Vad Är Polyester För Tyg?

Vad Är Polyester För Tyg
Vad är polyester gjort av? – Polyester är det vanligaste av de syntetiskt framställda textilmaterialen. Fibern tillverkas genom en kemisk process där man utsätter olja för högt tryck och höga temperaturer och därefter formar de tunna fibrerna på önskat sätt så att de får de egenskaper man önskar.
Visa hela svaret

Hur dåligt är polyester?

Marie’s styling workshop: Polyester – popular and priceworthy or problematic? Polyester och bomull är de två vanligaste materialen vi använder i våra kläder idag. Polyester är ett relativt nytt material som blev populärt i och med tekniska framsteg efter det andra världskriget.

I dagsläget då vi värderar hållbarhet allt högre har polyesterns effekt på miljön blivit allt mer omdiskuterad. Denna diskussionen är ett steg i rätt riktning, eftersom det är viktigt att lyfta negativa och positiva saker med alla material vi använder för att öka vår medvetenhet som konsumenter om vad det är vi köper och använder och hur vårt beteende påverkar miljön.

I många diskussioner målas polyester upp som en riktig miljöbov och med all rätt. Polyester är ett syntetiskt material som oftast tillverkas av olja och det är ingen hemlighet att vi använder för mycket icke-förnybara naturresurser och det går inte att blunda för att oljeproduktionen är problematisk ur ett miljöperspektiv.

Det diskussionen ofta glömmer är att lyfta upp inom vilka områden polyestern är mera hållbart än naturmaterial. Därför har jag bestämt mig för att ta en titt på polyesterns för- och nackdelar ur ett hållbarhetsperspektiv. Ett av de största problemen med polyester är att det är en typ av plast. Detta betyder att den släpper mikroplaster vid tvätt och produktionsprocessen.

Vid produktionsprocessen kan polyestern även avge cancerogena ämnen som påverkar fabriksarbetarna och samhället runt fabrikerna. Mikroplaster är små plast partiklar som tar sig ut i våra vattendrag och förorenar naturen, vattnet vi dricker och maten vi äter.

 1. Det är uppskattat att ett polyesterplagg släpper 1,900 plast partiklar, vid en tvätt.
 2. Detta är utan tvekan ett problem på global nivå.
 3. I norden eliminerar dock de flesta vattenreningsverken 99% av alla mikroplaster och vill man dessutom vara på den säkrare sidan kan man tvätta sina polyesterkläder i en tvättpåse, som ytterligare minimerar utsläppet av mikroplaster i vårt vatten.

De flesta mikroplasterna i de nordiska länderna kommer från andra källor än kläder som till exempel slitage av bildäck eller att skära i en skärbräda av plast. Vattenreningsverken utvecklar dessutom ständigt sin teknik både då det kommer till att rena vatten och hantera avfallet.
Visa hela svaret

Hur är polyester att ha på sig?

Polyester – Ett material som är mycket vanligt i sommarplagg. Polyester är ett syntetfiber som tillverkas av plast och är ett tyg som inte andas särskilt väl. Därför kan det bli väldigt svettigt i plagg som är tillverkade i 100 procent polyester på sommaren, hur tunna de än känns.
Visa hela svaret

Är polyester varmt på vintern?

Fördelar med syntet: Syntetfoder håller dig varm och skön även när det är fuktigt ute. Det är motståndskraftigt mot slitage och håller dig varm utan att bli lika fluffigt som dun, vilket gör det till ett bättre val för de flesta atleter.
Visa hela svaret

Vad har polyester för dåliga egenskaper?

Polyester i kläder – Tyg av polyester är väldigt slitstarka och dessutom torkar de fort. Dessa egenskaper är några av huvudorsakerna till att polyester är så vanligt förekommande i kläder för utomhusbruk. Ibland är det 100% polyester och ibland har den blandats med andra fibrer.

 • Materialblandningar kan vara smart om de syftar till att åstadkomma en speciell egenskap som t.ex.
 • Förlänger livslängd på produkten.
 • Att blanda material beror tyvärr ganska ofta på att man vill hålla nere priset.
 • Här gäller det därför att ha klart för sig vad olika insatsvaror bidrar med i helheten.
 • När det gäller polyester och de flesta andra typer av syntetmaterial tycker Vindpinad att de främst har ett existensberättigande i plagg en bit ut från huden, som i t.ex.

skalplagg eller skor. De kan också ha en förstärkande funktion i exempelvis sockar som annars skulle slitas sönder fort. Polyesterkläder & plagg är nämligen bra på att fånga upp dålig lukt och om man har sådana produkter närmast kroppen behöver de tvättas ofta.

