Tyg

När Började Man Använda Kläder?

När Började Man Använda Kläder
Det är ingen som vet när människor började använda kläder. Men man har hittat synålar av ben som är mer än 30 000 år gamla. Kläder har ofta använts för att tala om vem man är. Förr i tiden syddes kläder för hand.
Visa hela svaret

När kom kläderna till Sverige?

Vem ska bära byxorna? – De hästburna nomadfolk som levde på stäpperna mellan Europa och Kina gjorde en ny uppfinning – byxorna. Att sitta till häst utan byxor var opraktiskt eftersom huden på lårens insidor skavdes av. Med hästfolket skyterna kom byxorna till Europa.

 1. De första européer som började använda byxor var de kelter och germaner som bodde norr om Grekland och romarriket.
 2. I norr var det kallare än vid Medelhavet, och byxorna var en välkommen uppfinning.
 3. Historikern Polybios skriver på 200-talet f.Kr att folk norrut bär ett plagg som kallas paison eller persiska byxor.

Grekerna hade också kontakter med skyter, men grekerna var inte intresserade av det nya plagget. Ett undantag var Alexander den store, som lät sina kavallerister bära byxor. I romarriket började byxor bli allmänt kända i slutet av 200-talet f.Kr. I norra Europa använde de romerska legionärerna det nya plagget, i alla fall vintertid.

 • Byxorna kom i norra Europa att bli ett manligt plagg, själva symbolen för manlighet.
 • Yrkan spelade stor roll och tolkade Femte Moseboks förbud mot att använda det motsatta könets kläder som att kvinnor inte fick bära byxor.
 • I andra världsdelar gick det däremot bra.
 • Inuiternas kvinnor bar byxor liksom kvinnorna i flera områden i Central- och Östasien.

Det ansågs att den som bar byxorna i en familj bestämde. Under medeltiden var det populärt att berätta historien om den tyranniska hustrun i byxor som tvingade sin byxlöse man att utföra sysslor i hushållet. Det ansågs också oanständigt att kvinnorna visade benen.

 • Fram till 1500-talet bar man med sig sina småsaker i påsar som fästes vid bältet.
 • Under andra hälften av 1500-talet kom en uppfinning; byxorna försågs med fickor! Från slutet av 1800-talet började alltfler svenskar – både män och kvinnor – att gymnastisera och dessutom började alltfler cykla.
 • I båda fallen insåg alla att långa kjolar var opraktiska plagg i sammanhanget.

Men först omkring 1970 ansågs det självklart att kvinnor som gymnastiserade eller åkte skidor kunde visa sig i byxor. Men långbyxor till vardags var en annan sak. Under andra världskriget 1939-1945 ryckte många kvinnor in på manliga jobb, eftersom männen låg i beredskap.

 1. Då började det bli alltmer accepterat att kvinnor bar långbyxor vid vissa arbeten.
 2. Filmer från USA visade upp stjärnor som Greta Garbo och Katherine Hepburn i långbyxor, vilket hjälpte till att förändra synen på kvinnor i det plagget.
 3. Men på kontor gällde fortfarande kjol eller klänning, och på restauranger kunde kvinnor i byxor bli avvisade.

Först efter 1969 började fler och fler kontor acceptera att den kvinnliga personalen bar långbyxor.1978 utbröt en ny byxstrid när det visade sig att bara männen på sjukhus hade rätt att arbeta i byxor. För kvinnorna krävdes specialtillstånd. Men den bestämmelsen togs snabbt bort.
Visa hela svaret

Hur klädde man sig förr i tiden?

Barnkläder runt sekelskiftet 1900 Barn från olika samhällsskikt hade kläder av likartat snitt, men barn från finare förhållanden hade bättre material, kvalitet och mer dekorationer på sina kläder. Små barn kläddes i kolt. De lite större flickorna bar knälånga klänningar och pojkarna hade knälånga byxor. Vid 14-15 år ålder räknades barnen som vuxna och fick börja bära vuxenkläder.
Visa hela svaret

Hur såg kläderna ut på 1500-talet?

