Vad Händer Med Kläder Som Skickas Tillbaka?

Vad Händer Med Kläder Som Skickas Tillbaka
“Naturligtvis får det konsekvenser” – Klädesplagg beställda från svenskbaserade företag kan färdas hundratals mil när de returnerats. Det är inte ovanligt att en retur först skickas tillbaka till återförsäljaren som i sin tur skickar paketet vidare till exempelvis Polen eller till och med Asien.
Visa hela svaret

Vad händer med returer vid E handel?

Företagen behöver samarbeta med kunderna – Dilemmat är de fria returerna som länge varit en del av e-handelns dna och är viktiga ur en konkurrenssynpunkt. Särskilt inom modehandeln har kunderna vant sig vid att kunna beställa varor i olika storlekar och sedan helt gratis skicka tillbaka det som inte passar.

 • Det visar den hållbarhetsundersökning som Svensk Handel tagit fram där nästan hälften av de tillfrågade konsumenterna anser att fria returer är mycket viktigt när de handlar online.
 • En smidig returhantering är för många företag avgörande för att kunna attrahera nya och behålla befintliga kunder.
 • För att det ska vara hållbart behöver handeln och konsumenterna arbeta tillsammans för att hitta en balans där kunderna kan behålla sin frihet, samtidigt som de tar ett eget ansvar.

Per Ljungberg
Visa hela svaret

Vad händer med Zalandos returer?

Från mellanhand till mellanhand – 25 kilometer utanför Erbil i norra Irak ligger en soptipp. Här bränns kläder som klädaffärerna i Erbil inte lyckas sälja. Affärerna har köpt returnerade kläder och kläder som gått ur mode från bland annat Finland. Kan dina returplagg ligga här? Finländarna returnerar vart tredje plagg de beställt på nätet, till och med vartannat då det kommer till snabbmode.

 • Vissa till och med 90 procent av det de beställer.
 • Vi ville ta reda på vad som händer med kläderna vi returnerar.
 • Vi gömmer GPS-sändare i returpaketen tillsammans med influencern och stylisten Sandra Holmäng.
 • Vi beställer kläder från fem klädföretag som är populära bland finländarna.
 • Vi beställer en ryggsäck från Zalando, ett par jeans från Ellos, en tröja från H&M, ett par joggingskor från XXL och en kappa från Boozt.

Tanken är att returnera dem och följa upp vad som händer med returerna. Vi skickar iväg paketen och följer dem via en app på vår telefon. Jag har ingen aning om var de kan hamna, det ska bli spännande att se. ― Sandra Holmäng De flesta plaggen åker via Helsingfors och Åbo mot Sverige.

 1. Jeansen som vi beställt från Ellos åker till Tallinn i Estland.
 2. I länder som Estland och Polen har en ny och lönsam industri vuxit upp.
 3. Boomerang Distribution hanterar sex miljoner plagg i året för olika klädföretag.
 4. Vi försöker rädda plaggen, vi refreshar, tar bort hår och sen packar vi dem igen så att de kan säljas på nytt.

― Jonas Heinonen, vd, Boomerang Distribution Efter att jeansen vi beställde har hanterats i Tallinn ska de skickas tillbaka till Ellos lager i Borås i Sverige. Vår kappa från Boozt har hamnat i Ängelholm i Sverige, där Boozt har sitt lager. Boozt kunder returnerar 40 procent av allt de beställer.

 1. Vi älskar våra returer, de är en del av affärsmodellen.
 2. Sandra Gadd, finanschef, Boozt Men en del av kunderna returnerar ändå för mycket, märkte man på Boozt.
 3. Vissa kunder returnerar 90 procent av det de beställer, de kan beställa flera gånger om dagen utan att ha för avsikt att behålla kläderna.
 4. Sandra Gadd, finanschef, Boozt Boozt har blockerat 13 000 kunder som har ett osunt köpbeteende.

En stor andel av dem är finländare. Finländarna returnerar i proportion mer än andra kunder, säger Sandra Gadd som är finanschef på Boozt. Inom några veckor har våra returer kommit fram till olika lagerbyggnader och signalerna från dem upphör. Vi ber miljöcentralen räkna ut miljökonsekvenserna.

