Tyg

Vad Passar Till Grönt Kläder?

Vad Passar Till Grönt Kläder
Rött – Rött tillsammans med grönt måste inte kännas julgran. Det går absolut att få till! Särskilt snyggt är att ta till röd som accentfärg till grönt. En slips i rött till en grön kavaj kan du utan tvekan få till. Det är dock lättare att kombinera en dov röd ton tillsammans med oliv- eller mossgrönt. En klarröd slips till en klargrön kavaj kan upplevas rätt så skrikigt.
Visa hela svaret

Vilka färger passar ihop med grönt kläder?

Vilka färger passar ihop med varandra? – När du har lärt dig grunderna i hur du kan färgmatcha kläder, kanske du vill veta mer om vilka färger som passar bäst ihop med din favoritfärg? Vi har fixat en lista med de vanligaste färgerna, för att det ska bli enklare för dig att klä dig rätt.

Blått – passar tillsammans med brunt, vitt, svart, beige eller grått.Orange – är en snygg “kickfärg” som funkar extra bra till marinblått, vitt, svart, olivgrönt eller grått.Rött – passar ihop med beige och svart, men såklart även marinblått och vitt, vilket är en klassisk snygg sommarkombination.Gult – kan vara en lite svårare färg att bära, men om du vågar så bär den helst tillsammans med vitt, svart eller marinblått.Grönt – är extra snyggt ihop med brunt, beige, vitt, svart, marinblått eller grått.

Du kan såklart även göra det enkelt för dig genom att bara köpa kläder i neutrala färger. Dessa går nämligen att kombinera med varandra hur som helst, samtidigt som de funkar med alla andra färger utan att det skär sig. Men det här sättet att klä sig kan ibland kännas lite tråkigt, eftersom färg ofta livar upp klädseln.

Då är det kanske bättre att satsa på en kombination. Men blir du någon gång osäker är det bra att tänka på att en vit skjorta och ett par svarta byxor alltid funkar – det är både tidlöst och snyggt. Men grunden när det gäller färger är att välja en neutral färg som bas, för att sedan kombinera den med en eller två passande plagg eller accessoarer i färg.

Det behöver alltså inte alltid röra sig om hela plagg utan det vara så enkelt som att lägga till ett par strumpor, ett par skor, någon brosch eller en slips i avvikande färg för att pigga upp din outfit.
Visa hela svaret

Vilka färger passar med varandra kläder?

Kompletterande färger – Färger som ligger mitt emot varandra i färghjulet kallas för kompletterande färger. De är perfekta att matcha med varandra och ger en väl genomtänkt och snygg outfit, t.ex. kan du ha en blå kostym och accentuera den med en orange slips eller bröstnäsduk, eller en orange scarf till en i övrigt monokromt blå outfit. Vad Passar Till Grönt Kläder De kompletterande färgerna Orange och Blå i en klockren kombination
Visa hela svaret

Vilka färger skär sig?

Det finns vissa färgkombinationer många drar sig för att ens tänka på i inredningsammanhang. Kan du tänka dig ett gult och grönt kök? Ett vardagsrum i lila och orange? Eller ett sovrum i rosa och rött? Ta en titt på bilderna här nedan, så kommer kanske den allra starkaste av dina förutfattade meningar om färg slås i kras.

RÖTT OCH ROSA SKÄR SIG Var den här regeln kommit från är inte riktigt säkert, men den ska absolut utmanas. En härlig hallonröd nyans med en bubbelgumsrosa kan göra sovrum spännande och vardagsrum mjukare, utan att på något sätt kännas barnsliga. I bilden ovan blir mattan vackert fokus i ett vitt vardagsrum, och i gäst/sovrummet i Miami passar stolen perfekt med överkast och tak.

En röd bakgrund i garderoben eller öppna skåpet blir som en läcker modekaramell med rosa led-slinga. I ett litet badrum i Notting Hill har tapeten kanske något hallucinatoriska egenskaper, men de djupare röda tonerna gör att det rosa handfatet blir extra fint.

