Tyg

Vad Kan Man Använda Istället För Bomull?

Vad Kan Man Använda Istället För Bomull
Lyocells egenskaper – Lyocell som är en variant av viskos är, precis som bomull, ett mycket slitstarkt material. Väven har en sval och skön känsla mot kroppen och upplevs att den andas. Den har även utmärkta egenskaper när det gäller att ta upp fukt, som till och med överträffar bomullen. Dessutom är lyocell mer skrynkelhärdigt än bomull, mer färgbeständigt och torkar snabbare.
Visa hela svaret

Finns det ekologisk bomull?

Hållbara fördelar med bomull – Bomull, oavsett på vilket sätt odlingen sker, kräver en del av jordens resurser. Det går inte att komma ifrån. Genom certifierad ekologiskt odlad bomull kan vi dock ha en positiv påverkan för de människor som arbetar med bomullsodling och ser till att deras arbetsplats blir säkrare och schysstare.

 1. Certifierad ekologisk bomull kan därmed ses som ett verktyg för social förändring.
 2. Certifierad ekologisk bomull har generellt mycket lägre klimatpåverkan än konventionellt odlad bomull, och främjer biologisk mångfald och släpper ut mindre CO2, vilket gör det till ett mer hållbart alternativ! Har du några frågor eller funderingar om det här med bomull eller certifieringar? Maila oss gärna på [email protected] För den vetgirige.

Läs mer: A. Gullringsrud (2017). Fashion Fibers. Designing for Sustainability, Bloomsbury Publishing.K. Fletcher (2008). Sustainable Fashion and Textiles, Design Journeys, Earthscan. Sveriges lantbruksuniversitet, (2017). Fördelar och utmaningar med ekologisk produktion i ny översiktsartikel.
Visa hela svaret

Varför är bambu kläder bra?

Långvarig, fräsch känsla – Låt oss börja med absorptionskapaciteten hos bambufiber. Bambu ventilerar väldigt bra tack vare micro-hålen i fibrerna. Det absorberar till och med fukt tre gånger så bra som bomull! Därför håller du dig fräsch och torr avsevärt längre än normalt. Bambu leder även snabbt bort fukt. Vem skulle inte vilja känna sig fräsch längre?
Visa hela svaret

Är bambu underkläder bra?

Bambutrosor, bambukalsonger. Underkläder i bambu för dam och herr – Varför underkläder i bambu? Det är inte så konstigt som det låter. Tack vare modern teknik går det att utvinna fibrer ur bambu och tillverka både trosor och kalsonger lika lätt som med mer vanliga material som bomull och ull.

Bra för känslig hud. Tack vare den runda fiberstrukturen är bambu-produkter mjuka och irriterar inte. Naturligt anti-bakteriell och motverkar svamp. Motverkar dålig lukt. Bambu transporterar bort vatten från kroppen 3-4 ggr snabbare än bomull. Vilket ger torra och bekväma produkter som inte klistrar sig mot huden. Bambufiberns struktur gör att bambu andas bättre och reglerar temperaturen bättre än bomull. Bambu växer snabbt och naturligt utan bekämpningsmedel och gödsel. Bambu är 100% biologiskt nedbrytbart. Bambu förbättrar jorden där den växer. Bambu minskar växthusgaserna. Den tar hand om 5 gånger mer koldioxid och släpper ifrån sig 35 % mer syre än andra träd. Dina underkläder håller längre. Bambu är slitstarkare än bomull.

You might be interested:  Hur Mycket Kläder Behöver Man Köpa Till En Nyfödd?