Utsläppen för våra returpaket är mellan 0,04–0,8 koldioxidekvivalenter per paket. Det är onödiga utsläpp som höjer produkternas klimatavtryck. På EU-nivå är uppskattningen att tre miljarder paket returneras årligen. Det motsvarar utsläppen för en stad i Tammerfors storlek. Returerna är en dold miljöbov som det talas helt för lite om.

Men vårt GPS-experiment avslöjar också att en del av returerna aldrig säljs på nytt. Det är en stor del av plaggen som använts eller förbrukats under en längre tid. Om plagget kostar mindre än 60 euro så är det inte värt att reparera eller tvätta det. ― Jonas Heinonen, vd, Boomerang Distribution Om kläderna inte är värda att rädda eller om de gått ur mode säljs de vidare till olika företag eller skänks till hjälporganisationer.

I Frälsningsarméns lager i Åbo finns lådvis med returnerade kläder och kläder som gått ur mode. Många klädaffärer som säljer snabbmode lanserar nya kollektioner varje månad. De erbjuder kunderna långa returrätter och kläderna har ofta hunnit gå ur mode innan de returneras. De här kläderna ska alla till Erbil i norra Irak.

Hit åker två containrar med nya kläder årligen från Finland. Vi har ett avtal med företagen om att de ska säljas utanför Europa. ― Fredrik Bratterud, exportchef, Fretex International Frälsningsarméns exportbolag Fretex International säljer kläderna för 1–2 euro per kilo till Sabat Company i Irak.

 1. De i sin tur säljer kläderna vidare till olika affärer.
 2. Många av klädmärkena som säljs i affärerna kommer från Norden och är bekanta för oss finländare.
 3. Cubus, Gina Tricot och Dressmann.
 4. Vi väljer ut de bästa kläderna, resten förs till soptippen där de bränns.
 5. Jasim Letif, affärsbiträde, Oslo second hand shop Om just ditt returplagg hamnar här, är svårt att veta.

Det vi ändå vet är att det finns en risk att kläderna vi returnerar kan hamna långt utanför Europas gränser, där sophanteringen ser helt annorlunda ut än hos oss. Vi frågar klädaffärerna hur de ser på sitt ansvar då de kräver att kläderna ska transporteras långa vägar utanför Europa.
Visa hela svaret

Hur många returer görs?

E-handelns returer av kläder är en miljöbov Sharon Cullinane, professor i hållbar logistik och Michael Browne, professor i logistik och urbana godstransporter på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och håller på att slutföra ett tvåårigt projekt finansierat av Energimyndigheten där de studerat den energianvändning och miljöpåverkan som uppstår när konsumenter returnerar kläder de har köpt på nätet. – Vi valde att titta på modebranschen på grund av den stora mängden returnerade varor, varav många skickas över nationsgränserna. Den genomsnittliga andelen returnerade varor i Sverige visade sig vara 22 procent, men med stor variation. Mellan 18 och 60 procent av det som köps returneras, beroende på segment.

Till exempel returnerar unga människor mer kläder än äldre, kvinnor mer än män, och trendplagg returneras mer än basplagg, säger Sharon Cullinane. Med e-handeln har ett nytt kundbeteende uppstått: kunder tenderar att systematiskt överbeställa varor. För att hitta rätt storlek eller den perfekta färgen beställer de hem betydligt fler plagg än de avser att behålla, och returnerar allting utom ett eller två plagg.

– Det här är till stor del ett informationsproblem, säger Sharon Cullinane. Kunder måste chansa när de handlar online. Det är svårt att föreställa sig hur kläderna kommer att se när man själv bär dem, färger kanske inte ser exakt likadana ut i verkliga livet, och storlekarna kan variera mycket mellan olika märken.

Skor är särskilt problematiska. Det är heller inte helt ovanligt att kunder beställer ett plagg, bär det en gång på en fest och sedan returnera det. En del försöker till och med returnera kopior istället för originalplaggen. Denna “returneringskultur”, om man kan kalla den det, blir med andra ord normen, trots den stora miljökostnad den för med sig.

Returnerade varor måste kontrolleras, hanteras och återförpackas innan de kan säljas på nytt. Varorna fraktas ofta långa avstånd och det tar lång tid innan de är tillbaka på marknaden. Vissa företag har särskilda lager som hanterar returnerade varor, andra aktörer kontrakterar ofta ut hanteringen till länder som Polen eller Estland – eller till och med länder i Asien för att hålla nere personalkostnader och andra kostnader.

