Vad är skillnaden mellan ekologisk och miljömärkt textil? – När en produkt innehåller ekologiska fibrer (till exempel ekologisk bomull) innebär det att själva fibrerna är ekologiskt odlade. Då har det inte använts några kemiska bekämpningsmedel i odlingen.
- Det har inte heller tillförts konstgödsel och det har inte använts några genetiskt modifierade grödor.
- Allt detta är viktigt och bra för miljön! Men det garanterar enbart att fibrerna är odlade på ett hållbart sätt och säger inte någonting om de övriga stegen i tillverkningen.
- En miljömärkt vara omfattar fler steg än vad en ekologisk gör. Miljömärkt textil är hållbart producerad hela vägen från fiber till det färdiga plagget.
Kemikalier, färger och processer är hållbara, både för miljön och för de personer som arbetar i produktionen – och inte minst för dig som slutligen använder plagget.
Visa hela svaret
Contents
- 1 Är ekologiskt alltid bättre?
- 2 Är det värt att köpa ekologiskt?
- 3 Vad är ekologiska problem?
- 4 Vad får kallas ekologiskt?
- 5 Vad är kravet för att en produkt ska vara ekologisk?
- 6 Vad är skillnaden på ekologiskt och inte?
- 7 Vem bestämmer vad som är ekologiskt?
Vad innebär det att något är ekologiskt?
Förebyggande metoder mot skadegörare och ogräs – I ekologisk odling är det bara ett fåtal växtskyddsmedel som får användas mot ogräs, sjukdomar och skadedjur. Ekologiska odlare använder därför i första hand förebyggande metoder. De kan till exempel välja att odla växtsorter som bättre står emot angrepp.
Visa hela svaret
Vad gör en produkt ekologisk?
Så vad innebär ekologiskt? – Ekologiskt är en god cirkel. Det förnyar marken som ger dig mat. Det bevarar och främjar det vilda djurlivet och insekterna som stödjer vår levande värld. Det producerar mat utan användning av skadliga kemikalier som inverkar negativt både på oss och miljön.
Det är den här tanken om ett positivt kretslopp av godhet som gör ekologiska principer så viktiga för oss. I dess innersta kärna betyder ekologiskt att anpassa sig efter naturen istället för att skada den. Det betyder ökat djurskydd, mindre bekämpningsmedel, inga tillverkade växtgifter eller konstgödsel och en miljömässigt mer hållbar förvaltning av mark och den naturliga miljön.
På många sätt förkroppsligar ekologisk odling essensen i Ayurveda – den uråldriga indiska filosofin som genomsyrar Pukkas kärna. I likhet med Ayurveda lägger ekologisk visdom fokus på “helhetens” välbefinnande: det är ett sätt att skapa band mellan människorna och marken, växterna och planeten – eftersom de alla är ömsesidigt beroende av varandra för sin hälsa och lycka.
Visa hela svaret
Vad innebär att äta ekologiskt?
Inga kemiska bekämpningsmedel eller GMO – Genom att välja ekologiska produkter så garanteras att produkten är producerad utan kemiska bekämpningsmedel och GMO. Detta främjar den biologiska mångfalden och ett robust naturlandskap med många olika arter av växter och djur.
Visa hela svaret
Är ekologiskt bra eller dåligt?
Ekologiskt odlad mat har mycket större klimatpåverkan än konventionellt producerade livsmedel på grund av att större markarealer krävs. Detta är ett av resultaten i en internationell studie från bland annat Chalmers som har publicerats i tidskriften Nature.
- Forskarna har utvecklat en ny metod för att beräkna klimatpåverkan från markanvändning, och använt denna metod bland annat för att jämföra konventionell matproduktion med ekologisk.
- Resultaten pekar på att ekologisk mat kan orsaka mycket större utsläpp.
- Ekologiska ärtor odlade i Sverige har ungefär 50 procent större klimatpåverkan än konventionellt odlade, visar vår studie.
