Tyg

Vad Ska Man Ha För Strumpor I Pjäxor?

Vad Ska Man Ha För Strumpor I Pjäxor
Strumpor för träning och längdskidåkning – Du har ett par löparskor eller längdpjäxor som sitter rätt på foten, de släpper ut överflödig värme och fukt och de dämpar stötar. Självklart ska du se till att strumpan du har på foten förstärker dessa funktioner.

Höger och vänster – Strumpor designade för träning har oftast en markering för höger och vänster fot så du tar rätt strumpa på rätt fot och får optimal passform. Mindre storleksspann – Träningsstrumpor finns ofta i fler storlekar än “vanliga” strumpor. Det gör det lättare att hitta den storlek som sitter perfekt på din fot så du inte får skav av att strumporna veckar sig. Förstärkningar – Träningsstrumporna är förstärkta med lite tjockare material under häl och trampdyna eftersom det är där skavsår oftast uppstår. Strumporna är också lite tunnare över fotryggen, där den ventilerar bort fukt från foten. Funktionsmaterial – Strumporna bör vara i funktionsmaterial som andas och transporterar bort fukt från fötterna. Vissa strumpor har även en viss del ull som värmer fötterna lite extra och ser till att strumporna inte börjar lukta illa.

Köpguide strumpor
Visa hela svaret

Vad har man för strumpor i pjäxor?

Olika varianter av skidstrumpor – Bra skidstrumpor är dessutom stickade med en höger och en vänsterstrumpa, allt för att få bästa passformen till dina fötter. Att tänka att tjocka strumpor är lika med varma strumpor är i detta fall helt fel. Ett par tjocka strumpor ökar risken för att det blir knöligt i pjäxan och passformen blir allt annat än bra.
Visa hela svaret

Hur hålla fötterna varma i pjäxor?

Värmesulor – Vi arbetar med värmesulor från Therm-ic. Du kan köpa en sula med värmeelement som kan användas både i pjäxor och skor/kängor. Sulan drivs med batterier från Therm-ic, som du också kan köpa i vår webbshop. Det allra bästa är dock att formgjuta en sula efter dina fötter och installera värmeelementet i dessa.
Visa hela svaret

Hur ofta ska man byta pjäxor?

Skidvård. Ordet klingar absolut inte lika skönt som andra ord i liknande sammanhang, som t ex; puder, nysnö, roadtrip, alperna, och så vidare. Men det är ett nödvändigt ont som många av oss kan bli betydligt bättre på. Att till exempel lära sig valla sina lagg rätt kan vara den tråkigaste men också den mest avgörande delen i ditt skidåkande.

Att ha skidor och övrig utrustning med optimal prestanda som håller för säsongens alla påfrestningar är a och o. För att bena ut dom vanligaste frågorna vi på Xtravel brukar få så tog vi ett snack med Jonas Ottosson och husgudarna på Alpingaraget. Ta till er av detta och vi lovar att du kommer ha det betydligt mycket roligare i backen nästa säsong.

Vad bör man tänka på nu när man ska plocka undan sina skidprylar? Det bästa är såklart att lämna in skidorna för en slipning och se till att skidan är i toppskick, sedan lägger man på en så kallad sommarvalla (en fetare valla) som man låter ligga kvar tills man ska åka igen.

  • Pjäxorna ska man se till att dem är helt torra, när man ställer bort dem ska man även se till att alla spännen är spända, så bibehåller man skalets form bättre.
  • Hur länge kan man egentligen ha sina skidor / pjäxor innan det är dags att ta farväl av dom? Svår fråga att svara på, men om man åker ca 3-4veckor per år så skulle jag säga att man ska försöka byta skidor och /eller pjäxor efter ca 4-5år.
You might be interested:  Vilka Kläder Passar Din Kroppsform?

Sen beror det på hur hårt man sliter på skidorna, vissa gillar ju att åka mer på sten än snö. Och hur får man då grejerna att hålla så pass länge? Skidor ska slipas och vallas så ofta man kan då håller dem längre. Se till det inte är djupa revor i belagen, man vill inte att det ska tränga in vatten. Vad Ska Man Ha För Strumpor I Pjäxor Per Jonsson har alltid sina prylar i tip top shape! Om man ändå måste kitta upp sig inför nästa säsong, men kanske inte har råd med allt, vad ska man prioritera i sin inköpslista? Ganska svår fråga att svara på. Köp det du behöver nytt av. Vi brukar säga att pjäxor är alltid absolut första prio, om du har bra pjäxor kan du åka på alla typer av skidor.

