Skänka kläder till Ukraina Förr samlades kläder in av Röda Korset och många andra hjälporganisationer för att skicka till människor i kriser och katastrofer utomlands. Det kallades för klädbistånd. Sedan 2010 gör vi inte längre detta. Det innebär att vi inte samlar in kläder för att skicka till Ukraina.
Människans behov i fokus. Oavsett om det gäller akuta katastrofinsatser eller långsiktig hjälp är det viktigt att först ta reda på vilka hjälpbehoven är.- Vad säger de drabbade själva att de behöver när en kris inträffat? – Vad gör andra aktörer, som landets regering och andra organisationer på plats? Först när det är gjort vet vi hur Röda Korset bäst hjälper. Gåvor i pengar gör att vi kan anpassa stödet efter de behov människor har. Ibland är rent vatten den största utmaningen för drabbade, en annan gång kan det handla om tak över huvudet och värme. Hållbart och lokalt stöd. Med pengagåvor kan vi undvika dyra transporter av hjälpartiklar från Sverige och i stället handla lokalt där det är möjligt. Det sparar pengar, är klimatsmart och gagnar den lokala ekonomin på plats, som ofta blir lidande när katastrofer inträffar. Snabbare och effektivare logistik. Att handla lokalt efter behov underlättar jämfört med den logistiska utmaning det är att frakta förnödenheter genom Europa, lagerhålla och distribuera till människor som dessutom är i rörelse, på flykt. Att skicka ej efterfrågade saker försenar också insatserna som vi faktiskt behöver göra. Att sortera ut och hantera utgångna, slitna eller undermåliga produkter tar tid från hjälparetarnas viktiga arbete. Kontantstöd gör skillnad. Ibland ger Röda Korset kontantstöd till människor som utsatts för katastrofer. Det stärker människors värdighet att själva få bedöma vad deras största behov är i nuläget. – Många undersökningar visar att den som får kontantstöd använder det för att möta sina akuta basbehov, och att risken för att pengarna används till annat är liten. – Det går också att bidra med kuponger som är riktade till särskilt ändamål, som mat. – Ibland utgår ersättning till människor som hjälper till med katastrofinsatser efter exempelvis översvämningar. Den som bidrar till att renovera latriner och brunnar i sin hemby kan exempelvis få ett mindre ekonomiskt stöd som kompensation för arbetet. Rättvist och likvärdigt stöd. Vi har kvalitetskriterier som säkerställer att alla får ett likvärdigt stöd. Om vi till exempel skulle dela ut tio olika filtar där några är i gott skick och god kvalitet medan andra är slitna skulle vi kunna bidra till skada mer än nytta. Det kan leda till konflikter bland drabbade. Gåvor till second hand gör skillnad. Röda Korsets second hand-butiker i Sverige tar mer än gärna emot kläder, filtar och andra prylar. Det omvandlas till stöd för behövande i kriser, både här hemma och utomlands. Din jacka kan bli en gåva till någon som behöver den här hemma, till exempel någon som flytt hit från Ukraina och är i behov av nya kläder. Den kan också säljas i butik och på så sätt bli ett värdefullt bidrag i insatser som görs när kriser och katastrofer sker runt om i vår värld.
Detta är några skäl till varför din pengagåva eller ditt månadsgivande är så betydelsefullt för oss. Det ger oss valmöjligheter! Ibland når ditt bidrag fram i form av kontantstöd till drabbade. Ibland omvandlas det till mat och rent vatten och vid andra tillfällen är det kanske vård, medicin eller tak över huvudet som behövs och gör mest nytta.
Visa hela svaret
Contents
Vart kan man lämna in kläder till behövande?
Lämna din gåva i butik – Lämna dina hela och rena saker till din närmaste Röda Korset second hand-butik. För information om öppettider, vad butiken säljer och tar emot för typ av gåvor – sök butik här nedan. Vissa butiker erbjuder även upphämtning. Vill du lämna in möbler och större gåvor? Kontakta gärna din närmaste butik för mer information.
Så fungerar det: Gå in på på Tradera och klicka på knappen “Bidra med annons” högst upp på den sidan.
: Så skänker du till Second Hand
Visa hela svaret
Kan man skänka kläder till Ukraina?
Så gör du för att skänka varma kläder Pastor Walla Carlsson berättar hur man kan gå till väga för att skänka en jacka till klädinsamlingen i Vallby. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT Publicerad 22 november 2022 Nu behövs varma kläder åt anlända från Ukraina inför kyligare temperaturer.
