Hur Får Man Bort Lim Från Kläder?

Hur Får Man Bort Lim Från Kläder
Borttagning av lim

  1. Låt limmet torka helt.
  2. Skrapa bort så mycket lim som möjligt utan att skada tyget.
  3. Blötlägg plagget i kallt vatten över natten.
  4. Skrubba försiktigt limfläcken med flytande tvättmedel, vi rekommenderar Via Color flytande.
  5. Tvätta plagget i tvättmaskinen enligt tvättråden.

Visa hela svaret

Hur får man bort torkat lim?

Anaeroba lim – Anaeroba lim kan, som nämnts ovan, vara framtagna just för demontering. Detta genom att de har en låg styrka så att det är enkelt att mekaniskt ta loss. Ett vanligt exempel är för gänglåsning eller gängtätning där limmet tätar och håller bra för exempelvis vibrationer men det bara är att med lite kraft (skiftnyckel) skruva loss skruven.

  1. Anaeroba packningar är ofta lite mjukare och brukar också gå att ta isär relativt enkelt genom att använda en platt skruvmejsel och bända isär delarna.
  2. Andra anaeroba lim är menade att sitta permanent och har en väldigt hög styrka.
  3. I dessa fall behöver du ta till värme eller kemikalier (se till att dina delar tål dessa!).

Genom att stoppa in delarna i en ugn eller använda en blåslampa för att värma limmet så blir fogen svagare. Försök då att bryta isär delarna medan fogen fortfarande är varm – använd värmeskyddande handskar! Tänk på att styrkan kommer tillbaka igen när fogen svalnar.

När du väl tagit isär delarna kan du ha kvar limrester. Dessa bör du ta bort innan du limmar igen. Prova att skrubba loss det med en metallborste till exempel. Är det svårt att få loss kan lösningsmedel som aceton eller metylenklorid hjälpa. Går det fortfarande inte att få bort limmet så kan du blötlägga hela den limmade detaljen i lösningsmedel över natten.

Var försiktig och se till att allt lösningsmedel avdunstat innan du värmer på fogen. En annan sak att tänka på vid användning av anaeroba lim är att även ett anaerobt lim med låg styrka kan ge en väldigt hög fogstyrka om det är stora ytor som limmats.
Visa hela svaret

Hur blir man av med superlim?

Hur löser du superlim på plastdelar? – I vardagen används limkompositioner oftast för att ansluta flera plastdelar, men obehagliga fläckar kan förstöra produktens utseende avsevärt. Frågan om hur man löser vidhäftningsmomentet kan också uppstå med upprepad nedbrytning och behovet av ytterligare bindning. Följande produkter hjälper dig att ta bort lim från plast:

En nyligen spilld droppe som inte hade tid att härda kan tas bort med en trasa eller svamp. Torka av ytan med ett avfettningsmedel efter borttagning. En torkad fläck från superlim kan tas bort med en bomullsdyna fuktad med aceton. Men det är värt att notera att efter en sådan borttagning kan specifika spår förbli på plasten. För att hantera problemet hjälper dimetylsulfoxid som säljs på apotek, som inte har någon färg och har en mer skonsam effekt på plast än aggressiva kemiska lösningsmedel.

till innehåll ↑
Visa hela svaret

Kan man få bort Nagellim från kläder?

Hur får man bort nagellack från kläder som kan maskintvättas? – Att ta bort nagellack från kläder som kan tvättas i tvättmaskin är enklare och mer okomplicerat jämfört med plagg som bara tål kemtvätt. Inte minst eftersom du alltid kan ge dig i kast med fläcken på egen hand. Plagg av följande material går oftast att köra hemma i tvättmaskinen: The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes

  • Bomull
  • Nylon
  • Polyester
  • Linne

Om ditt plagg är av något av dessa material, och om tvättråden tillåter, gör så här för att få bort nagellacksfläcken:

  1. Ta försiktigt bort allt överflödigt torkat nagellack med ett trubbigt verktyg.
  2. Använd ett nagellackborttagningsmedel med aceton i för att lösa upp fläcken. Testa dock alltid medlet på en liten, diskret del av plagget först för att kontrollera så att tygets färg inte släpper eller påverkas av medlet.
  3. Blöt en trasa eller en bomullstuss med medlet och badda sedan på fläcken. Var inte för hårdhänt, då riskerar du att skada tyget.
  4. Om fläcken inte går bort så prova att använda en ny trasa eller bomullstuss och upprepa processen.
  5. Tvätta därefter plagget i tvättmaskinen. Använd ett bra tvättmedel, till exempel Via tvättkapslar Color,

Om fläckarna inte försvinner efter flera försök med den har behandlingen återstår inget annat än att ta plagget till kemtvätt.
Visa hela svaret

Vad löser gammalt kontaktlim?

Re: Ta bort gammalt kontaktlim? – Inlägg av Minne » tor 29 mar 2012, 21:46 Det beror lite på varifrån du vill avlägsna limmet. Är det från ett glasfiberlaminat i en båt? : – försök försiktigt med aceton. Acetonet löser upp limmet. Men glöm inte att ha kolfiltermask på dig hela tiden.

  • OBS ! Tyvärr så löser acetonet också upp plasten i glasfiberlaminatet så det är inte så bra.
  • Stor brandfara! – försök med xylen.
  • Glöm inte masken.
  • Inte lika illa för plastlaminatet.
  • Försök med T-röd.
  • Dito om masken.
  • Lacknafta brukar inte gå så bra – skrapa sedan loss med sikkeljärn eller Sandvik skrapa.

Eller med tygbit el. dyl. Det blir ofta en klibbig gegga av limmet. – om inget lyckas så skrapa och slipa såsom T föreslår. Lycka till Minne Anders S Diamantmedlem Inlägg: 11609 Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23 Ort: Sandö hamn (Onsala)
Visa hela svaret

Är det farligt att få i sig superlim?

Träffyta för direktlänk till innehåll Snabbhärdande lim eller superlim innehåller så kallade cyanoakrylater. Lim som används för att sätta fast lösnaglar och vid fransförlängning är ofta av den här typen. De kan snabbt limma ihop fingrar, läppar och ögonlock m.m.
Visa hela svaret

Är superlim vattentåligt?

Värmetåligt universallim – Artikelnr: 53366

Tål värme, vatten och stötar

Starkt universallim som limmar och tätar de flesta material. Tål vatten, slag och stötar samt temperaturer från -30 °C till 120 °C. Mängd: 20 g.
Visa hela svaret

Vad är superlim gjort av?

Superlim – Enkomponentlim baserat på cyanoakrylat marknadsförs ofta som “superlim” (även “sekundlim” eller “snabblim”). Limmet är mycket lättflytande och härdar snabbt, särskilt då det ligger i ett tunt skikt mellan två sammanpressade ytor. Hållfastheten är hög, men förmågan att fylla ut ojämnheter i de sammanlimmade ytorna är dålig.