Det förbrukar i sin tur både energi och kemikalier och risken för att mikroplaster hamnar i vattnets kretslopp är betydande. För att minimera risken att mikroplaster hamnar i havet rekommenderar vi att alltid tvätta plagg av syntetfibrer i en tvättpåse som fångar upp merparten av dessa. Se exempelvis tvättpåsen GuppyFriend,

KLICKA HÄR för att komma till Vindpinads produkter som helt eller delvis består av återvunnen polyester.
Visa hela svaret

Är polyester varmt på sommaren?

Materialen att undvika i värmen Som regel bör du undvika kläder gjorda av syntetfiber när det är varmt, så som polyester, akryl och nylon. Det gäller även syntetblandningar. Plagg av syntetfiber andas inte och kan göra att du känner dig klaustrofobiskt instängd i plagget.
Visa hela svaret

Hur ska man tvätta polyester?

Polyestern tål oftast tvätt i 40 grader, torkar snabbt och behöver sällan strykas. Ibland kan sköljmedel behövas för att få bort eventuell statisk elektricitet. En nackdel med polyester är att den avger mikrofibrer vid tvätt.
Visa hela svaret

Är polyester billigt?

Hur kommer det sig att polyester är vår vanligaste textil? – Naturmaterial såsom bomull, linne och ull var länge de dominerade textilierna förr i världen men runt 1940 började det ske stora framsteg kring utvecklingen av kemiska ämnen och så äntrade polyester scenen.

Polyester har växt stadigt sedan dess, på 80-talet utgjorde vikten av den globala polyesterproduktionen per år 5,2 miljoner ton. Idag ligger denna siffra på cirka 46,1 miljoner ton per år! En anledning till att polyester är så vanligt är för att det är en billig textil att producera. Billiga kläder = mer klirr i kassan för modejättarna.

Men vår planet får betala priset. Mer om det härnäst!
Visa hela svaret

Vilket är det svalaste materialet?

Ska vi hårddra det hela är det ingen tvekan om att linne är det i sig överlägset svalaste materialet.
Visa hela svaret

You might be interested:  Var Kan Man Lämna Kläder?

Vad är varmast polyester eller dun?

Den tunna dunjackan har blivit på modet igen och går att hitta i snart varje klädbutik i varierande prisklasser. Om det är en funktionell jacka producerad på ett ansvarsfullt sätt du är ute efter kan en värmejacka med syntetfyllning vara ett bättre val.

 • Syntetfoder är människans försök att efterlikna dunet.
 • Än så länge finns ingen syntetfiber som värmer lika bra som dun.
 • Däremot är syntet mer hållbart, billigare, fukttåligt, bättre för allergiker och inga djur kommer till skada i produktionen.
 • Fibrerna i syntetfyllning består oftast av polyester, en del producenter använder återvunnen polyester från PET-flaskor och uttjänta polyesterkläder.

Det är antingen korta fibrer eller superlånga trådar som bildar ett trassel. Syftet är att skapa ett luftlager som liksom en termos värmer dig. En fördel med polyesterfibrerna är att de inte binder fukt utan håller dig torr genom att släppa ut fukten som kommer från din kropp.
Visa hela svaret

Är polyester och viskos samma sak?

Svårt att spåra viskosens ursprung – Till skillnad från bomull är viskos inte spårbart, eftersom det ännu inte finns någon standardiserad metod för det. För bomull finns det olika regelverk för miljömärkningar för bomull, exempelvis ekobomull och ” better cotton -initiativ”. Vad Är Polyester För Tyg Ett annat problem med viskos är att råvaran blandas från olika håll i världen. Man vet inte vilken typ av viskos som används för att göra ett visst plagg. – Precis som vid tillverkning av bomull är det viktigt att veta vad man jämför med, säger Kerstin Jedvert. Skillnaderna vid viskostillverkning beror på fabrikens förutsättningar. I vissa länder är miljökraven låga eller obefintliga.

