Tyg

Tvätta Bort Svartmögel På Tyg?

Tvätta bort mögel | Få bort mögel enkelt Vill du ta bort mögel på tyg eller kläder? Det går att tvätta bort både mögelfläckar och -lukt, här kan du läsa hur. Att få bort mögel från kläder eller på tyg behöver inte vara svårt när du vet hur du ska göra.

 • Om du förbehandlar plagget på rätt sätt så går det ofta att tvätta bort mögel i tvättmaskinen.
 • Mögel på kläder försvinner när du tvättar dem i hög temperatur i tvättmaskinen.
 • Förbehandla mögelfläcken med ett fläckborttagningsmedel, som, och tvätta plagget enligt tvättråden på tvättlappen.
 • För att få bort eventuell mögellukt kan du blötlägga plagget i kallt vatten med lite ättika i ca femton minuter innan du tvättar det i maskinen.

Kontrollera alltid tvättsymbolerna innan du gör detta för att försäkra dig om att det tål att blötläggas i vatten.

 1. Börja med att hänga ut ditt plagg att vädra och använd till exempel en tandborste för att borsta bort så mycket mögel som möjligt. Är det ett ljust plagg och det är soligt ute? Låt plagget hänga i solen några timmar, solljus har förmågan att döda en del av mögelsvamparna.
 2. Förbehandla mögelfläcken med ett effektivt fläckborttagningsmedel, till exempel Tabort Enzym Power. Låt medlet verka några minuter innan du stoppar det i tvättmaskinen. Som alltid när du använder ett fläckborttagningsmedel, testa det på en liten, dold yta av plagget först, och följ alltid instruktionerna på förpackningen. En del mögelfläckar kan även försvinna om du låter plagget eller tyget ligga i filmjölk i ca ett dygn innan du tvättar det i maskin.
 3. Tvätta plagget eller tyget i tvättmaskinen. Tvätta i så hög temperatur som möjligt, men inte mer än vad som anges på tvättlappen.

Mögel på kläder luktar, ibland även efter det att fläcken är till synes borta. En del människor reagerar mycket starkt på mögeldoften och mår direkt dåligt av den. Men det går att också tvätta bort mögellukt, gör så här:

 1. Häll ca en halv deciliter ättika på plagget eller tyget. Har du flera plagg eller om det är tjockare tyger kan du hälla på mer ättika. Ättika tar bort den sura och unkna mögellukten. Låt ligga i ca 10 minuter.
 2. Tvätta i maskinen, och följ som alltid plaggets eller tygets tvättråd.
You might be interested:  Hur Tar Man Bort Akrylfärg Från Kläder?

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes

 • Det finns olika typer av mögel, och tvättresultatet varierar beroende på mögelsort, tvättmetod och vilket plagg eller tyg du vill få rent.
 • Generellt är kläder som nyligen börjat mögla enklare att få rena, och ju högre temperatur ditt plagg tål att tvättas i desto bättre, varmt vatten dödar effektivt mögelsvamparna.
 • Om du har ett ljust eller vitt plagg är det bra att hänga ut det i solen. Starkt solljus tar bort mögel på tyg och kläder. Mörka eller färgglada kläder riskerar dock att blekna om de hänger ute i solen för länge.
 • Undvik mögel på kläder och tyg genom att inte låta till exempel tvätt ligga fuktig i trumman för länge eller genom att inte låta svettiga träningskläder ligga nerpackade i väskan i flera dagar. Häng istället upp blöt tvätt direkt efter avslutat tvättprogram, och ta ur dina träningskläder och skor ur väskan så fort du kommit hem.

ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Tvätta bort mögel | Få bort mögel enkelt
Visa hela svaret

Vad ska man göra om man har svartmögel?

Ta bort svartmögel – så gör du – Om problemet är utbrett och långtgående bör du kontakta en specialist för en professionell sanering, Är förekomsten av svartmögel inte särskilt långt gången kan man göra ett försök att ta bort det själv. Mindre mögelangrepp kan behandlas med saneringsmedel som säljs hos välsorterade målarbutiker och bygghandlare.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Är T-Shirt Gjort Av?

Hur ser man om det är svartmögel?

