Tyg

Kläder När Man Paddlar Kajak?

Kläder När Man Paddlar Kajak
Kläder – Du behöver minst två uppsättningar kläder, en att paddla i och en som alltid ska vara torr. Dina paddelkläder ska hålla dig varm, även när du blir blöt, av havsvatten, regn eller svett. Det betyder att bomull är ett lika olämpligt material vid paddling som vid allt annat friluftsliv.

Underställ av tunn ull/ullfrotté eller superundesrtällstyp fungerar bra, långärmat till skydd mot vind och sol. En fin sommardag är det allt som behövs. Kortbyxor eller tajts/långkalsonger på benen. Om det är kyligt behöver du ett mellanskikt, helst av ull eller fleece. När vädret är bistert kompletterar du med ett regn- och vindtätt lager, gärna en jacka med kapuschong.

Överst bär du flytvästen, som ska sitta tätt på kroppen. En huvudbonad som skuggar ansikte och nacke minskar risken för solsveda. Sandaler är bra att ha i kajaken. Lätta, fukttåliga skor kompletterar på raster och kvällar.
Visa hela svaret

Hur långt paddlar man på en timme?

Vad är genomsnittlig kajakhastighet? – Hur långt paddlar man på en timme? De flesta kajakpaddlare paddlar i genomsnitt cirka två kilometer i timmen när man paddlar längre sträckor. Du kan säkert uppnå högre hastigheter på kortare sträckor, men 3 km i timmen (ungefär som genomsnittlig gånghastighet) är en hälsosam och säker utgångspunkt för en genomsnittlig hastighet när du paddlar.Om du använder denna baslinje kan du planera längre kajakturer eftersom du då kan uppskatta hur lång sträcka du kan tillryggalägga under en viss tidsperiod.
Visa hela svaret

Hur ska man packa en kajak?

Tips och trix – Ett bra tips är att ta bort onödigt emballage hemma och portionsförpacka mat i mindre plastpåsar. Kläder och utrustning är lättare att hitta om du har olika färger på de vattentäta påsar som du bör förvara prylarna i. Hellre många mindre påsar än en stor, eftersom luckan som packningen ska ned i är begränsad.

Även om kajakens packutrymmen ska vara vattentäta kan det läcka in ändå, eller så regnar det när du ska packa ur kajaken. Tung packning ska placeras nära sittbrunnen och mot botten för att kajaken ska vara så stabil och följsam i vågorna som möjligt. Är ni flera som paddlar tillsammans kan ni fördela packningen jämt i kajakerna, så att inte en person får ta allt tungt.

Har du hängt med någon av Friluftsfrämjandets turer hjälper ledarna dig att få en bra viktfördelning i kajaken för en så njutbar paddling som möjligt. Det kan vara svårt att se om allting får plats i kajaken när du packar hemma. Ett tips är att tänka i IKEA-kassar! Två kassar brukar inte vara några problem, tre fulla kassar blir oftast en utmaning.
Visa hela svaret

Vad har man på sig under en torrdräkt?

Vinterpaddling – Paddling på vintern kan vara helt underbart då du får naturen helt för dig själv. Men det ställer högre krav på din utrustning, kunskap och ditt sällskap. En kapsejsning på vintern innebär mycket högre risker än på sommaren. Dagarna är kortare och allt i lägerlivet tar längre tid och går långsamt.

 1. Nedisning på kajak, utrustning och kläder är något du måste förlika dig med.
 2. Att stiga i land på isiga klippor kan vara ett äventyr i sig – isdubbar och isyxa är nödvändig utrustning.
 3. Den enda vettiga klädseln under vinterpaddling är torrdräkt.
 4. Den håller dig torr och hur varmt det blir bestäms av vad du har under den.

Ullunderställ och valfritt antal lager värmande kläder i syntet eller ull på det. En neoprenhuva kan vara att föredra istället för mössa då den håller huvudet varmare vid kapsejsning. Neoprenhandskar och poogies är ett måste. På fötterna har du tjocka ullstrumpor under torrdräkten.
Visa hela svaret

Vad ska man tänka på när man paddlar kanot?

4. Paddlingsteknik – Kläder När Man Paddlar Kajak Det finns ett antal grundtips att tänkta på när du ska ut och paddla. Med en bra effektiv teknik spar du energi och kan paddla längre både i tid och sträcka och turen blir mycket roligare. Du kommer ta flera tusen paddeltag och med fel teknik blir du snabbt trött och får ont i kroppen.

Här är några grundregler för en bra och effektiv paddlingsteknik. Sitt rätt Det är viktigt att sitta rätt för att överkroppen ska kunna arbeta optimalt. Du ska ha lätt böjda ben, sitta upprätt med rak rygg. Luta bäckenet framåt så att överkroppen är lätt framåtböjd. Du ska alltså inte luta dig bakåt med ryggen i kontakt med ryggstödet när du paddlar.