  1. Denna egenskap gör dock att en limfog mellan ytor med god passform blir nästan osynlig.
  2. Med hjälp av tillsatsämnen kan limmet både göras trögflytande och utfyllande.
  3. Superlim fäster bra på de flesta hårda material samt på vissa mjuka material, till exempel mellan fingrar.
  4. Superlim som inte härdat färdigt kan lösas med aceton,

Superlim har även börjat användas inom medicin för att försluta mindre sår i stället för att sy till exempel Epiglu sårlim,
Visa hela svaret

Hur får man bort Mattejp?

14 TIPS: Så får du bort fastlimmade saker

Mattejp Spegel monterad med silikon Etiketter på saker av trä och metall Vanlig tapet Limkuddar Monteringslim Kontaktlim Fastbränd maskeringstejp Matta på golv eller i trappa Silikonfogar i badrummet Kakel/klinker på golv eller i trappa Tätningslister Trälim på möbler

Värm upp tejpen lätt med en hårtork eller försiktigt med hetluftspistol. Värmen kan mjukgöra limmet så mycket att tejpen kan dras av. Om det fortfarande finns limrester på golvet kan de tas bort med kemiskt ren bensin. Om tejpen har etsat sig fast och limmet är hårt som sten blir det nödvändigt att slipa bort både tejp- och limrester.

  • Det går också bra med en skrapa eller sickling.
  • Speglar brukar limmas fast med monteringslim, sättlim eller silikon och då kan det bli svårt att få bort en spegel utan att den går sönder.
  • Tvinna 4-5 tunna ståltrådar till en vajer och dra denna bakom spegeln så att limklickarna “sågas” av.
  • Be en medhjälpare hålla spegeln.

Rester tas bort med skrapa och varmluftspistol. Du behöver en varm- eller hetluftspistol som du värmer etiketten med medan du försiktigt drar loss den. Värm försiktigt för etiketten ska endast värmas upp så mycket att limmet blir mjukt. Den får inte börja brinna och du får inte skada ytan under etiketten.

  1. Du kan göra på samma sätt när du tar bort etiketter från fönster.
  2. Men då måste det vara minst 15 grader varmt utomhus för annars kan rutan spricka när du blåser värme på den.
  3. De sista limresterna tas bort med lite lacknafta.
  4. Det finns olika sätt att ta bort tapeter på och vilken metod som är bäst beror på hur hårt tapeten sitter fast och på vilket underlag.

Ibland kan tapeten dras loss i stora sjok och resten tas med en tapetskrapa som har rätt brett blad. Ibland tvingas du ta den tuffa behandlingen genom att först ritsa tapeten och sedan använda ett klisterlösande medel eller en tapetångmaskin (som du kan hyra).

Tapetångaren kan inte alltid användas på gipsväggar där det ofta är bättre att använda tapetupplösare eller att du i värsta fall måste fullspackla väggen och måla eller tapetsera på nytt. Tapetångaren ska hållas rätt länge mot väggen innan tapeten kan lossas med en spackel. De är fantastiskt bra när du ska hänga upp affischer, foton och idolporträtt på dina väggar, men de kan sedan vara svåra att få bort när affischen ska flyttas eller du har fått ny idol.

Värm kudden med hårtork eller varmluftspistol tills du kan dra loss den. Sitter det kvar lite lim kan det ofta gnuggas bort. Använd inte lösningsmedel om du inte har tänkt att måla hela väggen efteråt. Om du har satt upp socklarna med monteringslim så kan du inte göra annat än att sticka ner en kofot bakom sockeln och pressa bort sockeln.

Men skär först längs kanterna med hobbykniv så att tapeten inte följer med. Tänk på att skydda väggen genom att lägga en kloss bakom kofoten. Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan. Kontaktlim är både klibbigt och jobbigt att ta bort. Det bästa är att värma upp limmet med hårtork eller försiktigt med varmluftspistol.

Därefter skrapas limmet bort med en spackel. Sitter limmet på något som tål lösningsmedel som xylen eller cellulosaförtunning fuktar du en trasa med medlet och gnuggar bort limmet. Vänd hela tiden trasan för annars smetar du bara ut limmet. Om du låter maskeringstejp sitta för länge bränns eller etsas den fast och sedan är det ibland hopplöst att få bort den.

  • Då måste du ta fram hårtorken eller varmluftspistolen och värma försiktigt tills limmet mjukas upp och släpper.
  • De sista limresterna kan tas bort med t.ex.
  • Kemiskt ren bensin eller lampolja.
  • Den senare löser inte upp färg.
  • Om tejpen har bränts fast ordentligt på glas tar du en rakbladsskrapa och lossar den med.

På träytor måste du nog slipa bort tejpen med mellangrovt slippapper. Man tror ofta att det är lätt att rycka bort en gammal heltäckande matta som har limmats fast. Jo, mattan lossnar men i regel sitter skumbaksidan kvar och den ska tas loss för hand med en spackel.

  • De sista resterna tas med lampolja och en trasa.
  • I annat fall återstår inget annat än att slipa golvet med grovt slippapper.
  • Silikonfogarna i badrummet håller inte i evighet och då ska du skära bort den gamla fogen med hobbykniv.
  • Skär inte för djupt för då skadar du tätskiktet bakom fogen.
  • Skär hellre loss lager efter lager tills du närmar dig tätskiktet.

De sista resterna av silikonfogen tas bort med aceton eller silikonupplösare som penslas på. Torka rent med en trasa. Tänk på att silikonlösaren kan lösa upp tätskiktet om detta är vätskebaserat. Först knackar du loss så många plattor du kan med hammare och mejsel.

Det brukar gå lätt. Envetna plattor och bitar av plattor kan kräva en omgång med vinkelslipen. Kakelfixet kan tas bort på många sätt beroende på typen av fix. Innehåller kakelfixet cement använder du hammare och mejsel eller också slipar du bor resterna med diamantslipskål. Om kakelfixet är syntetiskt (känns som gummi) kan du med fördel använda varmluftspistol och spackel.

You might be interested:  Hur Gör Man Tryck På Kläder Hemma?

Om du har tänkt sätta upp nytt kakel är det inte så noga med att få bort allt cementbaserat fix, men om du ska fullspackla och måla ska väggen slipas ren. Linoleum kan hålla i minst 100 år, bokstavligen talat. Men så snart den har legat i 2030 år så ligger den fast som om den vore fastsvetsad fast.

