Återbruk – tips och idéer på vad du kan göra med kläder Återbruk av kläder är ett mycket smart val om du vill hålla lite i plånboken, låta kreativiteten flöda och samtidigt ta vara på miljön. Du kan enkelt hitta inspiration på nätet eller genom att bläddra igenom en bunt modetidningar.
- Du kan återanvända kläder genom att uppdatera en gammal look med nya accessoarer eller genom att sy om dem, beroende på hur kreativ du känner dig.
- Tänk en extra gång innan du slänger ett plagg, satsa på att återanvända kläderna istället.
- Ör helst plaggen i tvättmaskinen med exempelvis Via Standard Color en gång innan du lämnar bort dem eller skapar något nytt, speciellt om kläderna legat i garderoben under en längre tid.
Genom att återanvända kläder har du möjlighet att skapa ett nytt plagg eller en ny accessoar precis som du vill ha den.
Gör om din utslitna favorittröja till en snygg mössa Sy ihop en kudde, en grytvante eller härlig doftpåse Klipp ut en bit av ett gammalt plagg och klä in burkar där du kan ha pennor, sminkborstar eller något annat kul Använd en varm ylletröja och sy om den till ett skönt sadelskydd till cykeln
Slipp stressen med att springa runt på stan eller nätshoppa, fixa kläderna själv istället och gör samtidigt miljön och din plånbok en tjänst. Har du plagg hemma som du inte längre använder kan de säkert göra bättre nytta hemma i någon annans garderob, så bjud in till klädbytarparty! Alla som kommer tar med kläder som fortfarande är i bra skick men som man tröttnat på eller inte passar längre.
Det är som gratis shopping! Är plagget trasigt eller fläckigt kan du ta det till en återvinningsstation för textilier, som finns i vissa klädbutiker. Genom återvinning av kläder kan hjälporganisationer och företag både göra om kläderna och ge bort plaggen precis som de är till bättre behövande. Det är inget krav att tvätta kläderna innan du lämnar in dem, men vill du fräscha till dem kan du exempelvis använda ett bra tvättmedel som Via Standard Color.
Detta är bra mot svåra fläckar och innehåller inget blekmedel. Du kan även lägga till lite Comfort Sunburst Textilbalsam för en mjukare känsla. Är du intresserad av att återanvända kläder finns det många bra tips och idéer. Återbruk är bättre för miljön, gör att du sparar tid och innebär mer pengar i plånboken.
Återanvändning av kläder: Låt dina gamla kläder komma till bättre nytta. Sy om plaggen till praktiska accessoarer som mössor, grytlappar eller kanske en snygg gardin. Återvinning av kläder: Alla har inte tid eller lust att sy om gamla plagg och är du en av dem kan du istället lämna in kläderna för återvinning. Detta ger någon annan chansen att använda sådant som du tyckt mycket om en gång i tiden.
ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Återbruk – tips och idéer på vad du kan göra med kläder
Visa hela svaret
Contents
Vad gör man med gamla kläder?
Tänk på det här –
Av de 7,5 kilo textilier vi slänger i soporna per person och år är ungefär hälften i så gott skick att de skulle kunna användas av någon annan. Sträva efter att använda textiler längre och ta hand om dem på rätt sätt, så skapas så lite sopor som möjligt. Hela kläder och hemtextilier som du inte använder kan du sälja, skänka eller lämna till en välgörenhetsorganisation eller annan insamlare. Uttjänta och trasiga kläder och hemtextilier kan du lämna till kommunens insamling för textilavfall. Kontakta din kommun för att få svar på hur det fungerar där du bor.
Vad ska man göra med kläder man inte vill ha?
Släng inte textilier i soporna. Hela och rena kläder och hemtextilier kan du sälja, lämna till klädinsamling eller ge bort. Utslitna textilier lämnar du till kommunens insamling av textilavfall.
Visa hela svaret
Vad säljer bäst begagnat?
Tjäna tusenlappar på att rensa hemma Blocket, köp- och säljgrupper på Facebook eller mer nischade säljsajter. Idag finns en uppsjö möjligheter att sälja begagnade saker. Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, ger sina bästa tips på hur man bäst tjänar pengar.
- Om man vill sälja av saker för att tjäna pengar, vad ska man tänka på? Tänk utifrån säsong.
- Sälj barnens urvuxna vinteroveraller och din skidjacka på vintern.