– En av anledningarna att det är så populärt bland kunder att returnera varor är att själva processen är okänd – människor vet inte vad det innebär att returnera något, kostnaden är dold. Kunder tenderar att tänka på fördelarna, snarare än konsekvenserna av sitt agerande. Det är svårt för människor att föreställa sig att deras varor kanske fraktas hundratals mil innan de återigen läggs ut till försäljning.

Men man kan inte riktigt lägga hela skulden på företagen för att de skickar sina varor utomlands för att minska hanteringskostnaderna. Marginalerna inom modebranschen på nätet är vanligtvis extremt små, och de försöker minska kostnaderna så mycket de kan.

 1. De säger dock inget om detta till kunderna, säger Sharon Cullinane.
 2. E-handelsföretag förklarar i allmänhet inte detaljerna kring returneringsprocessen, för de mest frekventa kunderna är också deras bästa kunder.
 3. Inget företag vill vara det första att förklara de verkliga kostnaderna förknippade med returnerade varor för sina kunder, eftersom de är rädda att tappa marknadsandelar till konkurrenterna.
You might be interested:  Lägga Upp Maskor Med Dubbelt Garn?

Om kunderna tvingas betala för att täcka de verkliga kostnaderna tror företagen att de istället helt enkelt kommer att byta till något annat företag, säger Sharon Cullinane. Därför fortsätter e-handelsföretagen att vara tysta. Lagstiftning är förmodligen inte heller någon lösning på problemet.

 • Fram till nyligen hade länder som Tyskland och Finland lagar om att det skulle vara kostnadsfritt för kunder att returnera varor.
 • Men efter att dessa lagar ändrades vågar nästan ingen ta betalt för returnerade varor.
 • Så det är svårt att se vad regeringar kan göra för att påverka kundbeteendet.
 • Anske koldioxidmärkning och beskattning, men det är förknippat med andra svårigheter, säger Sharon Cullinane.

I sin forskning har hon fokuserat på att hitta metoder för att minska energiförbrukningen och mildra miljöförstöringen som orsakas av transporter. Hon har definierat tre aktörer som behöver arbeta med detta: – Till att börja med måste kunderna inse hur mycket returnerade varor påverkar miljön och agera mer ansvarsfullt.

I andra hand kan e-handelsföretagen vidta ett antal åtgärder för hantera returnerade varor på ett mer effektivt sätt. De har även ett ansvar att inte uppmuntra sina kunder att returnera varor. I tredje hand måste transportföretagen både förbättra sin effektivitet och växla över till lager och transporter med mindre miljöpåverkan.

En del digitala verktyg håller på att utvecklas som kan hjälpa kunderna att göra bättre val när de handlar. Ett exempel är digitala provrum, där man kan se hur produkterna skulle se ut på en modell av en själv. Ett japanskt företag skickar till och med en kroppsdräkt med punkter som tillsammans med en app skickar de egna måtten till webbutiken, vilket garanterar skräddarsydd passform.

Sharon Cullinane nämner också intelligenta försäljningssystem som föreslår bättre, personanpassade erbjudanden baserat på tidigare köp och returnerade varor. – En annan intressant lösning är kopplad till den växande trenden med delningsekonomi. Returnerade varor kan skickas direkt till en annan kund. Detta kräver naturligtvis ett stort förtroende hos konsumenterna, men om de kan se fördelarna för miljön kanske en del skulle välja att göra på det sättet.

Men i det längre perspektivet tror Sharon Cullinane att det är oundvikligt att börja betala för de verkliga kostnaderna för returnerade varor. – Vi vill alla köpa saker så billigt som möjligt, det är fullt naturligt. Men i framtiden måste vi vara beredda att betala lite mer för produkterna.
Visa hela svaret

Vad är skillnaden på ångerrätt och retur?

Viktigt att tänka på vid en retur till oss: – Om Du som privatkund inte är nöjd med din vara har Du öppet köp i 30 dagar och därmed också rätten att returnera din vara till oss inom samma tidsperiod, från det datum då du mottog den sista varan i din beställning.