Du bör överväga att hyra en mattstripper (en maskinell golvskrapa) som kan skära loss linoleumen och det mesta av det gamla limmet. Därefter måste golvet slipas med golvslipmaskin för att man ska kunna få bort de sista resterna av limmet innan golvet färdigbehandlas. Självhäftande tätningslister av gummi och plast ska bytas ut då och då.

Men när du ska det får du problem med att få limmet att släppa helt. Prova först knepet med att värma med hårtork eller varmluftspistol samtidigt som du drar lätt i listen. Om det inte fungerar drar du loss listen och limresterna tas bort med lösningsmedel eller rent av med slippapper.

Ska helst tas bort med stämjärn, slippapper, skrapa eller ett sågblad. Lim i plugghål kan borras bort men borra inte upp hålet större än dina pluggar. Har du limmat med gammaldags varmlim kan du också mjuka upp limmet med varmluftspistol. SPACKEL Ska vara trubbig så att den inte skär sig in i det som skrapas bort.

TAPETSKRAPA Skär loss tapeten i stora sjok. Med den kan du verkligen ta i. GLASSKRAPA En skrapa av metall, trä eller plast med ett rakbladsvasst knivblad. TAPETÅNGARE Mjukar upp tejpen och tapetklistret så att resterna kan skrapas bort. Ritsa gärna tapeten först.

LACKFRÄS Perfekt när du ska ta bort limrester från planstegen i en trappa. EXCENTERSLIP Slipar bort hårda limrester. Börja med grovt slippapper. MATTSTRIPPER River bort en hellimmad heltäckningsmatta i bitar. Hyrs i mattaffärer. XYLEN Starkt och fränt lösningsmedel. Använd handskar, skyddsglasögon och halvmask.

VARMLUFTSPISTOL Mjukar upp lim så att det kan skrapas bort. Se upp med glas och brännbara ytor. KOFOT Används för att bryta loss saker som satts fast med monteringslim. Text: Sus Falch Foto: Sus Flach, Shutterstock m.fl. : 14 TIPS: Så får du bort fastlimmade saker
Visa hela svaret

Kan man ta bort lim med lacknafta?

Hur får man bort dubbelhäftande tejp och limrester? – Sidan 1 26 maj 2015 · 31 Inlägg Hej!Har plockat bort dörrlisterna på min Lupo då jag tycker det ser bra mycket fräschare ut utan.Problemet med detta är då alltså att det sitter fast massa gammal dubbelhäftande tejp och under det lim.

  • Uppskattar alla tips jag kan få!
  • EDIT: Jag menar såklart listerna som sitter på utsida dörr. “Stötlister”
  • Senast redigerat av BigLars (26 maj 2015)

26 maj 2015 · 4 974 Inlägg Brukar ta en ren microfiberduk och dränka i bromsrengöring. Sen håller man den i mot kommer och fuktar det ett tag sen är det oftast bara att torka av den fuktade delen. Sen är det bara att upprepa.26 maj 2015 · 1 853 Inlägg

  1. Jag brukar göra som fast med
  2. /mvh soyd

26 maj 2015 · 4 981 Inlägg Hej!Lacknafta! Du behöver inte vara orolig, Färgen löses inte upp av lacknafta. Även aceton kan användas om du inte gnider för hårt men lacknafta är bättre att ta bort limrester med.26 maj 2015 · 31 Inlägg Tack för svaren så länge!Ja själva limmet som blir kvar efter att tejpen åkt bort får jag bort ganska lätt. Får du plats och kommer åt med en trissa så köp den på bilden. Finns på Biltema, funkar hur bra som helst 2 juni 2015 · 31 Inlägg Testade mer eller mindre allt förutom lacknafta (tur nog då tidigare ägare verkar slarvat med klarlack chansar jag på då röd färg fastnade på papper och mikrofiberdukar) och ingenting fungerade på just själva tejpen.
Visa hela svaret

Hur får man bort märken efter plåster?

Arbeta i stället in lite babyolja eller matolja i häftämnet för att få plåstret att släppa från huden. Alternativt kan du använda is i en handduk, i fem minuter eller kortare. Isen gör häftämnet skört och kan få det att släppa.
Visa hela svaret

Hur får man bort Lösnagel lim?

Hur tar man bort nagellim från huden? – En av de mest frustrerande sakerna med att applicera lösnaglar är när nagellimmet fastnar på din hud. Det kan vara svårt att ta bort och kan till och med orsaka irritation. Men oroa dig inte, det finns några enkla tekniker du kan använda för att bli av med nagellim från din hud.

  1. Det första steget är att blötlägga det drabbade området i varmt vatten i några minuter.
  2. Detta kommer att hjälpa till att lossa limmet på pressarna och göra det lättare att ta bort.
  3. Använd sedan en bomullsrondell, bomullstuss eller Q-tip doppad i Nagellacks bortagning att försiktigt skrubba bort limmet.

Se till att använda remover som innehåller aceton, eftersom detta kommer att vara mest effektivt. Om du upptäcker att påpressningsnagellimmet fortfarande är envis kan du prova att använda en pimpsten eller smärgelskiva för att försiktigt skrapa bort det. Hur Får Man Bort Lim Från Kläder
Visa hela svaret

Vad löser Nagellim?

Sedan gör man samma process som med vanliga lösnaglar i plast, man blöter ner pads eller bomull med lösnagelremover eller vanlig aceton och låter det sitta i minst 30 minuter för att verkligen mjuka upp lim och lösnagel.
Visa hela svaret

Hur tar man bort lim från mattor?

Ta bort pyssellim – Om dina barn har spillt pyssellim på din älskade matta är det första du kan göra att ta bort så mycket som möjligt med hjälp av en torkduk eller trasa. Även om limmet har torkat bör du försöka ta bort så mycket överskottslim du bara kan.

För torkat lim rekommenderar vi dock att du använder en handduk med lite varmt vatten så att limmet kan mjukna lätt. Efter detta kan du antingen använda ättika, diskmedel eller WD-40 för att ta bort hela fläcken som om den aldrig existerat. Oavsett vilken lösning du använder, se till att du gör det rikligt.

Diskmedel och ättika behöver du hälla upp i en skål, men WD-40 kan du applicera direkt. Prova dock en mindre, lite diskret yta av mattan först för att säkerställa att produkten inte missfärgar mattan el. dyl. Låt lösningen sitta i ca 15 minuter innan du försiktigt börjar skrubba.
Visa hela svaret

Hur får man bort 3m lim?

Hur få bort rester av dubbelhäftande tape och lim från lacken? – Sidan 1 8 april 2008 · 375 Inlägg När jag köpte bilen hade någon klåpare satt dit såna där fejkade luftintag modell ful.Och som om inte den dubbelhäftande tapen som redan sitter på såna räckte så har man kladdat på lite lim också.Rev bort skiten igår men som ni kanske förstår så är det en hel del rester kvar.

