Hur får man bort röklukt från textilier? – Det bästa sättet för att ta bort röklukt från kläder är att först vädra dem ordentligt och sedan tvätta plaggen enligt skötselråden på tvättlappen. För maskintvätt kan du använda ett effektivt tvättmedel, t.ex.
Via Tvättkapslar Color, Om kläderna luktar påtagligt av rök så kan det hjälpa om du häller i ca en deciliter ättika i tvättmaskinens doseringsfack före tvättprogrammets start. Ovanstående tips fungerar även med andra textilier som t.ex. gardiner, lakan, dukar med mera. Kom som alltid ihåg att följa tygets tvättsymboler,
Är du osäker på om du kan tvätta något hemma så kan du ta hjälp av din närmaste kemtvätt för expertråd.
Visa hela svaret
Contents
- 1 Hur lång tid tar det för röklukt att försvinna?
- 2 Hur farligt är rök?
- 3 Vad luktar brandrök?
- 4 Vart ringer man om det luktar brandrök?
- 5 Vad innehåller brandrök?
- 6 Hur lång tid tar det för röklukt att försvinna?
- 7 Hur långt kan brandrök lukta?
Hur tar man bort brandrök?
Få bort röklukt från kläder efter Valborg Under valborgsmässoafton finns det inget mysigare än att samla familjen eller vännerna och titta på en härlig brasa tillsammans. Men dagen efter är risken stor att kläderna luktar rök och det kan vara knepigt att bli av med doften.
- I den här artikeln kommer vi med flera handfasta tips och olika metoder för hur du kan få bort röklukt från kläder.
- Så njut av din valborgsmässoafton och låt elden spraka och värma dig! Ättika är nyckeln till att bli av med rökdoften.
- Du kan antingen hälla i lite i sköljmedelsfacket när du tvättar plagget eller så tar du och hänger upp plagget ovanför en skål som du fyllt med ättika.
Sedan behöver du bara vänta på att rökdoften neutraliseras och försvinner. För att få bort röklukten från dina kläder på ett enkelt och billigt sätt kan du använda ättika. Börja alltid med att kolla plaggets tvättråd så att du vet om du kan tvätta i maskinen, för hand eller behöver lämna in det till kemtvätt.
Tål plagget maskintvätt använder du Via tvättmedel i tvättmedelsfacket (dosera enligt anvisningarna på förpackningen) och cirka en deciliter ättika i sköljmedelsfacket. Läs instruktionerna på förpackningen noggrant innan du börjar och tvätta i 30 grader i så stor mån du kan Ättikstvätt för hand: blanda en del ättika och nio tiondelar med vatten som är 30-40 grader varmt, beroende på vad det står i plaggets tvättråd. Handtvätta försiktigt Att hänga upp plagget ovanför en skål med ättika kan också göra susen för att få bort röklukt. Kläder som inte tål maskin- eller handtvätt har på detta sätt en stor chans att bli av med dofter utan att kemtvätten behöver anlitas
Det finns flera sätt att bli av med rökdoften på egen hand. Värme är också en beprövad metod för att bli av med röklukt. Du kan även frysa bort den. Gör så här: The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes
Kör plagget i torkskåpet. Om du har ett torkskåp och tvättråden tillåter så kan detta vara lösningen för dig Genom att hänga kläderna på ett vattenburet element kan du enkelt bli av med doften. Det är dock väldigt viktigt att det är just ett vattenburet element! El- eller oljefyllda elelement samt värmefläktar ska du inte använda på grund av brandrisken Att lägga plagget i frysen ett par dagar kan också fungera. Kom ihåg att lägga det i en plastpåse för att skydda det och var försiktig när du tar ut det igen
För att göra din valborgsmässoafton ännu bättre kan du förbereda dig genom att skaffa en flaska ättika om du inte redan har en hemma. Det är ett enkelt och effektivt sätt att ta bort röklukt från kläder. Du lyckas genom att tvätta plagget med en deciliter ättika i sköljmedelsfacket eller utblandat som en tiondel av vattnet du använder vid handtvätt.
Häll i lite ättika i mjukmedelsfacket i din maskin och tvätta enligt plaggets tvättråd Ta en del ättika och nio delar vatten och tvätta plagget för hand Häll upp ättika i en skål, häng plagget ovanför och låt verka över natten Häng plagget i torkrummet ett par timmar Om du har ett vattenburet element kan du hänga plagget på elementet Lägg in plagget i en plastpåse och förvara det i frysen ett par dagar
ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Få bort röklukt från kläder efter Valborg
Visa hela svaret
Hur får man bort bränd röklukt?
Ättika är utmärkt för att bli av med oönskade dofter och fungerar utmärkt på rök. Om du har lukten i ett rum så kan du placera en skål med ättika i rummet och låta den stå. Ofta så tar detta flera dygn.
Visa hela svaret
Hur gör man så att man inte luktar rök?