Vid retur står Du som kund för returfrakten/fraktkostnaden tillbaka till oss. Vid ångerrätt och öppet köp hos oss har du rätt att försiktigt undersöka varan. För att kunna återlämna varan måste den vara i oförändrat skick och i originalförpackning om sådan finns. Varorna skall vara väl paketerade så inte produkterna skadas i leveransen tillbaka till oss.

Observera att originalförpackningen ej skall användas som yttre emballage/ytterkartong. Varan ska vara komplett tillbaka till oss vilket innebär att tillbehör, bruksanvisning, produktförpackning, inneremballage mm skall inkluderas i returen. Förpacka varan väl.

Du som kund ansvarar för att varorna kommer fram hela och står därmed för risken om produkten skadas när den fraktas tillbaka till oss. Använd ytteremballaget du fick varan i, skicka inte i originalförpackning då produkten kan skadas. Sätt därmed inte heller fraktsedeln direkt på själva produktförpackningen/originalförpackningen.

Vi ersätter inte produkter som fraktskadas under transporten till oss. Vi förbehåller oss rätten att utföra en värdeminskning motsvarande produktens eventuellt förändrade skick vid mottagandet hos oss. I de fall produkten är måttanpassad eller specialtillverkad för viss kund, gäller ej bytesrätt, öppet köp eller ångerrätt.

Om du vill returnera möbler eller andra skrymmande produkter kan kostnaden vara hög beroende på volymen på produkten. Vid godkänd retur dras returfrakten/fraktkostnaden av vid återbetalning tillbaka till dig som kund. Återbetalning sker till det konto som angavs vid betalning inom 14 dagar från det att vi mottagit din retur.

Ångerrätt gäller ej för företagskunder. Vill du registrera en retur av ombuds paket, Instabox Paket eller Budbee Paket gå till vårt returformulär, En digital fraktsedel skapas som du skriver ut och lämnar enkelt in hos ditt närmaste PostNord-ombud. Kom ihåg att ha ditt ordernummer och den mailadress du angav på beställning nära till hands då detta är obligatorisk information som behövs för din retur.

Vänligen observera att det är viktigt att ni tar emot beställningen och inte låter paketet gå tillbaka som outlöst. Detta för att inte riskera en returfraktkostnad på 199 kr. OBS! Du kan ej använda dig utav en egen fraktsedel för returen. Returen måste registreras via vårt returformulär, Vänligen notera att ångerrätt ej gäller för företag eller organisationer samt vid specialbeställda/skräddarsydda produkter, ex.

måttbeställa mattor eller produkter som tillverkas på beställning. Vid köp via faktura ber vi er som kund att betala denna och invänta er återbetalning. Alternativet är att kontakta Klarna på telefonnummer 08-120 120 10 och be dem att förlänga förfallodatum eller pausa er faktura.
Visa hela svaret

Var skickas Zalando ifrån?

I slutet av maj kunde vi avslöja att Zalandos Norden-lager skulle hamna i Brunna utanför Stockholm, Ett satellitlager som ska snabba på den tyska e-handlarens leveranser i hela Norden och möjliggöra entimmes-leveranser i Stockholm. LÄS ÄVEN: Så blir Zalandos nya Sverigelager Föra bara några dagar sedan kom nyheten att 500 personer nyanställts till logistiksatsningen i Brunna och igår blev lagret invigt på riktigt, då det första Zalando-paketet lämnade lokalerna.

 • Full kapacitet förväntas uppnås 2018.
 • Satellitlagret i Brunna kommer att minska ledtiderna avsevärt, vilket möjliggör leveranser till alla nordiska huvudstäder nästföljande dag och möjligheten att leverera samma dag i Stockholm, säger Kenneth Melchior, Nordenchef på Zalando.
 • I dag erbjuder Zalando leveranstider på 2-5 dagar till Danmark och Sverige, vilket med det nya lagret i full sving ska minimeras till 1-2 dagar.
You might be interested:  Pennor Att Måla På Tyg Med?

I Finland och Norge kommer man att gå från 3-7 dagar till 1-3 dagars leverans. Brunna-lagret ska på sikt även ge stockholmarna leverans samma dag och redan nu pilottestas returtjänster som “Zalando Hämtar” i området. Det första paketet packas
Visa hela svaret

Är Jordans på Zalando äkta?

