Ta bort noppor från kläder – med rakhyvel, sax eller kam –
Om du redan har fått noppor på din kofta, men inte äger en noppborttagare finns det några knep du kan testa hemma: 1. Med rakhyvel Ta fram en ren rakhyvel, spänn ut plagget du vill avnoppa och raka försiktigt medhårs med korta drag.
Rakhyvel, sax och kam är effektiva verktyg i kampen mot noppor på kläderna. Foto: Jason Lloyd-Evans 2. Med sax eller nagelsax Om det handlar om någon enstaka noppa kan du testa att klippa bort den med en ren sax eller nagelsax. Var försiktig så att du inte klipper något onödigt hål.3.
- Med kam Ibland kan det gå att kamma bort nopporna.
- Testa med en fintandad kam och kamma försiktigt.
- Om du märker att du behöver ta i kan du testa förslag 1 eller 2, annars riskerar du att skada eller töja ut plagget.
- LÄS ÄVEN: I denna video kan du se hur man tar bort noppor med hjälp av en kniv, ett rakblad och en kam.
Kom ihåg att vara försiktig med dina plagg! : Så enkelt tar du bort noppor på dina kläder (det funkar även utan noppborttagare!)
Visa hela svaret
Contents
Varför blir det noppor på kläder?
Varför blir plagget noppigt? Lästid ca.1,5 min. Du har säkert blivit irriterad på att även dina dyra stickade plagg efter ett tag blir noppiga – och varför blir det egentligen så? Många av de exklusiva varumärkena sparar in på ullfibrernas kvalitet, eftersom få konsumenter kan se om plagget kommer att bli noppigt efter användning.
Det dyra plagget som du har investerat i blir tyvärr fult efter att du har använt det ett tag och noppor börjar bildas på ställen där plagget utsatts för slitage och friktion. Genom att ta reda på hur plagget är konstruerat kan vi göra smartare val när vi vill minimera antalet noppor på plagget. Stickade plagg består av garn, som i sin tur består av fibrer som tvinnats ihop.
Noppor (pilling på fackspråk) bildas genom att korta fibrer flyttar sig i garnet och trasslar in sig i varandra, och på så sätt bildas små bollar av ull på plaggets yta. Det är fibrerna i garnet som rör sig när du nöter på en yta på plagget, exempelvis under armarna, på sidan, underarmarna eller om en väska gnider mot ryggen eller axlarna.
- Det finns några få grundläggande orsaker till att noppor bildas: sträva, korta eller tunna ullfibrer samt lös stickning.
- Varför noppar sig plagget? Orsak 1: Sträva fibrer Alla ullfibrer har fjäll och de fungerar som små krokar.
- Grovfjälliga fibermaterial bildar med tiden små bollar av ull som river och sticks, vilket inte är så behagligt för huden.
Eftersom alpackaullens fiber och ytstruktur inte är lika sträv som andra ullfiber använder vi det i alla våra stickade plagg. Tack vare alpackaullen är våra stickade kläder väldigt mjuka och de noppar sig inte nämnvärt vid användning. Mikroskopbild av olika fibermaterial.
Visa hela svaret
Hur får man bort noppor på jacka?
Förläng livet på favorittröjan – 8 tips från klädexperten Det som börjar med en nyförälskelse i butiken slutar alldeles för ofta med noppor, illaluktande jeans eller flygande skjortknappar. Så hur håller man favoritkläderna fräscha längre? Vi frågade Alva Galindo Linnér på i Fältöversten om sina bästa knep för att förlänga livet på älsklingsplagget.
Först och främst skjortor. Finns det något knep förutom att dra in magen för att få skjortknapparna att hålla längre? Förstärk knapparna! Antingen hos skräddare eller på egen hand om du är lite händig. Skjortor vill man ju gärna inte tvätta för ofta så de tappar formen. Vilka råd kan ni ge där? Idag tvättar vi våra kläder alldeles för ofta och även i alldeles för höga grader.
Kör 30 grader på alla skjortor. Satsa även på flytande tvättmedel och skippa sköljmedlet för att inte slita på kläderna. Även mängden tvättmedel spelar stor roll. Kläderna kan endast ta upp en viss mängd med tvättmedel och allt som blir över hälls ut i avloppen.