Se till att justera in benstöden så att benen är lätt böjda. Du ska kunna spjärna emot med benet när du tar ett paddeltag som för kajaken framåt. Sätt ner paddeln i vattnet Sätt ner paddeln så långt fram och nära kajaken du kan utan att luta dig extra framåt.

 1. Armen ska vara sträckt.
 2. Paddeln ska vara helt nere i vattnet innan du påbörjar paddeltaget.
 3. Då får du ut maximalt av paddeltaget och slipper lägga kraften åt att dra ner luft, vispa upp vattenbubblor och skvätta på kamraten bakom.
 4. Arbeta med hela överkroppen Genom paddeltaget ska du arbeta med hela överkroppen.

Många gör felet att sitta helt still med överkroppen och bara paddla med de relativt små muskelgrupperna armarna. Det är de stora muskelgrupperna rygg och bål som ska bidra med den största kraften i paddeltaget. Paddeltaget börjar med att dra med axel och rygg, vrida kroppen med bålen samtidigt som du trycker från med andra armen och håller emot med benet. Kläder När Man Paddlar Kajak Greppet Håll inte för hårt i paddeln, då riskerar fingrar och handleder att snabbt bli överansträngda. Avslut Paddeldraget ska aldrig gå längre bak än linjen som bildas mellan dina axlar. När paddeltaget ska avslutas bestäms alltså av hur mycket du vrider dig. Tänk på att hålla ut armbågen från kroppen och att paddeln ej ska ösa massa vatten när den tas upp ut vattnet.
Visa hela svaret

Hur många kalorier bränner man när man paddlar?

2. Ökar din fettförbränning – Om du skulle dra nytta av att gå ner ett par kilon men tycker att löpbandet på gymmet är alldeles för tråkigt eller inte ger de resultat som hoppas på så kan kajakpaddling vara ett bra alternativ för dig. När du paddlar kajak bränner du ofta upp mot 400 kalorier per timme samtidigt som du gör något som du verkligen njuter av. En perfekt kombination helt enkelt.
Visa hela svaret

Hur snabbt paddlar en nybörjare?

Nybörjare Dagsetapper upp till 10 km/dag, klarar snitthastighet på ca 3 km/h under 30 min paddelpass. Simkunnig 200m.
Visa hela svaret

Vad ska man ha med sig när man paddlar?

Fortsätt till innehållet Packlista Hamrén Webbyrå 2022-02-16T11:04:30+01:00

Kläder När Man Paddlar Kajak

Packa kajaken och Allemansvett. Hur man packar en kajak eller hur jag packar min kajak. Hur ser vädret ut/årstid. Hur länge ska jag vara ute. I vilket område. Gör en packlista. Allt som absolut inte får bli blött stoppas ner i vattentäta påsar.

Flytväst, kapell, bogser/säkerhetslina, pump, flottör, paddel och säkerhetssnöre till paddeln, kompass, visselpipa, vattentät fodral till mobil, powerbank. Sjukvård och lagnings kit, kompass, karta, solglasögon, solskydd, vattenflaska, extra paddel, pannlampa, vattendunk (bladder) svamp för att fånga upp vatten/torka ur i sittbrunnen. Kök, gas, tändstickor, eldstål, diskborste/scotch, diskmedel (BioGenActive miljövänligt, gjort på vassle)

Väljer att ta ett litet gaskök med valfria kastruller, stekpanna, då går det lättare att stuva i kajaken,

Matlåda med lock, bestick, kniv, Leatherman (multiverktyg), träslev, vattendunk och vattenflaska, termos/mat termos. Sovsäck (gärna syntet).

Dun packar mindre men gillar inte att bli blöt. Jag brukar att ta med två tunna sovsäckar, en i syntet och en i dun. Det blir lättare att stuva/packa med två mindre.

Liggunderlag, tält och/eller hängmatta, sittlapp (kan läggas under hälarna, skönt vid längre paddling ), tarp ( plattband till hängmatta så inte träden skadas av skav, kan även användas att stoppa blödning, spjälkning av ben mm) och en silverfilt, att ligga på i hängmattan,

Att tänka på: Utifrån säsong. Kläder : Torrdräkt, våtdräkt, regnkläder. Lättorkande kläder, typ tights, merino underställ (värmer fast det är blött), förstärkningsplagg, vattentåliga skor, strumpor, vind/regnjacka, keps/mössa, vantar som tål vatten eller pogies, långärmat som skyddar mot stark sol.

 • Hygienartiklar, handduk.
 • Mat : Gör en grovplanering, matlista: Frys in små petflaskor med vatten (som frysblock, och extra vatten) Ta bort onödigt emballage men spara instruktioner.
 • Stoppa ner i vattentät påse eller zip-lock påsar, organisera upp.
 • Goda kryddor kan göra skillnad.
 • Förbered det som går, frys in, ta gärna med tex en lök, färsk chili, pesto, citron/chili/oliv olja mm som piffar upp.
You might be interested:  Hur Påverkar Kläder Vår Identitet?

