Hur Tar Man Bort Kaffefläckar Från Kläder?

Hur Tar Man Bort Kaffefläckar Från Kläder
Naturliga fläckborttagare för kaffefläckar – Du kan även prova några beprövade naturliga fläckborttagare för att ta bort kaffefläckar. Testa alltid fläckborttagningsmedlet först på en liten, dold yta av tyget (till exempel insidan av en fåll) för att försäkra dig om att tyget inte förstörs.

Ättiksprit: Blanda lite ättiksprit med kallt vatten i en tom sprayflaska och spruta på fläcken. Badda fläcken försiktigt med en trasa tills den börjar att lösas upp. Låt verka och tvätta sedan i tvättmaskinen. Bikarbonat: Blöt fläcken med varmt vatten och häll sedan på ca en tesked bikarbonat. Massera försiktigt in blandningen i fläcken och låt verka några timmar innan du tvättar plagget i tvättmaskinen. Fler tips om rengöring med bikarbonat hittar du här,

Visa hela svaret

Hur får man bort kaffe från tyg?

Vad du behöver för att få bort kaffefläckar –

 • Flytande tvättmedel
 • Flytande tvättmedel
 • Tvättmedel i pulverform
 • Ättika eller vit vinäger
 • Fläckborttagningsmedel
 • Tandborste

Skölj med kallt vatten

Om det rör sig om en färsk kaffefläck ska du skölja fläcken från baksidan med kallt vatten. På så sätt hindrar du kaffet från att rinna igenom det tyg som fortfarande är rent. Skölj med kallt vatten i tio till femton minuter, eller tills vattnet som kommer ut på andra sidan är helt klart.

Om fläcken fortfarande är kvar, eller om det är en gammal kaffefläck, gå vidare till nästa steg.2. Gnugga med flytande tvättmedel Gnugga försiktigt in flytande tvättmedel och kallt vatten i kaffefläcken. Låt tvättmedlet sitta kvar på fläcken i ungefär fem minuter, men var noga med att inte låta tvättmedlet torka.

Om det är en gammal kaffefläck måste du låta plagget ligga i blöt i kallt vatten efter att du bearbetat fläcken med tvättmedel. Var femte minut ska du ta upp plagget och försiktigt gnugga lite på fläcken för att lossa kaffet från tyget. Efter ungefär 30 minuter i kallt vatten är det dags att skölja bort tvättmedlet ordentligt.3.

 • Förbehandla och tvätta Behandla kaffefläcken med fläckborttagningsmedel.
 • Var noga med att ta på borttagningsmedlet på båda sidor om fläcken, så att medlet verkligen tränger igenom tyget.
 • Låt ligga i ungefär fem minuter, och tvätta sen enligt instruktionerna på tvättetiketten.4.
 • Inspektera och torka Kolla att kaffefläcken är helt borta innan du lägger plagget eller tyget i torktumlaren.

Om fläcken fortfarande är kvar gör du om stegen igen innan du låter tyget torka. Lufttorka kläderna, mattan eller duken första gången du tvättat, eftersom vissa fläckar dyker upp igen när tyget blivit torrt. Så länge du inte torktumlar plagget eller tyget kan du återupprepa stegen hur många gånger som helst tills du lyckats få bort kaffefläcken.
Visa hela svaret

Är kaffefläckar svårt att få bort?

1. Kaffefläckar på kläder – Fukta fläcken med kallt vatten, eller blötlägg plagget i kallt vatten i 30 minuter. Förbehandla med ett fläckborttagningsmedel och tvätta sedan som vanligt. Om ditt kaffe har mjölk eller grädde i sig, se då till att använda ett tvättmedel med enzymer i.
Visa hela svaret

Hur får man bort kaffefläckar på vit matta?

Behandla fläcken direkt – Handla snabbt. Det är mycket lättare att få bort fläcken om du agerar medan fläcken är färsk och inte hunnit torka in. Använd en ren och torr trasa och dutta försiktigt på fläcken för att suga upp vätskan. Du ska inte gnugga bort fläcken, då är det istället risk för att du gnuggar in kaffet i mattan och att fläcken blir större.