Hur ska jag få bort det utan att förstöra lacken på något sätt? Varmluftspistol i all ära men det blir ändå bara småbitar man får loss så då har jag å göra i 2 veckor Nossebro 8 april 2008 · 21 Inlägg kör med lite varmluft och sen tar du lite T-röd på ett papper och gnuggar lite. Bilar utan turbo är ingen bil 😛 8 april 2008 · 375 Inlägg Ingen risk att den blir matt då då? Stolt pappa 8 april 2008 · 161 Inlägg Jag vet det låter vansinnigt, men jag kör med gasbrännare.

Värmer på lite snabbt, skrapar med gummispatel, värmer lite till. När man kommit ner till bara limresterna från tejpen fortsätter jag värma på försiktigt (kort tid) och gnuggar med kraftigt uppsugande trasa. Tar en liten stund, men det funkar. Värm bara inte längre än nödvändigt.

  1. Stolt pappa 8 april 2008 · 161 Inlägg Skulle lacken bli matt kör man på med vax.8 april 2008 · 375 Inlägg Corvair65 skrev: Jag vet det låter vansinnigt, men jag kör med gasbrännare.
  2. Ja usch det låter hemskt Tur jag inte har nån sån för då hade jag nog definitivt förstört lacken 8 april 2008 · 780 Inlägg är du säker på att hantera rakblad så sätt lite maskeringstejp ute i kanterna och sen lägger du iprincip rakbladet mot lacken och skär bort skiten sen avslutar du med t-röd på polerpapper (torkpapper som man kan köpa till bilen i rulle).kanske verkar helt idiotiskt men det funkar bra o blir inga märken om du bara gör rätt.

One Man Clan 8 april 2008 · 4 286 Inlägg att använda papper e dumt.papper av lite grövre modell brukar repa äckligt mycke.har man känslig färg och e rädd om bilen så gör man inte de.trasa i så fall. de finns att köpa gummipuckar (de är som suddigummi) som man sätter på tex borrmaskinen och kör.de blir lite värme och dom bränner inte lacken utan ju hårdare du kör ju snabbare försvinner pucken bara men lacken e lika fin,dessa brukar riva bort de mesta har använt dom väldigt många gånger för att ta bort gummi/lim som gamla dörrrlister har suttit med,funkar till gamla emblem också 8 april 2008 · 375 Inlägg Xuri skrev: de finns att köpa gummipuckar (de är som suddigummi) som man sätter på tex borrmaskinen och kör.de blir lite värme och dom bränner inte lacken utan ju hårdare du kör ju snabbare försvinner pucken bara men lacken e lika fin,dessa brukar riva bort de mesta har använt dom väldigt många gånger för att ta bort gummi/lim som gamla dörrrlister har suttit med,funkar till gamla emblem också Låter som en intressant grej.

Får kolla på micro eller Mekonomen om dom har sån annars får det bli t-röd då.Rakblad provade jag lite men vågade inte gå så nära som det skulle behövas.3 maj 2008 · 2 Inlägg Någon som vet vart man kan köpa dessa gummi puckar som det talas om? Yrkesförare 3 maj 2008 · 1 073 Inlägg Säger bara en sak: Biltemas “Label off”Jag använde det vid emblemrensning och det är jäkligt effektivt 3 maj 2008 · 672 Inlägg Damn Smiler did you just smile? Hell yeah i did =) /Thomas.

född blåvit 3 maj 2008 · 624 Inlägg vanlig cleaner/lackrengöring funkar guld, kan användas på hela bilen också.4 maj 2008 · 12 Inlägg Avfettning på en frotéhandduk och gnugga lite, tär på ev. vax men man kan väl vaxa om bilen Annars är väl det bästa att polera av det med rubbing.

www.kudoz.se 5 maj 2008 · 3 802 Inlägg som någon tidigare sa: Label off från biltema eller en vanlig limborttagare så får du bort det 6 maj 2008 · 9 Inlägg på mitt gamla jobb där jag pysslade med bildekor/solfilm så blev det ju en del demontering utav gammal vinyl, då hade vi nåt medel som vi kallade citrus spray (tror tillome det hette så, doh) det var iaf sjukt effektivt och luktade skonsamt mot lacken 7 maj 2008 · 1 327 Inlägg Thinner är ganska effektivt.

Även avfettning, t-röd och acceton. Bara man använder det med lite försiktighet så går det fint.7 maj 2008 · 1 585 Inlägg Label off från biltema funkar skit bra:) 7 maj 2008 · 1 752 Inlägg Om limmet o det har fått vara “öppet” ett tag då? Dvs att det har blivit lite skit o grejjer i det o det sitter som f*n Har hört nått om nån gummisak man kan sätta på borrmaskinen o köra lite med den så ska det försvinna.stämmer det? O isånna fall vart finns dom o köpa? It´s not the speed that kills you, It´s Chuck Norris!
Visa hela svaret

Kan lim mögla?

Fukt och mikroorganismer i inomhusmiljöer – Hur Får Man Bort Lim Från Kläder Mögelsvampar finns överallt och vi andas in tusentals sporer varje dag. Det finns en normalflora både inne och ute, mängden sporer varierar dock lite över olika årstider. I slutet på sommaren och början på hösten frodas mögelsvamparna, då växter bryts ner.

Det är helt normalt och skapar inte ohälsa. I inomhusmiljön kan man stöta på många olika mikroorganismer, som till exempel bakterier, streptomyces (luktar jordkällare), amöba, kvalster, rötsvamp och mögelsvamp. Den här föreläsningen fokuseras på svamp och då finns det två grupper – jäst och hyfbildare (så kallad mögelsvamp).

“Torr skada är också en skada” Om vi inte pratar om normal variation och förekomst, så pratar vi mikrobiell skada. Mikrobiell skada är när mögelsvamp växer på material i en byggnad. Den kan vara aktiv (blöt), ibland luktar det, men det kan också vara en torr inaktiv skada.

  • Det är fortfarande en skada.
  • Man kan tänka sig en mumifierad kropp.
  • Den är torr, men finns ju fortfarande kvar.
  • Immunförsvaret bryr sig inte heller om ifall en mikrobiell skada är torkad, utan reagerar oavsett.
  • Mögel kan växa på allt – för inget material är sterilt” Fuktskadat material är oftast organiskt material, eftersom svampen behöver en kolkälla.
You might be interested:  Varför Tillverkas Alla Textilier Utomlands?

Exempel på sådant material kan vara papper, kartong, lim (ex. linoleummattor), trä, träfiberskivor, masonit, vattenbaserad färg, puts med cellulosaderivat och kolfiber. Det kan dock växa på allt, för inget material är sterilt. Det betyder att mögelpåväxt till och med kan förekomma på betong, kakel och sten.

