Vad Kan Man Sy Av Gamla Kläder?

Vad Kan Man Sy Av Gamla Kläder
Återbruk – tips och idéer på vad du kan göra med kläder Återbruk av kläder är ett mycket smart val om du vill hålla lite i plånboken, låta kreativiteten flöda och samtidigt ta vara på miljön. Du kan enkelt hitta inspiration på nätet eller genom att bläddra igenom en bunt modetidningar.

 • Du kan återanvända kläder genom att uppdatera en gammal look med nya accessoarer eller genom att sy om dem, beroende på hur kreativ du känner dig.
 • Tänk en extra gång innan du slänger ett plagg, satsa på att återanvända kläderna istället.
 • Ör helst plaggen i tvättmaskinen med exempelvis Via Standard Color en gång innan du lämnar bort dem eller skapar något nytt, speciellt om kläderna legat i garderoben under en längre tid.

Genom att återanvända kläder har du möjlighet att skapa ett nytt plagg eller en ny accessoar precis som du vill ha den.

Gör om din utslitna favorittröja till en snygg mössa Sy ihop en kudde, en grytvante eller härlig doftpåse Klipp ut en bit av ett gammalt plagg och klä in burkar där du kan ha pennor, sminkborstar eller något annat kul Använd en varm ylletröja och sy om den till ett skönt sadelskydd till cykeln

Slipp stressen med att springa runt på stan eller nätshoppa, fixa kläderna själv istället och gör samtidigt miljön och din plånbok en tjänst. Har du plagg hemma som du inte längre använder kan de säkert göra bättre nytta hemma i någon annans garderob, så bjud in till klädbytarparty! Alla som kommer tar med kläder som fortfarande är i bra skick men som man tröttnat på eller inte passar längre.

Det är som gratis shopping! Är plagget trasigt eller fläckigt kan du ta det till en återvinningsstation för textilier, som finns i vissa klädbutiker. Genom återvinning av kläder kan hjälporganisationer och företag både göra om kläderna och ge bort plaggen precis som de är till bättre behövande. Det är inget krav att tvätta kläderna innan du lämnar in dem, men vill du fräscha till dem kan du exempelvis använda ett bra tvättmedel som Via Standard Color.

Detta är bra mot svåra fläckar och innehåller inget blekmedel. Du kan även lägga till lite Comfort Sunburst Textilbalsam för en mjukare känsla. Är du intresserad av att återanvända kläder finns det många bra tips och idéer. Återbruk är bättre för miljön, gör att du sparar tid och innebär mer pengar i plånboken.

Återanvändning av kläder: Låt dina gamla kläder komma till bättre nytta. Sy om plaggen till praktiska accessoarer som mössor, grytlappar eller kanske en snygg gardin. Återvinning av kläder: Alla har inte tid eller lust att sy om gamla plagg och är du en av dem kan du istället lämna in kläderna för återvinning. Detta ger någon annan chansen att använda sådant som du tyckt mycket om en gång i tiden.

ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Återbruk – tips och idéer på vad du kan göra med kläder
Visa hela svaret

Hur syr man om kläder?

6 enkla steg: Så blir du en mästare på att sy dina egna kläder Känner du suget efter att damma av den gamla symaskinen i sommar? Skräms du av tanken på att du inte har sytt sedan syslöjden i mellanstadiet? Ingen fara – att sy den där unika kjolen eller tröjan behöver inte alls vara så svårt som du tror. Här är sex steg till dig som behöver hjälp ur startgropen. Vad Kan Man Sy Av Gamla Kläder 1. Börja enkelt Bland det enklaste plagget man kan sy är en kjol med mycket vidd. Den behöver bara passa på ett ställe – mot midjan. Det behöver inte ta alltför lång tid heller och du får snabbt ett resultat. Kanske ska du börja med att kopiera ett plagg du redan har? Studera det och se vilka detaljer som behövs.

 • Ska det vara dragkedja i? Eller resår i midjan? 2.
 • Öp billiga tyger Då är det inte hela världen om det går åt skogen.
 • Lär dig att älska korgarna med stuvbitar i tygaffären, det vill säga vad butiken har fått över på sina stora rullar.
 • Här kan du hitta stora bitar till riktigt bra priser.3.
 • Var smart i ditt materialval Akta dig för alltför tunna, halkiga eller väldigt stretchiga material, de kan vara svåra att hantera med en vanlig symaskin och ovana fingrar.