När du har absorberat upp så mycket av vätskan som är möjligt, kan du fortsätta behandlingen av fläcken med ljummet vatten. Badda försiktigt med en ren trasa. Ta därefter ytterligare en gång en ren torr trasa för att suga upp överflödig vätska. Upprepa dessa två steg om det är nödvändigt. Om du har tur räcker detta för att få bort kaffefläcken på mattan.

Men om fläcken är envis kan du behöva använda en rengöringsprodukt, exempelvis milt diskmedel, tvättmedel (utan blekmedel) eller ett mattschampo. Kom ihåg att alltid läsa noggrant på förpackningen innan du börjar använda rengöringsmedlet, och testa gärna medlet på en del av mattan som ligger mindre synlig i fall att rengöringsmedlet skulle ge någon oönskad effekt.
Visa hela svaret

Hur får man bort gamla fläckar på dukar?

Oljefläckor: –

 • Gamla oljiga fläckar kan tas bort på ett annat sätt: blötlägg produkten i varmt vatten och gnugga den noggrant med hushålls tvål. Lägg tvål i en plastpåse i flera timmar, och tvätt sedan på vanligt sätt.
 • För att rengöra den naturliga vävnaden från det feta spåret kan du använda renad bensin. Under ett spår av fett, lägg en blotter fuktad med bensin och rengör själva salthalten från kanterna till mitten tills fläcken är helt upplöst. Efter fullständig nedbrytning av fett, skölj noggrant problemområdet och tvätta saken i tvättmaskinen.
 • Använd uppvärmd stärkelse för att bli av med gamla oljiga fläckar på naturliga tyger. Värm upp produkten i en metallskål och applicera på problemområdet. När stärkelsen har svalnat, skaka av den och ersätt den med en ny uppvärmd del.

Viktigt! Du kan också använda potatismjöl för feta fläckar. Späd ut produkten till ett gelstillstånd och applicera på oljig kontaminering. Efter några timmar tar du bort blandningen och rengör de återstående fläckarna med bensin och torkar med massan av brunt bröd.

Organiska lösningsmedel som bensin, terpentin, alkohol eller aceton hjälper till att ta bort oljiga blotting på ett naturligt tyg. Om fläcken är gammal, använd sedan terpentin följt av behandling av området med koncentrerad sodalösning.

Viktigt! Om efter bearbetning blå eller violetta spår finns kvar på en vit duk, koka produkten genom att tillsätta en liten mängd väteperoxid i vattnet. Hur Tar Man Bort Kaffefläckar Från Kläder
Visa hela svaret

Hur får man bort intorkade kaffefläckar?

Naturliga fläckborttagare för kaffefläckar – Du kan även prova några beprövade naturliga fläckborttagare för att ta bort kaffefläckar. Testa alltid fläckborttagningsmedlet först på en liten, dold yta av tyget (till exempel insidan av en fåll) för att försäkra dig om att tyget inte förstörs.

Ättiksprit: Blanda lite ättiksprit med kallt vatten i en tom sprayflaska och spruta på fläcken. Badda fläcken försiktigt med en trasa tills den börjar att lösas upp. Låt verka och tvätta sedan i tvättmaskinen. Bikarbonat: Blöt fläcken med varmt vatten och häll sedan på ca en tesked bikarbonat. Massera försiktigt in blandningen i fläcken och låt verka några timmar innan du tvättar plagget i tvättmaskinen. Fler tips om rengöring med bikarbonat hittar du här,

Visa hela svaret

Hur får man bort svåra fläckar?

Använd först flytande tvättmedel och tvätta sedan som vanligt. Är det en svår fläck kan det behövas lacknafta som förbehandling. Andra kurer kan vara vaselin eller att gnida in fläcken med torrt vitt bröd.
Visa hela svaret

Hur får man bort Cola fläckar på matta?

Exempel på vanliga typer av fläckar i mattor och hur dessa kan tas bort: – Asfalt: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt lösningsmedel och badda försiktigt. Upprepa tills fläcken försvunnit.

Torka torrt. Blod: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Späd eventuella rester med ljummet vatten och sug upp resterna av fläcken. Ta lite ljummet vatten och diskmedel på en trasa och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen.

