Hur Får Man Bort Bläck På Kläder?

Hur Får Man Bort Bläck På Kläder
Ta bort bläckfläckar från vattenbaserade bläckpennor – Många bläckpennor idag använder ett vattenbaserat bläck, och den typen av bläck är mycket enkelt att få bort från kläder. Faktum är att du oftast inte ens behöver ett speciellt bläckborttagningsmedel eftersom även ett bra tvättmedel och varmt vatten kan ta bort bläckfläckar.

För svårare fläckar kan du dock prova att förbehandla fläcken med ett fläckborttagningsmedel innan du tvättar det i maskinen – var noga med att alltid följa instruktionerna på förpackningen när du använder fläckborttagningsmedel, och prova alltid medlet först på en liten dold yta av plagget först, t.ex.

insidan av en söm.

 1. För att få bort bläckfläckar är det bästa att använda en mikrofiberduk för att dutta på fläcken. Undvik att gnugga, då riskerar du att smeta ut fläcken. Bara dutta till dessa att bläcket slutat rinna och färga av sig.
 2. Om fläcken är väldigt stor kan det vara en bra idé att använda ett speciellt bläckborttagningsmedel. Förbehandla då fläcken enligt instruktionerna på förpackningen och låt medlet verka ca 10 minuter. Var noga med att följa alla anvisningar noga.
 3. Dutta därefter återigen på fläcken med fiberduken. Eftersom förbehandlingen hunnit verka bör du nu kunna få bort ännu mer av bläcket.
 4. Tvätta plagget i tvättmaskinen. Tvärt emot vad många verkar tro behöver plagget inte kokas för att bläckfläckarna ska försvinna helt. Följ bara plaggets vanliga tvättråd och tvätta med ett bra tvättmedel. Tänk på att tvätta plagget separat för att undvika att bläcket färgar av sig på andra plagg.
 5. Tänk också på att bläckfläcken ska vara helt borta innan du stoppar plagget i torktumlaren. Om du torktumlar plagget innan allt bläck är borta kan det vara mycket svårt att få bort fläcken. Är fläcken inte helt borta efter tvätten så dutta återigen på fläcken, använd ett bläckborttagningsmedel och tvätta plagget på nytt.

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes Kom ihåg: Bekämpa fläckar från vattenbaserat bläck med vatten.
Visa hela svaret

Hur får man bort bläck från kulspetspenna?

Nagellack för att få bort fläckar från kulspetspennor – Du kan också använda nagellack för att få bort fläckar från kulspetspennor. Applicera nagellack på bläckfläcken och dutta med en ren och vit trasa. Fläcken bör försvinna medan du duttar. Vanligt flytande tvättmedel kan användas för att få bort fläckar från kulspetspennot.

 • Använd 2-3 droppar av tvättmedlet, som kan vara i flytande eller pulverform, på det fläckade området och vänta i 5-7 minuter.
 • Gnugga sakta på fläcken och den bör försvinna medan du gnuggar.
 • Varmt vatten kan användas för att tvätta fläckade kläder.
 • Detta är enkla steg för att få bort bläckfläckar från kläder.
You might be interested:  Hur Tar Man Bort Mögel På Tyg?

Det kommer inte att vara svårt om du följer dessa tips, och dessutom så kommer denna artikel att spara dig pengar då du inte behöver betala för kemtvätt.
Visa hela svaret

Hur får man bort intorkade fläckar?

Salt och vatten – 1 msk salt på 1 dl vatten. Blötlägg och skölj fläcken i kallt vatten. Intorkade fläckar på bomull och linne bekämpas med ammoniak – därefter såpa. För färgade plagg går det att blanda kallt vatten med citroner.
Visa hela svaret

Kan man tvätta bort bläck?

Ta bort bläckfläckar | En enkel guide | Cleanipedia Få inte panik om du har råkar ut för en bläckfläck. Att ta bort bläckfläckar är möjligt genom att använda dig utav rätt metoder. Den här artikeln går igenom hur du tar bort bläckfläckar på kläder, steg för steg.

