Vilken Typ Av Kläder Behöver Plantorkas?

Vilken Typ Av Kläder Behöver Plantorkas
Förklara vad som menas med skötselråd Lapparna som finns i klädesplaggen. Man ska tvätta enligt dem för att plaggen ska hållas fräscha och fina längre. Vad bör du tänka på när du förvarar din smutstvätt? Samla i luftig tvättkorg Lägg aldrig fuktig tvätt i korgen då det kan mögla och lukta illa Förvara inte det för länge för det kan vara svårare att få rent och bakterier kan bildas i korgen Vad bör du göra med kläderna innan du lägger dem i tvättmaskinen? Sortera i färghögar (vitt/ljust/kulört/mörkt) Kolla skötselråden Töm, vänd fickor ut och in Stäng blixtlås Knäpp upp alla knappar Långbyxor, mörka, stickade och plagg med tryck ska vändas ut och in Ömtåliga plagg och bygelbehåar ska läggas in i tvättpåse Ta bort de fläckar som går Laga hål och sy fast knappar som är lösa Vad är viktigt när du ska ta bort en fläck? Ta bort så fort som möjligt eftersom den fastnar i tyget och kan bli svårare att försvinna annars Testa i en håll för att se om färgen inte bleks Lägg hushållspapper under Lös försiktigt upp, GNUGGA INTE Skölj i ljummet vatten Tvätta enligt skötselanvisningarna Beskriv hur du ska göra när du ska handtvätta din ömtåliga skjorta.

Ljummet vatten 30°C i handfat/balja Häll i miljömärkt tvättmedel (helst flytande) Lös upp medlet ordentligt genom att röra om Lägg sedan in skjortan och krama + gnugga ur smutsen Ta upp skjortan och krama ur all vatten Häll upp nytt vatten och skölj skjortan 3 gånger så att all tvättmedel försvinner + sköljvattnet är rent Krama ur så mycket vatten som möjligt Torka sedan utifrån skötselråden Varför ska du undvika att köpa kläder som måste kemtvättas? Det är dåligt för miljön och plånboken.

Varför ska du helst inte torktumla tvätten? Vilken typ av kläder behöver plantorkas och varför? Yllekläder och löst stickade plagg behöver plantorkas för att behålla sin form. Hur får du lättast plaggen släta när du stryker dem? Vad finns det för fördelar med att mangla lakan och dukar? De står emot smuts bättre.
Visa hela svaret

Hur ska man torka kläder?

Torka i stället tvätten så här – Ett mer hälsosamt sätt att torka sina kläder är i torktumlare, torkrum eller torkskåp som står i ventilerade utrymmen. Ett annat alternativ är att hänga ut tvätten utomhus och låta den torka i det fria. Så länge det inte regnar eller snöar så kan man faktiskt torka tvätt utomhus året runt, alltså även på vintern.
Visa hela svaret

Kan man tvätta underkläder med vanliga kläder?

För att behålla klädernas färg och form länge är det väldigt viktigt att man följer plaggens rekommenderade tvättemperatur. På tvättlappen står den temperatur som lämpar sig bäst vid tvätt. Är du osäker på vad alla tvättsymboler betyder? Läs vår guide.

Dina kläder kan förstöras om du inte följer tvättråden, då kan det här kan hända med dina kläder: -Bomull krymper om du tvättar det i för hög temperatur -Ylle – filtar sig -Siden – blir hårt -Akryl – töjer sig Om du blandar tvätt borde du tvätta efter lägsta rekommenderade temperatur på de plagg som tvättas samt på det mest skonsamma tvättprogrammet.

Linne och bomull tåler generellt att tvättas i 60 grader. Vissa kläder behöver man dock hantera lite försiktigare, tillverkaren kan då ha angett en lägre temperatur. Det går bra att tvätta underkläder tillsammans med andra kläder. Det viktiga är att välja en tillräckligt hög temperatur.
Visa hela svaret

Varför ska du i möjligaste mån undvika att köpa kläder som måste kemtvättas?