Här går det ju att även välja färdigmat som frystorkat eller mjukkonserv. Torkad frukt, nötter, choklad, vätskeersättning och KRAFTBAR för extra energi. Packa i kajaken: Försök att fördela jämnt, det tunga så nära mitten av kajaken. Vad vill jag ha nära till hands? Snacks, förstärkningsplagg, vattenflaska.

Mat som ska ätas under färd kan ju ligga i fikaluckan eller för om sittbrunnen så det är lätt att komma åt. I och med att kajaken är smal så är det bra att knyta fast packpåsarna i ett snöre så att inte något fastnar i för och akter. Inga lösa grejer i sittbrunnen. Packa på kajaken: Så lite som möjligt, förutom karta, kompass, flottör, pump, vattenflaska, extrapaddel.

Viktigt att ha med är en bajs spade (Pooper Scooper), toapapper, wipes, handsprit. Påsar för skräp och efter toabesök. Skräp och toapapper skall tas med hem eller slängas där det finns soptunnor. Öarna är privatägda så om vi ska ha tillgång till vår fina skärgård så måste vi tillsammans följa det som står i Allemansrätten.

Ev extra paddel för långturer. Vätska ca 1,5l och snacks. Svamp att torka ur kajaken. Ombyteskläder, varm tröja eller jacka Skor eller sandaler som tål vatten. Solskyddsmedel/Solglasögon Radio, finns ofta i Mobilen. Kikare kan vara bra att ha.

Tändstickor (vattentätt packat på flera platser i packningen) Dryck, räkna med ca 3-4 liter vatten per dygn/person. Rep att kunna använda som tvättlina, säkerhetslina. Laddare för mobil. Powerbank Toa spade så ni kan gräva ner bajset, lägg toapapper i en påse och ta med hem.

Kläder för paddling och när ni kommer iland. Tänk på att syntetmaterial är snabbtorkande och ull värmer bra även när det är blött. Bomull kyler när det är kallt och bör undvikas, utom på varma sommardagar när det är skönt med avkylningen. Tjockare tröja för kvällarna och kanske en tunn mössa är bra att ha.
Visa hela svaret

Hur lätt välter en kajak?

Om du välter – En vanlig farhåga bland mindre erfarna paddlare är att kajaker är instabila och lätta att välta med. Detta stämmer inte om du paddlar en kajak som är bred nog och passar dig utifrån din erfarenhetsnivå. Känner du dig osäker är det bra att be om hjälp från kajakförsäljare, uthyrare eller en mer erfaren kamrat.

 • Även för den bäste paddlaren kan dock olyckan vara framme och helt plötsligt ligger du upp och ner i vattnet.
 • Denna situation kan upplevas som läskig och dramatisk, men så länge du behåller lugnet och vet vad du ska göra är det sällan några följder mer än blöta kläder.
 • Nedan diskuterar vi tre olika tillvägagångssätt att hantera sin välta kajak.1.

Simma till land En metod som alltid fungerar, oavsett om du är själv eller har sällskap på vattnet, är att simma till land med kajaken. När du har vält, ryck i handtaget till kapellet om du använder det, kom upp till vattenytan och vänd sedan kajaken med skrovet nedåt.

Använd kajaken som flythjälp och simma till land. Väl uppe på land vänder du kajaken upp och ned igen för att tömma ut majoriteten av vattnet. Det sista vattnet kan du tömma med en svamp eller handduk.2. Kamraträddning Om du paddlar med en kompis, vilket starkt rekommenderas, kan ni hjälpas åt för att ta er upp i kajaken från vattnet.

Det finns många olika tekniker för detta, några av dessa demonstreras i videon nedan: 3. Eskimåvändning Eskimåvändningen (även kallat eskimåsväng eller roll) är den mest avancerade manövern för att hantera en vält kajak. I korta drag handlar det om att vända tillbaka sin egna kajak från en upp-och-ned-vänd position i vattnet.
Visa hela svaret

Vilken färg ska man ha på kajak?

Se och synas – Kajaker är låga farkoster och syns inte på fartygens radar. Kajaken kan “försvinna” i vågdalar. I motljus blir det nästan omöjligt för en båt att se en kajak – så räkna alltid med att båtarna inte ser dig. Men du kan hjälpa dem på traven genom att välja kajak och flytväst i skarp färg som gult eller orange.

 • När paddeln är i rörelse så den syns bättre, och har du en signalfärg på paddeln ökas dina chanser att synas.
 • Behöver du påkalla uppmärksamhet, till exempel om en båt är på väg rakt emot dig, sträck paddeln rakt upp i luften och vaja den i sidled.
 • Du kan också blinka med en ficklampa om du har en till hands eller göra solkatter med en spegel.

Håll dig ur vägen för båtar och farleder. Oftast är det ändå roligare att paddla bland kobbar och skär där det är mindre trafik.
Visa hela svaret

Hur dyker man med torrdräkt?

