Hur Mycket Kläder Är 8 Kg?

Hur Mycket Kläder Är 8 Kg
Fyll inte upp till max – Kom ihåg att om du fyller trumman för mycket kommer tvättmaskinens motor att slitas ut fortare. Ett bra tips är att sluta fylla när du får plats med en stående handflata ovanpå tvätten. Du kan också tänka att inte ska fylla mer än 80% av trumman.

Maskinen tvättar bäst om textilen har lite plats runt sig, så om du löpande måste proppa trumman helt full bör du kanske fundera på en ny maskin med större kapacitet. Hur mycket motsvarar egentligen 6 eller 12 kg kläder? En bra regel är att en vardagsklädsel med byxor, tröja, t-shirt, underkläder och strumpor tillsammans väger ungefär 1 kg.

En vanlig badhandduk i bomull väger runt 5-600 g. För att kunna tvätta exempelvis ett täckte i tvättmaskinen bör den ha kapacitet på minst 8 kg.
Visa hela svaret

Hur mycket är 8 kg tvätt?

De flesta tvättmaskiner rymmer idag 7- 8 kg torr tvätt, vilket är väldigt mycket. Som exempel så motsvarar 7 kg tvätt ca 65 st. t-shirts. Även om en maskin kan tvätta stora mängder så är det ändå i slutändan trummans volym i liter som avgör hur mycket tvätt du kan trycka in.
Visa hela svaret

Hur mycket väger ett lakan?

Hur mycket väger min tvätt? – En typisk tvättmaskin rymmer cirka 7 kilo tvätt. Det motsvarar ungefär sju uppsättningar kläder. Ett lakan väger cirka 0,5 kilo och ett örngott 200 gram. Fyll maskinen så att du bara får in en hand på toppen av tvätten mellan kläderna och trumman.
Visa hela svaret

Vad betyder kg på tvättmaskin?

Trumkapaciteten (anges i kg ) är en ganska användbar indikator på hur mycket tvätt du kan lägga i tvättmaskinen, men det är tillräckligt krävande utan att behöva mäta!
Visa hela svaret

Hur mycket kläder i tvättmaskin?

Hur ska jag fylla maskinen | Siemens Vitvaror När du fyller upp tvättmaskinstrumman är det viktigt att hitta rätt balans mellan att fylla upp trumman tillräckligt med kläder för en ekonomisk tvätt, och lämna tillräckligt med utrymme högst upp i trumman för en effektiv tvättprestanda.

För bästa tvättresultat måste det finnas tillräckligt med vatten för att tvättmedlet ska kunna lösas upp och tillräckligt med utrymme för dina kläder att röra sig. Om du överlastar trumman kommer det att finnas mindre vatten för tvättmedlet att lösas upp i, eftersom kläderna kommer att suga upp vattnet.

Det rekommenderas därför att du lämnar en handsbredd utrymme i trumman vid lastning. Detta motsvarar ungefär 3/4 av trumman. Kom ihåg att inte tvätta för lite heller, eftersom det är oekonomiskt och kan resultera i ett högljutt buller vid centrifugering på grund av obalans.
Visa hela svaret

Hur räknar man ut priset för en tvätt?

Använd produktkalkylen eller räkna själv – så mycket kostar vitvarorna per år – APPLiA Hur Mycket Kläder Är 8 Kg Vitvarorna i våra hem är något vi skulle ha svårt att klara oss utan. Inte många vill leva utan till exempel kyl/frys, diskmaskin och tvättmaskin. Just nu är det stort fokus på energikonsumtion, tips och råd kring hur vi kan spara såväl el som pengar, men hur mycket det kostar oss att använda de tre nämnda vitvarorna står sällan skrivet, varför APPLiA här tar reda på det.

 • Det vanliga förfarandet är att vi byter våra vitvaror antingen när de går sönder – ofta efter lång och trogen tjänst – eller när vi renoverar våra hem.
 • I och med att elpriset senaste tiden ökat dramatiskt, och dessutom sannolikt kommer hålla sig på en hög nivå inom en överskådlig framtid, kan det dock vara klokt att byta ut en eller flera vitvaror i sitt hem nu i höst.

De flesta känner till att det är smart att välja en produkt med energimärkning A, men få vet hur många kronor som kan sparas årligen om en produkt med klass F byts ut till en motsvarande med klass A. Produktkalkyl från Energimyndigheten I somras lanserade Energimyndigheten, ett verktyg för att jämföra produkter och på så vis kunna göra mer medvetna och informerade val.

Bland de produkter som går att jämföra finns diskmaskiner, tvättmaskiner och kombinerade tvättmaskiner och torktumlare, kylskåp och frysar samt vinkylar. Det går att göra sökningar på varumärkes- eller produktnamn eller genom att scanna qr-koden på etiketten. Det finns även en beräkningsmodell för att se om en billig modell verkligen är billigare genom att analysera produktdata och räkna fram driftskostnaden.

Produktkalkylen är utvecklad inom EU-projektet Label 2020 och använder uppgifter från produktdatabasen, EPREL. I produktkalkylen kan du själv skriva in el- och vattenkostnad samt användningsmönster och förväntad livslängd för produkten. Därefter beräknas den totala kostnaden.

Årskostnad för en kyl/frys Jämför du i produktkalkylen en A-klassad kyl/frys med en F-klassad och skriver in elpriset 404 öre/kWh samt livslängden 10 år får du kostnaden 4 202 kr för A och 11 554 kr för F, vilket innebär att årskostnaden alltså är 420 kr respektive 1 155 kr.Vill du i stället räkna själv multiplicerar du helt enkelt produktens årliga energiförbrukning med elpriset, vilket ger 104 x 4,04 = 420 kr respektive 286 x 4,04 = 1 155 kr.Byter du ut din F-klassade kyl/frys mot en A-klassad sparar du alltså ungefär 735 kr om året med nuvarande elpris. Årskostnad för en diskmaskin

För att ta reda på kostnad för diskmaskin fyller du i kalkylen i pris för el samt pris för vatten och därefter anger hur ofta du använder maskinen. En A-klassad diskmaskin kostar enligt produktkalkylen cirka 11 500 kr i drift om livslängd anges till 14 år och 8 213 kr om livslängd är 10 år.

 1. Det motsvarar en årskostnad på 821 kr om året om maskinen används en gång om dagen.
 2. Vill du själv räkna ut kostnaden får du titta på energianvändningen (anges i kWh för 100 diskomgångar) samt vattenförbrukningen (anges i liter per diskomgång).
 3. En A-klassad diskmaskin förbrukar 54 kWh per 100 diskomgångar och 8,4 liter vatten per diskomgång.

