5 tips om att välja garn – 1 Vad är garnet gjort av? Garnmaterialet är kanske inte det allra viktigaste med tanke på slutresultatet, men viktigt i varje fall. Olika material har olika egenskaper, och valet av material har stor betydelse för utseende och känsla.
Garnen kan delas in i tre huuvudgrupper: djurfibrer, växtfibrer och syntetfibrer Fårull är den överlägsna ettan bland djurfibrerna, inklusive merinoull (som fås av merinofår och ger ett mjukare garn). Alpackagarn är populära tack vare sin mjukhet. Övriga djurfibrer är bl.a. angora (fås av kaniner), cashmere (getter) och mohair (en annan sorts getter) – dessa används även ofta i blandningar med fårull.
Ju mer sällsynt ett garn är, desto mer får du betala för det. En stickad tröja av hundraprocentigt jak-garn kostar tusentals, t.o.m. tiotusentals kronor. Till växtfibrerna hör bomulls-, bambu-, lin- och hampagarn. Av dessa är bomull vanligast, de övriga används ofta i blandningar för att ge variation och känsla.
Bomull kan även blandas med fårull, som t.ex. i Novita Wool Cotton. Se våra växtfibergarn här. Garn av syntetiskt material är huvudsakligen av akryl. De går inte upp mot ull i popularitet, men de är ett bra alternativ t.ex. för ullallergiker. Dessutom tål de maskintvätt. Sockgarn av ull blandas med polyamid för bättre hållbarhet, sockor av rent ull slits snabbt sönder.
Valet är ditt – prova olika fibrer och hitta dina egna favoriter. Om ditt stickarbete kräver flera olika garn, se då till att även materialen matchar någorlunda. Olika material beter sig olika både under stickningen och i det färdiga plagget. 2 Tätt eller glest? Förutom färg och konsistens finns det andra faktorer som påverkar utseende och känsla: Tjockleken på garnet givetvis, men även garnets täthet. Om du stickar ett mönster med en tydlig textur, välj då gärna ett tätare garn som tar fram texturen bättre.
3 Hur mycket garn går åt? Har du redan hittat ditt garn? Fint! Här kommer nästa dilemma: hur mycket garn behöver du? I Novitas fall är frågan enkelt löst. Varje Novita-mönster är försett med uppgifter om garnåtgång, och i vår onlinebutik kan du enkelt köpa rätt mängd garn för just din storlek.
- Men mönsterbeskrivningar ser olika ut på olika håll.
- Ibland anges garnåtgången i gram, ibland i nystan och ibland i meter.
- Om du behöver jämföra garn är längden det bästa måttet.
- Om du vill byta ut ett garn mot ett annat (eller inte hittar garnet som stod i mönsterbeskrivningen), jämför längden på garnen.
Garn som har ungefär samma längd t.ex. per 100 g går att byta ut sinsemellan. Metermåttet ger en fingervisning både om garnets täthet och tjocklek; ett tjockt garnnystan har ca 50 meter garn, medan ett nystan tunt garn kan innehålla t.o.m.600 meter garn. 4 Vad betyder Aran, Worsted och DK? Förr eller senare (speciellt om du läser engelskspråkiga mönsterbeskrivningar) stöter du på märkliga termer, som uppenbart har med garn att göra, men som inte säger speciellt mycket. Visst, Lace måste vara ett tunt garn och bulky är tjockt, men vad betyder alla de andra? De här termerna är viktklasser för garn.
- Det handlar om en standardiserad indelning av garn enligt vikt, Standard Yarn Weight System, med åtta huvudklasser från den lättaste till den tyngsta: Lace Super fine Fine Light Medium Bulky Super Bulky Jumbo Varje klass har ett antal underklasser, t.ex.
- Fingering, Baby, Aran och Worsted.
- Garnen i varje klass går att sticka med lika stora stickor och ger ungefär samma stickfasthet.
Vad är det för nytta med det här då? Tja, det är en indelning som är oberoende av garnmärken och som gör det möjligt att jämföra garn – lättare än att räkna meter per nystan. Idén är god, men tyvärr inte alldeles vattentät. Gränserna mellan de olika klasserna är flytande, och i olika länder klassas garnen på lite olika sätt. 5 I oklara fall – räkna varv Garnmärke, meter per nystan och vikt är alla nyttiga, då du vill jämföra garn och välja rätt garn för ditt arbete. Men om du ärvt din gammelmosters garnförråd med enbart påbörjade nystan, utan en aning om märke, vikt eller längd? Då räknar du varv per tum (wraps per inch eller wpi). Då du vet garnets vikt, kan du kolla upp den rekommenderade stickstorleken och uppskattade masktätheten, Kom ihåg att wpi är ett ungefärligt mått med en viss felmarginal. Sticka alltid en provlapp innan du börjar med själva arbetet.