- Vänta med sommarklänningarna och trädgårdsprylarna tills det börjar bli säsong för det.
- Sen kan man sälja fler saker än man tror.
- Märkeskläder i gott skick, läsplattor, mobiltelefoner, böcker, sticklingar och kamerautrustning säljer bra.
Och glas, porslin och inredning är jättepopulärt. Men även verktyg, leksaker och samlarsaker som kan vara allt från mynt och frimärken till barbiedockor, smurfar och vinylskivor. Vad tjänar man mest på? Allt som är av bra kvalitet, unikt och vackert drar upp priserna.
- Mode från populära märken går oftast till höga slutpriser.
- Även smycken, märkesväskor, sneakers, märkesskor och exklusiva solglasögon och klockor.
- Populär keramik eller populära 50-tals porslinsserier är också högvaluta.
- Utbudet av begagnade teknikprylar växer också starkt och alltfler är intresserade av att betala bra för begagnade mobiler och läsplattor.
Lego får man också bra betalt för. Sen är svensk design för hemmet omåttligt populärt, vintagelampor och femtio- och sextiotalsdesign. Säljer man äldre inredning och prydnadsföremål är skicket viktigt. Hela saker i originalskick med vacker patina är eftertraktat och har du instruktionsboken eller originalkartongen kvar kan du få mycket mer betalt.
- Även ovanliga växter och sällsynta vinylskivor kan gå för höga belopp.
- Vad säljer inte? Trasiga saker eller grejer i sämre skick.
- De är också svårt att sälja massproducerade saker av dålig kvalitet, och saker som är ur säsong.
- Hur mycket finns i genomsnitt hemma hos folk, som inte används och är säljbart? Enligt en undersökning gjord på uppdrag av Tradera* svarade över hälften av de tillfrågade att de har för mycket saker i sina hem.
De medverkande i studien uppskattade i snitt att de skulle kunna fylla cirka 12 flyttlådor med saker som inte längre används och värderade värdet på sakerna till nästan 14 000 kronor. Vad vinner miljön på att vi handlar cirkulärt?** Klädindustrin står för åtta procent av de totala globala utsläppen.
I Sverige slänger sju av tio sina kläder istället för att ge dem nytt liv och i genomsnitt köper vi 13 kilo nya kläder och textilier per person årligen, utav vilket ungefär en tredjedel aldrig används. Skulle vi använda våra kläder tre gånger mer än idag, skulle vi kunna minska klädindustrins klimatpåverkan med cirka 65%? En mobiltelefon som väger 169 gram ger upphov till 86 kilo avfall i produktionsledet.
När och hur de sålda sakerna ska beskattas: När du säljer dina saker (personlig egendom) behöver du inte betala skatt för försäljningssummor upp till 66 666 kronor under ett år. Det beror på att du först får göra ett avdrag med 25 procent på försäljningssumman och sedan har du dessutom rätt till ett grundavdrag på 50 000 kronor.
Om du säljer för mer än 66 666 kronor ska du betala 30 procent i skatt på vinsten. Om du köper och säljer varor som inte är din personliga egendom, till exempel när du köper och säljer många saker som du bara äger under en kort tid, kan det räknas som näringsverksamhet och då gäller andra skatteregler.
: Tjäna tusenlappar på att rensa hemma
Visa hela svaret
Hur mycket pengar lägger ni på kläder?
Den svenska konsumtionen har tredubblats sedan 1950-talet. Allra tydligast märks det när det kommer till våra klädinköp. Bara under de senaste 20 åren har svenskarnas klädkonsumtion ökat med 68 procent. – Konsumtionen har blivit en naturlig del av våra liv och en viktig del i Sveriges ekonomiska välstånd.
- Att vi handlar anses positivt för samhället, men köpberoende är att jämföra med andra missbruk.
- Spelberoende, alkoholmissbruk och sexmissbruk, till exempel.
- Det är väldigt synd att köpberoendet kommit i skymundan, säger John Magnus Roos.
- Han är forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap på Handelshögskolan i Göteborg.
Han har undersökt gemensamma nämnare hos människor med shoppingberoende. Tvärtemot vad många tror går det inte att säga att köpberoende är vanligare bland kvinnor än män. I stället har han funnit fyra helt andra utmärkande faktorer. För det första är personer med shoppingberoende i snitt 35 år gamla, vilket är yngre än genomsnittskonsumenten.