Hjälpgruppen i Blekinge vill få in fler skänkta jackor och skor i bra skick. Så här gör du för att lämna in vinterkläder till insamlingen. – Vi är jätteglada för allt vi får in, men med all respekt är det ofta trasigt eller sommarkläder som inte går att använda nu. Det är så tacksamt om vi lyckas få in hela och rena kläder som är rätt för säsongen, säger Ing-Marie Nordenberg, aktiv i Vallby missionskyrka där gåvor samlas in.
Hör i klippet vilka öppettider det är möjligt att lämna in kläder. Publicerad 22 november 2022 kl 05:30 SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.
Visa hela svaret
Vem tar emot trasiga kläder?
Vad gör jag med trasiga kläder? – Om det går att laga plagget är det ur miljösynpunkt jättebra att göra det. Då kan du fortsätta att använda plagget. Det finns många skomakare och skräddare som lagar kläder och hemtextilier. Kläder och andra textilier som är uttjänta och inte går att laga ska lämnas in till kommunens insamling av textilavfall.
Det ser lite olika ut i olika kommuner. Hör med din kommun om var din närmaste möjlighet till insamling finns. Du kan till exempel söka på “avfall och återvinning” på din kommuns hemsida. Vissa kommuner har inte insamling av textilavfall och i så fall får du följa din kommuns rekommendationer om var textilavfallet ska slängas.
Läs mer om hur du hanterar olika avfall på webbplatsen sopor.nu
Visa hela svaret
Vad skickar Sverige till Ukraina?
Regeringen skickar rekordstort stödpaket till Ukraina Regeringen går fram med ett vinterpaket till Ukraina. Paketet är det största hittills och innehåller militärt och humanitärt stöd samt stöd för rehabilitering av kritisk infrastruktur. Det militära stödpaketet är större än alla de tidigare åtta stödpaketen med militär materiel tillsammans, och det humanitära paketet är det största som hittills har skickats.
– Vi skickar nu ett rekordstort stödpaket till Ukraina, både humanitärt och militärt. Försvaret av Ukrainas frihet är vår tids mest avgörande utrikespolitiska uppgift, säger statsminister Ulf Kristersson. Det nya militära stödpaketet planeras innehålla ett kvalificerat vapensystem för luftförsvar inklusive kvalificerad ammunition, samt kvalificerad ammunition till ytterligare luftförsvarssystem, personterrängbilar, personlig utrustning inklusive vinterutrustning och kroppsskydd, riktmedel, tält och maskeringsnät.
Innehållet i det planerade militära stödpaketet uppgår till en summa av cirka tre miljarder kronor. Detta är en miljard mer än summan av alla tidigare stödpaket med militär materiel tillsammans (cirka två miljarder). Det nya humanitära och akuta biståndsstödet omfattar Ukraina och Moldavien och uppgår till cirka 720 miljoner kronor.
- Stödet ska bidra till att hjälpa Ukraina och Moldavien att ta sig igenom en vinter som av allt att döma kommer att bli tuff för länderna.
- Det ska hjälpa de allra mest utsatta med tillgång till mat, vatten och sanitet, vinterutrustning, filtar, och värmekällor.
- Stödet ska också bidra till att börja lägga en grund för det enorma återuppbyggnadsarbete av samhällsinfrastruktur som väntar i Ukraina.
Det akuta biståndspaketet kommer att betalas ut genom väletablerade partners till Sverige såsom WFP, Världsbanken och rödakorsrörelsen. Det sker i form av centrala bidrag som öronmärks specifikt för insatser i Ukraina. Så fördelas det akuta biståndet:
World Food Programme – 250 miljoner Fonder hos Världsbanken för Ukraina respektive Moldavien – 140 miljoner + 40 miljoner Nordiska Miljöfinansieringsbolagets Ukraine Green Recovery Programme – 110 miljoner Ukrainska och moldaviska Röda Korset – 50 miljoner + 20 miljoner Minröjning genom Danska flyktingrådet – 10 miljoner Energifond vid givarkonferens för Moldavien – 100 miljoner
Sverige kommer också fortsätta stödja Ukraina inom ramen för vårt EU-medlemskap. Sverige planerar för deltagande i EU:s kommande träningsinsats EUMAM som ska utbilda Ukrainas väpnade styrkor. Sverige driver också på för att de åtta sanktionspaket som hittills beslutats genomförs och respekteras, och för att EU ska kunna enas om ett nionde sanktionspaket.
Av stor vikt framåt är också säkerställd funktion av solidaritetskorridorerna för export av ukrainska jordbruksprodukter, hittills har 15 miljoner ton av spannmål och andra jordbruksprodukter exporterats. Under det kommande svenska ordförandeskapet i EU våren 2023 kommer fortsatt stöd till Ukraina tillsammans med ett upprätthållet starkt tryck mot Ryssland att vara högt prioriterade frågor för regeringen.
