Hur Får Man Bort Rödvinsfläckar På Kläder?

Hur Får Man Bort Rödvinsfläckar På Kläder
Hushållsprodukter endast för vita tyger – Rödvinsfläckar som redan har torkat in kan även behandlas med citronsaft eller vinäger. Eftersom syran kan påverka färgen på tyget bör denna metod endast användas för ljusa plagg. Droppa ren citronsaft eller vinäger på fläcken och låt verka i några minuter.

Använd sedan en ren trasa för att badda bort fläcken från klädesplagget, skölj i rent vatten och placera det i tvättmaskinen som vanligt. För särskilt envisa rödvinsfläckar kan du prova en mycket utspädd klorbaserad rengöringsprodukt som en sista utväg. Observera att denna typ av produkt har en kraftfull blekningseffekt och bör därför endast användas på vita tyger.

Du bör också testa tyget i förväg för att se om det tål denna aggressiva hushållsprodukt. När du har testat blötlägger du plagget i en blandning av vatten och en droppe av denna produkt i ca 1 timme. Skölj sedan i kallt, rent vatten och tvätta i tvättmaskinen.
Visa hela svaret

Hur får man bort Rödvinsfläckar från vita kläder?

1. Saltet, din bästa kompis – Ett klassiskt knep som ofta funkar väldigt bra, ibland så bra att hela fläcken försvinner på en gång. Skölj fläcken med vatten och strö sedan på rikligt med salt, låt ligga i cirka 30 minuter och skrapa sedan bort saltet. Om fläcken inte är borta kan du slänga in det nedfläckade i tvättmaskinen för garanterat fläckfritt resultat.
Visa hela svaret

Hur länge ska salt ligga på rödvin?

Hur Får Man Bort Rödvinsfläckar På Kläder Ibland kan rödvin vara ett bekymmer, i synnerhet om man spiller ut ett glas på den vita linneduken, råkar hälla lite på mattan, får stänk på kläder eller till kanske rent av på tapeten. Olyckan kan lätt vara framme, men lugn – det är precis så det ska vara i goda vänners lag – och de gamla husmorsknepen fungerar.

Salt är kompisen framför andra. Rusa till skafferiet och hämta saltpaketet. Skölj fläcken med vatten, gärna kolsyrat om du har till hands, men vanligt kranvatten fungerar också bra. Täck fläcken med ett rikligt lager salt, helst centimetertjockt, vänta cirka en halvtimme. Saltets kapillärkrafter gör då att vin och färgämnen sugs in i saltet. Vänta cirka 30 minuter, skrapa rent, och fläcken kan vara helt försvunnen. Beroende på textilmaterialet kan en omgång i tvättmaskinen behövas för att få bort det sista. Har du inte salt hemma så fungerar det också bra med till exempel bikarbonat eller potatismjöl.

Varm mjölk är ett annat knep som är förvånansvärt effektivt, i synnerhet på textilmaterial som tål värme, som exempelvis bomull och andra. Koka upp vanlig standardmjölk, låt den svalna något och sänk ner fläcken i mjölken, låt den ligga och dra länge, minst en timma, tvätta sedan i maskin.

Diskmedel och att försiktigt gnugga fläcken med en fuktig svamp utifrån och in kan också klara av tuffa fläckar. Skölj svampen regelbundet. Metoden lämpar sig bäst på möbler och mattor som är svåra att tvätta och skölja på vanligt sätt. Undvik fläckborttagningsmedel som visserligen kan lösa problemet, men orsaka fläckar i sin tur. Börja dock alltid med salt eller potatismjöl.

Fläckar på tapeter kan vara de svåraste att bli av med, prova att blöta fläcken så mycket du vågar, gnid i den med potatismjöl och borsta rent efter en halvtimma. Gnugga inte.

Citronsaft och ättika är också ett effektivt och miljövänligt sätt att ge sig på fläckar, tänk dock på att syror kan bleka materialet och ge nya fläckar som är helt omöjliga att få bort. Ta det försiktigt.

Torkade rödvinsfläckar är en utmaning. Prova att blöta upp fläcken med varm mjölk och badda sedan med en svamp och tvättmedel, utifrån och in. Klarar materialet tvätt och fläckborttagningsmedel kan det vara idé med att gå lös med sådant.