  • Allt blir helt enkelt smutsigt över tid.
  • De flesta mögel-arter är doftfria” Det finns ca 300 000 arter av mögelsvampar.
  • De är väldigt olika varandra och har olika egenskaper.
  • Gemensamt är dock att de är helt beroende av fukt.
  • Är det torrt så växer det inte.
  • Ofta växer mögelsvampar inne i konstruktionen, då kondensationspunkten hamnar inne i väggen i vårt klimat och som följd av det sätt vi bygger hus på.

I andra länder med t.ex. medelhavsklimat ser man oftare mögelpåväxt på väggar och på ytor. Ibland luktar det, ibland luktar det inte. De flesta mögelarter är doftfria och luktar ingenting. Känner du en lukt, är det oftast något annat som luktar, så som kemikalier eller bakterier till exempel.

Man kan aldrig avfärda mögelproblem bara för att man inte känner någon lukt. Mögelsvampar producerar mögelgifter (mykotoxiner). Sporerna är svampens frön som faller ner på fuktigt material, hyfer växer ut och bildar ett stort nätverk som kallas mycel. I mycelet växer nya små hyfer upp som bildar nya sporer, som flyger iväg och landar på fuktigt material där det växer vidare.

Fläckborttagning som fungerar – Plus

När man räknar svampar så räknar man sporer. Men det frigörs också små partiklar – mykotoxiner, från svampkroppen eller mycelet. De partiklarna är upp till 400–500 gånger fler än sporerna. De är mycket mindre, mer lättflyktiga, håller sig i luften under längre tid och tränger längre ner i lungorna.

  • Det går inte kategorisera mögel baserat på färg – det finns inget som heter svartmögel” Det är först när svampen får sporer som den får färg.
  • Har man till exempel ätit bröd som smakar illa utan att det syns något, då har man sannolikt ätit mögel utan sporer.
  • Dagen efter kan brödet ha fått färg, det vill säga då har svampen fått sporer.

Mögel går dock inte att kategorisera baserat på färg. En svamp kan ha olika färger beroende på var den växer, hur mycket vatten det finns där och vad det finns i materialet den växer på. Det finns alltså inget som heter svartmögel. Hur Får Man Bort Lim Från Kläder Huvudprincip när det gäller spridning av mikroorganismer till inomhusmiljön: – Är det torrt växer det inte. – Mögel sprids med partiklar, skyddar man sig mot partiklar, skyddar man sig mot möglet. – Damm i sig är inte bra att andas in. “Torrt material dammar mer och sprider därför mer mögelgifter” Om en mögelskada torkar ökar partikelavgivningen från materialet.

  1. I takt med att skadan blir torrare ökar partikelavgivningen exponentiellt.
  2. Som när man tar in blommor och torkar.
  3. De blir torra och porösa och spricker upp väldigt lätt.
  4. Antalet partiklar ökar när materialet torkar, vilket är intressant när man ska sanera och hantera skadat material.
  5. Mykotoxiner är giftiga i väldigt liten mängd” Kännetecknande för mögelgifter – mykotoxiner, är att de är giftiga i väldigt liten mängd.

Forskning traditionellt handlar om sjukvård och livsmedelsindustri, motsvarande forskning saknas dock för inomhusmiljö. Vi vet dock att personer med gravt nedsatt immunförsvar är särskilt mottagliga. Där kan man hitta mögel i blodet och till och med påväxt i lungorna.

  1. Man kan inte jämföra mögel i inomhusmiljön med livsmedelsindustrins, då det är andra svampar och därmed andra mögelgifter.
  2. Svamparna producerar gifter, mykotoxiner, för att slippa konkurrens” Olika svampar i inomhusmiljön producerar lite olika mögelgifter, gifterna är ofta rätt så starka och dom är väldigt många.

En svamp kan producera många olika gifter och ett gift kan produceras av många olika svampar. Det vill säga det produceras väldigt många biologiskt aktiva ämnen vid en fuktskada. Konkurrens mellan olika svampar påverkar också och en svamp kan stänga av och på produktionen beroende på omgivningsfaktorer.

Varför de producerar gift beror på att de vill slippa konkurrens och på så sätt slå ut andra arter. De eliminerar på så sätt allt motstånd. När mikroorganismer försöker ha ihjäl andra bakterier kan det vara hjälpsamt (tänk antibiotika). Men när de försöker ha ihjäl svamp blir det problematiskt eftersom svamparnas celler liknar våra celler.

Det som är giftigt för svampens celler är också giftigt för våra celler. Detta gäller även saneringsmedel. “Ser man en skada i inomhusmiljön, kan man utgå från att det också finns gifter” Olika mögelgifter har olika toxiska effekter. En enda svamp kan producera 200–300 olika aktiva ämnen.

  1. Olika typer av toxiner ger olika effekt.
  2. Exempel på vilken sorts toxicitet ett ämne kan ha är – Cytotoxiska (dödar celler) – Neurotoxiska (slår mot nervceller) – Inflammationsinducerande och att de startar inflammatoriska processer – Cancerframkallande – Nefrotoxiska (slår mot njurarna) – Immunomodulerande (driver immunförsvaret i olika riktningar och petar i olika mekanismer) Primära målorgan är lever, njurar dvs reningssystem, lungor och även nerv-, hormon-, och immunsystem.

Ser man en skada i inomhusmiljön kan man utgå ifrån att det också finns gifter. De finns både i sporerna och i partiklarna som kommer från svampmycelet. De är giftiga i liten mängd och visar synergieffekter, det vill säga förstärker varandra. Både mögelgifter emellan, men också mellan svampar och endotoxiner.

  • Det är giftigare att andas in mögelgifter än att äta det” Det är giftigare att andas in mögelgifter än att äta det, för när man äter mögelgifter passerar det igenom hela matsmältningssystemet och via vårt reningssystem.
  • När vi andas in mögelgifter, så går det rakt ut i kroppens alla organ, ofiltrerat.

Det är vidare svårt att forska på människor, men på marsvin har man sett en effekt på 30 gånger giftigare, om man andas in mögelgifter i förhållande till att äta dem. Om och hur det påverkar oss vet vi inte allt om. Det är en dosfråga. I tillräckligt hög mängd är det giftigt, men i inomhusmiljöer hittar vi normalt sett låga halter.

  1. Det är också skillnad på om man får väldigt mycket vid ett tillfälle och om man får lite över lång tid.
  2. Och vi är olika känsliga.
  3. Hur det tas om hand av vår ämnesomsättning påverkar också.
  4. Ett enskilt litet ämne kan inte förklara en toxisk effekt, utan det handlar om att vad vi idag kan mäta är yttersta toppen på ett stort isberg.

