Du lägger upp maskor för båda sidorna samtidigt, och varannan maska hör till fram repsektive baksidan på ditt arbete. Se till att lägga upp ett jämnt antal m, så du har lika många maskor fram som bak. När du stickar första varvet se till att snurra trådarna så att första maskan hålls samman.
Visa hela svaret
Contents
Kan man sticka med dubbelt garn?
Sticka med en, två, flera trådar – Språket sprakar! Det gör också gör det själv-tjockt garn, konstaterar “Billigt garn”-Anna. Så du har precis börjat sticka och har redan tappat tråden?
- * fnittrar hysteriskt *
- När Garnstudio/Drops Design ber dig att sticka med en tråd syftar de inte på sytråd.
- Nej, du ska så klart sticka linnet i garn, närmare bestämt den del av garnet som sticker ut från garnnystanet,
Nej, förlåt. Jag har nog druckit lite för mycket kaffe.Inte heller alla de trådarna som bygger upp garnet, och som brukar synas i beteckningar som “4-trådigt ullgarn”.Och den garnänden, tåten, tampen, slamsan, strängen, långa rackaren, brukar också kallas för “tråd”.
- Fast det är garn.När du börjar sticka linnet lever garnet ett normalt singelliv i högsta välmåga, men när det är dags för det mosstickade bröstpartiet bjuds garnet in på en parmiddag.
- Var ska den hitta en lämplig partner? Hos ett annat garnnystan! Först stickar du alltså som vanligt med enkelt garn, en “tråd” av garnet från ett garnnystan.
Sedan byter du stickor och stickar med dubbelt garn, två trådar, en garnände vardera från två nystan. Eller med en tråd från utsidan av nystanet, och en tråd från insidan. Dubbel tråd = dubbelt garn. På bilden nedan stickar jag med två trådar, en från ett ludet, svart garn, en från en glansig linblandning. Fast du ska förstås använda två garnändar av samma sorts garn.Eftersom du stickar med dubbelt garn i det mosstickade partiet blir det stickade tjockare, och det är därför som du också måste byta stickor. Och du behöver inte stanna vid att bjuda in garnen på parmiddag.
- Du får vara lite extra uppmärksam, eftersom det kan hända att du bara får med dig ena garnänden när du stickar.
- Sedan tvinnar två trådar gärna ihop sig medan du stickar och virkar med dem.
- Som tur är finns det knep för att hindra att garnen snurrar ihop sig, och för att,
En spinkig stackare syns kanske inte så värst mycket i mosstickning, och det gör inte heller den där lilla extra tråden som blev lurad på sin chans att vara med och bilda en ny maska. Men i slätstickning kan en tappad tråd bli. avvikande. (Huruvida det är fult eller extra snyggt hänger på betraktaren.)Om detta var en mystisk parningsritual vore det givetvis trevligt.
- A N N O N S
- A N N O N S
Hur gör man Dubbelstickning?
I denna DROPS video visar vi hur man stickar ett mönster i dubbel-stickning. I dubbel-stickning så hör varannan maska till framsidan, och varannan till baksidan. I denna DROPS Video så har vi en röd och en grön sida, dvs maskorna är växlevis röda och gröna och du ska se dem som par.
I vårt exempel stickar vi ett väldigt enkelt mönster, där maskorna stickas i motsatta färger. Så när vi kommer till första maskan markerad i diagrammet, så betyder det att de fölöjande 2 maskorna ska stickas i motsatta färger. Därför stickar vi första maskan röd istället för grön på den gröna sidan, och nästa maska stickar vi grön i stället för röd.
På nästa varv där vi ska byta färg på 3 maskor i rad, så betyder det att 6 maskor ska stickas i motsatt färg. Vi använde inga maskmarkörer i vår video, men för lite mer komplicerade mönster så kan det vara en god hjälp.
Visa hela svaret
Hur stickar man Tvåändsstickning?
Du använder två trådar (även om det stickas med en färg). Sticka varje m omväxlande med var tråd och vrid dem mellan varje m. Den resulterande materialet är fastare och tätare än vanlig slätstickning och skapar en varm, tät och vindtätt material.