Stumma polyester- och bomullsblandningar är lättast att sy i.4. Fråga i butiken Personalen är oftast enormt kunniga och bra att fundera över nya lösningar. De kommer med största sannolikhet inte att döma ut dig som den största nybörjaren på jorden. Fråga dem om saker som hur mycket tyg som går åt och vilken färg på tråden du ska använda.5.

 1. Gör plats för misstag Ha ordentliga sömsmånar som du kapar i efterhand, det är lättare att sy in än ut.
 2. Nåla eller tråckla och prova innan du syr på riktigt.
 3. Innan du är helt säker – låt bli att fästa tråden så blir det lättare att sprätta.
 4. Fästa kan du faktiskt göra i efterhand.6.
 5. Gör det enkelt – men ordentligt Du behöver inte använda avancerade tekniker, man kommer så långt på den sicksack- och raksöm som du lärde dig på syslöjden.

Men, ta dig tiden att sicksacka alla tygbitar och göra en enkel fåll. Strunta inte i att fästa sömmarna i efterhand. Om du orkar kan du stryka tyget innan du börjar sy, då blir det mycket lättare att jobba med. Du kan också stryka dina fållar och sömmar innan du syr dem, så håller de ihop mycket bättre medan du syr. Vad Kan Man Sy Av Gamla Kläder Text: Elinor Karlin Foto: Unsplash : 6 enkla steg: Så blir du en mästare på att sy dina egna kläder
Visa hela svaret

You might be interested:  Kläder När Man Åker Skidor?

Kan man klippa av jeans utan att sy?

Steg 1: Klipp jeansen Om du har ett par jeans som är lite för långa eller om du vill ha ett par cropped jeans, är det perfekt att göra en franskant. På så sätt kan du göra jeansen kortare utan att behöva leta fram nål och tråd! Att göra en franskant på jeansen är också ett bra sätt att ge dina jeans en ny look.
Visa hela svaret

Vad gör man med jeans som Torrfäller?

Tre tips för jeans som torrfäller! Det finns inte mycket som slår känslan av att ha på sig nya och fräscha förutom när jeansen färgar av sig – överallt, För att förhindra att din vita blus eller vita underkläder ändrar färg så har vi tre smarta tips för jeans som torrfäller : Ättika Ättika är ett naturligt sätt att rengöra det mesta i hushållet och kan användas för att få bort överflödig färg på dina jeans. Lägg dina jeans i en hink med vatten och ättika över natten. Se till att dosera vatten och ättika i förhållandet 1:2. Ättika kan också hällas i tvättmaskinen om du inte har en hink.

Se till att du häller 1dl ättika i skjöljmedels facket och tvätta dina jeans – oroa dig inte, dina jeans kommer inte att lukta ättika! En nypa salt Samma princip fungerar med salt. Salt ser till att färgen går in djupare i tyget och förhindrar att färgen fälls snabbare. Häll i 1 matsked salt i tvättmedels facket och tvätta som vanligt.

Lika enkelt! Disktrasa Ett annat sätt är att mixa in en disktrasa tillsammans med dina jeans i tvätten. Ett plus är att disktrasan absorberar färg i vattnet som kan kvarstå efter att du har tvättat dina jeans, vilket förhindrar och räddar dina kläder som ska tvättas efter! Har dina sneakers redan blivit missfärgade? Spana in dom här kritvita sneakers. -13% -13% -30% -13% Golden Goose Sneakers – Vit – Flicka – Storlek: 23 EU,27 EU,21 EU,26 EU,22 EU,25 EU,24 EU,31 EU,30 EU,32 EU,34 EU,28 EU,29 EU,33 EU 2 212,00 kr 2 544,00 kr -45% -29%, och nya jeans här: -10% -30% Hög efterfrågan -50% -30% Rädd att missa något?! Registrera dig för vårt nyhetsbrev! Jag vill få ta del av exklusiva produkt- och varumärkeserbjudanden, trender och rekommendationer angående Stylights produkter och partnerbutiker Tack! Du kommer få vårt nyhetsbrev direkt i din inkorg. Du kan avregistrera dig när som helst. : Tre tips för jeans som torrfäller!
Visa hela svaret

Vad kan man sy nybörjare?