Många menar att lika löser lika och att vitt vin kan vara bra att hälla över en rödvinsfläck innan man täcker den med salt. Det finns dock inga egentliga belägg för att det skulle vara effektivare än vanligt vatten, men prova gärna. På trä och andra svåra ytor där vinet har trängt in i materialet krävs kemikalier. Börja med att låta glycerol verka i över natten och blek sedan med väteperoxid och ättika.

Ett bra sätt att förbygga onödigt spill och dropp är att använda droppstopp i flaskorna när man häller upp vinet, sådana finns i olika prisklasser från mycket billiga i foliematerial till dyra designade. Alla fungerar bra. Serverar du vin ur låda kan det vara bra att ha boxen på en bricka, lite efterdropp är alltid svårt att undvika oavsett boxmodell.

Visa hela svaret

Hur får man bort Rödvinsfläckar på linneduk?

Salt eller potatismjöl – Salt är väl det första man tänker på när det gäller borttagning av rödvinsfläckar. Det fungerar oftast alldeles utmärkt. Skölj med vatten eller vitt vin och häll sedan rikligt med vanligt salt på fläcken och tryck in det. När det fått verka ett tag så häll av det och släng om möjligt duken eller plagget i tvättmaskinen. Potatismjöl har ungefär samma effekt.
Visa hela svaret

Kan kemtvätt få bort rödvin?

Hem / Tvättips / Ta bort rödvinsfläckar från kläder och andra tyger

Det gamla talesättet “lite spill hör kalaset till” handlar med all säkerhet om rödvinsfläckar. Rött vin har en förmåga att landa på både vita dukar och vita kläder, och när kalaset är som bäst kan det kännas trist att behöva slita bort bordsduken eller springa iväg för att försöka rädda sitt finplagg från permanenta rödvinsfläckar.

Agera snabbt! Lägg en servett eller trasa under tyget med fläcken för att hindra den från att sprida sig. OBS! Använd helst inte en färgad servett, eftersom den kan släppa ifrån sig färg på tyget du vill rädda. Tryck en servett eller ren trasa mot fläcken för att suga upp så mycket som möjligt av vinet. Men gnugga inte, för då arbetar du istället in fläcken i tyget. Se till så att fläcken inte torkar; torkade fläckar är mycket svårare att bli av med. Håll den fuktig så blir den enklare att få bort när du har mer tid att behandla den. Du kan använda kallt vatten, kolsyrat vatten eller till och med vitt vin! Däremot ska du inte använda varmt vatten, eftersom det kan göra att fläcken sätter sig hårdare i tyget. Ett gammalt väl beprövat knep är att hälla salt på rödvinsfläcken. Täck den helt och hållet och pressa saltet mot det fuktade tyget. Saltet kommer då absorbera det mesta av vinet och hjälpa till att dra ut fläcken från tyget. Fortsätt att hålla fläcken fuktad och tryck samtidigt med pappret mot saltet ovanpå fläcken. Efter ett tag kan du borsta bort saltet för att kontrollera hur mycket av fläcken som är kvar. Upprepa punkterna ovan tills fläcken bleknat ordentligt. När du sedan har möjlighet att tvätta duken eller plagget i tvättmaskinen så är det en god idé att förbehandla fläcken innan tvätt. Du kan till exempel använda flytande Via tvättmedel, eller så kan du förbehandla fläcken med en blandning av bakpulver och vatten som du blandar till en trögflytande kräm som du duttar på fläcken. Tvätta plagget eller duken enligt tvättlappens anvisningar. Använd exempelvis Via tvättkapslar och tvätta i 30 grader. Undvik varmare temperaturer, eftersom de kan göra att fläcken sätter sig hårdare i tyget. Om du råkar ut för vinfläckar som sitter lite extra hårt så kan du ta bort dem med ett fläckborttagningsmedel, till exempel Tabort. Tvätta därefter det fläckade tyget i kallt vatten. Om fläcken ändå sitter kvar så rekommenderar vi att du upprepar steg 5 och blöter fläcken i kallt vatten i ett par timmar. Repetera därefter steg 6. Om fläcken försvunnit helt så kan du torktumla eller stryka plagget eller duken som vanligt. Om fläcken däremot är kvar så kan värme få den att fästa ännu hårdare, så låt plagget torka naturligt i så fall.