En modern Alice i Underlandet kanske bor här? Inom kosmetikans värld ligger rosa och rött härligt nära varandra, snarare än att de hålls isär. Den här tapeten finns i San Francisco, och uppmuntrar till glada läppar varje dag. Läs mer: Inred med rosa på ett vuxet sätt BRUNT OCH SVART ÄR FÖR MURRIGT Chokladbruna läderfåtöljer mot en svart öppen spis blir inte alls trist och dovt, utan skapar en riktigt klassisk elegans.

Guldtapeten håller ihop hela rummet, beläget i ett hus vid en kanal i Amsterdam, men inrett av Stockholmsbaserade André Schievink, I trärena, bruna kök är svart absolut inte fel, utan en tillgång. Den svarta ugnen blir mycket snyggare än en av stål, i det här Stockholmsköket.

 1. I Dusseldorf hittar man den här vackra, svarta lampan, som faktiskt gör hela rummet – tänk vad trist det skulle bli med något vitt? Hitta en köksexpert nära dig Det här vardagsrummet skulle kunna användas i en handbok till inredning – “utgå från en favoritsak och jobba med färger utifrån den”.
 2. Men tavlan över spisen bevisar i alla fall att svart, brunt och vitt kan se makalöst ut tillsammans.

ORANGE OCH BLÅTT BLIR KITSCHIGT Inspirerad av marockansk tadelakt och roliga färgkombinationer? Då skulle det här badrummet muntra upp varje morgon. Känns det lite för mycket finns det faktiskt en hel del man kan göra med orange och blått, som är både snyggt och klassiskt.

 1. Allt sitter ju i detaljerna, som i dessa lyktor över bordet.
 2. En dämpad orange mot pastellblå väggar ser somrigt ut.
 3. Anske räcker det med en fondvägg och lite hyllor för att få in en orange stämningshöjare.
 4. Och så snyggt mot det blåvita kaklet! På den här bilden finns den orangea tonen faktiskt överallt, men den slår ändå inte över.

Tänk en nyans som gränsar till brandgul à la Hermès, snarare än 1970-tals knallorange. RÖTT OCH GRÖNT ÄR OMÖJLIGT Tankarna far kanske iväg till juldekorationer med de här färgerna, men tänk på att rött och grönt är en av de vackraste kombinationerna i naturen.

 1. I gamla allmogemönster och textilier ligger de ofta nära varandra, till exempel.
 2. Anske har du inte samma grönska som i Rio de Janeiro utanför köksfönstret, men en knalligt röd lampa är aldrig fel.
 3. Dova, nästan terracotta-färgade, röda nyanser blir klassiska med mörkgröna toner.
 4. Lägg till lite metallglans så har du en bra bas till vardagsrummet.
You might be interested:  Hur Får Man Bort Tuschpenna Från Kläder?

Knalliga röda toner, som ett klassiskt Chanel-läppstift, passar extra bra med mintgröna nyanser – tänk en ice-cream parlour a la 1950-tal. I Köln hittar man denna trapp, med ett räcke som djärvt kombinerar rött och grönt – och det finns ingen jultomte i sikte.

 • GULT OCH GRÖNT ÄR BARA FULT Precis som rött och grönt signalerar jul, förs tankarna mot påsk när man tänker på gult och grönt.
 • Men håller man sig till en citrus-skala, som här i London, så blir resultatet vuxet snarare än kycklinggulligt.
 • Gult och grönt kan också vara sofistikerat.
 • Ärtgröna lampor mot solgula tapeter känns riktigt tidstypiskt i ett hus från 1920-talet i St Louis.

I Uppsala hittar man detta kanariegula köksgolv. Har man lite lågt i tak kan det löna sig att ha en stark färg eller mönster på golvet och hålla taket helt vitt, så fokus hamnar neråt. Köksluckor målade i nyanserna Florida från Alcro blir riktigt exotiska mot en mörkgrön marmor.