Man i 1500-talsdräkt. Odaterad akvarell av Fritz von Dardel – Nordiska museet – NMA.0037506 Renässansens mode syftar på det mode som utvecklades i Italien under 1400-talet. Begreppet brukar innefatta det europeiska modet fram till omkring 1600. Det sammanfaller inte helt med begreppet renässans inom andra områden.

 1. I Venedig började man under början 1400-talet att influeras av Orientens mode.
 2. Under 1400-talet växte det nya modet fram i stora delar av Italien.
 3. Man gav här en bredare linje åt dräkterna som i högre grad skars efter kroppens form, och kvinnodräkten försågs med djupa urringningar.
 4. Ofta försåg man dräkterna med snörningar och lät den underliggande skjortan eller särken synas under ytterplaggen.

Man använde gärna lysande färger i kostbara material, men höll gärna en sparsamt dekorerad, måttfullt elegant stil. Den italienska modestilen nådde omkring 1490 Nordeuropa samtidigt med italienska konstinfluenser, även om man inom konstvärlden ännu kallar stilen som där förhärskar gotik.

 1. I Tyskland växer omkring 1510 den tyska modestilen fram.
 2. Till skillnad från den italienska är den överdådig och färggrann, starkt breddbetonad och starkt dekorerad med smycken, plymer och liknande.
 3. Typiskt för det tyska modet var de slitsar som ytterplaggen försågs med och i vilka man lät underliggande foder synas.
You might be interested:  Bol Brzucha W 7 Tyg Ciazy?

Omkring 1550 börjar det spanska modet att ta överhanden vid de europeiska hoven. Det spanska modet var mer sparsmakat med stoppade, vadderade och styvade kläder och styvstärkta pipkragar. Mörka färger utgjorde en kontrasterande bakgrund mot vilken smycken och ädelstenar i dräkten kontrasterades.

I kvinnodräkten blev med inflytande från det italienska modet axelslagen bortlagda, blev djupt och brett urringad och snördes fram. Senare på 1530-talet blev livet slätt och styvt med smala axelpartier. Kjolen var först starkt rynkad, men började på 1530-talet skäras i kockform och gjordes öppen fram över en underklänning i annat tyg.

På 1550-70-talen brukade överklänningen hänga fritt från axlarna, så att hela gestalten fick formen av en klocka. Under samma tid fick axelpuffarna klotform. Omkring 1580 fick ärmen för en tid fårbogs- eller så kallad “gigot”-form, men senare på nytt slätare.

Kjolen blev 1580-talet tätt rynkad, och försågs med en vertugall, Runt 1550 börjar kvinnodräkten göras i två delar med åtskilt liv och kjol. Mot slutet av 1500-talet blev dräkten starkt överlastad av smycken och rosetter. Förkläde tillhörde ofta även modeklädedräkten under 1500-talet. Tröjan var under början av 1500-talet knälång, slät upptill med ett skört nedtill under bältet.

På 1550-talet blev den en ärmlös väst eller rock utanpå en snäv undertröja med ärmar. Halsöppningen som fram till omkring 1480 varit hög i halsen var under början av 1500-talet fyrkantig och vid, skjortan drogs ihop till med band i överkanten. Från omkring 1525 börjar den sticka upp mer och får en bred broderad linning.

Omkring 1550 börjar tröjan slutas i halsen och den krusade kragen, sticker upp ovanför. På 1570-talet övergår den till en först på 1570-talet öppen och sedan hela vägen sluten pipkrage, som på 1580-talet blivit så stor att huvudet vilar på den som en tallrik. Skorna fick på 1490-talet en ny, bredare form efter 1400-talets smala snabelskor, formade som en anknäbb.

Omkring 1510 kom oxmuleskor på modet, ännu bredare i formen, och lågt skurna så att ovanlädret endast täckte tårna och skon hölls fast av en rem över vristen. Från omkring 1540 täckte ovanlädret på nytt foten, och omkring 1560 blev skon åter något spetsig.