 1. Vi konsumerar 10 kilo kläder per år
 2. Kläder kan vara gjorda av både naturfibrer och konstfibrer.
 3. Naturfibrer kommer antingen från växtriket, till exempel bomull och lin, eller från djurriket, till exempel silke och ull.

Konstfibrer är just konstgjorda, antingen regenatfibrer eller syntetfibrer. Regenatfibrer är utvunnet ur ett naturmaterial, oftast trämassa från gran. Där är viskos och lyocell vanliga exempel. Syntetfibrer skapas på rent kemisk väg och är en slags plast som ofta utvinns ur petroleum. Där är polyester, akryl och fleece vanliga exempel.

 • I Sverige konsumerar vi cirka 14 kilo textil per person och år, varav drygt 10 kilo kläder.
 • Att producera ett kilo textil (bomull, viskos eller polyester) ger utsläpp på motsvarande 15 kg växthusgaser.
 • Källa:,

Vad Är Polyester För Tyg
Visa hela svaret

Är 100 polyester varmt?

Akryl – Ett syntetiskt material som är lätt, mjukt, värmande och som ger en ullliknande känsla. En fördel med akryl gemfört med naturmaterial är att det blir betydligt billigare, nackdelen är att den förlorar lite av ullens värmande förmåga. Fibrerna i akryl är mycket värmetåliga.

 1. Man kan även få akrylen att efterlikna andra fibrer som till exmepel kashmir och bomull.
 2. Bomull – En ren naturprodukt som i sig själv är mycket miljövänlig.
 3. Man har odlat bomull i Indien i mer än 5000 år och varje år produceras enorma mängder bomull.
 4. Climalite® – Hittar du i plagg från Adidas.
 5. Lätt material med god andningsfunktion.

Sitter mer tätt mot kroppen, och tyget hjälper till att hålla dig torr under högre aktivitet genom att transportera bort svett. Climacool® – Hittar du i plagg från Adidas. En kombination av flera material. Öppen mesh och ventialtionskanalar gör att kyligare luft strömar in och håller dig nedkyld, samtidigt som värme och svett transporteras ut så du håller dig torr.

 1. Climaproof® – Hittar du i plagg från Adidas.
 2. Är ett material som hjälper till att skydda mot regn och vind, samtidgt som det har goda fukttransporterande egenskaper.
 3. Läder med Climaproof passar bra att träna utomhus i.
 4. Climatic™ – Är ett material utvecklat och framtaget av Haglöfs.
 5. Slitstarkt, fukttransporterande och behgaligt mot kroppen.

Det är framställt av 100% polyamid som är ett syntetfiber. Det finns dock flera varianter beroende på ändamålet. För att ge en mjukare och mer flexibel väv blandar man ibland polyamiden med till exempel elastan. Finns som Climatic™ Mid, Climatic™ Rugged och Climatic™ Lite.

Coolmax – Utvecklades på 1980-talet med tanken att det skulle hålla användaren torr under hög fysisk aktivitet. Material är tillverkat i polyester och fibrerna i plaggen transporterar fukten från kroppen mycket effektivt. Coolmax används i dag mycket i bomulls- ull och andra syntetplagg. Cordura – Ett varumärke för en samling mycket hållbara och slitstarka tyger.

Det finns flera olika varianter av Corduratyger, utbudet växer oxh materialen utvecklas år efter år. Till största del används nylon i Cordura, men kan även blandas med bomull och andra natuliga fibrer. CZone™ – Hittar du i handskar från Hestra. Det är en kombination som ger handsken värmande egnskaper samtidigt som den är slitstark.

 1. CZone består av fyra lager- ett yttermaterial, ett vattentätt och ventilerande membran, isolering och foder.
 2. Dermizax – Ett membran som är helt vatten- och vindtätt som används i Bergans plagg.
 3. Ett mycket flexibelt material som ger god rörlighet och känns behagligt på.
 4. Membranet drar åt sig fukten från insidan av plagget och pressar ut den på utsidan där den förångas.

Dermizax mambranet har inga porer som kan täppas igen av smuts eller svett, vilket gör att det håller längre och behåller sin förmåga även om det blir smutsigt. Vattenpelare: 20 000 mm. Fukttransporterande funktion: upp till 40 000g/m²/24 h. Dri-Fit – Hittar du i kläder från Nike.