För svenskt ekologiskt vete är skillnaden ännu större, nära 70 procent, säger Stefan Wirsenius, forskare från Chalmers, och en av de ansvariga bakom studien. Anledningen till att ekologisk mat är sämre för klimatet än konventionell är att skördarna per hektar är mycket lägre i ekologisk matproduktion, främst eftersom konstgödsel inte tillåts i ekologisk odling. För samma mängd mat krävs därför mycket större markareal om den är producerad ekologiskt.
- Det banbrytande med den nya studien är slutsatsen att denna arealskillnad innebär en mycket stor klimatpåverkan till nackdel för ekologisk mat.
- Större arealanvändning i ekologisk odling leder indirekt till stora koldioxidutsläpp från avskogning, förklarar Stefan Wirsenius.
- Detta gäller även svensk mark.
Eftersom världens matproduktion hänger ihop via handel påverkas avskogningen i till exempel tropikerna även av hur vi använder den svenska jordbruksmarken. Om vi använder mer mark för samma mängd mat bidrar vi indirekt till större avskogning i världen.
- Även ekologiska kött- och mejeriprodukter är – ur klimatsynpunkt – sämre än konventionellt producerad mat, hävdar Stefan Wirsenius: – Ja, eftersom ekologisk kött- och mjölkproduktion använder sig av ekologiskt odlat foder kräver även den mer mark än konventionell produktion.
- Det innebär att slutsatserna om ekologiskt vete och ärtor i princip även gäller kött- och mjölkprodukter.
Men vi har inte räknat specifikt på kött och mjölk, och har inga konkreta exempel på detta i artikeln, säger han.
Visa hela svaret
När är en produkt ekologisk?
Om produkten innehåller minst 95 procent ekologiska råvaror av jordbruksursprung får den kallas ekologisk och information om innehåll av KRAV-certifierad ingrediens får finnas på förpackningen och i marknadsföring av produkten, enligt KRAVs regler.
Visa hela svaret
Är ekologisk bomull miljövänligt?
1. Ekologisk bomull är bättre för miljön. – No nasties! Ekologisk bomull odlas utan kemiska bekämplningsmedel eller gödningsmedel och markskydd genom växeljordbruk. Ekologisk bomull kräver också mycket mindre vatten än “vanlig” bomull (upptill 90 % mindre!*) och i produktionsprocessen finns det stränga regler för avloppsvatten, färg- och kemikalieanvändning.
Visa hela svaret
Är ekologiskt alltid bättre?
Odlarens hälsa påverkas stort – Men är verkligen ekologisk mat nyttigare än icke-ekologisk, det vill säga konventionellt odlad, mat? Enligt ICAs dietist Paula Frösell finns det inga vetenskapliga studier som stödjer att ekologiskt är nyttigare. – Man kan inte säga att ekologisk mat är nyttigare än icke-ekologisk mat.
Däremot är ekologiskt klart bättre för miljön och den som odlar maten, i och med att man använder mindre bekämpningsmedel. Av den anledningen tycker jag absolut att man ska välja ekologiskt om man har möjlighet, säger Paula Frösell. Men om maten besprutas, finns det då inte en risk för att man får i sig rester av bekämpningsmedel när man äter? – Det är så små mängder att det inte skadar vår hälsa.
Men är man orolig kan man ju välja ekologiskt när man köper produkter som besprutas hårt, exempelvis bananer och vindruvor, menar Paula Frösell.
Visa hela svaret
Är ekologiskt bra för miljön?
Skillnader i klimatpåverkan mellan ekologiska och konventionella livsmedel – Det finns ett antal studier som jämfört klimatpåverkan mellan ekologiska och konventionella livsmedel. Generellt visar de att klimatpåverkan är ungefär lika stor från ekologiska och konventionella livsmedel.