P.s. Odling och skörd av bambu för textil skadar inte den utrotningshotade pandan. Den äter en annan sorts bambu. Beställ hem och testa nu! Mjuka och lyxiga mot huden. “Vill inte ha några andra kalsonger!” fr.199 kr 54 RECENSIONER 349 kr 1 RECENSIONER 269 kr (309 kr) 0 RECENSIONER 119 kr (249 kr) 0 RECENSIONER Populära kalsonger i bambu fr.159 kr 18 RECENSIONER 399 kr 2 RECENSIONER 749 kr 3 RECENSIONER 119 kr 11 RECENSIONER Läckra mönster på sköna boxerkalsonger i bambu 169 kr (299 kr) 5 RECENSIONER 149 kr 2 RECENSIONER Sitter bra och värmer skönt 349 kr 2 RECENSIONER 479 kr 0 RECENSIONER 239 kr 9 RECENSIONER Utgående produkt Sköna i det trendiga materialet bambu 309 kr 0 RECENSIONER 229 kr 0 RECENSIONER Värmande i mjukt och skönt material 349 kr 7 RECENSIONER 459 kr 2 RECENSIONER Rejäla och sköna i fantastiskt mjukt material fr.169 kr 9 RECENSIONER Underbart mjuk och skön mot din hud 335 kr 5 RECENSIONER 749 kr 3 RECENSIONER 399 kr 0 RECENSIONER Sköna bambukalsonger i boxermodell 299 kr 4 RECENSIONER 229 kr 0 RECENSIONER fr.439 kr 2 RECENSIONER
Visa hela svaret

Är linne bomull?

Linne – Från blomstjälk till hållbar textil Lin är en naturlig, slitstark och hållbar textilfiber. Naturskyddsföreningen vill visa vilka alternativ som är mindre miljöbelastande och märker därför textilier som är producerade med miljön i åtanke med vår miljömärkning Bra Miljöval Textil. Linne är ett material som har använts ända sedan stenåldern, och lin är ett av våra mest naturliga och äldsta textilfiber.

 • Materialet är slitstarkt och kan hålla många år om man sköter det på rätt sätt.
 • Det är även en hållbar fiber eftersom miljöpåverkan är mindre jämfört med många andra textilier.
 • Vanliga linneprodukter är dukar, sängkläder, handdukar och trasor, men linne är också ett omtyckt material i kläder.
 • Lin kan odlas i regniga och svala klimat, och mängden skadedjur är liten.

Till skillnad från bomull så klarar sig linet bättre utan bekämpningsmedel tack vare viss motståndskraft mot bland annat sjukdomar. Det krävs heller inte så mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg. Det är stjälken och rötterna som innehåller de fiber som sedan kan produceras till linne.

För att fibrerna ska kunna produceras till textilier måste plantan först torkas, repas (för att få bort linfröna), rötas, bråkas, skäktas och häcklas. När linet ska rötas, vilket innebär att linet ska fuktas för att ruttna, så måste rätt metod väljas för att undvika negativa miljöeffekter. En sådan metod är landrötning, där daggen får verka på linet.

Det är rötsvampar som gör rötningen möjlig och de utvecklas helt naturligt från marken och materialet. När linet sedan ska bråkas och skäktas krossar man linstjälkarna och separerar fibrerna från dem. Sedan häcklas linet, vilket innebär att det kammas för att få bort resterna av oanvändbart material, och långa och korta fibrer urskiljs från varandra.

 • Linfibrerna spinns därefter till garn som används till vackra linnevävnader och stickade produkter.
 • Men innan garnet eller tyget är helt klart så har det tvättats och kanske genomgått någon typ av kemisk behandling, såsom blekning eller färgning.
 • Då är det viktigt att inga skadliga färger och kemikalier har använts och att processerna har utförts på rätt sätt.
You might be interested:  Varför Ska Man Inte Sova Med Kläder?

Vår miljömärkning ställer hälso- och miljökrav på både fiber och beredning. Några av de linneprodukter som är märkta med Bra Miljöval kommer från företagen Klässbols Linneväveri och Växbo Lin. Alla deras vävnader i hellinne är märkta med Bra Miljöval och hos Växbo Lin finns också märkt lingarn.
Visa hela svaret

Är ylle och bomull samma sak?

