S – Sammet – Vävt tyg med kort, tät lugg. Scotchgard – Varumärke med smuts- och vattenavvisande impregnering. Seersucker – Tunt bomullstyg som har ränder med vanlig slät tuskaftsväv och ränder med tuskaft i en bubblig struktur. Tyget kallas även bäckebölja.
Segelduksväv – Tyg som skärmar av solen och är vattenavvisande. Lämpar sig bra som tak över trädgården, uteplatsen eller poolen. Shetlandsull – Medelgrov fårull. Silke – Garn av 100 % natursilke. Solduk – Tyg som skärmar av solen och är vattenavvisande. Lämpar sig bra som tak över trädgården, uteplatsen eller poolen.
Spets – Genombrutet, mönstrat och tunt tyg. Används till kläder och dekorationer. Stuva r – Bitar av tyg som varit det sista på rullen eller blivit felklippta. Hittas ofta i en stuvlåda,
Visa hela svaret
Contents
Hur känns polyester tyg?
Bomullens egenskaper – Bomull är ett väldigt tåligt material. Det kan tvättas och torkas i höga temperaturer utan att det bryts ner, dock med risk för krympning. Det är också en väldigt skön fiber som känns mjuk och len mot huden och som har utmärkta egenskaper för att ta upp fukt.
Därför är det vanligt att badlakan och handdukar består av just bomull. Visste du att bomull kan ta upp till tio procent av sin egen vikt i fukt utan att kännas blöt? Totalt sett kan den ta upp hela 80 % av sin egen vikt i fukt, men då upplevs den som blöt. Bomull är också det enda material i världen som faktiskt blir starkare av att bli blöt.
En negativ egenskap hos bomullen är att den skrynklar lätt om man inte använder en stor mängd kemikalier och, som sagt, har lätt för att krympa.
Visa hela svaret
Vad är Ripstop tyg?
Beskrivning – Ripstop är ett vindtyg som är vattenavvisande. Passar bra till väskor, packpåsar, regnponcho eller som skyddande överdrag. Ripstopsväven har förstärkande trådar invävt i ett rutnät, vilket gör väven starkare och förhindrar att det rispas upp om det får en skada.
Visa hela svaret
Är viskos syntet?
Syntettvätt – Det här behöver du veta En balja med ett streck under betyder nämligen syntettvätt, Syntet är material som akryl, polyester, nylon, viskos eller polyamid. Och bomull som blandats med sådana material räknas alltså också som syntet. En egenskap som alla syntettyger har gemensamt är att de är värmekänsliga.
De kan både smälta och krympa av för höga tvättemperaturer, så tvätta dem aldrig varmare än 40 grader – vissa syntetmaterial tål bara 30 grader, eller handtvätt. Plagg av syntetmaterial är också känsligare för mekanisk bearbetning, d v s de kan faktiskt gå sönder av att tvättas i ett bomullsprogram. Tänk på det när du till exempel köper underkläder med syntetinslag; det kan ju kännas nödvändigt att tvätta dem i lite högre temperaturer, men då finns det alltså en ökad risk för slitage eller förstörda material.
Dessutom är många tvättmedel idag (som exempelvis Via) effektiva även vid låga temperaturer. Alternativt kan det vara klokt att välja underkläder i 100 % bomull för att kunna tvätta dem i högre temperatur. Också när det kommer till träningskläder kan det vara värt att fundera på materialvalet.
- Många träningsplagg är tillverkade av syntet i så kallade funktionsmaterial som ska absorbera och leda svett från kroppen och hålla dig sval under träningen.
- Det är så klart väldigt praktiskt och skönt, men det gör också tvättprocessen lite mer komplicerad.
- Förutom att funktionsplaggen kan ändra form eller slitas av att tvättas i för höga temperaturer, så tål de heller inte sköljmedel p g a att det täpper till de högteknologiska tygfibrerna.
De ska heller inte stoppas i torktumlaren, eftersom tyget kan smälta, krympa eller tappa formen då.
Följ skötselråden på plaggens tvättlappar noga: en balja med ett streck under betyder syntettvätt. Förbehandla eventuella fläckar med ett bra fläckborttagningsmedel (som Tabort Fläckspray) eller ett flytande tvättmedel. Följ förpackningens instruktioner noga och testa gärna på en mindre synlig yta för att se hur tyget reagerar. Sortera tvätten efter färg. Separera ljusa textilier från mörka och tvätta röda plagg separat. Välj tvättprogrammet strykfritt på din tvättmaskin. Om ingen temperatur finns angiven på tvättlappen så rekommenderar vi att du tvättar i 30 eller max 40 grader. Följ doseringsanvisningarna på tvättmedelsförpackningen. Om du använder för mycket tvättmedel så finns risken att tvättmedelsrester blir kvar i plaggen efter avslutat tvättprogram. Undvik att torktumla syntetkläder eftersom de kan tappa formen, smälta eller krympa (de torkar oftast ganska snabbt ändå!).
The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes ursprungligen publicerat 13 juni 2022 : Syntettvätt – Det här behöver du veta
Visa hela svaret
Vad är modal för material?
Modal: – Modal är ett cellulosabaserat material från bokträ. Det är ett är ett varumärkesnamn och ägs av ett österrikiskt företag. Tillverkningen av modal är snarlik den av viskos (se nedan), men med skillnaden att modal alltid kommer från bokträ.
