Tyg

Vad Är Kläder Gjort Av?

1. Råvaror till textila material – Kläder kan vara gjorda av många olika typer av material. Exempel på vanliga textila material är bomull, lin, ull, viskos och polyester. Textila material kan bestå av konstgjorda eller naturliga fibrer. Tyger består ofta av en blandning av två eller flera textilfibrer.
Visa hela svaret

Vad är bra material på kläder?

Konstfibrer – Viskos tillverkas genom att cellulosa från trämassa bryts ner och ombildas med hjälp av kemikalier. Viskosprocesser kan vara mycket miljöpåverkande och orsaka utsläpp av svavel, kväve och andra föroreningar men det finns bra processer och miljömärkta viskosfibrer.

 • Cellulosan till viskos kommer traditionellt från gran eller andra träd, men den kan också hämtas från till exempel bambu.
 • Bambu är ett exempel på ett mycket bra råmaterial, eftersom det är snabbväxande, inte kräver bekämpningsmedel eller konstbevattning samt klarar sig på näringsfattig jord.
 • Modal tillverkas på ungefär samma sätt som viskos och fibrerna har liknande egenskaper.

Modal är dock starkare än viskos i vått tillstånd, vilket gör att fibrerna klarar till exempel tvätt bättre än viskos. Lyocell är en skogsbaserad fiber som framställs genom en modern, svavelfri process där återvinningen av lösningsmedlen är hög och energiåtgången är lägre än vid traditionell viskostillverkning.
Visa hela svaret

Vad heter de naturmaterial som kläder tillverkas av?

På den lilla lappen i våra kläder står ofta en rad olika material. Men vad är egentligen polyester? Hur tillverkas hampa och vilka material är minst dåligt för miljön? Nedan listar vi de flesta material du kan stöta på i dina kläder och berättar mer om hur hållbara de är.

 • Läder kan vara gjorda av både naturfibrer och konstfibrer,
 • Naturfibrer kommer antingen från växtriket, till exempel bomull och lin, eller från djurriket, till exempel silke eller ull.
 • Onstfibrer är just konstgjorda fibrer.
 • Regenatfibrer är ett exempel på konstfibrer som är utvunnet ur ett naturmaterial, oftast trämassa från gran.

Där är viskos och lyocell vanliga exempel. Syntetfibrer skapas på rent kemisk väg och är en slags plast som ofta utvinns ur petroleum. Det vanligaste exemplet är polyester.
Visa hela svaret

Vilket är det vanligaste tyget?

Vilka olika konstfibrer finns det? – Det här är inte alla konstfiber, utan ett urval av de allra vanligaste. Det är sällan ett tyg består helt av konstfiber. Vanligtvis blandar man in olika konstfiber i tyg av naturfiber för att göra tyget mer stryktåligt, skrynkelfritt eller helt enkelt för att det skall bli billigare än om plagget bestod till 100% av naturfiber.

 1. Polyester Polyester är stark, skrynklar inte och håller formen bra.
 2. Polyester blandas ofta med ull-, bomull- och viskosfibrer.
 3. Polyestertyger är lättskötta tyger som knappt behöver strykas.
 4. Och kan tvättas i 60 grader.
 5. Läder av polyester är lämpliga när det krävs bra fukttransport och/eller god nötningstålighet, t.ex.

i träningskläder. Fleece är ett konstfibertyg som oftast används till plädar och fritidskläder. Materialet tål inte hög värme och skall inte torkas i torktumlare. Fleecematerial är tillverkat av 100% polyester och det är töjbart, mjukt och varmt samt lätt att tvätta.

Råvaran till fleecetyg kommer ibland från återvunna PET-flaskor. Polyamid Polyamid eller nylon är den mest kända syntetiska fibern, och tillverkas av olja. Polyamid är starkt, skrynklar lite och bleks lätt av solljus. Polyamid kan tvättas i 60 grader. Polyamid är både elastisk och tål slitage bra. Den absorberar lite fukt och är snabbtorkande.

Andra kända polyamidvarianter är: kevlar, nomex och kermel. Elastan Elastan, som också heter Lycra, är en mycket töjbar och elastisk syntetfiber och kombineras alltid med andra material. Den har mycket god töjbarhet, upp till 700 % och ger tyget en bra formstabilitet, följsamhet och elasticitet.