 1. ORANGE OCH LILA? 70-TALSSKRÄCK Kanske är dessa två nyanser ihop de som mest avskräcker – och visst är det två färger som verkligen tar för sig, men de kan faktiskt kombineras på flera bra sätt.
 2. I små doser, och gärna exotiska former, kan lila och orange samsas väl.
 3. Se gärna till att ha med en ljusare rosa som en bro mellan de två ytterlighetsnyanserna.

I de glidande färgerna på en Ikat-kudde blir lila och orange harmoniska snarare än konkurrenter. Riktigt starka primärer i stora block i ett rum kan också imponera, men se till att blanda in neutrala färger för att bryta av. Och varför inte? Ska man satsa på ovanliga färger kan man väl lika gärna köra på.
Visa hela svaret

Vad passar bäst till grönt?

Enkel att matcha med andra färger – Grönt är också en väldigt tacksam färg att matcha med andra färger – kanske är det därför den är så populär? Med grönt är det lätt att arbeta med färgsättningen och accentfärgerna i ett rum. Tre färger som passar finfint tillsammans med grönt är rosa, blått och orange. Vad Passar Till Grönt Kläder Soffa från Saxo Living. Rosa mönstrad kudde från Klippan Yllefabrik. Grön kudde från House Doctor. Rosa enfärgad kudde från Broste Copenhagen. Vaser från Kähler. Ljuslykta från Broste Copenhagen. Vad Passar Till Grönt Kläder Soffa från Saxo Living. Blå mönstrad kudde från Lidby Living. Grön kudde från House Doctor. Blå enfärgad kudde från Himla. Kruka från Klong. Ljuslykta från Borste Copenhagen. Vad Passar Till Grönt Kläder Soffa från Saxo Living. Orange enfärgad kudde från Chhatwal Jonsson. Grön kudde från House Doctor. Orange mönstrad kudde från Chhatwal Jonsson. Kruka från Ernst Kirchsteiger. Ljuslykta från Broste Copenhagen.
Visa hela svaret

Vilka färger blandas till grönt?

Grundfärgerna – Rött, Blått och Gult – Det finns grundfärger för olika typer av användning. Inom den är det en sort (RGB: rött, grönt, blått), och för tryck eller utskrift är det en annan (CMYK: cyan, magenta, svart). De grundfärger denna guide handlar om är målarfärger.

Grundfärgerna inom måleri är rött, blått och gult. Med dessa kan du få till alla färger! Blandar du exempelvis blått och gult får du fram en grön färg, och rött och blått blir till lila. När du blandar färger på detta sätt kan du även få till nya färger genom att bygga på en blandning som grönt. Genom att tillsätta mer blått i den gröna färg får du till en turkos färg.

Se de mest grundläggande färgblandningarna i infografiken nedan. Vad Passar Till Grönt Kläder
Visa hela svaret

Hur är man om man är grön?

Del 3: Den gröna personlighetstypen sprider lugn och är bra på att hjälpa andra. Ledarskap | HR | ARTIKEL | JUNI 2015 Grön personlighet Den gröna personlighetsfärgen symboliserar stabilitet, servicekänsla och empati. De gröna har en god social förmåga och uppskattas för sitt sätt att sprida lugn och trygghet omkring sig, vilket gör dem extra lämpade för service- och kontaktyrken.

 1. Samtidigt har de också själva ett stort behov av trygghet och struktur.
 2. Ibland kan gröna personer framstå som osjälvständiga och rädda för förändring – brister som dock överskuggas av deras sympatiska personlighet.
 3. Den gröna personlighetstypen är vanlig bland människor som jobbar inom service- och kontaktyrken där arbetsuppgifterna handlar om att hjälpa andra.

Sjuksköterskor, lärare, poliser och personalchefer är exempel på yrkesgrupper där många har en grön personlighet. Stabilitet, servicekänsla och empati är några av de egenskaper som kännetecknar denna personlighetsfärg. Gröna personer är lugna, eftertänksamma och sympatiska.
Visa hela svaret

Hur bemöter man en grön person?