Få bort röklukt i lägenhet eller hus – Om det handlar om tillfällig röklukt i ett enskilt rum så kan du prova att placera en skål med ättika i rummet. Låt skålen stå i rummet i minst ett dygn, gärna längre för att låta ättikan absorbera lukten. Är det röklukt i hus eller hyreslägenhet som orsakats av brand eller en längre period av rökning inomhus så kan det behöva saneras.
Visa hela svaret
Kan man bli sjuk av brandrök?
BAKGRUND – Förgiftning efter exponering för retande eller giftiga gaser uppkommer oftast efter bränder men kan även uppkomma efter kemiska olyckor. Brandrök kan innehålla uppemot 60 olika kemiska ämnen som kan irritera luftvägar och bronker efter inandning men i huvudsak är det svart sot som irriterar luftvägarna i samband med brand.
- I tillägg till skadlig rök vid brand kan luftvägarna skadas av extrem värme, het ånga, giftiga gaser och hypoxi.
- Olmonoxid är den vanligaste giftiga gasen i rök men är i sig inte luftvägsirriterande.
- Symtom på inhalationsbrännskada Larynx kan svullna kraftigt efter termiska skador och sot kan obstruera luftvägarna rent mekaniskt.
Sot kan plugga igen bronkträdet och ge upphov till avstängda luftvägar med auto-PEEP. Om kraftigt ödem föreligger i luftvägarna bör patienten intuberas akut och vårdas på en intensivvårdsavdelning. Retande gaser kan orsaka trakeit, bronkit och bronkiolit med hyperemi, bronkospasm, riklig slemsekretion och ödem.
I svåra fall kan en ARDS-bild (Acute respiratory distress syndrome) utvecklas med tilltagande lungfibrotisering. På CT kan man ibland se “ground-glass”-förändringar och “tree-in bud”-konfigurerade noduli som tecken på svullnad och slemhinneskada. Inspektion av farynx och larynx före intubation bör göras om sot och ödem förekommer genom tunn fiberskopi via näsan under lätt sedering.
Gaser kan utöva direkt toxicitet, exempelvis cyanvätegas (blockerar cellandningen), kolmonoxid (blockerar syretransporten) eller klorgas (slemhinneirriterande). Andra gaser kan orsaka allvarlig hypoxi genom att ersätta syret i inandningsluften, exempelvis metan-, koldioxid-, lustgas och butangas.
Inhalation av svart sot ger snabbt upphov till kraftig andnöd, luftvägsirritation, ögonirritation, ödem och hosta. Primär åtgärd vid exponering för retande gaser blir naturligtvis att undkomma expositionen och andas frisk luft. Ögonsveda och ögonirritation kan göra att det blir svårt att se vart man ska ta vägen i ett brinnande inferno.
Om expositionen varit kortvarig hämtar sig de flesta snabbt utan att behöva söka sjukvård men känsliga personer kan komma in med kvarstående bronkobstruktion, ögonirritation och luftvägsirritation. Kraftig exposition för brandrök kan ge upphov till allvarliga symtom som kan ge bestående lungskada med långdragna besvär med utveckling av lungfibros.
Visa hela svaret
Hur snabbt dör man av brandrök?
Brandrök är giftig och har en sövande effekt En del brandrök kan vara så giftig att det räcker med några andetag för att en människa ska omkomma. De flesta som dör i bränder dör av förgiftning av brandröken och inte av brännskador.
Visa hela svaret
Hur lång tid tar det för röklukt att försvinna?
Luktborttagare mot röklukt i: –
TextilHemma eller i stugan.MöblerFå bort röklukt från golv,tak och väggar.Få bort röklukt i bil eller husvagn.Få bort röklukt efter brand eller olyckaFå bort röklukt från tobak eller cigaretterTa bort röklukt från alla ytor/material som blivit en källa till dålig lukt.
röklukt från brand eller cigaretter tas enkelt bort med vår luktspray eller luktborttagare När man känner röklukt bör man rensa, Hur sanerar man röklukt? sanera röklukt Röklukt är idag ett stort problem i våra liv, röklukt finns i bilar, hus, lägenheter, på kläder, i ventilationer, på möbler som till exempel på skinnsoffa, kakelugn.
Visa hela svaret
Kan man röka på i duschen?
Rökning – Rök inte i husets allmänna utrymmen, som tvättstugan, eller utanför entréporten. Visa även i övrigt hänsyn till dina grannar om du väljer att röka på din balkong eller uteplats. Tänk på att vädra regelbundet för om röken sätter sig i väggarna får du själv betala för saneringen när du flyttar ut.
Visa hela svaret
Hur farligt är rök?
Tobaksrökning är en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och för tidig död som går att förebygga. Det finns många olika tobaksprodukter för rökning, till exempel cigaretter, cigariller, cigarrer, vattenpipa och piptobak. Tobaksrökning ökar risken för flera sjukdomar, bland annat olika typer av cancersjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, samt sjukdomar och infektioner i andningsorganen.
Visa hela svaret
Vad händer om man röker plast?