You might be interested:  Vilken Typ Av Kläder Behöver Plantorkas?

Tänk på att!

Handla snabbt! Låt inte vinfläckar torka. Använd aldrig varmt vatten eller hög tvätt-temperatur på rödvinsfläckat tyg. Tyget kan behöva kemtvättas – i synnerhet om det är ett plagg som är märkt med kemtvätt till att börja med.

Visa hela svaret

Varför ett glas vatten till rödvin?

Det verkar som om midsommarhelg och ledigheter är en bra tidpunkt att reflektera över vin och annat som hör därtill. Frågelådan har klingat till allt som oftast och eftersom sommar och semester är tider då vi ägnar oss åt att resa, upptäcka, stanna till och njuta av tillvaron så gör även jag detta genom att botanisera bland frågorna en stund.

Sara Johannesson från Värnamo funderar kring det här med vattnets betydelse för vinet: ” Varför serveras det alltid ett glas vatten till vin när jag är på restaurang, min väninna säger att det till och med är lag på detta?” Bra fråga tycker jag, vatten och vin hör för mig ihop på ett självklart sätt – precis som Yin & Yang, Helan & Halvan, Gene Simmons & Paul Stanley etcetera.

Till att börja med kan vi stryka att det skulle vara lag på att vatten måste serveras till vin på restaurang, det finns inte skrivet i vare sig restaurang- eller serveringslagar. Däremot kanske man skulle kunna tycka att det vore en god idé. Vin är som du kanske vet vätskedrivande och för att undvika uttorkning är ett glas vatten bra för att återställa den rätta balansen i kroppen redan från början.

Sedan fungerar även vattnet utmärkt som “munskölj” mellan tuggorna om man nu äter mat till vinet, vilket ger både mat och vin mer rättvisa. Salt mat kan förstöra ett vin, söt mat förstärker eventuell strävhet i ett annat vin. Är maten väldigt kryddstark så utsätts smaklökarna för stora påfrestningar och då kan vattnet bli en perfekt utjämnare i munhålan innan man tar den tänkta klunken med vin.

Vattnet blir således den perfekta smak- och upplevelsekamraten när mat och vin ska kombineras. Lägg sedan till att vattnet är bra för att hålla ordning på hur mycket vin man skickar i sig under en måltid eller när vinet “bara” är tänkt som en sällskapsdryck eller aperitif i den varma sommarkvällen.

  1. Är du ute efter att släcka törsten är vinet inte alltid det ultimata valet – det är däremot vattnet! Uttrycket “varannan vatten” är superbra på många sätt.
  2. Per-Erik Paulsson i Landskrona frågar: “Är dekantering av vita viner att rekommendera?”.
  3. Varför inte – brukar jag svara.
  4. Unga vita viner vinner precis som unga röda viner på att få luftas en smula, så att aromerna frigörs på bästa sätt.

Sjävklart är det skillnad på unga viner och unga viner – en “nykläckt” vit Vinho Verde från Portugal vinner lika lite på dekantering som en primeur från Beaujolais, Men pratar vi om riktigt stora viner från Graves i Bordeaux, långlagrade rieslings eller Cru-viner från Chablis eller Bourgogne så är dekanteringen verkligen på sin plats för att hjälpa vinet på traven att öppna upp sig på bästa sätt.

  • En annan anledning till att dekantera ett vitt vin kan vara att vi oftast plockar ut dem kylskåpskalla till bordet.
  • Ett par varv i karaffen tillsammans med rumstempererad luft gör att vinet värms upp en eller två grader automatiskt och släpper ifrån sig aromerna snabbare när vi möter upp med näsan i glaset.

Äldre söta, ädelrötade viner kan dessutom innehålla lite fällning/bottensats som vi inte vill ha i glasen – med en bra dekantering är detta snabbt avhjälpt. Sedan har jag fått ett mail från Jonny Sjögren i Visby som berättar att han för 10 år sedan var på en vinprovning där “värdelöst vetande-fakta” hade presenterats och han snappade upp något om “Hur många vinkorkar som går åt för att fylla Cheopspyramiden”.

Men han kommer inte ihåg den exakta siffran och hur man kom fram till detta. Hahahahaha Min första tanke var att detta går ju inte att räkna ut, och hur fasen ska jag hitta nödvändig fakta för att lista ut det på egen hand? Men skam den som ger sig tänkte jag och skickade den frågan vidare till en kollega som har ett gigantiskt bibliotek av vinlitteratur och annat spännande i ämnet.