Vad kan jag tänka på när jag köper kläder och skor? Några regler för vad kläder och skor får innehålla finns inte. Därför är det bra att fråga försäljaren varifrån plagget kommer och hur tillverkningsprocessen ser ut. Ett gott råd är att tvätta nyinköpa plagg, särskilt de som används nära huden, innan de används.

 • Undvik plagg som måste kemtvättas eftersom tvättkemikalierna dels kan skada hälsa och miljö, dels kan finnas kvar i plagget efter tvätten.
 • Textilier kan vara behandlade med till exempel silver eller andra antibakteriella medel för att motverka dålig lukt.
 • Även barnkläder kan vara behandlade.
 • Medlen tvättas ur plaggen relativt snabbt varvid effekten upphör.

Plasttryck på kläder kan innehålla ftalater. Regnkläder kan vara tillverkade av PVC och innehålla ftalater. Även skor och sandaler av plast kan innehålla ftalater. Skor och accessoarer av skinn eller läder kan innehålla sexvärt krom som är allergiframkallande.

 1. Nappar och dragkedjor kan innehålla tungmetaller som bly, krom, kadmium och nickel.
 2. Läder som är vattenavvisande kan innehålla fluorerade föreningar.
 3. De kan till exempel vara behandlade med impregneringsmedel som innehåller fluorföreningar.
 4. Ibland finns en etikett som talar om att plagget är fritt från fluorföreningar.

När kläder och skor ska återimpregneras kan man välja en produkt som inte innehåller fluorföreningar. I kläder kan det finnas färgämnen som kan vara allergiframkallande. Kläderna kan också vara behandlade med formaldehyd, som är allergiframkallande. Importerade kläder kan ha behandlats med antimögelmedel för att de inte ska skadas under en lång transport.
Visa hela svaret

Vad kan man tvätta tillsammans med jeans?

Några enkla tvättråd för jeans –

Dina jeans behöver inte tvättas lika ofta som de flesta av dina andra typer av kläder, ungefär mellan var fjärde till sjätte användning är lagom. Det går bra att vädra dem mellan tvättar för att hålla dem fräscha. Tvätta alltid jeans med andra jeans i liknande färger. Undvik att tvätta dem med andra typer av plagg och färger då de lätt färgar av sig och kan slita på andra typer av ömtåligare material. Använd alltid tvättmedel för färgade kläder t.ex. Via Color flytande när du tvättar jeans. Undvik tvättmedel med blekmedel i eftersom det gör att jeansen snabbt blir urtvättade. Tvätta alltid jeans ut och in. Läs tvättråden för dina jeans på tvättlappen innan du tvättar för att vara säker på att du tvättar dem på rätt sätt. Töm alltid fickorna på jeansen före tvätt! Tvätta jeans i låg temperatur i ett tvättprogram för ömtåliga kläder på tvättmaskinen. Undvik att torktumla jeans. Även om det ibland står på tvättlappen att torktumling går bra så är det alltid bäst att torka jeans naturligt genom att hänga upp dem. Detta får färgen att hålla längre och sliter dessutom mindre på tyget. Om du behöver torktumla så gör det på lägsta möjliga temperatur.

Visa hela svaret

Varför torkar inte kläderna?

Varma kläder som tas direkt ur torktumlaren kan kännas tyngre än de egentligen är. Om tvätten fortfarande är våt efter att ha svalnat ser du efter om något av följande löser problemet. Se till att du använder rätt program Det valda programmet kanske inte är lämpligt för den typ av tvätt som har lagts i torktumlaren.

 1. Titta på klädernas tvättråd och i användarmanualen för att hitta det program som passar bäst.
 2. Välj ytterligare funktioner vid behov.
 3. Se användarmanualen om procedurerna som beskrivs ovan inte fungerar.
 4. Om du har problem med att hitta manualen kan du hämta den här med hjälp av produktens modellnummer.
 5. Ontrollera om luddfiltret är smutsigt eller igensatt Torktumlaren kanske inte kan torka tvätten ordentligt om luddfiltret är igensatt.
You might be interested:  Lägga Upp Maskor Med Dubbelt Garn?