Att diska en gång kostar således 0.54 x 4.04 = 2.18 kr i elförbrukning plus 0.0084 x 8.90 = 7,5 öre i vattenförbrukning – totalt 2.26 kr. Diskar du en gång om dagen kostar det alltså 824 kr om året. Jämför nu detta med vad det kostar att diska med en 12 år gammal diskmaskin, som idag är E-klassad, förbrukar den 0.90 kWh och 12 liter vatten per diskomgång.

Diskar du med den en gång om dagen blir årskostnaden 1 369 kr. Att byta från en E-klassad diskmaskin till en A-klassad kan alltså spara cirka 545 kr årligen med nuvarande elpris. Årlig kostnad för en tvättmaskin I produktkalkylen finns även en kalkyl för tvättmaskiner där förväntat livslängd, pris för el och vatten fylls i.

En A-klassad tvättmaskin förbrukar 47 kWh för 100 tvättar (alltså 0.47 kWh för en tvätt) och vattenförbrukningen är 47 liter för en tvätt. En tvätt kostar därmed 0.47 x 4.04 = 1.90 kr i elförbrukning plus 0.047 x 8.90 = 42 öre i vattenförbrukning – totalt 2.32 kr.

Rskostnaden blir då 847 kronor. Med en 20 år gammal tvättmaskin blir kostnaden högre. Förbrukningen per tvätt är 0.95 kWh plus 59 liter vatten, vilket innebär en kostnad på totalt 4.36 kr per tvätt. Att tvätta en gång om dagen kostar alltså 1 591 kr om året. Att byta ut sin 20 år gamla tvättmaskin mot en A-klassad innebär alltså en besparing på ungefär 744 kr om året, med nuvarande elpris.

Skulle priset öka, vilket experter varnar för, ökar därmed även besparingen. Avslutningsvis bör nämnas att det finns skillnader i såväl el- som vattenförbrukning mellan olika vitvaror i samma energiklass. I räkneexemplen ovan har en slumpvis utvald produkt i varje kategori och energiklass använts.
Visa hela svaret

Hur mycket är 6 kilo tvätt?

Fyll inte upp till max – Kom ihåg att om du fyller trumman för mycket kommer tvättmaskinens motor att slitas ut fortare. Ett bra tips är att sluta fylla när du får plats med en stående handflata ovanpå tvätten. Du kan också tänka att inte ska fylla mer än 80% av trumman.

 1. Maskinen tvättar bäst om textilen har lite plats runt sig, så om du löpande måste proppa trumman helt full bör du kanske fundera på en ny maskin med större kapacitet.
 2. Hur mycket motsvarar egentligen 6 eller 12 kg kläder? En bra regel är att en vardagsklädsel med byxor, tröja, t-shirt, underkläder och strumpor tillsammans väger ungefär 1 kg.

En vanlig badhandduk i bomull väger runt 5-600 g. För att kunna tvätta exempelvis ett täckte i tvättmaskinen bör den ha kapacitet på minst 8 kg.
Visa hela svaret

Vad händer om man har för mycket i tvättmaskinen?

Tvättmedel – hur mycket ska du använda? Dosering av tvättmedel är viktigare än vad man kan tro. Mer tvättmedel betyder inte nödvändigtvis att du får renare tvätt och dagens tvättmedel är tillverkade för att vara så effektiva i små kvantiteter. För mycket tvättmedel kan leda till i din tvättmaskin och i dina kläder.

 1. Är exempel på ett bra tvättmedel som du inte behöver använda så mycket av men ändå få ren och fräsch tvätt.
 2. Det är viktigt att få till doseringen, men det finns även andra saker du behöver veta om hur man använder en tvättmaskin.
 3. Den här videon visar hur du gör: När du ska dosera tvättmedel, se till att alltid följa instruktionerna på förpackningen för hur mycket tvättmedel du bör använda.

Vattnets hårdhetsgrad påverkar hur mycket tvättmedel man ska använda.80% av Sveriges vatten är mjukt, men du kan enkelt ta reda på om vattnet i just din kommun är mjukt eller hårt genom att besöka kommunens hemsida. Hur Mycket Kläder Är 8 Kg Att använda för mycket tvättmedel har en negativ påverkan på både miljön och dina kläder, så se till att ta reda på precis hur mycket tvättmedel som passar din tvätt och vattenkvalitet! Ur hållbarhetssynpunkt så är det bra att vara sparsam med din tvättmedelsdosering då detta minskar avfall och ser till att det inte kommer ut för stora doser av tvättmedel i avloppsvattnet.

 • Genom att använda för mycket tvättmedel när du tvättar i tvättmaskin är risken även stor att kläderna inte sköljs ur ordentligt.
 • Tvättmedelsrester i tyg kan orsaka allergiska reaktioner på huden.
 • Lagrandet av gammalt tvättmedel kan också göra att kläderna börjar lukta och så småningom mögla.
 • Överdosering av tvättmedel riskerar dessutom att lämna kvar rester i din tvättmaskin, vilket kan orsaka mögel och på lång sikt skada maskineriet inne i tvättmaskinen.

För tips på hur du rengör din tvättmaskin,, The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes Ju mer sällan du köper tvättmedel, desto mer pengar sparar du, så fördelarna med att dosera tvättmedel rätt är många! Hur mycket tvättmedel ska man ha? Det beror lite på, och de faktorer som påverkar hur mycket tvättmedel du bör använda är:

Vilket typ av vatten det är i området du bor i. Din kommuns hemsida har information om vilken typ av vatten det är i just ditt område. Vilken typ av tvättmaskin du använder – en frontmatad tvättmaskin förbrukar i regel mindre vatten än en toppmatad tvättmaskin, vilket i sin tur påverkar hur koncentrerat tvättmedlet kommer vara under tvättprogrammets gång. Hur mycket tvätt du ska tvätta. En halvfull maskin kräver mindre tvättmedel än en full maskin, och på tvättmedelsförpackningen finns instruktioner om hur mycket tvättmedel du bör använda beroende på mängd. Hur smutsig din tvätt är, Om du ska tvätta dina barns kläder efter en dag i parken så kan det kanske behövas aningen mer tvättmedel än om du ska tvätta textilier som bara är lätt smutsade. Följ alltid instruktionerna på förpackningen.

You might be interested:  Varför Är Bomull Så Populärt?

Ett enkelt och effektivt sätt att alltid dosera rätt är helt enkelt att använda tvättkapslar! är utformade för att dosera den perfekta mängden tvättmedel, varje gång.

