Skänka kläder till Ukraina | Röda Korset Förr samlades kläder in av Röda Korset och många andra hjälporganisationer för att skicka till människor i kriser och katastrofer utomlands. Det kallades för klädbistånd. Sedan 2010 gör vi inte längre detta. Det innebär att vi inte samlar in kläder för att skicka till Ukraina.
Människans behov i fokus. Oavsett om det gäller akuta katastrofinsatser eller långsiktig hjälp är det viktigt att först ta reda på vilka hjälpbehoven är.- Vad säger de drabbade själva att de behöver när en kris inträffat? – Vad gör andra aktörer, som landets regering och andra organisationer på plats? Först när det är gjort vet vi hur Röda Korset bäst hjälper. Gåvor i pengar gör att vi kan anpassa stödet efter de behov människor har. Ibland är rent vatten den största utmaningen för drabbade, en annan gång kan det handla om tak över huvudet och värme. Hållbart och lokalt stöd. Med pengagåvor kan vi undvika dyra transporter av hjälpartiklar från Sverige och i stället handla lokalt där det är möjligt. Det sparar pengar, är klimatsmart och gagnar den lokala ekonomin på plats, som ofta blir lidande när katastrofer inträffar. Snabbare och effektivare logistik. Att handla lokalt efter behov underlättar jämfört med den logistiska utmaning det är att frakta förnödenheter genom Europa, lagerhålla och distribuera till människor som dessutom är i rörelse, på flykt. Att skicka ej efterfrågade saker försenar också insatserna som vi faktiskt behöver göra. Att sortera ut och hantera utgångna, slitna eller undermåliga produkter tar tid från hjälparetarnas viktiga arbete. Kontantstöd gör skillnad. Ibland ger Röda Korset kontantstöd till människor som utsatts för katastrofer. Det stärker människors värdighet att själva få bedöma vad deras största behov är i nuläget. – Många undersökningar visar att den som får kontantstöd använder det för att möta sina akuta basbehov, och att risken för att pengarna används till annat är liten. – Det går också att bidra med kuponger som är riktade till särskilt ändamål, som mat. – Ibland utgår ersättning till människor som hjälper till med katastrofinsatser efter exempelvis översvämningar. Den som bidrar till att renovera latriner och brunnar i sin hemby kan exempelvis få ett mindre ekonomiskt stöd som kompensation för arbetet. Rättvist och likvärdigt stöd. Vi har kvalitetskriterier som säkerställer att alla får ett likvärdigt stöd. Om vi till exempel skulle dela ut tio olika filtar där några är i gott skick och god kvalitet medan andra är slitna skulle vi kunna bidra till skada mer än nytta. Det kan leda till konflikter bland drabbade. Gåvor till second hand gör skillnad. Röda Korsets second hand-butiker i Sverige tar mer än gärna emot kläder, filtar och andra prylar. Det omvandlas till stöd för behövande i kriser, både här hemma och utomlands. Din jacka kan bli en gåva till någon som behöver den här hemma, till exempel någon som flytt hit från Ukraina och är i behov av nya kläder. Den kan också säljas i butik och på så sätt bli ett värdefullt bidrag i insatser som görs när kriser och katastrofer sker runt om i vår värld.
Detta är några skäl till varför din pengagåva eller ditt månadsgivande är så betydelsefullt för oss. Det ger oss valmöjligheter! Ibland når ditt bidrag fram i form av kontantstöd till drabbade. Ibland omvandlas det till mat och rent vatten och vid andra tillfällen är det kanske vård, medicin eller tak över huvudet som behövs och gör mest nytta.
Visa hela svaret
Contents
Hur mycket ska man skänka till Ukraina?
Skänk pengar till Ukraina mot faktura. Kostnadsexempel: 400 räcker till 1 förstahjälpenväska.600 kan rena upp till 131 720 liter vatten. EPOST (frivilligt, men vi vill gärna tacka dig om vi får!)
