammans med din vanliga tvätt. Låt bli både sköljmedel och blekmedel eftersom det kan påverka trosans effektivitet.
Visa hela svaret

Kan man tvätta lakan och handdukar tillsammans?

Hur tvättar jag handdukar och sängkläder? – När du ska tvätta dina sängkläder och handdukar behöver du inte fylla tvättmaskinen till max. Tänk på att spara lite utrymme eftersom det är stora tyger som ska bli rena. Rekommendationen är att tvätta lakan och handdukar separat eftersom materialen är olika känsliga.

Kolla alltid tvättrådet innan du börjar tvätta Kom ihåg att bakterier dör vid hög värme Undvik sköljmedel, det kan förstöra materialet och är dåligt för miljlön Tvätta dina vita lakan och påslakan tillsammans Tvätta mörka färger tillsammans och helst med varmt vatten, för att undvika missfärgningar

Visa hela svaret

Hur man tvättar kläder i en tvättmaskin?

Steg två: Sortera efter temperatur – Efter att tvätten är färgsorterad ska dessa högar delas upp efter vilken temperatur de ska tvättas i. Alla kläder har tvättlappar på insidan med råd om hur de ska tvättas. Det är viktigt att följa tvättråden för att de ska hålla formen och få en så lång livslängd som möjligt.

Har du klippt bort den kliande lappen? Här kommer några huvudregler när det gäller sorteringen av material.40 grader – Detta är en bra temperatur för de flesta kläder av bomull, polyester och andra syntet-eller blandmaterial. T-shirts, tröjor och byxor tvättas ofta i 40 grader.60 grader – Den effektivaste temperaturen att tvätta sängkläder, underkläder och handdukar i är 60 grader.

Ju varmare temperatur desto mer bakterier försvinner. Av den anledningen bör du även tvätta alla kläder och tyger som du varit i konkat med efter att du varit sjuk i 60 grader.30 grader – Ju lägre temperatur desto mer skonsamt är det mot kläderna. Känsliga plagg som siden och ylle ska inte tvättas i mer än 30 grader för att skadas.
Visa hela svaret

Vad kan man tvätta i 30 grader?

Att tvätta i 30 grader – Många tyger och plagg tillverkade idag har en rekommenderad tvättemperatur på 30 grader. Det är en skonsam och låg temperatur som är snäll mot både kläderna och miljön. Låga tvättemperaturer reducerar energiförbrukningen betydligt och många plagg och textilier behöver inte tvättas varmare än 30 grader, såvida envisa fläckar inte har uppstått.

Plagg som t.ex. jeans och t-shirts mår bra av att tvättas i 30 grader då det förlänger plaggens livslängd. Färgade plagg mår även de bra av att tvättas i lägre temperaturer eftersom att högre temperaturer ofta gör att färgade tyg bleknar.30 grader på tvätt rekommenderas för ylleplagg och andra ömtåliga plagg som kan ta skada av högre tvättgrader.

Genom att tvätta i ett skonsamt program med ett milt tvättmedel så kan du se till att dina ömtåliga plagg håller längre. Om du råkat ut för fläckar på dina ömtåliga plagg så är ett tips att förbehandla fläckarna med flytande tvättmedel eller något annat lämpligt fläckborttagningsmedel – på det sättet är halva jobbet gjort när plagget väl ska tvättas! Kom bara ihåg att testa medlet på en liten, diskret del av plagget först t.ex.
Visa hela svaret

Kan man tvätta kläder med vanlig tvål?

Hur kan du använda Marseilletvål? Du kanske känner till den franska klassiska tvålen från Marseille? Den äkta är kubformad, tillverkad på olivolja och kokosolja och är oparfymerad. Men hur kan du då använda den? Läs här! Till hela kroppen: Den är mycket mild och återfuktande.

Oparfymerad och passar alla även känsliga hudar. Till disken: Ja det är sant! Tvålen är riktigt bra som diskmedel. Lägg hela tvålen på diskbänken och svep diskborste över. Eller riv och lös i vatten (läs mer nedan) och förvara i en pumpflaska. Riv och gör flytande tvål: är toppen till att riva och löss i vatten.

Ta din flaska och måtta 1/3 med tvålflingor, du river enkelt med vanligt rivjärn. Fyll på med kokande vatten och skaka litegrann. Efter några timmar är tvålen löst i vatten och redo att användas. Användnings områdena blir såklart desamma som för den fasta marseilletvålen.

Att tänka på: Tvålen består nu till mesta del av okonserverat vatten så se till att använda upp allt inom en månad. Tvätta kläder med: För hand tvätt: lös lite av tvålen i vattnet och tvätta sedan plaggen. Skölj noga. I maskin: Riv tvålen och lägg ca 2msk rakt i trumman när du tvättar. Tvättar du på låg temperatur så lös tvålen i vatten först.

Till håret: Som med alla naturtvålar går det toppen att använda tvålen dom schampotvål. Blöt håret ordentligt och för tvålen över håret eller löddes i handen och massera in i håret. Skölj. Toppen för dig som har problem med hårbotten. Mer om : Många känner till staden Marseille och vet att den är känd för sina tvålar.

 • Faktum är att tvålindustrin startade i den sydfranska staden troligen redan år 1100, antagligen förde korsfarare med sig kunskapen om tvåltillverkning från Aleppo.
 • Tillverkningen av Marseilletvål hade sin storhets tid mellan 1600-1750, år 1688 stiftades t o m en lag som styrde vem, hur och på vilket sätt som man fick tillverka den populära tvålen.

Vid den här tiden användes tvålen till kropp men mest till kläder som tvättmedel. Tvålen består från början av olivolja, soda och salt, allt gick att få tag i inom Frankrike vilket också hjälpte att affärerna blomstrade. Ingredienserna kokas ihop, gjuts i block och skärs efter torkning till den signifikanta kuben. Hur Tvättar Man Kläder Steg För Steg : Hur kan du använda Marseilletvål?
Visa hela svaret