Försäkra dig om vilken typ av vatten det är i din kommun, mjukt eller hårt. För mer information om vattenhårdhet så kan du läsa mer på Svenskt Vattens hemsida, Gör en uppskattning av hur mycket tvätt du har. Det är lätt att tänka att större doseringar av tvättmedel tvättar renare, men en halvfull maskin behöver helt enkelt inte lika mycket tvättmedel som en full maskin. Avgör om tvätten är lite eller mycket smutsig. Läs och följ doseringsanvisningarna på tvättmedelsförpackningen. Var noga med att faktiskt mäta så att det blir rätt mängd. Tvätta i den temperatur som anges på dina kläders tvättlappar. Håll utkik för lödder – mycket lödder är en indikation på att du använt för mycket tvättmedel.

ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Tvättmedel – hur mycket ska du använda?
Visa hela svaret

Hur mycket är 3 5 kg tvätt?

En liten (3–5 kg ) tvättmaskin passar bra för en eller två personer om du tvättar relativt ofta och inte behöver tvätta stora saker som ett täcke eller en hel uppsättning sängkläder samtidigt. Om du regelbundet ska tvätta stora mängder är en större tvättmaskin (6–7 kg ) bekvämare.
Visa hela svaret

Vad drar mest el tvättmaskin?

Hur mycket ström drar en tvättmaskin? – Sitter du och funderar på hur mycket el drar en tvättmaskin & torktumlare? Här kan du finna svaret på det och råd för att hantera det. En tvättmaskin är en pryl i hemmet som många anser är en stor eltjuv. Olika tvättmaskiner drar olika mycket och det kan variera.

 • Nyare modeller drar mindre el än gammal- såklart.
 • Det man brukar säga är att en tvättmaskin drar mellan 1 kwh – 2 kwh beroende på vilken tvättmaskin man har.
 • Att värma upp vattnet i din tvättmaskin är den största eltjuven när det kommer till att tvätta.
 • An man sänka temperaturen kan man spara energi på det.

Kör man två tvättar i veckan och har en relativt ny tvättmaskin kommer det att dra cirka 156 kwh per år, Hur ofta bör man tvätta då? Det går inte att svara på eftersom det varierar en barnfamilj tvättar förmodligen avsevärt mer än en ensamstående. Det man ska ha i åtanke är att man inte tvättar för ofta med halvtomma tvättar.
Visa hela svaret

Har vikt tvätt?

Dosera efter vikt – Många tror att de lägger i mer tvätt än de gör och doserar tvättmedel därefter. Men vattenmängden i dagens tvättmaskiner är snålt tilltagen och beräknad för att skölja ut exakt den mängd tvättmedel som rekommenderas. Har du för mycket tvättmedel riskerar du alltså att få dåligt sköljd tvätt med ­tvättmedelsrester i.
Visa hela svaret

Hur fullt packa tvättmaskin?

Det kan vara frestande att bara kasta innehållet i din tvättkorg i tvättmaskinen, välja samma program som du alltid gör och sedan stänga luckan och hoppas på bästa möjliga resultat. Sanningen är att det här tillvägagångssättet förmodligen inte utnyttjar maskinen på bästa sätt och det är absolut inte det bästa för dina kläder.

Som tur är finns den här guiden som visar dig det bästa sättet att fylla på tvättmaskinen, både för bästa rengöringsresultat och för bästa möjliga skötsel av dina kläder. Sortera Att kasta in en röd strumpa med en vit tvätt är det klassiska tvättmisstaget, men det visar hur viktigt det är att sortera kläderna innan de kastas i maskinen.

På grundnivå ska du dela upp tvätten i vitt (mestadels vita eller ljusgrå plagg), färg (ljusare pastellfärger) och mörkt (mörkgrå, marinblå, djupröd, brun, svart). Genom att tvätta plaggen tillsammans bidrar du till att bevara deras färg och förhindrar att mörkare färger färgar av sig på ljusare plagg.

Maskintvätt Maskintvätt, permanent tryck Maskintvätt, fintvätt Tvättas ej Handtvätt Vridtorka inte Och 13. Vattentemperatur 30 °C eller 80 °F Och 14. Vattentemperatur 40 °C eller 105 °F Och 15. Vattentemperatur 50 °C eller 120 °F Och 16. Vattentemperatur 60 °C eller 140 °F Och 17. Vattentemperatur 70 °C eller 160 °F Och 18. Vattentemperatur 95 °C eller 200 °F

Låt dig inte lockas av att stoppa in allt du kan i tvättmaskinen – för mycket tvätt minskar tvättprestandan och kan skada kläderna eftersom de inte har utrymme att röra sig fritt. Det kan även skada apparaten och att kontakta en tekniker innebär mer krångel än att lägga i en extra tvätt.

På samma sätt är underlastning av maskinen inte heller särskilt bra, eftersom det avsevärt minskar effektiviteten i ett program. Apparaten använder lika mycket vatten och energi till att tvätta en trumma som är fylld till en tredjedel som en som är helt full. Ta en titt på den här guiden om du vill veta exakt hur mycket tvätt du ska lägga i tvättmaskinen.

En bra tumregel är att fylla trumman till omkring 80 % utan att packa ihop plaggen (detta gäller endast normala bomullsprogram – den mängd tvätt du kan lägga in för specialprogram varierar, se användarmanualen för din maskin). När det gäller att lägga in tvätten i maskinen lägger du i ett plagg i taget eller ser åtminstone till att plaggen inte är hoptrasslade.

Stäng blixtlås och kontrollera alla fickor efter pennor, mynt och dylikt – inte bara för dina kläders skull, utan även för tvättmaskinens! Det är även värt att snabbt titta på tvättrådsetiketten, eftersom den ger vissa speciella instruktioner, som till exempel att vända plagget ut och in. Om du förbehandlar fläckar följer du anvisningarna för den produkt du använder.

Få till rätt dos Det är bra att sortera tvätten och fylla på maskinen på rätt sätt, men om du använder för mycket eller för lite tvättmedel är allt det förgäves. Doseringen beror på ett antal faktorer: vilken typ av tvättmedel du använder, vattnets hårdhet, hur smutsiga kläderna är och hur stor tvättmängden är.

De flesta typerna av flytande tvättmedel och pulvertvättmedel har mått för lätta, medeltunga och tunga belastningar och kapselförpackningar anger när du kan behöva använda mer än en kapsel. Det bästa rådet vi kan ge om dosering är våra AutoDose-tvättmaskiner. De doserar tvättmedlet automatiskt beroende på tvättmängden och det valda programmet.