Nybörjaren – Föremål som passar nybörjaren är bland annat kökshandukar, kuddfodral, gardiner och kassar. Dessa föremål är enkla att sy eftersom linjerna är raka och det inte krävs något detaljerat sömnadsarbete. Du kan med fördel använda dig av gamla tyger, exempelvis lakan, bordsdukar eller gardiner, för att skapa dessa föremål.
Visa hela svaret

Vad kan man sy av en tröja?

Barntröjor i trikå är roliga att sy eftersom det behövs så lite tyg och då kan man passa på och kombinera de sista bitarna från andra projekt och skapa unika tröjor som man inte hittar i butiken. Att återanvända delar av vuxenkläder går även utmärkt, t ex ryggen brukar vara i bra skick på nötta och fläckiga tröjor man inte längre vill använda så då kan man göra om dem till något annat.

 • När man väl hittar ett tröjmönster som man gillar så är det lätt att variera och dekorera i det oändliga.
 • Sök efter lämpligt mönster i mönstertidningar och kontrollera dina eller barnets mått med mått-tabellen i tidningen.
 • Grunden för hur man syr en tröja är densamma oberoende av storlek.
 • Följ anvisningarna i tidningen, syordningen varierar något beroende på om tröjan t ex har raglanärmar eller vanliga.

Du behöver;

 • trikåtyger i olika färger och mönster
 • limhinna
 • ett par knappar och pärlor
 • muddtyger i passliga färger
 • trikånålar till symaskinen
 • dekorationsband
 • bomullsband (som förstärkning till axlarna för att tröjan ska hålla formen bättre)

Obs! Använd alltid töjbara sömmar till trikåtyger och andra elastiska tyger! Se även artiklarna sy dina egna kläder del ett och två för mera sömnadstips: Att hitta och rita mönster och klippa till tyg Sy mjuka byxor i velour Sy tights av stretchigt material Så här görs Lees trikåtröja med bläckfisk på ryggen:

  Vad Kan Man Sy Av Gamla Kläder Bildtext Kom ihåg att klippa till sömsmån Bild: YLE/Strömsö handarbeten,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,syskola,sy egna kläder,sy tröja i trikå

 1. Sök upp ett lämpligt mönster för en tröja i trikå.
 2. Rita av tröjans delar från mönsterarket: ärm, bakstycke, framstycke.
 3. Lägg ut delarna på lämpliga tygbitar och klipp ut med sömsmån. Var noggrann med trådriktningen. Om man bara har små bitar kan man bra sy ihop två bitar till ett framstycke eller en ärm, kom då bara ihåg den extra sömsmånen i skarvarna av delarna.
 4. Sy först ihop de delar som eventuellt är skarvade, som Lees framstycke här. Dekorera sedan de delar du vill. På framstycket sydde Lee ett band över tygskarven på framsidan samt fiskar i velourtyg och lite sjögräs. På tröjans rygg gjorde Lee en bläckfisk. Vad Kan Man Sy Av Gamla Kläder Bildtext En glad, gul bläckfisk i velour pryder ryggstycket Bild: YLE/Strömsö handarbeten,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,syskola,sy egna kläder,sy tröja i trikå Här kan du printa Lees bläckfisk (tröjan här är stl 104 och bläckfisken ryms precis på den, så samma bläckfiskmönster kan användas även på en större tröja eller så kan man förminska mönstret). Bläckfisk, ritning 1 Bläckfisk, ritning 2
 5. Lägg en limhinna på önskad figur (ritad eller utprintad) och rita av figuren på limhinnans skyddspapperssida. Klipp ut med rejält extra, alltså inte längs linjerna utan t ex som en cirkel runt. Klipp till en tygbit som du vill att figuren ska bli, här gul velour. Tygbiten ska vara större än limhinnan. Stryk fast limhinnan på avigsidan av tyget. Tänk på lugg och trådriktning så att det blir som du vill ha det. Klipp nu ut figuren längs linjerna. Ta bort skyddspappret och stryk fast figuren på tröjans bakstycke. Sy fast med önskad söm. Det kan vara effektfullt att inte sy fast kanterna utan t ex sy med trestegs raksöm en halv cm från kanten runt hela figuren. Provsy gärna på en liten tygbit innan du börjar så att du kan välja rätt söm för ditt ändamål.
 6. Vad Kan Man Sy Av Gamla Kläder Bildtext Ena axelsömmen sys ihop, räta mot räta Bild: YLE/Strömsö handarbeten,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,syskola,sy egna kläder,sy tröja i trikå

