Tyg

Sticka Sockor Hur Mycket Garn?

Sticka Sockor Hur Mycket Garn
Garn och stickor Stickor 3,5 är använt till sockorna. Det går åt cirka ett garnnystan per socka.
Visa hela svaret

Hur långa ska strumpstickor vara?

Om du aldrig stickat i hela ditt liv, finns det mycket i stickvärlden som kan kännas märkligt. Vi diskuterar garn i en annan artikel, men också själva stickorna kan kännas förvirrande för en nybörjare. Till all lycka är det här med stickor inte så komplicerat som det kanske verkar. Sticka Sockor Hur Mycket Garn Långa stickor, eller bara stickor, är vanligen 40 cm långa med en stoppare i ena ändan. Eftersom det bara går att flytta maskorna från ena ändan, används dessa stickor endast för att sticka av och an. Sticka Sockor Hur Mycket Garn Strumpstickor används för mindre plagg som stickas i rundstickning: sockor, vantar, mössor eller t.ex. ärmar till tröjor. Strumpstickorna säljs i set på fem stickor. Fyra av nålarna bildar en rundel (eller fyrkant) av maskorna, och med den femte stickas nya maskor. Vanligen är strumpstickor 20 cm långa, men det finns även kortare, som kan vara bra att ha i små arbeten som t.ex. fingervantar. Sticka Sockor Hur Mycket Garn Rundstickor är helt klart de mest mångsidiga stickorna. Rundstickor är helt enkelt ett par korta stickor, som förenas av en plastkabel. Rundstickor används för rundstickning – som namnet antyder – men det går också utmärkt att sticka av och an med dem.
Visa hela svaret

Hur räknar man om stickmönster?

Om stickfastheten ska vara: 20 maskor på bredden och 27 varv i höjden med slätstickning = 10 x 10 cm. Lägg ett måttband på arbetet och räkna maskorna: 20 maskor = 10 cm på bredden och 27 varv på höjden = 10 cm.
Visa hela svaret

Kan man sticka sockor på två stickor?

Fördelar med strumpor stickade på två stickor – Okej, om damen ifråga nu absolut vill sticka makens raggsockor fram och tillbaka på två raka stickor finns det trots allt en fördel med den sortens strumpor. (Nackdelen är framför allt sömmarna, De är plågsamma för fötterna och för den stackare som försöker att sy dem lagom jämnt och osynligt.

 • Som tur är finns det även två stickors-sockor som stickas ihop, snarare än sys.) Två stickors-strumpors övertag är att du kan sticka undersidan av sockan i ett tjockare garn för att minska risken för hål.
 • Skulle ändå hälen eller tån nötas ut kan du sticka en ny undersida och sy fast istället för att stoppa strumporna.

På strumporna nedan — stickade fram och tillbaka på en (1) rundsticka, två samtidigt — är hela sulan stickad i ett tjockare garn,
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Får Jag Bort Ludd Från Kläder?

Hur får man ut en djup sticka?

Så tar du bort stickan! Sitter stickan i fingret för djupt för att dras ut med pincett? Det finns smarta sätt att få ut den. Bild 1/2 Bild 2/2 Till exempel att droppa över lite trälim och låta torka – sedan följer oftast stickan med när du drar bort limmet. Du kan också tejpa fast ett groblad och låt verka ett par timmar. Det mjukar upp huden runt stickan och gör att det blir lättare att få tag i stickans ände med en pincett.
Visa hela svaret

Vilken storlek ska man ha på strumpor?

SMARTWOOL – STRUMPOR – VUXEN

Storlek Herr US Dam US
S 3-5,5 4-6,5
M 6-8,5 7-9,5
L 9-11,5 10-12,5
XL 12-14,5

Visa hela svaret

Hur svårt är det att sticka strumpor?