Svartmögel är ett vanligt problem i hus – Svartmöglet är ett vanligt förekommande problem i hus, såväl utvändigt som invändigt. De mörkt svartgröna prickarna syns ofta i kolonier på fasader, i badrum, på vindar, i källare och på andra ställen där det kan förekomma fukt.
Visa hela svaret

Hur snabbt sprider sig svartmögel?

Snabb översikt av mögelrisk – Mögelindex är ett mått på hur stor risken för en mögelskada är. Det finns många olika mögelsvampar och bakterier som växer vid olika relativ fuktighet. Normalt brukar man ange 75 % relativ fuktighet som ett slags gränsvärde, men det är allmänt känt att det tar lång tid för mögel att börja växa vid 75 %.
Visa hela svaret

Kan man få bort mögel på kläder?

Vinäger är ett fantastiskt medel för att ta bort mögel på kläder. Du kan gnugga in utspädd vitvinsvinäger eller ättika i fläcken eller blöta kläderna i en balja med vatten och ¾ dl vinäger eller ättika i en timme eller lite längre om det behövs.
Visa hela svaret

Hur undviker man svartmögel?

Ättika är förebyggande – Om du har ytor i badrummet där du misstänker att svartmögel kan bildas är ättika väldigt bra att ha till hands. Genom att blanda vatten och ättika i lika delar i en flaska och sedan spraya det på ytorna håller sig möglet borta. Ättikan kan användas på alla ytor, inklusive i duschhörn, på gummilister och mycket annat.
Visa hela svaret

Hur vanligt är svartmögel?

Svartmögel är tyvärr ett relativt vanligt problem i hus och något som är farligt för både bostaden och människor. Svartmögel är ett samlingsnamn på flera mögelsorter. Här får du lära dig mer om svartmögel, hur du blir av med det samt vilka hälsoeffekter långvarig exponering kan orsaka.
Visa hela svaret

Är svartmögel vanligt?

Svartmögel i badrum – Svartmögel i badrum är ett vanligt fenomen – detta beror till stor del på att mögelsvamparna trivs i fuktiga utrymmen. Man bör därför vara extremt uppmärksam så att man upptäcker ifall man fått svartmögel i badrummet. Gör gärna visuella besiktningar så ofta du kan, det räcker med att titta på eventuella förändringar från vecka till vecka och vara medveten om detta.

 • Tänk på att svartmögel i badrum är vanligt förekommande och att det är viktigt att upptäcka den i tid för att undvika att den sprids.
 • Varför blir det då fukt i vissa utrymmen? Det kan bero på många saker som till exempel byggnadsfel, för täta fönster, tätskiktet kan läcka eller att man låter vatten ligga kvar om det finns ojämnheter i byggnaden där vattnet kan ligga kvar.
You might be interested:  Sticka Sockor Hur Mycket Garn?

Ofta kan fukt uppstå om man uppgraderar sitt hem med isolering eller två- eller treglasfönster utan att kontrollera luftcirkulationen efter renoveringen. Det är viktigt att ha en jämn luftcirkulation i alla byggnader, speciellt i byggnader som används av människor – detta för att undvika att det blir fukt på vissa ställen.
Visa hela svaret

Är det farligt att bo i svartmögel?

Symtom som kan kopplas till fukt och mögel – Byggnadsrelaterade hälsobesvär som kan koppas till fukt och mögel i byggnader är diffusa och lätta att förväxla med symtom som uppstår av andra orsaker, exempelvis av förkylning eller stress. Men om du märker att symtomen lindras eller försvinner när du inte är i en viss byggnad kan det vara ett tecken på att det är något i just den byggnaden som gör att du får symtom.

allergi, förvärrad astma försämring av eksem, hudrodnad, klåda, hudutslag huvudvärk, illamående, yrsel irritation i ögon irritation i övre luftvägarna, ont i halsen, hosta och nysningar tung andning koncentrationssvårigheter regelbundna infektioner i luftvägarna sömnsvårigheter trötthet täppt näsa, snuva, bihåleinflammation.

Läs mer om hälsobesvär orsakade av fukt och mögel på Folkhälsomyndighetens och Världshälsoorganisationens webbplatser, se länkar i “Relaterad information”. Läs mer om inomhusmiljö och hälsobesvär på Arbetsmiljöverkets webbplats, se länk i “Relaterad information”.
Visa hela svaret