Alla produkter vi säljer är original. Vi köper in dem från ansedda leverantörer som tillhandahåller produkter av högsta kvalitet. Vi säljer inte varor som falska, förfalskade eller replikor. Skicka ett meddelande till ossAnvänd vårt kontaktformulär för att skicka ett meddelande till oss.
Visa hela svaret

Varför sjunker Zalando?

Tidigare Kinnevikägda Zalando vinstvarnar för det andra kvartalet och sänker sina utsikter för 2022 då de makroekonomiska omständigheterna har förvärrats. E-handelsjätten följer därmed samma spår som andra bolag i sektorn där både Boozt och Nelly vinstvarnat på senare tid.
Visa hela svaret

Kan man lämna tillbaka kläder utan prislapp Zalando?

Returvillkor Följande villkor är bra att ha i åtanke innan du returnerar:

våra returvillkor gäller för alla artiklar köpta hos Zalando – detta inkluderar även rea-varor, underkläder och badkläder; från och med att du tar emot dina varor har du 100 dagar på dig att returnera dem; du har rätt att öppna förpackningen och prova samtliga artiklar så länge förpackningarna är återförslutningsbara; testa alla artiklar försiktigt. Vi rekommenderar att skor testas på mattor eller mjuka underlag; alla varor returneras i oförändrat skick. Tillhörande prislappar, etiketter eller förpackningar behöver alltså alltid följa med; om det är fel på artikeln ska den alltid reklameras.

Obs: Är storleken på klädetiketten en annan än du förväntade dig? Vi konverterar internationella storlekar – så prova om varan passar innan du returnerar den till oss! : Returvillkor
Visa hela svaret

Måste män returnera i samma påse?

Kan man returnera produkt utan originalförpackning? Hej och välkommen till Lawline med din fråga! Inledningsvis är öppet köp och bytesrätt ett frivilligt åtagande från företagets sida. Konsumenten har inte någon sådan rättighet enligt lag. Om företaget erbjuder öppet och bytesrätt har dem möjlighet att kräva att varan ska återlämnas i originalförpackningen.

 • Sedan är frågan varför du vill returnera produkten.
 • Är det för att du helt enkelt ångrat dig eller är det för att varan exempelvis inte motsvarade dina förväntningar? Om det är det sistnämnda så kan du möjligen reklamera din vara i enlighet med Fel i vara är det om varan inte stämmer överens med vad som följer av avtalet gällande art, mängd, kvalitet, andra egenskaper och (förpackning).

Å andra sidan har du inte rätt till pengarna i första hand vid en reklamation, utan i första får man en ny liknande vara. Sammanfattningsvis ser jag det svårt för dig att få tillbaka dina pengar utan en originalförpackning om butiken kräver det. Kanske kan du gå till butiken och prata med en ansvarig där ni kan komma överens om en lösning, t.ex.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga, annars får du gärna återkomma!Önskar dig lycka till!Med vänlig hälsning,

: Kan man returnera produkt utan originalförpackning?
Visa hela svaret

Får män tillbaka frakt vid retur?

Hej! Tack för att du har inkommit med din fråga till oss på Lawline. Jag tolkar din fråga som att du rent generellt undrar vad som gäller avseende fraktkostnaden vid utnyttjande av ångerrätt i samband med distansköp (t.ex internetköp). Vid distansköp, så som du påpekade, är distansavtalslagen tillämplig ( DistL ).

 • Ngerrätten innebär att konsumenten har rätt att frånträda avtalet inom 14 dagar från att avtalet ingåtts ( 2 kap 10 § DistL ).
 • Min tolkning är, i detta sammanhang, att det omfattar hela köpesumman inklusive fraktavgiften.
 • Att betala för frakten är nämligen en del av samma avtal.
 • Det du sannolikt syftar på då du nämner en “utnyttjad tjänst” är det undantag från ångerrätten vid redan utnyttjade tjänster ( 2 kap 11 § första stycket första punkten DistL ).