 7. Klipp till en bit bomullsband som är lika lång som axeln är bred och sy fast den samtidigt med axelsömmen så håller tröjan formen bättre. (Klipp till en likadan bit till den andra axeln och sy den sedan likadant när det är dags, men först görs halsrigningens kantning).
 8. Klipp till en lämplig bit muddtyg, hellre extra lång än för kort.
 9. Sy fast mudden på rätsidan samtidigt som du töjer ut mudden något, lite mer än man skulle tro. Klipp gärna övningsbitar och prova dig fram eftersom olika muddtyger är olika elastiska, innan du syr den riktiga tröjan. Sy från den öppna axeln och runt hela vägen.
 10. Vik mudden över sömmen och till baksidan. Sy fast med valfri söm, en täcksöm, trestegs raksöm eller en tvillingsöm.
 11. Klipp bort extra muddtyg på baksidan, 3 mm från sömmen. Gör detta med försiktighet så att du inte klipper hål i tröjan!
 12. Sy ihop den öppna axeln. Syr man med overlockmaskin är det bra att börja med en söm på vanlig maskin för att få mudden att mötas snyggt, med overlock vill det ofta bli att det ena tyget slinker iväg snabbare.
 13. Sy fast muddar på ärmarna på samma sätt som halslinningen om du vill ha samma modell som Lee gjorde på denna tröja.
 14. Vad Kan Man Sy Av Gamla Kläder Bildtext Nåla fast ärmarna Bild: YLE/Strömsö handarbeten,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,syskola,sy egna kläder,sy tröja i trikå

 15. Nåla fast ärmarna, var noggrann med att mönstermärket som markerar framsida på ärmen kommer mot markeringen på framstycket samt att markeringen mitt upp på ärmen kommer mot axelsömmen. Sy fast ärmarna.
 16. Sy nu ihop ena sidsömmen från ärmens slut till midjan.
 17. Pressa tröjans fåll och sy den med önskad söm. Har man inte en tvillingnål eller en coverlockmaskin kan man sy två sömmar bredvid varandra med tre stegs raksöm.
 18. Sy den andra sidsömmen.
 19. Var noggrann med att fästa alla trådar, speciellt de sydda med overlock/coverlock maskin. Man kan även sy ner sömsmånen lite i början på ärmen för att den inte ska irritera och samma vid halslinningen.
 20. Sy fast knappar som ögon på bläckfisken och eventuellt små pärlor som ögon på fiskarna.
You might be interested:  Hur Tar Man Bort Chokladfläckar Från Kläder?

Visa hela svaret

Vad kostar det att sy in kläder?

Det kan kosta mellan 150-300kr beroende på tyg och skräddare. Fodra klänning: För att fylla en tunn klänning med foder kan vara knepigt. Klänningen måsten sprättas upp och sedan fyllas in med ett material som ser till att klänningen fyller kraven. En skräddare kan göra detta åt dig för 400-900kr.
Visa hela svaret

Vad gör man med begagnade kläder?

VÄLJ SÄLJSÄTT – Nätet, second hand-butik, loppis eller kanske till vänner? Det finns många olika sätt att sälja på. Bäst betalt ger oftast nätet – där har du bredast marknad. Second hand-butik kräver liten insats av dig själv medan loppmarknad kan passa bra för kläder som inte är gångbara på annat sätt. Eller om du gillar att möta kunderna!
Visa hela svaret

Kan man sy in jeans?

DIY: Sy in ett par byxor Ett potentiellt angenämt problem är att äga ett par byxor som blivit för stora i midjan. Dessa byxor hade kasserats om det inte vore för min svärmor Evas omsorg. Hon är en sömnadsfantast som lärt mig allt jag vet om sömnad (dvs inte särskilt mycket).