- Hur ofta (sällan) behöver man tvätta sina favoritjeans då?
- Vad ska man göra åt kläderna som nopprar?
- Hur får man nya tröjan att inte fälla?
- Hur får man bukt med lukten som kan uppstå hos jeans och skor?
Det beror såklart på hur ofta du använder jeansen men varannan till var tredje månad är oftast tillräckligt. Bäst är att variera din användning mellan olika byxor. Kör en sköljning på 30 grader eller handtvätt med lite tvättmedel när de är smutsiga.Många köper maskiner eller rakblad för att ta bort noppor på kläderna, en metod som tyvärr gör kläderna noppigare i längden.
När du kapar nopporna river du nämligen upp alla fibrer, vilket gör att materialet kommer släppa ifrån sig mer noppor.Hitta istället en borste att kamma bort nopporna med. Ett tips för att slippa att plagget noppar sig från början är att inte köpa kläder med mer än tre olika material i sig.Prova att tvätta plagget med LITE sköljmedel i då sköljmedel binder fibrerna.Du kan neutralisera dålig lukt genom att tvätta kläderna med en skvätt ättika.
Skor finns det bra sprayer till men också så kallade “smell wells” i förebyggande syfte (finns hos bland annat i Fältöversten). Lägg dem i skorna så drar de åt sig fukten. Du kan också blanda vatten och lite ättika i en sprayflaska och sedan spraya i skon.
- Vad kan man göra om alla lådor är fulla och man bara måste hänga ylletröjan på galgen?
- Publicerad: Den 15 februari 2019 kl.15:29
Om du vill ta det till en ny nivå, kan du testa att korshänga plagget (se bild). Annars rekommenderar jag att köpa en streamer som är både snabb och enkel att använda (finns bland annat på i Fältöversten). : Förläng livet på favorittröjan – 8 tips från klädexperten
Visa hela svaret
Varför blir kläder Noppriga efter tvätt?
Noppriga kläder? – så gör du för att rädda dem En vanlig anledning att tröttna på sina kläder är nopprorna som envisas att dyka upp efter tag, framförallt på vissa material. Vi berättar hur du lättast blir av med dem och på så sätt ger plaggen en längre livstid! Foto: Unsplash Noppor på tyger bildas när korta eller skadade fiber i garn eller tråd sticker upp över tygets yta. De små fiberändarna snor sedan ihop sig till en liten boll som blir det vi kallar noppor. Nopporna upplevs ofta som irriterande då plagget lättare ser slitet ut.
- Noppor bildas dock oftare på stickat än på vävt tyg.
- Material som lin och silke noppar mer sällan än syntet, ull och bomull.
- Med några enkla knep kan du förebygga noppor i framtiden.
- Dra aldrig av en noppa Var försiktig och slit inte bort de bollar som bildas.
- Om du drar bort dem slits fibrer av och ändarna sticker upp, då bildas det lätt en ny och ännu större noppa.
Blanda inte andra plagg med frotté Textilier som luddar av sig ska inte tvättas med plagg som noppar sig. Tvätta istället separat. Torka och tvätta med rätan in Noppor bildas när tyget nöts. Vänd plagget ut och in så nöts det istället där det inte syns.
- Blanda inte hårda och mjuka plagg Tvätta istället plagg du är extra rädd om i en tvättpåse.
- Mjuka tröjor som tvättas med hårda plagg får lättare noppor.
- Så tar du bort noppor Noppor ska skäras eller klippas av, men det gäller att vara försiktig så att du verkligen bara får med själva noppan.
- Se upp för att dra med en hel trådögla som kan orsaka hål.
Spänn gärna plagget över en kurvig yta och ta en noppa i taget. Du kan också använda en ullkam eller elektrisk noppborttagare. Källa : : Noppriga kläder? – så gör du för att rädda dem
Visa hela svaret
Varför får man noppor?
– Garanterat noppfria plagg finns tyvärr inte. Men det finns de som noppar mer och de som noppar mindre, och som konsument har man några riktmärken att gå efter när man är ute och handlar säger Stig Nilsson som undervisar i trikåteknik. Enligt honom är noppor, eller pilling som det heter på fackspråk, ett ständigt aktuellt ämne i textilbranschen.