Luddfiltret samlar upp ludd och fibrer från kläder och måste rengöras efter varje torkprogram. Luddfiltret sitter vid luckans kant. Rengör luddfiltret genom att öppna luckan och dra luddfiltret uppåt för att ta bort det. Ta bort ludd som samlats på skärmarna för hand eller med en mjuk trasa.

 1. Om filtret är kraftigt igensatt tvättar du det under kranen med varmt vatten.
 2. Torka filtret helt innan du sätter tillbaka det.
 3. Innan du sätter tillbaka filtret i huset torkar du av själva huset eftersom ludd även kan samlas i det utrymmet.
 4. Ontrollera om filterlådan eller kondensatorfiltret är smutsigt eller igensatt Torktumlare med värmepump och kondensator har ett extra filter bakom skyddskåpan.

Den här delen kallas för filterlåda i torktumlare med värmepump och kondensatorfilter i kondenstumlare. En igensatt filterlåda eller kondensator kan ge längre torktider. Dessa filter fångar upp ludd och fibrer som sipprar genom luddfiltret. De måste rengöras regelbundet eller när varningssymbolen för rengöring av filterlådan tänds (om tillämpligt).

 1. För att rengöra filterlådan eller kondensatorfiltret öppnar du skyddskåpan och tar bort delen från huset genom att lossa spärrarna.
 2. Du kan öppna filterlådan ytterligare genom att trycka på den röda knappen.
 3. Ta bort ludd som samlats på filterskärmarna för hand eller med en mjuk trasa.
 4. Du kan även använda dammsugaren med låg sugeffekt.

Slutligen finns det en tunn svamp mellan skärmarna. Ta ut svampen och tvätta den under kranen med varmt vatten. Kondensatorfiltret rengörs å andra sidan bättre med trycksatt vatten. Håll det under duschmunstycket i några minuter. Försök att applicera vattnet från alla sidor och få bort luddet.

Vänta tills alla delar har torkat helt innan du sätter tillbaka dem. Placera filterlådan eller kondensatorn i dess hus och lås spärrarna. Stäng slutligen skyddskåpans lock. Undvik att överbelasta apparaten Torktumlare har olika lastkapacitet. Om du lägger i för mycket tvätt påverkar det prestandan och kan förhindra att tvätten torkar helt.

Om du misstänker att detta är fallet kör du apparaten med mindre tvätt. Läs i användarmanualen om program och deras tvättkapacitet. Om du har problem med att hitta manualen kan du hämta den här med hjälp av produktens modellnummer.
Visa hela svaret

Varför frystorka tvätt?

Klädvård: Frystorka kläder Visste du att man kan frystorka kläder – alltså låta dem torka utomhus i minusgrader eller i frysen? När det är minusgrader ute blir luften torr och fukten i kläderna dunstar, även om plaggen också fryser och blir stela som kartong.

 1. Det är ett riktigt gammalt husmorsknep som använts för att torka tvätt i århundraden.
 2. Metoden är energisnål och därför också miljövänlig.
 3. Medan vintern ännu var passade jag på att testa knepet.
 4. Jag bar helt enkelt ut torkställningen på terassen och hängde upp en maskin tvätt.
 5. Hade kollat SMHI och det skulle vara cirka 4-5 minusgrader.

Precis på gränsen (vad jag har läst mig till är metoden som mest effektiv från minus 5 grader och kallare).
Visa hela svaret

Måste man tvätta jeans?

HUR OFTA SKA MAN TVÄTTA JEANS? – Jeans ska inte tvättas särskilt ofta. En tumregel brukar vara at vänta cirka sex månader med att tvätta dem. Anledningen till varför man ska vara sparsam när det kommer till att tvätta jeans är dels för att behålla passformen (jeansen kan krympa om de tvättas), men även för att behålla färg och slitning.
Visa hela svaret

Är det bra att tvätta kläder ofta?