Personlighet – Grön – Den gröna personligheten känner du igen på att de är vänliga och tillmötesgående, en grön person vill sällan hamna i konflikter eller utsättas för snabba förändringar. De är ofta serviceminded, lojala och pålitliga. Säger sällan nej och lägger stor vikt vid att att slutföra saker som de har sagt att de ska göra.
Visa hela svaret

Vad matchar med olivgrön?

JORDNÄRA – När det kommer till lite mer vågade kombinationer och individuella uttryck så är det närmast fantasin och självförtroendet som sätter gränser. Ett råd för att hitta inspiration är att antingen titta närmare på den moderna preppykulturen. Polo Ralph Lauren har varje säsong lookbooks fyllda med spännande färger och sätt att kombinera och bära upp dem.

Det är inte ologiskt att det är på detta sätt då preppy som stil fungerar som en sportig och ledig motpol till den dressade stilen som man kanske annars bär på jobbet till vardags. Lite samma sak gäller i England. En klassiskt skolad brittisk man som bär kostym till vardags tar gärna ut svängarna på fritiden och bär manchester- eller mollskinnsbyxor i vågade färger och till detta en tweedkavaj med någon färgglad gallerruta.

Det blir liksom viktigt på något sätt att signalera att ledighet inletts genom en kontrast till det formella. För den kanske främsta av fingertoppskänsla när det kommer till färgmatchning så rekommenderas att titta närmare på det brittiska märket Drake´s London, ursprungligen accessoarspecialist som numera närmar sig ett helt livsstilsmärke.

Olivgrönt smälter otroligt fint ihop med lila och brunt. Nu i vår ser man detta genom ett par bomullsbyxor i grönt, lila strumpor och bruna mockaskorBlåa jeans, orangea strumpor och burgundyfärgade cordovanskor är stiligtSkjortor i tvättad denim och chambray blått blir fint ihop med olika bruna nyanser på förslagsvis en kavaj

You might be interested:  Hur Ta Bort Fettfläckar På Kläder?

Visa hela svaret

Vad blir alla färger tillsammans?

Istället består det vita ljuset av ljusstrålar med en blandning av alla regnbågens färger. När vi ser alla färgerna tillsammans, uppfattar vi det som vitt ljus, men egentligen, är det massor av färger på en gång, huller om buller.
Visa hela svaret

Kan man ha svart och blått?

Att blått och svart skulle fungera dåligt ihop är i de flesta fall långt från en sanning. Snarare skulle vi säga att de skapar en intressant monokrom dynamik som inte sällan blir mer än snyggt. Kombinera sedan denna färgduo med en starkt brytande färg som vitt och det hela lyfts fram på ett mycket trevligt sätt.
Visa hela svaret

Vad färger säger om dig?

Personlighetstyp: Gul är färgen hos jordnära, målmedvetna och energiska människor med en viss excentricitet. Blå är färgen på havet och himlen som associerar djup, stabilitet och förnuft. Blått är vårt sinnes färg som symboliserar motståndskraft, förtroende, lojalitet, visdom, trygghet, tro och sanning.
Visa hela svaret

Vad är varma och kalla färger?

Den vanligaste indelningen är att rött, orange och gult är varma färger. Grönt, blått och blåviolett brukar kallas de kalla färgerna.
Visa hela svaret

Vilka kulörer passar ihop?

Accentfärger i inredning – Ett annat sätt att få in färg i inredningen på ett passande sätt är att välja en accentfärg, det vill säga en färg som ska finnas på flera inredningsdetaljer i hemmet och bli som en röd tråd för den estetiska känslan. Att välja accentfärg kan dock vara svårt.

Till att börja med kan du granska den befintliga inredningen. Finns någon färg som sticker ut lite extra mycket? Det kan vara en väggfärg,, färgen på soffan eller middagsbordet. Är den dominerande färgtonen svart, vitt eller grått kan du lätt välja nästan vilken färg som helst som accentfärg, då dessa färger som grund passar fint till det mesta.

