Vaxduk Som Ser Ut Som Tyg?

Vaxduk Som Ser Ut Som Tyg
En avtorkningsbar duk känns och ser ut precis som en vanlig tygduk, men den har en beläggning som gör att den går att torka av. Det är därför den passar så bra för uterum och fester, eller för barnfamiljer i vardagen. Vaxdukar är ofta tillverkade med PVC-plast som vi inte vill ha i vårt sortiment.

 1. Hemtex avtorkningsbara dukar är belagda med akrylat.
 2. Akrylatbeläggningen ger dukarna en mjukare känsla än den som kallas vaxduk/plastad duk, dessutom klarar dom tvätt bättre, är lätta att hålla rena och går att torka av.
 3. Hemtex arbetar aktivt för att minska och begränsa användningen av skadliga kemikalier både i produktionsprocessen och i produkterna och tillåter inte PVC i dukarna.

Det finns stor risk att PVC innehåller ämnen som är miljö- och hälsoskadliga, dessutom kan de påverka miljön vid förbränning.
Visa hela svaret

Vad är en Textilvaxduk?

Här hittar du Skandinaviens största sortimentt av vaxdukar – Vaxduken är en plastduk (PVC) med en icke-vävd fleeceliknande baksida. Alla våra vaxdukar är godkända enligt STANDARD 100 by OEKO-TEX®, och de flesta av våra vaxdukar saknar ftalater. En vaxduk kan även bestå av ett stycke vävt tyg belagt med ett plastöverdrag (PVC) – man kallar det även en textilvaxduk.
Visa hela svaret

Vad är Vinylvaxduk?

Täcke- och kuddagar – Spara 30-60% på ett stort urval täcken och sovkuddar! Köp nu Är du ute efter en snygg men samtidigt praktisk vaxduk? JYSK har ett modernt vaxdukssortiment med många olika färger och mönster som säljs per meter. Materialet är av hållbart PVC material och har en undersida utav flecce som gör att det inte glider lätt på bordet. Endast i butik Endast i butik Endast i butik Endast i butik Endast i butik Endast i butik Endast i butik Endast i butik
Visa hela svaret

Hur tvätta man en Textilvaxduk?

Vaxduken säljs på metervara, du klipper själv till den längd du vill ha. Angivet pris gäller för en löpmeter duk. Kan tvättas i 40. Läs mer Vaxduken säljs på metervara, du klipper själv till den längd du vill ha. Angivet pris gäller för en löpmeter duk. Kan tvättas i 40. Läs mer Spara: Ditt pris: 69 kr Jämförpris 69 kr/m Bli medlem nu >> Spara som favorit
Visa hela svaret

Kan man ha Textilvaxduk ute?

Återupptäck avtorkningsbara vaxdukens förträfflighet. En textilvaxduk skyddar ditt fina köksbord eller utebord mot vardagsslitage och döljer skavanker på ett slitet och tråkigt bord, utan att ge ett plastigt intryck. Här är fem fina vaxdukar med retromotiv – som tål att det spills.

Ett enkelt sätt att få till lite färg fräscha upp köket är att köpa en praktisk textilvaxduk som är avtorkningsbar och står emot vatten. En duk skapar en mer ombonad känsla och lite feststämning på samma gång istället för den kala bordsskivan. Och det fiffiga är att textilvaxduken är mycket tålig och står pall för både kladd från små barn och kan enkelt torkas rent mellan gångerna.

Den är lika prefekt inne som ute på terrassen.
Visa hela svaret

Kan man tvätta en vaxduk?

Vaxduken går bra att tvätta i maskin på högst 30 °C, men den vattenavstötande ytan tvättas dock bort lite vid varje tvätt. Ytan håller för ca 20 maskintvättar. Välj ett skonsamt program och använd ett milt flytande tvättmedel. Vaxdukar ska ej torktumlas, låt duken hängtorka.
Visa hela svaret

Är vaxduk plast?

Vaxduk som används i kök. Vaxduk är en föregångare till vävburen plast med tryckt mönster. Dagens vävburna plast kallas ofta oegentligt för vaxduk. Den har ofta använts som duk på köksbord, som skyddsbeklädnad på hyllor och skåplådor m.m., eftersom den är tålig för spill och lätt att torka ren.