Elastan används till exempel i: byxor, tröjor och baddräkter. Den är tvättbeständig och tål både värme och svett. Akryl Akryl är en av de vanligaste syntetiska fibrerna, inte lika stark som de övriga men tål solljus mycket bra. Akryl har utvecklats för att likna ull. Akryl är däremot känslig för värme vid tvätt och strykning och akrylplagg får ofta “noppor” på ytan.

Akryltyg shelst tvättas i 30 grader men tål upp till 40 graders temperatur. Viskos Viskos kallades förut rayon. Det är en fiber som tillverkas av cellulosa från gran eller andra barrträd. Viskos tar lätt upp fukt och är behaglig att ha på sig. Obehandlad skrynklar den och krymper i tvätt.

Viskos blir oftast rent i 40 grader då smutsen lossnar lätt, men tål högre temperaturer. Polypropylen Polypropylen är en fiber med mycket låg vikt men god styrka. Den har dålig elasticitet och ingen fuktupptagning. Den används bland annat i plagg som ska transportera ut fukt eftersom den själv inte absorberar fukten.

Acetat Acetat är en kemisk förening mellan cellulosa och ättiksyra. Acetatfibrerna är starkare än viskos, och krymper mindre vid tvätt men suger åt sig mindre fukt och har sämre värmeisolering. Acetat används traditionellt som foder i kavajer och klänningar.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Får Man Bort Bläck Från Kläder?

Är polyester tyg?

Vad är polyestertyg? – Polyester är ett syntetiskt material. Polyester är tillverkat av plast och kan se ut som många olika slags tyg; polyester kan t.ex likna viskos eller till och med ull. Basalt sett består polyester av olja och naturgas som i en avancerad form av kemi blir omgjort till plast.
Visa hela svaret

Kan man göra kläder av bambu?

BOMULL Bomull är en av de mest vattenkrävande grödorna, därmed har konventionell bomullsodling stor påverkan på det omgivande sötvattnet. Sötvattnens biologiska mångfald i form av växt- och djurarter tillhör de mest hotade i världen. Samtidigt lider drygt en miljard människor runt om i världen brist på rent dricksvatten.

I odlingen används stora mängder jordbrukskemikalier, som förgiftar vattnet. Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) är de flesta bekämpningsmedel som används för bomullsodling skadliga. Människor som exponeras för kemikalierna utsätts för en stor hälsorisk och kan bli förgiftade. De insektsgifter som används tar inte bara död på skadeinsekter, utan också de nyttiga insekterna som är skadegörarnas fiender.

Detta, förutom att skadeinsekterna blir mer resistenta, ökar ytterligare behovet av kemikalieanvändning. Djur och fåglar skadas av de miljöförstörande bekämpningsmedlen och kemikalierna är dessutom mycket farliga att hantera. Även bin, som vi är beroende av för pollineringen av grödor, drabbas hårt.

 1. En stor del av den bomull som odlas idag är dessutom genmodifierad.
 2. Bomullsodlingen har även många sociala konsekvenser då bomull odlas i många av de fattigaste länderna i världen och är för många deras enda inkomstkälla.
 3. Ekologisk bomull odlas främst där de naturliga förutsättningarna är goda, på ett miljövänligt sätt utan bekämpningsmedel och kemikalier.

Egenskaper: den inre spiralbyggnaden gör bomullsfibern mycket stark och cellulosafibern leder bort värme från huden, vilket gör bomullskläder svala och lämpliga i varma klimat. Bomull isolerar inte värme så bra, vilket delvis beror på den låga elasticiteten.

 • Ekologisk bomull har generellt högre kvalité än konventionellt odlad bomull.
 • HAMPA Hampa är en av våra äldsta kulturväxter.
 • I Europa har hampan historiskt används för fibrernas skull.
 • Innan syntetmaterialen uppfanns var hampans fibrer ofta använda som råmaterial vid tillverkning av rep, säckar och nät.