Men om du nu har bra pjäxor och kanske ett dåligt ryggskydd så ska du såklart prioritera att köpa ett nytt ryggskydd. Som med allt annat här i livet så får man tänka över sina prioriteringar. Sista tipset då om man känner att man vill förkovra sig i vallandets ädla konst? Enkelt! Köp nedanstående tillbehör, sen är det bara att köra trial & error.

Ju mer du vallar desto bättre blir du på det! Men var beredd på att lägga ner x antal timmar! *Vallaställ – ett ställ som du fäster skidorna i vilket gör att det blir otroligt mycket lättare att arbeta med dem. *Vinkel – för att få rätt vinkel när du slipar skidorna.88 grader är standard.

Fil – som du sliparna med och gör kanterna vassa. *Klämma – som du fäster filen och vinkeln i och som håller dessa på rätt plats. *Sidewall Cutter – tar bort plastkanten vid skidans stålkant, gör att du inte slipar på plast när du använder vinkeln. *Diamantbryne – används efter du slipat skidan med filen.

Tar bort råegget på stålkanten så kanten räcker betydligt längre. *Vallajärn – som det låter ett strykjärn som är anpassat för att du ska applicera valla på dina skidor. *Valla – för att skapa bättre glid samt skydda dina skidor under förvaring och transport.
Visa hela svaret

Vad har man på sig under skidkläder?

Första lagret, närmast kroppen – Närmast kroppen bör du ha ett tunt plagg som samtidigt håller dig varm och klarar av att transportera fukt. Allra helst ett underställ av ull. Ett material som lämpar sig utmärkt för alpin skidåkning. T-shirt och långkalsonger eller tights kan också fungera.
Visa hela svaret

Hur länge kan man ha ett par pjäxor?

Så väljer du rätt om du är nybörjare. – Viktigast för dig som är ny i den alpina världen är att lägga krutet på komfort. Pjäxan ska kännas så bekväm att det enda du behöver fokusera på är att åka skidor, Som nybörjare är det oftast lämpligt att börja med en lite mjukare pjäxa. För damer är riktlinjen att du bör sikta in dig på ett flex runt 60–90 och för herrar ett flex runt 70–100.

  1. Väljer du ett högre flex riskerar du att få ont i fötterna och pjäxan kan bli svår att hantera.
  2. Tänk samtidigt på att även kroppsvikt och terräng spelar in.
  3. En tung nybörjare (över 100 kg) behöver mer stabilitet och styvhet i pjäxskaftet.
  4. Och ska du åka park eller friåkning passar en mjukare pjäxa bättre, medan piståkare i regel föredrar en lite hårdare pjäxa.
You might be interested:  Hur Håller Man Vita Kläder Vita?

Om du redan nu bestämt dig för att åka riktigt mycket kan du eventuellt börja kika på en medelpjäxa direkt. Nybörjare brukar vilja ha lite mer volym i pjäxan och en bra riktlinje är att välja en storlek som är cirka 0,5 cm längre än din fot. Ett annat tips är att välja en pjäxa med gåläge.

Prioritera komfort före prestanda. Välj en mjukare pjäxa som är 0,5 cm längre än foten. En pjäxa med gåläge gör det enklare att gå till och från backen.

Ett par bra pjäxor håller uppåt 8–10 år, eller några år mindre om du åker riktigt mycket. Därför är det ofta smart att investera i kvalitet och framför allt att ha ett par egna pjäxor.
Visa hela svaret

Vad ska man ha på sig för att inte frysa om fötterna?

Var torr – Att hålla fötterna torra är det absolut viktigaste om du inte vill frysa. En fot utsöndrar omkring 3 ml fukt per timme vid låg aktivitet och vid tung aktivitet 15-30 ml. Använd fuktavledande material i sockorna, såsom våra ullsockar. Ull absorberar fukt väldigt bra inuti fibrerna, och kan absorbera fukt upp till 30 procent av sin egen vikt utan att kännas fuktig.
Visa hela svaret

Hur hårda pjäxor ska man ha?

Flex – En annan viktig sak att ta hänsyn till när du väljer pjäxor är pjäxans flex eller styvhet. Flexindex mäts på en skala från 60 till 150. Vilket flex du väljer baseras på din åkskicklighet och kroppskonstitution, En bättre åkare behöver styvare pjäxor, för att kunna säkerställa en god kraftöverföring från benen och fötterna till skidorna. Tyngre åkare kommer också behöva styvare pjäxor.