 1. En traditionell tillämpning är vaxduksboken, en liten oöm anteckningsbok med linjerade blad och mjuk pärm av svart vaxduk.
 2. Ofta är kantsnittet rödfärgat.
 3. Tillverkning av vaxduk har statistiskt nummer 17549 enligt Statistiska Centralbyråns klassifikation.
 4. Ursprungligen var vaxduk verkligen duk impregnerad med vax,

Man spände upp stora stycken lärft i ramar och beströk tyget med vaxlösning, som fick torka. Proceduren upprepades ett flertal gånger, tills vaxlagret blivit tillräckligt tjockt. Detta var omständligt och tidskrävande. Dessutom sprack vaxskiktet i köld, det klibbade i normal temperatur och luktade illa i värme.

 1. Så småningom bytte man ut vaxlösningen mot linoljefernissa, som också pålades i flera omgångar.
 2. Namnet “vaxduk” behölls, trots att produkten inte längre hade med vax att göra, men även beteckningen oljeduk kom att användas,
 3. Denna så kallade vaxduk eller oljeduk kunde tryckas med olika mönster, och fick då ett dekorativt plusvärde.

För kvalificerade ändamål, till exempel som fuktbevarande bandage och “våtvärmande omslag” byttes den relativt grova lärften ut mot den finare kvaliteten taft, och produkten kallades då vaxtaft, I slutet av 1940-talet kom den nyuppfunna plasten att ersätta fernissvarianten av äkta vaxduk.
Visa hela svaret

Har rusta vaxdukar?

Duka snyggt med rätt textilier – Textilier gör dukningen mer levande och hemtrevlig. På Rusta hittar du både enfärgade och mönstrade dukar för hemmet. Våra vaxdukar är praktiska att ha hemma och gör sig fint både på utebordet som inomhus, du slipper fläckar och kan enkelt torka av matrester. Duka upp till fest med en snygg duk, vaxduk eller bordslöpare.
Visa hela svaret

Är vaxduk vattentät?

Vaxduk med lite struktur på metervara som är vattentät och lätt att torka av. Tillverkad av PVC som är fri från Ftalater. Vaxduken är Öko-Tex-certifierad, vilket innebär att produkten inte innehåller några ämnen som är farliga för hud och hälsa.
Visa hela svaret

You might be interested:  Lägga Upp Maskor Med Dubbelt Garn?

Kan man tvätta Avtorkningsbar duk?

1. Hur tvättar man avtorkningsbara dukar? – Enklast är ju att torka av med en våt trasa. Men det går givetvis bra att tvätta dem i maskin. Sen stryker man bara på avigsidan med två prickar.
Visa hela svaret

Hur få bort trycksvärta från vaxduk?

Gnid lite smör eller matolja på fläckarna så försvinner de lätt.
Visa hela svaret

Vad använder man vaxduk till?

Bivaxduken håller maten fräsch – En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

 • Bivax är bakteriedödande och på det viset hjälper duken maten att hålla sig fräsch längre.
 • Man rengör duken med lite diskmedel och ljummet vatten.
 • Det är viktigt att inte använda för hett vatten för då smälter bivaxet.
 • Det går inte att köra duken i diskmaskinen.
 • Den kan användas om och om igen under många år.

Du behöver bivax och bomullstyg: Ett stycke snyggt bomullstyg, Tyget ska vara tätt vävt men inte för tjockt för då blir duken klumpig att använda, lakansväv eller tunnare är lämpligt. Tänk på att bomull behandlas med enorma mängder kemikalier i tillverkningsprocessen, så välj ett ekologiskt tyg eller ett gammalt urtvättat tyg.

Lägg ett smörpapper på en värmetålig yta, t.ex. en skärbräda i trä. Bred ut tyget på smörpappret. Stryk tyget så att det blir slätt och fint. Riv bivaxet i små bitar och placera ut det med jämna mellanrum på tyget. Det går åt mindre än man tror. Täck med ett till smörpapper och stryk försiktigt med ett strykjärn. Vaxet smälter vid 62-65° så det räcker att ha strykjärnet på mellanvarm,När allt vax är smält ser man tydligt ifall det saknas vax på vissa partier. Lägg på mer vax och stryk igen. Det här momentet kan man få upprepa några gånger tills hela duken är impregnerad med vax. Blir det för mycket vax så att det undre pappret är alldeles kladdigt kan man täcka duken med en bit hushållspapper och stryka igen, då suger pappret åt sig överskottsvaxet. När du är klar kan du torka av det varma strykjärnet med en bit hushållspapper. Pappret suger åt sig vax som har hamnat på strykjärnet. Nu är duken färdig att använda!