Inandning av skadlig gas Det finns flera typer av gaser i vår omgivning som kan ge allvarliga skador om du andas in dem. Det kan till exempel vara klorgas som finns i kylledningar i ishallar eller rök från brinnande plast. Brandrök kan innehålla flera olika gaser beroende på vad det är som brinner.
Du får ont i huvudet. Du mår illa och kräks. Du blir irriterad i näsan, munnen, halsen och luftrören och det börjar svida. Du tycker det känns trångt i bröstet. Du får svårt att andas. Du hostar. Du blir hes. Du blir omtöcknad.
När och var ska jag söka vård? Ring genast 112 om du har mycket svårt att andas eller om någon är medvetslös. Kontakta genast en eller om du har andats in gas du tror är skadlig och har något av de besvär som finns i listan här ovanför. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha,
- Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
- Du kan även i mindre brådskande fall ringa dygnet runt på telefonnummer 010-456 67 00.
- Giftinformationscentralen besvarar även allmänna och förebyggande frågor om förgiftningar på vardagar mellan klockan 9-17.
- Det viktigaste är att komma ut i frisk luft och att ta det lugnt.
Lindriga symtom går då ofta över av sig själv. Ibland kan du behöva behandling för de symtom du har, till exempel med syrgas eller läkemedel som vidgar luftrören och gör det lättare att andas. Du kan också behöva vara kvar på vårdcentralen eller sjukhuset tills personalen är säker på att besvären inte blir sämre.
Visa hela svaret
Vad luktar brandrök?
Oron när man nås av brandrök Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser. När jag skriver det här är det hett ute. I Norrbotten har vi gått från kall och torr vår direkt till flera veckor av värme och endast skvättvis med lokalt regn.
Skräcken och oron för skogsbränder tornar upp sig. Få saker är så svåra att förutspå, förebygga och åtgärda som när elden får fäste i torr skogsmark. En brand stor som en fotbollsplan blir snabbt några hektar. Och en hektar blir med vindens hjälp snabbt ett helt hemman, ett helt viltvårdsområde, ett helt reservat, en halv kommun.
Jag fick för några år sedan ett samtal, precis vid den här tiden. Det hade varit samma torra vår, som gått över i samma heta, blåsiga försommar. – Det är från räddningstjänsten, det brinner på din skogsfastighet. Kan du komma? Genast slängde jag mig i bilen med spade, kratta och vattenkannor.
- Röjyxa, stövlar, grovhandskar, keps och snusnäsdukar kom också med.
- Jag nåddes av doften från den rasande branden en mil hemifrån och på himlen tornade rökmolnen upp sig.
- Väl framme på vårt nygallrade skifte rådde febril släckning med flera brandbilar och brandmän.
- Om du orkar dra slang så hjälp till i kanten mot kraftledningen, men vad du än gör så spruta inte uppåt, sa brandbefälet och pekade på högspänningsledningen över oss.
– Bra att du har keps. Blöt den och näsduken så inte håret tar eld. Akta dig för uppflammande fläckar bakom dig. Håll linjen! Håll ögonkontakt! När man eldar en myseld luktar det gott. En skogsbrand luktar förfärligt. Röken sticker i lungorna, stämbanden funkar dåligt, gnistor och flagor flyger runt helt okontrollerat och nya ställen flammar upp.
En skogsbilväg är inte ett tillräckligt hinder. Elden hoppar lätt över från tallegren till grantopp. Det brinner till och med i gruset och den tunna laven på storstenarna. Vi fick bukt med branden och släckte all eld den kvällen. Jag som markägare blev lämnad med ansvaret för eftersläckning. Nattsömnen var bara att glömma och i flera dagar fick vi hålla koll och vattna under stenar, kring rotvältor och brända träd.
Vi minns alla 2018, och de enorma bränder som härjade då. Så många känner samma oro som jag när man nås av brandröksdoft, även om den kommer från planerade hyggesbränningar. En eloge till alla brandmän, hemvärnet och andra frivilliga som varje år jobbar hårt med släckning, orsakad av åska, olyckor – och människor.
Visa hela svaret
Vad gör du om du upptäcker brandrök?
Ta hand om dig – Om du vistats i ett rökfyllt rum och andats in brandrök eller fått en brännskada och inte redan varit i förbindelse med sjukvården ska du kontakta närmaste akutsjukhus eller din husläkare/vårdcentral. En annan viktig sak är att prata med någon.
Visa hela svaret
Vart ringer man om det luktar brandrök?
De är rösterna bakom 113 13 Vid större händelser som stormar, bränder och giftiga utsläpp ökar trycket på SOS-operatörerna på nödnumret 112. På YouCall i Piteå jobbar operatörerna på informationsnumret 113 13 med att avlasta 112 genom att ge information och råd till de som inte är nödställda.
