Tyg

Lägga Ut Mönster På Tyg?

Att sy kläder själv kan vara en riktig utmaning men om man börjar med något enkelt och tar hjälp av Lees introduktion så kanske man kan återuppliva gammal kunskap eller lära sig något helt nytt och roligt. Det här är tänkt som en första hjälp för den som trängt undan högstadiets textiltimmar och för nybörjare.1. Lägga Ut Mönster På Tyg Bildtext Översikten i tidningen visar modeller och storlekar Bild: YLE/Strömsö hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,sy egna kläder 2. Den mest intressanta sidan är mönsteröversikten eftersom den visar på hurudana mönster som finns och man kan lätt se om designen går att använda för det som man själv vill göra utan att styras av de material- eller färgval som inspirationsbilderna erbjuder.

Här går det lätt att se vilka storlekar mönstret finns i och man kan lätt jämföra olika mönsteröversikter med varandra för att kunna välja det lämpligaste mönstret.3. Kontrollera dina egna mått med tidningens mått-tabell.4. När du hittat ett mönster du vill ha så slår du upp beskrivningen och läser den noggrant.

Här finns tygåtgång, arbetsordning, mönsteröversikt och förslag på hur man lägger ut mönstret på tyget samt anvisningar om allt som behövs för att sy just det plagget. Lägga Ut Mönster På Tyg Bildtext I mönsterarket anges varje del med nummer och färg Bild: YLE/Strömsö mönster,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,sy egna kläder 5. I beskrivningen hittar du anvisningar för mönstret, vilket mönsterark, vilken färg och vilken linje du ska följa för att få din storlek.

  • Sök upp rätt ark (ofta A-F), sök upp rätt färg och försök se de linjer som bildar de mönsterdelar som du behöver, de finns oftast avbildade i miniatyr intill beskrivningen.
  • På de flesta ark kan man ta hjälp av mönsternummern i kanten, varje del har en egen nummer, kontrollera att du hittat alla.6.
  • Sätt mönsterpapper ovanpå mönsterarket och rita av en mönsterdel i taget i sin helhet.

Lämna utrymme på mönsterpappret så att du kan lägga till sömsmån på mönsterpappret innan du klipper ut. Kontrollera att alla små markeringar, anvisningar (t ex om någon sida ska vara mot vikt kant), trådriktningslinje (med en pil) mm. finns med. Skriv ut vad det är för del, t ex fram/bak/ärm, vilken storlek, vilken tidning, nummer och årtal så kan du lätt hitta beskrivningen igen om det behövs. Lägga Ut Mönster På Tyg Bildtext Rita en mönsterdel i taget, skriv ut anvisningar och kom ihåg sömsmånen. Bild: YLE/Strömsö mönster,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,sy egna kläder 7. Kontrollera i beskrivningen om det står angivet att det ska läggas till extra mycket sömsmån t ex i en fåll eller om det står att det inte ska läggas till sömsmån t ex i en halslinning.

Rita sedan ut sömsmån runt mönstret som du nyss ritat av från mönsterpappret enligt angivelserna.8. Klipp ut mönsterdelarna du ritat av och kontrollera att du ritat av alla delar som behövs.9. Innan du lägger ut mönstret på tyget kan du nu nåla ihop t ex axeln och sidan på en tröja i papperssömsmånen och prova den på dig själv för att kunna se om du behöver lägga till tyg i längden eller bredden, kanske ett insnitt behöver flyttas eller en halslinning fördjupas.

Markera detta noggrant på mönsterpappret. Nu är det också lätt att få en uppfattning om ifall du ritat av ett mönster som är för stort eller litet så att du kan ändra dig innan du lagt ut mer arbete. Lägga Ut Mönster På Tyg Bildtext Lee mäter noggrannt så att tygåtgången ska bli så liten som möjligt. Bild: YLE/Strömsö mönster,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,sy egna kläder 10. När det är dags att lägga ut mönstret på tyg kan du endera ta hjälp av det upplägg som finns i tidningen eller försöka vara ännu mer ekonomisk. Lägga Ut Mönster På Tyg Bildtext Fäst mönsterdelarna med knappnålar. Bild: YLE/Strömsö mönster,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,sy egna kläder 11. Fäst mönsterdelarna med knappnålar. Om en ärm har lagts på dubbelt tyg och har en trådriktningslinje på mitten så lägger man först en nål i ärmslutet.