: Regeringen skickar rekordstort stödpaket till Ukraina
Visa hela svaret
Vad ska man göra med gamla kläder?
Återbruk – tips och idéer på vad du kan göra med kläder Återbruk av kläder är ett mycket smart val om du vill hålla lite i plånboken, låta kreativiteten flöda och samtidigt ta vara på miljön. Du kan enkelt hitta inspiration på nätet eller genom att bläddra igenom en bunt modetidningar.
- Du kan återanvända kläder genom att uppdatera en gammal look med nya accessoarer eller genom att sy om dem, beroende på hur kreativ du känner dig.
- Tänk en extra gång innan du slänger ett plagg, satsa på att återanvända kläderna istället.
- Ör helst plaggen i tvättmaskinen med exempelvis Via Standard Color en gång innan du lämnar bort dem eller skapar något nytt, speciellt om kläderna legat i garderoben under en längre tid.
Genom att återanvända kläder har du möjlighet att skapa ett nytt plagg eller en ny accessoar precis som du vill ha den.
Gör om din utslitna favorittröja till en snygg mössa Sy ihop en kudde, en grytvante eller härlig doftpåse Klipp ut en bit av ett gammalt plagg och klä in burkar där du kan ha pennor, sminkborstar eller något annat kul Använd en varm ylletröja och sy om den till ett skönt sadelskydd till cykeln
Slipp stressen med att springa runt på stan eller nätshoppa, fixa kläderna själv istället och gör samtidigt miljön och din plånbok en tjänst. Har du plagg hemma som du inte längre använder kan de säkert göra bättre nytta hemma i någon annans garderob, så bjud in till klädbytarparty! Alla som kommer tar med kläder som fortfarande är i bra skick men som man tröttnat på eller inte passar längre.
Det är som gratis shopping! Är plagget trasigt eller fläckigt kan du ta det till en återvinningsstation för textilier, som finns i vissa klädbutiker. Genom återvinning av kläder kan hjälporganisationer och företag både göra om kläderna och ge bort plaggen precis som de är till bättre behövande. Det är inget krav att tvätta kläderna innan du lämnar in dem, men vill du fräscha till dem kan du exempelvis använda ett bra tvättmedel som Via Standard Color.
Detta är bra mot svåra fläckar och innehåller inget blekmedel. Du kan även lägga till lite Comfort Sunburst Textilbalsam för en mjukare känsla. Är du intresserad av att återanvända kläder finns det många bra tips och idéer. Återbruk är bättre för miljön, gör att du sparar tid och innebär mer pengar i plånboken.
Återanvändning av kläder: Låt dina gamla kläder komma till bättre nytta. Sy om plaggen till praktiska accessoarer som mössor, grytlappar eller kanske en snygg gardin. Återvinning av kläder: Alla har inte tid eller lust att sy om gamla plagg och är du en av dem kan du istället lämna in kläderna för återvinning. Detta ger någon annan chansen att använda sådant som du tyckt mycket om en gång i tiden.
ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Återbruk – tips och idéer på vad du kan göra med kläder
Visa hela svaret
Vilka kläder kan man skänka?
Myrorna – Tar emot: Kläder, möbler, skor, accessoarer och prylar. Du kan lämna gåvor direkt i någon av butikerna eller på någon av deras gåvomottagningar och återvinningscentraler. Kläder, skor och textilier kan du också lämna i någon av deras 1 200 klädboxar.
Visa hela svaret
Var kan jag lämna kläder i Stockholm?
Var kan jag lämna kläder, möbler och prylar? – Du kan enkelt skänka kläder och prylar till insamling i någon av våra second hand-butiker under ordinarie öppettider. Sakerna som skänks måste vara hela och rena för att vi ska kunna använda dem. Sortera och packa gärna dina gåvor efter kategorierna; textil, el, media och prylar.
Mindre möbler tar vi emot i alla second hand-butiker. För större möbler hänvisar vi till Kungens Kurva och i mån av plats i butikerna i Södertälje, Sickla och på Värmdö. Observera! Vi tar enbart emot gåvor under respektive butiks öppettider. Endast då kan vi se till att dina gåvor hamnar rätt. Butikspersonalen har även möjlighet att tacka nej till möbler vi inte har plats med, är mycket slitna eller som på annat sätt är osäljbara.
Se även nedan lista på vad vi kan ta emot/inte.
Visa hela svaret
Var kan man lämna kläder till Ukraina i Örebro?
Ukrainagruppen Örebro inviger ny gåvolokal den 7 maj i lokalen mellan fotogalleriet och Kitch’n på plan 1. – Här kan alla som vill skänka, lämna in sådant som de ukrainska flyktingarna själva efterfrågar. I dagsläget är det andra saker än begagnade kläder som behövs – främst köksartiklar, hygienartiklar och oanvända underkläder.
