I senaste numret av IKEA ‘s Family Living kan man se exempel på före och efterbilder där de använt det klassiska knepet att hänga tyg på en vägg, istället för en grupp tavlor. En tygtavla är ett ganska billigt och enkelt sätt att få en mer ombonad känsla, speciellt vintertid.
- Det är också ett smart sätt att inreda ett studentrum där man kanske inte får måla eller tapetsera sina väggar hur som helst.
- Tyg dämpar också en del ljud, vilket kanske kan vara behövligt för många.
- Nedan ser du förslaget från IKEA’s stylist, men också lite tips från mig – på nya och aktuella mönster i flera olika prisklasser som skapats av kända svenska formgivare.
Spänn bara upp tyget på en canvasram från Panduro, eller köp kantlister från Frapp och fäst en pinne i varje ände på tyget. Enkelt! Sven Fristedt Sven är en av Sveriges främsta mönsterformgivare och har bland annat gjort populära textiler för Ljungbergs Textiltryck och BoråsWäfveri. Ritade även mönster för Katja of Sweden under 1960-talet. Svens senaste mönster på metervara för IKEA heter Lena och påminner lite om Svenskt Tenns dito, fast betydligt billigare. Pris 49 kr/m. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA LENA = 122,50 kr. Edholm Ullenius Edholm Ullenius är en ung och framgångsrik svensk formgivarduo som bland annat har gjort mönster på uppdrag av Paul Smith, Moderna Museet, Mille Notti och Lindex. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA SUSANNA = 147,50 kr. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA CECILIA = 62,50 kr. Lotta Kühlhorn Lotta Kühlhorn är en av Sveriges mest anlitade formgivare för böcker. Under hösten 2003 gjorde hon inte mindre än 30 titlar ! Annamoa kostar 59 kr/m och finns i flera spännande färger och mönster med en repetition på 90 centimeter, vilket kan ge väldig bra effekt på en väggvepa. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA ANNAMOA = 147,50 kr. Bantie Svenska Bantie drivs av Ulrika och Wilhelmina som döpt sitt mönsterformgivande företag efter mosterns smeknamn skapar nya moderna designklassiker varje säsong. Några av mina favoriter är Korall och Paradis som kostar 625 kronor metern. Kan beställas via deras egen e-shop eller hos Designonline, Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd PARADIS / KORALL = 1562,50 kr. Lisa Bengtsson Stjärnskottet Lisa Bengtsson har gjort ett antal väldigt populära tapeter de senaste åren, som rönt stor uppmärksamhet i branschpressen. Både nationellt och internationellt. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd SVÄRMOR = 937,50 kr. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 148 centimeters bredd SVÄRMOR = 747,50 kr.
Visa hela svaret
Contents
Hur spänner man upp en målarduk?
Målardukar är vanligast gjorda av bomull, linne eller jute. Dessa typer av tyger tappar spänst med tiden och kan då behöva spännas lite extra. En kilram har små kilar i hörnen som man kan efterspänna med utan att montera av duken. Helt enkelt knackar man på de träkilar som sitter i spåren, i kilramens hörn.
Visa hela svaret
Hur gör man en Tygtavla?
Början på sidans innehåll Hej! Jag tänkte göra en egen tygtavla, alltså spänna upp tyg på någonting, vad skulle ni rekommendera att man har som bas? Fungerar cellplast, eller ska man ha någon form av träskiva? Med vänliga hälsningar Isabel Tiger Publicerat: 29 januari, 2009 Uppdaterat: 10 oktober, 2020 Hej Det som blir allra bäst att göra detta på är träram med målarduk på (som används till att måla med olja och akryl på).
De hittar du billigt på Rusta, ÖB eller liknande butiker. Sen köper du tyg och ser till att du har tyg så du kan vika runt kanterna och häfta fast tyget i träramen på baksidan. Använd en häftpistol och fäst först uppe nere och på sidorna och spänn sedan utåt sidorna. Annars kan du köpa en träskiva som du sa men se då till att kanterna inte är för vassa och den bli lite tyngre att hänga upp.