– I grunden handlar det om kvalitet, och kvalitet är ju oftast kopplat till pris. Svårigheten för fabrikanten är att få till en vara som inte noppar men samtidigt inte är allt för dyr, säger Stig Nilsson. För att förstå noppornas uppkomst måste man enligt honom titta på hur plagget är uppbyggt. – Garn består av fibrer av en viss längd.
Noppor bildas när fria korta fibrer börjar flytta sig i garnet och sen samlas på tygytan i små bollar. Det sker när du nöter och gnider på tyget. Garn i syntetiska material är ofta värst. – De materialen är lite glatta, så fibrerna glider lätt ut och det blir noppor.
Akrylgarnerna brukar vara de allra värsta, sen kommer nog de i polyester. Första steget mot en noppfri kofta är alltså att försöka välja ett naturmaterial som består av långa fibrer. Men även för ett tränat öga är det svårt att avgöra bara genom att titta på tyget. Istället får man läsa på märkningslappen.
Att sikta på ren ull av hög kvalitet och skippa syntetblandningarna är ett hett tips. – Cashmere till exempel har en fantastiskt lång och tunn fiber. Man kan även välja andra material som är kammade i produktionen, det vill säga att man kammat bort de korta fibrerna.
- Men du får betala för det också, säger Stig Nilsson.
- Merinoull kan också vara bra, men helt säker på att det inte noppar kan man tyvärr aldrig vara.
- Om plagget noppar eller inte beror också på hur hårt garnet är spunnet, och på hur hårt vävt eller stickat plagget sedan är.
- Spinner man garnet hårdare och stickar in det lite fastare så ligger också fibrerna kvar bättre.
Men ofta vill vi ju ha det lite lösare för att det ska vara mjukt och gosigt att ha på sig, och då ökar risken för pilling. Ett annat sätt att minska nopprisken är att se till att tvätta plaggen på rätt sätt. – Är det ull i plagget ska det alltid köras på ullprogrammet om man tvättar i maskin.
- Centrifugerng är livsfarligt! Men man ska inte vränga ullplaggen ut och in utan tvätta med rätsidan utåt.
- Då kan man bli av med de korta lösa fibrerna under tvätt och på så sätt undvika att de samlas på tygytan.
- Om nopporna ändå dyker upp rekommenderar Stig Nilsson de batteridrivna noppbortagare som kan köpas på de flesta elkedjor för runt hundralappen.
De fungerar ungefär som en rakapparat och äter i sig de små luddbollarna på några minuter. Men även i det här skedet är plagg i naturmaterial att rekommendera. – Synteten är starkare och fibrerna gör mer motstånd, så med de nopporna får man hålla på längre innan man blir av med dem.
Visa hela svaret
Vilka tröjor noppar?
– Alla stickade tröjor som innehåller akryl kommer att noppa mycket, eftersom akryl består av väldigt korta och raka fibrer. Akryl ser fint ut på galgen men åldras inte med värdighet. Kashmir är ett naturmaterial som noppar, men det är inte ett tecken på dålig kvalitet.
Visa hela svaret
Kan man få bort tryck på kläder?
Borttagningsmetoder för tryck på kläder – Det finns som sagt flertalet metoder för att få bort tryck från kläder och det kan anses vara en djungel – har du några minuter över och vill veta mer? Nu kör vi!
Ta bort tryck med värmebehandling – Ta bort tryck på kläderna med strykjärn eller hårtork för att få bort märkningen, antingen genom att plocka av trycket eller skrapa bort det. Rester av lim kan man få bort med ett lösningsmedel. Man kan även prova att tvätta kläderna på högsta temperatur i maskintvätt, förutsatt att kläderna klarar det. Observera att borttagning med värmebehandling fungerar främst på transfertryck och vinyl som är applicerade med värme och lim, till skillnad från screentryck.
Använda strykjärn på högsta värme för att ta bort tryck – Här kan man gå tillväga på många olika sätt genom att värma upp trycket med ett strykjärn för att sedan pilla bort trycket eller gnugga bort det.