Ett högpresterande microfiber i polyester som flyttar svetten från kroppen genom tygets yta, där det avdunstar. Materialet är lätt och komfortabelt. Elastan – Är en fiber som används i tyger för att förbättra elasticiten och stretchen i ett plagg, samtidigt som materialet blir följsamt och bevarar plaggets form, så det sitter bättre på.

Andra ord för elastan är Spandex, lycra, elaspan och dorlastan. Element® – Hittar du i Bergans plagg. Materialet är vatten- och vindtätt och fukttransporterande. Element är tillverkat enbart i syntet och finns i skalkläder som passar för låg eller medelhög aktivitet.

 • Vattenpelare: 6000 mm.
 • Fukttransporterande funktion: 6000g/m²/24 h.
 • Element Active® – Hittar du i Bergans plagg.
 • Materialet är vatten- och vindtätt och fukttransporterande.
 • Finns i skalkläder som passar för medelhög eller hög aktivitet.
 • Vattenpelare: 10000 mm.
 • Fukttransporterande funktion: 10000g/m²/24 h.

Fiberfill – Är ett isoleringsmaterial i 100% polyester som finns i fodrade handskar och vantar från Hestra. Formotion® – Hittar du i Adidas kläder. Formotion plagg är konstruerade för att ge användaren god rörelsefrihet och optimal komfort. Plaggen kan ha egenskaper så som muddar, ventilatinsöppning eller strategiskt placerade sömmar, allt för att kläderna ska bli så behagliga som möjligt under aktivitet.

 1. Fleece – Ett material som nästan alltid blir tillverkat i 100% polyester.
 2. Det är lätt, töjbart, mjukt och värmande och enkelt att tvätta.
 3. Fleece har liknande egenskaper som ull men väger betydligt mindre, men till skillnad från ull är materialet mycket brandfarligt om det inte är flamskyddsbehandlat.
 4. Fleece har bra andningsförmåga, och klarar av att hålla dig varm även om tyget blir blött.
You might be interested:  Hur Får Man Bort Olja Från Kläder?

GORE-TEX® – Är ett helt vatten- och vindtätt membran som är framtaget och utvecklat av W.L Gore & Associates. Det är tillverkat av polyetrafluoretyl med mikroporer. Porerna är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe, men de är tillräckligt stora för att släppa genom vattenånga, det vill säga fukt från kroppen, vilket ger membranet dess ventilerande egenskaper.

Membranet skyddas av ett foder på insidan och är laminerat på yttersidan. Det finns olika Gore-Tex membran med olika egenskaper för att passa till olika aktiviteter. Alla membranen innehåller ett oljeavvisande ämne som ser till att salt och smuts inte täpper igen porerna. Helly Tech® Professional – Vind- och vattentätt, mycket ventilerande membran uppbyggt i tre lager, som du hittar i Helly Hansen plagg.

Vattenpelaren på plaggen kan variera, men den är miniumum 20.000 mm. Andningsfunktionen ligger på 20.000g/m2/24h. Alla sömmar är tejpade och svettsade, och plaggen lever upp till Helly Hansens högsta krav när det gäller hållbarhet och prestanda för proffisionell användning.

 • Helly Tech® Performance – Membran från Helly Hansen som är uppbyggd av 2,5 lager, som gör plaggen vattentäta, vindtäta och ventilerande.
 • Alla sömmar är tejpade för optimal vattentäthet.
 • Vattenpelaren är mellan 5.000-20.000 mm och andningsfunktion är 5.000-20.000g/m2/24h.
 • Helly Tech® Protection – Vind- och vattentätt membran som du hittar i Helly Hansen plagg.

Ett 2-lagers membran, mer anpassat till vardags och under mer normala väderförhållanden. Membranet har tejpade sömmar. Hytec – Hittar du i kläder från Five Seasons. En coating i polyester eller polyamid. Vattenpelare: 5000 mm. Andningsfunktion: 5 000g/m2/24 hrs Icetech – Ett material som du hittar i plagg från Icepeak.

Kläder med Icetech skyddar dig från regn och vind och har fukttransporterande genenskaper. Det finns olika typer av Icetech material, med olika vattenpelare och andningsfunktion. Vilken typ av Icetech som används beror på vilken aktivitet plagget är till för. Lycra – Ett registrerat varumärke av företaget Invista, och är en annan benämning på elastan och spandex.

