Dop & namngivning – så klär du dig som gäst! Style & Advice Det korta svaret på denna fråga är nej. Det finns alternativ du kan välja på, men Kim säger att det vanligaste är att plocka fram kostymen. Men trots att kostymen är förstahandsvalet för många av oss, bekräftar experten samtidigt att det finns andra klädval man kan göra! – Det är vanligt med kostym på dop eller namngivning, och kanske ännu vanligare vid konfirmation.
Visa hela svaret
Contents
Vad ska man inte ha på sig på dop?
En ljus högtid – Det finns några saker som är bra att tänka på när man ska gå på dop. För det första är det viktigt att komma ihåg att ett dop är en dag som ska vara fylld med glädje och ljus. Det betyder att det alltid är en god idé att välja ljusa kläder, pastellfärger och mer neutrala kulörer.
Lädseln ska alltså vara glad och ljus, men ändå en aning diskret. Man bör även tänka på att välja kläder som är lite finare än de vardagsplagg som man brukar ha på sig. Att klä upp sig hör högtiden till, men man behöver inte ta på sig långklänning eller vara alldeles för uppklädd (om så själv inte önskas).
Var föräldrarna har valt att ha dopet är också avgörande för vilken typ av kläder som är mest lämpliga. I Sverige är det vanligast att man har ett kyrkodop, men andra varianter kan förekomma. Vid ett kyrkodop bör kvinnor satsa på en klänning eller en dräkt av finare slag.
- Eftersom dopet kommer äga rum i en kyrka så bör man inte välja något som är alldeles för urringat, barbent eller ärmlöst.
- Rekommenderat är att man försöker undvika mörka färger eller svart.
- Hur är det då med klädsel och mode för männen? När det kommer till färger gäller detsamma här.
- Välj ljusa färger på skjorta och slips, men på kostymen går det bra att ha svart, mörkblått eller mörkgrått om så önskas.
Kostym gäller kanske främst i samband med större dop. På ett mindre dop går det bra med skjorta och en snygg blazer eller kavaj. Har du svårt att hitta kläder som passar för ändamålet kan du alltid titta in hos Johnells på nätet. Här hittar du stilrena och eleganta plagg som passar till dopet med bravur!
Visa hela svaret
Kan man bli fadder i efterhand?
Ovanligt att lägga till faddrar i efterhand – Det har varit möjligt i undantagsfall att lägga till nya faddrar för under 18-åringar sedan 2006. Men enligt kyrkan är det här ändå ovanligt. Man kan anhålla om en ny fadder från kyrkoherdeämbetet. Faddrar kan dock inte bytas ut eller tas bort ur registret.
Visa hela svaret
Hur dekorera på dop?
Dekorationer till Dopet. Vi har dopdekorationer till både pojke och flicka, samt mer könsneutrala grejer. Vi har till exempel små dopdekorationer i blått och rosa som du kan dekorera doptårtan med. Kanske finns det kvar lite pynt och dekorationer från babyshowern? Använd i såna fall dem igen! Bra för miljön och plånboken och fint att hålla ett liknande tema på dopet som på babyshowern.
- Dopdekorationer kan vara allt från konfetti, vimplar och ballonger till partygardiner, tårtutsmyckningar och vackra ljus.
- Vissa dopdekorationer kan sparas och användas till exempel i babyns rum.
- Dopet hålls ofta någon annanstans än hemma.
- Då är det perfekt att bjuda på fika och duka med papperstallrikar och pappersmuggar.
Matcha tallrikar, muggar, servetter och sugrör med varandra och skapa en snygg helhet. Texten är skriven av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare. Peder har drivit Lyckasmedmat.se sedan 2006. Läs mer om Peder Näslund
Visa hela svaret
Hur sitter man i kyrkan vid dop?
Var sitter man i kyrkan? Ofta sitter familj och släkt på ena sidan i kyrkan, och vänner och bekanta på den andra. Det gäller både för Svenska kyrkan och andra trossamfund. Enligt vissa traditioner sitter män på den ena sidan och kvinnor på den andra. Vilken sida de närmast anhöriga sitter på varierar mellan olika kyrkor och kapell.
Oftast är det på höger sida sett bakifrån. Olika kyrkor har olika traditioner och i vissa kyrkor är traditionen att närmast anhöriga sitter till vänster. Det finns givetvis en frihet för de efterlevande att bestämma hur gästerna ska sitta under begravningsceremonin. Ibland kan till exempel en nära vän räknas som mer anhörig än en avlägsen släkting.
Ofta finns det någon som tar emot gästerna och kan visa var de ska sitta. Kontakta oss Du är alltid välkommen att ringa oss dygnet runt på, : Var sitter man i kyrkan?
Visa hela svaret
Har man blommor med sig på dop?
Dop – ska jag ta med blommor, vad ger jag i present och hur ska jag klä mig? – Etikettbloggen Fråga: Jag skall på ett dop hos min pojkväns kusin som jag aldrig har träffat innan och som bor 3 timmar från oss. Pojkvännen och jag är i 20-årsåldern och har varit tillsammans i snart 3 år.
Vad förväntas av mig? Vi åker dit med hans föräldrar bör nämnas, skall jag ha med mig en present till barnet? Har läst att man kan ge blommor och dyl. Jag har en mörkblå, knälång bomullsklänning i lite tjockare typ i 50-talsstil, kan jag ha den på mig? Eller går en vit, knälång spetsklänning med en jacka över också bra? Hjälp.
Svar: Du ger inte blommor till barnet, men om du vill kan du ta med dig en bukett till familjen ni besöker. Detta som en gest för att ni är bjudna hem till dem. Klädsel för dig kan vara en, en dress. Allt i ljusa färger. Byxdressen kan passa, men inte som en aftonklädsel.
För hade inte kvinnor byxor i kyrkan, men detta har lättats upp. Förr var det en tradition var att ge något som barnet hade med sig genom livet. Silverskeden är ett sådant exempel. En liten summa pengar är också en gåva som är vanlig. Men du kan även ge ett litet smycke till en flicka, kanske tom med ett par manschettknappar.
Tallrikar, glas eller kaffeskedar i servis är också bra gåvor. Mats Danielsson, Etikettdoktorn : Dop – ska jag ta med blommor, vad ger jag i present och hur ska jag klä mig? – Etikettbloggen
Visa hela svaret