Han skickade mig ett citat ur en bok från 2003 som kort och gott heter “Vita Viner”: “Rent teoretiskt går det åt cirka 14 miljarder korkar av naturlig storlek (för 75 cl flaskor) då pyramiden har en volym på 2.6 miljoner kubikmeter”. Jösses! Fortsätt gärna att maila in frågor, använd länken nedan som heter “Våga Fråga” – och kom ihåg att ingen fråga anses för simpel, tokig eller irrelevant – alla kan vi lära oss något nytt, om än av det enkla. Hur Får Man Bort Rödvinsfläckar På Kläder Vitt vin från Argentina och kvalitetsregionen Cuyo Mendoza. Zuccardi Viognier 2015 är fruktig och aningens blommig i doften – som om man satt i en sommarberså bland praktfulla blomster och i kvällsbrisen anar stråk av jasmin och gröna äppelblommor. Persikor, gula päron och en len honungston återfinns också i doftpaletten. 2021 Kung Fu Girl Riesling Ibland vill man bara ha ett gott vitt vin som kittlar smaklökarna, sätter igång snålvattnet och samtidigt passar utmärkt som svalkande inramning då kvällssolen sänker sig efter en varm sommardag. Skaldjuren är inhandlade, brödet uppskuret, vattenmelonerna skivade och lindade med lite salt prosciutto.

Ung Fu Girl Riesling 2014, eller “Kung Fu-vinet” som den ibland kallas i folkmun har snabbt blivit ett populärt val då det gäller att prova ett rieslingvin tillverkat utanför Tyskland och Österrike. Producenten Charles Smith Wines från Washington State USA har lyckats bra med sin coola marknadsföring och sin egen stil både när det gäller designen på vinetiketterna och innehållet i flaskorna.

You might be interested:  Kläder När Man Åker Skidor?

Denna riesling har de klassiska doft- och smaknoterna som en riesling ska ha – det vill säga päron, honungsmelon, vita blommor och stänk av lime. En aning av lite sötare persika kan återfinnas i smaken och jag ser det som ett vackert resultat av att restsötman landar på cirka 15 gr/liter. 2015 Fontanafredda Langhe Rosato Varje sommar landar det nya intressanta roséfynd bland våra Systembolagshyllor. Nebbiolodruvan är främst förknippad med stora röda viner från Piemonte som Barolo, Barbaresco och givetvis Langhe. Viner med kraft och som kräver massor av uppmärksamhet och finess för att tämja på bästa sätt – det vet vi.

  1. Roséviner däremot på nebbiolo var för mig en ny bekantskap, tills nyss.
  2. Fontanafredda Lange Rosato 2015 från kvalitetsproducenten Fontanafredda har fått till en rejäl fullträff här – det ska sägas omedelbart.
  3. Ett friskt, fräscht och fruktigt vin med en snyggt bärig smak där röda vinbär och smultron samsas med lavendel och citrus i doft och smak.

En skön grapebeska hänger med i lång eftersmak och gör vinet utmärkt till maträtter som grillad fisk eller matigare sallader där grillad kyckling, varsamt smekt med lite svart tryffelolja, spelar huvudrollen.750 ml – 12.50% – 92.00 kr När jag ändå är inne på roséviner från Italien så vore det tjänstefel av mig att inte nämna MASI och deras lyckade satsning på Rosa dei Masi 2015, I traditionell appassimentostil så har man låtit 15% av refoscodruvorna lufttorka i cirka 50 dagar innan pressning och sin andra jäsning för att sedan skapa den karakteristiska smaken som Masivinerna gjort sig kända för.

  1. Läckert laxrosa i sin färg, elegant och fruktig i doften där intensiva sjok av skogshallon och smultron möter direkt.
  2. Granatäpplen och svala körsbär adderar i smakpaletten och den beska som avrundar det hela passar utmärkt till typiska antipasti som serveras innan maten som aptitretare.
  3. Utmärkt till pastarätter där kyckling och fläskkött ingår.