Det är tisdag förmiddag. I 113 13-rummet på YouCall i Piteå står skrivbordsstolarna tomma. TV-skärmarna för omvärldsbevakning är avstängda och persiennerna på fönsterna mot älven är neddragna. En vanlig dag, som denna, sitter operatörerna utspridda på kontorets ordinarie platser och varvar de 20 till 50 inkommande samtalen på 113 13 med andra myndighetsuppdrag.
Annat var det i somras när bränderna rasade runt om i Sverige. – När det brann som mest i både Trängslet och runt Ljusdal hade vi uppåt 1 000 samtal om dagen, säger Patrik Persson, back office-ansvarig för 113 13 på Youcall. På YouCall bemannades snabbt 113 13-rummet upp och som mest satt de 10 personer explicit med 113 13-samtal.
De flesta samtalen handlade om människor som kände lukten av brandrök. – Känner man en generell röklukt är det helt rätt att ringa in till oss. Då kan vi genom SOS-kartan och vindriktning se om röken kommer från någon brand i närheten. Rök kan färdas 20,30 eller 40 mil. Ser man en kraftig rökpelare eller eldslågor då ska man ringa 112, säger Patrik Persson.
All information som 113 13 förmedlar kommer från verifierade källor. För att hela tiden ha den senaste informationen under bränderna deltog Patrik Persson i samverkanskonferenser med alla berörda myndigheter och organisationer som räddningstjänsten, MSB, kommuner och försvaret.
Youcall, som till 80 procent ägs av SOS Alarm, har 75 anställda i Piteå. Alla operatörer är utbildade att ta emot 113 13-samtal. Operatören Roger Jönsson, som arbetat på YouCall sedan 2004, jobbade också under sommarens bränder. Han trivs bra med att kunna stötta och informera människor som ringer in. Särskilt nattetid.
– På natten hörs inget på radion och alla grannarna sover. Då känns det bra att kunna hjälpa folk att känna sig trygga. På 113 13 behöver vi inte stressa. Det är inte på liv och död. Hos oss får det vara lite lugnare, speciellt om någon är rädd och mest behöver någon att prata med, säger Roger Jönsson.
- Innan 113 13-numret aktiverades 2013 tog SOS Alarm även emot dessa samtal, med förlängda svarstider för de som var i verklig nöd som följd.
- Nu tar Mona Engström, projektledare för 113 13 på YouCall, och hennes kollegor emot alla samtal som kommer till 113 13.
- Det är ett utmanande uppdrag och man vet aldrig vad som kommer.
Det som är viktigast med 113 13 är att särskilja de som behöver hjälp mot de som behöver information. Deras samtal får inte stå i vägen, säger Mona Engström. Text och foto: Erik Ardelius : De är rösterna bakom 113 13
Visa hela svaret
Vad innehåller brandrök?
Kan man andas i brandrök om man håller en handduk framför munnen? Nej, du svimmar av syrebrist. Dessutom kan temperaturen i brandrök gå upp emot 600 grader Celsius. Gå aldrig genom brandrök! Varför ska man inte ha barnvagnar i trapphuset? En brinnande barnvagn kan helt fylla trapphuset med giftig rök.
Barnvagnar ska stå i ett eget förråd. Se till att trapphusen hålls fria från allt brännbart material. Kan jag stanna i min lägenhet om det brinner på annan plats i huset? Ja, din lägenhet står emot brand i 30-60 minuter. Täta dörrspringor om det kommer in rök. Brinner det inne hos dig ska du naturligtvis utrymma.
Vilka är det som orsakar de flesta anlagda bränderna? De flesta anlagda bränder orsakas av barn som leker med eld. Det är alltså ovanligt med pyromaner. Vad innehåller brandrök? Rök innehåller bland annat:
Kolmonoxid: Sätter sig på dina röda blodkroppar och förhindrar på så sätt det livsviktiga syret att transporteras runt i din kropp. Koldioxid: Tränger undan det livsviktiga syret samt gör att din hjärna stänger av andningsreflexen. Sotpartiklar: Försvårar lungornas möjlighet att leverera syre till kroppen.
Vad ska jag göra om jag andats in rök? Kontakta sjukvården för en bedömning. Känner du andningssvårigheter ska du genast ringa 112. Vilken är den vanligaste orsaken till brand med dödlig utgång? Sängrökning. Vilken är den vanligaste orsaken till brand i villa? Två orsaker dominerar; Soteld, dvs.
brand i ej tillräckligt sotad skorsten, samt brand på spisen. Vad kan jag göra för att minska risken för att min tv skall börja brinna? Se till att teven står så att den får tillräcklig ventilation och inte överhettas. Ställ den inte i ett trångt fack i bokhyllan. Täck den inte med duk. Placera inte heller stearinljus och blomsteruppsättningar ovanpå TVn.
Slutligen — när du är bortrest ett längre tag, kom ihåg att stänga av TVn med strömbrytaren eller dra ur stickproppen.