Plocka/dra loss tryck efter uppvärmning med strykjärn – Lägg en duk på insidan under plagget och på plagget där trycket finns, följt av uppvärmning till max. Tag sedan bort handduken från trycket och avlägsna trycket med en pincett eller skrapa. Vanligtvis lossnar trycket relativt lätt då limmet förlorar sitt fäste från värmen. Denna metod lämpar sig inte för screentryck, fungerar främst på transfer och vinyl eller andra dekaler som applicerats med värme och lim vid märkning. Rester av lim får man bort smidigast med ett organiskt lösningsmedel. Istället för duk, går det även att använda bakplåtspapper eller vanligt papper med. Häng upp på strykjärn och plocka bort tryck – Placera plagget med tryck mot ett uppställt strykjärn och låt trycket hänga ner vertikalt mot undersidan av strykjärnet som värmer baksidan av trycket på undersidan av plagget. Sedan kan du sakta börja dra loss och plocka av trycket med exempelvis en pincett. Fungerar endast med tryck från värmetransfer och vinyl, som limmats fast med värme. Avsluta sedan med ett lösningsmedel för att plocka borta eventuella rester av lim etc. OBS! Glöm inte ta bort strykjärnet innan applicering av lösningsmedel pga brand- och explosionsrisk! Gnugga bort tryck med uppvärmd trasa med hjälp av strykjärn – Lägg en trasa över trycket och värm med strykjärn på högsta värme, varvid trycket fastnar på trasan. Upprepa flera gånger tills man får bort så mycket som möjligt. Ett lösningsmedel kan behövas i slutet för att få bort det sista av färgen. Denna metod lämpar sig bäst för screentryck, där ingen grund med lim förekommer som i transfer och vinyl.
Föna bort tryck med högsta värmeström – Häng upp plagget med tryck någonstans och sikta på trycket med en hårtork på maximal styrka. Plocka sedan av trycket med en pincett, gnugga med duk eller skrapa bort trycket med skrapa om så behövs. Olika tryck sitter olika hårt, beroende på vilket typ av tryck det är. Kan behöva upprepas några gånger för att få bort trycket helt och hållet. Detta är en bra metod om man har ett plagg som inte tål att strykas för att få bort tryck. Ett lösningsmedel kan användas i slutet för att eventuellt ta borta alla limrester etc. Förstör tryck med maskintvätt i minst 90 grader – Om kläderna tillåter så kan man även prova att tvätta bort trycket på kläderna i minst 90 grader under maskintvätt. Lämpar sig mindre bra för screentryck, då dessa inte är limmade på kläderna som transfertryck och vinyltryck bland annat. Kan eventuellt behöva efterbehandling med lösningsmedel för att få bort limrester.
Ta bort tryck med lösningsmedel – Ta bort tryck på kläder med aceton, alkohol eller vinäger för att få bort märkningen. Eventuellt kan man även kanske gå till en kemtvätt för eradikering av trycket. Man kan även använda sig av thinner eller andra kemiska borttagningsmedel tex crc stripper som löser upp tryck.
Få bort tryck med aceton – Behandla trycket med aceton, för att lösa upp trycket eller limmet under trycket. Det finns olika sätt man kan tillämpa denna metod på. Här gäller det att vara försiktig, då aceton kan lösa upp vissa syntetiska fibrer från kläder som inte är bomull, exempelvis nylon. Dessutom kan det färga av polyester tyg, så prova alltid på ett mindre synligt ställe på insidan av plagget.
Lossa tryck med aceton – Häll aceton på undersidan av plagget precis under trycket, låt verka en stund och sedan försök att dra loss trycket på utsidan av plagget med hjälp av pincett eller skrapa med något föremål. Lämpar sig bäst för vinyl- och transfertryck med lim i botten. Gnugga sedan bort limrester varsamt med någon bomullstuss eller trasa. Lös upp tryck med aceton – Graden av exponering med aceton kan variera för att bli av med trycket. Antingen så lägger man plagget på en hård yta och endast blötlägger trycket med en liten aceton-doppad trasa eller bomullstuss – gnuggar bort trycket varsamt och tar bort eventuella rester med en svamp doppad i solrosolja. Medan borttagning av vissa andra tryck kan kräva att man doppar trycket i aceton under hela 10 min följt av en tvätt. Aceton har visat sig fungera bra på gummiaktiga tryck också. De flesta tryckmetoder går att ta bort med aceton och lämpar sig som en bättre metod för att få bort screentryck som är betydligt svårare att få bort än transfer och vinyl.