 1. De stickade strumporna blev på modet i Frankrike och Spanien omkring 1550.
 2. De dyker upp i Nordeuropa omkring 1560 i de översta samhällskikten.
 3. Efter avancerade huvudbonader under 1400-talet blev huvudbonaden under 1500-talet åter enklare, och enkla huvor blev moderna, den så kallade Lutherbaretten var vanlig i Nordeuropa omkring 1515-30 och den platta baretten höll i sin i modet fram till 1550-talet.

På 1560-talet blev dock högre baretter på modet och de fick snar konkurrens av den höga hatten, till en början ofta i omvänd korgform eller sockertoppsform. Som material blev kastorshatten snart populär. Mot slutet av 1500-talet fick det engelska och franska modet alltmer inflytande vid hoven, färgskalan blev ljusare, kroppsformerna accentuerades på ett sätt som förebådade barockens intåg.
Visa hela svaret

Vad hade man för kläder på 1800-talet?

Män – Exempel på mäns klädedräkt 1872. Den moderna mansdräkten under senare delen av 1800-talet bestod av kavajkostymen, som började användas mer och mer runt 1860-talet. Denna bestod av långa kostymbyxor, väst och kavaj och skulle framhäva sättet på vilket man ville att männen skulle se ut.

 • Axlarna skulle ofta var stora och framträdande, likadant med bröstpartiet, vilket gick hand i hand med det mansidealet om att männen skulle vara stora och starka, som fanns under tidsperioden.
 • Männens klädedräkt skulle vara mer enhetlig och “renare”, vilket innebar att kavajkostymen skulle vara mörk och enfärgad eller kritstrecksrandig.

På grund av att mansdräkten kom att bli så rak, “enkel” och enhetlig var de första kläderna man kunde köpa helt färdigsydda, istället för att männen behövde gå till en sömmerska och få dem uppsydda. Kavajen, till exempel, behövde inte ha mannens exakta mått utan det gick bra att köpa den färdigsydd eftersom modellen skulle vara så rak och inte figursydd.

 1. För män kom också den mer “informella” klädedräkten samt sportkostymen under 1870-1880-talet.
 2. Den mer informella klädseln kom ursprungligen från England och var början till det som senare kom att bli fritidskläder.
 3. Denna mer “informella” klädedräkt kunde bestå av bland annat plommonstopet och mer “lediga” kavajkostymer.

Runt 1860-talet blev fritidsaktiviteter vanligare, exempelvis cykling, och därmed uppstod behovet av en klädedräkt som var mer slitstark, inte så ömtålig och som det gick att röra sig mer fritt i. Resultatet blev sportkostymen. Låga knytskor, tweedmaterial och sportkeps kunde vara delar av en sportkostym.
Visa hela svaret

Hur klädde man sig på 1940 talet?

40-tal Eller 2020? – När Malin Sveholm berättar om krigsåren är det svårt att inte dra paralleller till tiden vi lever i nu, ett slags undantagstillstånd i väntan på att livet ska bli som vanligt igen. Höstens 1940-talsinspirerade mode skapades före pandemin, men kopplingarna till coronakrisens 2020 är nästan obehagligt tydliga.

LÄS ÄVEN: 80 år av kvinnoliv – Damernas Världs nya konstprojket: Ljuvlig konst inspirerad av Damernas Världs magasin genom tiderna. – Början av 1940-talet påverkades starkt av andra världskriget, med allt från ransoneringar till nya arbetsmöjligheter för kvinnor när männen var ute i krig. Det var brist på tyger så de fick vara uppfinningsrika, återanvända och sy om.

När kvinnorna kom ut i arbetslivet förändrade det hur de klädde sig. Material som silke och ull gick åt i kriget, till fallskärmar och uniformer. De nya syntetiska tygerna, som viskos och jersey, var billigare och enklare att få tag på. Dessutom behövde plaggen plötsligt vara praktiska, även för kvinnor.

You might be interested:  Hur Mycket Garn Till Babyfilt?