Detta undantag syftar dock till avtal som huvudsakligen handlat om tjänster, inte varor. Dessutom ska kunden då uttryckligen ha samtyckt till att tjänsten börjar utföras direkt. I samband med detta är utgångspunkten att konsumenten, dvs köparen, ska stå för de fraktkostnader som kan uppstå i samband med ångern ( 2 kap 13 § första stycket första meningen DistL ).

 1. Undantag görs dock från denna regel om näringsidkaren, dvs säljaren, undlåter att upplysa om detta på ett tydligt sätt ( 2 kap 13 § första stycket andra meningen DistL ).
 2. Detsamma gäller om varan inte lämpligen kan återsändas med post ( 2 kap 13 § andra stycket DistL ).
 3. Dessa regler kan alltså sägas ta ut varandra.

Kunden har rätt att få tillbaka vad man betalat för frakten, samtidigt som kunden som utgångspunkt ska stå för fraktkostnaderna vid utnyttjande av ångerrätten. Slutsatsen är alltså att utgångspunkten är att kunden ska bekosta frakten vid en retur, samtidigt som kunden har rätt att få tillbaka de pengar som avsett frakt vid köpet.
Visa hela svaret

Vem betalar frakten vid retur?

Konsumenter har som grundregel rätt till 14 dagars ångerrätt när de handlar på distans och utanför affärslokaler, men det finns vissa undantag. Om du säljer en vara börjar ångerfristen löpa dagen då konsumenten tog emot varan. Om du säljer en tjänst börjar ångerfristen löpa dagen då avtalet ingåtts. Den dag som ångerfristen börjar löpa räknas inte in när man beräknar ångerfristen. Det innebär att dagen efter är dag ett i ångerfristen. Det är din skyldighet att se till att konsumenten får information om ångerrätten innan konsumenten ingår avtalet. Om du inte gett tillräcklig information förlängs ångerfristen. Ångerrätten gäller inte för alla sorters köp. Den gäller exempelvis inte för den som köper en resa eller en specialtillverkad produkt. Det är konsumenten som ska stå för returfrakten om konsumenten ångrar sitt köp, förutsatt att du har informerat om det innan köpet. Är det däremot fel på varan (en reklamation) är det du som ska stå för returfrakten. Konsumenten är inte skyldig att betala några kostnader utöver returfrakt och om varan är skadad, ersättning för varans värdeminskning.

Visa hela svaret

Vem bär ansvaret för retur?

När du använder din ångerrätt och ska returnera varan till företaget, menar ARN att företaget ansvarar för varan från det att du lämnar den till transportören. I praktiken innebär det att du normalt sett inte kan hållas ansvarig om varan skadas eller försvinner under transporten.
Visa hela svaret

Har Zalando lager i Sverige?

Dela “Bemanningspersonal behandlas som slavar” – “Vi får inte sitta och vila benen” – “När vi säger ifrån hotas vi med avsked” – “När vi skadas straffas vi med tyngre arbete”. På e-handelsjätten Zalandos lager har över hundra anställda gått samman i en egen fackklubb för att protestera mot villkoren på arbetsplatsen. Anställda och före detta anställda på Zalando berättar om villkoren på företaget. På bilden syns Idriss Mohamed, Haytham Abuamra, Tala Salama, Gaby Kass Elias, Foad Hamad, Saleh Said, Tushar Ahmed och Thomas Kiros. Foto: OLLE SPORRONG / EXPRESSEN / TT ONSDAG 7 JULI: Anställda på Zalandos lager kräver eget kollektivavtal! 2017 öppnade Zalando ett lager i Brunna, i norra Stockholm.

 • Lagret tillhandahålls av Ingram Micro Nordic Services AB som också anställer arbetare för att främst plocka och packa.
 • Vintern 2019 slog anställda larm i Aftonbladet där de vittnade om hemska förhållanden på arbetsplatsen.
 • Strax efter artikeln publicerades startade de anställda en egen fackklubb Zalandoarbetares driftsektion (ZADS) inom fackföreningen SAC Syndikalisterna.

I dag är ZADS den största fackföreningen på arbetsplatsen med en majoritet av de fastanställda som medlemmar. Nästan två år efter artikeln i Aftonbladen har förhållanden inte blivit bättre, snarare värre. Arbetsplatsen har saknat lokala skyddsombud. Under tiden har ZADS återkommande lyft missförhållanden i förhandlingar och krävt åtgärder för att avhjälpa arbetsmiljöproblem så som trakasserier, stress och förslitningsskador.