Få bort tryck med etanol (medicinsk alkohol) – Ju mer koncentrerad etylalkoholen är desto bättre effekt. Exempelvis kan man blöta ner trycket helt med alkohol i en halvtimme, får ej torka – vänta några minuter upp till en halvtimme tills trycket börjar lossna eller lösa upp sig och skölj med varmt vatten. Följt av efterbehandling med diskmedel för att få bort eventuella rester. Solrosolja går också att använda för att få bort eventuella rester från lim, men risk förekommer för oljefläckar som tas bort bäst med diskmedel dränkt trasa som får verka i 24 timmar på oljefläcken. Ett annat tillvägagångssätt är att placera trycket mot en hård vattentät yta, där man tar en borste, svamp eller trasa doppad i alkohol och gnuggar varsamt bort trycket med hastiga rörelser. Lösa bitar av trycket bör sköljas bort ofta med vatten emellanåt. Glöm inte att testa etanol på en mindre synlig yta på insidan av plagget innan man använder etanol för att undvika skador såsom blekning etc. Borttagning av gummiaktiga tryck brukar fungera bra med alkohol också. Ta bort lim från tryck med vinäger/ättiksyra – Svag vinägerlösning kan användas såsom aceton vid efterbehandling i dränkt bomullsdyna för att få bort de sista resterna av lim etc efter värmebehandling för borttagning av tryck. Eliminera tryck med färgborttagningsmedel (starkare lösningsmedel) – Starkare lösningsmedel kan vara sista utvägen för tryck som är svåra att få bort, där etanol och inte ens aceton fungerar. Förslag på starkare kemikalier som kan verka som färgborttagningsmedel kan vara förtunningsmedel (thinner), crc stripper eller bensin. Ta bort tryck med tryckborttagningsmedel för kläder – Ett väldigt populärt alternativ som lösningsmedel som textilbranschens tryckerier använder är “AlbaChem® NPE II Volatile Dry Spotter”. Dock är det väldigt viktiga att följa säkerhetsföreskrifter vid användning av denna kemikalie. Risk för brand och explosion föreligger, samt toxicitet för vattenorganismer. Därför är det viktigt att använda detta utomhus eller vid god ventilation, samt att inte hälla ut i vattenavlopp eller vattendrag. Tvätta bort tryck med flytande tvättmedel – “Lätt och tunt tyg måste behandlas skonsamt, vät i flytande tvättmedel i några timmar och tvätta sen vanligt i maskintvätt.” Lös bort rester och lim från tryck med diskmedel – Diskmedel kan även användas för att få bort fläckar efter acetonbehandling, låt diskmedlet verka i flera timmar och tvätta sen. Dessutom kan man även ta bort oljefläckar, från exempelvis solrosolja efter borttagning av limrester genom att blötlägga en trasa som får verka på oljeskavanken i 24 timmar. Man diskmedel kan man även skydda från att färg inte fastnar återigen på plagget efter behandling med starka lösningsmedel som tex crc stripper bland annat, skölj tryck emellanåt i en balja med vatten och diskmedel för att rensa bort upplöst färg. Lös upp rester av lim med solrosolja – Används för att få bort rester av tryck, exempelvis direkt efter en behandling med lösningsmedel som etanol och aceton för att ta bort märkningen. Dock finns det risk för oljefläckar med denna metod. Eventuella oljefläckar kan man få bort med diskmedel på en blöt trasa som får verka i 24 timmar på fläcken eller att frysa ner plagget och skrapa bort oljefläcken. Ta bort tryck hos en kemtvätt – Man kan eventuellt även vända sig till en kemtvätt och höra sig för om dom kan ta bort trycket åt er, då dom har många olika starka lösningsmedel som eventuellt kan användas för att ta bort trycket baserat på tryckmetod och textilmaterial utan att förstöra plagget.
Ta bort tryck med kylbehandling – Ta bort tryck på kläderna i med hjälp av kyla som gör trycket sprött för att sedan krossas i bitar där man kan plocka eller skrapa bort trycket med en skrapa.