Tips! Sy en liten påse och impregnera den med bivax så har du en säker påse för frukt och annat kladdigt som inte får läcka ut i väskan. Vik en ask i origami av bivaxduk så får du en fin brödkorg. Gör flera dukar i olika storlekar och former till skålar, lasagneformar och annat som du ofta täcker med plast.

 1. Testa att impregnera barnens haklappar med bivax eller gör en stor vaxduk och använd som underlägg vid blöjbyte.
 2. När duken börjar bli skrynklig och ful kan den “återupplivas” genom att man lägger den på ett bakplåtspapper i ugnen på 70° i några minuter.
 3. Då smälter bivaxet och duken blir slät och fin igen.

Det går också att tillverka bivaxdukar i ugnen på 100°. Du får lättast bort överblivet vax från plåten genom att torka med hushållspapper medan plåten fortfarande är varm. Vaxduk Som Ser Ut Som Tyg Bild: Yle/Esa Saari Strömsö,Bivax,förvaringskärl
Visa hela svaret

Var kan jag köpa vaxduk?

Det finns få textilier som är så praktiska som en vaxduk. En vaxduk är en avtorkningsbar duk som är lika snygg att lägga på bordet inomhus som utomhus. På HORNBACH finner du ett brett utbud av vaxdukar i alla dess storlekar och färger.
Visa hela svaret

Hur sätter man fast en vaxduk?

Tips som håller vaxduken på på plats

Varje sommar får bordet på altanen en ny fin vaxduk som är lätt att torka av. Den gör också att det vita bordet inte bländar oss fullständigt när solen ligger på. Det blir så där hemtrevligt med 🙂 Varje år när det blåser upp det minsta så flyger vaxduken iväg. Ibland har den dessutom blivit totalt förstörd! Vi har köpt klämmor runt bordskanten, vikter som hänger i kanten på duken Ja, det som finns att köpa har vi provat. Men det har aldrig räckt till – duken flyger ändå av! Nu har vi kommit på en idé som håller duken på plats 🙂 Lägg på duken – så där perfekt. Känn efter med fingrarna vart sprickorna mellan bräderna i bordsskivan är. Gör ett par små snitt med en kniv och trä ett vanliga buntband runt duk och bräda. Dra åt och klipp av ändarna på buntbanden. Vi väljer vita, halvtransparenta buntband som är lite diskreta.

På bilden nedan kan ni se hur diskret det faktiskt blir.Nu, när det blåser upp till storm så ligger duken äntligen på plats! Det är sååå trevligt att alltid ha ett fint sommarbord 🙂

Vaxduk Som Ser Ut Som Tyg
Vaxduk Som Ser Ut Som Tyg

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/tips-som-haller-vaxduken-pa-pa-plats/ : Tips som håller vaxduken på på plats
Visa hela svaret

Hur får man en vaxduk slät?

En kraftig non-woven-kvalitet med en yta av PVC som gör den blank, slät och lätt att torka av med en fuktig trasa. Du kan enkelt torka av mat och dryck från vaxduken, men var uppmärksam på att produkter som ketchup, grillsåser, oljedressingar, vin och liknande kan efterlämna fläckar.

 • Torka därför alltid omgående av med en fuktig trasa vriden i ljummet vatten med lite diskmedel.
 • Så håller din vaxduk längre.
 • PVC-vaxduken är otroligt hållbar, och du kan använda den både inom- och utomhus – kom bara ihåg att alltid ta in den efter utomhusbruk.
 • An solblekas.
 • Obs! Alla våra vaxdukar är utan farliga kemikalier När du köper 10 meter eller mer levereras vaxduken på rulle.

Använd denna vara till Heminredning: Duk utan att sy.
Visa hela svaret

Vad kostar vaxduk?

Öko-tex certifierad Vaxduk i olika färger och mönster för endast 69kr/m. Skickas hem till dig på rulle!
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Extra Tyg Till Gardinkappa?

Hur lång ska en vaxduk vara?