Vilket garn och stickor ska jag använda? – Jag använder mest yllegarn för att vi har massor av fint växtfärgat garn som min mamma och syster har färgat men enda nackdelen med yllegarn är att de slits snabbt. Om du vill ha mer slitstarka strumpor och sockor välj ett garn som har en viss del syntet då blir de mer hållbara.

Ofta kallas de garnerna just för “strumpgarn”. Tjockleken på garnet är också viktigt för slutresultatet. De kallas entrådiga, tvåtrådiga och så vidare och det betyder att de har olika tjocklek dvs ju fler trådar garnet består av desto tjockare är det. I beskrivningar brukar det stå vilken typ av garn du ska ha och nummer på strumpstickorna.

Detta för att få samma resultat som i beskrivningen. Numren på stickorna beskriver också tjockleken på stickan. Har du en grov sticka och ett tunt garn blir själva stickningen luftig, dvs dina maskor blir stora men garnet är tunt så det blir stora håliga rum mellan maskorna, fint på sjalar tex men opraktiskt på en strumpa.

 • Har du ett tjockt garn dvs många trådar, och en tunn sticka blir det väldigt svårt att sticka då maskorna blir svåra att jobba med för de är så små och garnet grovt.
 • An bli katastrof direkt.
 • Så är du osäker snegla på en beskrivning så ser du vilka stickor och garn de rekommenderar.
 • När du stickat ett tag kan du experimentera själv och hitta vad du tycker är bäst.

Vi stickar alla olika, en del drar åt maskorna och det blir stenhårt andra stickar löst och får sladdriga grejer. Vi gillar olika och stickar olika – det är ju helt ok! Sticka Sockor Hur Mycket Garn Stackars sockor de har fått slita ordentligt 🙂 kan behöva gå i pension. Nåväl dags att börja för dig:
Visa hela svaret

Hur stickar man sockor i spiral?

I vårt första exempel har vi lagt upp 25 maskor. Vi har redan lagt upp och stickat första varvet och börjar nu på varv 2. * Sticka 4 rm, 2 am*, upprepa varvet ut. Genom att sticka mönstret runt kommer det automatiskt att förskjuta sig 1 m till höger för varje varv och skapa ett spiralmönster.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Får Man Svarta Kläder Svarta Igen?

Hur vet man hur många varv man stickat?

Vad är varv i stickning och hur räknar man varven? – Ett varv i stickning är att du stickar alla maskor från början till slut, både om du stickar fram och tillbaka eller runt på rundsticka. Stickar du fram och tillbaka är det enkelt att veta när varvet är färdigt men stickar du runt på rundsticka är det lättare att hålla reda på varvets början om du sätter en markör mellan första och sista maskan.

För att visa och prata lite om varv i stickning tänker jag att vi utgår från en slätstickad provlapp som är stickad fram och tillbaka. En slätstickad maska ser från rätsidan (framsidan) ut som ett V. Om vi ser på bilden av provlappen så har jag gjort markeringar både åt sidan och uppåt. De V som är markerade uppåt är antalet varv och de V som är markerade åt sidan är antalet maskor.

Detta är en viktig och grundläggande del i stickning – att kunna räkna varv och maskor för att fastställa stickfastheten. I alla mönster står det angivet vilken stickfasthet man skall ha för att få rätt storlek på plagget. Stickfastheten brukar oftast anges i antal maskor och antal varv per 10 cm.

 1. Vi kan som exempel titta på nedanstående mönster: Här anges stickfasthet 20 maskor x 26 varv på stickor 4,5 mm i slätstickning.
 2. Då mäter vi alltså på provlappen ut en ruta 10x10cm.
 3. Det finns ett fantastiskt hjälpmedel till detta som man lägger ovanpå provlappen, en stickfasthetsmätare.
 4. Har du inte en sådan kan du mäta med måttband eller linjal.

Innan vi mäter bör vi tvätta provlappen i ljummet vatten som vi kramar ur ordentligt och sedan lägger den att torka plant. Våtspänna eller blocka, som vi också säger. Detta för att provlappen skall bete sig på samma sätt som det färdiga plagget när vi tvättat och plantorkat det.