När kvinnorna kom ut i arbetslivet förändrade det hur de klädde sig. Dels kom arbetskläder för de som arbetade i fabrik, kvinnor började bära byxor och även byxdressar. På amerikanska modebilder kan man se kvinnor sitta med grövre overaller och turbanknut runt huvudet, berättar Malin Sveholm. Harriet Ida Pickens svärs in i USA:s armé 1944.

Foto: AFRO NEWSPAPER/GADO / GETTY IMAGES De som inte jobbade i fabriker blev ofta receptionister eller sekreterare, med kläder som skulle efterlikna männens kostym. Som den populära, raka kjoldräkten, gärna med dubbelknäppt kavaj och markerade axlar. – Även klänningarna kunde påminna om kavajen, ofta med slag, dekorativa knappar och axelvaddar.

 • För att ge lite pondus och styrka.
 • LÄS ÄVEN Få läppstiftet att hålla längre (plus bästa köpen)! Det är alltså här som 2020 års designer har landat i trendbilden, med sina prydliga dräkter – gärna med puffiga axlar – en välskuren silhuett, höga byxor och enkla klänningar.
 • Lite arméinspirerat, fast elegant och stilrent.

Skräddat hos J.W. Anderson AW 2010 Foto: Jason Lloyd-Evans
Visa hela svaret

Hur klädde man sig på 1200 talet?

Kläderna på medeltiden var unisex | Forskning & Framsteg – Eftersom modeväxlingarna skiftade så långsamt, så hann de flesta följa modet. Det säger Eva I. Andersson, som skrivit en doktorsavhandling vid Göteborgs universitet om hur kläderna såg ut i Norden under tiden 1200-1500.

Under 1200-talet var plaggen lösa och långa, för att i början av 1300-talet bli snävare. Sedan vände det mot vida plagg igen. Män och kvinnor hade likadana kläder, ofta en lång tunikaliknande kjortel, ibland med bälte. – Det som skilde manlig och kvinnlig klädsel var främst huvudbonaderna, där gifta kvinnor hade någon form av slöja eller dok på huvudet, medan män bar mössor eller hattar, säger Eva I.

Andersson. Även andra dräkttillbehör kunde markera kön. Skillnaden som markerades var symbolisk och inte kroppslig. På medeltida bilder ser man vanligen inga biologiska skillnader på klädda kroppar. Kroppsliga skillnader markerades i klädedräkten först på 1500-talet.
Visa hela svaret

Hur klädde man sig på 1910 talet?

Mode i Sverige 1900-1910 – Wikipedia Mode i Sverige 1900-1910 utmärkte sig inte markant från modet i hela världen, utan skiljde sig mer utifrån ålder och klass. inspirerade modet i hela västvärden där stilen skulle betona elegans och kvinnlighet. Stilen hade influenser från, och den så kallade med mer dekorationer.

Samtidigt blev kvinnoklädseln mer maskulin med längre jackor och rakare kjolar. Korsetten fick ett genombrott, tillsammans med,, för kvinnor, korta kjolar, sport- och fritidskläder och pälsar. Det gemensamma modet för kvinnor i alla samhällsklasser i Sverige under denna tid var långa,,, och en tydligt avgränsad midja.

Mode influeras alltid av samtiden, vilket var mycket tydligt under dessa tio år. Det som hade tydligast påverkan var industrialiseringen, den förbättrade kommunikationen och internationaliseringen. Konfektionen fick ett genombrott och det skedde en utveckling av nya syntetmaterial.
Visa hela svaret

Hur klädde män sig på 1300 talet?

Kläder och mode Kvinnorna hade eventuellt en särk närmast kroppen, ovanpå det en tunnare underklänning, och så en överklänning. Man vet däremot väldigt lite om kvinnors underkläder. Mot slutet av medeltiden, när modet var mycket tajt, var klänningarna ofta förstärkta i livet för att framhäva midja och byst.
Visa hela svaret

Hur var hygienen på 1700-talet?

Personlig hygien förr – en smutsig historia Både 1700 – och 1800- talen var på det hela taget snuskiga århundraden. Dels berodde det på att det var ont om vatten, vattnet måste bäras lång väg och det gällde att spara på dropparna. Dels berodde det på okunnighet; bakterier och smitta var okända begrepp.
Visa hela svaret

Hur klädde man sig på 1920 talet?