Brandrisk med platt-TV utförd med jordad stickpropp: Brandrisken är relativt liten och är begränsad till de fall där TV-apparater utförda med jordad stickpropp används i kombination med jordade uttag. Frågan har uppstått i och med den ökade användningen av platt-TV (LCD och Plasma) med jordad stickpropp. Denna risk finns inte med platta eller “vanliga” TV-apparater som inte har jordad stickpropp. Problemet är att man har skilda jordpotentialer i elnätet i förhållande till kabel-TV-nätet (även telenätet). Detta innebär att en ström kan gå i kabel-TV- och antennsystemet vilket inte är dimensionerat för detta. En ökad brandrisk uppkommer då på grund av värmeutveckling. Detta är känt i Sverige sedan flera år och därför har Elsäkerhetsverket påtalat problemet för kabel-TV-branschen som tagit fram ett uttag med galvanisk avskiljare (ett fysiskt avbrott i ledaren som inte orsakar andra säkerhetsproblem) för bredband, kabel-TV och telefoni. Det finns även antennkablar med inbyggd galvanisk avskiljare. Elsäkerhetsverket har även föreskrivit ett krav på så kallad PUS, potentialutjämningssystem, som är avsedd att minimera risken för skilda jordpotentialer och därmed undanröja att strömmar går där de inte är avsedda att gå, även kallade vagabonderande strömmar. PUS ska sedan några år finnas i alla nybyggda hus i Sverige. Anledningen till att frågan om en eventuellt ökad brandrisk nu har aktualiserats i Sverige är att man nyligen har haft några brandtillbud i Norge. De har efter dessa tillbud uppmärksammats på denna fråga som vi i Sverige redan har hanterat tillsammans med kabel-TV-branschen.
Varför kan blinkande lysrör börja brinna? Blinkningarna skapar överbelastning i lysrörets glimtändare och spole som då kortsluts och börjar brinna. Byt gärna till elektronisk glimtändare som är säkrare. Lysrör som blinkar ska bytas så fort som möjligt.
Min mormor glömmer spisen ibland, hur löser vi det? Skaffa en spis-timer och helst även en spisvakt. Spisvakt är en apparat som känner efter om värmen blir för hög och stänger av plattorna. Vem är ansvarig för brandskyddet där jag bor? Det är ägaren av huset eller lägenheten som är ansvarig. Det kan alltså vara du själv.
Varför kan värmeljus vara farliga? Blir stearinet i värmeljuset för varmt så börjar det brinna med en låga som är ca 30 cm hög. Då tar omgivningen eld eller så spricker ljusstaken och elden sprider sig på underlaget. Detta kan uppstå när flera värmeljus står för tätt eller när ljusstaken är gjord av t.ex.
massivt glas eller sten. Får min lägenhetsgranne ha en bensindunk på vinden? Nej. Brandfarlig vara får inte finnas i vindsutrymme. En brand där sprider sig fort till hela huset. Får jag förvara en gasolgrill på balkongen? Ja, om inte husets ägare har förbjudit det. Inglasad balkong däremot räknas som inomhus och då gäller att du bara får förvara en mindre 5 liters gasolbehållare, typ campingmodell.
Får jag grilla på balkongen? Det bestämmer husägaren. Vem kan ladda om min brandsläckare när trycket sjunkit? Kontakta en privat firma eller köp en ny släckare. Varför piper brandvarnaren en kort signal då och då? Brandvarnarens batteri håller på att ta slut.
- Byt direkt.
- Vem ersätter skador vid brand eller släckning? Det är en fråga mellan dig och ditt försäkringsbolag.
- Det är därför viktigt att du har en hemförsäkring.
- Vilken typ av brandsläckare ska jag ha? Vi rekommenderar en 6 kg pulversläckare som klarar av alla typer av bränder.
- Jag har hört att om det börjar brinna i en tvättmaskin, torktumlare eller diskmaskin, med placering i lägenhet, som är igång så gäller inte försäkringen om man gått hemifrån eller gått och lagt sig.
Stämmer det? Nej det stämmer inte. Hem/villa och fastighetsförsäkringarna ersätter skador som uppstått genom brand om försäkringstagaren inte uppsåtligen framkallat brandskadan eller varit grovt vårdslös, dvs på gränsen till uppsåt (då kan ersättningen sättas ned).
Det kan inte anses vara grov vårdslöshet att sätta igång en tvättmaskin eller liknande för att sedan gå till sängs eller lämna bostaden. Var skall brandvarnare monteras? Brandvarnaren ska placeras i taket utanför sovrummet. Om bostaden består av flera plan ska det monteras en brandvarnare på varje plan.
Vidare ska brandvarnaren placeras minst 50 cm ifrån närmaste vägg, valv eller annat större hinder. En placering av brandvarnare i direkt anslutning till kök eller badrum bör man undvika, eftersom det kan ge upphov till fellarm. Om det är helt omöjligt att placera brandvarnaren i taket, är en lösning att placera den högt upp på väggen.
- I övrigt skall den placeras som i taket, d.v.s.
- Minst 50 cm från taket, utanför sovrummet o.s.v.