Själv avnjuter jag detta rosévin till grillad fisk, grillade havskräftor och till lagrad västerbottenost. Jodå, sältan och gräddigheten lyfter fram frukten på ett angenämt sätt. Toppklass! 750 ml – 12.5% – Sockerhalt 0.3 g per 100 ml 119 kr
Visa hela svaret

Varför ska rödvin luftas?

Dekantering – så luftar och dekanterar du vin | Systembolaget Röda viner vinner på att luftas innan servering, speciellt om de är ungdomliga, lite knutna med liten doft. Även många vita viner får större arombild med luftning. I väldigt mogna rödviner finns fällning som kan avlägsnas genom att vinet dekanteras.
Visa hela svaret

Vilken temperatur ska rödvin hålla?

Rött vin (16-18 grader) – När det kommer till röda viner talar om ofta om “rumstemperatur” – men då skall man komma ihåg att man inte refererar till dagens uppvärmda hem där centralvärmen får temperaturen att leta sig upp mot behagliga 20-22 grader. Nej, för röda viner innebär “rumstemperatur” snarare 16-18 grader – där trivs de allra flesta röda viner som bäst.

Lite “lättare” röda viner (gjorda på druvor som exemeplvis pinot noir och gamay) kan du till och med servera ännu svalare; gärna runt 14-16 grader. Så hur uppnår man dessa temperaturer? Måste man införskaffa en termometer och mäta? Nej, så avancerat behöver det inte vara! Har du vinerna i en vinkyl hemma (där temperaturen ligger runt 12 grader) plockar du bara ut dem en halvtimme innan servering.

Har du ingen vinkyl löser du problemet enkelt genom att istället ställa in det röda vinet i kylen i 20-30 minuter innan servering. Voila!
Visa hela svaret

Hur tar man bort rött vin på soffan?

Av någon konstig anledning är det absolut högst chans att spilla rödvin när man har en helt nytt vitt klädesplagg eller en ny känslig soffa, även om man är en sån som aldrig spiller. Det vanligaste knepet brukar vara att man ska hälla salt på tröjan eftersom att det suger åt sig vinet.

  • Men det finns faktiskt några andra smart lösningar du kan göra som är ännu mer effektiva, beroende på vilken typ av underlag du har spillt på.
  • Rödvinsfläck på tröjan Om du har spillt på din vita tröja eller blus är det absolut bästa helt vanlig röd mjölk.
  • Oka upp mjölken i en kastrull och sänk sedan ner fläcken i mjölken i minst en timme.

Därefter kan du tvätta den som vanligt. Rödvinsfläck på soffan Den magiska ingrediensen om du har spillt vin på soffan är helt vanligt bakpulver. Ta fram en skål med vatten, några rena trasor och en skål bakpulver. Fukta trasan i vattnet och doppa i bakpulvret, sedan gnuggar du med på fläcken med bakpulvret.

  • Fortsätt göra det här tills fläcken är borta.
  • Du kan också använda potatismjöl eller salt istället för bakpulver.
  • Rödvin på mattan Bakpulver räcker tyvärr inte om du har en tjock rya matta.
  • Istället kan du använda ren sprit.
  • Häll på spriten och arbeta in den med handen, sedan fortsätter du gnugga med en trasa och rikligt med vatten.

Extra tips – Vitt vin Det kan låta helt otroligt men vitt vin kan faktiskt vara det mest effektiva mot rödvin. Häll på vitt vin och gnugga med en trasa, fortsätt hälla tills rödvinsfläcken är så utspädd att det inte syns längre. Vitt vin fungerar på de flesta underlagen!
Visa hela svaret

Vad händer om man tvättar i vatten istället för kemtvätt?

DE MODERNA TVÄTTRÅDEN – Många insisterar fortfarande på att använda inaktuella tvättråd från 50-talet. Vi har utvecklat moderna tvättråd i vårt forskningslabb.

När du tvättar för hand så är du ofta mer hårdhänt än vad du tror. De flesta plagg markerade med “Endast handtvätt” mår bättre av att tvättas med ett skonsamt tvättprogram i en modern tvättmaskin, istället för att bli tvättade på ett gammaldags sätt som är påfrestande för fibrerna. Högre temperaturer brukade betyda renare kläder, men det är inte helt sant längre. Att tvätta i låga temperaturer sparar mycket energi och är mindre påfrestande för kläderna, så att de håller längre. För ömtåliga material såsom siden, eller för plagg med knappar, dragkedjor och andra detaljer, är det ofta skonsammare att använda ett ångprogram än att stryka dem. Om du använder strykjärn för dessa typer av klädesplagg, så var noga med att inte trycka för hårt på detaljerna, och följ tvättrådet gällande strykning.