Kvinnors och mäns mode – Greta Garbo (då Gustafsson) arbetade extra som klädmodell för NK:s Franska damskrädderi och visade senaste modet hösten 1923. Kvinnors klänning och kjol blev mer lösåtsittande och formades som en ringklocka. Längden på dessa plagg blev betydligt kortare från 1922, och plötsligt slutade längden ovanför knäna snarare än vid anklarna som tidigare årtionden.

 1. Vinnors ideal blev pojkaktigt där slank kropp och kort shinglat hår var mode.
 2. Mannens kläder förändrades inte lika drastiskt som kvinnans.
 3. Den vardagliga kavajkostymen som användes var av enkel modell.
 4. Vid eventuella förändringarna handlade det om ett ändrat snitt i plagget.
 5. Gemensamt för både kvinnor och män var att sportplaggen blev allt mer populär.

Idealet blev att främja vikten av friluftsliv och motion.
Visa hela svaret

Hur klädde man sig på 1950 talet?

Vintageklänningar från 50-talet – Bland kvinnor skulle stilen vara feminin under 50-talet. Många klädde sig till exempel i knälånga klänningar eller kjolar med mycket vidd. Klara färger eller mönster så som prickar och rutor var också populärt. Än idag letar många efter en 50-talsklänning till sin garderob.
Visa hela svaret

Hur klädde man sig på 60 talet?

1960-talets mode

Undertyp av • kläder • 1900-talets mode
Kronologi • 1920-talets mode • Modet 1930–1945 • Modet 1945–1960 • 1960-talets mode
• 1970-talets mode • 1980-talets mode • 1990-talets mode
Tids­pe­riod 1960-talet

Mode på 1960-talet blev präglat av att ungdomar tog plats som en stor målgrupp på ett sätt de inte varit tidigare. Utvecklingen hängde ihop med den som skedde inom musik och kultur. Ungdomarna ville inte klä sig efter strikta regler, klassiska ideal och traditioner.

You might be interested:  Hur Trycker Man På Tyg?

De ville leva sitt liv med sina idoler, sin musik och sitt mode. Tjejerna, som tidigare varit lite damiga och söta, klädde sig nu i minikjolar som var ett måste i garderoben under 1960-talet. Aldrig tidigare hade kjolen varit så kort att den slutade ovanför knäna. Under detta årtionde var modet väldigt vågat och många av kvinnornas kläder var i miniformat.

Minikjolen, de kvinnliga dräkterna och mods -stilen dominerade under 1960-talet. Modet under större delen av 1960-talet var att ha så raka kläder som möjligt, men det skulle ändå vara enkelt. Att bära mycket accessoarer var inte något som var populärt under 1960-talet, utan det skulle vara så enkelt som möjligt.
Visa hela svaret

Hur tvättade man sina kläder på 1800 talet?

Kläderna gnuggades mot en sten eller tvättbräda och blev snabbt slitna. Att tvätta för hand var hårt och slitsamt, dessutom var tvålen dyr. Man tvättade sällan, ibland blev det stortvätt bara två gånger om året, på hösten och på våren. Kläderna tvättades i sjön, floden eller kokades i stora kittlar över öppen eld.
Visa hela svaret

Vad åt man på 1400 talet?

Vanligt folk åt till vardags en grov kost baserad på mjölk, mjöl, grönsaker och fisk. Maten kunde under en vanlig dag bestå av gröt och bröd till frukost och kålsoppa eller rotfruktsgryta med bröd och salt sill till middag.
Visa hela svaret

Hur levde man på 1400 talet?

Medellivslängden var låg på medeltiden, cirka 35 år, och barndödligheten hög. Det var på många sätt ett hårt liv med små marginaler, och starka familjeband till släkten eller ätten var därför av väldigt stor betydelse, man identifierade sig med sin gård och familj.
Visa hela svaret

Hur klädde man sig på 1970 talet?