Hampa har förmågan att växa i näringsfattiga jordar i de flesta klimat. Rötterna går djupt ner i marken och tillför kväve, vilket fungerar som naturligt gödningsmedel och bidrar till att den omgivande jorden mår bra. Utav hampa, bomull, lin och jute så kräver hampa minst gödning, inga bekämpningsmedel och minst vatten.

Egenskaper: 100% hampa är mycket lik lin, men med längre fibrer som kan spinnas både tunt och tjockt. Hampa har även ett visst skydd mot UV-ljus. Hampafibern är mer värmande än bomull på vintern och svalare på sommaren. Hampa andas, känns len och skön mot din hy och är naturligt antibakteriell. BAMBU Bambu är en miljövänlig växt och är den snabbast växande plantan i världen.

Den är självförsörjande när den växer och behöver varken bevattning eller bekämpningsmedel. Bambu binder mer koldioxid än bomullsplantor och avger betydligt mer syre, vilket har positiv effekt på växthuseffekten. En annan fördel är att bambu genererar ca 10 ggr mer material på samma odlingsyta som för konventionellt odlad bomull.

 • Bambutextil framställs genom att plantan krossas och görs till en massa av naturlig cellulosa som man gör fibrer av.
 • Bambutyg liknar bomull till utseendet, men är mycket mjukare.
 • Egenskaper: bambu låter din hud andas och är värmande när det är kallt och svalkande när det är varmt.
 • Materialet känns som en blandning av silke och kashmir och behåller sin mjukhet även vid tvätt.

Bambu har även förmågan att inte skrynkla sig. Likt hampa har bambu ett visst skydd mot UV-ljus. Bambu är naturligt antibakteriellt, vilket gör att bambukläder håller sig fräscha länge. Tack vare sin goda andningsförmåga passar bambukläder utmärkt som träningskläder.

 • Bambukläder har mycket stretch i sig, vilket kan vara bra att ha i åtanke när du ska välja storlek.
 • Tänk på att inte torktumla dina bambukläder då de kan krympa i den extrema värmen som uppstår under tumlingen.
 • TENCEL Tencel är ett material som tagits fram för att ersätta bomullen med någonting mer hållbart.

Tencel är mer skonsamt mot miljön än viskos och bomull. Cellulosafibern tillverkas uteslutande av pappersmassa av eukalyptusträd certifierade av Forest Stewardship Council (FSC). Den enda kemikalie som används i tillverkningen är ett ogiftigt lösningsmedel, aminoxid, som används i en sluten process där upp till 99% av kemikalien ständigt återanvänds.

You might be interested:  Ta Bort Stearin Från Tyg?

Detta minimerar påverkan på miljön och sparar både energi och vatten. EU tilldelade den process Environmental Award 2000 i kategorin “teknik för hållbar utveckling”. De tencelkläder vi erbjuder har OEKO-TEX standard 100 certifikat och är certifierade med EU-blomman. Egenskaper: tencel har en silkeslen mjukhet, vacker drapering, utmärkt absorberingsförmåga och är naturligt antibakteriell.

SILKE Silke är kokongtrådar som silkesfjärilens larver spinner runt sig själva till en kokong när de ska förpuppas. När man kokar silket avlägsnas proteinet som klistrar samman trådarna så att den tunna tråden kan nystas upp. Varje kokong kan ge upp till 800 meter sammanhängande tråd.

 1. Vid silkesutvinningen dör pupporna, men en silkesfjäril lever mycket kort och äter ingenting, efter parning och äggläggning så dör den.
 2. Silke kommer ursprungligen från Kina och de står fortfarande för merparten av världsproduktionen av silke.
 3. Egenskaper: silke andas och reglerar temperatur och fukt och är särskilt lämpat för kläder närmast huden.

Silke är ömtåligt och ska därför handtvättas i 30 grader. Tänk på att använda särskilt tvättmedel för ull och silke. ULL Ull är håret på djur och en naturfiber som består av protein. Det finns många olika typer av ull och kan komma från get, kamel, kanin och lama.

Den vanligaste ullen är dock fårullen. Ull är helt och hållet ett naturligt och förnybart material. Detta gör ullen till en av de mest hållbara materialresurserna i världen. Egenskaper: ull absorberar fukt och kan transportera bort den från huden. Därför rekommenderas ullplagg närmast huden och på fötterna.