You might be interested:  Vad Hette Konstnären Som Packade In Byggnader I Tyg?

Torka torrt. OBS! Är det färskt blod, använd kallt vatten. Bläck: Täck fläcken med hårspray och låt torka, borsta sedan försiktigt bort det med en lösning bestående av vatten och vinäger. Brännmärke: Titta efter hur djupt brännmärket är, eventuellt kan man försöka att försiktigt klippa bort den brända delen av mattans lugg med en nagelsax.

Choklad: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Coca-Cola : Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.

Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt. Fett: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

 1. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen.
 2. Torka torrt.
 3. Glass: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 4. Skulle fläcken vara kvar, prova att fukta en ofärgad bomullstrasa med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

Torka torrt. Juice: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

 • Torka torrt.
 • Affe: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.
 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen.
 • Upprepa tills fläcken försvunnit.
 • Torka torrt.
 • Etchup: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.

Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Klister: Blötlägg hela fläcken med en ofärgad bomullstrasa indränkt i vinäger eller alkohol.

Badda sedan försiktigt och torka torrt. Kräk: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen. Torka torrt. Läppstift: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.

Skulle fläcken vara kvar, prova att fukta en ofärgad bomullstrasa med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt. Läsk: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.

 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.
 • Torka torrt.
 • Matfett: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 • Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Mjölk: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Målarfärg: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

Torka torrt. Nagellack: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Ta en ofärgad bomullstrasa och badda försiktigt med lite nagellacksborttagare. Är fläcken kvar, tillsätt lite rengöringsmedel, badda försiktigt och följ upp med en svag ammoniak- och sedan en mild ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

 1. Torka torrt.
 2. Olja: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 3. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.
 4. Torka torrt.
 5. Senap: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 6. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Skokräm: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

 1. Torka torrt.
 2. Sot: Dammsug försiktigt upp sotet och undvik att dra munstycket över mattan.
 3. Sprit: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.
 4. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen.
 5. Torka torrt.
 6. Stearin: Lägg isbitar på stearinet så att det stelnar så pass mycket att du kan bryta av det.

Använd sedan fläckborttagningsmedel om det behövs för att ta bort eventuella spår av stearinet. Te: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda försiktigt.

Torka torrt. Tuggummi: Lägg isbitar på tuggummit så att det stelnar så pass mycket att du kan bryta av det. Använd sedan fläckborttagningsmedel om det behövs för att ta bort eventuella spår av tuggummit. Urin/avföring : Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa alternativt skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.

Skölj därefter fläcken med en blandning av vatten och destillerad vit vinäger, ungefär en matsked per 20 cl vatten. Torka därefter försiktigt bort så mycket som möjligt från mattan. Om urinfläcken är torr när du upptäcker den, agera snabbt ändå, och ta mattan till en mattvätt som är specialiserad på orientaliska mattor.

 • OBS! Använd inte urinfläckborttagningsmedel då dessa skadar ullen i mattan.
 • Vax: Lägg ett läskpapper eller en brun papperspåse över fläcken.
 • Använd ett varmt strykjärn över läskpappret/papperspåsen och låt vaxet absorberas.
 • Det är viktigt att hålla strykjärnet i rörelse för att undvika brännmärke i mattan.

Vin: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda försiktigt. Torka torrt. Öl: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.

 • Tillsätt lite milt rengöringsmedel och badda försiktigt.
 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen.
 • Torka torrt.
 • OBS! • Alla tips ovan sker på egen risk, vill du vara på den säkra sidan kontakta då en professionell mattvätt omgående.
 • Välj alltid rengöringsmedel utifrån vad mattan är tillverkad av.

• Testa gärna rengöringsmedlet på en undanskymd del av mattan. • Glöm inte bort att även torka undersidan av mattan.
Visa hela svaret

Hur får man bort kaffefläckar på duk?

Förbehandling för att ta bort kaffefläckar – Att förbehandla fläckar är A och O. Genom att blötlägga tyget i en blandning av kallt vatten och flytande tvättmedel sätter du igång fläckborttagningsprocessen. Det betyder att kaffefläcken redan har börjat lösas upp innan du stoppat plagget i tvättmaskinen.