Visa hela svaret
Contents
- 0.1 Vilket garn är bäst att virka med?
- 0.2 Är Akrylgarn bra?
- 0.3 Vilket garn ska man använda för filtar?
- 0.4 Varför kliar merinoull?
- 0.5 Hur vet man att det är ullgarn?
- 1 Vilken ull är bäst?
- 2 Vilket garn är varmast?
- 3 Vilket garn kan jag använda istället för Alafosslopi?
- 4 Vad ska jag virka nybörjare?
- 5 Varför bomullsgarn?
- 6 Vilket garn till tovade vantar?
- 7 Vad kan man virka med tunt garn?
- 8 Varför virka med dubbelt garn?
Vilket garn är bäst att virka med?
Virkgarn i 100% kammad bomull – Dessutom har vi virkgarner som består av 100% kammad bomull. Att bomullen är kammad innebär att den under skörd och produktion behandlas annorlunda än vanlig bomull, den behandlas med yttersta försiktighet och tars om hand mer varsamt.
- Garnet blir mjukare och processen gör garnet mer slittåligt och hållbart.
- Plagg virkade i kammad bomull blir därför mer exklusiva vilket gör att garnerna i regel är något dyrare.
- Om du är osäker på vilket garn som skulle passa bäst till ditt nästa virkprojekt är du alltid välkommen att kontakta vår fantastiska kundtjänstpersonal om vilket garn som är lämpligast att använda till ditt kommande projekt.
Dessutom kan du på varje virkmönster se vilket garn vi rekommenderar till varje beskrivning, för att det ska bli enklare för dig att klicka hem ditt nästa projekt!
Visa hela svaret
Är Akrylgarn bra?
Akryl är ett konstgjort material och garn av akryl är därför oftare billigare än garn som är gjort av naturfibrer. Akryl har ofta en längre löplängd än annat garn av samma tjocklek, då det är ett lätt material. Akrylgarn har tidigare haft ett dåligt rykte om att vara stivt och stickigt, men nya teknologier ändrar på det.
- Idag finns det många olika utformningar och grader av mjukhet av akrylgarn.
- Det känns ungefär på samma sätt som ett superwashbehandlat merinoullgarn.
- Fördelen med att det är syntetiskt är att det är färgäkta och därför inte färgar av sig särskilt mycket.
- Dessutom finns det i otaliga färger.
- En del säger att akrylgarn är det enda rätta att sticka och virka med, medan andra igen inte alls tycker om att arbeta med det.
De som inte tycker om det använder ofta argumentet att det inte andas. De som älskar det nämner fördelar som att det kan tvättas om och om igen och att det håller formen och är allergivänligt. Akrylgarn är ett bra garn för nybörjare eftersom det är lätt att arbeta med och billigt att öva sig med.
Visa hela svaret
Vilket garn ska man använda för filtar?
Bambugarn – Om du vill göra en filt av ett hållbart och miljövänligare garn ska du överväga bambugarn. Bambugarn är tillverkat av fibrer från bambugräset, vilket gör garnet mer miljövänligt än andra garnsorter. Det finns det några nackdelar med att sticka och virka i garn som är 100 procent bambu. Du kan därför överväga att använda bambugarn som är uppblandat med exempelvis akryl eller bomull.
Visa hela svaret
Vilket är det mjukaste garnet?
Alpackagarn – Även alpackagarnerna är 100% klifria och sticks inte mot huden. Alpackaull är det mjukaste och finaste garn som finns på marknaden med en fantastiskt vacker lyster. Dessutom är det helt fritt från kemikalier vilket även gör det till ett allergivänligt garn. Garnets egenskaper gör att det är idealiskt att sticka mössor, vantar, tröjor och halsdukar i.
Visa hela svaret
Varför kliar merinoull?
22 oktober 2020 | Marie Knowles Merino är ull, men inte så som du tror att det är. Kliar inte, lättviktig och silkesmjuk mot din hud. Författaren Marie Knowles tar reda på hemligheterna bakom mjukheten hos denna naturfibre. Naturfibrer som ull hade tidigare ett oförtjänt dåligt rykte.
- De hjälpte dig så klart att känna dig närmare naturen.
- Men det kändes också som om du var med i ett avsnitt av Itchy & Scratchy Show i tv-serien Simpsons.
- Traditionell ull var stickig, tung och klumpig att bära.
- Och när ullen blev blöt tog den en evighet att torka.