Om du svettas så leds fukten bort från huden och du slipper känna dig kall och blöt. Ull kan absorbera upp till 35% av sin egen vikt utan att kännas fuktig, ull är dessutom den enda fiber som värmer även i fuktigt tillstånd. Ull är värmereglerande och har på vintern en värmeisolerande effekt.

Ett tunnare ylleplagg kan dock fungera lika bra att använda på sommaren. Ull är både smutsavvisande och vattenavstötande. Oftast räcker det att du vädrar yllekläder i frisk luft för att hålla dem fräscha. Det beror på en kemisk reaktion mellan lanolinet (ullens eget fett) som finns kvar i obehandlad (ej superwashbehandlad) ull och luftens syre, i denna process bildas ullsåpa och vatten.

Tänk på att använda särskilt tvättmedel för ull och silke. Gnugga inte och vrid aldrig ur ett vått ylleplagg, utan krama försiktigt ur vattnet istället. Lägg plagget plant att torka. ULL/SILKE För att få ett tunnare och mjukare plagg kan man blanda ull och silke.
Visa hela svaret

Vad är det för material i hoodies?

Våra hoodies – Klasströjor

 • Idag är det vanligt att man spanar in en produkt innan man köper den, och som konsumenter blir vi bara noggrannare och noggrannare och vill ha hög kvalité på et vi köper!
 • Detta är extra viktigt när man köper kläder eftersom man vill kunna bära dessa under en längre tid utan att de tappar färg och form.
 • Nu kanske ni inte kommer ha kvar klasströjan tills ni går i pensionen precis, men ni kommer antagligen behålla plagget i ett par år, först som snygg klasströja och sedan som mys-hoodie!

Då är det bara naturligt att man ställer sig frågor om hur våra hoodies är producerade, vilken påverkan plagget har på miljön och hur hög kvalité de håller. Så nu kanske ni undrar exakt vad det är för hoodies som vi trycker era motiv på? Materialet i hoodiesarna Våra hoodies är gjorda i bra standard som finns i många glada och starka färger.

 1. Att Bomullen är ringspunnen gör tröjorna starkare och hållbarare än normal bomull, och att den har lite polyester gör den precis lagom elastisk och stretchig så att man kan röra på sig!
 2. Mycket tyder nämligen på att det är just kvalitén på kläderna som är viktigast för dess miljöpåverkan, eftersom detta påverkar hur länge och hur många gånger vi använder plaggen.
 3. Ett plagg som används 1000 gånger är alltid bättre för miljön än ett plagg med 100 miljöcertifieringar som används 2 gånger och sedan slängs.
 4. WRAP-certifiering
 5. Naturligtvis är våra tröjor inte utan certifiering, dom är certifierade med WRAP (Worldwide Responsible Accredited Production) som arbetar för en säker, human och etisk tillverkning.

Klasströjorna har en tjocklek på 280 gram/kvadratmeter och finns i så många storlekar att dom passar alla från unge tonåringar till Vuxna, så ifall en lärare eller mentor även ska ha en tröja (vanligare än ni kan tro!) så är det inte problem. Tack vare att tröjan är lite elastisk och flexibel så passar tröjorna även många kroppstyper, och dess huva har dubbla lager, vilket många uppskattar.

 1. Dessutom leder detta till att man fortfarande kan få på sig tröjan även om man lägger på sig några kilon eller växer lite, vilket minskar tröjans klimatpåverkan ytterligare.
 2. Våra klasströjor finns även i storlekar och färger som inte finns på hemsidan, så ifall ni vill ha någon tröja större än XXL eller en annan tröjfärg så får ni gärna kontakta oss om detta.
You might be interested:  Hur Mycket Tyg Går Det Åt Till En Gardinkappa?

I så fall kan det gälla andra priser än det som visas på hemsidan! : Våra hoodies – Klasströjor
Visa hela svaret

Är polyester en plast?