Lycra används i tyger för att förbättra elasticiten och stretchen i ett plagg, samtidigt som materialet blir följsamt och bevarar plaggets form. Merinoull – Naturligt ventilerande högkvalitetsull som är mjuk och tunn. Ger en värmande effekt även när den är fuktig.

 1. Man änvänder ofta materialet i plagg som underställ och strumpor.
 2. Ju mer finkrullig ullfibern är, desto bättre isolering ger den.
 3. Till skillnad från t.ex.
 4. Underställ i syntet så fastnar inte lukt i ullen, även om man använder det flitigt.
 5. Det beror på att i ullen finns ett ämne som heter Kreatin, som bryter ned illaluktande bakterier från huden.

Är man känslig mot ull och upplever den som stickig bör man prova merinoull som känns mjukare och är av finare kvalitet. Alla ullplagg som säljs hos XXL är mulesingfria. Mesh – Ett tyg med tätt placerade hål. Det kan finnas på olika ställen i ett plagg, till exempel i fickor eller som innersta foder på kläderna.

 1. Det används oftast när man behöver lite extra luftcirkulation.
 2. Microfiber – Ett väldigt tunt fiber helt i syntet, framställt ur polyester eller nylon.
 3. Fibret delar man 16 gånger för att få det så tunt som möjligt och det har oftast en trekantig form, så kallad split-fiber.
 4. Mellan dessa trekanter blir det massa luft som ger microfibern väldigt god absorptionsförmåga och möjlighet att dra åt sig smuts.

Man anger oftast vikten på ett fiber i Denier, och gränsen för microfiber är 0,9 denier, vilket innebär att 9000 m fibrer väger mindre än ett gram. Nylon – Ett konstfiber med liknande egenskaper som silkesfiber. Nylon har god elasticitet och slitstyrka och används ofta inom friluftssegmentet, både i kläder och andra produkter.

Polyamid – Är ett syntetfiber som ibland även kallas nylon. Polyamid har bra elasticitet och är slitstarkt. Det absorberar lite fukt och är snabbtorkande, och håller väldigt bra på formen. Polyester – Man började tillverka polyester på 50-talet, och i dag är det världens näst viktigaste tygmaterial efter bomull.

Används väldigt mycket, även i andra produkter än kläder. Polyesterfibern håller värmen bra, samtidigt som den är mycket bra på att transportera fukt. Fleecematerial är som regel alltid tillverkade av polyesterfiber. Polyuretan (PU) – Ett syntetiskt material som tillverkas i många olika former.

 1. PU-beläggning är stort inom friluftssegmentet, vilket innebär att man lägger ett eller två lager polyuretan på till exempel nylonväv för att öka vattentätheten och slitstyrkan.
 2. PlayDry – Hittar du i kläder från Reebok.
 3. PlayDry teknologin i kläderna transporterar effektivt bort fukt från kroppen så du håller dig torr och komfortabel genom träningen.

Primaloft – Är ett syntetiskt isoleringsmaterial som togs fram i början av 80-talet som ett altenativ till gåsdun. Det var en beställning från USAs armé för att använda i kläder och sovsäckar, och isoleringen skulle vara helt jämförbar med dun gällande vikt, värme och komprimering.

 1. Skillnaden från dun är att primaloft håller på värmen även om det blir fuktigt.2010 blev Primaloft Bluesign-certifierat.
 2. Det finns sju olika varianter av Primaloft.
 3. Majoriteten tillverkas enbart i polyester, men det finns även Primaloft YARN- en blandning som innehåller 55% merinoull.
 4. Övriga Primaloft typer är Primaloft One, Primaloft Sport, Primaloft Synergy, Primaloft Eco, Primaloft Infinity, Primaloft Eco Footwear.

Quickdry™ – Syntetmaterial som är utvecklat och framtaget av F.O.V. i Borås och godkänt enligt ÖKO-TEX Standard 100. Plagg med Quickdry ska vara komfortabla även under hög aktivitet, och materialet transporterar därför fukt väldigt effektivt samtidigt som det torkar snabbt.