Frys sönder tryck för borttagning – Tvätta plagget med trycket, lägg sedan in i frys under några timmar (tex 5 timmar) och skrapa av trycket med en kniv eller kort av plast. Man kan även krossa trycket direkt efter frysning och plocka bort bitarna sen.
Ta bort tryck med maskering (dölj trycket) – Applicering av nytt tryck över det gamla trycket är en annan metod för att osynliggöra det gamla trycket. Bäst är att få bort det som går från det gamla trycket och sedan trycka ett nytt tryck.
Tryck över det gamla trycket – Tryck över det gamla trycket med en ny värmetransfer eller vinyltryck på ett tryckeri för kläder. Man kan även köpa tryckpapper där man skriver ut ett motiv på sin skrivare som sedan appliceras med strykjärn om man vill komma undan billigare. Bäst resultat får man om man tar bort så mycket det går av det andra trycket.
Hur får man bort ludd utan roller?
1. Borsta eller kamma bort ludd och noppor – Det kanske låter lite märkligt, men en kam eller borste kan vara lösningen på problemet. Testa att använda en liten frisörkam på ditt noppriga plagg, eller köp en klädborste för att ta bort ludd, hår och damm. Med vissa klädborstar kan du till och med avlägsna små smutsfläckar från plagget – perfekt till plagg du inte vill tvätta så ofta, som jeans.
Visa hela svaret
Vilken är den bästa Noppborttagaren?
Det börjar bli dags att plocka fram höstkläderna, men vad gör man när favoritplaggen från förra året täcks av fula noppor? En noppborttagare kan vara räddningen – om den är bra vill säga. För det finns också dåliga modeller där du får jobba förgäves. Testfakta har låtit Swereas textillaboratorium i Mölndal göra ett grundligt test av sju batteridrivna noppborttagare.
Maskinerna testades på tre olika sorters noppiga tyger, av tre olika testpersoner. För att mäta resultaten användes en så kallad pillgrade-maskin. Med den kan man scanna tyget och mäta graden av noppighet före och efter det att noppbortagaren använts. Testpersonerna fick också betygsätta hur lätt de upplevde att det var att få bort nopporna, och hur smidiga de tyckte att maskinerna var att använda och hantera.
När resultaten sammanställs visar det sig att testpersonerna och noppscanningsmaskinen är rörande överens om att den dyraste maskinen i testet – Piripicchio från designmärket Alessi, för dryga 400 kronor – är klart sämst. Nästan lika dåligt betyg får Lint shaver mini från sytillbehörsmärket Prym.
– De två maskinerna utmärker sig, de gav sämst resultat på alla testade material. Men det är svårt att säga vad det är som gör att de inte fungerar, till utseendet liknar de inte alls varandra, säger Erica Sjöberg, testledare på Swerea. På delad förstaplats i testet kommer Tiq och Philips, som båda klarar nopporna mycket bra.
Tiq som är testets billigaste apparat är också mycket bekväm att använda enligt testpanelen. Lättast att förstå är Philips. Men hur är det – kan maskinerna vara för effektiva, så att tygets äts upp och går sönder? – Vi såg inga tendenser till hål under de tester vi genomförde.
Visa hela svaret
Hur får man bort ludd från tröjan?
Så här får du bort luddet ur kläderna: – Bakpulver, mirakelmedel för trilskande tvätt. Börja med att hämta en burk bakpulver. Borsta sedan bort alla flisor du kan från det torra plagget. Lägg sedan ner det i en balja med varmt vatten. Strö några matskedar bakpulver i vattnet så att det brusar. Rör runt lite så att hela plagget tar åt sig av bakpulvervattnet.
- Det är nu underverket sker.
- Bakpulvret löser upp bindningarna mellan pappersfibrerna så att de kan släppa från tyget.
- Plagget påverkas inte, möjligtvis kan bakpulvret fungera som mjukmedel.
- Ta upp plagget, vrid ur och centrifugera.
- Torka till sist i torktumlare.
- Glöm inte att tömma filtret sedan, där sitter pappersfibrerna.
Missa inte Lands nyhetsbrev
Visa hela svaret
Hur använda Noppkam?