Visa hela svaret
Varför Dubbelstickning?
Dubbelstickning – vad är det? Kort info Dubbelstickning innebär att man stickar både “fram- och baksida” samtidigt på ett och samma varv och att sidorna blir spegelvända färgmässigt. Det finns egentligen ingen rät och avigsida, snarare “fram- och framsida”.
Arbetet blir tjockare, eftersom man stickar ihop sidorna under arbetets gång. Det är snyggt och rackarns effektivt. Visst tar det lite längre tid men å andra sidan stickar man ju dubbelt upp på varje varv. Dubbelstickning kan du göra både i rundstickning och fram-och-tillbaka stickning. Det som skiljer mest är “tänket”.
Tekniken är densamma. Hur gör man då? Det första man märker när man börjar ge sig på dubbelstickning är att det handlar om två maskor hela tiden. Varannan maska blir framstycket och stickas rät med garnnystan 1 och varannan maska blir bakstycket och stickas avigt med garnnystan 2.
- Läser man diagram syns bara främre maskan men man stickar ALLTID i par, dvs 1 rm- 1 am.
- Baksidan ska ju bli precis likadan mönsteraktigt, det är bara färgerna som blir omkastade.
- Hur man håller garnerna: Det andra man märker är att man håller garnerna olika när man stickar rät och avig, dvs framsida resp baksida.
· När du stickar första maskan (framsida) håller man båda garnerna bakom arbetet och stickar den maskan rät i garn nr 1. När du stickar andra maskan (baksida) håller man båda garnerna framför arbetet och stickar den maskan avig i garn nr 2. Tekniken i hur man håller i garnerna är olika.
En del föredrar att hålla en färg i vardera hand, andra föredrar att ha två färger på samma hand men på olika finger osv. Jag föredrar att ha båda färgerna på samma finger, dvs pekfinger, precis som när jag stickar som vanligt med en eller två färger. För mig är det mest naturligt och jag får det flyt jag vill ha.
Det spelar ingen roll vilken teknik man använder, resultatet blir densamma. Det som man ska tänka på är att garnerna inte korsas på fel sätt, då får man en lång maska utanför arbetet och det vill man absolut inte ha. Trådarna ska löpa mellan fram- och baksida.
- Rundstickning vs fram-och-tillbaka stickning: Stickar man runt så har man samma “framsida” fram hela tiden och det kan vara enklare att hålla reda på färgbyten om man aldrig stickat dubbelstickning tidigare.
- Då räcker det att hålla reda på vad fram- och baksidemaskorna ska ha för färg.
- Dessutom behöver du inga kantmaskor när du stickar runt.
Du stickar runt-runt och behåller den runda formen ELLER så kan du steeka/klippa upp ett rundstickat alster och på så sätt göra den “platt”. Stickar man fram och tillbaka så byter man färgschema på varje varv. Bakgrundsfärgen i mitt exempel på bilden är mörk på ena sidan och ljus på andra, så diagrammen kastas om och blir spegelvända färgmässigt så fort man byter sida, vilket man måste ha i åtanke.
Visa hela svaret
Varför blir det snett när jag virkar?
#65 Lägga upp maskor
4. Virka för stramt – Blir din trasa tre gånger så liten som mönstret säger, eller blir tröjan i vuxenstorlek plötsligt til barnstorlek? 😉 Då virkar du säkert alldeles för hårt. Det kan också vara att du har en för liten nålstorlek, men ofta är problemet “bara” att du stramar åt garnet för mycket.
Jag gör det själv och det kan vara svårt att vänja sig av med. Lösning: Du bör alltid gör ett virkprov först, då det kommer visa om du generellt virkar stramare än du borde. Om du gör det kan du antingen gå upp en nålstorlek eller testa att virka extra löst, även om det kan vara svårt om du är van med att dra åt garnet och kämpa dig in i maskorna.
Läs mer om Om du letar efter en ny virknål rekommenderar jag antigen eller, Både har ett riktigt bra grepp och garnet glider lätt och obesvärat över kroken.
Visa hela svaret
Hur stickar man 2 vridna räta maskor tillsammans?