Visa hela svaret
Hur skickar man saker till Ukraina?
Hitta ditt närmaste Företagscenter -, I sökresultatet i verktyget har Företagscenter namn som börjar med “PostNord”.
Privatpersoner kan skicka paket med förnödenheter på upp till 20 kg och med max storlek som en “vanlig flyttkartong”. Max 2 paket per inlämningstillfälle. Paketen lämnas in på något av och skickas till Ukraina utan kostnad. Det går inte att lämna in dessa paket hos ombud eller till lantbrevbäring. Ukrainska posten har tillhandahållit en lista över de mest kritiska varorna för folket kvar inne i Ukraina, se lista längre ner. På paketets utsida ska innehållet framgå för att underlätta sorteringen. Mer information på engelska finns på,
Mat – Konservburkar, t.ex. ravioli, tonfisk, köttfärssås, tomatsås, soppor, frukt- och bärkonserver.- Snabbnudlar och torr pasta.- Kakor, energibars och choklad.- Te och kaffe. Barnmat Välling och gröt. Mat till husdjur Foder i konservburk eller torrfoder i obruten förpackning. Hushållsprodukter Hela och rena, t.ex. sovsäckar, kuddar, täcken, termiska muggar och soppåsar. Hygienprodukter Nya produkter i obruten förpackning, t.ex. tandkräm, tandborstar, tvål, våtservetter och hygienprodukter för kvinnor. Medicinprodukter T.ex. bandage, sterila kompresser och plåster. Elektronik T.ex. powerbank*, batterier* och walkie-talkie. Vinterkläder Vinterskor (storlek 40-47), varma strumpor (herr), mössor, handskar, termounderkläder, fleecetröjor, underkläder, varma mörka jackor.
färskvaror vätskor som inte är i en konservburk,
*Powerbanks och batterier kan i vissa fall räknas som farligt gods. Hjälpsändningarna som går till Ukraina går dock i ett särskilt flöde där powerbanks och batterier är tillåtna. Hitta ditt närmaste Företagscenter för att lämna in det du vill skicka. Namnen på våra Företagscenter börjar med “PostNord”, till skillnad från övriga serviceställen.
Visa hela svaret
Vart lämnar man in kläder?
Lämna in istället för att kasta bort – Cirka 8 kg textil per person kastas i soporna varje år, endast i Sverige. Istället för att slänga kan du ge dina textilier till en välgörenhetsorganisation, en second hand-butik eller till oss på Lindex. Vi jobbar för att erbjuda klädinsamling i alla våra butiker, och idag kan du lämna in plagg i alla Lindex-butiker i Sverige, Norge, Finland och Litauen.
Vi tar emot alla typer av plagg oavsett var du har köpt dem från början. Plaggen ska vara torra, rena och hela samt förslutna i en påse i normalstorlek, likt en matvarukasse eller shoppingpåse. De textilier som samlas in i våra butiker går till våra partner s på respektive försäljni ngsmarknad, I Sverige samarbetar Lindex med Myrorna, i Norge med Fretex och i Finland med Recci,
Våra partners arbetar för att främja hållbar konsumtion på sina lokala marknader. Därför sorterar de alla insamlade textilier och cirkulerar så mycket som möjligt som någon annan kan använda och tycka om, t.ex. genom second hand-butiker. Om textilkvaliteten inte är tillräckligt bra för återanvändning återvinns den till isolering eller trasor inom industrin.
Visa hela svaret
Vad händer med kläder som skänks?
Vad händer med alla bortskänkta kläder? Vi handlar allt mer kläder och textilier i Sverige, men hur ska vi hantera det snabbt växande berget av utrensade textilier? Det som allt för ofta hamnar i soporna och bränns. Varje svensk slänger ungefär 8 kilo textil i soporna varje år, och enligt statistik från H&M skulle ca 95 procent av alla kläder som slängs kunnat användas igen eller återvinnas.