Hur tar man bort bläckfläckar från kläder? En av den vanligaste typen av bläckfläckar kommer från vattenbaserade tuschpennor för barn. Fördelen med den här typen av bläckfläckar är att de är relativt lätta att få bort. För att ta bort tusch från kläder, tvätta först fläcken med lite diskmedel i varmt vatten, och tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskinen.

Kontrollera alltid plaggets tvättlapp först för att försäkra dig om att det är maskintvättbart. När plagget har tvättats så bör den vattenbaserade bläckfläcken vara borta. Om fläcken inte försvunnit, prova då att ta bort den genom att följa stegen här nedan.

Behandla så snabbt som möjligt, Att ta bort bläckfläckar på kläder är lättare ju snabbare bläckfläcken Om du inte är hemma när fläcken uppstår, badda fläcken så snart som möjligt med en ren trasa (mikrofibertrasor är speciellt bra då de inte luddar) eller hushållspapper för att absorbera så mycket som möjligt av bläcket. Var noga med att inte gnugga eller skrapa på fläcken – detta gör så att bläcket pressas djupare in i tyget och fläcken blir svårare att få bort. Förbehandla, När du väl är hemma, förbehandla genom att placera lite flytande tvättmedel direkt på bläckfläcken, t.ex. Via Color flytande. Om det är en större fläck, använd ett vattenbaserat fläckborttagningsmedel – testa alltid fläckborttagningsmedel på ett litet, dolt område av plagget först. Låt verka i tio minuter eller följ instruktionerna på förpackningen. Absorbera, Efter att fläcken fått ligga, badda bläckfläcken med en ren trasa. Det bör vara betydligt lättare att absorbera fläcken nu än tidigare, eftersom att tvättmedlet eller fläckborttagningsmedlet bör ha satt igång fläckupplösningsprocessen. Tvätta i tvättmaskin, Nu är det dags att tvätta plagget i tvättmaskinen som vanligt, helst separat för att undvika att fläcken sprider sig till andra plagg. Kontrollera, När du tar ut plagget ur tvättmaskinen, kontrollera att fläcken är helt borta innan du låter plagget torka. Om fläcken fortfarande syns, upprepa ovanstående steg tills att den helt försvunnit. Undvik att torktumla plagget om fläcken är kvar då värme gärna gör att fläcken sätter sig ännu mer i tyget.

You might be interested:  Hur Får Man Bort Väggfärg Från Kläder?

För en bläckfläck som uppstått av det oljebaserade bläck som ofta hittas i kulspetspennor, så kan det behövas lite extra ansträngning för att få bort den. Följ dessa steg:

Absorbera, Du bör så snabbt som möjligt badda fläcken med en ren trasa. Var noga med att inte gnugga på fläcken då detta gör att bläcket gnids in djupare i tyget. Behandla med alkohol, Badda försiktigt på fläcken med denaturerad sprit/T-sprit (finns på apoteket), och kom ihåg att först testa medlet på ett dolt område av tyget först. Alkoholen är den aktiva ingrediensen i dessa två medel, och den gör att oljan i bläcket löses upp. Skydda huden och dina kläder medan du behandlar, och se till att vädra rummet du befinner dig i ordentligt under tiden. Kontrollera plaggets tvättlapp innan du börjar, och notera att den här metoden inte är lämplig om plagget är tillverkat av acetat/triacetat. Om du är osäker kan du gå till din närmaste kemtvätt för expertråd. Tvätta, Placera och tvätta plagget i tvättmaskinen. Undvik att lägga in andra plagg eller textilier i samma tvätt då fläcken riskerar att färga av sig på andra plagg. Kontrollera, Kontrollera att fläcken är helt borta innan du torkar plagget. Om fläcken inte är borta ännu, upprepa då ovanstående steg tills det att den är helt borta.