- Vad kostar en brandvarnare? En brandvarnare kostar mellan 50 och 550 kronor beroende på typ.
- En vanlig batteridriven brandvarnare kostar med batteri mellan 50 och 100 kronor.
- Vissa firmor erbjuder dessutom montering av brandvarnarna.
Kostnaderna för detta, inklusive brandvarnare och batteri, ligger mellan 250 och 350 kronor per monterad brandvarnare, beroende på antalet brandvarnare som skall monteras. Hur många år fungerar en brandvarnare? Det finns tyvärr inget “bäst-före-datum”.
Om en brandvarnare dammas regelbundet, dvs. runt en gång per år, behåller den sin funktion i minst 10-15 år. Om man har en batteridriven brandvarnare ska funktionen på dessa provas med jämna mellanrum. Våra allmänna rekommendationer är att man dels kontrollerar funktion och batteri en gång varje år, dels att man använda litiumbatterier – som har en betydligt längre livstid än vanliga batterier.
Är brandvarnare radioaktiva? De flesta brandvarnare innehåller en liten mängd radioaktivt material. Den mängden är dock så liten att den inte innebär någon hälsofara. Kasserade rökdetektorer och brandvarnare räknas som elavfall och farligt avfall. Skall sorteras ut och hanteras skilt från övrigt avfall.
- Vem ansvarar för att brandvarnaren fungerar? Det är fastighetsägarens ansvar att se till att lägenheterna utrustas med en fungerande brandvarnare (detta gäller i de kommuner där det finns en kommunalförordning som kräver brandvarnare i lägenheter).
- Därefter är det hyresgästen/den boende som ansvarar för att den fungerar.
Det är alltså den boendes ansvar att kontrollera att t.ex. batteriet i brandvarnaren fungerar. Vilken kan påföljden bli om kravet inte efterlevs? Hittas då ett bostadsbestånd där beslutet inte efterlevs, kan ett föreläggande om att kravet skall efterlevas läggas på fastighetsägaren.
Följs inte detta första föreläggande läggs ett nytt, nu förenat med ett vite. Vitets storlek bestäms så att det är större än kostnaden för att inmontera brandvarnare i lägenheterna. Med andra ord blir det billigare att montera in brandvarnare direkt. Räddningstjänsten brukar stötta fastighetsägarna med information till de boende, dels i form av tryckt material, dels i form av informationsträffar.
De brandvarnare som monteras av fastighetsägaren tillhör fastigheten. Om hyresgästen tagit med sig brandvarnaren vid flytt kontrolleras lämpligen vid avflyttningsbesiktningen. Vilken handbrandsläckare ska man välja? Den svenska standarden för handbrandsläckare är en gemensam europeisk standard.
- För dig som ska köpa ny släckare innebär det att du bör känna till vad de olika benämningarna och klasserna innebär, så att du kan göra rätt val.
- Så väljer du släckmedel A-släckare kan användas i normala bostads- och kontorsmiljöer och produktions- och lagerlokaler inom industrin där det framförallt finns trä, papper och textilier.
A-släckare innehåller vatten, skum eller pulver. B-släckmedel ska användas i miljöer där brandfarlig vara hanteras, till exempel bilverkstäder, bensinstationer, färgförråd, laboratorier och panncentraler. B-släckmedel krävs också för många plastmaterial i vår hemmiljö.
- B-släckare innehåller skum, pulver eller koldioxid.
- C-släckmedel ska användas i miljöer där risk för gasbrand finns, till exempel i panncentraler med naturgas och industri med gasolhantering.
- C-släckare innehåller pulver.
- Tidigare fanns också E-beteckningen.
- Den talade om att släckaren kunde användas mot strömförande elanläggningar.
Denna beteckning är borttagen och ersatt med information på släckaren. Handbrandsläckare i hemmet bör minst vara klassad i A och B. Nytt är att många vatten- och skumsläckare kommer att kunna godkännas för användning mot brand i elanläggningar under 1000 V.
Pulver- och skumsläckarna är de bästa allroundsläckarna. Pulversläckarna är att föredra av rent släcktekniska skäl. De har mycket släckeffektivitet per kg släckmedel och är relativt lätta att använda även för en ovan användare. Pulversläckaren är relativt underhållsfri. Skumsläckare kräver regelbunden omladdning.
Så väljer du storlek För hemmet, villan, fritidshuset och kontoret rekommenderas en pulversläckare på minst 6 kg och lägsta effektivitetsklass 43A 233BC. Släckaren ska vara certifierad av SBSC, DNV eller annat SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan. Så gör du med din gamla släckare En släckare behöver kontrolleras och underhållas regelbundet.
- Titta till släckaren varje månad och kontrollera att den fortfarande är laddad och att den inte har några skador.
- En pulversläckare bör lämnas in för omladdning efter 10 år.
- Hur förebygger jag brand i vitvaror och elektronik? Kortslutningar – eller andra bakomliggande orsaker till bränder i vitvaror och elektronik – kan vara svåra att upptäcka för en lekman.