- Jag är tacksam av hela mitt hjärta för Marieberg Gallerias stora välvilja att låta Ukrainagruppen i Örebro låna en lokal i gallerian, där vi enkelt kan nå fler givare och därmed också hjälpa fler, säger en glad Murad Artin, ordförande för Ukrainagruppen Örebro.
- Ukrainagruppen Örebro arbetar med insamling efter behov, d v s sådant som efterfrågas av de ukrainare som flytt kriget och placerats i Örebroområdet.
I dagsläget är behoven stora av bland annat: • Köksartiklar, vattenkokare, stavmixrar (kan vara begagnade) • Hygienartiklar, blöjor till barn, våtservetter, schampo, balsam, tvål, deodorant, tandkräm • Underkläder – endast nya, gärna i obruten förpackning – Vi ber om det som behövs just nu, för att kunna ägna våra frivilliga insatser åt de faktiska behoven och vidarebefordra de slags gåvor som efterfrågas mest.
Den nya gåvolokalen på entréplanet i Marieberg Galleria ger oss fantastiska möjligheter att ta emot gåvor, träffa engagerade örebroare och kanske även rekrytera fler volontärer, säger Minna Larsson, styrelseledamot i Ukrainagruppen Örebro. Att få vara med och organisera denna del av Ukrainagruppens arbete och få vidarebefordra de gåvor som lämnas in är något medlemmarna värdesätter.
Alla är varmt välkomna till den nya gåvobutiken. Personalen berättar gärna mer om gruppens hjälp- och stödarbete och tar sådant som efterfrågas och du kan avvara. Öppettiderna är inledningsvis onsdagar kl 13–19, lördagar kl 11–17 och söndagar kl 11–17.
Visa hela svaret
Vad kan man göra med begagnade kläder?
NÄTET – Tradera är en stor och etablerad auktionssajt : + Bred marknad med många potentiella kunder. + Budgivning ger ofta ett högre pris för din vara. + Bra för att sälja plagg var för sig. – Avgifter – Du måste hantera paketering och frakt av dina varor.
- Tar lite tid att administrera.
- Osäkert att skicka med posten som brev.
- Men går att använda säkrare fraktsätt.) Blocket är Sveriges största köp-/säljsajt: + Enkelt att sälja.
- Stor marknad med många potentiella köpare.
- Du kan sälja flera varor i samma annons.
- Ontant betalning när affären görs upp (om varorna inte skickas).
– Annonskostnad. – Slöseri med tid om någon kommer och tittar/provar men väljer att inte köpa. – Oftast sämre betalt än till exempel Tradera. Annan nätförsäljning Second hand-sajter – mötesplatser för försäljning och köp av begagnade kläder, till exempel Reuse.se, Klädbyte.se, Trendsales.se.
- Läd-/modesajter eller -forum – kan ha köp-/säljavdelning, till exempel Bubbleroom.se, Stylesearch.se.
- Bloppis – loppmarknad i bloggform.
- Ofta modebloggare som säljer kläder men alla kan starta en utförsäljningsblogg.
- Sök på “Bloppis” så får du tips.
- Butikssajter – kan ha köp-/säljavdelning, som Polarn O.
Pyret för barn- och mammakläder. Facebook – sälj bland vänner eller gå med i en köp-/säljgrupp.
Visa hela svaret
Kan man lämna in kläder för pengar?
Inlämning och betalning – Många second hand-butiker tar emot gamla eller nya kläder som folk inte längre vill ha, men butiker som Myrorna och dylikt ger ing a pengar till de som lämnat in dem när de sedan säljs. Det gör däremot många mindre butiker som antingen har en liten hylla avsedd för begagnade kläder eller som enbart säljer second hand. Det du då gör är att du går dit med de plagg som passar för säsongen (de vill oftast ha säsongsbetonade plagg), och lämnar in dem samtidigt som de synar dem för att se att de är i gott skick.
Sedan kan ni antingen bestämma ett pris tillsammans med butiksägaren eller också bestämmer butiksägaren priset själv. Du får lämna ditt namn och dina kontaktuppgifter så att ägaren sedan kan kontakta dig när plaggen säljs. Om dina plagg lyckas säljas så brukar du få ca 40 % av priset, resten tar butiken.
Det kanske inte blir så mycket i slutändan om du bara har ett eller två mindre plagg men ska du sälja kappor eller finare märkesplagg så kan det bli en bra summa. Tänk dock på att plaggen endast brukar hänga kvar i butiken i högst 6 månader, efter det så måste du hämta tillbaka dem eller de skänks till en välgörenhetsorganisation.
Visa hela svaret