Väldigt vanligt förekommande i våra sockmönster. När du kommer fram till de 2 m som ska stickas vridna tillsammans, så sticker du stickan genom de bakre bågarna på båda maskorna, hämta tråden och sticka ihop dem. De blir nu vridna och minskningen lutar åt vänster.
Visa hela svaret
Hur stickar man dubbel häl?
Postat av: 10 den 04/10 – 2014 kl.16:28:56 Det finns flera sätt att sticka en häl. Här kommer en beskrivning på hur du stickar en “vanlig” häl på en strumpa som stickas uppifrån och ner. Det är lite av en “universalbeskrivning” såsom min mormor lärde mig en gång i tiden och som funkar på alla mönster oavsett antal maskor du har på stickorna.
- Lägg upp maskor på stickorna.
- I detta exempel har jag lagt jag upp 12 maskor på varje sticka, dvs 48 totalt.
- Sticka resår 2 rm, 2 am tills du når den önskade längden på skaftet.
- Förkortningar i texten M – maska Rm – rät maska Am – avig maska Da – ditt antal (ditt antal maskor du har på en sticka om det är annat är det jag har här i exemplet).
Dta – ditt totala antal maskor (ditt antal maskor totalt om det är annat än det jag har här i exemplet). Hällapp Tänk på hur stickorna är numrerade – jag kommer att hänvisa till numreringen i beskrivningen (bild 1). Varvets första 12 maskor (eller ditt antal) befinner sig på den första stickan.
- Du kan även “navigera” efter den lilla garnstumpan (se pilarna i bilden) som indikerar början på första varvet.
- Hällappen stickas över sticka 4 och sticka 1 (bild 1) och över hälften av det totala maskantalet.
- Jag har, som sagt, 12 maskor på varje sticka (48 totalt), så hälen stickar jag på 24 maskor.
Bild 1 Det är nog smidigast att samla maskorna på en sticka. (bild 2). Maskorna på sticka 2 och 3 kommer inte att stickas just nu. Bild 2
Hälen brukar jag sticka i dubbelstickning, Det är en väldigt enkel teknik och sockorna med förstärkt häl håller längre än sockor med slätstickad häl. Gör så här: Varv 1 (rätsida): Lyft första maskan, sticka en maska, lyft en maska, sticka en maska, fortsatt så hela varvet ut, sista maskan stickar du avig.
Upprepa varv 1 och 2 tills du har stickat lika många varv som du har hälmaskor (maskor på sticka 1 & 4 tillsammans). I det här fallet blir det 24 varv. Jag brukar även räkna de större lyfta maskorna, se bild 4) – lika många som kantmaskor på vardera sidan som du ska plocka upp sen.
Antal varv i hällappen= antal hälmaskor (sticka 1 +4) eller =da*2 antalet kantmaskor = da Vändvarv under hälen Hälen börjar man forma från rätsidan. Det är nog det svåraste momentet i hälstickningen, så jag skriver en instruktion varv för varv. Dela upp antalet hälmaskor i tre delar som kommer att forma högre sidan, baksidan samt vänstra sidan av hälen.
Varv 1: Du fortsätter med dubbelstickning enligt mönstret – lyft första maskan, 1 rm, lyft 1 m, 1 rm, lyft 1m, 1 rm, lyft 1 m, sticka 8:e och 9:e m tillsammans och lämna den nya maskan på mellanstickan så att du har fortfarande 8 maskor kvar på stickan i mitten (på högre stickan har du nu 7 maskor kvar).
Fortsatt sticka 6 m enligt hälmönstret, nästa 2 maskor (sista maskan på mellanstickan och första maskan på vänterstickan) stickas tillsammans rät genom bakre maskbågen, lyft den nya maskan tillbaka till mellanstickan. Nu har du 7 ostickade maskor kvar på din vänstra sticka. Sluta sticka nu och vänd arbetet med avigsidan mot dig (bild 6).