Lycka till! Patricia Trambevski,ISELA inredning
Visa hela svaret
Hur spänner man en ram?
Dra tyget lite snett utåt samtidigt, och spänn alltid lika hårt. Om du spänner olika hårt, kan du få vågor i tyget. Eventuella små vågor i tyget kan man i efterhand sträcka med träkilarna.
Visa hela svaret
Hur trycker man tyg?
Detta behöver du för att göra ett eget tryck hemma – Förutom kläderna såklart och en styrenhet till själva skrivaren (dator/mobil), så behöver du ett strykjärn och transferpapper som går lätt att få tag i på diverse handelsplatser för skrivar- och pappersmaterial.
- Strykjärn – vanligt hemmastrykjärn
- Sax – skärblad av något slag
- Kläder – t-shirt, tröja, byxa eller vad du nu vill trycka på
- Skrivare – bläckstråleskrivare
- Transferpapper – för textiltryck
Obs! Tänk på att de flesta transferpapper kräver en bläckstråleskrivare och är anpassade till vita eller färgade plagg. Så det gäller att köpa rätt transferpapper till rätt klädfärg och använda bläckstråleskrivare (obs! Ej laserskrivare till bläcktransfer). Så här går du tillväga för att trycka din tröja hemma
- Välj motiv för ditt tryck: Börja med att välja ut ett motiv för ditt tryck på tröjan, det kan vara en logotyp, bild/fotografi eller helt enkelt en text. Så länge du har en skrivarfunktionen i mjukvaran, så kan du skriva ut vad du vill på transferpappret.
- Skriv ut ditt tryck på transferpapper: Transferpapper för färgade eller ofärgade plagg går att köpa i de flesta hobbybutiker, exempelvis transferpapper hos Panduro, Välj rätt transferpapper Innan du skriver ut ditt tryck, beroende på om det är en vit tröja eller färgad tröja.
Obs! Se till att du väljer rätt sida av transferpappret i skrivaren innan du skriver ut, samt att bilder kan behöva skrivas ut spegelvända innan tryck. Läs instruktionsmanualen innan. Dessutom så bör du vänta minst i några minuter efter utskrift, så att bläcket hinner torka innan du går vidare.
Klipp/skär ut ditt tryck från transferpappret: När ditt motiv är utskrivet och torkat på transferpappret så ska det beskäras med en sax eller knivblad. Det mest optimala är att klippa bort allt onödigt transfer runt motivet, med någon eller några millimeters marginal.
Obs! Var uppmärksam på att transferpappret har en vit bakgrundsfärg, därav viktigt att klippa noggrant runt motivet för att undvika fula vita kanter på färgade plagg.
Värm fast trycket med ett strykjärn: Placera en handduk på ett hårt underlag med klädesplagget som ska tryckas över handduken. Lägg sedan på transferpappret med den utskrivna sidan mot plagget. Ta fram strykjärnet med hög värme och håll fast transferpappret i någon kant så att det inte förflyttar sig när du börjar stryka fast trycket. Hela trycket bör strykas i några minuter där kanterna av trycket är mest kritiska för ett bra fäste. Efter strykningen låter man trycket svalna i några minuter.
Obs! Eftersom det finns olika fabrikat av transferpapper så är det viktigt att läsa manualen för just ditt transferpapper, där temperatur, tid för strykning och svalning kan variera. Men även hårdhet för underlaget (strykbräda kan vara för mjuk ibland) och trycket vid påvärmning.
Dra loss pappret från trycket: Det sista steget i denna tryckmetod för hemmatryck är att dra loss det svala transferpappret försiktigt från plagget. Om du märker att trycket inte fäst ordentligt eller att vissa delar av trycket följer med pappret när du börjar dra loss det, så har du förmodligen inte strykt ordentligt eller värmt tillräckligt länge. Då får man stryka om värma om på det ställe som sitter löst.
Obs! Ha i åtanke att transferpappret alltid brukar ha kvar lite färgrester, så det innebär inte att överföringen av trycket till kläderna inte varit optimalt. Låter detta för krångligt? Eller du känner att du vill överlåta tryckandet till proffs? Då rekommenderar vi att du surfar vidare här på hemsidan eller skickar ett mail till [email protected] så lovar vi att hjälpa dig! ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE Dela gärna inlägget:
Visa hela svaret
Hur spänner man en canvasduk?