Som tumregel kan du tänka att du ska ha tre stycken synliga möbler eller dekorationer i varje rum som ska vara i accentfärgen. Vad Passar Till Grönt Kläder En vacker mörkgrön gardin.
Visa hela svaret

Kan man ha beige och grönt ihop?

Beige – Vad Passar Till Grönt Kläder Tycker du grönt och brunt blir för murrigt och höstigt väljer du att ta till beige istället. En ljusare basfärg som går mer ton i ton med grönt än vad vitt gör. Blanda gärna upp beige och grönt med ljusblått.
Visa hela svaret

Vad passar till grått och grönt?

Varm grå, kall grå och neutralt grå – Man brukar prata om varm grå, kall grå och neutralt grå. Vad innebär det? Och när skall du välja det ena eller det andra? Om den grå färgen drar mot gult eller rött kallas den för varmt grå. Varma gråa toner skapar en ombonad känsla.

 • Varma toner passar bra i mörka rum och rum i norrläge för att kompensera det kalla ljuset som är i ett rum i norrläge.
 • Varma gråa toner passar bra för dig som inreder med varma färger och metaller såsom guld och mässing.
 • Alla grå toner drar åt blått eller grönt.
 • De passar bra i rum med mycket ljusinsläpp och trivs bra tillsammans med andra kalla kulörer och metaller såsom silver och krom.

En neutralt grå drar inte åt något håll. Färgen passar fint tillsammans med såväl varma som kalla kulörer och material och är perfekt om du vill låta inredningsdetaljerna hamna i fokus.
Visa hela svaret

Kan man ha rött och rosa?

Det röda och det rosa utgör en monokrom harmoni (färger som ligger på samma gren av färghjulet). Sommar som vinter, vare sig du är blondin eller brunett, den här kombinationen kommer alltid att passa utmärkt!
Visa hela svaret

Är röd bland det gröna?

Blanda röd och grön färg – Erik Lundgren Watercolor Skip to content Vad Passar Till Grönt Kläder När man frågar Google om vilken färg man får när rött och grönt blandas, blir flera av svaren att färgen blir brun. Detta är bara sant om en viss röd och grön blandas. En grön färg kan vara allt från ljust gulgrön till djup kallt turkos. Samma sak med rött, allt mellan orange till nästan violett kan kallas rött. Resultaten av blandningar av dessa olika färger blir radikalt olika. Som referens kan det vara smart att utgå ifrån den primära röda, en kall röd som många skulle kalla rosa. den grön komplementfärgen är kall grön, en smaragdfärgad grön.Som väl är finns det två färger som har precis rätt färg för dessa Komplementfärger Två färger som är på motsatt sida i färgcirkeln, när de blandas med varandra uppnås en neutral färg (svart, grå). ” href=”https://akvarell.se/glossary/komplementfarger/” data-gt-translate-attributes=””=””>komplementfärger, nämligen kinakridonrosa och ftalogrön gul ton.När dessa två blandas med varandra får man en grå (svart) färg Om den röda färgen skulle vara varmare (eller den gröna gulare) blir blandningen brunaktig. Å andra sidan med en kallare röd eller blåare grön blir resultatet oklart violett. Så sanningen är att en blandning av grönt och rött blir allt ifrån oklart gul till mörkt violett. Om du vill blanda en naturlig grön färg för ett landskap behövs röd färg.Traditionellt blandas grön färg av blå+gul, grön+gul eller blå+grön men alla dessa blandningar ger klara och rätt så ljusa gröna färgblandningar. Om rött tillförs blandningen uppstår ett mycket vidare färgval. Röd färg fungerar som valörsänkare av grön färg, den gör den gröna mörkare. Tag fram ett foto av ett landskap och hitta den mörkaste färgtonen bland allt det gröna. I de flesta fallen kommer färgen att vara nästan svart. För att blanda till en sådan färg behövs röd färg. Det finns några olika röda färger som fungerar som valörsänkare för grön färg. Vanligast är nog kinakridon rosa och alizarinlack. Den röda färgen måste vara kall (rosa).
Visa hela svaret

Vad är komplement färg?