Om tvättmaskinen är överfull kan kläderna lätt trassla ihop sig, medan en halvfull maskin slösar energi och därmed även pengar. Det är också bättre att använda automatiska tvättprogram än tidsbestämda program, eftersom maskinen kan undvika krympning genom att känna av den perfekta fuktnivån i tygerna. Tack vare innovationer och utveckling inom tvätteknologi och tvättmedel, så är det nu möjligt att använda skonsammare tvättprogram och lägre temperaturer för att tvätta även vissa plagg med tvättrådet “Endast kemtvätt” i tvättmaskin, utan att förstöra dem. För att understryka vikten av att tänka till innan du lägger in dina kläder i tvättmaskinen, lanserar vi ett helt nytt tvättråd – “Övertvätta inte”. AEG har i samband med detta utvecklat lösningar så att man inte behöver tvätta så ofta. Utforska tvättråden – FAQ och tips!

You might be interested:  Tyg För Att Klä Om Stolar?

Visa hela svaret

Vilka fläckar tar kemtvätt bort?

Att kemtvätta eller inte kemtvätta, det är det som är frågan. Den här artikeln innehåller tips och råd om kemtvätt, och är en bra hjälp om du känner dig osäker på vilka av dina plagg du bör ta till kemtvätten. Vi reder även ut frågetecken och tar reda på vad kemtvätt egentligen är! Vad är kemtvätt egentligen och hur fungerar det? På engelska heter kemtvätt ” dry cleaning “, d.v.s.

  • Torr tvätt, vilket kan upplevas som lite missledande.
  • Visserligen används inget vatten vid kemtvätt, men däremot så används starka rengöringsmedel i flytande form.
  • Från allra första början användes terpentin ofta vid kemtvätt, men efter att man insett att detta inte är bra för textilier så gick man över till lösningsmedlet perkloretylen.

I dagens mer miljömedvetna tider så är det många tvätterier som väljer en miljövänlig kemtvätt, och denna utförs genom att använda koldioxid och högtycksmaskiner. Vilka plagg bör kemtvättas? Att t.ex. tvätta kostym i tvättmaskinen brukar inte vara att rekommendera då yttermaterialet, fodret och axelvaddarna alla brukar vara tillverkade av olika material, vilket gör att kemtvätt är det enda alternativet.

Andra plagg som oftast bör kemtvättas är de som är tillverkade av väldigt ömtåliga material, eller där väldigt olika material använts. En bomullsskjorta med läderapplikationer bör t.ex. kemtvättas – bomullstyg går ofta att tvätta med vatten, medan läder förstörs av att utsättas för fukt. Plagg som inte är färgbeständiga, eller vars passform riskerar att förstöras av fukt bör kemtvättas även de.

Kontrollera alltid ett plaggs tvättsymboler innan du köper det. Lär dig även vilken typ av plagg som vanligtvis bör kemtvättas, så slipper du fundera nästa gång du ska tvätta. Kostymer, mocka, läder, ömtåliga plagg tillverkade av ylle eller kashmir, plisserade kjolar samt plagg med detaljer och broderier på (av t.ex.
Visa hela svaret

Hur får man bort torkade Rödvinsfläckar?

Hushållsprodukter du har hemma för kashmir, siden, viskos och ull – För att ta bort gamla rödvinsfläckar från kashmir, silke eller viskos kan du använda antingen ren alkohol från apoteket eller ett lösningsmedel, Häll lite av produkten på en ren trasa och badda fläcken tills den försvinner.
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar med Galltvål?

Vita textilier kan bli lite gråa och tråkiga med tiden. När du har tvättat dina vita kläder många gånger så kan de förlora sin vithet, detta kan bero på att kläderna innehåller optiska vitmedel, men det kan också bero på andra orsaker. Recept för vita skjortor: Mät upp 0,5 dl pressad citron och rör i 2 msk bikarbonat.