Läsarfråga: Hur stor duk behöver man? I bloggkategorin svarar jag på inredningsfrågor utan kostnad (min tid finansieras med hjälp av annonslänkar i inlägget, dock inte detta). Har du kört fast med inredningen ett rum eller är det något annat inredningsrelaterat du funderar över? Maila mig en kort beskrivning på: ———————————- Fråga: Jag undrar hur stor duk man behöver när man ska duka till 6 personer? Hur ska man tänka för att det ska bli rätt mått och lagom mycket tyg runtom? Tycker det är jättefint med stora linnedukar som släpar i golvet men när man har gäster är det så opraktiskt. Vaxduk Som Ser Ut Som Tyg Hur lång ska duken vara? Längden på duken beror dels på bordets format och mått, dels på hur många gäster du planerar för. Man brukar räkna att man behöver en bordsyta om ca 60-65cm x 40 cm per sittande gäst. Det måttet baseras inte på stolens bredd utan på avståndet mellan armbågarna på en vuxen person.

 1. När du vet bordets längd kan du sedan räkna ut dukens.
 2. Hoppas denna översikt med cirkamått över vanliga duklängder kan hjälpa när du letar i butik.
 3. Hur långt nedhäng ska man ha på duken från bordsskivan? Det är helt och hållet en smaksak, men strax ovanför knät när man sitter ner brukar vara bekvämt så vill du ha den där – räkna med ca 20-30 cm på varje sida.

Det innebär bordets bredd + ett tillägg på ca 40-60 cm. De flesta dukar säljs dock i en standardbredd på 145 cm. Vill du täcka hela bordets sidor bör du vara medveten om att duken kommer landa i gästernas knä när de sitter ner – men då är det bordets höjd över golvet som ska läggas till bordets längd och bredd.

Varje tallriksyta om ca 60-65 cm för varje gäst kallas kuvert på dukningsspråk Enkla middagar kan ha pappersduk, formella bör ha textilduk enligt vett och etikett. Att duka utan duk kan se snyggt ut, men det är opraktiskt i stora sällskap. Dukens syfte är nämligen inte enbart estetisk utan dämpar också ljudet från skramlade bestick och tallrikar. Servetten placeras till vänster eller mitt på tallriken. Pappersservetter fungerar till enklare bjudningar. Servettringen är från den tid då man behöll sin servett hela veckan. Ringen var då märkt med symboler eller personnamn.

Visa hela svaret

Kan man måla på vaxduk?

Börja måla – Det kan vara himla svårt att komma igång, och veta vad man ska måla. Jag brukar tänka på var målningen ska sitta, eller vem ska få denså man känner att färgerna passar till personen eller omgivningen. Mitt mål med denna tavla, var avkoppling med själva måleriet men också att den skulle passa in i vårt grå/vit/svart/dimrosa vardagsrum.

 1. 2) När jag svampat hela tavlan, brukar jag lägga på lite extra färg här och där med spateln, och dra färgen lite kors och tvärs.

3) Satte upp tavlan med den svampade effekten ovanför soffan, blev som en marmorskiva tycker den blev ganska fin så härväldigt lugn,men kanske i tråkigaste laget.4) Rita med kol, här kan man ju också använda vanlig blyertmen kol är kul att rita med, lätt att måla över och enkelt att sudda ut.

 • Jag tycker nog att det blev för lite djup i nedre blomman och knoppen och stjälkarna något för småHär fick jag hjälp av er följare med tips vad jag kunde förbättra, stort tack!
 • 6) Målade i mer skuggor, mer prickar, förstorade stjälkarna och knoppenvet egentligen inte om det blev bättremen känner mig färdig för denna gång.
 • Finaste blev nog i mitten av blomman

Signerad och klartavlor blir ju bäst på långt håll ? Nu ska jag bara göra någon sorts lister runtomoch kanske jag är där och kladdar lite tillmed penseln.

 1. Hoppas ni fått lite inspiration att plocka fram färgerna, det är såå kul!
 2. Ha det fint!
 3. Kram Katarina

: Alla kan måla
Visa hela svaret

Hur vet man vilken plast det är?

Introduktion – Den totala produktionen av plast i världen är cirka 100 miljoner ton per år. Plastprodukter är i regel märkta med en triangel med ett nummer i mitten som säger vilken typ av plast det är. Det finns dock andra sätt att ta reda på vilken typ av plast en produkt är gjord av. Du kan här utföra några enkla experiment för att identifiera olika plaster.
Visa hela svaret

Vilken plast är ok?