You might be interested:  Varför Har En Spelare Andra Kläder I Volleyboll?

Förbehandling av mindre och relativt nya kaffefläckar : Blötlägg plagget i en blandning av kallt vatten och ca 0,5 dl flytande tvättmedel i minst 30 minuter innan du tvättar det i tvättmaskinen. Förbehandling av större och svårare kaffefläckar : Om det till exempel råkat bli kaffefläckar på din duk hemma, blötlägg duken över natten i en blandning av kallt vatten och ättiksprit. Tvätta sedan tyget i tvättmaskinen. Observera att detta främst rekommenderas för bomullstyger och bomullsblandningar.

När du ska du tvätta plagg i tvättmaskinen så bör du alltid kontrollera deras tvättsymboler först för att vara säker på att du använder dig av rätt tvättprogram och temperatur. Se till att alltid följa instruktionerna på förpackningen varje gång du använder tvättmedel eller fläckborttagare. Ett effektivt fläckborttagningsmedel, t.ex. Vanish Powerlift, kan få bort fläcken.
Visa hela svaret

Vad ska man tvätta soffan med?

Tvätta soffan själv – Börja med att dammsuga av soffan. Har du ett möbelmunstycke till din dammsugare så kan du använda det. (en smalare med borste). Blanda vatten med 1/10 ättika och pensla över fläckarna försiktigt som förbehandling. Sedan tar du det som du använder som tvättmedel (Såpa, galltvål eller annat tvättmedel helst med miljömärkning) och tvätta fläckarna.
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar på bilsäten?

Så får du bort fläckar i bilen – En fläckig klädsel kan sänka värdet på din bil med tusentals kronor. Och det är inte speciellt roligt att åka omkring i en bil som känns solkig Hur Tar Man Bort Kaffefläckar Från Kläder Här är bästa tipsen på hur du enkelt själv kan få bort olika typer av fläckar från din bilklädsel. Visst kan man lämna in bilen och få klädseln tvättat av firmor som är proffs på bilrekond. Men det kan kosta mycket pengar och det kan ibland vara krångligare att boka tid och lämna in bilen än att göra jobbet själv.

Och de flesta knep för att få bort fläckar på klädseln är inte så komplicerade. A och O om man får en fläck är att ta hand om den så snabbt som möjligt, innan den hinner bita sig fast i klädseln. Ju längre den får sitta, desto svårare är det att göra rent. Hett vatten och borste Det finns många medel man kan använda när man ska ge sig på smuts och fläckar på sin bilklädsel.

De vanligaste och viktigaste är hett vatten och en bra borste. I vissa fall kan utspätt diskmedel och flytande tvättmedel vara bra att ha till hands. Man ska inte använda koncentrerade rengöringsmedel. Det är betydligt bättre att jobba med utspädda lösningar och en lagom hård nagelborste för att långsamt och försiktigt bearbeta fläckarna. Hur Tar Man Bort Kaffefläckar Från Kläder Hur Tar Man Bort Kaffefläckar Från Kläder Rengör hela ytan När man ska arbeta bort en fläck kan det vara en bra idé att rengöra hela ytan, till exempel hela sittdynan eller ryggstödet. Risken finns att man annars får en “ren fläck” där man tvättat medan annan smuts sitter kvar på resten av ytan.

Ett tips är att gå hela vägen fram till en söm eller ett annat avgränsat område. En rengjord bilklädsel är fuktig – och det är viktigt att bli av med fukten så fort som möjligt för att det inte ska börja mögla inne i bilen. I vissa fall kan fukten också göra så att vissa metalldetaljer börjar rosta. Ett bra tips är att använda en kupévärmare för att blåsa ur fukten.

Om det är möjligt kan man dra ner ett sidofönster några centimeter så är det lättare för fukten att ta sig ut ur bilen. Har man tillgång till tryckluft kan det vara ett effektivt verktyg för att blåsa torrt i bilen. Ta bort lukt med ättika Det mesta går att få rent i en bil.