Man kan dock vidta vissa mått och steg och förebygga att detta händer genom att:
Kontrollera el-utrustningen i hemmet. Se till att kontakter inte glappar och att sladdar inte är i kläm. Åtgärda blinkande lysrör. Dra ur kontakten när man använt kaffekokare och brödrost. Se till att TV:n står fritt. Ställ absolut inte levande ljus på den. TV:n ska alltid slås av med knappen på apparaten. Använd endast torktumlare, disk-och tvättmaskin när man är hemma och vaken.
Om det börjar brinna i en elektrisk apparat ska man alltid dra ut kontakten först. Därefter ska man hälla vatten på apparaten och om möjligt försöka ta ut den i det fria. Hur förebygger man och vad gör man vid brand i kök? Många bostadsbränder börjar i köket.
- En av de vanligaste brandorsakerna är torrkokning.
- Fett eller oljor börjar brinna när temperaturen blir hög.
- Man bör göra det till en vana att aldrig lämna något kokande på spisen när man går ut från köket.
- Om brand uppstår i en kastrull ska man flytta kastrullen från spisplattan och kväva elden med ett grytlock.
Häll inte vatten i kastrullen om det är fett eller olja som brinner. Vattnet förångas med följd att det blir en häftig reaktion som sprider elden och kan ge svåra brännskador. Det är viktigt att regelbundet rengöra filtret i spisfläktar. Börjar det brinna i en kastrull kan elden sprida sig och då antända fettet i spisfläkten.
Vi rekommenderar även att man installerar timer till spis och exempelvis kaffekokare. Timern bryter efter en viss tid strömmen och minimerar på så sätt risken för brand. Hur skall vi placera containrar t.ex. vid renoveringsarbeten? Dessa Råd och anvisningar beskriver tolkningen av tillämpliga lagar och regelverk som rör placering av containrar enligt Lag om skydd mot olyckor SFS 2003:778.
Containrar avsedda för avfallsförvaring är ofta utsatta för anlagda bränder. Dessa är ofta placerade nära byggnader och risken är därför stor för brandspridning till byggnaderna. Det är viktigt att man vid utplacering tar hänsyn till såväl brandsäkerheten samt räddningstjänstens framkomlighet.
Dessa råd och anvisningar är en tolkning av tillämpliga lagar och regelverk som rör placering av containrar. Allmänt Det finns idag både öppna och täckta containrar. Säkerhetsåtgärderna skiljer sig åt beroende på vilken typ det är och om de är försedda med lås eller inte. Med öppen container avses containrar som helt saknar lock eller har lock utförda i brännbart material.
Med täckt container avses containrar som är utförda helt i obrännbart material samt är försedda med lås eller annan anordning som förhindrar tillträde för obehöriga. Om de har lock som inte är försedda med lås eller dylikt anses de vara öppna. Placering Containrar skall oavsett typ placeras på sådant sätt att räddningstjänstens framkomlighet inte begränsas vid en räddningsinsats.
- Placering på så kallade räddningsvägar får ej ske.
- Observera att försäkringsbolag kan ha kompletterande krav avseende placeringen.
- Öppen container Öppen container får ej ställas närmare byggnad än sex meter.
- Samma avstånd gäller mot utskjutande tak (exempelvis tak över lastbryggor).
- Täckt container För täckta containrar finns ej några krav på avstånd.
Öppna samt täckta med öppna luckor kan under dagtid placeras på samma sätt som täckta under förutsättning att de är under uppsikt. Efter arbetsdagens slut skall luckorna stängas (om öppen container, flyttas eller tömmas på brännbart material). Avsteg Om man kan visa att risk för brandspridning ej förekommer eller att avstånd enligt ovan kan minskas, får avsteg göras.
- Öppen container kan till exempel placeras intill obrännbar fasad såvida byggnaden i övrigt är utformad så att brandspridning via fönster, takfot, ventilationsintag eller dylikt inte kan ske.
- Lagar och regelverk Lag om skydd mot olyckor SFS 2003:778 Vad gör vi om det börja brinna i trapphuset? Flerfamiljshus drabbas emellanåt av anlagda bränder i trapphus och soprum.
Som fastighetsägare och tillsammans med de boende kan du själv minska risken för att detta ska uppstå.
Förvara inte brännbart material som exempelvis möbler, tidningspapper eller annat skräp i trapphuset, källaren eller andra liknande utrymmen. Se till att dörrarna till vind, källare och garage alltid hålls låsta.
Om det ändå skulle börja brinna finns det några regler man ska följa:
Gå aldrig ut i ett trapphus som är rökfyllt. Stanna kvar i lägenheten, ring SOS-alarm på 112 och invänta hjälp. Om det kommer in rök genom dörrspringor eller ventilation, täta med blöta handdukar eller med tejp. Lägenheter är normalt byggda för att stå emot branden i ca 60 minuter och är därför en säker plats. Behöver du evakueras gör vi på räddningstjänsten det.