Behövs verkligen plagget tvättas? – Ta dig en extra funderare innan du lägger plagget i tvättkorgen, om det verkligen behövs tvättas. Många gånger så kan det räcka med att hänga ut plagget på vädring, skölja av det eller ta bort en enstaka fläck med en blöt trasa.
Visa hela svaret

Hur ofta tvätta Skalkläder?

1. Tvätta ofta och tvätta rätt – Membrankläder mår, tvärt emot vad många tror, bra av att tvättas. Då sköljs porerna rena från smuts, svett, rökos och matlukt – vilket gör att membranet andas bättre. Det är lagom att tvätta efter 5 till 6 gångers hård användning. Men det gäller att tvätta rätt, Såhär gör du:

Använd ett flytande tvättmedel – helst ett anpassat för membranplagg. Anledningen är vanliga tvättmedel är gjorda för leda in vatten in i fibrer och rengöra på djupet. I ett membran är risken istället att de lämnar efter sig små rester som gör att jackan drar åt sig vatten. Man vill undvika att rester av tvättmedlet fastnar och täpper till porerna i membranet. Därför är det viktigt att vara noggrann med mängden tvättmedel. Använd INTE sköljmedel, blekmedel och mjukmedel Gör en extra sköljning. All centrifugering ska vara på låga varv, ca 400 – 800 varv per minut.

Vilken Typ Av Kläder Behöver Plantorkas
Visa hela svaret

Varför ska man helst inte torktumla tvätten?

“Tumling sliter inte på kläderna” Man ser på luddfiltret att det är fullt med ludd, och så tänker man: Oj, vad det sliter på plagget. Men det största fibersläppet sker när du använder plagget och när du tvättar det. Det är bara ungefär 10 procent av fiberslitaget som kommer från tumlaren. – Textilmaterial som torktumlas drar ihop sig därför att det får sväva fritt i tumlaren, det är inget som drar nedåt som när man hängtorkar. Men det mesta av krympningen går att dra ut, när man tvättar plagget nästa gång. Akryl och viskos är särskilt känsliga, det ska man inte stoppa i tumlaren.

 1. För ylle gäller plantorkning för att det ska hålla formen.
 2. Lin tål visserligen höga temperaturer bra men är känsligt för att böjas och kastas runt som i tumlaren eller tvättmaskinen.
 3. Många slänger nog in kökshanddukar med inslag av lin i tumlaren, och det går utmärkt, men man får räkna med kortare livslängd, säger Anne-Charlotte Hanning.

– Frotté blir mjukt och gosigt, det beror på att fibrerna torkas samtidigt som de hela tiden är i rörelse. Om man vill ha rivig frotté ska man hängtorka, då fastnar fibrerna i sin form. Man ska inte torka alldeles torrt i tumlaren, de sista minuterna är jobbigast för fibrerna.

 • Det är nämligen först då, när vattnet är borta, som textilierna blir varma.
 • Välj skåptorrt, som inte är riktigt snustorrt.
 • I de moderna tumlarna finns program som känner av när plaggen ännu inte är riktigt torra, säger Anne-Charlotte Hanning.
 • Hon tipsar också om att man ska ta ut plaggen ur tumlaren så snart programmet gått klart.

Det är när tvätten ligger kvar i tumlaren eller när man packat den alldeles full som plaggen blir skrynkliga. Text: : “Tumling sliter inte på kläderna”
Visa hela svaret

Hur länge kan man ha på sig samma bh?

Ha helst inte samma bh mer än två dagar i följd. Handtvätt är det bästa för din bh, om du tvättar i maskin är det 30 grader som gäller och använd alltid tvättpåse. Torktumla dem aldrig om du vill att de ska hålla länge. När du handtvättar dina bh :ar är kulörtvätt att föredra.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Extra Tyg Till Gardinkappa?

Kan man tvätta bh med andra kläder?