Bild 6 Varv 2: lyft första maskan från mellanstickan (bild 6), 6 aviga maskor, 8:e och 9:e maskan tillsammans, lyft den nya maskan tillbaka på mellanstickan – det ska alltid vara 8 maskor på den. Sluta sticka och vänd arbetet med rätsidan mot dig. Varv 3: lyft första maskan, 6 m enligt hälmönstret, 8:e och 9:e maskan tillsammans, lyft den nya maskan tillbaka på mellanstickan.
- Sluta sticka och vänd arbetet med avigsidan mot dig.
- Upprepa varv 2 och 3 tills du endast har 8 maskor kvar på mellanstickan.
- Vana stickare stickar detta moment på 2 stickor.
- Plocka upp maskor Dela de 8 maskorna på 2 stickor (eller da/2) och plocka upp kantmaskorna längs med hällappen.12 nya maskor per sida borde det bli (eller ditt antal).
Nu borde du ha 16 maskor på sticka 1 och sticka 4 dvs de 4 maskorna sen tidigare + 12 nya maskor (eller da/3 + da). Nu har jag 16+16+12+12 m på mina stickor (bild 7). (Har du annat antal från början ska du räkna, t. ex, (da+da/3) + (da+da/3) + da + da.) Bild 7 Sticka ett varv räta maskor. Jag brukar sticka de upplockade maskorna genom bakre maskbågarna (vridna) för att det inte ska bli hål längs med hälkanten. Minska maskor efter hällapp Tänk på numreringen av stickorna igen. Sticka 1 börjar mitt bak på hälen och slutar vid den upplockade maskan mellan häl och fot.
- Stickorna 2 och 3 formar fotens överdel.
- Den vänstra sidans vrist och hälmaskor ska finnas på den fjärde stickan.
- Varv 1: sticka alla maskor på sticka 1 och sticka sista maskan på sticka 1 tillsammans med första maskan på sticka 2 genom maskans bakre båge.
- Flytta tillbaka den nya maskan till sticka 2.
- Sticka vidare alla maskor räta och sticka tillsammans sista maskan på sticka 3 med första maskan på sticka 4 (bild 8).
Flytta den nya maskan över på sticka 3 (det ska alltid vara 12 maskor (eller ditt antal) på sticka 2 och 3 under minskningen). Varv 2: rm Bild 8 Upprepa varv 1 och varv 2 tills du har 12 maskor (eller ditt antal) på varje sticka. Om du har smala fötter kan du göra 2 minskningar till och fördela maskorna så att det blir 1 m mindre än du hade från början på varje sticka (da-1), men normalt har man samma antal maskor som man la upp från början.
Visa hela svaret
Hur stickar man polokrage?
Polokrage : Sy axelsömmarna. Plocka med rundst 3 upp 88 (104) 120 (136) 152 m runt halsringningen och sticka runt i resår 2 rm, 2 am tills kragen mäter ca 12 (14) 16 (18) 20 cm. Maska av löst i resår. Fäst alla trådar.
Visa hela svaret
Vad kan man sticka med två stickor?
Vantar stickade på två stickor – Vantar med tumkil kan stickas på två stickor och sys ihop eller stickas runt. –
Visa hela svaret
Vilket garn ska man sticka med?
5 tips om att välja garn – 1 Vad är garnet gjort av? Garnmaterialet är kanske inte det allra viktigaste med tanke på slutresultatet, men viktigt i varje fall. Olika material har olika egenskaper, och valet av material har stor betydelse för utseende och känsla.
Garnen kan delas in i tre huuvudgrupper: djurfibrer, växtfibrer och syntetfibrer Fårull är den överlägsna ettan bland djurfibrerna, inklusive merinoull (som fås av merinofår och ger ett mjukare garn). Alpackagarn är populära tack vare sin mjukhet. Övriga djurfibrer är bl.a. angora (fås av kaniner), cashmere (getter) och mohair (en annan sorts getter) – dessa används även ofta i blandningar med fårull.
Ju mer sällsynt ett garn är, desto mer får du betala för det. En stickad tröja av hundraprocentigt jak-garn kostar tusentals, t.o.m. tiotusentals kronor. Till växtfibrerna hör bomulls-, bambu-, lin- och hampagarn. Av dessa är bomull vanligast, de övriga används ofta i blandningar för att ge variation och känsla.