En fråga vi får då och då är om det är bra att skänka textilier och kläder till exempelvis våra stora klädkedjor och andra mer eller mindre tvivelaktiga insamlingsaktörer? Tar de verkligen väl hand om den stora mängd plagg och textilier de samlar in? Och vad händer egentligen efter att du lämnat din påse i deras insamlingsbehållare i butiken? Det korta svaret är att det är tveksamt om de i dagsläget tar hand om insamlade textilier på mest önskvärda sätt.
Nedan redovisar vi det vi vet om svaret på dessa frågor och vad bolagen själva säger att de gör. De kedjor som vi vet samlar in textilier, kläder och i vissa fall skor, är; Lindex, H&M (inkl vissa av H&M:s andra butiksmärken), KappAhl, Indiska och Hemtex.
Användas, Textilier som kan användas igen, säljas second hand eller användas av hjälporganisationer. Omvandlas, Plagg och textilier som kan omvandlas till exempelvis rengöringsdukar och putstrasor som används i industrin. Återvinnas, Återvinning som textilfibrer, som isoleringsmaterial eller stoppning i bilklädslar. Förbrännas, En liten del går vidare till förbränning eller energiåtervinning med ett finare ord.
Vår dotter får ibland vara med och skänka prylar till välgörenhet och som i detta fall en påse textilier. Lindex har startat ett samarbetar med Myrorna och vissa av de insamlade textilierna får därmed nytt liv genom försäljning i Myrornas butiker. Att kläder skänks eller säljs på den utländska marknaden kan ju i teorin vara negativt genom att det hämmar lokal produktion och konsumtion.
- Exempelvis kvinnor i afrikanska länder som livnär sig på att sy kläder men slås ut av att våra västerländska plagg säljs billigare eller skänks.
- Det positiva är att det händer mycket inom återvunnet mode nu.
- Jag är övertygad om att de stora bolagen måste bil tydligare i sin redovisning vad de gör med alla insamlade textilier, samt bli bättre på att återvinna material och faktiskt få dem att bli nya klädesplagg.
Det vill säga ge kläder och textilier nytt liv och få ut dem i kretsloppet igen. Tekniken är idag bristfällig gällande återvinningen av textilfibrer och särskilt ur blandmaterial. Ett svenskt bolag,, har kommit på ett sätt att återvinna textilfibrer ur bomull.
De säger sig ha hittat en process där de i stor skala kan utvinna fibrer på ett effektivt sätt och skapa nya textilier av bra kvalitet. Re:newcells process lämpar sig bäst för ren bomull men i framtiden kan de förhoppningsvis även hantera vissa blandmaterial. Naturvårdsverket har satt upp mål att vi senast 2025 ska ha minskat mängden textilavfall med 60 procent jämfört med år 2015.
Samma år ska 90 procent av det insamlade textilavfallet förberedas för återanvändning eller materialåtervinning till nya textilier. Om vi når dessa mål får framtiden utvisa, men det är bra att frågan lyfts och att vi strävar mot bättring. Värt att notera är att en stor del av all miljöpåverkan i ett plaggs livscykel infaller efter att det lämnat butiken.
Se därför till att ta hand om dina kläder på ett hållbart sätt; vädra istället för att tvätta när det är möjligt, ha klädbytardag med vänner,, Gemensamt för kedjornas textilåtervinning är att du vid inlämningen av en påse kläder får en rabattkupong på 50 kr som du kan använda när du handlar för minst 300 kr.
Vi har aldrig hämtat ut en sådan kupong eftersom vi ändå undviker nykonsumtion på dessa butiker i största möjliga mån, men behöver du köpa något från just dessa märken i samma veva kan det ju vara en bra idé att skänka en påse textilier för att spara en slant och samtidigt lätta samvetet.
Visa hela svaret
Vad händer med skänkta kläder?