VÄLJ – Plasterna i den här gruppen anses med dagens kunskap (2019) trygga att använda.

 • Polyeten (PE) med märkning nummer 2 och 4, polypropen (PP, nr 5) och polylactic acid eller bioplast (PLA, nr 7).
 • Polyeten (PE) finns som PE-HD (nr 2) och PE-LD (nr 4) beroende på dess densitet. PE kan antigen vara mjuk eller hård plast och har de största produktionsvolymerna globalt. Polypropen (PP, nr 5) är en hård plast. PE eller PP anses trygga att använda ifall inga farliga tillsatser (till exempel halogenerade flamskyddsmedel i elektriska produkter) har lagts till plasten. PE finns även som bio-polyeten, men materialet är inte biologiskt nedbrytbart. Bio-PE görs av etanol från förnyelsebara råvaror, till exempel sockerrör och sockerbetor. PE och PP används i bland annat förvaringsaskar, hushållspåsar, plastkassar, serviser, hushållsmaskiner, handtag för diskborste, klädhängare och leksaker.
 • Produkter i PLA klassas som bioplast, är biologiskt nedbrytbar och kan vara antigen polymeriserad mjölksyra eller bambuplast. Denna plast används för bland annat skärbräden, slevar, muggar, servis, engångsservis och leksaker. Med bambuplast bör man vara extra uppmärksam eftersom plasten ibland visat sig innehålla melamin (se nedan) för att limma ihop bambufibrerna.

Visa hela svaret

Vad är mjukgörare i plast?

Mjukgörare – För att göra PVC-plasten mjuk används så kallade mjukgörare. Utan mjukgörare är PVC ett styvt material som används till exempelvis avloppsrör och fönsterprofiler. Elsladdar och golv är exempel på produkter där mjukgjord PVC används. Det finns en rad olika mjukgörare som kan användas i PVC.

Vanligast är gruppen ftalater (olika ftalatestrar) sedan kommer tereftalater och cyklohexanoater. Andra sorters mjukgörare är adipater och azelater, som används i lågtemperaturapplikationer, och trimellitater som används vid högtemperaturapplikationer. Fosforsyraestrar används för kombinerad mjukgörande och flamskyddande effekt i till exempel golv, belagd väv och folie.

Det finns också polymera mjukgörare som består av molekyler som är mycket större än de andra grupperna. De uppvisar särskilt god motståndskraft mot migration till fettfaser, vilket gjort att de till stor del används i livsmedelsförpackningar. Skillnaderna är stora mellan olika ftalaters miljö- och hälsoeffekter.

Det visar de omfattande riskbedömningar som gjorts inom EU. Därför skiljer man idag på ftalater med hög molekylvikt (större molekyler) som DINP DIDP och DPHP, och de med lägre molekylvikt som DEHP, DBP och BBP. De högmolekylära ftalaterna, DINP och DIDP, är varken hälso- eller miljöfarliga och dagens användning innebär inte heller någon risk.

DINP och DIDP är registrerade i enlighet med den europeiska kemikalielagstiftningen (REACH) och dataunderlaget överträffade minimikraven på grund av det omfattande faktamaterial som finns. På tio år har användningen av de högmolekylära ftalaterna gått från strax över 40 procent till dagens över 80 procent i Europa.

You might be interested:  Tejp Som Fäster På Tyg?

Ftalaterna DEHP, DBP och BBP (lägre molekylvikt), är bedömda som både hälso- och miljöfarliga. De är registrerade enligt REACH och finns på kandidatlistan. Sedan februari 2015 behövs det auktorisation för att använda dessa i produktionen av produkter inom EU. Lågmolekylära ftalater är förbjudna i leksaker eller kosmetika, vilket då också gäller produkter tillverkade utanför EU.

Användningen av de lågmolekylära ftalaterna har sjunkit under de senaste tio åren, från strax under 40 procent till idag 10 procent, i Europa. I naturen bryts ftalaterna ner snabbt. De lagras därför inte i naturen. Det samma gäller för den exponering djur och människa kan utsättas för.
Visa hela svaret

Är vaxduk vattentät?

Vaxduk med lite struktur på metervara som är vattentät och lätt att torka av. Tillverkad av PVC som är fri från Ftalater. Vaxduken är Öko-Tex-certifierad, vilket innebär att produkten inte innehåller några ämnen som är farliga för hud och hälsa.
Visa hela svaret

Är vaxduk farligt?