Om du har investerat i en bh med bra kvalitet vill du naturligtvis ta väl hand om den. Du kommer att märka att tvättrådsetiketterna på de flesta bh:arna uppmanar dig att tvätta dem för hand. Även om du kanske vill göra detta med de flesta bh-modellerna kan du faktiskt tvätta dina vardags-bh:ar i tvättmaskinen utan att skada dem.

 1. Så länge du följer de här enkla stegen.
 2. Tvätta endast bh:ar med andra bh:ar.
 3. Om du kastar in dina bh:ar med resten av tvätten kan de trassla ihop sig med andra plagg, vilket kan skada underkläderna.
 4. Så samla ihop alla bh:ar du vill tvätta och tvätta dem separat.
 5. Använd en tvättpåse För att förhindra att en bh trasslar in sig själv lägger du den i en tvättpåse med blixtlås.

Kom ihåg att knäppa spännena så att de inte fastnar och överfyll heller inte tvättpåsen. Använd ett skonsamt program Bh:ar är ömtåliga, så använd därför ett lämpligt program. Många tvättmaskiner erbjuder program för ömtåliga plagg som använder kallt vatten för att tvätta, vilket minskar eventuella värmeskador på skum eller resår.

 • Använd rätt tvättmedel Ett milt tvättmedel är alltid bäst för bh:ar.
 • Om du upptäcker fläckar eller märken kan du alltid förbehandla dem med en mild tvål.
 • Om lukt är ett problem kan du blötlägga dem i en parfymerad vinäger innan du tvättar dem.
 • Håll dem borta från torktumlaren Lägg aldrig bh:ar i torktumlaren – värmen försämrar deras elasticitet och nylon och förstör kupans form.

Lägg dem istället plant för att torka eller häng upp dem i mittsektionen mellan kuporna. Det var allt! Ge dina bh:ar den omsorg de förtjänar, så håller de sig snygga längre.
Visa hela svaret

Vilken tid på dagen ska man tvätta?

Tvätt energisnålt – Men det finns också andra sätt att tvätta hållbart och billigare. Elvita har flera energisnåla tvättmaskiner som har särskilda program som förbrukar mindre energi. Den sortens program använder mindre mängd vatten och en längre bearbetning av kläderna.

 • Om du har möjligheten att använda ett energisnålt program och köra tvätten på sen kväll eller under natten har du bra förutsättningar för att spara på både miljö och plånboken.
 • Enligt Energimyndigheten går det att spara hela 88 procent i energikostnad och 70 procent vatten genom att använda energisnåla tvättprogram.

Tvätta mer energisnålt – läs mer om Elvitas tvättmaskiner här. Vilken Typ Av Kläder Behöver Plantorkas Elvitas tvättmaskin CTC7107V som är en kombinerad maskin med tvätt och tork kombi. Den har en kapacitet på 10 kilo.
Visa hela svaret

Hur ofta är det bra att tvätta håret?

Så ofta borde du tvätta håret – Generellt sett rekommenderas man att tvätta håret 2-3 gånger i veckan, men det påverkas också av faktorer som hårtyp, om du svettas vid träning eller använder mycket stylingprodukter. Vår hårbotten producerar naturligt talg, vilket är vad som kan ge ditt hår ett oljigt intryck.

 • Schampo är därför skapat för att ta bort just överflödig olja, smuts och produktrester.
 • Men att hitta en bra rutin för hur många gånger man ska tvätta håret varje vecka kan vara svårt när man vill undvika fett hår.
 • Beroende på din hårtyp kan du behöva tvätta håret mer eller mindre ofta.
 • Tjockt och lockigt hår är ofta torrare och de naturliga oljorna sprids och syns inte lika väl som i tunnare hår.

Personer med denna hårtyp kan vanligtvis vänta längre mellan tvättarna och behöver också de naturliga oljorna för att behålla fukten i håret. Ett riktmärke är att tvätta ett tjockt eller lockigt hår 2 gånger i veckan, och inte mer än varannan dag. I finare och tunnare hår blir oljorna däremot mer synliga och täcker hårstråna snabbare, vilket gör att den hårtypen kan upplevas som fet snabbt efter tvätt.