8. Återanvändning och återvinning – Idag går det inte att lämna in kläder för återvinning till kommunal insamling (med undantag för någon enstaka kommun). Det är privata eller ideella aktörer som tar hand om skänkta kläder exempelvis Myrorna och Humanbridge.
Kläder som går att sälja på secondhandbutiker i Sverige. Ca 20 procent tillhör denna grupp. Kläder som går att sälja i andra länder, ofta utvecklingsländer i Afrika. Drygt 70 procent exporteras till andra länder, och 55 procent återanvänds sedan i utlandet. Kläder som är trasiga, smutsiga eller inte kan säljas går till förbränning eller används till trasor, stoppning och isolering. Idag är det en väldigt liten andel av trasiga kläder som blir till nya fibrer eftersom tekniken för att sortera och återvinna kläder fortfarande är under utveckling. Företag som arbetar med att sortera begagnade kläder uppskattar att endast 0,1 procent av de kläder som samlas in återvinns till nya fibrer.
1. Vad tillverkas syntetfibrer av? Vilka olika syntetmaterial kan ni nämna? 2. Hur många kilo kläder köper vi i Sverige i genomsnitt per person och år? 3. Hur många kilo kläder slänger vi i Sverige i genomsnitt per person och år? 1. Vad kan det finnas för anledningar till överkonsumtion av kläder? 2.
Visa hela svaret
Vad kan man göra för att stötta Ukraina?
Just nu samlar vi in pengar till Ukraina. Engagemanget för att stötta UNHCR:s arbete har ökat ordentligt efter den senaste tidens tragedier med den ryska invasionen av Ukraina. För att göra det enkelt för dig har vi listat några saker som du kan göra för att hjälpa. Med så många människor i akut nöd är din hjälp livsviktig.
Ge en gåva – att skänka pengar hjälper någon som har förlorat allt. Jobbar du på för ett företag? Ge en företagsgåva till Ukraina, Swisha valfritt belopp till 900 16 45 – märk gåvan Ukraina. Sätt in pengar på Plusgiro : 90 01 64-5 – märk gåvan Ukraina. Starta enkelt en egen insamling till krisen i Ukraina – vi har en sida på plattformen Better Now. Bli månadsgivare – att ge pengar varje månad räddar liv och ger människor på flykt hopp om framtiden. Beställ presenter i gåvoshoppen och få ett fint gåvokort att ge i present. Gilla oss på Facebook – att gilla och dela våra inlägg är ett jättebra sätt att sprida information och få fler engagerade! Gilla och dela våra fina bilder på Instagram – om du gillar oss, kanske dina följare också gör det. Följ och dela på Twitter – där finns alltid uppdaterad information. Vill du bli volontär ute i världen? Kolla in FN:s volontärbyrå på unv.org Vill du samla in kläder? Kontakta din hemkommun eller ett asylboende om vad som behövs just nu – UNHCR samlar inte in kläder i Sverige. Ge av din tid! Kontakta kommunen och asylboenden för att hjälpa nyanlända flyktingar med språkhjälp, läxläsning och andra aktiviteter som behövs just nu.
Vad har Sverige skickar till Ukraina?
Det nya militära paketet omfattar cirka 3 miljarder. I det ingår ett luftvärnssystem med ammunition samt ammunition till ett annat system för luftförsvar. I paketet finns även vinterutrustning, kroppsskydd, terrängbilar och riktmedel. Det humanitära paketet uppgår till 720 miljoner.
Visa hela svaret
Vad har Sverige skickat till Ukraina?
Regeringen skickar rekordstort stödpaket till Ukraina Regeringen går fram med ett vinterpaket till Ukraina. Paketet är det största hittills och innehåller militärt och humanitärt stöd samt stöd för rehabilitering av kritisk infrastruktur. Det militära stödpaketet är större än alla de tidigare åtta stödpaketen med militär materiel tillsammans, och det humanitära paketet är det största som hittills har skickats.