Nybörjare : flexindex mellan 60 och 90 för herr och mellan 60 och 70 för dam. Medelgod : flexindex mellan 90 och 110 för herr och mellan 70 och 90 för dam. Avancerad : flexindex över 110 för herr och över 90 för dam. Tävlingsåkare på hög nivå : åker i de styvaste pjäxorna som finns. Flexindex mellan 140 och 150.

Flexindex är ingen officiell standard och därför är det skillnad i styvhet mellan olika märken trots samma flexindexering, Du kan justera styvheten på dina pjäxor genom att släppa på bandet högst upp, då blir pjäxorna mjukare.
Visa hela svaret

Hur hårt ska Slalompjäxor sitta?

Steg 3 – Välj rätt storlek. Alla pjäxstorlekar anges i mondopoint, vilket motsvarar centimeter. Rekommendationen är att välja den storlek som är precis över ditt fotmått, d.v.s. om din fot mäter 26,9 cm ska du välja en pjäxa med storleken 27.5. Pjäxans bredd benämns som läst och desto bredare läst, desto högre komfort.

För optimal passform bör du välja en lästbredd som är något smalare än din fot. Det vanligaste fenomenet när pjäxor provas är att de jämförs med hur ett par sköna skor sitter. Detta gör att många väljer en pjäxa som sitter behagligt i butik, vilket oftast innebär att den egentligen är för stor. Det leder till att du måste spänna pjäxan hårdare och hårdare under dagen, fotvalvet trycks ned och blodtillförseln stryps vilket leder till kramp och kalla tår.

Försök att välja en pjäxa du precis kan komma i, knäpp spännena på mittersta steget och känn efter. Känslan ska vara att den sitter som gjutet utan att klämma och trycka på en särskild punkt. Tårna ska snudda framtill när du står upprätt, när du böjer dig ner i skidposition åker de bak ett par millimeter.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Ser Man Skillnad På Linne Och Bomull?

Varför värma pjäxor?

• Formgjutning av sulor och innersko – När vi har hittat den rätta pjäxan är det viktigt att vi anpassar den efter din egna unika fotform. Vi, precis som många andra, anser att en formgjuten iläggssula är en de viktigste delarna av en pjäxa. Detta då en formgjuten sula bidrar med ökad prestand i din åkning, ökad komfort samt avlastning så att din fot håller en naturlig form i pjäxan.
Visa hela svaret

Hur ska man ta på sig pjäxor?

* Känn efter så att pjäxan inte är för smal eller bred genom att försöka vicka framfoten i sidled. Kan du röra på foten är den eventuellt för rymlig. Har du en jämnt tajt tryck på båda sidor sitter den bra. Tänk på att pjäxan kommer töja sig en hel del med åkning så utgå hellre ifrån lite för tajt än lite för stort.
Visa hela svaret

Vad ska man ha för pjäxor?

Steg 3 – Välj rätt storlek. Alla pjäxstorlekar anges i mondopoint, vilket motsvarar centimeter. Rekommendationen är att välja den storlek som är precis över ditt fotmått, d.v.s. om din fot mäter 26,9 cm ska du välja en pjäxa med storleken 27.5. Pjäxans bredd benämns som läst och desto bredare läst, desto högre komfort.

För optimal passform bör du välja en lästbredd som är något smalare än din fot. Det vanligaste fenomenet när pjäxor provas är att de jämförs med hur ett par sköna skor sitter. Detta gör att många väljer en pjäxa som sitter behagligt i butik, vilket oftast innebär att den egentligen är för stor. Det leder till att du måste spänna pjäxan hårdare och hårdare under dagen, fotvalvet trycks ned och blodtillförseln stryps vilket leder till kramp och kalla tår.

Försök att välja en pjäxa du precis kan komma i, knäpp spännena på mittersta steget och känn efter. Känslan ska vara att den sitter som gjutet utan att klämma och trycka på en särskild punkt. Tårna ska snudda framtill när du står upprätt, när du böjer dig ner i skidposition åker de bak ett par millimeter.
Visa hela svaret

Vad ska man ha för strumpor när man åker längdskidor?

Även strumporna ska vara av polyester, alternativt av polyester och ull om du har lätt för att frysa om fötterna.
Visa hela svaret

Vad är det för material i strumpor?

Bomull. Bomull är ett naturmaterial, en träfiber som är vårt vanligaste basmaterial i strumpor. Bomull är ett material som har en god slitstyrka. Materialet har låg förmåga att isolera värme.
Visa hela svaret