- Figur 1 sammanfattar resultaten från en rad internationella publikationer där man i samma studie jämfört klimatavtrycket för ekologiska och konventionella produkter,
- Studier som ligger över den diagonala linjen har visat att växthusgasutsläppen är mindre från ekologisk produktion, medan studier under linjen har visat en klimatfördel för de konventionella systemen.
För vegetabilier ligger resultaten väl samlade kring linjen vilket indikerar att skillnaden är liten i absoluta tal. Skillnaderna mellan ekologiskt och konventionellt är större för de animaliska produkterna och resultaten i olika studier varierar mycket. Figur 1. Sammanställning av internationella fallstudier som jämfört växthusgasutsläpp per kg produkt från ekologisk och konventionell produktion. För studier över linjen är utsläppen lägre för ekologisk produktion och för studier under linjen är utsläppen lägre för konventionell produktion.
En mer nyligen gjord studie av en stor mängd livscykelanalyser där man jämfört klimatpåverkan från ekologisk och konventionell produktion bekräftar bilden att det i genomsnitt inte är så stora skillnader, men att variationen är stor, speciellt för baljväxter, oljeväxter, grönsaker och frukt (Figur 2).
Variationen beror ofta på hur stor den ekologiska avkastningen är i förhållande till den konventionella, samt på skillnader i tillförseln av kväve till grödan eller i foderutnyttjandet hos djuren. Om avkastningen är nästan lika stor för de ekologiska produkterna som de konventionella, blir ofta klimatpåverkan lägre för ekologiskt, men är skördeskillnaden stor kan klimatpåverkan bli större från ekologiska produkter.
- Figur 2 visar också att markanvändningen, det vill säga hur mycket mark som behövs för att producera en viss mängd av ett livsmedel, generellt är högre inom ekologisk produktion på grund av de genomsnittligt lägre skördarna.
- En studie från år 2020 diskuterar dock att denna indikator har begränsningar, eftersom att enbart räkna på hur mycket mark som behövs inte ger en fullständig bild för att bedöma om markanvändningen är hållbar,
Kvantiteten mark beräknas, men inte hur produktionssystemen påverkar markbördigheten, jordens kvalitet. Och att detta i sin tur långsiktigt påverkar avkastningen. Energianvändningen är generellt lägre i ekologisk produktion, vilket bland annat beror på mindre användning av energikrävande insatsvaror, framför allt konstgödselkväve. Figur 2. Klimatpåverkan, markanvändning (kvantitet mark) och energianvändning angivet som förhållandet mellan ekologiska och konventionella produktionssystem, bearbetad utifrån Clark & Tilman 2017. Även för livsmedel producerade av svenska grödor är det generellt inte någon betydande skillnad mellan ekologiska och konventionella livsmedel.
Visa hela svaret
Vad ska man inte köpa ekologiskt?
Bananer och vindruvor – Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar kan det användas extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel.
Visa hela svaret
Är ekologisk mat billig eller dyr?
Kassa priser på ekomat? – Sveriges Natur GRÖN GUIDE - MAT * Dyrt med ekomat? Det beror på vilken butik du väljer. En ekologisk matkasse kan vara allt mellan 24 och 66 procent dyrare än en oekologisk. FYRA MATKASSAR från fyra olika butiker i Stockholm visade att prisskillnaden mellan ekokassarna inte var så stor.
Det skilde 95 kronor mellan den dyraste (Coop) och den billigaste (Willys). Då var det större prisspann, 123 kronor, mellan den billigaste konventionella matkassen (Willys) och den dyraste (Hemköp). En ekokasse kunde dock vara allt från 23 till 66 procent dyrare än en konventionell kasse, beroende på butik.
Det finns flera skäl till att ekologisk mat är dyrare än oekologisk. Odlingen är ofta mer arbetskrävande (ogräsrensning i stället för kemiska bekämpningsmedel och utevistelse för alla djurslag). Mer arbete innebär högre kostnader för bonden. Däremot är det intressant att priserna på ekolivsmedel varierar så mycket beroende på butik och det gäller till rätt stor del de konventionella varorna.