Vi har inte mätmetoder för alla dessa ämnen. Det vi kan mäta är väldigt få av en förmodligen stor mängd ämnen. Hur de interagerar med varandra, cocktaileffekten med partiklar och kemiska ämnen påverkar. “Sporer är designade för att överleva” Sporer överlever länge för de är designade att överleva, de tål bland annat uttorkning och kemisk påverkan.

När man till exempel öppnade Tutankhamons grav så möttes man av en “svärm” av mögelsporer, då mat och annat som han fått med sig hade möglat. Prover man tog på sporerna visade att de överlevt flera tusen år. “Hygieniskt mögel är inte farligt” Svart mögel i kakelfogarna eller så kallat “hygieniskt mögel” har att göra med hur man sköter hemmet och hur man tar hand om ytskikt.

Gör man det och har bra ventilation, växer inte mögel. Det är inte ett tecken på byggnadstekniska fel, utan är en hygien- eller ventilationsfråga. Länk till föreläsning: Fukt och mikroorganismer i inomhusmiljön Länk till pdf: Fukt och mikroorganismer i inomhusmiljön
Visa hela svaret

Kan man limma tyg med kontaktlim?

3M Scotch Weld 30 är ett tunnflytande vattenbaserat kontaktlim med mycket bra egenskaper för laminering och limning av textil, läder och skummaterial. Limmet har en hög omedelbar styrka och en öppentid på upp till 4 timmar.
Visa hela svaret

Kan lim bli för gammalt?

Kan jag använda ett gammalt lim? | G A Lindbergs Kunskapsbank En fråga vi får ofta är om det är ok att använda ett gammalt lim som är efter utgångsdatum. Ett lim är en färskvara och kan förändras med tiden. Effekten kan gå åt båda håll. Antingen kan den utgångna produkten passa perfekt i något avseende medan när en ny batch beställs så uppnås inte alls samma resultat.
Visa hela svaret

Hur får man bort lim från plastmatta?

Förarbete – Mät golvet noga och ta hänsyn till vinklar, vrår och mönsterpassning. Kom även ihåg att lägga till en extra kapmån. Planera var eventuella skarvar ska placeras. Rita gärna upp rummet på ett papper och ta med till din Happy Homes-butik så kan vi hjälpa dig att beräkna storleken på mattan.

  1. Om du ska ta bort en gammal limmad plastmatta, börja med att skära den i 3-4 dm breda remsor, då blir det lättare att dra bort mattan från underlagen.
  2. Skrapa bort alla matt- och limrester.
  3. Om limresterna sitter hårt kan det vara bra att använda en så kallad golvstripper.
  4. Om du planerar att lägga plastmattan på ett trägolv så är det viktigt att du slipar ner alla eventuella ojämnheter.

Täck hela golvet med 6,4 mm masonitskivor och limma samman skarvarna. Om du ska lägga mattan på betonggolv börjar du med att spackla igen alla ojämnheter och sprickor i golvet. Slipa de spacklade ytorna så att golvet blir helt jämnt. Betonggolv innehåller ofta fukt, för att undvika mögel under mattbeläggningen bör därför du fuktisolera golvet.

Golvet måste vara helt torrt när du börjar mattläggningen. Använd en fuktmätare om du är osäker. När du ska lägga den nya mattan på en gammal plastmatta måste du börja med att göra rent mattan från golvpolish, speciellt om mattan ska ligga löst. Om mattan ska limmas måste det gamla ytskiktet ruggas upp med ett grovt sandpapper för att limmet ska fästa.

: Ta bort och lägg ny plastmatta – så här gör du
Visa hela svaret

Hur får man bort lim från golv?

14 TIPS: Så får du bort fastlimmade saker

Mattejp Spegel monterad med silikon Etiketter på saker av trä och metall Vanlig tapet Limkuddar Monteringslim Kontaktlim Fastbränd maskeringstejp Matta på golv eller i trappa Silikonfogar i badrummet Kakel/klinker på golv eller i trappa Tätningslister Trälim på möbler

Värm upp tejpen lätt med en hårtork eller försiktigt med hetluftspistol. Värmen kan mjukgöra limmet så mycket att tejpen kan dras av. Om det fortfarande finns limrester på golvet kan de tas bort med kemiskt ren bensin. Om tejpen har etsat sig fast och limmet är hårt som sten blir det nödvändigt att slipa bort både tejp- och limrester.

Det går också bra med en skrapa eller sickling. Speglar brukar limmas fast med monteringslim, sättlim eller silikon och då kan det bli svårt att få bort en spegel utan att den går sönder. Tvinna 4-5 tunna ståltrådar till en vajer och dra denna bakom spegeln så att limklickarna “sågas” av. Be en medhjälpare hålla spegeln.

Rester tas bort med skrapa och varmluftspistol. Du behöver en varm- eller hetluftspistol som du värmer etiketten med medan du försiktigt drar loss den. Värm försiktigt för etiketten ska endast värmas upp så mycket att limmet blir mjukt. Den får inte börja brinna och du får inte skada ytan under etiketten.

  • Du kan göra på samma sätt när du tar bort etiketter från fönster.
  • Men då måste det vara minst 15 grader varmt utomhus för annars kan rutan spricka när du blåser värme på den.
  • De sista limresterna tas bort med lite lacknafta.
  • Det finns olika sätt att ta bort tapeter på och vilken metod som är bäst beror på hur hårt tapeten sitter fast och på vilket underlag.

Ibland kan tapeten dras loss i stora sjok och resten tas med en tapetskrapa som har rätt brett blad. Ibland tvingas du ta den tuffa behandlingen genom att först ritsa tapeten och sedan använda ett klisterlösande medel eller en tapetångmaskin (som du kan hyra).

Tapetångaren kan inte alltid användas på gipsväggar där det ofta är bättre att använda tapetupplösare eller att du i värsta fall måste fullspackla väggen och måla eller tapetsera på nytt. Tapetångaren ska hållas rätt länge mot väggen innan tapeten kan lossas med en spackel. De är fantastiskt bra när du ska hänga upp affischer, foton och idolporträtt på dina väggar, men de kan sedan vara svåra att få bort när affischen ska flyttas eller du har fått ny idol.

Värm kudden med hårtork eller varmluftspistol tills du kan dra loss den. Sitter det kvar lite lim kan det ofta gnuggas bort. Använd inte lösningsmedel om du inte har tänkt att måla hela väggen efteråt. Om du har satt upp socklarna med monteringslim så kan du inte göra annat än att sticka ner en kofot bakom sockeln och pressa bort sockeln.