Ullkam – Ullkammen är ett fantastiskt verktyg för att “återuppliva” stickade och vävda ullkläder. Kammen kallas även noppborttagningskam, noppkam eller kashmirkam och används till att ta bort noppor på slitna eller väl använda ullkläder och filtar. Använd kammen endast på tätstickade eller tätt vävda plagg eller tyger.
Visa hela svaret
Hur ofta ska man byta sängkläder?
Sängkläder
Sängkläder
Det är fantastiskt skönt att få krypa ner i en säng med nytvättade sängkläder. Att känna en frisk doft av tvättmedel och den där lite strama men samtidigt lena lakanen som gör det extra mysigt att få gå och lägga sig. Sängkläder håller sig dock inte rena så länge.
Med tanke på att vi tillbringar många timmar nedbäddade i sängen är det inte konstigt att de snabbt smutsas ner. Därför bör de bytas regelbundet. Hur ofta ska örngott, lakan och påslakan tvättas och vad är egentligen god sänghygien? Det allmänna rådet är varannan vecka. Det beror också lite på hur situationen ser ut.
Har man husdjur eller småbarn som sover i sängen eller om någon varit sjuk bör sängkläderna bytas oftare. Det är likadant om man svettas mycket, eller under sommarhalvåret då det är varmare. Att duscha innan sänggående ger en fräsch känsla inombords och håller lakanen renare längre.
Visa hela svaret
Vad heter Nopprig på engelska?
Noppig burled
Visa hela svaret
Är 100% polyester bra?
Polyester som material är väldigt tåligt, motståndskraftigt mot många kemikalier och enkelt att färga. Det är ett slitstarkt material som torkar snabbt och är lätt att få bort fläckar från. Materialet krymps eller rynkas inte så lätt, men kan både tvättas och torkas hemma.
Visa hela svaret
Varför blir byxor Noppriga?
Jagar du dem fel blir de bara fler. Lär dig ta bort noppor rätt och ta hand om kläderna så att nopporna aldrig bildas. Noppor är inte obotliga. Det finns massor att göra för att skydda kläderna. Det bästa sättet att vinna ett slag är att lära känna fienden. Därför börjar vi med lite noppkunskap, fakta om hur en noppa blir till. Noppor bildas när korta eller skadade fibrer i garn eller tråd sticker upp över ytan på tyget.
Visa hela svaret
Är noppborttagare bra?
Det börjar bli dags att plocka fram höstkläderna, men vad gör man när favoritplaggen från förra året täcks av fula noppor? En noppborttagare kan vara räddningen – om den är bra vill säga. För det finns också dåliga modeller där du får jobba förgäves. Testfakta har låtit Swereas textillaboratorium i Mölndal göra ett grundligt test av sju batteridrivna noppborttagare.
- Maskinerna testades på tre olika sorters noppiga tyger, av tre olika testpersoner.
- För att mäta resultaten användes en så kallad pillgrade-maskin.
- Med den kan man scanna tyget och mäta graden av noppighet före och efter det att noppbortagaren använts.
- Testpersonerna fick också betygsätta hur lätt de upplevde att det var att få bort nopporna, och hur smidiga de tyckte att maskinerna var att använda och hantera.
När resultaten sammanställs visar det sig att testpersonerna och noppscanningsmaskinen är rörande överens om att den dyraste maskinen i testet – Piripicchio från designmärket Alessi, för dryga 400 kronor – är klart sämst. Nästan lika dåligt betyg får Lint shaver mini från sytillbehörsmärket Prym.
– De två maskinerna utmärker sig, de gav sämst resultat på alla testade material. Men det är svårt att säga vad det är som gör att de inte fungerar, till utseendet liknar de inte alls varandra, säger Erica Sjöberg, testledare på Swerea. På delad förstaplats i testet kommer Tiq och Philips, som båda klarar nopporna mycket bra.
Tiq som är testets billigaste apparat är också mycket bekväm att använda enligt testpanelen. Lättast att förstå är Philips. Men hur är det – kan maskinerna vara för effektiva, så att tygets äts upp och går sönder? – Vi såg inga tendenser till hål under de tester vi genomförde.
Visa hela svaret
Vad betyder noppar?
Noppa, substantiv, liten rund sammangyttring av hår på tyg, t.
Visa hela svaret