Bomull kan även blandas med fårull, som t.ex. i Novita Wool Cotton. Se våra växtfibergarn här. Garn av syntetiskt material är huvudsakligen av akryl. De går inte upp mot ull i popularitet, men de är ett bra alternativ t.ex. för ullallergiker. Dessutom tål de maskintvätt. Sockgarn av ull blandas med polyamid för bättre hållbarhet, sockor av rent ull slits snabbt sönder.
Valet är ditt – prova olika fibrer och hitta dina egna favoriter. Om ditt stickarbete kräver flera olika garn, se då till att även materialen matchar någorlunda. Olika material beter sig olika både under stickningen och i det färdiga plagget. 2 Tätt eller glest? Förutom färg och konsistens finns det andra faktorer som påverkar utseende och känsla: Tjockleken på garnet givetvis, men även garnets täthet. Om du stickar ett mönster med en tydlig textur, välj då gärna ett tätare garn som tar fram texturen bättre.
3 Hur mycket garn går åt? Har du redan hittat ditt garn? Fint! Här kommer nästa dilemma: hur mycket garn behöver du? I Novitas fall är frågan enkelt löst. Varje Novita-mönster är försett med uppgifter om garnåtgång, och i vår onlinebutik kan du enkelt köpa rätt mängd garn för just din storlek.
Men mönsterbeskrivningar ser olika ut på olika håll. Ibland anges garnåtgången i gram, ibland i nystan och ibland i meter. Om du behöver jämföra garn är längden det bästa måttet. Om du vill byta ut ett garn mot ett annat (eller inte hittar garnet som stod i mönsterbeskrivningen), jämför längden på garnen.
Garn som har ungefär samma längd t.ex. per 100 g går att byta ut sinsemellan. Metermåttet ger en fingervisning både om garnets täthet och tjocklek; ett tjockt garnnystan har ca 50 meter garn, medan ett nystan tunt garn kan innehålla t.o.m.600 meter garn. 4 Vad betyder Aran, Worsted och DK? Förr eller senare (speciellt om du läser engelskspråkiga mönsterbeskrivningar) stöter du på märkliga termer, som uppenbart har med garn att göra, men som inte säger speciellt mycket. Visst, Lace måste vara ett tunt garn och bulky är tjockt, men vad betyder alla de andra? De här termerna är viktklasser för garn.
Det handlar om en standardiserad indelning av garn enligt vikt, Standard Yarn Weight System, med åtta huvudklasser från den lättaste till den tyngsta: Lace Super fine Fine Light Medium Bulky Super Bulky Jumbo Varje klass har ett antal underklasser, t.ex. Fingering, Baby, Aran och Worsted. Garnen i varje klass går att sticka med lika stora stickor och ger ungefär samma stickfasthet.
Vad är det för nytta med det här då? Tja, det är en indelning som är oberoende av garnmärken och som gör det möjligt att jämföra garn – lättare än att räkna meter per nystan. Idén är god, men tyvärr inte alldeles vattentät. Gränserna mellan de olika klasserna är flytande, och i olika länder klassas garnen på lite olika sätt. 5 I oklara fall – räkna varv Garnmärke, meter per nystan och vikt är alla nyttiga, då du vill jämföra garn och välja rätt garn för ditt arbete. Men om du ärvt din gammelmosters garnförråd med enbart påbörjade nystan, utan en aning om märke, vikt eller längd? Då räknar du varv per tum (wraps per inch eller wpi). Då du vet garnets vikt, kan du kolla upp den rekommenderade stickstorleken och uppskattade masktätheten, Kom ihåg att wpi är ett ungefärligt mått med en viss felmarginal. Sticka alltid en provlapp innan du börjar med själva arbetet.
Visa hela svaret
Vad är det enklaste att sticka?
Kom igång på ett bra sätt – När man är helt ny i garnvärlden är det nog bäst att börja med 4 mm, 4,5 mm eller 5 mm stickor. Stickorna är lätta at hantera, maskorna är ganska stora vilket gör det lite lättare att se vad man gör, och sist men inte minst, det går snabbt och man känner att man kommer någon vart.
Visa hela svaret