Olika typer av plagg där ylle är mycket lämpligt –

 • Tröja Jämfört med motsvarande plagg av bomull är min slutsats att ylletröjan behåller färgen bättre, samt att du inte behöver tvätta lika ofta,
 • Underställ, långkalsong Du håller dig varm även om du skulle bli blöt, En annan mycket påtaglig skillnad är jämfört med underställ av syntetmaterial. Underställ av syntetmaterial är i mitt tycke väldigt opraktiska då de, om du svettats, behöver tvättas efter en dags användning för att inte lukta illa.
 • Strumpor Mina yllestrumpor är de bekvämaste strumpor jag haft, De behöver tvättas mycket sällan och de håller färgen mycket bra, Just den modell jag har är dessutom förvånansvärt slitstark,
 • Olle Behöver du en varm, tjock tröja är förstås ylle utmärkt.

Ylle är alltså ett fantastiskt material – det håller dig varm även när det är vått, det är kraftigt lukt- och smutsavvisande, och det behåller färgerna mycket bättre än bomull. Det ställer dock krav på att du tar hand om det på rätt sätt och inte tvättar det tillsammans med övrig tvätt. Om du brukar frysa på vintern föreslår jag att du skaffar ett par långkalsonger av merinoull, samt en uppsättning yllestrumpor av lite tjockare modell – då kommer vintern att bli en ny upplevelse 🙂 Vilka är dina erfarenheter av ylle? Skriv gärna en kommentar och berätta!

You might be interested:  Hur Man Tvättar Kläder Guide?

Visa hela svaret

Är polyester och bomull samma sak?

Polyesterns egenskaper – Till skillnad från bomullen är polyester inte alls bra på att ta upp fukt, endast 0,1 % av sin egen vikt. Därför är det vanligt att sportkläder tillverkas i polyester då man vill att fukten ska “transporteras” bort från kroppen och inte fastna i plagget.
Visa hela svaret

Är polyester dåligt för kroppen?

Marie’s styling workshop: Polyester – popular and priceworthy or problematic? Polyester och bomull är de två vanligaste materialen vi använder i våra kläder idag. Polyester är ett relativt nytt material som blev populärt i och med tekniska framsteg efter det andra världskriget.

I dagsläget då vi värderar hållbarhet allt högre har polyesterns effekt på miljön blivit allt mer omdiskuterad. Denna diskussionen är ett steg i rätt riktning, eftersom det är viktigt att lyfta negativa och positiva saker med alla material vi använder för att öka vår medvetenhet som konsumenter om vad det är vi köper och använder och hur vårt beteende påverkar miljön.

I många diskussioner målas polyester upp som en riktig miljöbov och med all rätt. Polyester är ett syntetiskt material som oftast tillverkas av olja och det är ingen hemlighet att vi använder för mycket icke-förnybara naturresurser och det går inte att blunda för att oljeproduktionen är problematisk ur ett miljöperspektiv.

Det diskussionen ofta glömmer är att lyfta upp inom vilka områden polyestern är mera hållbart än naturmaterial. Därför har jag bestämt mig för att ta en titt på polyesterns för- och nackdelar ur ett hållbarhetsperspektiv. Ett av de största problemen med polyester är att det är en typ av plast. Detta betyder att den släpper mikroplaster vid tvätt och produktionsprocessen.

Vid produktionsprocessen kan polyestern även avge cancerogena ämnen som påverkar fabriksarbetarna och samhället runt fabrikerna. Mikroplaster är små plast partiklar som tar sig ut i våra vattendrag och förorenar naturen, vattnet vi dricker och maten vi äter.

 • Det är uppskattat att ett polyesterplagg släpper 1,900 plast partiklar, vid en tvätt.
 • Detta är utan tvekan ett problem på global nivå.
 • I norden eliminerar dock de flesta vattenreningsverken 99% av alla mikroplaster och vill man dessutom vara på den säkrare sidan kan man tvätta sina polyesterkläder i en tvättpåse, som ytterligare minimerar utsläppet av mikroplaster i vårt vatten.

De flesta mikroplasterna i de nordiska länderna kommer från andra källor än kläder som till exempel slitage av bildäck eller att skära i en skärbräda av plast. Vattenreningsverken utvecklar dessutom ständigt sin teknik både då det kommer till att rena vatten och hantera avfallet.
Visa hela svaret