Dra alltid tyget lite snett utåt samtidigt. Det är också viktigt att du alltid drar och spänner lika hårt. Annars finns det risk att du får bulor och vågor i tyget. Mindre ojämnheter i tyget brukar man kunna få bort med kilarna.
Visa hela svaret
Hur ramar man in en canvas själv?
Ram till canvas i traditionell stil – Om du har en vacker olje- eller akrylmålning, med ett lite mer gammaldags eller klassiskt motiv, som du kanske inte tycker passar så bra till den moderna stil som många canvasaramar har, finns det andra alternativ. Om du är beredd på aningen mer arbete har vi även flera traditionella ramar i vårt sortiment som fungerar utmärkt till canvastavlor om man använder sig av monteringsbleck för att skapa en säker förbindelse mellan canvastavlan och ramen. Dessa ramar har i de flesta fall inte falsdjupet som krävs för att rymma canvastavlan, med de har en rambredd som gör att det fungerar bra ändå, då listens bredd döljer det faktum att canvastavlan står ut något på baksidan.
Visa hela svaret
Har kilar i hörn?
En kilram eller spännram som det också kan kallas användar man för at spänna upp en canvas duk på. Vi har storlekar från 18cm upp till 150cm. Våra kilramar är av tillverkad på nordisk Furu och håller hög kvalité. Kilramarna kommer i tvåpack, dvs två längder av samma mått. Man behöver totalt 4 delar för att bilda en komplett kilram. 69 kr En spännram, eller kilram, även blindram, är en träram på vilken man spänner upp en målarduk, vars spänning sedan kan justeras med kilar i ramens hörn. Våra kilramar är av tillverkad på nordisk Furu och håller hög kvalité. Kilramarna kommer i tvåpack, dvs två längder av samma mått. Montering av spännramar. I det nedre, ihopsatta hörnet syns skåror för kilarna. Hörn med kilar.
Visa hela svaret
Hur göra tavla av tyg?
I senaste numret av IKEA ‘s Family Living kan man se exempel på före och efterbilder där de använt det klassiska knepet att hänga tyg på en vägg, istället för en grupp tavlor. En tygtavla är ett ganska billigt och enkelt sätt att få en mer ombonad känsla, speciellt vintertid.
- Det är också ett smart sätt att inreda ett studentrum där man kanske inte får måla eller tapetsera sina väggar hur som helst.
- Tyg dämpar också en del ljud, vilket kanske kan vara behövligt för många.
- Nedan ser du förslaget från IKEA’s stylist, men också lite tips från mig – på nya och aktuella mönster i flera olika prisklasser som skapats av kända svenska formgivare.
Spänn bara upp tyget på en canvasram från Panduro, eller köp kantlister från Frapp och fäst en pinne i varje ände på tyget. Enkelt! Sven Fristedt Sven är en av Sveriges främsta mönsterformgivare och har bland annat gjort populära textiler för Ljungbergs Textiltryck och BoråsWäfveri. Ritade även mönster för Katja of Sweden under 1960-talet. Svens senaste mönster på metervara för IKEA heter Lena och påminner lite om Svenskt Tenns dito, fast betydligt billigare. Pris 49 kr/m. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA LENA = 122,50 kr. Edholm Ullenius Edholm Ullenius är en ung och framgångsrik svensk formgivarduo som bland annat har gjort mönster på uppdrag av Paul Smith, Moderna Museet, Mille Notti och Lindex. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA SUSANNA = 147,50 kr. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA CECILIA = 62,50 kr. Lotta Kühlhorn Lotta Kühlhorn är en av Sveriges mest anlitade formgivare för böcker. Under hösten 2003 gjorde hon inte mindre än 30 titlar ! Annamoa kostar 59 kr/m och finns i flera spännande färger och mönster med en repetition på 90 centimeter, vilket kan ge väldig bra effekt på en väggvepa. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA ANNAMOA = 147,50 kr. Bantie Svenska Bantie drivs av Ulrika och Wilhelmina som döpt sitt mönsterformgivande företag efter mosterns smeknamn skapar nya moderna designklassiker varje säsong. Några av mina favoriter är Korall och Paradis som kostar 625 kronor metern. Kan beställas via deras egen e-shop eller hos Designonline, Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd PARADIS / KORALL = 1562,50 kr. Lisa Bengtsson Stjärnskottet Lisa Bengtsson har gjort ett antal väldigt populära tapeter de senaste åren, som rönt stor uppmärksamhet i branschpressen. Både nationellt och internationellt. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd SVÄRMOR = 937,50 kr. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 148 centimeters bredd SVÄRMOR = 747,50 kr.