Vad är polyester? – TL;DR: Polyester är en syntetisk plastfiber som tillverkas av petroleum. Polyester tillverkas genom en kemisk reaktion som involverar kol, petroleum från råolja, vatten och luft. Tillsätt energi och detta bildar polymer som sedan pressas igenom små, små hål och så skapas fibern.

 1. Fibern spinns sedan till tråd för att slutligen kunna bli tyg.
 2. Petroleum är en icke-förnyelsebar resurs som är sammankopplad med oljeindustrin.
 3. Oljeindustrin har en mycket dyster och komplex relation till vår miljö och har vid otaliga tillfällen kopplats till kränkandet av mänskliga rättigheter.
 4. Polyester kan även lite ledigt användas som samlingsnamn för olika syntetfiber såsom nylon, akryl, polyamid och elastan.

Utöver det är polyester också en vanlig plast som har fler användningsområden än att bli till kläder.
Visa hela svaret

Är polyester bomull?

Vad Är Kläder Gjort Av Många mail trillar in i vår inbox med frågan om vad skillnaden mellan bomull och polyester är – därför vill vi nu räta ut frågetecknen och ge er klarhet i frågan! Ofta får man höra många olika saker om hurvid bomull och polyester skiljer sig åt och vilka fördelar och nackdelar det finns.

Rent allmänt så kan man skilja på dessa två fiber utifrån att bomull är ett naturligt fiber, medan polyester är ett syntetiskt fiber. Dessutom finns en större prisskillnad mellan dessa olika fiber då polyester är betydligt billigare, men behöver inte vara av sämre kvalitet för det. För att avgöra vilket fiber som lämpar sig bäst för ens profilkläder så beror det på hur man ska använda sina yrkeskläder.

Genom att väga fördelar och nackdelar emot varandra så kan man bestämma vilket material som passar en bäst, eller så kanske en blandning blir den mest optimala lösningen för arbetskläderna i slutändan.
Visa hela svaret

Vilket tyg är dyrast?

Vikunjaull – det dyraste tyget i världen – Om du inte vinner storkovan på det populära lotteriet Euromillions hos Lottoland eller är VD på ett otroligt framgångsrikt företag har du troligtvis inte 40 000 kronor att slänga i väg på en enstaka tröja. Men sitter du där med en fet plånbok så kan du bli en stolt ägare till en tröja gjort av vikunjaull.
Visa hela svaret

Hur tillverkas kläder?

3. Tygtillverkning – När tråden är spunnen, vävs eller stickas den till tyg som kan bli till kläder. Vävning går till så att två trådsystem som kallas för  varp  och  väft  vävs samman med varandra. Stickat tyg tillverkas genom att tråd/garn sammanbinds i öglor med varandra.
Visa hela svaret

Varför luktar fleece?

Vad är det som gör att det stinker? – Illaluktande funktionskläder är en progressiv process där ackumulation av vidrig lukt sker med tiden tills det kommer till en nivå där lukten ej längre går att tvätta bort på ett vanligt vis. Fettsyrorna kommer från svett och fungerar även som en grogrund för de bakterier som livnär sig på det och förvärrar situationen.
Visa hela svaret

Vilket material luktar svett?

Få bort svettlukt med hjälp av probiotisk deodorant Snabb leverans & fri frakt över 249kr Vad Är Kläder Gjort Av Hur får man bort svettlukt? Att få bort svettlukt kan vara svårt – oavsett om det handlar om svett på kroppen, kläder, jackor, skor eller träningskläderna. Det är många som har problem med illaluktande svett, men det finns några lifehacks för att motverka lukt Ett sånt hack är att använda probiotisk deodorant! Här läser du mer om hur du motverkar svettlukt med hjälp av probiotisk deodorant.

Själva svettet luktar egentligen ingenting. När svetten når huden börjar bakterier bryta ner vätskan. Vätskan innehåller mjölksyra och urinämnen, och det gör att det bildas avfallsämnen – som blir svettlukt. Lukten på svetten beror på dina bakterier. Olika sorters bakterier ger nämligen olika typer av svettlukt.

Men det är också annat som kan påverka att svett luktar illa, som att äta ohälsosam eller stark mat. Vissa läkemedel och hormonella förändringar kan också påverka svettlukten.
Visa hela svaret