  • Men skär först längs kanterna med hobbykniv så att tapeten inte följer med.
  • Tänk på att skydda väggen genom att lägga en kloss bakom kofoten.
  • Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan.
  • Ontaktlim är både klibbigt och jobbigt att ta bort.
  • Det bästa är att värma upp limmet med hårtork eller försiktigt med varmluftspistol.
You might be interested:  Varför Är Bomull Så Populärt?

Därefter skrapas limmet bort med en spackel. Sitter limmet på något som tål lösningsmedel som xylen eller cellulosaförtunning fuktar du en trasa med medlet och gnuggar bort limmet. Vänd hela tiden trasan för annars smetar du bara ut limmet. Om du låter maskeringstejp sitta för länge bränns eller etsas den fast och sedan är det ibland hopplöst att få bort den.

  • Då måste du ta fram hårtorken eller varmluftspistolen och värma försiktigt tills limmet mjukas upp och släpper.
  • De sista limresterna kan tas bort med t.ex.
  • Kemiskt ren bensin eller lampolja.
  • Den senare löser inte upp färg.
  • Om tejpen har bränts fast ordentligt på glas tar du en rakbladsskrapa och lossar den med.

På träytor måste du nog slipa bort tejpen med mellangrovt slippapper. Man tror ofta att det är lätt att rycka bort en gammal heltäckande matta som har limmats fast. Jo, mattan lossnar men i regel sitter skumbaksidan kvar och den ska tas loss för hand med en spackel.

De sista resterna tas med lampolja och en trasa. I annat fall återstår inget annat än att slipa golvet med grovt slippapper. Silikonfogarna i badrummet håller inte i evighet och då ska du skära bort den gamla fogen med hobbykniv. Skär inte för djupt för då skadar du tätskiktet bakom fogen. Skär hellre loss lager efter lager tills du närmar dig tätskiktet.

De sista resterna av silikonfogen tas bort med aceton eller silikonupplösare som penslas på. Torka rent med en trasa. Tänk på att silikonlösaren kan lösa upp tätskiktet om detta är vätskebaserat. Först knackar du loss så många plattor du kan med hammare och mejsel.

  1. Det brukar gå lätt.
  2. Envetna plattor och bitar av plattor kan kräva en omgång med vinkelslipen.
  3. Akelfixet kan tas bort på många sätt beroende på typen av fix.
  4. Innehåller kakelfixet cement använder du hammare och mejsel eller också slipar du bor resterna med diamantslipskål.
  5. Om kakelfixet är syntetiskt (känns som gummi) kan du med fördel använda varmluftspistol och spackel.

Om du har tänkt sätta upp nytt kakel är det inte så noga med att få bort allt cementbaserat fix, men om du ska fullspackla och måla ska väggen slipas ren. Linoleum kan hålla i minst 100 år, bokstavligen talat. Men så snart den har legat i 2030 år så ligger den fast som om den vore fastsvetsad fast.

  • Du bör överväga att hyra en mattstripper (en maskinell golvskrapa) som kan skära loss linoleumen och det mesta av det gamla limmet.
  • Därefter måste golvet slipas med golvslipmaskin för att man ska kunna få bort de sista resterna av limmet innan golvet färdigbehandlas.
  • Självhäftande tätningslister av gummi och plast ska bytas ut då och då.

Men när du ska det får du problem med att få limmet att släppa helt. Prova först knepet med att värma med hårtork eller varmluftspistol samtidigt som du drar lätt i listen. Om det inte fungerar drar du loss listen och limresterna tas bort med lösningsmedel eller rent av med slippapper.

Ska helst tas bort med stämjärn, slippapper, skrapa eller ett sågblad. Lim i plugghål kan borras bort men borra inte upp hålet större än dina pluggar. Har du limmat med gammaldags varmlim kan du också mjuka upp limmet med varmluftspistol. SPACKEL Ska vara trubbig så att den inte skär sig in i det som skrapas bort.

TAPETSKRAPA Skär loss tapeten i stora sjok. Med den kan du verkligen ta i. GLASSKRAPA En skrapa av metall, trä eller plast med ett rakbladsvasst knivblad. TAPETÅNGARE Mjukar upp tejpen och tapetklistret så att resterna kan skrapas bort. Ritsa gärna tapeten först.

  • LACKFRÄS Perfekt när du ska ta bort limrester från planstegen i en trappa.
  • EXCENTERSLIP Slipar bort hårda limrester.
  • Börja med grovt slippapper.
  • MATTSTRIPPER River bort en hellimmad heltäckningsmatta i bitar.
  • Hyrs i mattaffärer.
  • XYLEN Starkt och fränt lösningsmedel.
  • Använd handskar, skyddsglasögon och halvmask.

VARMLUFTSPISTOL Mjukar upp lim så att det kan skrapas bort. Se upp med glas och brännbara ytor. KOFOT Används för att bryta loss saker som satts fast med monteringslim. Text: Sus Falch Foto: Sus Flach, Shutterstock m.fl. : 14 TIPS: Så får du bort fastlimmade saker
Visa hela svaret

Hur ta bort lim från betonggolv?

#1 Postad 02 augusti 2010 – 06:09 Caulfield

Användare 176 inlägg

Marknad: 1 annons

Är det någon här som använt en väggslip för att avlägsna lim och färgrester från betongväggar och golv? står inför detta för att ta bort dels färg men också rester från heltäckningsmatta, Kan hyra grejer hos ramirent men lite osäker på hur mkt de verkligen dammar och hur mkt arbete det egentligen krävs. Postad 02 augusti 2010 – 07:31 Bakerman

Bakerman Mega-Guru 9 561 inlägg

Galleriet: 64 bilder

Använder en sån maskin flera gånger i veckan. Har fyra betongslipar i olika storlekar själv. Är det putsade väggar är det inget vidare. Då gäller det att vara lätt på handen, annars har maskinen ätit upp all puts där du håller den, på några sekunder. Om det inte är putsat med cementbruk, vilket inte är vanligt.

Till golv är dom helt suveräna. Dina 30 m2 golv får du helt betongrent på ett par timmar med en maskin med 125 eller 150-trissa. Du MÅSTE HYRA en dammsugare typ Dustcontrol eller Pullman. Med en sån dammar det minimalt så länge filtret är fräscht och påsen inte full. Men nya filter sätter dom i dammsugaren efter varje gång den har varit uthyrd, så det funkar alldeles utmärkt till ditt rum.