Men ibland måste man ta till specialknep för att bli av med dålig lukt i kupén. Röklukt är ett exempel som kan vara lättare att bli av med än man tror. Ställ bara in en bunke med 24-procentig ättikssprit i bilen, stäng dörrarna och låt stå över natten. På morgonen är luften inne i bilen fräsch och fin igen.

Man ska också se till att byta bilens alla kupéfilter, eftersom mycket av ovälkomna dofter samlas där och kommer tillbaka när bilen används igen. Lämna spyan till proffsen Det finns elände som man inte bör ge sig på själv. Spyor och kattkiss som trängt ner i klädseln är det svåraste som finns att få bort.
Visa hela svaret

Hur får jag bort fettfläckar på tapeten?

Fettfläckar på tapet – Att ta bort fläckar på tapet kan vara en utmaning, detta vid sidan av annan städning och rengöring som måste göras hemma. Att tvätta väggar och att rengöra tapet är ofta inte det första man tänker på av sysslor, men det gör stor skillnad att hålla väggarna rena och snygga, utan nedsmutsning och fläckar.

 • Plastad tapet – dessa tapeter tål att torkas av, men inte att tvättas – så var försiktig och använd inte för mycket vatten. För fettfläckar på tapet, torka av fettet så fort som möjligt och torka igen efteråt med fuktig trasa.
 • Vinyltapet – tänk på att inte använda för mycket vatten och använd aldrig starka medel som innehåller ammoniak, aceton eller slipmedel. Exempelvis diskmedel är mer skonsamt för tapeten.
 • Textiltapet – för fettfläckar på tapet använd ett svagt fettborttagande medel på en fuktig svamp för att få bort fläcken. För andra typer av fläckar än fett var försiktig med starka lösningsmedel och gnugga inte tapeten. Ibland räcker det med att använda ljummet vatten. Puder som till exempel potatismjöl kan också fungera för vissa typer av fläckar.
 • Flocktapet – en tapet med sammetsliknande inslag – rengör tapet med ljummet vatten, eventuellt kan lite diskmedel tillsättas.
 • Papperstapet utan plast – undvik att använda vatten för att rengöra tapeten. Fettrester kan först avlägsnas med en kniv. Låt även ett puder, till exempel barnpuder, verka och dammsug sedan upp resterna.
 • Sjögräs eller juteväv – använd inte vatten eftersom dessa tapeter kan krympa och till och med lossna från väggen.
 • Sidentapet och vattenkänsliga tapeter – detta fall kan det vara värt att anlita professionell hjälp. Om du ändå vill försöka själv, kan det eventuellt fungera om ett puder tillsätts och försiktigt borstas bort efteråt.

Visa hela svaret

Hur kan man ta bort fläckar på soffan?

Sofftvätt | Tips för att tvätta soffa & soffklädsel | Cleanipedia Ibland kan olyckan ha varit framme och en fläck har uppstått på din soffa. Men oroa dig inte – en sofftvätt behöver inte vara komplicerad och de flesta fläckar går att få bort genom att använda rätt fläckborttagningsmetod.

 1. Den här artikeln går igenom hur du får bort de allra flesta fläckar från både läder- och tygsoffor, samt praktiska tips på att tvätta bilklädsel på bästa sätt.
 2. Att rengöra en soffa med avtagbar klädsel är ofta enkelt genom att följa skötselråden och tvätta klädseln enligt instruktionerna.
 3. Att tvätta stoppade möbler kan behöva lite mer tålamod och en skonsammare tvättmetod.

Ett bra flytande tvättmedel, som t.ex. Via Color sensitive, utspätt i vatten kan fungera väl. Applicera blandningen på en mikrofiberduk, och punktbehandla de områden på soffan som behöver rengöras. Se till att vara sparsam med hur mycket vätska du applicerar på soffan.

Det är lätt hänt att spilla alla möjliga (och omöjliga) saker i soffan. Det viktigaste är att agera så snabbt som möjligt. Försök att på en gång få bort det mesta av fläcken, men var försiktig så att du inte gnuggar på fläcken då du riskerar att gnugga in den djupare i tyget. Innan du börjar rengöra soffan så bör du kontrollera vilket material soffklädseln är tillverkad av.