Visa hela svaret
Vad är kravet för att en produkt ska vara ekologisk?
Vad betyder KRAV-märkt? – En produkt som är KRAV-märkt visar att den är producerad utan naturfrämmande bekämpningsmedel och med god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan, bättre arbetsvillkor och större biologisk mångfald. KRAV:s regler tar avstamp i EU-förordningen för ekologisk produktion.
- I många fall är reglerna likvärdiga varandra, men i vissa fall går KRAV:s regler längre.
- Till exempel tillåts ännu färre tillsatser.
- En certifiering enligt KRAV:s regler ger företaget rätt att använda både KRAV:s märke, samt EU-lövet, inom de områden där EU har regler.
- I Regler för KRAV-certifierad produktion finns även områden som inte regleras inom EUs regler för ekologisk produktion.
Exempelvis finns möjlighet att KRAV-certifiera vildfångad fisk och att KRAV-certifiera restauranger och storhushåll.
Visa hela svaret
Är det värt att köpa ekologiskt?
2. Din pappa: Men det är inte ekologiskt som är grejen – vi ska handla svenskt! – Du: Svenskt är bra, men det är viktigare att välja mycket eko och mycket vego om du vill göra en insats för miljön. Matens transport till butikerna är inte det som påverkar miljön mest.
Visa hela svaret
Vad är ekologiska problem?
Jordens bio-geo-kemiska system – Produktion av varor och tjänster får inte kompromissa med ekosystemens bärförmåga, dvs. naturen måste hinna återskapa uttagna resurser. Ekologisk hållbarhet rör bland annat funktionsdugligheten hos jordens bio-geo-kemiska system där detta ingår:
Vatten (föroreningar, grundvattennivåer, salinitet, temperatur, främmande arter) Luft (föroreningar, partiklar, ozonlagret, klimatsystem, buller) Land (föroreningar, erosion, landanvändning, främmande arter) Biodiversitet (arter och habitat (livsmiljöer), GMO) Ekosystemtjänster (t. ex. pollinering, fotosyntes, vattenrening, klimatreglering)
I ekologisk hållbarhet inkluderas ibland även människors hälsa, i den mån den påverkas av den yttre miljön i form av föroreningar, buller etc.
Visa hela svaret
Vad får kallas ekologiskt?
Märkningar av ekologiska produkter – De två vanligaste märkningarna som anger att en produkt är ekologisk i Sverige är EU:s gröna löv, det så kallade EU-lövet, och KRAV-märket. För att en produkt ska få ha märkning med EU-lövet måste företaget följa EU:s gemensamma regler för ekologisk produktion och produktionen ska kontrolleras av ett kontrollorgan.
Krav (krav.se)
Svenska Demeterförbundet har en märkning för produktion som uppfyller kraven för EU-ekologisk produktion och som också är biodynamisk.
Svenska Demeterförbundet (demeter.se)
Flera livsmedelskedjor har dessutom egna varumärkesnamn för ekologiska produkter. Också dessa produkter måste uppfylla EU:s regler för att få kallas ekologiska.
Visa hela svaret
Hur blir man ekologisk?
Ersättningar för ekologisk produktion – Du kan få ersättning både för omställning till ekologisk produktion och för certifierad ekologisk produktion. För att få ersättning måste du följa EU:s regler för ekologisk produktion från och med 1 januari det år du söker ersättningen. Du måste vara anmäld till ett kontrollorgan för ekologisk produktion senast sista ansökningsdag för SAM-ansökan.
Ersättningar för ekologisk produktion och omställning till ekologisk produktion
Vilka handlar ekologiskt?