Det är ett av de mest effektiva sätten att använda en tvättmaskin och den kan köras upp till en månad på en påfyllning. Även om det till en början kan verka lite skrämmande bör du baka in dessa vanor i din tvättrutin, så kommer dina kläder och din tvättmaskin att tacka dig.
Visa hela svaret

Vad räknas som vit tvätt?

Vittvätt och kulörtvätt är samma sak – FALSKT. Det är skillnad på vittvätt och kulörtvätt, och på pulverform och flytande. I pulvertvättmedel för vittvätt finns blekmedel som mattar av klara färger. I flytande tvättmedel finns ingen blekning och många upplever därför att kläderna inte blir lika rena av det, menar textilläraren.
Visa hela svaret

Hur doserar man tvättmaskin?

Hur mycket tvättmedel behövs och hur fyller man behållaren? | Bosch hushållsapparater Din webbläsare är utdaterad. För bättre säkerhet, hastighet och bästa upplevelsen av sidan uppdatera, eller använd en annan webbläsare. Samma frågor varje gång: hur mycket tvättmedel behövs? Hur mycket är för lite för att tvätten ska bli ren? Hur mycket tvättmedel ska jag använda för att inte slösa med vatten eller tvättmedel, men tillräckligt för att tvätten ska bli ren? Hur många gånger har du ställt dig de frågorna? Här hittar du svar på alla dina tvättfrågor.

 1. Hittills kanske du har gissat hur mycket tvättmedel du behöver för att tvätten ska bli ren.
 2. Det är inte så konstigt! Det finns en hel del att ta hänsyn till för att uppnå perfekta tvättresultat.
 3. Du hittar instruktioner om hur mycket tvättmedel du behöver använda för att tvätten ska bli ren på baksidan av tvättmedelsförpackningen.

Här kommer några tips som kan underlätta för dig. Den korrekta mängden tvättmedel baseras på dessa tre kriterier: Tvättmängden mäts i vikt. För en större tvättmängd behöver du normalt mer tvättmedel än om du inte tvättar så mycket. Följ instruktionerna på baksidan av förpackningen.

 1. Om du använder flytande tvättmedel kan du dosera med locket.
 2. Se till att dosera efter tvättmängden.
 3. I allmänhet behöver du 35 ml flytande tvättmedel för en normalt smutsad tvätt om du har medelhårt vatten.
 4. Läder med många eller svåra fläckar kräver mer tvättmedel för att bli rena än kläder som inte är lika smutsiga.

Vissa fläckar kanske måste förbehandlas före tvätt. Du kan t.ex. lägga dem i blöt i tvålvatten först eller tillsätta något flytande fläckborttagningsmedel. Vattnets hårdhetsgrad varierar beroende på källa. Vissa områden har hårt vatten med hög kalkhalt och andra mjukt vatten med låg kalkhalt.

När du tvättar behöver du mer tvättmedel för hårt vatten, och mindre för mjukt. På tvättmedelsförpackningen finns också rekommendationer. Du kan kontakta din lokala vattenleverantör eller köpa testremsor för att ta reda på vattnets hårdhetsgrad och hur mycket tvättmedel du behöver använda. Vi har utvecklat vårt intelligenta doseringssystem i-DOS, vilket innebär att du kan fylla på en hel flaska tvättmedel på en gång, välja Auto-programmet och koppla av.

i-DOS-sensorerna mäter automatiskt den exakta mängden tvättmedel och vatten som behövs för varje tvätt, utan att du behöver fylla på tvättmedel. i-DOS reducerar mängden tvättmedel, tack vare den exakta, automatiska doseringen. Och utan att slösa vatten. Prova dina nya Bosch vitvaror hemma i 100 dagar. Vi vill vara säkra på att du blir nöjd, annars får du lämna tillbaka produkten. Bli medlem i MyBosch och registrera din nya Boschprodukt senast två veckor efter inköp och du får 100 dagar på dig att ta reda på om du är 100% nöjd. Upplev Bosch Upplev kvalitet, prestanda och pålitlighet. Hitta en återförsäljare Hitta en återförsäljare eller serviceverkstad nära dig! : Hur mycket tvättmedel behövs och hur fyller man behållaren? | Bosch hushållsapparater
Visa hela svaret

Hur mycket är 2 kg tvätt?

Fyll inte upp till max – Kom ihåg att om du fyller trumman för mycket kommer tvättmaskinens motor att slitas ut fortare. Ett bra tips är att sluta fylla när du får plats med en stående handflata ovanpå tvätten. Du kan också tänka att inte ska fylla mer än 80% av trumman.

Maskinen tvättar bäst om textilen har lite plats runt sig, så om du löpande måste proppa trumman helt full bör du kanske fundera på en ny maskin med större kapacitet. Hur mycket motsvarar egentligen 6 eller 12 kg kläder? En bra regel är att en vardagsklädsel med byxor, tröja, t-shirt, underkläder och strumpor tillsammans väger ungefär 1 kg.

En vanlig badhandduk i bomull väger runt 5-600 g. För att kunna tvätta exempelvis ett täckte i tvättmaskinen bör den ha kapacitet på minst 8 kg.
Visa hela svaret

Vad kostar det att köra en tvättmaskin i 40 grader?

Tvättmaskin och torktumlare – Tvättmaskinen är en av de saker som drar mycket el, men hur många kilowatt förbrukar egentligen en tvättmaskin? Man brukar säga att det går åt ungefär 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 60 grader. Samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar endast 0,6 kWh.

 1. Tvättar du på lägre temperatur, väntar med att tvätta tills tvättmaskinen är ordentligt fylld samt använder maskinens sparprogram sparar du en hel del el.
 2. Visste du att torktumlaren är en riktig elslukare? Denna energitjuv kräver faktiskt tre gånger så mycket energi som en tvättmaskin.
 3. Stäng av torktumlaren och lufttorka din tvätt för att spara el.

Inte att förglömma är att gamla maskiner i regel har högre energiförbrukning än moderna och energisnåla modeller.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Kläder Köper Svenskar?

Hur mycket väger en handduk?

Maria Lindell-Kristensson på Cottonmade ger experthjälp i handduksdjungeln tis, okt 11, 2016 15:42 CET Allt du vill veta om frotté: Hur Mycket Kläder Är 8 Kg Du får vad du betalar för En bra frottéhandduk blir bara mjukare och skönare ju mer du tvättar och använder den. Om du köper sämre bomull kommer handdukarna att bli hårda och riviga efter några tvättar. Välj bra kvalitet på frotté När man pratar om frottékvalitet talar man ofta om vikten.