Den här hårtypen är vanligtvis inte lika naturligt torr och kan tvättas 3 gånger i veckan. Mellan tvättar är torrschampo ett bra sätt att fräscha upp håret. Hårbottens talg är inget dåligt i sig, tvärtom är dessa naturliga oljor viktiga för att inte göra ditt hår livlöst och skört. Eftersom schampo är skapat för att ta bort överflödiga oljor kan överdrivet hårtvättande leda till du även tar bort de naturliga oljorna som ditt hår behöver.

Om du fönar eller använder värmeverktyg efter att du har tvättat håret utsätts det också för mer slitage om du tvättar håret ofta.
Visa hela svaret

Varför luktar nya jeans illa?

Kemikalier i jeans – Jeans är ett klädesplagg, som är proppfyllt med kemikalier och bör absolut inte användas före tvätt. Under varje steg i tillverkningsprocessen av jeans används en slags kemikalie. På det tidpunkten som jeansen når ut till butikerna har tyget redan blivit behandlat med kemikalier för att ge bomullen mer stretch, färgats i den önskade färgen för att göra det tillräckligt styvt för att bli vävt till tyg, blekt för att få det rätta utseendet och belagt med en kemikalie för att få rätt ytfinish.

 1. Några av de kemikalierna som används i processen omfattar akryl, kaustisk soda, syntetiska färgämnen, ammoniak, polyvinylalkohol (PVA), syra och formaldehyd.
 2. Jeans är vanligtvis täckta med en coating, som ska hjälpa dem att upprätthålla deras utseende och minska slitage.
 3. Utöver att denna coating i sig själv är skadlig, håller den samtidigt de andra kemikalierna, som användes under tillverkningen, kvar i tyget.

Tillverkare använder inte avsiktligt kemikalier, som är farliga för användarna. Det är istället de attraktiva kvaliteterna som kemikalierna tillför den färdiga produkten – såsom hållbarhet, skrynkelfri, krympfri – som de drivs av. Självklart är deras primära mål att sälja deras produkt och tjäna pengar, och många av dem kommer att göra det som krävs för att nå detta mål, till och med på bekostnad av deras kunders hälsa.

De kemikalier som finns i jeans och andra tyger absorberas genom huden, trots att du inte svettas i dina kläder eller går ut i regnet, och trots att du inte kan se det – så sker det. Detta innebär, att de giftiga ämnena som har använts under tillverkningen av dina jeans – slutar i dina blodbanor. Många av lukterna som finns i nya kläder beror på de kemikalier som har tillförts textilfibrerna.

Föroreningen/tillförseln kan börja redan när plantan odlas (pesticider och gödning), eller senare under vävning och tillverkning. Till exempel har en icke-vattenlöslig form av formaldehyd blivit en vanlig använd kemisk behandling på några 100% bomullsprodukter.

Denna process ger permanenta skrynkelfria kvaliteter. Lukt från icke-vattenlöslig formaldehyd kan vara svår, om inte omöjligt att ta bort helt. Det bästa rådet är att helt undvika att köpa varor med skynkelfri behandlingar. Medan användandet av formaldehyd som en skrynkelfri behandling är ganska välkänd, dock är färre personer uppmärksamma på, att andra textiler kan ha liknande kemikalier i dem.

Detta är för att det under färgning och förstyvning ofta används besvärliga kemiska föreningar. Vad är förstyvning? Förstyvning är en kemisk förstärkning av tyget. Målet är att hjälpa plagget att behålla den ursprungliga passformen, så att kläderna under en längre tid ser attraktiva ut för potentiella köpare.
Visa hela svaret

Varför luktar vissa jeans?

mode 30 mars 2022 Många jeans har en speciell kemisk lukt när man köper dem i butik. Doften, som ofta kommer från formaldehyd, går dock att få bort relativt enkelt. Så här slipper du den störande odören. Säsongens dresscode – så stylar du vårens trender TV 2:01 Efter reklamen: Säsongens dresscode – så stylar du vårens trender (2:01) Slå på ljud När du kommer hem med ett par nya jeans efter en lyckad shoppingtur på stan eller online så är inte ovanligt att de har en speciell kemisk doft.