En soffa med avtagbar klädsel är enklare att tvätta, medan en soffa som är uppstoppad kan behöva tvättas med hjälp av en ångmaskin, alternativt tvättas av en specialist. Du kan hyra en ångmaskin för olika typer av möbeltvätt – soffan kommer att må bra av det och det behöver inte kosta så mycket.

Följ alltid din soffas skötselråd och testa eventuella fläckborttagningsprodukter på en liten dold yta innan du behandlar hela fläcken. Är du osäker när det kommer till vilken typ av sofftvätt som passar för just din soffa så kan det vara smart att kontakta återförsäljaren eller din närmaste kemtvätt.

Testa alltid produkter och blandningar för att ta bort fläckar på soffan med på en liten, diskret yta innan du behandlar fläcken. Följ sedan de här stegen:

 1. Damma av: Börja med att dammsuga hela soffan. Ta bort alla sitt- och ryggkuddar, och dammsug i, bakom och under soffan. Försök att få bort så mycket damm och grus som möjligt. Ofta får man med dammsugarmunstycken för olika områden när man köper dammsugare, och i det här läget är det bäst att använda möbelmunstycket, det smalare munstycket som har som en borste (kika i din dammsugares instruktionsmanual om du är osäker).
 2. Ta bort fläckar: Det finns speciella produkter för att få bort fläckar från soffan, men är du ute efter ett förbehandlingsmedel att blanda ihop själv så kan du blanda vatten med en tiondel ättika och försiktigt pensla på över fläcken. Du kan även spä ut lite flytande tvättmedel, som t.ex. Via Color flytande, med vatten. Var försiktig med hur mycket vätska du applicerar på din soffa, speciellt en stoppad soffa.
 3. Soffrengöring: Om din soffa har avtagbar soffklädsel, följ då skötselråden och rengör enligt instruktionerna. Du kan också blanda lite tvättmedel i vatten och massera in blandningen i soffans tyg med hjälp av en mikrofiberduk. Torka av soffan med en fuktig, ren mikrofiberduk för att bli av med överflödigt tvättmedel. Se till att inte använda för mycket tvättmedel. Är soffan väldigt smutsig så kan du även blanda i lite ättika i blandningen. Prova först på en dold yta så att inte ättikan riskerar bleka tyget.
 4. Torkning: Det bästa är att låta soffan självtorka. Öppna gärna alla fönster i rummet där soffan står för att påskynda torkning.
You might be interested:  Hur Ofta Bör Man Tvätta Kläder?

Att tvätta skinn behöver inte vara komplicerat. Nyckeltipset är att skinn behöver återfettas. Ett annat tips är att rengöra din soffa med galltvål som innehåller palm- och kokosolja vilket är skonsamt och bra för skinn. Galltvålar går att köpa i välsorterade matbutiker och järnaffärer.

 1. Skinn behöver fett för att inte torka ut, och att återfetta skinnprodukter är något som alltid behöver göras (även med skor och väskor).
 2. Du kanske har sett en gammal skinnsoffa med sprickor? Sprickorna uppstår för att skinnet har torkat.
 3. Ta en ren, fuktig trasa och applicera galltvål enligt instruktionerna.

Arbeta in galltvålen på hela soffan. Torka av med en ny fuktig trasa. Kom ihåg att läder kan klara av en viss mån av vatten så länge du använder läderfett efteråt. Du hittar läderfett hos skomakare och specialiserade läderaffärer. Om du råkat få fläckar på bilsätet så är det bästa att tvätta hela sätets klädsel.

Annars finns det risk för att det blir ljusa märken där du tagit bort fläckar. Det bästa sättet är att använda varmt vatten blandat med ett skonsamt rengöringsmedel eller bra flytande tvättmedel. Arbeta in blandningen med hjälp av en borste och skölj noga av med vatten. Lämna dörrarna öppna för låta bilklädseln torka fortare.

Om bilklädseln är väldigt smutsig, ta av den och rengör enligt instruktionerna på tvättlappen.