 • Ju lägre vikt, desto lägre kvalitet.
 • Men frotté kan ha samma vikt och ändå se helt olika ut.
 • Det beror på öglorna.
 • Långa öglor ger till exempel en fluffig känsla, men ett rufsigt utseende.
 • Att välja handdukar handlar mycket om tycke och smak.
 • Några vill ha tjocka handdukar, några gillar tunna bäst.
 • Några vill ha långa öglor och en fluffig känsla medan andra vill ha en slät och fin handduk.

Det finns inga rätt eller fel, köp den som känns bäst! I Sverige anses ofta 500-650 gram vara hög frottékvalitet. Hos de stora kedjorna ligger vikten ofta runt 450 gram eller under. Om du går upp till 600-700 gram binder handduken så mycket fukt att den har svårt att torka innan nästa dusch.

 1. Egen handduk – en fin gest mot din gäst I Sverige har vi några standardstorlekar när det gäller handdukar.
 2. De vanligaste är 50*70 cm samt 70*140 cm.
 3. Sedan finns det gästhanddukar som är 30*50cm.
 4. På Cottonmade har vi även lagt till en handduk som är 30*30 cm, den kan du till exempel stapla i en hög i badrummet så att gästerna får torka händerna på en egen handduk.

En trevlig gest mot din gäst. Frotté och velour – mer skillnad än du tror Lite enkelt kan man förklara skillnaden med att velour är en skuren frotté. Om man skär av toppen på frottéöglorna får man en sammetsliknande yta som är mjuk och blank. Nackdelen med velour är att den inte absorberar lika bra som frotté.

 1. Läm och känn När du väljer handduk är det viktigt att känna på den ordentligt.
 2. Änns handduken hal eller tvålig har fabriken med stor säkerhet lagt på en mjukgörare för att handduken ska kännas mjukare än den egentligen är.
 3. När mjukgöraren tvättats bort blir materialet i handduken oftast hårt eller strävt.

Ibland kan handduken också gnissla lite när du klämmer på den, det beror på att man använt en dålig kvalitet på garnet. När man använt dålig bomull blir handduken hård, sträv och lite rivig efter några tvättar. Tvätta först Tvätta alltid nya badlakan och handdukar innan du använder dem.

De har passerat många händer innan de hamnat på din badrumshylla. Tvätta handdukarna varmt, gärna 60 grader så att alla bakterier dör (de dör vid strax över 40 grader, så 40 grader räcker inte). Slå i en skvätt ättika vid behov för att ta bort dålig doft. Torktumling – nej tack! Torktumling sliter otroligt på produkten och minskar dessutom handdukens förmåga att absorbera fukt, vilket ju är hela poängen med en handduk.

Dosera med måtta Använd rätt mängd tvättmedel. Många använder alldeles för mycket tvättmedel, eftersom de tror att tvätten automatiskt blir renare, men istället stannar tvättmedelsrester kvar på plagget efteråt. Ta hellre lite mindre tvättmedel, än för mycket.

Sköljmedel eller ej? En del är för, andra emot. Själv gillar jag en gnutta sköljmedel eftersom det kapslar in fibrerna i frottén och gör att handduken håller lite längre. För mycket sköljmedel däremot gör absorptionen sämre. Kom ut ur garderoben! Göm inte undan handdukarna i garderoben. Mixa och matcha dem som du vill, vik snyggt och låt dem ta plats och bli en naturlig del av inredningen.

Cottonmades nyhetsrum För ytterligare information Maria Lindell-Kristensson, vd och grundare, 0704-93 48 36, Magnus Sjöbäck, presskontakt, 0704-45 15 99, Cottonmade designar och säljer lyxiga och hållbara frottéprodukter för olika personligheter via återförsäljare i hela Sverige.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar en 60 graders tvätt?

Få vill väl vara utan moderna bekvämligheter för att tvätta tröjan eller att hålla dammråttorna stången. Men prislappen för att använda alla dessa apparater och maskiner som ständigt surrar i våra hem kan variera en hel del. – För att hålla kostnaderna nere är mitt råd att titta på energimärkningen när det är dags att köpa nytt.

Likaså att släcka lamporna i tomma rum, säger Pernilla Widstam som är energi- och klimatrådgivare i Halmstads kommun. Den som vill kolla vad de olika maskinerna och apparaterna i hemmet drar kan ofta låna en elmätare kostnadsfritt av sin kommuns energi- och klimatrådgivare, tipsar hon. – De finns inte i alla halländska kommuner, men flera har elmätare att låna ut.

Pernilla Widstam berättar att det absolut effektivaste om man vill spara energi är att inte ha det för varmt inomhus. – Genom att sänka temperaturen en grad sparar du mycket. Men det förutsätter förstås att du inte redan har nått gränsen så att du börjar frysa om du skruvar ner mer.

Vad kostar det då att använda några av trotjänarna i hemmet? Här är listan: • Kaffebryggaren: 1,20 per timme Vem vill vara utan sitt morgonkaffe eller sin eftermiddagskopp? Om man räknar med att kaffebryggaren står på en timme om dagen årets alla dagar så blir elkostnaden 1,20 per dag. Eller räknat på ett år: 400 kronor i energiförbrukning för bryggaren.

Källa: HEM • Diskmaskinen: 4 kronor per gång En kallvattenansluten diskmaskin gör av med cirka 1 kWh el och cirka 15 liter vatten per diskning. För enkelhetens skull räknar vi på att dessa tillsammans kostar en krona per diskning. Om diskmedlet kostar två kronor och förslitningen samt salt och spolglans till diskmaskinen kostar en krona, så landar det på sammanlagt fyra kronor att köra diskmaskinen. • Tvättmaskinen: 3,30 kronor per gång Det här är ungefär vad tvättkostnaden landar på när du kör en maskin i 60 grader. En någorlunda energisnål tvättmaskin drar ca 1 kWh per tvätt i 60 grader. Räknar man med en kostnad på 1,20 kronor per kWh och kostnader för tvättmedel på cirka 1,30 per tvätt samt vatten för cirka 80 öre, så blir den totala kostnaden för varje tvätt i 60 grader 3,30 kronor. • Kylskåpet: 200 eller 700 kronor per år Så mycket skiljer det sig faktiskt i elkostnad beroende på om ditt kylskåp är nytt eller gammalt, enligt uträkningar från HEM, Halmstad Energi och Miljö. Om en kyl är, låt säga 15 år gammal, kan en ny dra hela 80 procent mindre el i jämförelse.