You might be interested:  Hur Tar Man Bort Oljefärg Från Kläder?

Den doften kommer ofta från användandet av formaldehyd, ett ämne som också används vid balsamering. Att använda formaldehyd vid klädtillverkning görs för att motverka mögel och bakterier som kan förstöra tyget under förvaring och frakt. I vissa jeans används det också för att motverka att jeansen blir skrynkliga eller fläckiga.

Men vad kan man göra för att slippa den kemiska lukten när man väl köpt jeansen? Det finns några olika råd att testa! Jenny Fredrikssons val: Inspireras av vårens mest älskade plagg
Visa hela svaret

Vad tvättar man med vad?

Så här gör du steg för steg – 1. Sortera tvätten, Vitt i en påse, svart/mörkt i en och färgade kläder i en annan påse. OBS: kläder av ull, siden eller annat känsligt material ska tvättas separat och efter tvättrådet i plagget.2. Bestäm vilken tvätt du ska börja med.

Läs tvättråden (den lilla lappen som sitter i plagget, på insidan. Symbolerna betyder olika saker. Vet du inte vad de olika symbolerna betyder – slå upp det. Se så att allt du stoppar i maskinen har ungefär samma tvättråd.3. Töm alla fickor, ta bort skärp, bälten, broscher osv. Vänd plaggen aviga och lägg i maskinen.

Den ska inte bli helt full. Lite plats ska finnas kvar i trumman. Innan du stänger luckan! * BH-ar med bygel ska tvättas i tvättpåse annars riskerar bygeln att smita ut och förstöra maskinen. * Syntetmaterial som fleece ska tvättas i en speciell tvättpåse som stoppar mikroplaster från att åka ut med tvättvattnet.4.

 1. Lägg i tvättmedel.
 2. Välj gärna ett organiskt tvättmedel eller tvättnötter.
 3. Läs på flaskan /paketet – dosera efter vad som står.
 4. Tänk på att tvättmedel för vittvätt ofta bleker – använder du den till svart tvätt blir kläderna grå.
 5. Ulörtvätt blir också ful (dassiga färger) om du tvättar med tvättmedel för vittvätt.

Välj rätt! Har du ett allroundtvättmedel, organiskt eller tvättnötter och ska tvätta vittvätt, då tillsätter du istället 1 – 2 msk bikarbonat, det gör tvätten vit och fin.5. Sköljmedel. Det kan du hoppa över, tillsätt istället t 3 msk ättika i sköljmedelsfacket och eventuellt några droppar eterisk olja av en sort som du tycker om.
Visa hela svaret

Vad tvättar man vanliga kläder i?

Tvätthjälp | 5 tips på hur du tvättar rätt | Rena Plagg – expert på tvätt Vilken Typ Av Kläder Behöver Plantorkas Vissa tvättar en gång i veckan, andra mer eller mindre varje dag. Hur ofta tvättar du? Oavsett hur dina rutiner ser ut så anser de flesta att tvätt av hushållstvätt är både tråkigt och tidskrävande. Vi vill påstå att tvätten bör få en del kärlek; både för att bli ren, öka livslängden men också för att vara snäll mot miljön.

 1. Alla dessa kriterier uppfyller vi på Rena Plagg.
 2. Så är du trött på att tvätta själv? Eller vill ha mer tid över till annat? Då föreslår vi att du bokar vår redan idag! Vi kan tvätt! Men åter till våra 5 tips.
 3. Till att börja med bör du sortera din hushållstvätt i olika färger, mörka för sig och ljusa för sig.

Det är också viktigt att tänka på att olika plagg kräver olika behandling beroende på vilket material det är gjort av. Därför bör du tvätta plagg i ylle, silke och andra mer känsliga material för sig. Plaggen kan annars slitas snabbt, deformeras eller till och med förstöras.