 • Du behöver:
 • Symaskin
 • Sax
 • Måttband
 • Sprätt
 • 1 Polyestertråd i byxans färg
 • Nålar
 • Beroende på din erfarenhet tar det mellan 30 minuter och en månad, men om du vet hur en raksöm och en sick-sacksöm fungerar så är det troligast att arbetet kräver någon timme i anspråk.
 1. Ta på dig byxan och vik ihop linningen med handen tills den smiter åt enligt dina önskemål.
 2. Mät överflödet av tyg i handen och skriv ner antalet cm (i mitt fall blev det fyra).
 3. Mittsömmen där bak är ett bra ställe att sy in, eftersom det redan finns en söm som håller ihop de två benen.
 4. Sprätta upp linningens nederkant motsvarande den längd som du ska sy in, så att du har lika mycket uppsprättat på båda sidor mittsömmen vid punkt A. (i mitt fall alltså fyra cm). Det ska vara ett hål mellan linningen och byxan nu.
 5. Sprätta upp mittsömmen mellan A och B.
 6. Måtta ut en ny mittsöm efter att du dragit av antalet cm som du ska sy in. Min nya söm går alltså två centimeter innanför den gamla sömmen.
 7. Nåla ihop byxorna och använd två nålar för att markera var den nya sömmen ska sitta.
 8. Sy raksöm från linningens topp till punkt A.
 9. Sy raksöm från punkt A till punkt B och snedda så att den nya sömmen möter den gamla.
 10. Klipp ned överflödigt tyg men spara 1 cm.
 11. Sick-sacka kanterna på sömsmånen precis i ytterkanten så att tyget inte fnasas upp.
 12. Klipp bort överflödiga trådar.

Nu har du en mittsöm i linningen som ser ut såhär på byxans utsida. och såhär på byxans insida. Linningen har alltså fått ett mittsöm som inte fanns där tidigare. Eftersom mittsömmen är linjerad med byxbenens mittsöm så stör det inte särskilt mycket. Lycka till! Kram Sophia : DIY: Sy in ett par byxor
Visa hela svaret

Vad kan man sy nybörjare?

Nybörjaren – Föremål som passar nybörjaren är bland annat kökshandukar, kuddfodral, gardiner och kassar. Dessa föremål är enkla att sy eftersom linjerna är raka och det inte krävs något detaljerat sömnadsarbete. Du kan med fördel använda dig av gamla tyger, exempelvis lakan, bordsdukar eller gardiner, för att skapa dessa föremål.
Visa hela svaret

You might be interested:  Tvätta Bort Mögel På Tyg Med Ättika?

Vad kan man sy av en tröja?

Barntröjor i trikå är roliga att sy eftersom det behövs så lite tyg och då kan man passa på och kombinera de sista bitarna från andra projekt och skapa unika tröjor som man inte hittar i butiken. Att återanvända delar av vuxenkläder går även utmärkt, t ex ryggen brukar vara i bra skick på nötta och fläckiga tröjor man inte längre vill använda så då kan man göra om dem till något annat.

 1. När man väl hittar ett tröjmönster som man gillar så är det lätt att variera och dekorera i det oändliga.
 2. Sök efter lämpligt mönster i mönstertidningar och kontrollera dina eller barnets mått med mått-tabellen i tidningen.
 3. Grunden för hur man syr en tröja är densamma oberoende av storlek.
 4. Följ anvisningarna i tidningen, syordningen varierar något beroende på om tröjan t ex har raglanärmar eller vanliga.

Du behöver;

 • trikåtyger i olika färger och mönster
 • limhinna
 • ett par knappar och pärlor
 • muddtyger i passliga färger
 • trikånålar till symaskinen
 • dekorationsband
 • bomullsband (som förstärkning till axlarna för att tröjan ska hålla formen bättre)

Obs! Använd alltid töjbara sömmar till trikåtyger och andra elastiska tyger! Se även artiklarna sy dina egna kläder del ett och två för mera sömnadstips: Att hitta och rita mönster och klippa till tyg Sy mjuka byxor i velour Sy tights av stretchigt material Så här görs Lees trikåtröja med bläckfisk på ryggen:

  Vad Kan Man Sy Av Gamla Kläder Bildtext Kom ihåg att klippa till sömsmån Bild: YLE/Strömsö handarbeten,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,syskola,sy egna kläder,sy tröja i trikå