 • ZADS har under tiden försvarat fyra avsked av fackligt aktiva.
 • Samtliga avskeden har helt saknat saklig grund.
 • Under förhandlingarna har bolaget svarat att de har ett bra samarbete med Transportarbetarförbundet.
 • De har med hänvisning till kollektivavtalet valt att inte åtgärda några av problemen de anställda själva lyfter.
You might be interested:  Varför Är Bomull Så Populärt?

Därför valde ZADS att i maj att lägga fram ett förslag på eget kollektivavtal. Efter att bolaget tackade nej till avtalet blev trakasserierna av de anställda ännu värre. “Jag har varit sjukskriven tre gånger på fyra veckor. När jag frågat om att få träffa en psykolog på företagshälsovården säger min chef att han inte tänker hjälpa mig så länge jag är med i facket.

Efter en avslutad förhandling kom min chef fram till mig. På förhandlingen hade vi lyft arbetsmiljöproblem och lagt fram ett förslag på kollektivavtal. Han sa till mig att jag inte kommer vara kvar på arbetsplatsen om två månader.” Säger Tushar Miaji, anställd på Zalandos lager. Torsdag 17 juni genomförde trettio anställda en manifestation utanför lagret.

De ställer upp sig med skyltar: ” Bemanningspersonal behandlas som slavar ” ” Vi får inte sitta och vila benen ” ” När vi säger ifrån hotas vi med avsked ” ” När vi skadas straffas vi med tyngre arbete ” Efter aktionen får flera av de som deltog varningar från företaget.

 • Fredag 2 juli meddelar bolaget ZADS att de har för avsikt att avskeda fackligt aktiva.
 • Idriss Mohamed i sektionen får omedelbart lämna arbetsplatsen med en erinrinran om tilltänkt avsked.
 • Lördag 3 juli går femton anställda ut i Expressen, bryter tystnaden och vittnar om den humanistiska katastrof som pågår inne på arbetsplatsen.

I artikeln skriver Federico Moreno: Tala Salama säger att hon inte vill fokusera på enskilda personer. Snarare på företaget och samhället som utnyttjar nyanlända kvinnor. Till slut säger hon upp sig, trots att hon inte hunnit jobba de två åren för att få möjlighet till permanent uppehållstillstånd.

 • Jag vågar inte söka nya jobb i Sverige.
 • Det är för lätt att utnyttja mig som nyanländ kvinna.
 • Vet du, i dag sörjer jag att jag föddes som kvinna.
 • Sektionen fortsätter nu kämpa för kollektivavtal och rätten: • att få ha fackliga möten på arbetstid • att få utse egna arbetsplatsombud och skyddsombud.
 • Att ingen ska behöva ha samtal med sin chef ensam om de inte vill.

• att föräldrar skall få ha mobiltelefon så att anhöriga kan nå dem. • att arbetsstationer där arbetet utförs stående förses med stolar. • att få ha en anslagstavla för facklig information.
Visa hela svaret

Får man tillbaka pengar om man inte hämtar ut paket?

Om du skickat en försändelse som hamnat på ett serviceställe så ligger försändelsen normalt kvar i 14 dagar, om mottagaren väljer att inte hämta försändelsen inom denna tid så returneras försändelsen till dig. Vid retur tillkommer oftast en returavgift men i vissa tjänster ingår returkostnaden.
Visa hela svaret

Varför står det väntar på Zalando?

Logga in för att spåra ditt paket Normal leveranstid Vi informerar dig om den förväntade leveranstiden för din beställning i checkouten samt i beställningsbekräftelsen via mejl – tiden kan variera beroende på de valda artiklarna och leveransmetoden. Du kan hitta en mer exakt leveransuppskattning i leveransbekräftelsen som skickas till din mejladress när din beställning är på väg.

Du kan spåra ditt paket via ditt användarkonto, Tänk på att det kan ta upp till 48 timmar efter din beställning lämnat vårt lager innan du kan spåra ditt paket. Du får ett mejl när ditt paket lämnar vårt lager och ett nytt mejl eller SMS (om du har angett ditt mobilnummer under dina användaruppgifter ) när paketet kan hämtas ut.