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes Sådär! Nu bör dina bläckfläckar ha gått bort! Om du behöver fler tips för att få bort andra typer av fläckar, kika då på vår fläckborttagningshjälp här.
Visa hela svaret

Varför blir tvätten fläckig?

1. Mörka, ringformade fläckar – Är fläckarna cirkelformade och har ungefär samma storlek som hållen i tvättrumman? Då kan problemet med stor sannolikhet skyllas på smutsig beläggning på utsidan av trumman. Under centrifugeringen pressas kläderna ut genom hålen och kommer därmed i kontakt med utsidan av trumman.
Visa hela svaret

Hur får jag bort Svettfläckar på kläder?

“Slipmedel” & absorberande pulver för att få bort svettfläckar – Ett annat tips på hur du kan ta bort svettfläckar från kläder är att använda skonsamma slipmedel och superabsorberande pulver. Naturliga slipmedel som grovsalt hjälper till att få ut bakterierna som orsakar fläckar ur klädfibrerna, medan absorberande pulver som bakpulver också är bra på att få ut bakterierna.Blöt fläcken med vatten, häll på lite salt och massera försiktigt in saltet i tyget.

 • Skölj plagget, pudra på lite bakpulver och lämna det under natten.
 • Skrapa bort eventuellt överblivet salt med en sked och skölj plagget ordentligt.
 • Tvätta sedan plagget i 30 grader.
 • Slipmedel och absorberande pulver fungerar toppen på syntetiska fiber som polyester och nylon.
 • Om ihåg att aldrig använda slipmedel på ömtåliga material som ylle och silke.
You might be interested:  Pennor Att Måla På Tyg Med?

Har du några egna smarta metoder för du tar bort svettfläckar? Dela gärna med dig i kommentarerna! Du kan också hitta fler tips med vår fläckborttagningshjälp,
Visa hela svaret

Vad gör man bläck av?

Bläck förr och nu – Kemilärarnas resurscentrum I Egypten för ca 5000 år f Kr använde man bly som är en mjuk metall för att rista med. Man använde säkert även både lera och vax.2000 år f Kr användes bläck på papyrus. För att få bläck blandades sot med olja eller lim. Lim tillverkades av djurhudar. Under romartiden färgades bläcket med ockra (järnoxider) eller ultramarin.
Visa hela svaret

Hur tvättar man bort tuschpennor?

Många bläckfläckar kommer från vattenbaserade tuschpennor för barn. Fördelen med den här typen av bläckfläckar är att de är relativt lätta att få bort. För att ta bort tusch från kläder, tvätta först fläcken med lite diskmedel i varmt vatten, och tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskinen.
Visa hela svaret

Hur tvättar man bort tuschpennor?

Många bläckfläckar kommer från vattenbaserade tuschpennor för barn. Fördelen med den här typen av bläckfläckar är att de är relativt lätta att få bort. För att ta bort tusch från kläder, tvätta först fläcken med lite diskmedel i varmt vatten, och tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskinen.
Visa hela svaret

Hur fungerar en kulspetspenna?

En modern kulspetspenna, isärplockad och hopmànterad. Spetsen på en kulspetspenna i närbild. Längden på det vita strecket är 1 mm. Kulspetspenna används på papper. Kulspetspenna, eller kulpenna, är en bläckpenna med en liten kula (0,5–1 mm i diameter) i spetsen. Pennan har en behållare med trögflytande och snabbtorkande bläck som överförs via den rullande kulan till papperet när man skriver.
Visa hela svaret

Vad gör man bläck av?

Bläck förr och nu – Kemilärarnas resurscentrum I Egypten för ca 5000 år f Kr använde man bly som är en mjuk metall för att rista med. Man använde säkert även både lera och vax.2000 år f Kr användes bläck på papyrus. För att få bläck blandades sot med olja eller lim. Lim tillverkades av djurhudar. Under romartiden färgades bläcket med ockra (järnoxider) eller ultramarin.
Visa hela svaret