 • Rengör och torka upp fläckar på din soffa så fort som möjligt. Ju längre du väntar desto svårare blir en fläck att få bort.
 • Skinn rengörs bäst med feta, skonsamma tvålar som till exempel galltvål eller barntvål. Fler tips för skinnsoffor hittar du,
 • Låt soffan självtorka. Öppna gärna fönstren i det rum soffan befinner sig i för att påskynda torkningen.

ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Sofftvätt | Tips för att tvätta soffa & soffklädsel | Cleanipedia
Visa hela svaret

Hur rengör man en soffa?

Tvätta soffan själv – Börja med att dammsuga av soffan. Har du ett möbelmunstycke till din dammsugare så kan du använda det. (en smalare med borste). Blanda vatten med 1/10 ättika och pensla över fläckarna försiktigt som förbehandling. Sedan tar du det som du använder som tvättmedel (Såpa, galltvål eller annat tvättmedel helst med miljömärkning) och tvätta fläckarna.
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar på bilsäten?

Så får du bort fläckar i bilen – En fläckig klädsel kan sänka värdet på din bil med tusentals kronor. Och det är inte speciellt roligt att åka omkring i en bil som känns solkig Hur Tar Man Bort Kaffefläckar Från Kläder Här är bästa tipsen på hur du enkelt själv kan få bort olika typer av fläckar från din bilklädsel. Visst kan man lämna in bilen och få klädseln tvättat av firmor som är proffs på bilrekond. Men det kan kosta mycket pengar och det kan ibland vara krångligare att boka tid och lämna in bilen än att göra jobbet själv.

 1. Och de flesta knep för att få bort fläckar på klädseln är inte så komplicerade.
 2. A och O om man får en fläck är att ta hand om den så snabbt som möjligt, innan den hinner bita sig fast i klädseln.
 3. Ju längre den får sitta, desto svårare är det att göra rent.
 4. Hett vatten och borste Det finns många medel man kan använda när man ska ge sig på smuts och fläckar på sin bilklädsel.

De vanligaste och viktigaste är hett vatten och en bra borste. I vissa fall kan utspätt diskmedel och flytande tvättmedel vara bra att ha till hands. Man ska inte använda koncentrerade rengöringsmedel. Det är betydligt bättre att jobba med utspädda lösningar och en lagom hård nagelborste för att långsamt och försiktigt bearbeta fläckarna. Hur Tar Man Bort Kaffefläckar Från Kläder Hur Tar Man Bort Kaffefläckar Från Kläder Rengör hela ytan När man ska arbeta bort en fläck kan det vara en bra idé att rengöra hela ytan, till exempel hela sittdynan eller ryggstödet. Risken finns att man annars får en “ren fläck” där man tvättat medan annan smuts sitter kvar på resten av ytan.

 • Ett tips är att gå hela vägen fram till en söm eller ett annat avgränsat område.
 • En rengjord bilklädsel är fuktig – och det är viktigt att bli av med fukten så fort som möjligt för att det inte ska börja mögla inne i bilen.
 • I vissa fall kan fukten också göra så att vissa metalldetaljer börjar rosta.
 • Ett bra tips är att använda en kupévärmare för att blåsa ur fukten.

Om det är möjligt kan man dra ner ett sidofönster några centimeter så är det lättare för fukten att ta sig ut ur bilen. Har man tillgång till tryckluft kan det vara ett effektivt verktyg för att blåsa torrt i bilen. Ta bort lukt med ättika Det mesta går att få rent i en bil.

 • Men ibland måste man ta till specialknep för att bli av med dålig lukt i kupén.
 • Röklukt är ett exempel som kan vara lättare att bli av med än man tror.
 • Ställ bara in en bunke med 24-procentig ättikssprit i bilen, stäng dörrarna och låt stå över natten.
 • På morgonen är luften inne i bilen fräsch och fin igen.

Man ska också se till att byta bilens alla kupéfilter, eftersom mycket av ovälkomna dofter samlas där och kommer tillbaka när bilen används igen. Lämna spyan till proffsen Det finns elände som man inte bör ge sig på själv. Spyor och kattkiss som trängt ner i klädseln är det svåraste som finns att få bort.
Visa hela svaret