En torrdrkt r att fredra i vra kallare vatten, eftersom d man tryckutjmnar den med luft hller vattentrycket, vtan och kylan borta. Risken med denna drkt r att luften alltid strvar till sitt versta lge och drfr vandrar i drkten beroende p dykarens position i vattnet.

Lite trning under skra frhllanden och i grunt vatten r att fredra om man r nybrjare p att dyka torris. Fr att tryckutjmna torrdrkten har man en slang kopplad frn frstasteget till en inloppsventil p brstet. I vissa fall kan man ocks anvnda en specifik drktgasflaska som r helt separat. Utloppsventilen sitter p ngon av verarmarna.

Det finns skaldrkter, neoprendrkter och latexdrkter. Skaldrkterna har samma egenskaper oberoende vilket djup man r p, men de krver oftast ett varmare understll. Neoprenmodellen komprimeras p strre djup och r drfr inte att rekomendera till djupare dykning, men r “lttare” att dyka med i det avseende att den inte krver ngot speciellt understll p sommaren. TILLBAKA VISA DISKUSSIONER
Visa hela svaret

Är det farligt att paddla kajak?

Viktigt för säkerheten att träna – Att vara utsatt för väder, vind och sjögång är en av tjusningarna med kajakpaddling. De flesta långfärdskajaker är, rätt hanterade, mycket sjövärdiga. I alltför svåra omständigheter och utan teknik kan de vara mycket farliga.

Med träning kan de flesta lära sig att paddla i vind och vågor. I utsatta vatten är det viktigt att ha kunskaper om kamraträddning och olika tekniker att ta sig i och ur kajaken. Vikten av att kunna eskimåsväng, ett sätt att själv vända kajaken på rätt köl när den hamnat upp och ner, diskuteras i kajakkretsar, men det är naturligtvis ingen nackdel att kunna göra en sådan.

En effektiv och kraftbesparande paddelteknik gör långa eller svåra passager snabbare, enklare och mindre tröttande.
Visa hela svaret

Hur ska en torrdräkt sitta?

Ska du sitta ner, behöver du en förlängd rygg. Ska du paddla kajak eller sup, så kanske du inte behöver förstärkningar på knän. Men ska du kravla runt på en jolle eller katamaran behöver du rejäla förstärkningar långt ner på underbenen. Annars sliter du sönder dräkten onödigt snabbt.
Visa hela svaret

Får man paddla överallt?

Du kan ta dig fram nästan överallt längs våra kuster, i sjöar och vattendrag och du får bada vid stränder. För att alla ska kunna njuta av naturen och för att vi inte ska skada djur och natur behöver vi visa hänsyn. Vi kan sammanfatta det i att inte störa – inte förstöra!
Visa hela svaret

Vad är enklast kanot eller kajak?

Fem skäl varför Kajaken är överlägsen – Generellt gäller att kanadensaren lämpar sig bäst för lugna insjövatten och vattendrag där vindar inte får stort spelrum medan kajaken är mer lämpad för öppnare vatten där den klarar vind och sjö betydligt bättre än kanadensaren.

Kajaken är säkrare

Skrovformen är det som egentligen skiljer de olika typerna åt. Och som avgör vilka egenskaper farkosten har. En kanots skrovform är alltid ett resultat av kompromisser. Kraven är ofta motstridiga såsom styrka och manövrerbarhet. Kanadensaren är flatbottnad.

 • Ajakens skrov är oftast en kombination av V-form och rund form.
 • Stäv och akter är V-formade och mittdelen mer eller mindre rund.
 • Det säkraste är att möta vågorna med stäven framifrån.
 • Men även vid sidosjö följer kajaken lättare med vågrörelserna och upplevs därför som säkrare.
 • Dessutom har kajaken ett däck kombinerat med en sittbrunnsöppning som kan täckas över med ett kapell som hindrar vatten från att tränga in.

En våg kan skölja över kajaken utan att vatten tränger in. Kajaken har dessutom ofta en slags köllinje; ingen riktig köl men en upphöjning som ger viss kursstabilitet och till viss del motverkar att kajaken slår runt lika lätt som en flatbottnad farkost.

Kajaken är bekvämare

En kajak är ergonomiskt bättre skapad för kroppen än kanadensare. Du sitter bekvämare och kan ha direktkontakt via höfter och säte med kajaken och får då en bättre balans och upplever att du behärskar farkosten bättre. Kajaken är helt enkel roligare att paddla. Du sitter också bättre skyddad mot väder och vind eftersom du kan täcka sittbrunnen med ett kapell.

Kajaken är mer lättmanövrerad

I en kajak sitter du i princip i höjd med vattenytan eller faktiskt ofta strax under. Det ger stabilitet och komfort och gör att dina paddlingsrörelser ger ett direkt utslag på kurs och hastighet. Med dubbelpaddel kan du lätt göra korrigeringar. Kajakens skrovform gör att den lättare håller rätt kurs utan att svaja fram och tillbaka i färdriktningen.