 • När man köper vitvaror är det energimärkningen man ska hålla koll på för att få ner sina energikostnader.
 • Energieffektivitetsklassen beskrivs med hjälp av en skala som går från det mest energieffektiva alternativet A+++ ner till D.
 • En kyl i klass A+++ använder 60 procent mindre energi än en kyl och frys i klass A.

Källa: e-on • Torktumlaren: 9 kronor per gång Så mycket handlar det om när du kör en full torktumlare. Elkostnaden för att torka tvätt i tumlaren är cirka 1,50 kr per kilo. Många torktumlare rymmer 6 kg vilket ger en elkostnad på 9 kr per torkning. Om du är som genomsnittet och tvättar cirka 200 gånger per år och väljer att lufttorka tvätten istället så sparar du 1 800 kronor om året.

Älla: Hjo Energi • Dammsugaren: 1,25 per timme Att hålla det dammfritt inomhus är inte så dyrt – förutsatt att du har en hyggligt ny dammsugare. Elkostnaden för att dammsuga en timme varje vecka under hela året är cirka 65 kronor, enligt beräkningar från HEM. Det betyder att en timmes dammsugande går loss på 1 krona och 25 öre.

Sedan 2017 finns det ett EU-krav på att alla nya dammsugare ska ha en effekt under 900 watt. Flera av de nyare modellerna är nere på 500-600 watt. Har du däremot en dammsugare som är äldre så kan den dra bra mycket mer mer än 1000 watt. Kostnaderna kan alltså skifta en del beroende på dammsugarens ålder.
Visa hela svaret

Hur många varv på tvättmaskin?

Rotationshastighet och restfuktighet Centrifugeringshastigheten påverkar därför hur lång tid den totala tvätten tar. De bästa maskinerna med hög kapacitet har en rotationshastighet på mellan 1400 och 1600 varv per minut, beroende på tvättmaskinens trumstorlek.
Visa hela svaret

Hur många KW tar en tvätt?

Tvättmaskin och torktumlare – Tvättmaskinen är en av de saker som drar mycket el, men hur många kilowatt förbrukar egentligen en tvättmaskin? Man brukar säga att det går åt ungefär 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 60 grader. Samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar endast 0,6 kWh.

Tvättar du på lägre temperatur, väntar med att tvätta tills tvättmaskinen är ordentligt fylld samt använder maskinens sparprogram sparar du en hel del el. Visste du att torktumlaren är en riktig elslukare? Denna energitjuv kräver faktiskt tre gånger så mycket energi som en tvättmaskin. Stäng av torktumlaren och lufttorka din tvätt för att spara el.

Inte att förglömma är att gamla maskiner i regel har högre energiförbrukning än moderna och energisnåla modeller.
Visa hela svaret

Vad är dosering tvätt?

Hur mycket tvättmedel behövs och hur fyller man behållaren? | Bosch hushållsapparater Din webbläsare är utdaterad. För bättre säkerhet, hastighet och bästa upplevelsen av sidan uppdatera, eller använd en annan webbläsare. Samma frågor varje gång: hur mycket tvättmedel behövs? Hur mycket är för lite för att tvätten ska bli ren? Hur mycket tvättmedel ska jag använda för att inte slösa med vatten eller tvättmedel, men tillräckligt för att tvätten ska bli ren? Hur många gånger har du ställt dig de frågorna? Här hittar du svar på alla dina tvättfrågor.

Hittills kanske du har gissat hur mycket tvättmedel du behöver för att tvätten ska bli ren. Det är inte så konstigt! Det finns en hel del att ta hänsyn till för att uppnå perfekta tvättresultat. Du hittar instruktioner om hur mycket tvättmedel du behöver använda för att tvätten ska bli ren på baksidan av tvättmedelsförpackningen.

Här kommer några tips som kan underlätta för dig. Den korrekta mängden tvättmedel baseras på dessa tre kriterier: Tvättmängden mäts i vikt. För en större tvättmängd behöver du normalt mer tvättmedel än om du inte tvättar så mycket. Följ instruktionerna på baksidan av förpackningen.

Om du använder flytande tvättmedel kan du dosera med locket. Se till att dosera efter tvättmängden. I allmänhet behöver du 35 ml flytande tvättmedel för en normalt smutsad tvätt om du har medelhårt vatten. Kläder med många eller svåra fläckar kräver mer tvättmedel för att bli rena än kläder som inte är lika smutsiga.

Vissa fläckar kanske måste förbehandlas före tvätt. Du kan t.ex. lägga dem i blöt i tvålvatten först eller tillsätta något flytande fläckborttagningsmedel. Vattnets hårdhetsgrad varierar beroende på källa. Vissa områden har hårt vatten med hög kalkhalt och andra mjukt vatten med låg kalkhalt.

 1. När du tvättar behöver du mer tvättmedel för hårt vatten, och mindre för mjukt.
 2. På tvättmedelsförpackningen finns också rekommendationer.
 3. Du kan kontakta din lokala vattenleverantör eller köpa testremsor för att ta reda på vattnets hårdhetsgrad och hur mycket tvättmedel du behöver använda.
 4. Vi har utvecklat vårt intelligenta doseringssystem i-DOS, vilket innebär att du kan fylla på en hel flaska tvättmedel på en gång, välja Auto-programmet och koppla av.

i-DOS-sensorerna mäter automatiskt den exakta mängden tvättmedel och vatten som behövs för varje tvätt, utan att du behöver fylla på tvättmedel. i-DOS reducerar mängden tvättmedel, tack vare den exakta, automatiska doseringen. Och utan att slösa vatten. Prova dina nya Bosch vitvaror hemma i 100 dagar. Vi vill vara säkra på att du blir nöjd, annars får du lämna tillbaka produkten. Bli medlem i MyBosch och registrera din nya Boschprodukt senast två veckor efter inköp och du får 100 dagar på dig att ta reda på om du är 100% nöjd. Upplev Bosch Upplev kvalitet, prestanda och pålitlighet. Hitta en återförsäljare Hitta en återförsäljare eller serviceverkstad nära dig! : Hur mycket tvättmedel behövs och hur fyller man behållaren? | Bosch hushållsapparater
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Får Man Bort Sur Lukt Från Kläder?

Hur mycket drar en 40 tvätt?

1. Byt ut era lampor mot lågenergilampor eller lysrör, och släck lampor när ni inte är i rummet.2. Använd datorns energispar-läge och stäng av datorn när ni inte använder den.3. Standby-läge – en miljöbov, Stäng av på riktigt! 4. Tvätta vid lägre temperaturer och låt tvätten hängtorka.5.