Använder du din vanliga hemmadammsugare dör den på fem minuter. Den grejar inte så mycket fint damm. #3 Postad 02 augusti 2010 – 07:57 Caulfield

Caulfield Användare 176 inlägg

Marknad: 1 annons

Tack för svar ! Ramirent hade en väggslip, flex tror jag heter. Antar det är ganska tungt arbete men jag antar maskinen arbetar på väl också för egen hand? Ena rummet kan jag stänga in mig helt i och det andra får jag nog tömma på grejer då. Det är inte putsade väggar utan rena betongväggar i ett 70 tals hus. Postad 02 augusti 2010 – 10:16 Bakerman

Bakerman Mega-Guru 9 561 inlägg

Galleriet: 64 bilder

Flex är bra maskiner. Har en själv. Det är inte speciellt tungjobbat. Det gör inget om det är grejer i rummet under förutsättning att du hyr en bra dammsugare. Det dammar minimalt. Så länge du håller maskinen dikt an mot väggen eller golvet. Spackla får du räkna med att göra. Postad 02 augusti 2010 – 10:47 Caulfield

Caulfield Användare 176 inlägg

Marknad: 1 annons

Det här låter ju kanon – lite att pyssla med kommande helger då. Vilket spackel rekomderar du? Vad sägs om Hiltis spårfräsmaskin, skulle du säga att den också är lättjobbad och dammar någorlunda lite förutsatt man en bra dammsugare? – funkar det smidigt då också att fräsa en en eldosa? Fyller jag upp fräsningen med ngt murbruk? #6 Postad 02 augusti 2010 – 20:06 Bakerman

Bakerman Mega-Guru 9 561 inlägg

Galleriet: 64 bilder

Det här låter ju kanon – lite att pyssla med kommande helger då. Vilket spackel rekomderar du? Vad sägs om Hiltis spårfräsmaskin, skulle du säga att den också är lättjobbad och dammar någorlunda lite förutsatt man en bra dammsugare? – funkar det smidigt då också att fräsa en en eldosa? Fyller jag upp fräsningen med ngt murbruk? Finns det risk för tillskjutande fukt utifrån måste du använda dej av ett utomhushandspackel.

Det som jag känner till och jobbar med är Ardex A46. Ett fint snabbspackel som är kanon att jobba med. Dyrt som fan, men då vet man att det håller i många år framöver. Är det vägg över mark, eller nydränerat och riktigt torrt, kan du köra med vilket cementbaserat snabbt handspackel som helst. Weber 4040 combi rapid är bra.

Likaså Ardex A45, eller A31 om det ska spacklas små fina grejer. Hiltis spårfräsar är kanon. Samma med dom. Det krävs en bra dammsugare, samt att maskinen ligger dikt an mot väggen eller golvet hela tiden, Råkar du glipa lite med maskinen i ett par sekunder så dammfyller du hela rummet. Postad 03 augusti 2010 – 06:15 Caulfield

Caulfield Användare 176 inlägg

Marknad: 1 annons

Många tack, du har varit till stor hjälp återstår nu då planering och att försöka övertala frugan att det finns en större mening bakom allt extrajobb! ; en sista fråga om du har tid. rummet intill är också ett betonggolv från 70 talet men endast målet, vid översvämningen från förra helgen var det så att färgen började skinna sig och tom blöda. Postad 03 augusti 2010 – 18:20 Bakerman

Bakerman Mega-Guru 9 561 inlägg

Galleriet: 64 bilder

Alla befintliga ytskikt ska bort vid plattsättning/läggning. Det får inte ens vara kvar om det är nytt. Ren puts, ren betong, eller för plattsättning godkända skivor, är det enda som får finnas som underlag. Sen får man jobba utifrån det. Men när du ändå har fräsen hemma är det ju lätt att fräsa av det samtidigt. Fräs av färgen, sen ställer du på en byggfläkt och en avfuktare som får stå och brumma. Färgen släppte förmodligen för att det är en tät färg som dom ofta använde förr. Fräser du bort den kan golvet andas, och mer fukt kommer försvinna. Lägger du sen klinker, kan golvet fortsätta andas. Det mår hela huset bättre av. Redigerat av Bakerman, 03 augusti 2010 – 18:23. #9 Postad 03 augusti 2010 – 19:08 Caulfield

Caulfield Användare 176 inlägg

Marknad: 1 annons

tack för hjälpen, skönt det finns proffs att rådfråga och som framförallt delar med sig. Har varit och kolla på Ramirent igen efter grejer. Också fått positivt besked från försäkringsbolaget vilket gör att man sitter ngt lugnare i båten. #10 Postad 03 augusti 2010 – 21:01 Seas

Seas Amatör 55 inlägg

Galleriet: 74 bilder

Är det någon här som använt en väggslip för att avlägsna lim och färgrester från betongväggar och golv? står inför detta för att ta bort dels färg men också rester från heltäckningsmatta, Kan hyra grejer hos ramirent men lite osäker på hur mkt de verkligen dammar och hur mkt arbete det egentligen krävs. Postad 03 augusti 2010 – 21:23 Bakerman

Bakerman Mega-Guru 9 561 inlägg

Galleriet: 64 bilder

Hej Om Du råkar ha lim på golvet så prova med vanligt vatten för att lösa upp det, ta sedan en en skrapa för att få bort det. Brukar funka när vi tar bort både plast o heltäckningsmattor på betonggolv som sedan skall klinkas;) Funkar kanon om man vill tillföra en massa vatten till konstruktionen.

  1. Oftast vill man ju ha bort allt vatten.
  2. Sen finns det inte en möjlighet att man får bort allt lim med vatten och en spackel.
  3. Det ser kanske rent ut, men som alla fästprodukter har mattlim en viss inträngning i undermaterialet.
  4. Lim innehåller dessutom organiskt material, som vid fuktpåverkan gärna utvecklar svartmögel, och det vet vi ju alla vid det här laget är direkt livsfarligt.

Nej. Fuskare kanske gör så. Proffs har en egen fräs. Semiproffs och hemmapulare hyr en. Billig peng för att veta att man får en bra konstruktion som håller i mängder med år framöver. #12 Postad 04 augusti 2010 – 17:14 Unregistered5e1e3058

Unregistered5e1e3058 Användare 105 inlägg

Om huset är byggt under 70-talet så bör du se upp så det inte golvet är limmat med svartlim. Detta kan innehålla asbest, och i värsta fall den farligare blåa sorten. Om detta är fallet bör du anlita en saneringsfirma, risken är annars att hela huset blir kontaminerat. #13 Postad 05 augusti 2010 – 09:42 Unregistered50b17ac7

Unregistered50b17ac7 Användare 102 inlägg

Halloj, Tänk också på att måla väggar med rätt färg, dvs silikatfärg eller liknande så väggarna kan “andas”. /björn #14 Postad 05 augusti 2010 – 09:47 Caulfield

Caulfield Användare 176 inlägg

Marknad: 1 annons

Jodå – nu ska det bara göras också, ta dit lite hantverkare som ska avsluta jobbet och se hur de vill ha allt osv osv osv. Största projekten är väl att börja som vanligt! Tack för ditt PM också !
Visa hela svaret