Materialet är mycket slitstark och är impregnerat för att öka dess vattenavvisande egenskaper. Schoeller® Dynamic – Ett elastiskt, högkvalitetstyg som finns i Lundhags plagg. Materialet ger användaren bra rörelsefrihet och är slitstarkt. Det är impregnerat med en vattenavvisande behandling. Silke – Ett rent naturmaterial som kommer från silkesfjärilens kokong.

Det mesta produceras i Asien, men det finns även odlingar i Sverige. Materialet är naturligt temperaturreglerande och värmer när det är kallt och kyler när det är varmt. Fiberns glatthet gör att smuts och bakterier har svårare att fastna, och fukt transporteras effektivt.

När silke vävs till tyg får det namnet siden. Beroende på vilken sorts larv som använts får silket olika kvalitet. Softshell – Material konstruerat av tätvävd mikrofibrer. Till skillnad från hardshell plagg (skalkläder) så är softshell mer flexibelt och stretchigt och har bättre andningsfunktion. Softshell i sig är inte vatten- eller vindtätt, men beroende på vilken behandling plaggen har fått så finns det softshellplagg som är helt vind- eller vattentäta.

Swisswool – Hittar du bland annat i handskar och vantar från Hestra. Ett naturligt fiber som är luftigt bundna till varandra med hjälp av majsstärkelse. Håller händerna varma och ger bra värmereglering. Techfit® – Hittar du i plagg från Adidas. Plagg med Techfit sitter tajt, figursytt intill kroppen, och kompressionskläder från Adidas tillhör Techfit serien.

Kläderna ger användaren god rörelsefrihet och transporterar effektivt bort fukt från kroppen. Det finns tre olika Techfit typer- Techfit® Good, Techfit® Cool och Techfit® Base. ThermoCool™- Hittar du i underställ från Devold. Är ett högkvalitativt funktionsfiber som är konstruerat för att ge optimal fukttransport.

Består av 100 % återvinningsbart material. Thinsulate – Utvecklat och tillveras av företaget 3M i samarbeta med NASA. Ett syntetiskt isoleringsmaterial där målet var att ta fram isolering till rymddräkter som var tunt, varmt och inte för bulkigt. Mikrofibern är ca 10 gånger mmindre än ett människohår.

 • Eftersom att fibern är så liten så isoleras mer luft på mindre yta.
 • Även om fibern utsätts för fuktighet klarar den att värma.
 • Thinsulate finns i olika varianter och tjocklekar i en mängd olika produkter.
 • Ull – Ett naturmaterial som isolerar mycket bra och har goda fukttransporterande egenskaper.
 • Ull värmer även i fuktigt tillstånd.
You might be interested:  Vilka Färger Passar Ihop Med Lila Kläder?

Man använder ofta materialet i plagg som underställ och strumpor. Ju mer finkrullig ullfibern är, desto bättre isolering ger den. Till skillnad från t.ex. underställ i syntet så fastnar inte lukt i ullen, även om man använder det flitigt. Det beror på att i ullen finns ett ämne som heter Kreatin, som bryter ned illaluktande bakterier från huden.

Vissa är känsligare mot ull och upplever att det kliar och sticker, då kan man hellre använda plagg i merinoull som är mukare och har en finare kvalitet. Alla ullplagg som säljs hos XXL är mulesingfria. Windstopper® – Utvecklat och framtaget av företaget W.L Gore & Associates. Ett väldigt tunt och lätt material som är helt vindtätt, vattenavvisande och andas bra.

Det påminner en del om GoreTex, men eftersom att Windstopper inte är vattentätt andas det ännu bättre, och passar perfekt till hög fysisk aktivitet.
Visa hela svaret

Är polyester bra för vinter?

Hur håller du dig varm i kylan? Blogginlägg – 21 Oktober 2015 08:34 Vistas du utomhus mycket, kanske som förskollärare, beläggningsarbetare eller inom byggindustrin? Eller jobbar du i kall miljö året runt inom livsmedelsindustrin? Då är det en utmaning att hålla sig varm.

 • Vi rekommenderar att du klär dig lager-på-lager och att du tänker till extra kring det du väljer att ha närmst kroppen.
 • Där är materialvalet viktigt och Elin Lundström och Annica Paulsson Haglund har full koll på detta.
 • De är Produktchefer och jobbar med fokus på vårt sortiment för arbetskläder för olika branscher.