Så kontrollmäter man från den vikta kanten hur långt avstånd det är och sedan ska avståndet vara detsamma vid trådriktningslinjens slut, då får du rak trådriktning på hela ärmen även om mönsterdelen i sig är oregelbunden. Har ärmen lagts på enkelt tyg gör man samma sak men mäter då avståndet från stadkanten.

Har man inga stadkanter att följa så brukar det vara lätt att följa trådarna i tyget, speciellt i stickade tyger. Notera ifall mönsterdelen eventuellt ska ha en diagonal trådriktning för effekt. Lägga Ut Mönster På Tyg Bildtext Samma mönster har använts för de här nätta klänningarna. Bild: YLE/Strömsö hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,sy egna kläder 12. Klipp ut mönsterdelarna med den utritade sömsmånen. Vid vikt kant lägger man inte till sömsmån. För att överföra markeringar på mönstret till tyget kan man använda t ex textilkrita.

Om det är små anvisningar t ex i armhåla för att markera vad som är fram eller var två märken ska mötas så kan man klippa ett litet hack i sömsmånen.13. Sy ihop plagget enligt anvisningarna i tidningen eller boken.14. Genom att sy på dekorationsband eller en spets så kan man enkelt förändra ett plagg och göra det mer personligt.

Som t ex på klänningarna Lee sydde. Här kan du också se hur olika klänningar man kan få av exakt samma mönster i samma storlek. Den turkosa har fått längre fåll och den gula är sydd av en gammal gardin. Lägga Ut Mönster På Tyg Bildtext Lees 20-talsinspirerade festklänning Bild: YLE/Strömsö strömsö,lee esselström,festklänning Sy snabbt en 1920-tals festklänning! Även om tiden är knapp så kan du sy en klänning på ca tre timmar, utan mönster om du bara väljer en enkel modell, ett stretchigt tyg och mäter dina egna mått rätt.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Garn Till Babyfilt?

Contents

Vilka Mönsterdelar brukar ligga mot vikt kant?

Viktiga begrepp att kunna –

  • Mot vikt kant (MVK)
  • Sömsmån
  • Trådriktning

“Mot Vikt Kant” betyder att tyget ska ligga viktunder mönsterpappret och att du INTE ska klippa den vikta kanten. “Sömsmån” betyder att du måste rita en streckad linje 1cm runt om mönsterdelen. Sedan klipper du ut på den linjen som du ritat. “Trådriktning” betyder att dina mönsterdelar måste ligga i samma riktning som pilen på mönsterdelen. Lägga Ut Mönster På Tyg Rita av mönstret runt om, men lägg till 1cm sömsmån runt hela. Mot Vikt Kant Lägga Ut Mönster På Tyg Nåla fast pappret och rita med en blyertspenna eller krita. Mät med linjal så att det blir exakt.
Visa hela svaret

Vad är rätsida på tyg?

Rätsida (eller förkortat rätan) på ett tyg är den sida som avses att synas i det föremål, som tillverkas av tyget. Den motsatta sidan, “baksidan”, kallas avigsida, eller förkortat avigan eller ava, Det är inte alltid rätan som är den sida som sitter uppåt i en vävstol ; somliga vävtekniker förutsätter att man väver med avigan uppåt (till exempel upphämta där vändningen måste läggas i en liten förlängd ögla för att inte inslaget ska orsaka hål i väven); vissa andra tekniker blir bara lättare att trampa om avigsidan är uppåt.
Visa hela svaret

Varför är det viktigt med sömsmån?

Sömsmån – Ska du sy en kudde som är 50cm bred betyder det att längden mellan sömmarna är 50cm. För att få rätt mått behöver du lite extra tyg runtom för att kunna sy. Detta kallas sömsmån. Står det i mönstret att det ska vara 1 cm sömsmån är det viktigt att man kollar att sömmen hamnar 1 cm från kanten så att måtten stämmer.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vilka Kläder Kan Man Torktumla?