 • Spara vatten vid dusch/bad.6.
 • Spara vatten vid diskning.7.
 • Byt ut dina vitvaror och spara pengar.8.
 • Lägg locket på din energiförburkning när du lagar mat.9.
 • Fråga din el-leverantör om miljövänlig Grön el.10.
 • Vädra rätt under kalla årstiden.11.
 • Säg “Nej Tack till Reklam”, minska papperkonsumtionen.1.
 • Byt ut era lampor mot lågenergilampor eller lysrör, och släck lampor när ni inte är i rummet.

Belysningen i tvättstugor, matkällare, cykelutrymmen, barnvagnsrum och på vindarna ska släckas efter användandet.2. Använd datorns energispar-läge och stäng av datorn när ni inte använder den. Att lämna datorn på över natten slösar el som skulle räcka till att skriva ut 800 A4-sidor med en laserskrivare.

 • På ett år motsvarar det 1,9 ton i koldioxiodutsläpp (fakta hämtat från Aftonbladet.se).3.
 • Standby-läge – en miljöbov, Stäng av på riktigt! Många har idag såväl TV, DVD, Surround system, digitalbox, video eller TV-spel i sitt vardagsrum.
 • Trots att inte apparaterna används förbrukar stand-by läget runt 0,65 kWh per dygn motsvarande 237 kWh på ett helt år.

I sin livstid drar faktiskt dina apparater mer ström när dom inte används än under den tid dom används. De flesta apparater är mer av än på, därför drar dom mer el över tiden i standby-läge. En video förbrukar t.ex.19 gånger mer energi i standby-läge än under sin livstid när den används.4.

 1. Tvätta vid lägre temperaturer och låt tvätten hängtorka.
 2. Det är en ansenlig mängd tvätt som passerar tvättmaskin och torktumlare under ett år, runt 175 kilo per person.
 3. En tvättmaskin förbrukar cirka 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 60 grader, samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar endast 0,6 kWh.
 4. Om man undviker att tvätta vid 60 grader skulle enorma mängder energi sparas.

Dagens moderna tvättmedel kan tvätta lika rent vid lägre temperaturer, och tvättar ofta lika rent utan förtvätt. Se till att alltid tvätta med full maskin, den mesta energin går till uppvärmning av vattnet som sedan åker direkt ut i avloppet dessutom förbrukas lika mycket vatten och el även om tvättmaskinen endast är halvfull.

Att torktumla tvätten drar tre gånger så mycket energi som att tvätta den, dessutom slits kläderna fortare i en torktummlare. Låt hellre tvätten hängtorka.5. Spara vatten vid dusch/bad Ett normalhushåll förbrukar i medeltal 200 kubikmeter vatten årligen. Vattenförbrukningen varierar starkt i olika familjer, vissa förbrukar dubbelt så mycket som andra, men snittförbrukningen räknas till 210 liter per dygn, varav 70 liter (33%) utgör varmvatten.

Det finns en hel del att göra för att minska sin vattenförbrukning. Att duscha i 5 minuter istället för att bada, sänker kostnaden för varmvatten till hälften; från 6 kWh till 3 kWh. Men kom ihåg att om du står i duschen i 15 minuter istället för 5 minuter så ökar förbrukningen till 9 kWh.

 1. Läckande toalettstolar och kranar betyder stora vattenförluster och onödiga kostnader.6.
 2. Spara vatten vid diskning Att diska för hand i diskho eller diskbalja samt skölja i sköljbalja, är ett energisnålt sätt att diska.
 3. Att däremot diska och skölja under rinnande vatten är en dödssynd i energispartider.

Fem minuter skölj eller disk under rinnande vatten förbrukar hela 3,0 kWh – tre gånger så mycket som att diska i diskhon! Du som för bekvämlighets skull väljer diskmaskin, bör koppla upp den till kallvattenanslutningen. En kallvattenansluten diskmaskin drar 20-40 procent mindre energi eftersom varmvatten endast används under själva diskmomentet och vid sköljning.

 • En diskmaskin med kallvattenanslutning förbrukar runt 1,4 kWh per disk, medan en varmvattenansluten maskin drar uppåt 2,1 kWh för varje disk.
 • Och kom ihåg: en halvfull maskin drar lika mycket ström som en full.
 • Se därför till att diskmaskinen är välfylld innan du kör igång, och välj program med 55 grader, det räcker oftast.

Använd gärna miljömärkt diskmedel.7. Byt ut dina vitvaror och spara pengar Din kyl, frys och sval förbrukar cirka 1000 kWh per år, förutsatt att du har någotsånär moderna vitvaror. Om du har kyl och frys äldre än 10 år, är det inte ovanligt att energiförbrukningen är det dubbla! En modern kombinerad kyl/sval drar ungefär 0,5-1,0 kWh per dygn.

 • En kombinerad kyl/frys drar cirka 1,0-1,7 kWh per dygn, och en frys runt 1,0-2,0 kWh under 24 timmar.
 • För att hålla nere energiförbrukningen är också viktigt att hålla rätt temperatur i kyl och frys.
 • Varje onödig kallgrad i frysen drar runt 1 kWh mer i veckan, en 5 procentig ökning av energiåtgången.
 • Rekommenderade temperaturer i kyl är 4-6 plusgrader och i frys minus 18 grader.

Lite tips: – Låt frysvaror tina i kylen så får du gratis kyla i kylskåpet. Ställ däremot inte varma varor i kylskåpet då det krävs mycket energi att kyla ner dessa. – Frysen är den stora energislukaren. Se till att den är ordentligt avfrostad och håll kondensorn (det svarta rör- paketet på baksidan) fri från damm.

En dammig kondensor kan innebära upp till 30% högre elförbrukning! – Köp energisnåla vitvaror. Idag är alla vitvaror energiklassade, där A-klass innebär lägsta förbrukning. – Köp inte större kyl eller frys än nödvändigt. Ett hushåll med fyra personer har sällan nytta av större volym än 350 liter.8. Lägg locket på din energiförburkning när du lagar mat! Att laga mat innebär helt naturligt en hel del energiåtgång.

-Spisen En spisplatta förbrukar på full effekt runt 1,5 kWh/tim och en större stekplatta runt 2,0 kWh. Så kom ihåg att lägga locket på kastrullen – du kan spara 30-50% energi som annars skulle gå förlorad! Se till att kastrullerna har jämn botten och samma storlek som plattan (hellre för liten platta än för stor platta på spisen).