Så. Nu när den torkat är vi redo att mäta vår provlapp, alltså räkna hur många maskor och varv det går på 10cm. Stämmer det är det bara att lägga upp och börja sticka, men om det inte stämmer får du sticka ny provlapp med antingen tjockare eller tunnare stickor tills du får rätt stickfasthet. TIPS: Fota med telefonen och använd ritverktyget att markera maskorna, som jag gjort ovan och även i första bilden.

Om det inte stämmer och du t.ex har för många maskor och varv behöver du använda en tjockare sticka och har du för få maskor och varv tar du en tunnare sticka. Det kan skilja en del med att bara ändra ett halvt nummer på sticka. På den vita provlappen här har jag börjat nertill att sticka med stickor 4,5 mm för att efter ungefär halva byta till stickor 4 mm.

 1. Masktätheten här har jag mätt med en finurlig manick – Maskemåler.
 2. En genomskinlig linjal med masktäthet tryckt på i form av slätstickade maskor, så man lägger den bara på stickningen och ser masktätheten när det stämmer med de tryckta maskorna.
 3. Maskorna är markerade både i svart och vitt så att du oberoende av färg på stickningen skall få tillräcklig kontrast så att du ser mätaren ovanpå maskorna.
You might be interested:  Hur Får Man Bort Akrylfärg Från Kläder?

Den vita provlappen har nertill en masktäthet på 20 maskor och upptill en täthet på 22 maskor. Se på bilderna hur enkelt den fungerar. Den har endast jämna antal maskor från 12 – 32, så skall du ha en masktäthet på t.ex 21 maskor får du göra en uppskattning mellan 20 och 22.

 1. Maskemålern mäter inte heller varven genom sina tryckta maskor så det är en linjal på sidan av den.
 2. Därför har jag övergått till att säga masktäthet istället för stickfasthet, där vi även räknar varven.
 3. Att mäta stickfastheten, alltså både maskor och varv är att rekommendera särskilt om du skall sticka ett större projekt, som exempelvis en tröja.

Det är ju inte så kul när det inte stämmer fråga mig Jag har lärt mig detta den hårda vägen genom att sticka en tröja UTAN att göra provlapp, den blev ett tält och är nu repad och än så länge inte stickad igen. Så numera stickar jag alltid provlapp inför större projekt.
Visa hela svaret

Hur många strumpstickor behöver man?

Strumpstickor är raka stickor, med spetsar i bägge ändar, men mycket kortare än vanliga stickor. – Liksom rundstickor används Strumpstickor för att sticka tubformade stycken utan sömmar, framförallt mindre arbeten som sockor, vantar och mössor. Strumpstickor säljs i set om fem. Sticka Sockor Hur Mycket Garn Maskorna fördelas jämnt på tre eller fyra stickor, och man använder sedan en extrasticka. Om man väljer att sticka på fyra eller fem stickor är en smaksak. Eftersom man stickar runt har man alltid rätsidan mot sig, vilket gör att slätstickning stickas med bara räta maskor på varje varv. Sticka Sockor Hur Mycket Garn 1. Lägg upp maskorna och fördela dem jämnt på tre eller fyra stickor. Här har vi valt att lägga upp på fyra stickor VIDEO Uppläggning på strumpstickor Sticka Sockor Hur Mycket Garn 2. Det kan vara lite krångligt till en början att hålla ordning på alla stickor, men med lite övning hittar man det sätt som passar en själv bäst. Enklast är att hålla de “första” två stickorna tillsammans i vänster hand och den högra håller extrastickan, dvs. den du stickar med.
Visa hela svaret

Vad för garn till sockor?

Ullblandningar – En av de populäraste garntyperna till strumpor och sockar är ullgarn, och det av en anledning. Ull är naturligt temperaturreglerande och transporterar bort fukt från kroppen, vilket gör att fötterna hela tiden har en behaglig temperatur.
Visa hela svaret