 1. Sök upp ett lämpligt mönster för en tröja i trikå.
 2. Rita av tröjans delar från mönsterarket: ärm, bakstycke, framstycke.
 3. Lägg ut delarna på lämpliga tygbitar och klipp ut med sömsmån. Var noggrann med trådriktningen. Om man bara har små bitar kan man bra sy ihop två bitar till ett framstycke eller en ärm, kom då bara ihåg den extra sömsmånen i skarvarna av delarna.
 4. Sy först ihop de delar som eventuellt är skarvade, som Lees framstycke här. Dekorera sedan de delar du vill. På framstycket sydde Lee ett band över tygskarven på framsidan samt fiskar i velourtyg och lite sjögräs. På tröjans rygg gjorde Lee en bläckfisk. Vad Kan Man Sy Av Gamla Kläder Bildtext En glad, gul bläckfisk i velour pryder ryggstycket Bild: YLE/Strömsö handarbeten,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,syskola,sy egna kläder,sy tröja i trikå Här kan du printa Lees bläckfisk (tröjan här är stl 104 och bläckfisken ryms precis på den, så samma bläckfiskmönster kan användas även på en större tröja eller så kan man förminska mönstret). Bläckfisk, ritning 1 Bläckfisk, ritning 2
 5. Lägg en limhinna på önskad figur (ritad eller utprintad) och rita av figuren på limhinnans skyddspapperssida. Klipp ut med rejält extra, alltså inte längs linjerna utan t ex som en cirkel runt. Klipp till en tygbit som du vill att figuren ska bli, här gul velour. Tygbiten ska vara större än limhinnan. Stryk fast limhinnan på avigsidan av tyget. Tänk på lugg och trådriktning så att det blir som du vill ha det. Klipp nu ut figuren längs linjerna. Ta bort skyddspappret och stryk fast figuren på tröjans bakstycke. Sy fast med önskad söm. Det kan vara effektfullt att inte sy fast kanterna utan t ex sy med trestegs raksöm en halv cm från kanten runt hela figuren. Provsy gärna på en liten tygbit innan du börjar så att du kan välja rätt söm för ditt ändamål.
 6. Vad Kan Man Sy Av Gamla Kläder Bildtext Ena axelsömmen sys ihop, räta mot räta Bild: YLE/Strömsö handarbeten,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,syskola,sy egna kläder,sy tröja i trikå

 7. Klipp till en bit bomullsband som är lika lång som axeln är bred och sy fast den samtidigt med axelsömmen så håller tröjan formen bättre. (Klipp till en likadan bit till den andra axeln och sy den sedan likadant när det är dags, men först görs halsrigningens kantning).
 8. Klipp till en lämplig bit muddtyg, hellre extra lång än för kort.
 9. Sy fast mudden på rätsidan samtidigt som du töjer ut mudden något, lite mer än man skulle tro. Klipp gärna övningsbitar och prova dig fram eftersom olika muddtyger är olika elastiska, innan du syr den riktiga tröjan. Sy från den öppna axeln och runt hela vägen.
 10. Vik mudden över sömmen och till baksidan. Sy fast med valfri söm, en täcksöm, trestegs raksöm eller en tvillingsöm.
 11. Klipp bort extra muddtyg på baksidan, 3 mm från sömmen. Gör detta med försiktighet så att du inte klipper hål i tröjan!
 12. Sy ihop den öppna axeln. Syr man med overlockmaskin är det bra att börja med en söm på vanlig maskin för att få mudden att mötas snyggt, med overlock vill det ofta bli att det ena tyget slinker iväg snabbare.
 13. Sy fast muddar på ärmarna på samma sätt som halslinningen om du vill ha samma modell som Lee gjorde på denna tröja.
 14. Vad Kan Man Sy Av Gamla Kläder Bildtext Nåla fast ärmarna Bild: YLE/Strömsö handarbeten,hantverk,strömsö,lee esselström,sömnad,syskola,sy egna kläder,sy tröja i trikå

 15. Nåla fast ärmarna, var noggrann med att mönstermärket som markerar framsida på ärmen kommer mot markeringen på framstycket samt att markeringen mitt upp på ärmen kommer mot axelsömmen. Sy fast ärmarna.
 16. Sy nu ihop ena sidsömmen från ärmens slut till midjan.
 17. Pressa tröjans fåll och sy den med önskad söm. Har man inte en tvillingnål eller en coverlockmaskin kan man sy två sömmar bredvid varandra med tre stegs raksöm.
 18. Sy den andra sidsömmen.
 19. Var noggrann med att fästa alla trådar, speciellt de sydda med overlock/coverlock maskin. Man kan även sy ner sömsmånen lite i början på ärmen för att den inte ska irritera och samma vid halslinningen.
 20. Sy fast knappar som ögon på bläckfisken och eventuellt små pärlor som ögon på fiskarna.

Visa hela svaret