Stäng av plattan och utnyttja eftervärmen att laga färdigt maten. -Ugn Att laga mat i ugn är betydligt energisnålare än att ha flera spis- plattor på samtidigt. En ugn med temperatur på 200 grader förbrukar cirka 0,6 kWh varje timme medan en platta på full effekt drar mellan 1,5-2,0 kWh. -Köksfläkten Köksfläkten är i sig en blygsam energiförbrukare i jämförelse med spisen, bara motsvarande en 60 watts glödlampa.

Däremot drar den ut stora mängder uppvärmd luft som måste ersättas. Vid en utetemperatur runt nollstrecket motsvarar det en energiförbrukning på 2-3 kWh per timme. Så låt inte fläkten stå på för fullt i onödan.9. Fråga din el-leverantör om miljövänlig Grön el Dom flesta större el-leverantörerna har idag ett miljövänligt alternativ som t.ex.

 1. Vindkraft, vattenkraft, biobränsle mm, som inte orsakar koldioxid-utsläpp.
 2. Fråga din elleverantör och begär grön el! Att gå över till el som produceras av förnyelsebara källor, exempelvis vindkraft etc., sparar varje hushålls utsläpp av koldioxid med en tredjedel.10.
 3. Vädra rätt under kalla årstiden.
 4. Om du vill vädra så gör det med tvärdrag under kort tid istället för att ha fönstret på glänt under lång tid.

Den kalla årstiden rasar annars kylan över elementtermostaten som öppnar fullt och vi eldar för kråkorna. Se över fönstrens tätningslister, att slippa fönsterdrag förbättrar även din inomhusmiljö. Tätningslist kan hämtas hos fastighetsskötaren, på gaveln till Rå 14.

Har du persienner så fäll gärna ner dessa nattetid under den kalla årstiden så isolerar du ute kylan bättre. Var även noga med att stänga våra entrédörrar. Ibland står dom helt öppna och all värme rasar ut, dessutom ökar inbrottsrisken när dom står öppna.11. Säg “Nej Tack till Reklam”, minska papperskonsumtionen Ett enkelt sätt att minska papperskonsumtionen är att tacka nej till all reklam vi får varje vecka, som ändå åker rakt ned i soporna.

Det blir åtskilliga kilon som kommer i vår postlåda varje år.
Visa hela svaret

Vad kostar det att köra en 40 graders tvätt?

Få vill väl vara utan moderna bekvämligheter för att tvätta tröjan eller att hålla dammråttorna stången. Men prislappen för att använda alla dessa apparater och maskiner som ständigt surrar i våra hem kan variera en hel del. – För att hålla kostnaderna nere är mitt råd att titta på energimärkningen när det är dags att köpa nytt.

Likaså att släcka lamporna i tomma rum, säger Pernilla Widstam som är energi- och klimatrådgivare i Halmstads kommun. Den som vill kolla vad de olika maskinerna och apparaterna i hemmet drar kan ofta låna en elmätare kostnadsfritt av sin kommuns energi- och klimatrådgivare, tipsar hon. – De finns inte i alla halländska kommuner, men flera har elmätare att låna ut.

Pernilla Widstam berättar att det absolut effektivaste om man vill spara energi är att inte ha det för varmt inomhus. – Genom att sänka temperaturen en grad sparar du mycket. Men det förutsätter förstås att du inte redan har nått gränsen så att du börjar frysa om du skruvar ner mer.

 1. Vad kostar det då att använda några av trotjänarna i hemmet? Här är listan: • Kaffebryggaren: 1,20 per timme Vem vill vara utan sitt morgonkaffe eller sin eftermiddagskopp? Om man räknar med att kaffebryggaren står på en timme om dagen årets alla dagar så blir elkostnaden 1,20 per dag.
 2. Eller räknat på ett år: 400 kronor i energiförbrukning för bryggaren.

Källa: HEM • Diskmaskinen: 4 kronor per gång En kallvattenansluten diskmaskin gör av med cirka 1 kWh el och cirka 15 liter vatten per diskning. För enkelhetens skull räknar vi på att dessa tillsammans kostar en krona per diskning. Om diskmedlet kostar två kronor och förslitningen samt salt och spolglans till diskmaskinen kostar en krona, så landar det på sammanlagt fyra kronor att köra diskmaskinen. • Tvättmaskinen: 3,30 kronor per gång Det här är ungefär vad tvättkostnaden landar på när du kör en maskin i 60 grader. En någorlunda energisnål tvättmaskin drar ca 1 kWh per tvätt i 60 grader. Räknar man med en kostnad på 1,20 kronor per kWh och kostnader för tvättmedel på cirka 1,30 per tvätt samt vatten för cirka 80 öre, så blir den totala kostnaden för varje tvätt i 60 grader 3,30 kronor. • Kylskåpet: 200 eller 700 kronor per år Så mycket skiljer det sig faktiskt i elkostnad beroende på om ditt kylskåp är nytt eller gammalt, enligt uträkningar från HEM, Halmstad Energi och Miljö. Om en kyl är, låt säga 15 år gammal, kan en ny dra hela 80 procent mindre el i jämförelse.

När man köper vitvaror är det energimärkningen man ska hålla koll på för att få ner sina energikostnader. Energieffektivitetsklassen beskrivs med hjälp av en skala som går från det mest energieffektiva alternativet A+++ ner till D. En kyl i klass A+++ använder 60 procent mindre energi än en kyl och frys i klass A.

Källa: e-on • Torktumlaren: 9 kronor per gång Så mycket handlar det om när du kör en full torktumlare. Elkostnaden för att torka tvätt i tumlaren är cirka 1,50 kr per kilo. Många torktumlare rymmer 6 kg vilket ger en elkostnad på 9 kr per torkning. Om du är som genomsnittet och tvättar cirka 200 gånger per år och väljer att lufttorka tvätten istället så sparar du 1 800 kronor om året.

Älla: Hjo Energi • Dammsugaren: 1,25 per timme Att hålla det dammfritt inomhus är inte så dyrt – förutsatt att du har en hyggligt ny dammsugare. Elkostnaden för att dammsuga en timme varje vecka under hela året är cirka 65 kronor, enligt beräkningar från HEM. Det betyder att en timmes dammsugande går loss på 1 krona och 25 öre.

Sedan 2017 finns det ett EU-krav på att alla nya dammsugare ska ha en effekt under 900 watt. Flera av de nyare modellerna är nere på 500-600 watt. Har du däremot en dammsugare som är äldre så kan den dra bra mycket mer mer än 1000 watt. Kostnaderna kan alltså skifta en del beroende på dammsugarens ålder.
Visa hela svaret