Vad är komplementfärger? – Enkelt förklarat så är komplementfärger de två färger som ligger längst bort ifrån varandra i ett färghjul. Genom att dra ett rakt streck genom hjulet får du de två färger som framhäver varandra mest, det vill säga färger som är varandras motsatser. Vad Passar Till Grönt Kläder
Visa hela svaret

Vad blir grön och gul tillsammans?

Primära färger De primära färgerna eller grundfärger som de också kallas är rött, blått och gult. Dessa tre färger används för att blanda fram alla andra färger som finns. Kom ihåg att du aldrig kan blanda fram en primär färg. Blått = kall Gul = varm Röd = flytande Sekundära färger Genom att blanda lika delar av de primära färgerna får man fram de sekundära färgerna lila, orange och grönt.

You might be interested:  Hur Tar Man Bort Blod Från Kläder?

Rött + blått = lila Blått + gult = grönt Gult + rött = orange Färghjulet brukar även visa en tredje nivå av färger. Dessa får man fram genom att antingen blanda lika delar av en primär och en sekundär färg eller två delar av en primär färg och en del av en annan primär färg.1 del rött + 1 del orange = Rödorange 1 del blått + 1 del lila = Blålila 2 delar gult + 1 del blått = Gulgrön 2 delar rött + 1 del blått = Rödlila Varma och kalla färger Hur vet man då om en färg är varm eller kall? Om vi går tillbaka till de primära färgerna så kommer vi ihåg att blått var en kall färg och gult var en varm färg.

Rött är en flytande färg vilket innebär att man använder blått och gult för att få fram en varm eller kall röd. Om en färg är varm eller kall bestäms av dens dominanta färg. Vi går tillbaka ett snäpp.2 delar gult + 1 del blått = Gulgrön Eftersom den gulgröna färgen har gult som dominerande färg och gult var en varm färg så är gulgrönt just en varm färg.

Komplementfärger De färger som ligger längst bort från varandra i färghjulet kallas komplementfärger. Genom att lägga komplementfärger brevid varandra uppnår man maximal kontrast. Lägger du alltså rött och grönt brevid varandra så kommer de framhäva varandra. Rött = Grönt Blått = Orange Gult = Lila Att neutralisera färger När man neutraliserar färger använder man komplementfärger, men istället för att lägga dem brevid varandra så blandar man dem.

Man vill alltså få fram brunt som är en neutral färg (hudfärg). Brunt får man genom att blanda lika delar av de tre primära färgerna.1 del rött + 1 del blått + 1 del gult = brunt När är detta bra att kunna? Jo tex när du vill trolla bort en finne eller mörka ringar under ögonen.

Vi vill neutralisera en röd finne, alltså göra den brun och inte röd. Eftersom vi redan har rött så måste vi använda de andra två primära färgerna för att få fram brunt. Rött (finnen) + blått + gult = brunt eller Rött (finnen) + grönt (gult + blått) = brunt Om vi istället vill neutralisera mörka ringar under ögonen som oftast har en blå ton så måste vi använda rött och gult.

Blått (mörka ringar) + rött + gult = brunt eller Blått (mörka ringar) + orange (rött + gult) = brunt Här kommer man alltså tillbaka till komplementfärgerna. Om du vill veta vilken färg som neutraliserar din färg så ta en titt på färghjulet och leta efter komplementfärgen.

Svart och vitt Svart och vitt finns inte med på färghjulet och detta är för att de inte räknas som färger utan mest används för att göra de andra färgerna ljusare och mörkare. Jag förstår fortfarande inte? Känns det fortfarande som en djungel? Det bästa sättet att lära sig är oftast att testa och se det framför sig.