Visa hela svaret
Hur gör man en spackel tavla?
DIY: Spackeltavla Sugen på ett enkelt hemmaprojekt? Gör ett konstverk av överblivet spackel och färgslattar som ändå bara står och samlar damm på ditt förråd. Utgå från en blank canvas på ram eller måla över en befintlig tavla som du inte använder. Bred på spacklet och gör mönster med en kam, spatel, spackelskrapa eller vilka passande verktyg du kan tänkas ha hemma. Behåll färgen som den är eller måla över i en kulör som matchar din inredning. Klart!
Gör mönster, geometriska former och skapa struktur och taktila ytor med hjälp av olika tjocka lager. Fina skuggeffekter så placera gärna den färdiga tavlan där den får släpljus från sidan.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
Visa hela svaret
Vilket spackel till tavla?
Vad behövs för att göra en spackeltavla hemma? – Allt som behövs för att göra en spackeltavla hemma är överbliven spackel, en blank canvas att skapa på och en spackelskrapa, kam eller spatel. Beroende på om du vill ha tavlan i spacklets nyans eller om du vill måla över den.
SpackelCanvasSpatel, skrapa eller kamValfritt: Färg till tavlanValfritt: Model paste
Spackeltavlor kan göras helt olika beroende på hur du vill att din ska se ut. Det enklaste sättet är att breda på spackel på din canvas och sedan skapa det utseende du önskar.
Visa hela svaret
Hur fungerar kilram?
På kilramar spänner man upp utskrifter på canvas, textiler och målardukar av bomull och linne. Alla dessa typer av tyger tappar sin spänst med tiden och kan då se mycket illa ut. De blir vågiga och detta syns bäst från sidan. Med kilramen kan du efterspänna utan att montera av duken.
Visa hela svaret
Hur använder man en kil?
Kilen är som två lutande plan som sitter ihop. När du trycker den nedåt så trycks sidorna utåt. En kil används för att separera eller dela på något. När du skär med en kniv använder du dig egentligen av en kil, som när knivens egg skär ner i en brödbit och delar den i två bitar.
När du slår en yxa i ett vedträd kommer kraften att trycka ner kilen i träet och klyva det. Hur mycket kilen hjälper till beror på förhållandet mellan dess bredd och längd. En spetsig kil gör jobbet snabbare och mer effektivt än en trubbig kil. Tittar du på en spik hittar du kilformen i spetsen. Olika typer av hyvlar, till exempel en osthyvel, använder kilens principer.
Vissa skruvar är kilformade. Kilar kan även användas för att hålla fast föremål, till exempel ett dörrstopp. Ibland är kilprincipen riktigt dålig, som när man kör bil och upplever vattenplaning. Då bildar vatten en kil mellan bilens hjul och vägbanan och föraren riskerar att tappa kontrollen över bilen.
Ilen är en av de fem enkla maskinerna: lutande planet, skruven, kilen, hävstången och hjulet, Ibland räknas även blocket och taljan som en enkel maskin. De enkla maskinerna har fått sitt samlingsnamn eftersom de bara kräver en enkel kraft för att utföra ett mekaniskt arbete. Alla enkla maskiner arbetar efter mekanikens gyllene regel: Det du vinner i kraft förlorar du i väg.
Och tvärtom. De enkla maskinerna är förmodligen några av de tidigaste uppfinningar som människan använt sig av. Den första person som dokumenterat studerade de enkla maskinerna var Arkimedes (287 f.Kr.–212 f.Kr).