4 av 10 väljer ekologisk mat 7 maj 2014 Fler än 4 av 10 konsumenter säger att de så gott som alltid eller ofta väljer ekologiskt när de handlar mat. Men i valet mellan konventionellt producerade svenska livsmedel och importerade ekologiska, väljer en klar majoritet de svenska.
- – Ekologiskt hör till de varor där efterfrågan ökar mest hos våra producenter, och det gäller alla från stora mejerier till småbagerier, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist.
- Högre pris ses ofta som en anledning till att inte välja ekologiskt, men enligt undersökningen handlar ungefär lika många låginkomsttagare som höginkomsttagare ekologiska livsmedel.
- – Efter bland annat hästköttskandalen tror jag att kunderna har blivit medvetna om att det klokaste inte alltid är att jaga den billigaste varan, säger Marie Söderqvist.
Vad är bäst ekologiskt eller närodlat?
Är det bättre att köpa närproducerat eller ekologiskt? – Det finns inget enkelt svar på det. Det beror på vilket livsmedel vi pratar om och hur det produceras/odlas och var, samt om det är småskaligt eller storskaligt? Ekologiskt innebär ju att färre skadliga ämnen hamnar i maten och naturen, medan närodlat gör att transporterna minskar.
Visa hela svaret
Vad får kallas ekologiskt?
Märkningar av ekologiska produkter – De två vanligaste märkningarna som anger att en produkt är ekologisk i Sverige är EU:s gröna löv, det så kallade EU-lövet, och KRAV-märket. För att en produkt ska få ha märkning med EU-lövet måste företaget följa EU:s gemensamma regler för ekologisk produktion och produktionen ska kontrolleras av ett kontrollorgan.
Krav (krav.se)
Svenska Demeterförbundet har en märkning för produktion som uppfyller kraven för EU-ekologisk produktion och som också är biodynamisk.
Svenska Demeterförbundet (demeter.se)
Flera livsmedelskedjor har dessutom egna varumärkesnamn för ekologiska produkter. Också dessa produkter måste uppfylla EU:s regler för att få kallas ekologiska.
Visa hela svaret
Vad är kravet för att en produkt ska vara ekologisk?
Vad betyder KRAV-märkt? – En produkt som är KRAV-märkt visar att den är producerad utan naturfrämmande bekämpningsmedel och med god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan, bättre arbetsvillkor och större biologisk mångfald. KRAV:s regler tar avstamp i EU-förordningen för ekologisk produktion.
I många fall är reglerna likvärdiga varandra, men i vissa fall går KRAV:s regler längre. Till exempel tillåts ännu färre tillsatser. En certifiering enligt KRAV:s regler ger företaget rätt att använda både KRAV:s märke, samt EU-lövet, inom de områden där EU har regler. I Regler för KRAV-certifierad produktion finns även områden som inte regleras inom EUs regler för ekologisk produktion.
Exempelvis finns möjlighet att KRAV-certifiera vildfångad fisk och att KRAV-certifiera restauranger och storhushåll.
Visa hela svaret
Vad är skillnaden på ekologiskt och inte?
Ekologiskt och konventionellt jordbruk – vad betyder begreppen? – Det ekologiska lantbruket använder sig, till skillnad från det konventionella, inte av konstgödsel eller naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Istället används andra metoder, som andra växtföljder, gröngödsling och mer kretsloppsfokus gällande gödseln. Det finns också fler regler kring djuromsorg och fler kontroller.
Visa hela svaret
Vem bestämmer vad som är ekologiskt?
Ersättningar för ekologisk produktion – Du kan få ersättning både för omställning till ekologisk produktion och för certifierad ekologisk produktion. För att få ersättning måste du följa EU:s regler för ekologisk produktion från och med 1 januari det år du söker ersättningen. Du måste vara anmäld till ett kontrollorgan för ekologisk produktion senast sista ansökningsdag för SAM-ansökan.
Ersättningar för ekologisk produktion och omställning till ekologisk produktion