Ta fram dina vattenfärger om du äger några och ett vitt papper. Prova att blanda olika färger och se hur de påverkar varandra. Prova att blanda fram brunt genom att använda komplementfärger.
Visa hela svaret

Vad passar till grått och grönt?

Varm grå, kall grå och neutralt grå – Man brukar prata om varm grå, kall grå och neutralt grå. Vad innebär det? Och när skall du välja det ena eller det andra? Om den grå färgen drar mot gult eller rött kallas den för varmt grå. Varma gråa toner skapar en ombonad känsla.

 1. Varma toner passar bra i mörka rum och rum i norrläge för att kompensera det kalla ljuset som är i ett rum i norrläge.
 2. Varma gråa toner passar bra för dig som inreder med varma färger och metaller såsom guld och mässing.
 3. Alla grå toner drar åt blått eller grönt.
 4. De passar bra i rum med mycket ljusinsläpp och trivs bra tillsammans med andra kalla kulörer och metaller såsom silver och krom.

En neutralt grå drar inte åt något håll. Färgen passar fint tillsammans med såväl varma som kalla kulörer och material och är perfekt om du vill låta inredningsdetaljerna hamna i fokus.
Visa hela svaret

Vad blir grön och blå tillsammans?

Additativ färgblandning Additativ färgblandning. När lika mycket rött och blått blandas uppstår magenta. Bild: NRCF/Reistad 2016. Två lysdioder med färgerna rött och blått. I det sammanfallande området uppstår en ny färg. Foto: NRCF/Reistad 2016. Om 2 ljuskäglor från 2 ljuskällor med olika färg sammanfaller blandas färgerna.

 1. Området som sammanfaller är ljusare och har en annan färg än de båda ljuskällorna.
 2. Detta sätt att blanda färg kallas för additativ färgblandning.
 3. Lika mycket rött och blått blir magenta, grönt och blått blir cyan och rött och grönt blir gult ljus.
 4. Additativ färgblandning.
 5. När trefärgsteorins fysikaliska grundfärger rött, grönt och blått sammanfaller, blandas de med varandra och färgerna gult, magenta, cyan och “vitt” uppstår.

Bild: NRCF/Reistad 2016. Tre lysdioder med färgerna rött, grönt och blått. I de sammanfallande områdena uppstår nya färger. Foto: NRCF/Reistad 2016. Det så kallade RGB-systemet består av 3 ljuskällor med trefärgsteorins fysikaliska grundfärger: rött (R), grönt (G) och blått (B).

 1. Då ljuskäglor med lika mycket rött och blått sammanfaller uppstår färgen magenta.
 2. Blandar vi grönt och blått får vi cyan och blandar vi rött och grönt får vi gult ljus.
 3. Om alla 3 ljuskäglorna från dessa ljuskällor sammanfaller uppfattar vi de sammanfallande området som “vitt”.
 4. Intensiteten (normerad) som funktion av våglängden för de tre lysdioderna på bilden till höger.

Bild: NRCF/Reistad 2016. Tre lysdioder med färgerna rött, grönt och blått. Foto: NRCF/Reistad 2016. Sidansvarig: 2016-10-01 : Additativ färgblandning
Visa hela svaret

Vad matchar med khaki?

Khaki – din kompletta guide | Dressmann Style & Advice

 • Khaki har länge varit en färg som används av militären, på grund av kamouflageeffekten av färgen i dammig terräng, men det är också förknippat med safari och äldre arbetskläder.
 • – Nu tycker jag att khaki är en klassisk färg som verkligen hittas överallt, och de flesta män har nog den här färgen på ett par chinos i sin garderob – det är lite som ett par blå jeans, säger Malin.
 • Khaki-färgen ger ett avslappnat utseende i kombination med en tröja och ett mer formellt utseende i kombination med en vit skjorta.
 • – Det är en väldigt användbar färg – använd den på jobbet, på fritiden eller på en fest, tillägger Malin.

Visa hela svaret