Varför ska jag välja lager-på-lager? Den främsta anledningen är för att du ska hålla dig varm och torr. Lager-på-lagerprincipen med olika plagg innebär att luften som finns mellan varje lager värms upp av din kroppsvärme och stannar där, Dessutom kan du smidigt ta av dig ett lager om du behöver bli svalare en kort stund.

Men principen funkar bara om du väljer rätt typ av plagg, av rätt material. Plaggen ska ju hjälpa din kropp med att transportera ut fukt och svett så att du håller dig torr. Att gå omkring och vara fuktig eller svettig gör bara att du fryser annars, säger Elin. Annica och Elins materialskola Annica berättar vidare att understället är det första och viktigaste lagret du ska ha om du utsätts för kyla.

Men, för att du ska välja rätt underställ måste du veta en del om materialet. Därför har hon och Elin satt ihop en liten materialskola som vägledning:

Bomull – naturfiber med god slitstyrka. Transporterar dock inte bort fukt. Kan med fördel blandas med andra material för god fukttransport.Syntetmaterial, exempelvis polyester och polyamid – har förmåga att transportera bort fukt från huden ut till yttre lager för snabb torkning.Ull – naturfiber som värmer även när det är vått. Hjälper till att hålla en jämn temperatur. Har en antibakteriell funktion så att odörer kan minska. Är även smutsavvisande.

Olika material har alltså olika fördelar. Närmst kroppen för lager-på-lagerprincipen funkar inte vilket material som helst. I vår produktutveckling har vi skapat som ska passa olika typer av aktiviteter och har därför varit noga i materialvalen. Annica tipsar om några av våra underställ: – Vi har ett underställ som heter,

Det har upphöjda kanaler i stickningen för att skapa en naturlig luftspalt. Luft håller ju som sagt värme, så detta underställ håller dig extra varm. Det är perfekt för riktigt kalla breddgrader och i kylrum i livsmedelsindustrin. – Ett annat är en nyhet som är på ingång hos oss – Worksafe Add technical.

Det består av både polyester och merinoull. Ullen värmer gott och har en anti-odörfunktion. Detta underställ är perfekt för alla typer av aktiviteter så håll utkik på vår hemsida efter det. Du kan också kika i vår broschyr om det:,

Mer info Vill du se alla våra befintliga underställ? Kika på vår webb: För att lära dig mer om olika material rekommenderar vi att du besöker:

: Hur håller du dig varm i kylan?
Visa hela svaret

Är polyester tyg miljövänligt?

Fibrer från olja: polyester, polyamid och akryl – Polyester, Polyamid och Akryl tillhör gruppen syntetfibrer och tillverkas av olja som förädlas i flera steg vid raffinaderier och petrokemiska industrier. Sedan råvarorna renats sätts de samman så att det bildas långa molekylkedjor, så kallade polymerer.

 1. Polymererna kan användas till både fibrer och plast.
 2. Miljöproblemen från oljeutvinningen är relativt lika för alla syntetfibrer.
 3. Förutom att olja är ett icke förnybart råmaterial, är framställningen av syntetfibrer energikrävande och det finns risk för att hälso- och miljöfarliga ämnen skadar människor och miljö.

Användning av återvunnet plastmaterial förekommer främst för polyester och är ett sätt att minska resursanvändningen och sänka energiåtgången. I dag finns framför allt polyester från återvunna PET-flaskor. Ett problem med syntetfibrer är att de släpper ifrån sig mikroplaster när de tvättas.
Visa hela svaret

Hur länge luktar polyester?

Lukten brukar försvinna på någon vecka.
Visa hela svaret

Är polyester bomull eller syntet?

Tvätta syntet – Syntetmaterial är ett samlingsnamn för olika typer av syntetiskt tillverkade material, till exempel polyester, polyamid eller akryl. Kläder i syntetmaterial kan oftast tvättas på 40°, men tål ibland bara 30° eller handtvätt. Tvättråden kan vara väldigt varierande, så här vill vi särskilt uppmana till noggrann studie av tvättlappen.
Visa hela svaret

Är polyester varmare än bomull?

Materialen att undvika i värmen Som regel bör du undvika kläder gjorda av syntetfiber när det är varmt, så som polyester, akryl och nylon. Det gäller även syntetblandningar. Plagg av syntetfiber andas inte och kan göra att du känner dig klaustrofobiskt instängd i plagget.
Visa hela svaret