Häll 4,5 l ljummet vatten i ett kärl och häll i lösningen och rör om. Lägg i tvätten och låt ligga i blöt över natten. Tvätta som vanligt. För skjortkragar och manschetter: Blanda en lös pasta av bikarbonat och citron, gnugga in pastan på skjortkragar och manschetter. Behandla på ett naturligt sätt! DIRO tar bort de flesta fläckar, men ibland är fläckar så svåra att man måste använda fläckborttagningsmedel, då kan man använda vilken sort man vill, vare sig man köper ett medel i affären eller gör ett eget.

Vi på SWATAB vill gärna tipsa dig om miljövänliga alternativ. Börja alltid med att spraya DIRO-vatten på fläcken och försök suga upp så mycket som möjligt med en svamp eller trasa. Om detta inte räcker kan man använda olika naturliga produkter att gnida in fläcken med, såsom filmjölk, citron, vitvinsvinäger, ättika, galltvål och bikarbonat och låt verka ca 15 minuter.

Tvätta sedan som vanligt. Ibland kanske fläcken behöver blötläggas hela natten med något av dessa ämnen. Använd: Galltvål ; Finns i flytande och fast form. Svåra fläckar från vätskor tar man lämpligast bort genom att blanda flytande galltvål och DIRO-vatten i en sprayflaska. Spraya på fläcken, vänta 10 minuter och tvätta sen som vanligt.

Fläckar från fasta ämnen behandlar du genom att blöta en fast galltvål och gnugga lite med den på fläcken. Vänta 10 minuter och tvätta som vanligt. Bikarbonat ; För fläckar som är extra svåra t.ex. saffran eller intorkat blod behöver man ta i med hårdhanskarna. Det finns fläckar som är så inbitna i tyget att de inte ens kan behandlas med fläckborttagning. Om du tvättar och behandlar fläcken gång på gång men den inte försvinner så kan man bleka bort det. Populära vittvättmedel har ibland blekning i sig, men blekning kan förstöra tyget efter ett tag.
Visa hela svaret

Hur får man bort Rödvinsfläckar på soffa?

Av någon konstig anledning är det absolut högst chans att spilla rödvin när man har en helt nytt vitt klädesplagg eller en ny känslig soffa, även om man är en sån som aldrig spiller. Det vanligaste knepet brukar vara att man ska hälla salt på tröjan eftersom att det suger åt sig vinet.

  • Men det finns faktiskt några andra smart lösningar du kan göra som är ännu mer effektiva, beroende på vilken typ av underlag du har spillt på.
  • Rödvinsfläck på tröjan Om du har spillt på din vita tröja eller blus är det absolut bästa helt vanlig röd mjölk.
  • Oka upp mjölken i en kastrull och sänk sedan ner fläcken i mjölken i minst en timme.

Därefter kan du tvätta den som vanligt. Rödvinsfläck på soffan Den magiska ingrediensen om du har spillt vin på soffan är helt vanligt bakpulver. Ta fram en skål med vatten, några rena trasor och en skål bakpulver. Fukta trasan i vattnet och doppa i bakpulvret, sedan gnuggar du med på fläcken med bakpulvret.

  1. Fortsätt göra det här tills fläcken är borta.
  2. Du kan också använda potatismjöl eller salt istället för bakpulver.
  3. Rödvin på mattan Bakpulver räcker tyvärr inte om du har en tjock rya matta.
  4. Istället kan du använda ren sprit.
  5. Häll på spriten och arbeta in den med handen, sedan fortsätter du gnugga med en trasa och rikligt med vatten.

Extra tips – Vitt vin Det kan låta helt otroligt men vitt vin kan faktiskt vara det mest effektiva mot rödvin. Häll på vitt vin och gnugga med en trasa, fortsätt hälla tills rödvinsfläcken är så utspädd att det inte syns längre. Vitt vin fungerar på de flesta underlagen!
Visa hela svaret

Hur tar man bort lingonsylt?

Hallon, jordgubbar, lingon – Det röda färgämnet i bär som hallon, jordgubbar och lingon förstörs av hög värme. Kläder och tyg av bomull eller linne som har sådana fläckar kan därför rengöras med rent, hett vatten. Koka upp vatten och häll det omedelbart i en tunn stråle över fläckarna. OBS! Använd inte denna metod på textilier av syntetmaterial eftersom de kan förstöras av det heta vattnet.
Visa hela svaret