När du tvättar känsliga plagg med exempelvis knappar, paljetter eller nitar så bör dessa vändas ut och in för att skydda de andra plaggen. Du kan också välja att tvätta känsliga plagg i tvättpåse. Har du varit på shoppingrunda? Nya plagg och textilier tvättas med fördel de första gångerna för sig själva.

Om inte, finns det risk att textilierna färgar av sig på annan tvätt. Du kommer att tacka oss när du inser att dina krispigt vita plagg annars hade kunnat bli dassigt rosa.

2 Vilken temperatur bör kläder tvättas i?

När du ska tvätta dina plagg bör du i första hand följa de tvättråd som finns att finna på varje plagg, det är lag på det. Har du klippt bort den inte alltför sällan kliande lappen? Ingen fara, som experter på tvätthjälp delar vi gärna med oss av ett par huvudregler.

Vanlig hushållstvätt som tröjor, t-shirts, byxor et cetera tvättas vid normal nedsmutsning i 40 grader. Sängkläder, handdukar och underkläder bör du tvätta i 60 grader. På så sätt blir man av med bakterier. Känsliga plagg så som blusar och plagg med nitar och paljetter bör inte tvättas i mer än 30 grader.

Utan en ren tvättmaskin blir det svårt att uppnå rena och fräscha plagg, eller hur? Därför rekommenderar vi dig att emellanåt, ungefär varannan månad, köra en tom maskin på 90 grader för att minska bakterietillväxt.

3 Pulver eller flytande tvättmedel?

Vi rekommenderar varmt att använda tvätt- och sköljmedel som är bra ur miljösynpunkt. Exempel på sådana är medel märkta med Svanen, alternativt Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Det är vanligt att överdosera, för att tvätt ska bli rent behövs inte mycket tvättmedel, följ råden på förpackningen om du är osäker eller vill ha tvätthjälp.

 • Huruvida du ska använda pulver eller flytande tvättmedel är ofta en smaksak.
 • Fördelar med pulver är att det är mer effektivt än flytande om vattnet där du bor är hårt.
 • Det är också utmärkt om du ska blanda det med fläckborttagningsmedel.
 • Förpackningen är också av kartong vilket är bättre ut miljö- och återvinningssynpunkt.

En nackdel värd att nämna är att pulver kan ha svårt att lösa upp sig när du kör program med lägre temperaturer. Flytande tvättmedel å andra sidan är effektivt på fett- och oljefläckar. Många av de flytande alternativen finns också i en många olika dofter, vilket gör att du inte behöver använda sköljmedel, vänligt mot både plånbok och miljö.

4 För dig som tycker sköljmedel är livet

Ös inte på med sköljmedel! Vi vet att det doftar gott men det är varken bra för kläderna eller miljön. Använd rekommenderad dos för hushållstvätt med material i syntet eller bomull. Inte bara doftar det gott, det gör också kläderna mjuka och anti-statiska. Använd inte sköljmedel på plagg i mikrofiber, elastan och inte heller jeans. Det kommer förstöra mer än det gör gott!

5 Hur bör jag torka min tvätt?

Vi rekommenderar att i den mån det är möjligt att torka din tvätt utomhus. Det är skonsamt för kläderna såväl som för plånbok och miljö. Om den möjligheten saknas rekommenderar vi att du torkar kläderna i torktumlare eller torkskåp. Om dina plagg endast är fuktiga kan du hänga dem att torka inomhus.

Dock inte om plaggen är blöta, det ökar luftfuktigheten inomhus och kan verka negativt ur hälsosynpunkt. Din tvätthjälp! Vi är dina hjältar i vardagen. Vi vill att du ska få mer tid över till annat. på Rena Plagg och får din tvätt upphämtad, tvättad, tolkad och återlämnad inom 24 timmar. Och du, vi har riktigt bra som gör att du aldrig mer behöver tänka på tvätten, förutom att packa ner den i den tvättpåse du får av oss.

! : Tvätthjälp | 5 tips på hur du tvättar rätt | Rena Plagg – expert på tvätt
Visa hela svaret