Hur lång tid tar det att sanera efter brand?
Brandsanering i Stockholm – FAQ – Det finns olika metoder för att sanera efter brand, allt från mindre skador som kräver rengöring och desinfektion, till större skador som kräver mer omfattande åtgärder. Syftet med brandsanering är alltid att återställa fastigheten eller anläggningen till dess ursprungliga skick.
Det finns olika faktorer som påverkar priset för en brandsanering, allt från storleken på den brandutsatta ytan till svårighetsgraden av saneringsarbetet. Generellt sett är det svårt att sätta ett exakt pris på en brandsanering, utan detta måste bedömas i varje enskilt fall. Tiden för en brandsanering beror på omfattningen av skadan samt valet av saneringsmetod.
En mindre skada som kräver en grundlig rengöring och desinfektion kan ofta saneras på några dagar, medan en större skada som kräver mer omfattande åtgärder kan ta flera veckor eller till och med månader att sanera.
Visa hela svaret
Hur lång tid tar det för röklukt att försvinna?
Luktborttagare mot röklukt i: –
TextilHemma eller i stugan.MöblerFå bort röklukt från golv,tak och väggar.Få bort röklukt i bil eller husvagn.Få bort röklukt efter brand eller olyckaFå bort röklukt från tobak eller cigaretterTa bort röklukt från alla ytor/material som blivit en källa till dålig lukt.
röklukt från brand eller cigaretter tas enkelt bort med vår luktspray eller luktborttagare När man känner röklukt bör man rensa, Hur sanerar man röklukt? sanera röklukt Röklukt är idag ett stort problem i våra liv, röklukt finns i bilar, hus, lägenheter, på kläder, i ventilationer, på möbler som till exempel på skinnsoffa, kakelugn.
Visa hela svaret
Hur långt kan brandrök lukta?
De är rösterna bakom 113 13 Vid större händelser som stormar, bränder och giftiga utsläpp ökar trycket på SOS-operatörerna på nödnumret 112. På YouCall i Piteå jobbar operatörerna på informationsnumret 113 13 med att avlasta 112 genom att ge information och råd till de som inte är nödställda.
- Det är tisdag förmiddag.
- I 113 13-rummet på YouCall i Piteå står skrivbordsstolarna tomma.
- TV-skärmarna för omvärldsbevakning är avstängda och persiennerna på fönsterna mot älven är neddragna.
- En vanlig dag, som denna, sitter operatörerna utspridda på kontorets ordinarie platser och varvar de 20 till 50 inkommande samtalen på 113 13 med andra myndighetsuppdrag.
Annat var det i somras när bränderna rasade runt om i Sverige. – När det brann som mest i både Trängslet och runt Ljusdal hade vi uppåt 1 000 samtal om dagen, säger Patrik Persson, back office-ansvarig för 113 13 på Youcall. På YouCall bemannades snabbt 113 13-rummet upp och som mest satt de 10 personer explicit med 113 13-samtal.
- De flesta samtalen handlade om människor som kände lukten av brandrök.
- Änner man en generell röklukt är det helt rätt att ringa in till oss.
- Då kan vi genom SOS-kartan och vindriktning se om röken kommer från någon brand i närheten.
- Rök kan färdas 20,30 eller 40 mil.
- Ser man en kraftig rökpelare eller eldslågor då ska man ringa 112, säger Patrik Persson.
All information som 113 13 förmedlar kommer från verifierade källor. För att hela tiden ha den senaste informationen under bränderna deltog Patrik Persson i samverkanskonferenser med alla berörda myndigheter och organisationer som räddningstjänsten, MSB, kommuner och försvaret.
Youcall, som till 80 procent ägs av SOS Alarm, har 75 anställda i Piteå. Alla operatörer är utbildade att ta emot 113 13-samtal. Operatören Roger Jönsson, som arbetat på YouCall sedan 2004, jobbade också under sommarens bränder. Han trivs bra med att kunna stötta och informera människor som ringer in. Särskilt nattetid.
– På natten hörs inget på radion och alla grannarna sover. Då känns det bra att kunna hjälpa folk att känna sig trygga. På 113 13 behöver vi inte stressa. Det är inte på liv och död. Hos oss får det vara lite lugnare, speciellt om någon är rädd och mest behöver någon att prata med, säger Roger Jönsson.
- Innan 113 13-numret aktiverades 2013 tog SOS Alarm även emot dessa samtal, med förlängda svarstider för de som var i verklig nöd som följd.
- Nu tar Mona Engström, projektledare för 113 13 på YouCall, och hennes kollegor emot alla samtal som kommer till 113 13.
- Det är ett utmanande uppdrag och man vet aldrig vad som kommer.
Det som är viktigast med 113 13 är att särskilja de som behöver hjälp mot de som behöver information. Deras samtal får inte stå i vägen, säger Mona Engström. Text och foto: Erik Ardelius : De är rösterna bakom 113 13
Visa hela svaret