Därför älskar vi 70-talet och så snor du stilen! Sensommarvärme och sommarkläder i all ära, men nu är vi riktigt sugna på att fylla garderoben med höstens mode.70-talet dominerar modebilden i höstmodet 2015. Metros moderedaktör Petra Tungården guidar dig till en av höstens största trender. Ingen har väl missat att 70-talet är det årtionde vi helst lånar av i höst.

Det årtionde då kläderna handlade om nostalgi och folklore, och då det blev viktigt att skapa sig en personlig stil. Vida byxor, blommiga långklänningar och broderade blusar fanns i allas garderober under denna tid. Även jeans och västar var något de allra flesta kunde ses i. Lättaste sätten att hitta 70-talsplaggen idag är att ta en tur i olika second hand-butiker, att kolla i din mormors eller mammas gamla lådor eller att gå direkt till klädbutikerna som just nu bokstavligen talat svämmar över av 70-tals inspirerade plagg.

Addera därefter accessoarer som stora smycken eller en hatt, eller knyt en sjal runt halsen, för att göra stilen komplett. Mocka är ett givet materialval och syns på allt från kjolar och klänningar till skor. Likaså fransar, en detalj som adderar det där lilla extra och som vi även ser mycket av till våren 2016. : Därför älskar vi 70-talet och så snor du stilen!
Visa hela svaret

Vad hade man för kläder på 1600 talet?

1 Modet under 1600 – talet 1600 – talets början Rika människors modekläder har broderier, spetsar och ädelstenar. Kvinnans klänningar har långa ärmar, inbyggt snörliv och stora stärkta spetskragar. Kjolen är vid och fylls ofta ut av flera underkjolar. Mannen bär korta byxor med silkesstrumpor och en figursydd kort jacka.
Visa hela svaret

Hur klädde man sig på 1900 talet?

Mode i Sverige 1900-1910 – Wikipedia Mode i Sverige 1900-1910 utmärkte sig inte markant från modet i hela världen, utan skiljde sig mer utifrån ålder och klass. inspirerade modet i hela västvärden där stilen skulle betona elegans och kvinnlighet. Stilen hade influenser från, och den så kallade med mer dekorationer.

 • Samtidigt blev kvinnoklädseln mer maskulin med längre jackor och rakare kjolar.
 • Orsetten fick ett genombrott, tillsammans med,, för kvinnor, korta kjolar, sport- och fritidskläder och pälsar.
 • Det gemensamma modet för kvinnor i alla samhällsklasser i Sverige under denna tid var långa,,, och en tydligt avgränsad midja.

Mode influeras alltid av samtiden, vilket var mycket tydligt under dessa tio år. Det som hade tydligast påverkan var industrialiseringen, den förbättrade kommunikationen och internationaliseringen. Konfektionen fick ett genombrott och det skedde en utveckling av nya syntetmaterial.
Visa hela svaret

Hur klädde man sig på 1700 talet?

Kvinnornas klädsel på 1700-talet – När barocken gjorde sitt inträde så påverkades även det kvinnliga modet. När Började Man Använda Kläder Urringningarna blev än djupare, ärmarna kortades och silhuetterna uppenbarade den kvinnliga figuren med smal midja och turnyrer som framhävde rumpan och höfterna. Hela modet blev mer sexigt och det var kanske inte konstigt att 1700-talet blev omnämnt som det första seklet där moral var fullkomligt som bortblåst.

 • Den tiden som sedan följde på 1730-talet och framåt kallas för rokokon och hade många liknelser med barocken.
 • Rinoliner gjorde så att kvinnans höfter framhävdes än mer men åt sidorna istället för bakpå så att hon skulle ha lättare för att sitta ned.
 • Länningarna fick släp och männens byxor blev korta knäbyxor s.k.

culotte-byxa som vi kan se än idag (dock med en annan tvist). In kom också sminket med alla möjliga konstiga ämnen och substanser som orsakade hudproblem och sjukdomar och trots att seklet var ett ofantligt modesekel så var hygienen och sjukdomarna det som många tänker på när man säger 1700-talet.
Visa hela svaret