Visa hela svaret
Är trikå stretchigt?
Vad är trikåtyg? – Det finns otroligt många olika trikåtyger! Jersey (i alltifrån viscose och tencel till bomull osv); college; jogging; interlock; mudd osv. Dessa tyger är så roliga att sy i! Vi skulle säga att de är mer förlåtande än vävda tyger då det sydda plagget lättare formar sig efter kroppen.
Trikåtyger är stretchiga och mjuka och passar perfekt till klädsömnad. De fransar sig inte, vilket innebär att du inte behöver överkasta/sicksacka sömsmån som man gör med vävda tyger. Trikå blir heller inte lika skrynkligt som många vävda tyger blir. De brukar krympa vid den första tvätten så du bör förtvätta tyget innan du klipper i det.
Trikåtyger kan ha väldigt olika mängd stretch.T.ex muddtyg brukar vara väldigt stretchigt, och jersey och interlock är mindre stretchiga. Men det beror även på om och hur mycket lycra/spandex som finns i tyget. Det är en god idé att utvärdera tygets stretch innan du syr,
Visa hela svaret
Hur tillverkar man trikå?
Resteröds Trikå – nu startar maskinerna igen Trikå är maskintillverkade stickade eller virkade varor. Tyget är uppbyggt av trådar som bildar maskor. Detta ger ett elastiskt material och beroende av hur maskorna binds samman så kan man få fram olika egenskaper i tyget.
Trikåtillverkning har funnits i Sverige allt sedan 1800-talet och då i första hand som hemindustrier. Först i slutet av 1800-talet kunde den industriella tillverkningen konkurrera med hemindustrin ifråga om antalet anställda och produktionen av bomullsprodukter. På 1860-talet konstruerades en rundstickmaskin för tillverkning av stickade trikåplagg, det var framför allt underkläder men också tröjor som tillverkades med denna typ av maskin.
Under 1900-talet startades allt fler trikåfabriker och som mest, på 1940- och 1950-talen, fanns över 200 fabriker i Sverige.
Visa hela svaret
När syr man med overlock?
Ni är många som undrat om jag inte kan berätta om min overlock och när det ändå är sommar och söndag och allt så tänker jag: Visst kan jag göra det! ✂ En overlock är en symaskin som kan sy fabrikssömmar. Om du kollar på ett köpt plagg du har kommer du se att sömmarna ser lite annorlunda ut från dina vanliga sömmar på symaskinen. En overlock kan sy, sicksacka och skära bort överflödigt tyg i ett svep.
✂ Du syr med flera nålar och trådrullar än på en vanlig symaskin. Och kan sy många olika specialsömmar som kanske din vanliga symaskin inte kan. Allt beror så klart på vad en har för symaskin.
✂ Vad ska en ha en overlock för då? Overlockens ess i ärmen kan en nog säga är att sy i jersey. Det går fort som attan, är enkelt och “vågar” sig inte. Här ovan ↑ kan ni se en typisk overlocksöm, här har symaskinen alltså i en söm sytt ihop, sickasackat och klippt en snygg kant. Smidigt ändå.
✂ Jag har en coverlock, det innebär att den även kan sy cover-sömmar. Det betyder att den kan sy fållsömmar precis som den här uppe. ↑
✂ Jag använder min coverlock jättemycket som är en coverlock 3.0 från PFAFF och är jättenöjd! ✂ Vad använder jag overlocken till: Jag syr ihop nästan alla mina plagg på den, syr jättemycket i jersey på ett sätt som jag inte tror att jag hade gjort annars.
- Det blir busenkelt och det känns heeelt onödigt att gå och köpa basic jereyplagg på affären för det går fortare att sy ihop ett eget plagg än att ta sig till affären.
- Jag är jätteglad att jag köpte en just coverlock eftersom allt går så fort och smidigt.
- Första året som jag hade den använde jag i stort sett bara en söm och sydde mest ihop bommulsklänningar med den.
Jag hade knappt sytt i jersey alls innan jag köpte den. Sen vart eftersom att jag lärt den mig mer och mer har jag utforskat fler och fler sömmar och nu är maskinen busenkel att förstå och jag syr det mesta på den. Om jag ska säga något negativt med den är det väl att den i början kan verka lite skräckinjagande med alla yttre och inre funktiner som en ska ställa in. ✂Jag borde köpa en overlock om: jag syr mycket och vill sy mina egna kläder. Om jag har plats att ha den ståendes framme. Om jag syr mycket i jersey och vill hinna sy mer. ✂ Slutfattning: Du behöver inte vara särskilt syvan för att förstå en overlock. Den går fort att sy med och syr väldigt bra i jersey.
- Den är inte en ersättning till din vanliga symaskin utan ett komplement.
- Jag tycker att alla sytokar som har plats och möjlighet borde satsa på en overlock och när du ändå är i farten köp en som kan sy coversömmar! ✂ Allt det här är såklart mina erfarenheter, rekommendationer och åsikter och nu är jag så klart nyfiken på att höra: Vad har ni att säga om overlocken? Äger ni en? Vilken sort? Funkar den bra? Vill ni köpa en? Hit me med alla erfarenheter eller icke-erfarenheter kring overlocken.
Glad sysöndag! Om det är en vanlig symaskin ni är ute efter kan ni kika in det här inlägget.
Visa hela svaret