Köpberoendet uppstår ofta i unga år. Inte sällan i samband med flytt hemifrån eller i samband med den första löneutbetalningen. För det andra saknar personer med shoppingberoende egna barn. De är också oftare arbetslösa än andra konsumenter och kommer ofta från arbetarbakgrund. – Människor som lägger pengar på shopping är lyckligare än människor som inte gör det.
Det är ett faktum. Men de som handlar för mycket kan fara väldigt illa, säger John Magnus Roos. På kort sikt kan shoppingen ge en positiv kick, men personer med köpberoende riskerar att drabbas av skuldsättning, personlig konkurs, konflikter med familjemedlemmar, skilsmässor, samt mängder av emotionella och fysiska besvär.
I sin forskning har John Magnus Roos sett att personer som drabbas av köpberoende i regel är ängsligare och mer impulsiva än andra. De är också mindre vänligt inställda till andra människor. Som närstående ska man hålla koll på varningstecken som impulsiva köp, överdrivna lyckokänslor i samband med köp samt ekonomisk oro.
John Magnus Roos konstaterar också att även samhället har ett ansvar. Ingrid Eriksson är utredare på Konsumentverket. Hon konstaterar att det är omöjligt att uppskatta ett månadsbelopp för hur mycket som är rimligt att lägga på shopping. Det beror på hur stora inkomster man har och vad man behöver.
- Det här med shopping är faktiskt lite svårt.
- Man kan shoppa för att man är i verkligt behov av saker, men man kan också shoppa för att det är kul.
- Shopping har blivit en fritidsaktivitet, säger Ingrid Eriksson.
- Personer med köpberoende kan lägga 10 000 kronor i månaden på shopping och ha flera hundra tusen kronor i konsumtionsskulder.
Kläder pekas ofta ut som en av de stora shoppingfällorna. Personer med köpberoende är mer intresserade av mode, kläder och utseende än genomsnittskonsumenten och lägger ofta stora summor pengar på detta. Enligt Konsumentverkets uppskattningar bör dock kläder och skor kosta mellan 370 och 600 kronor per person och månad.
- Vi har utgått från människor grundläggande behov när vi tagit fram de här siffrorna.
- De säger ingenting om hur mycket som faktiskt handlas.
- Många handlar för mycket mer, säger Ingrid Eriksson.
- John Magnus Roos konstaterar att konsumtionen i samhället har ökat stadigt sedan 1990-talet.
- Antalet personer som drabbas av köpberoende har ökat sedan 2010, om än marginellt.
Att det numera går att handla via både internet och mobiltelefonen är ett problem för många. – Det är så accepterat i samhället att shoppa att det kan ta väldigt lång tid innan man inser att man shoppar för mycket. Det finns ett stort mörkertal. Många vet inte om att de ligger i riskzonen, säger John Magnus Roos.
Fakta: Varningstecken för köpberoende Shoppingberoende är, precis som andra beroenden, komplext. Olika individer kan visa upp olika varningstecken. Några av de vanligaste är följande: • Man har en tendens att spendera mer än vad man har råd med. • Man tänker på att köpa något hela tiden och tankarna maler runt i huvudet.
• Man får en emotionell kick eller rus när inköpet sker, när kortet dras eller när kassarna bärs hem. • Man drabbas ofta av ångest efter köpet. Källa: Centrum för konsumtionsvetenskap Fakta: Så mycket är rimligt att lägga på klädinköp Centrum för konsumtionsvetenskap pekar ut kläder som en av de stora shoppingfällorna.
- Enligt Statistiska centralbyrån spenderar genomsnittssvensken 1134 kronor på kläder och skor per person och månad, men egentligen bör man klara sig på mindre summor än så.
- Nedan visas Konsumentverkets beräkningar för hur mycket som anses rimligt att lägga på kläder och skor vid varje angiven ålder.0 år: 370 kr 1-2 år: 440 kr 3 år: 440 kr 4-6 år: 520 kr 7-10 år: 560 kr Flickor 11-14 år: 580 kr Pojkar 11-14 år: 570 kr Flickor 15-17 år: 590 kr Pojkar 15-17 år: 580 kr Kvinnor 18-61+ år: 600 kr Män 18-61+ år: 580 kr Källa: Centrum för konsumtionsvetenskap, Konsumentverket och Statistiska centralbyrån Fakta: Det här handlar vi Detaljhandeln domineras av livsmedel, kläder och elektronik.