Visa hela svaret
Var köper man kilram?
Brett sortiment av kilram – Udernas kilramar är av hög kvalitet och tillverkade i stavlimmad, kvistfri furu. Kilramarna produceras i ett snickeri i Uderna, Estland. Våra kilramar från Swedframe är tillverkade av kvistfri asp som torkas ned till 6% fuktkvot.
- Swedframes kilramar tillverkas av 100% certifierat virke enligt FSC och Rainforest Alliance krav för ett ansvarsfullt skogsjordbruk.
- Vi har även prisvärda och miljövänliga kilramar tillverkad av skandinavisk furu från Jydsk Blindrammefabrik,
- Ilramarna finns i längder från 18 cm till 100 cm.
- Produktionen av BL44 Kilram sker i Danmark och kilramen är FSC miljömärkt.
För specialbeställningar av större kilramar finns flera alternativ att välja mellan. Kontakta oss för mer information genom att klicka här,
Visa hela svaret
Hur gör man ett tyg vattentätt?
Vattenavvisande Vi vill alla ha plagg som skyddar oss från regn och rusk samtidigt som vi kan röra oss i dem utan att bli blöta av svett inifrån. Alltifrån supertunna stretchiga material till de stabilare klassiska regnställsmaterialen sägs vara vattentäta samtidigt som de andas.
- Hur hänger det ihop? Om vi börjar med vattentätheten, så avser man vanligtvis ett tyg som kan stå emot en vattenpelare på minst 3000 mm (3m) i test.
- Det låter väl enkelt, eller hur? Nja, så lätt är det inte.
- Det finns en mängd olika metoder för att testa och inom varje metod finns olika inställningar.
Man kan därför inte jämföra siffror från olika håll och vara säker på att det är testat på samma sätt. Det vanligaste testet för vattentäthet, är “vattenpelare”. Det utfördes från början genom att man hällde vatten i ett rör och sedan mätte hur stort tryck ovanifrån tyget stod emot.
- Principen är fortfarande den samma, men nu sköts testerna av en maskin.
- Exempel på testmetoder är EN ISO 811 & JIS L 1092.
- Inom varje test kan man köra med olika tryckökning som ger väldigt olika resultat i siffror.
- Detsamma gäller för ventilerbarheten.
- Den kan man också testa på många olika sätt.
- De vanligaste är att testa hur mycket ånga som släpps igenom tyget, exempel på test är JIS L 1099 & ASTM E96/E96M, här gäller det att ha höga värden, eller att man testar hur stort motståndet är för att släppa igenom ånga, exempel på test EN ISO 11092, här gäller det omvänt att ha låga värden.
Samma tyg, testat på olika sätt, kan alltså få helt olika värden i siffror. För att få tyget vattentätt och ventilerbart är det laminerat med ett membran. Enkelt uttryckt så betyder det att man klistrar fast en tunn plastfilm på tyget. Det finns här två huvudtyper, den ena som har små mikroskopiska hål som ska låta ångan passera ut samtidigt som vattendropparna, som är större än ångdroppar, inte kan passera in.
Den andra typen har ett material i lamineringsfilmen som drar åt sig väta inifrån plagget och transporterar ut det till utsidan. Denna typ lämpar sig bäst för plagg i kalla miljöer, eftersom transporten av fukt kräver en kallare utsida av plagget. Det är lamineringsfilmen, i båda typerna, som gör tyget vattentätt.
Man kan också få tyg vattentätt genom coating, här lägger man på en plastbaserad massa antingen på baksidan av tyget, eller på framsidan. För att få maximal effekt av vattentäta tyger brukar man förstärka med en vattenavvisande behandling på ytan av tyget.
Den gör att regndropparna pärlar av och inte sugs upp av ytatyget, som då kan upplevas som både kallt och tungt. Det hjälper också till att hålla smuts borta, som annars riskerar att göra det möjligt för vatten att tränga igenom membranet. Vi har testat vattentäthet och andasförmåga på våra material 1977 & 1987 med olika testmetoder.