– Vi skickar nu ett rekordstort stödpaket till Ukraina, både humanitärt och militärt. Försvaret av Ukrainas frihet är vår tids mest avgörande utrikespolitiska uppgift, säger statsminister Ulf Kristersson. Det nya militära stödpaketet planeras innehålla ett kvalificerat vapensystem för luftförsvar inklusive kvalificerad ammunition, samt kvalificerad ammunition till ytterligare luftförsvarssystem, personterrängbilar, personlig utrustning inklusive vinterutrustning och kroppsskydd, riktmedel, tält och maskeringsnät.
Innehållet i det planerade militära stödpaketet uppgår till en summa av cirka tre miljarder kronor. Detta är en miljard mer än summan av alla tidigare stödpaket med militär materiel tillsammans (cirka två miljarder). Det nya humanitära och akuta biståndsstödet omfattar Ukraina och Moldavien och uppgår till cirka 720 miljoner kronor.
Stödet ska bidra till att hjälpa Ukraina och Moldavien att ta sig igenom en vinter som av allt att döma kommer att bli tuff för länderna. Det ska hjälpa de allra mest utsatta med tillgång till mat, vatten och sanitet, vinterutrustning, filtar, och värmekällor. Stödet ska också bidra till att börja lägga en grund för det enorma återuppbyggnadsarbete av samhällsinfrastruktur som väntar i Ukraina.
Det akuta biståndspaketet kommer att betalas ut genom väletablerade partners till Sverige såsom WFP, Världsbanken och rödakorsrörelsen. Det sker i form av centrala bidrag som öronmärks specifikt för insatser i Ukraina. Så fördelas det akuta biståndet:
World Food Programme – 250 miljoner Fonder hos Världsbanken för Ukraina respektive Moldavien – 140 miljoner + 40 miljoner Nordiska Miljöfinansieringsbolagets Ukraine Green Recovery Programme – 110 miljoner Ukrainska och moldaviska Röda Korset – 50 miljoner + 20 miljoner Minröjning genom Danska flyktingrådet – 10 miljoner Energifond vid givarkonferens för Moldavien – 100 miljoner
Sverige kommer också fortsätta stödja Ukraina inom ramen för vårt EU-medlemskap. Sverige planerar för deltagande i EU:s kommande träningsinsats EUMAM som ska utbilda Ukrainas väpnade styrkor. Sverige driver också på för att de åtta sanktionspaket som hittills beslutats genomförs och respekteras, och för att EU ska kunna enas om ett nionde sanktionspaket.
Av stor vikt framåt är också säkerställd funktion av solidaritetskorridorerna för export av ukrainska jordbruksprodukter, hittills har 15 miljoner ton av spannmål och andra jordbruksprodukter exporterats. Under det kommande svenska ordförandeskapet i EU våren 2023 kommer fortsatt stöd till Ukraina tillsammans med ett upprätthållet starkt tryck mot Ryssland att vara högt prioriterade frågor för regeringen.
: Regeringen skickar rekordstort stödpaket till Ukraina
Visa hela svaret
Vad ska Sverige skicka till Ukraina?
- Den 12 december 2022 meddelade regeringen att stödet till Ukraina ska utökas med 600 miljoner kronor. Sedan februari 2022 kommer Sveriges stöd till Ukraina därmed uppgå till cirka 9,5 miljarder kronor, bland annat i form av bistånd och militära stödpaket.
Visa hela svaret
Är kläder brännbart?
Textilier till förbränning – Trasiga mattor, mattrester, madrasser, blöta och/eller starkt nedsmutsade textilier, trasiga skor, små tygrester, skrädderiavfall, trasiga regnkläder (består av plastmaterial) eller trasiga skinnkläder (organisk hud), resväskor, korgar, kuddar och täcken får du lämna i brännbart. : Textil
Visa hela svaret