I fjol var det möbelbranschen som hade allra starkast utveckling och ökade med drygt åtta procent. När det gäller hushållens konsumtion går större delen till boende, livsmedel och transporter. Över tid har dock boendets andel minskat något. Detta förklaras med lägre räntor och lägre energikostnader.
Visa hela svaret
Vart säljer man smidigast kläder?
På nätet dominerar appar som Tradera, Sellpy och Tise tillsammans med sajter som Vestiaire Collective, och facebookgrupper som Labels We Love (för skandinaviska varumärken) och Circle of Clothes.
Visa hela svaret
Kan man lämna in gamla kläder till HM?
Ta med dig gamla kläder eller textilier, oavsett märke och skick, till någon av våra butiker. Alla textiler är välkomna till och med udda strumpor, utslitna t-shirts eller missfärgade lakan.2. Lämna in din påse med kläder i kassan och få en digital bonusrabatt på 50 kr och 200 medlemspoäng som tack.
Visa hela svaret
Kan man slänga kläder i brännbart?
Vem har ansvar för det vi kastar? – Idag är det alla kommuner som har ansvaret för insamling av textil i Sverige. Och det betyder att beroende på var just du bor avgör för hur du ska kasta kläder och tyg. I vissa kommuner uppmanas du att lägga textil i brännbart, och i andra kommuner samlas det in separat.
Visa hela svaret
Vem tar emot lump?
Lump | Sysav – tar hand om och återvinner avfall På alla Sysavs återvinningscentraler kan du lämna hela och rena kläder och tyger till återbruk. I Malmö och Lund kan du även lämna trasig textil. På Bunkeflo, Norra hamnen och Gastelyckans återvinningscentraler lämnas både hel och trasig textil i samma behållare.
- Sysav ansvarar för insamlingen.
- Materialet sorteras först för återbruk, och det som inte går att använda igen tas till materialåtervinning.
- Skor och stövlar behöver dock vara hela för att kunna tas emot.
- På Sysavs övriga återvinningscentraler kan du skänka hela och rena kläder och tyger till välgörenhetsorganisationer.
Trasiga textilier sorteras då som brännbar rest, Kläder, lakan, skor (hela), stövlar (hela), mm Mattor, kuddar, madrasser, trasiga skor mm Återvinningscentral Här kan du lämna de flesta typer av grovavfall, men även sådant som du kan lämna till återvinningsstationer; förpackningar, tidningar och småbatterier. Är dina saker hela och fungerande? De kanske kan komma till glädje och nytta hos någon annan? På de flesta av Sysavs återvinningscentraler kan du lämna dina produkter till återbruk. Sysav har samarbete med Myrorna, Emmaus Björkå, Emmaus Fredriksdal, Human Brigde och Lions. Du kan också lämna byggmaterial direkt till, Senast uppdaterat 2022-04-21 : Lump | Sysav – tar hand om och återvinner avfall
Visa hela svaret
Hur lång livslängd har en tröja?
En t – shirt används i genomsnitt 30 gånger och tvättas 15 gånger. Om den istället används 60 gånger kan klimatpåverkan halveras, förutsatt att fler användningar ersätter ett nyinköp’ Det spelar även stor roll hur du tar dig till butiken.
Visa hela svaret
Hur mycket kläder år rimligt att ha?
Är du intresserad av att skapa en mer minimalistisk garderob och funderar fram och tillbaka över hur många plagg du egentligen behöver av varje? Även om den perfekta capsule-closet garderoben anses bestå av 37 plagg är detta inte ett nummer som fungerar för varje människa.
Numret är tänkt att förenkla din livsstil på varje sätt och vis och om detta nummer inte synkar med din livsstil gör du dig istället en otjänst. Om du alltid tvättar en gång i veckan på samma dag och aldrig till exempel spiller på dig själv kommer du att klara dig med 7 toppar. En person som istället tenderar att smutsa ned sig lite mer kan behöva 10 toppar för att klara sig en vecka.
Det handlar alltså om hur ofta du byter kläder och hur din livsstil ser ut. Du behöver en garderob som passar din livsstil. Detta är att vara optimal. Det är alltså ingen god idé att endast äga 5 trosor om du byter varje dag och endast tvättar var tredje vecka. om människor inte vore individer. Om du bär klänning varje dag, år ut och år in finns det ingen anledning för dig att ha fem par byxor bara för att en artikel säger åt dig att ha det. Istället är det mer logiskt att fokusera på klänningar i större delen av din garderob.
