Varför Är Bomull Så Populärt?

Varför Är Bomull Så Populärt
Den här artikeln handlar om textilmaterialet. För växten, se Bomullssläktet, För bomull avsedd för hushållsbruk, se Bomullsvadd, Bomull är ett textilfiber och ett textilmaterial som kommer från växter av bomullssläktet (från tyskans “Baumwolle” – ull från träd). Bomullens stora tvättålighet, goda slitstyrka och förmågan att svalka i varma klimat har bidragit till att den snabbt fått övertag över lin och ull som textilråvara, Bomull finns i många olika kvaliteter, där stor fiberlängd bidrar till goda egenskaper.
Visa hela svaret

Varför är det bra att använda bomull?

Bomullens egenskaper – Bomull är ett väldigt tåligt material. Det kan tvättas och torkas i höga temperaturer utan att det bryts ner, dock med risk för krympning. Det är också en väldigt skön fiber som känns mjuk och len mot huden och som har utmärkta egenskaper för att ta upp fukt.

Därför är det vanligt att badlakan och handdukar består av just bomull. Visste du att bomull kan ta upp till tio procent av sin egen vikt i fukt utan att kännas blöt? Totalt sett kan den ta upp hela 80 % av sin egen vikt i fukt, men då upplevs den som blöt. Bomull är också det enda material i världen som faktiskt blir starkare av att bli blöt.

En negativ egenskap hos bomullen är att den skrynklar lätt om man inte använder en stor mängd kemikalier och, som sagt, har lätt för att krympa.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Är Rimligt Att Lägga På Kläder I Månaden?

Hur lång tid tar det att odla bomull?

Sveriges bästa svensk del 1 – Filmen

Ekologisk bomull – Varför det? | Näva Ekotextil Det är bomullsväxtens frökapslar som är den egentliga bomullen. Man sår bomullsfrön på hösten och sedan växer plantorna tills de blir manshöga. De växer i ca nio månader innan man kan skörda bomullen. Bomullsbuskens blommor slår ut som ljust creme-färgade, därefter ändrar de färg på bara ett par dagar till rosa.

Efter tre dagar ramlar blomman av och då har den blivit röd. Frökapseln blir stor som ett hönsägg och efter cirka en månad har fibrerna uppnått sin fulla längd. När kapseln är mogen öppnar den sig och bomullsfibrerna sväller ut och torkar. Detta blir sedan till en tuss. Det är tussen man plockar. Efter plockningen rensar man tussen från allt skräp.

De frön som blir över från bomullen änvänds bla till olja i livsmedel och till djurfoder. Den rena bomullen packar man i bomullsbalar.
Visa hela svaret

Vad har bomull för egenskaper?

Bomull – Bomull i textil är ett naturligt fiber med god andningsförmåga som gör att din hud lätt kan andas. Dessutom absorberar bomull fukt, för att återge en optimal kroppstemperatur. Man kan även tillägga att bomull är ett starkt material som ändå ger en mjuk känsla vid användning, då det inte är lika strävt som polyester.
Visa hela svaret

När kom bomull till Sverige?

Historia – Man har odlat bomull i Indien i stor skala i mer än 5000 år och Mayaindianerna tillverkade bomullsvävnader av hög kvalitet på 600-talet f Kr. I Manchester har bomullstyg vävts av importerad bomull sedan 1300-talet. Bomull kom till Sverige under vikingatiden,

  • Som råvara hade bomull mycket liten betydelse i Sverige ännu på 1700-talet.
  • R 1813 anlades det första mekaniska bomullsspinneriet i Sjuntorp, Västergötland och därmed grundades den mekaniska textilproduktionen i Sverige.
  • Valiteten varierar med odlingsområdena.
  • Egyptisk bomull anses särskilt bra, eftersom dess fibrer är mycket långa.
You might be interested:  Hur Gör Man Egna Kläder?

Världsproduktionen är omkring 22 miljoner ton per år.
Visa hela svaret