Som ni ser i denna tabell så får vi olika resultat beroende på vilken metod vi väljer.
Visa hela svaret
Kan man brodera på vilket tyg som helst?
3. BOTTENTYGER – Brodera kan man utföra på vilket material som helst som går att sticka en nål i. För att få ett hum om grovleken på olika tyger anges ofta antalet trådar/cm.A. För fritt broderi används mest linne och ylle, men även bomull, hampa, jute och syntetväv förekommer.
- Ylletyger, till de vanligaste ylletygerna man broderar på hör kläde och vadmal.
- Säljs bl.a.
- Av Brodera mera, Handelsgillet, Hemslöjden Skåne, Svensk Hemslöjd, Tulips & Roses och VäxboLin,
- Bomullstyger som även lämpar sig för broderi finns i “vanliga” tygaffärer som tex Ohlssons tyger,
- Hampa- och linnetyger i olika kvalitéer säljer bl.a.
Handelsgillet, Canvasshop och VäxboLin, Jute har korta fibrer och är inte särskilt starkt, väven tycker jag passar bäst som väggbonader eller julgransmatta. Skall man t.ex. sy en väska är bomull och hampa starkare. Juteväv, säljs av bl.a Ateljé Margaretha och Canvasshop,
- B. För trådbundet broderi används mest linneväv i olika grovlekar (som även kallas “räknelinne”), aidaväv i bomull samt stramalj.
- Ett ganska nytt material är plastcanvas (plasticcanvas) ett styvt material som liknar stramalj.
- I äldre broderiböcker förekommer många benämningar på linnevävar vars namn nu kommit ur bruk.
För att kunna använda dessa beskrivningar och få rätt grovlek på tyget har jag gjort upp följande tabell: Aroslinne 5 tr/cm Bohuslinne 14 tr/cm Blendalinne 15 tr/cm Caprilinne 10 tr/cm Dalalinne 7½ – 8 tr/cm Fyenlinne 13 tr/cm Irlandia II 10 tr/cm Moralinne 14 tr/cm Sildukslinne en gles vävnad Skollinne I 7 tr/cm Skollinne II 10½ tr/cm Skånelinne 9 tr/cm Värmlandslinne 10 – 10½ tr/cm Östgötalinne 15 tr/cm,
TYGER FÖR TRÅDBUNDET BRODERI Linnetyger Broderilinne (Räknelinne) finns i olika täthet med 7½, 8, 10, 12, 14 trådar/cm Broderilinne säljs bl.a. av Ateljé Margaretha, Broderamera och Svensk Hemslöjd, Bomullstyger Aidaväv finns i olika täthet med 4,4 trådar/cm, 5,4 trådar/cm, 6,4 trådar/cm 7,2 trådar/cm säljs bl.a.
av Ateljé Margaretha och Canvasshop Hardangerväv i bomull säljs t.ex. av Annikas Handarbete och Ateljé Margaretha, Övriga tyger Stramalj finns i olika kvalitéer.1,8 rutor/cm, 3,4 rutor/cm, 4 rutor/cm, 4,4 rutor/cm, 4,8 rutor/cm, 5,2 rutor/cm, 5,6 rutor/cm, 6 rutor/cm och 7 rutor/cm.
- Stramalj säljs bl.a.
- Av Canvasshop,
- Plastcanvas är en stramaljliknande styv väv i plast för broderi, de brukar säljas i ark.
- De finns med 2,6 rutor/cm, 2, 9 rutor/cm, 4 rutor/cm, 5,4 rutor/cm.
- Plastcanvasen används också i figurer m.m.
- Plastcanvas säljs av bl.a.
- Canvasshop och Slöjd-Detaljer,
- Vattenlöslig stramalj (Används t.ex.
till märkning med korsstygnsbroderi, där man efter broderiets utförande drar bort/löser bort stramaljen). Säljs av bl.a. Ateljé Margaretha, Canvasshop och Slöjd-Detaljer, Tvistväv 3,2 stygn/cm säljs bl.a. av Hemslöjden Skåne, Bomullstyll för broderi säljs av Sörmlands museum,
Visa hela svaret
Är det dyrt att sy egna kläder?