Paket som skickas med PostNord: Om du inte hämtar ditt paket inom två dagar, får du en påminnelse per mejl eller SMS och ytterligare en påminnelse skickas efter fem dagar. Om paketet inte har hämtats ut inom 7 dagar returneras det till oss. Paket som skickas med Bring: Om du inte hämtar ditt paket inom tre dagar, får du en påminnelse per mejl eller SMS och ytterligare en påminnelse skickas efter elva dagar.

 1. Om paketet inte har hämtats ut inom 14 dagar returneras det till oss.
 2. Glöm inte att ta med giltig legitimation som ID, körkort eller pass och försändelse-id/kollinummer när du hämtar ditt paket.
 3. Hemleverans Paketet kan komma att levereras med en annan logistikpartner vid ett andra leveransförsök eller till ett postombud efter ett misslyckat hemleveransförsök.

Observera att detta kan ske utan att du blir aviserad och vi ber dig att använda den tillgängliga spårningstjänsten för att spåra ditt paket. Expressleverans Expressleverans sker måndag till fredag, exklusive helgdagar. Om du beställer tidigt måndag-lördag (fram till kl.15) får du din leverans redan nästa arbetsdag.

Om du gör din beställning efter kl.15 måndag-lördag eller på en söndag får du din leverans inom tre arbetsdagar efter beställningsdagen. På leveransdagen kommer DHL Express att leverera ditt paket senast kl.21:00. Delleveranser För att vi ska kunna skicka dina varor så snabbt som möjligt kan det hända att din beställning delas upp på flera paket.

Efter ditt köp får du som vanligt en bekräftelse på detta per mejl. När dina paket lämnar lagret, får du ett separat mejl med försändelse-id för varje paket. Vårt system avgör från fall till fall om det är möjligt att göra delleveranser. Vi erbjuder den här leveransmetoden för att kunna ge dig ännu bättre service med snabbare leverans.

 1. Zalando partner Precis som för vanliga Zalandoförsändelser ger vi dig ett beräknat leveransdatum när du gör din beställning.
 2. Du får också en mejlbekräftelse med spårningslänken när paketet skickas från lagret.
 3. Genom denna länk kan du ta reda på det exakta leveransdatumet så snart det är schemalagt av vår leveranspartner.

Spårningslänken aktiveras inom högst 3 arbetsdagar från det att paketet har skickats. När spårningslänken är aktiv behöver du inte oroa dig om den inte uppdateras dagligen. Den kommer att uppdateras igen under de följande dagarna. Om det inte gjorts några nya spårningsuppdateringar inom 5 arbetsdagar kan du kontakta vår kundtjänst via någon av kanalerna nedan.
Visa hela svaret

Hur fungerar returer?

Ta emot retur – Att ta emot returer är kostsamt. Returen måste kontrolleras, lagerföras och pengarna återbetalas. Returhantering bör ske så snabbt och effektivt som möjligt, för att kunna göra kunderna nöjda. Byten och reklamationer tar lång tid för konsumenten eftersom ersättningsvaran först skickas när returen är mottagen och kontrollerad.
Visa hela svaret

Vad menas med returer?

Att göra retur är idag en del av shoppingrutinen – Idag är retur en naturlig del i många kunders shoppingrutin. Man kanske köper flera storlekar eller färger av ett plagg och ser vilken som passar bäst, för att sedan skicka tillbaka resterande. Detta är något som i slutändan kan vara väldigt tidskrävande och kostsamt för många e-handlare.
Visa hela svaret

Är det lag på bytesrätt?

Öppet köp och bytesrätt är ett frivilligt åtagande från företagets sida. Konsumenten har inte någon sådan rättighet enligt lag. Om företaget däremot brukar erbjuda öppet köp eller bytesrätt måste företaget tydligt informera konsumenten om undantag.
Visa hela svaret

Hur fungerar bytesrätt?

Bytesrätt innebär att du får lämna tillbaka en vara till butiken och istället välja en annan vara. Butiken bestämmer om det ska finnas bytesrätt och under hur lång tid. Ibland kan butiken erbjuda dig ett tillgodokvitto när du vill byta varan. Då kan du köpa en ny vara i samma butik, men vid ett senare tillfälle.
Visa hela svaret