You might be interested:  Hur Mycket Tyg Går Det Åt Till En Gardinkappa?

Kajaken är bättre att packa

Ska du ta med packning finns i kajaken oftast både för- och akterutrymmen med tättförslutande vattentäta lock. Packningen är väl skyddad mot väder och vind och ligger stabilt när kajaken rör sig. Tyngdpunkten blir låg och stabiliteten blir bättre. Sittbrunnen kan också ta emot viss last som behöver vara lättåtkomlig under färd.

Kajaken är snabbare

Kajaken som farkost är generellt lättare att hantera. Skrovformen i kombination med dubbelpaddeln gör att den blir betydligt snabbare. I kajaken kan du hålla emot bättre med ben och fötter och får därmed större kraft i paddeltagen. Om du inte paddlar dubbelkajak paddlar du dessutom ensam och kan bestämma takt och fart själv utan att behöva anpassa dig till en medpaddlare.
Visa hela svaret

Kan man paddla ensam i en Tvåmanskajak?

Dubbelkajak eller en kanadensare? – Äventyr är roligast om man delar dessa med någon man tycker om, därför har vi på Kajaktiv dubbelkajaker för dem som vill göra just detta på ett enkelt och smidigt sätt. Dubbelkajaker är perfekta för den som har barn eller som vill paddla tillsammans med någon och samtidigt hjälpas åt under turen, dessutom om man delar på kostnaden får man en riktigt bra kajak med hög kvalitet för ett rimligt pris.

Dubbelkajaker är likt vanliga kajaker på många sätt men den stora skillnaden är att det finns en extra sittbrunn för en andra person. Detta gör att kajaken blir längre och lite tyngre än en enmanskajak men om man är som tänkt två personer transporterar man med lätthet kajaken och ett lyft här och där är inga problem.

Det är inte alltid självklart, men genom att ställa sig några frågor kan valet bli lite lättare.

Vart ska du paddla? Om du har tänkt att paddla längre sträckor och vill kunna ta en tur vid kust eller på hav, då är dubbelkajak ett bättre alternativ.Vem ska du paddla med? I en dubbelkajak kan du lätt ta med dig ett barn eller en hund men om du vill ha med dig 2 kanske 3 små barn och mycket packning så är kanot ett bättre alternativ.En dubbelkajak är snabbare än en kanot så har man tänkt att göra längre turer och har begränsat med tid så är en dubbelkajak ett bättre alternativ.

Vill du ha mer råd om valet mellan en dubbelkajak och kanot så hör gärna av dig, vi hjälper dig. En vanlig fråga som vi får är om det går att paddla en dubbelkajak själv och svaret är ja. Det går att paddla en dubbelkajak själv men med vissa modeller kan det vara en aning svårt.
Visa hela svaret

Är det bra träning att paddla kajak?

Känslan att sitta några centimeter från vattenytan och låta kajaken nästan ljudlöst glida fram är befriande. Det är få aktiviteter där du får en sådan nära naturupplevelse som i kajakpaddling. Kajakpaddling är en utmärkt aktivitet både för avkoppling och träning.

 • Oavsett om ditt mål är med paddlingen så utmanar den likväl din fysiska som din mentala förmåga.
 • Att paddla i blåst eller hålla balanserad och stabil kurs i svall kräver fysisk och mental styrka samt en hel del teknik.
 • När det gäller paddlingsteknik och den mentala styrkan så finns det bara ett sätt: öva, öva, och åter öva.

Ta hjälp av kunniga personer och lär dig grunderna. När det gäller styrketräning för kajakpaddling så får du massor med uthållighetsträning för musklerna när du paddlar. Men du behöver också bygga upp en bra grundstyrka för att klara av paddeltag både framåt och bakåt, svep, rollar och kontring.

 • Under uppbyggnadsfasen gäller tung styrketräning med basövningar samt fokus på mobilitet och balans.
 • Men ju närmare du kommer paddlingssäsongen så bör du fokusera mera på uthållighetsträning för musklerna.
 • Det vill säga lättare vikter och flera repetitioner för att kunna njuta av dina paddelturer.
 • Vill du lära dig mer om styrketräning? Läs mer här.

Muskler: Ben, säte, djupa bukmuskler samt de raka ryggmusklerna Muskler: Stora ryggmuskeln, nedre trapetsmuskeln Hantelrodd – framåtlutad mot bänk Muskler primärt: Stora ryggmuskeln, baksida axel Hantelpress – vinklad bänk Muskler: Bröst och framsida axlar Muskler: Yttre- och inre sneda bukmusklerna, raka bukmuskeln samt höftböjaren.
Visa hela svaret

Vad bränner man mest fett på?

Vad förbränner mest? – 15 min intervall/högintensiv träning eller 15 minuters promenad/lågintensiv träning? Procentuellt sett förbränner vi mer fett vid lågintensiv träning, men vår totala förbränning ökar vid högintensiv träning och på det sättet förbränner vi mer kalorier från fett.
Visa hela svaret

Hur håller man en Kajakpaddel?