Att sy kläder själv kan vara en riktig utmaning men om man börjar med något enkelt och tar hjälp av Lees introduktion så kanske man kan återuppliva gammal kunskap eller lära sig något helt nytt och roligt. Det här är tänkt som en första hjälp för den som trängt undan högstadiets textiltimmar och för nybörjare.1. Bildtext Översikten i tidningen visar modeller och storlekar Bild: YLE/Strömsö hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,sy egna kläder 2. Den mest intressanta sidan är mönsteröversikten eftersom den visar på hurudana mönster som finns och man kan lätt se om designen går att använda för det som man själv vill göra utan att styras av de material- eller färgval som inspirationsbilderna erbjuder.
- Här går det lätt att se vilka storlekar mönstret finns i och man kan lätt jämföra olika mönsteröversikter med varandra för att kunna välja det lämpligaste mönstret.3.
- Ontrollera dina egna mått med tidningens mått-tabell.4.
- När du hittat ett mönster du vill ha så slår du upp beskrivningen och läser den noggrant.
Här finns tygåtgång, arbetsordning, mönsteröversikt och förslag på hur man lägger ut mönstret på tyget samt anvisningar om allt som behövs för att sy just det plagget. Bildtext I mönsterarket anges varje del med nummer och färg Bild: YLE/Strömsö mönster,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,sy egna kläder 5. I beskrivningen hittar du anvisningar för mönstret, vilket mönsterark, vilken färg och vilken linje du ska följa för att få din storlek.
- Sök upp rätt ark (ofta A-F), sök upp rätt färg och försök se de linjer som bildar de mönsterdelar som du behöver, de finns oftast avbildade i miniatyr intill beskrivningen.
- På de flesta ark kan man ta hjälp av mönsternummern i kanten, varje del har en egen nummer, kontrollera att du hittat alla.6.
- Sätt mönsterpapper ovanpå mönsterarket och rita av en mönsterdel i taget i sin helhet.
Lämna utrymme på mönsterpappret så att du kan lägga till sömsmån på mönsterpappret innan du klipper ut. Kontrollera att alla små markeringar, anvisningar (t ex om någon sida ska vara mot vikt kant), trådriktningslinje (med en pil) mm. finns med. Skriv ut vad det är för del, t ex fram/bak/ärm, vilken storlek, vilken tidning, nummer och årtal så kan du lätt hitta beskrivningen igen om det behövs. Bildtext Rita en mönsterdel i taget, skriv ut anvisningar och kom ihåg sömsmånen. Bild: YLE/Strömsö mönster,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,sy egna kläder 7. Kontrollera i beskrivningen om det står angivet att det ska läggas till extra mycket sömsmån t ex i en fåll eller om det står att det inte ska läggas till sömsmån t ex i en halslinning.
- Rita sedan ut sömsmån runt mönstret som du nyss ritat av från mönsterpappret enligt angivelserna.8.
- Lipp ut mönsterdelarna du ritat av och kontrollera att du ritat av alla delar som behövs.9.
- Innan du lägger ut mönstret på tyget kan du nu nåla ihop t ex axeln och sidan på en tröja i papperssömsmånen och prova den på dig själv för att kunna se om du behöver lägga till tyg i längden eller bredden, kanske ett insnitt behöver flyttas eller en halslinning fördjupas.
Markera detta noggrant på mönsterpappret. Nu är det också lätt att få en uppfattning om ifall du ritat av ett mönster som är för stort eller litet så att du kan ändra dig innan du lagt ut mer arbete. Bildtext Lee mäter noggrannt så att tygåtgången ska bli så liten som möjligt. Bild: YLE/Strömsö mönster,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,sy egna kläder 10. När det är dags att lägga ut mönstret på tyg kan du endera ta hjälp av det upplägg som finns i tidningen eller försöka vara ännu mer ekonomisk.
Bildtext Fäst mönsterdelarna med knappnålar. Bild: YLE/Strömsö mönster,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,sy egna kläder 11. Fäst mönsterdelarna med knappnålar. Om en ärm har lagts på dubbelt tyg och har en trådriktningslinje på mitten så lägger man först en nål i ärmslutet.