Hormonstörande PVC-plast i textilier och golv – Ftalater heter den ämnesgrupp som gör plasten mjuk och böjlig. Men ftalater är också hormonstörande och kan dessutom försämra vår förmåga att få barn. Plastsorten PVC, som till exempel är vanligt i vaxdukar och plastgolv, innehåller ofta ftalater. Hormonstörande ftalater kan finnas i vaxdukar. Välj istället en miljömärkt, eller ingen alls.
Visa hela svaret

Vad är vaxduk gjort av?

En avtorkningsbar duk känns och ser ut precis som en vanlig tygduk, men den har en beläggning som gör att den går att torka av. Det är därför den passar så bra för uterum och fester, eller för barnfamiljer i vardagen. Vaxdukar är ofta tillverkade med PVC-plast som vi inte vill ha i vårt sortiment.

Hemtex avtorkningsbara dukar är belagda med akrylat. Akrylatbeläggningen ger dukarna en mjukare känsla än den som kallas vaxduk/plastad duk, dessutom klarar dom tvätt bättre, är lätta att hålla rena och går att torka av. Hemtex arbetar aktivt för att minska och begränsa användningen av skadliga kemikalier både i produktionsprocessen och i produkterna och tillåter inte PVC i dukarna.

Det finns stor risk att PVC innehåller ämnen som är miljö- och hälsoskadliga, dessutom kan de påverka miljön vid förbränning.
Visa hela svaret

Vad använder man vaxduk till?

Bivaxduken håller maten fräsch – En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

Bivax är bakteriedödande och på det viset hjälper duken maten att hålla sig fräsch längre. Man rengör duken med lite diskmedel och ljummet vatten. Det är viktigt att inte använda för hett vatten för då smälter bivaxet. Det går inte att köra duken i diskmaskinen. Den kan användas om och om igen under många år.

Du behöver bivax och bomullstyg: Ett stycke snyggt bomullstyg, Tyget ska vara tätt vävt men inte för tjockt för då blir duken klumpig att använda, lakansväv eller tunnare är lämpligt. Tänk på att bomull behandlas med enorma mängder kemikalier i tillverkningsprocessen, så välj ett ekologiskt tyg eller ett gammalt urtvättat tyg.

Lägg ett smörpapper på en värmetålig yta, t.ex. en skärbräda i trä. Bred ut tyget på smörpappret. Stryk tyget så att det blir slätt och fint. Riv bivaxet i små bitar och placera ut det med jämna mellanrum på tyget. Det går åt mindre än man tror. Täck med ett till smörpapper och stryk försiktigt med ett strykjärn. Vaxet smälter vid 62-65° så det räcker att ha strykjärnet på mellanvarm,När allt vax är smält ser man tydligt ifall det saknas vax på vissa partier. Lägg på mer vax och stryk igen. Det här momentet kan man få upprepa några gånger tills hela duken är impregnerad med vax. Blir det för mycket vax så att det undre pappret är alldeles kladdigt kan man täcka duken med en bit hushållspapper och stryka igen, då suger pappret åt sig överskottsvaxet. När du är klar kan du torka av det varma strykjärnet med en bit hushållspapper. Pappret suger åt sig vax som har hamnat på strykjärnet. Nu är duken färdig att använda!

Tips! Sy en liten påse och impregnera den med bivax så har du en säker påse för frukt och annat kladdigt som inte får läcka ut i väskan. Vik en ask i origami av bivaxduk så får du en fin brödkorg. Gör flera dukar i olika storlekar och former till skålar, lasagneformar och annat som du ofta täcker med plast.

Testa att impregnera barnens haklappar med bivax eller gör en stor vaxduk och använd som underlägg vid blöjbyte. När duken börjar bli skrynklig och ful kan den “återupplivas” genom att man lägger den på ett bakplåtspapper i ugnen på 70° i några minuter. Då smälter bivaxet och duken blir slät och fin igen.

Det går också att tillverka bivaxdukar i ugnen på 100°. Du får lättast bort överblivet vax från plåten genom att torka med hushållspapper medan plåten fortfarande är varm. Vaxduk Som Ser Ut Som Tyg Bild: Yle/Esa Saari Strömsö,Bivax,förvaringskärl
Visa hela svaret