Paddeln ska man hålla så att den är rätt vriden för att påbörja paddeldraget. Detta gör man genom att vrida högerbladet rätt och hålla paddeln i ett fast grepp med högerhanden. I vänsterhanden har man ett löst grepp för att paddeln ska kunna vridas i handen och bladet sättas i rätt även på vänstersidan.
Visa hela svaret

Vilken kajak för nybörjare?

1. Stabiliteten – Är du nybörjare rekommenderar vi dig en kajak som är stabil, lättmanövrerad och gärna stöttålig (plastkajak). Enklast att avgöra om en kajak är stabil eller inte, är givetvis att provsitta och provpaddla kajaken. Ett annat sätt är att titta på formen på skrovet (botten av kajaken) – är det platt eller inte? Ju plattare och bredare skrov desto stabilare är kajaken.
Visa hela svaret

Hur ska man paddla kajak?

Sittställningen – Sjunk ner ordentligt i sitsen. Fotpinnen/pedalerna ska ge stöd för foten. Sitt rakt eller lite framåtlutad. Benen ska vara lite böjda, med knäkontakt mot däcket, men också med rörelsefrihet för benen. Stödet för ryggen får inte sitta för högt upp, så att det skaver när ryggen roterar vid paddlingen.
Visa hela svaret

Hur bär man en kajak?

Teknik Bärteknik, lägga i, plocka upp. Att bära, lägga i och plocka upp en kajak e lite samma sak oavsett vilken sort det handlar om. Det som skiljer något är att en forskajak har du möjlighet att gå i på land och sedan lyfta i dig själv med hjälp av armgång om du har längd och styrkan till det.

 • Annars gör du så att du plockar upp kajaken med en säker lyftställning, där du böjer på knäna och spänner magmusklerna, ser till att ryggen är rak och i linje med höfterna innan du använder styrkan i benen för att resa dig upp och lyfter kajaken.
 • Bästa sättet att lyfta en kajak ensam är med ett fast grep parallellt över sittbrunnen där du grepar runt relingen där kapellet sedan ska placeras.
 • Se till att du har koll på var kajaken börjar och slutar och att du vet hur mycket spelutrymme du har ner till marken så att du inte släpar i marken med underredet.
 • Helst ska man vara två när man bär en kajak för att spara ryggen, samt att det är smidigare att manövrera kajaken.

Då använder man kommandot, fatta, säkra, lyft och tar tag om underredet på kajaken i fören och aktern. “Bärhandtagen” som ofta är placerade ovanpå kajaken, ett i var ände, har en tendens att gå av vid för hög belastning och är instabila att bära i. (Framför allt om kajaken har några år på nacken.) Stabilast transport är om man står på varsin sida av kajaken när man bär den.

 1. I och urgång.
 2. Att kunna komma i och ur kajaken är grunderna för att kunna paddla över huvud taget.
 3. Detta görs lättast från en låg brygga där du kan glida ner i sittbrunnen utan att behöva använda allt för mycket kraft.

Det stabilaste och säkraste sättet är att man lägger paddeln bakom sittbrunnen, så att den ligger i nittio graders vinkel med kajaken över bryggan. Så mycket av paddeln som möjligt ska ligga på bryggans yta. Sedan SÄTTER du dig PÅ rumpan, PÅ bryggan. Fattar tag om bakre delen av sittbrunnen och paddelskaftet med den hand du har UT mot vattnet, medan du trycker ner den delen av paddeln som ligger på bryggan ner i bryggans gods.

 • Efter detta placerar du benen ner i sittbrunnen, fortfarande med rumpan på bryggan, SEN lyfter du rumpan genom att lägga över tyngden på armarna och paddeln och för över dig själv i en sidoförflyttande rörelse ner i sittbrunnen så att benen kommer in i hålrummet framför sittbrunnen och rumpan placeras så automatiskt i sättet i sittbrunnen.
 • När detta är gjort har du utfört en korrekt äntring av kajaken, utan att ha riskerat att trilla i, välta kajaken, få kajaken att kasa iväg från dig, eller äventyrat din egna säkerhet eller hälsa med ett ofrivilligt bad, eller i värsta fall, ett fall som gör att du skadar dig på kajaken, bryggan eller något annat hårt material.
 • Urgången sker i princip på samma sätt som en igång, med samma moment men något baklänges ordning.

Föst preparerar du med att lägga paddeln bakom dig kloss intill sittbrunnen, så att så mycket som möjligt av paddelns skaft ligger på bryggan, sedan greppar du tag om sittbrunnen och paddeln med den hand som är längst från bryggan, den andra placeras högre upp på bryggan med ett stadigt grep/tryck på paddeln.