Så kontrollmäter man från den vikta kanten hur långt avstånd det är och sedan ska avståndet vara detsamma vid trådriktningslinjens slut, då får du rak trådriktning på hela ärmen även om mönsterdelen i sig är oregelbunden. Har ärmen lagts på enkelt tyg gör man samma sak men mäter då avståndet från stadkanten.
Har man inga stadkanter att följa så brukar det vara lätt att följa trådarna i tyget, speciellt i stickade tyger. Notera ifall mönsterdelen eventuellt ska ha en diagonal trådriktning för effekt. Bildtext Samma mönster har använts för de här nätta klänningarna. Bild: YLE/Strömsö hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,sy egna kläder 12. Klipp ut mönsterdelarna med den utritade sömsmånen. Vid vikt kant lägger man inte till sömsmån. För att överföra markeringar på mönstret till tyget kan man använda t ex textilkrita.
Om det är små anvisningar t ex i armhåla för att markera vad som är fram eller var två märken ska mötas så kan man klippa ett litet hack i sömsmånen.13. Sy ihop plagget enligt anvisningarna i tidningen eller boken.14. Genom att sy på dekorationsband eller en spets så kan man enkelt förändra ett plagg och göra det mer personligt.
Som t ex på klänningarna Lee sydde. Här kan du också se hur olika klänningar man kan få av exakt samma mönster i samma storlek. Den turkosa har fått längre fåll och den gula är sydd av en gammal gardin. Bildtext Lees 20-talsinspirerade festklänning Bild: YLE/Strömsö strömsö,lee esselström,festklänning Sy snabbt en 1920-tals festklänning! Även om tiden är knapp så kan du sy en klänning på ca tre timmar, utan mönster om du bara väljer en enkel modell, ett stretchigt tyg och mäter dina egna mått rätt.
Visa hela svaret
Hur sätter man fast saker på väggen?
Hur du sätter upp saker på väggen utan att borra Att sätta upp saker på väggen kanske låter som en enkel sak, men ibland är det faktiskt inte det. Det är inte i alla väggar som det går att sätta fast saker med spik eller häftstift i, och i vissa väggar så får man inte borra heller och särskilt inte i kakel.
- Det kanske inte är världens bästa att sätta upp krokar och tavlor med tejp och häftmassa heller.
- Så, hur gör man då? Limning eller dubbelhäftande tejp är en bra lösning då! Dubbelhäftande tejp går bra att göra själv genom att bara vika ändarna på en tejpbit och sätta ihop dem med varandra, men du behöver nog en rejäl tejp för att det ska vara en långsiktig lösning.
Om man till exempel vill sätta upp nya krokar i badrummet där det kanske finns kakel så är det kanske inte så smart att borra, inte minst av säkerhetsskäl. Då är mitt tips – limma istället! Det är mycket enklare och risken för skador minskar, dessutom behöver du inte en borr för detta som alla kanske inte har hemma.
Det finns flera olika lim som man kan använda, det beror lite på hur hårt du vill att det ska sitta. Vissa sitter MYCKET hårt och då riskerar det att dra med sig kaklet ifall det skulle gå fel och du vill göra om det. Sen är det även vissa lim som man behöver limma om efter ett år eller så då livslängden varierar en del.
Då kanske dubbelhäftande tejp, sådan som man inte gör själv, är en bättre idé. Om du till exempel skulle vilja piffa upp badrummet lite och sätta upp nya handdukskrokar eller en ny toapappershållare så behöver du det här:
Så många handdukskrokar du vill ha En toapappershållare Dubbelhäftande tejp från tillverkaren Kone och Nadi
Var det inte mer än så? Nej, faktiskt inte! På det här sättet så blir det väldigt enkelt att sätta upp saker på väggen utan att behöva borra, särskilt på väggar som har till exempel kakel på sig eller är i betong. Ett väldigt enkelt pyssel som kan piffa upp vilket badrum, hall, eller vad som helst för en billig peng! Jag hittade alla de här tipsen på, och där går det även att köpa bland annat krokar och toapappershållare.
Visa hela svaret