Vad skall man tvätta könsorganen med?

Underlivshygien Bemötandet är viktigt när du hjälper någon med den personliga hygienen. Beakta den personliga integriteten. Tillämpa basala hygienrutiner Att behöva hjälp med underlivshygienen kan av många upplevas som obehagligt, speciellt om personalen är av motsatt kön, personalen måste därför ta reda på patientens önskemål.

  • Observera att män och kvinnor kan vara omskurna.
  • Det innebär för män att de saknar förhud.
  • Vinnor kan vara utan hela eller delar av blygdläppar och/eller klitoris och de stora blygdläpparna kan även vara ihopsydda.
  • Tvättmomentet ska ske i samråd med patienten, där personalen hjälper till då det behövs.

Personalen bör kontrollera att huden är intakt och att det inte föreligger svullnad eller missfärgning.

Byt vatten om du använder samma handfat som har använts till andra delar av kroppen. Tvätta med vatten eller olja. Tvättkräm är att föredra framför tvål. Om tvål används ska den vara mild och användas sparsamt. Ta en ny tvättlapp varje gång tvättlappen ska doppas i handfatet så att vattnet behålls rent. Förfuktade engångstvättlappar eller tvättbalsam/tvättkräm som inte behöver sköljas bort kan med fördel användas. Området kring könsorganet samt ljumskarna tvättas och torkas noggrant. Kvinnor tvättas framifrån och bakåt för att undvika att föra bakterier mot urinröret. Kvinnors blygdläppar bildar veck. Det är viktigt att tvätta rent mellan vecken. Män tvättas med tillbakadragen förhud som efter tvätten dras tillbaka. Tvätta försiktigt ollonet och där förhuden fäster. Penisskaftet tvättas från toppen ner mot basen. Pungen tvättas från penisbas nedåt mot analöppning. Be patienten lägga sig på sidan och erbjud hjälp vid behov. Tvätta ryggen, skinkorna och avsluta med ändtarmsöppningen. Tvätta bort tvålrester och torka torrt. Det är särskilt viktigt i hudveck. Smörj med fuktighetsbevarande salva/kräm om patienten önskar det.

You might be interested:  Hur Mycket Kläder Till Bb?

Byt handdukar som används till underlivstvätt vid varje tvätt. I hemmet görs detta i samråd med patienten. Rengör och desinfektera handfatet. I hemmet räcker det att göra rent utan att desinfektera om handfatet används av en person. Anne Berger, enhetsledare/sjuksköterska, VO Internmedicin hematologi/endokrin/mottagning, avdelning 23, Södersjukhuset, Stockholm Karin Bölenius, universitetslektor, Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet Basala hygienrutiner ska tillämpas av all vård- och omsorgspersonal vid vård, undersökning och behandling eller annan direktkontakt med person där vård och omsorg bedrivs.

Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd. Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling. : Underlivshygien
Visa hela svaret

Kan man tvätta handdukar och underkläder tillsammans?

Ytterligare tips för att döda bakterier i underkläder – Här är några andra användbara tips för att eliminera bakterier från dina underkläder:

Lämna luckan och tvättmedelsfacket öppna efter tvätt. Torka av luckan ca en gång i veckan.Kör en tom maskin på 90 grader minst en gång i månaden.Tvätta aldrig underkläder och kökshanddukar – eller handdukar som du använder till ansiktet – tillsammans. Detta är särskilt viktigt vid lägre temperaturer.Se till att ordentligt med jämna mellanrum.Om du har vita underkläder kan du använda blekmedel för att döda bakterierna i dem.Du kan också stryka underkläderna för att sterilisera dem.

: Tvätta underkläder på rätt sätt – och eliminera skadliga bakterier(!)
Visa hela svaret

Hur ofta ska man tvätta dusch handdukar?

Hur ofta ska man tvätta handdukar? – Varje gång du torkar din kropp med en handduk borstar du bort döda hudceller och överför dem till handduken. Hudcellerna samlas i handdukens fibrer och där, i fukten, bildas bakterier. Därför bör du tvätta handdukarna en gång i veckan.
Visa hela svaret