 1. Sedan lyfter du upp dig själv med armstyrka och för över rumpan till en SITTANDE position på bryggan.
 2. Här kan det hjälpa lite om du samtidigt för över det närmsta benet till bryggan när du går ur kajaken för att få lite mer kontroll så att kajaken inte kasar ut från bryggan och du placerar rumpan i vattnet istället.
You might be interested:  Bol Brzucha W 7 Tyg Ciazy?

Sedan lyfter du bara ur det kvarvarande benet, samtidigt som du fortfarande håller ett fast grep om sittbrunnen och paddeln. När hela du är placerad, SITTANDES på bryggan kan du släppa sittbrunnen och påbörja att ta upp kajaken. Hur paddlar man? Bålrotation.

Själva paddlingen är en hel vetskap för vissa, men grundregeln är att använda dem stora musklerna i rygg, bål och armar för att underlätta för dem utsatta slitdelarna i kroppen så som axlar, handleder och händer. Och SLAPPNA AV! Många gör felet att dem sitter och spänner sig istället för att slappna av och njuta av stunden, rädda för att dem ska trilla i eller välta med kajaken.

I själva verket är det större risk att trilla i om man sitter och spänner sig hela tiden istället för att följa med i kajakens gungande rörelser när man forserar en våg eller svall från tex. en båt. Användningen av dem stora musklerna når man genom att rotera med bålen när man tar ett nytt paddeltag, tanken är att man ska följa med paddeln i sin rörelse genom att rotera kroppen så att paddeln alltid är framför kroppen.

 1. Om man sätter i paddeln på vänster sida av kajaken så roterar man alltså kroppen åt andra hållet.
 2. Sedan följer kroppen med tillbaka när man drar paddeln mot sig och strax bakom sittbrunnen innan man skiftar rörelsen över på andra sidan.
 3. Isättning av paddel, grep och handhavande.
 4. Detta stycke går lite in i föregående stycke men jag ska försöka att förklara så enkelt som möjligt.

PADDLA! Hehe, ne men när det kommer till isättning av paddel så brukar folk ta i för mycket eller för lite för att få utväxlingen med sig i paddeltaget. Vad man gör är att sätta i paddeln med bredsidan 90 grader från kajaken och något framför sittbrunnen.

 • Sätter du i paddeln längre fram kan du behöva onödigt mycket energi och kraft innan du faktiskt får någon effekt i ditt paddeltag.
 • Dagens kajaker har ofta ett godsnät eller en mindre “fika-lucka” framför sittbrunnen, denna kan du använda som måttstock för isättningen av paddeln, sätter du i paddeln framför luckan, så är du för långt fram, precis där luckan eller nätet börjar eller mitt i,brukar vara lagom.

När du sedan för paddeln bakåt, kan det vara att föredra att puta på med den andra delen av paddeln, (som nu är i luften.) För att undvika att få onödiga ansträngningsskador i axel eller armbågsled. När paddeln kommer till sittbrunnens bakre del, för du upp paddeln igen och sätter i den på samma ställe som föregående, vid fika-luckan.

 • Samtidigt som du för paddeln bakåt så roterar du kroppen mot den del av paddeln som är i vattnet.
 • På detta sätt underlättar du för armmusklerna och använder istället dem stora rygg- och bröstmusklerna.
 • För att slippa onödiga skador och domningar i händerna så kan du släppa greppet om paddeln och låta paddeln kasa med i utrymmet mellan tummen och pekfingret medan du för paddeln framåt med en utsträckande rörelse i armen.

På detta sätt blir framföringen av paddeln mer skonsam för hela armen och handen och inflammationsrisken i leder minskar, framför allt vid längre paddlingar där nötande kan ge negativ effekt i fingrar och leder. Andra saker som är bra att tänka på när man införskaffar sig en paddel är vikt vs.

Tålighet. En plastpaddel kan man vara ganska hårdhänt med och stöta i stenar, botten, kajplatser, utan att det händer så mycket med paddeln. Medan en paddel i kolfiber är mycket känsligare för istötningar och belastning, dock är en kolfiberpaddel väsentligt mycket lättare vilket kan vara skönt att ha med tanke på belastningen på handleder, axlar och armar, men även i det långa loppet om man paddlar mycket eller långt.

Då vill man gärna komma ner så mycket som möjligt i vikt och inte anstränga armarna mer än nödvändigt.

 1. Det hela kan sammanfattas som det mesta inom friluftsliv och för övriga livet.
 2. Det kostar!
 3. Är utrustningen lätt och ömtålig, kostar den pengar, är den tålig men tung så kostar det energi istället för pengar.

: Teknik
Visa hela svaret

Hur snabbt går det att paddla kajak?

En snabb kalkyl visar att kajaker går i 6 km/t, vilket är ungefär en tredjedel av vad en bil presterar. Hur kom jag fram till detta? Jo jag har räknat paddlad sträcka dividerat med den tid man tillbringar i kajaken plus den tid det tar att tjäna in pengar till att köpa kajaken alternativt materialkostnad plus den tid det tar att bygga.