Om du tycker om att träna är det givetvis viktigt att det finns plats i din garderob för träningskläder medan om du aldrig tränar finns det ingen anledning alls att äga detta. Det finns inget perfekt nummer för vad som är en minimalistisk garderob och du bör därför inte haka upp dig på ett nummer när du skapar den.
Istället bör du se till att skapa en garderob som passar din livsstil och som är precis vad du behöver. Minimalism handlar om att inte äga mer än man behöver och att inte handla om man inte behöver något nytt. Faktum är dock att detta kan se väldigt olika ut för olika människor och du behöver själv komma fram till ditt magiska antal.
Visa hela svaret
Var slänger man trasiga jeans?
Gamla kläder i brännbart – För hushållen gäller det alltså att slänga gamla textilier i brännbart om de inte kan återvinnas. Eller så kan du kan hjäpa till redan innan textilierna åker i soporna. Du kan lämna in hela och rena kläder till insamlingspunkter och föra kläder med små skavanker till en sömmerska.
Visa hela svaret
Var ska man slänga trasiga kläder?
Helt eller trasigt – allt sorteras – men det måste vara torrt! – Textil som lämnas i textilfraktionen på återvinningscentralen går antingen till återanvändning eller återvinning. Du kan lämna all textil hel, trasig eller sliten, men inte nedsmutsad eller blöt.
- Lägg plagg och textil som hör ihop i samma plastpåse och stäng den ordentligt.
- Påsen skyddar materialet så du kan låta textilen ligga kvar i påsen du tog med dem i.
- På Bromma och Lövsta återvinningscentraler finns det påsar vid textilinkasten som du kan ta med hem för att packa i.
- Tänk på att inte lämna in plagg som är alltför smutsiga.
Allt som du lämnar in kommer att sorteras av någon som arbetar på en textilsortering. Tvätta därför det som går att tvätta innan du lämnar in textilierna. Däremot behöver inte plagg som ska kemtvättas genomgå en sådan process.
Visa hela svaret
Vad händer om man inte återvinner kläder?
Kläder en stor miljöbov – Både bomull och polyester är ett problem för miljön. Bomullstillverkning kräver enorma mängder vatten och bekämpningsmedel, för att tillverka en tröja går det till exempel åt ungefär 2700 liter vatten. Polyester är inte lika vattenkrävande men är däremot tillverkad av fossila råvaror samt med en energikrävande process.
Eftersom bomull och polyester har hög miljöbelastning är det viktigt att återvinna så mycket som möjligt av uttjänta textilier. Men många kläder återvinns inte utan hamnar i soporna och går till förbränning. Idag slänger vi i Sverige i genomsnitt 8 kilo kläder per person och år. Den globala återvinningen av textil till textil uppskattas vara näst intill obefintlig.
Majoriteten av uttjänta kläder förbränns eller läggs på deponi. I de fall där återvinning sker är det oftast i form av så kallad “down-cycling”, till exempel kan ett par jeans bli stoppning i bilinredning. Textilavfall är en outnyttjad resurs för modeindustrin som är i stort behov av mer hållbara materialalternativ.
I det här projektet vill vi verkligen ta tillvara på kläder och textil som en resurs istället för avfall och vi vill hjälpa textil- och modebranschen att sluta cirkeln och vara hållbara, säger Sigrid Barnekow. Den nya återvinningsprocessen heter Blend Re:wind och är utvecklad av forskare från RISE och Chalmers, tillsammans med industripartnern Södra inom programmet Mistra Future Fashion.
Hanna de la Motte från RISE har varit projektledare och är även bidragande skapare av processen. Återvinningsprocessen är ännu inte kommersialiserad men förhoppningen är att den ska finnas på marknaden inom tio år. : Ny svensk metod – ett genombrott för återvinning av textil | RISE
Visa hela svaret
Kan man skänka använda underkläder?
Skänk strumpor och underkläder via butiker Du som vill skänka hela och rena och nya strumpor, trosor eller kalsonger är varmt välkommen att lämna gåvorna i våra second hand-butiker. Underkläderna delas sedan ut till människor som behöver dem via våra sociala verksamheter.
Visa hela svaret