Termoplastkajak eller begagnad glasfiber (12000:-) 6,7 km/tTräkajak snabbbyggd (60 timmar + 6000:- material): 6,6 km/tTräkajak (normalbygge 140 timmar + 6000:- material): 5,9 km/t Glasfiberkajak (25000:-): 5,8 km/tKolfiber/kevlar (35000:-): 5,2 km/t

Hur klarar sig bilar i den här jämförelsen. Jo, lite snabbare är de allt. Om man på samma sätt räknar den tid det tar att tjäna in bilens kostnader (inköp, bensin, försäkringar, reparationer, skatt), plus den tid man faktiskt sitter i bilen plus tid för underhåll och delar detta med körsträckan får man siffror mellan 25 km/t för en 6-7 år gammal bil och upp till 20 km/t för en ny Volvo V70.

Förutsättningar: 25000:-/mån, 1500 mil om året, utslaget på 5 års ägande och baserat på konsumentverkets kostnadskalkyler. Så skall man snabbt fram är det fortfarande bättre att ta bilen än kajaken. Men har man en dyr bil är det ännu bättre att cykla. Det här är en av förklaringarna till vårt förvrängda förhållande till tid.

Ju mer tidsbesparande prylar vi får tillgång till desto mindre tid får vi och desto mer ökar stressen – en turboekonomins fartblindhet. Det är i så kallat primitiva kulturer utan befängda drömmar om att spara tid och utan våra tidsbesparande prylar man fortfarande har ett sunt förhållande till tid – det är dit vi flyr på semestern (vi som inte tar av klockan och kryper ner i kajaken för några veckor).
Visa hela svaret

Får man paddla överallt?

Du kan ta dig fram nästan överallt längs våra kuster, i sjöar och vattendrag och du får bada vid stränder. För att alla ska kunna njuta av naturen och för att vi inte ska skada djur och natur behöver vi visa hänsyn. Vi kan sammanfatta det i att inte störa – inte förstöra!
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att paddla Göta kanal?

Tidsuppskattning för att paddla GötaKanal Hej! Jag tänkte höra om det finns någon som har paddlat kanot genom hela Göta Kanal?Från Söderköping till Göteborg? Hur lång tid tog det? Varningar??mm. Eller om någon har annan relaterad information? mvh Hanna Göta Kanal II ? Jag kan tyvärr inte ge dig några besked om tiden det tar att paddla kanot genom kanalen, men man bör nog i alla fall iakta allmän försiktighet genom att först kontrollera att man inte tänkt spela in filmen “Göta Kanal II” under den tid du tänkt paddla.

Det brukar ju gå dåligt för kanotister i de filmerna! Sorry, men kunde inte låta bli! Jag önskar dig en trevlig paddling! /Stefan myax.se Paddling i Göta kanal Hej Paddalde del av Götakanal i somras. Från Karlsborg till Sjötorp. Det tog tre dagar (2 övernattningar). Detta var lata dagar och det är inga problem att dra ner tiden till 2 dgr.

Jag paddlade med min 55-årige far (ingen gymnast/ elitidrottare direkt) och hans kollega. Mycket fika pausar etc Lite info är bättre än ingen alls.Lycka till PS kan rekommendera vandrarhemmen i Hajstorp och i Tåtorp DS Göta kanal Hej! Första sommaren med kajak, gjorde jag två turer, Oxelösund-Motala, Töreboda-Söderköping., jag fick en kommentar strax ovanför bergs slussar där jag stannat för att käka middag. kajaken halvägs uppdragen ur vattnet. ett gäng cyklister skrek till direkt: “titta Göta kanal!! ” Med kajaken gick det alldeles utmärkt att slussa. men vid de större slussarna, läs berg, var det enklare att ta kajaken på hjul.snabbare framför allt. Vill dock utfärda en varning för Vättern! Vi blev själva varnade för den när vi kom till Karlsborg.
Visa hela svaret

Vad ska man ha på sig när man paddlar?

Kläder – Du behöver minst två uppsättningar kläder, en att paddla i och en som alltid ska vara torr. Dina paddelkläder ska hålla dig varm, även när du blir blöt, av havsvatten, regn eller svett. Det betyder att bomull är ett lika olämpligt material vid paddling som vid allt annat friluftsliv.

 • Underställ av tunn ull/ullfrotté eller superundesrtällstyp fungerar bra, långärmat till skydd mot vind och sol.
 • En fin sommardag är det allt som behövs.
 • Ortbyxor eller tajts/långkalsonger på benen.
 • Om det är kyligt behöver du ett mellanskikt, helst av ull eller fleece.
 • När vädret är bistert kompletterar du med ett regn- och vindtätt lager, gärna en jacka med kapuschong.

Överst bär du flytvästen, som ska sitta tätt på kroppen. En huvudbonad som skuggar ansikte och nacke minskar risken för solsveda. Sandaler är bra att ha i kajaken. Lätta, fukttåliga skor kompletterar på raster och kvällar.
Visa hela svaret