- Vi introducerar ull som inte kliar Sedan kom merino, en mjuk och lyxig ull som odlades i naturen, och som vad lika högpresterande som syntetfibrer.
Vi banade väg för det på 90-talet för dina friluftsäventyr. Det var ull, men inte som du kände till det. Superlätt, luktfri, kliar inte och, du gissade rätt, silkesmjuk. Merino kommer från de nyzeeländska Sydalperna och utmanövrerade syntetiska fibrer med sina naturliga, förnybara och biologiskt nedbrytbara egenskaper.
Naturlig och mjuk Spola fram till idag så är vår superfina merinoull fortfarande en av de mjukaste och mest naturliga fibrer du kan bära. Det finns en anledning till att vi kallar vår merino lyxig. Men vad gör merinoullen så oemotståndligt att bära mot huden? Det handlar om mikron Det är här det blir lite tekniskt, så ha lite tålamod med oss.
Bredden på en ullfibre mäts i mikroner eller mikrometer. Ju mindre mikroner, desto finare fibre. För att sätta det i sitt sammanhang så är ett mänskligt hår runt 50 mikroner. En merinofibre från icebreaker är mellan 17 och 19 mikroner. Varför berättar vi om mikroner? När det gäller hur mjuk en fibre är att bära spelar storleken roll.
Och i det här fallet, ju mindre desto bättre. Varför kliar en del ull, men inte merino? Mindre, eller finare, fibrer som merino känns bekvämare eftersom de böjer sig när de vidrör din hud. Traditionella ullfibrer är tjockare och böjer sig inte mot huden, vilket gör att ändarna irriterar de känsliga nervändarna i huden.
Grova fibrer sticker mot din hud, vilket är anledningen till att de, bokstavligt talat, känns stickiga. Ser du vad vi gjorde där? Så, om du har känslig hud kan merino vara mjuk nog för dig att bära. Handplockar de bästa Vi har ett nära samarbete med våra merinouppfödare, som endast handplockar de finaste fibrerna till oss.
- Pälsen hos ett enda merinofår kommer att ha fibrer med en mängd olika bredder.
- Men endast de superfina väljs ut till icebreaker-kläder.
- Din hud kommer att älska dig Dessa superfina merinofibrer gör icebreaker till ett utmärkt val för dina hudnära lager, oavsett om det är för vardagsanvändning, aktiva dagar eller för dina äventyr.
De varken irriterar eller kliar och de står emot dålig lukt och transporterar bort svett på ett naturligt sätt. Oavsett om du är ute efter ett baslager för vintern, underkläder att bära hemma eller på resan, eller strumpor för vardagsanvändning eller vandringsleden, känns merino både mjuk och fungerar i harmoni med din hud.
- Det kan du skriva upp Vi är naturligtvis lite partiska.
- Vi tycker att merino är en superfibre.
- Så vi blir alltid glada över att höra att du tycker det också.
- Som till exempel “Purdy”, som recenserade våra Crush pants och kallade dem, “En gosig kram för dina ben”.
- Eller “Brick” som provade vår Tech Lite t-shirt och blev riktigt imponerad över den mångsidiga komforten: “Mjuk, bekväm, smickrande och håller mig varm och sval! Vad är detta för någon slags häxkonst?” Så här håller du din merino mjuk När du har investerat i ditt mjuka och lyxiga icebreaker-plagg vill du hålla det i toppskick så länge som möjligt.
Det är bara att följa våra enkla skötselråd. Maskintvätta i normal kalltvätt, med vanligt tvättmedel (merino är naturligt mjuk, så att tillsätta sköljmedel försvagar prestandan), låt plagget ligga platt i skuggan medan det torkar, vik det och lägga undan plagget för nästa gång.
Visa hela svaret
Hur vet man att det är ullgarn?
Så här gör du – Nu blir det pyromanvarning, men du ska faktiskt elda på plagget! Ja, inte hur som helst förstås, utan du letar rätt på en lös trådände på insidan och så eldar du försiktigt på den. Är det ull brinner det ganska sakta, ibland kanske lågan till och med dör av sig själv och änden som blir kvar efter att du släckt elden är fortfarande en mjuk tråd, lite askig men inte hård.
- Det brukar lukta lite bränt hår.
- När det blir så vet du att du i alla fall inte behöver frysa i vinter.
- Är det en akryltråd du eldar på, brinner det däremot med en helt annan intensitet.
- När elden är släckt kan du dessutom se en svart plastklump i änden på den eldade tråden.
- Då vet du.
- Det var inte the real deal.
Du kan lämna tillbaka och ingen kommer någonsin märka den där pyttelilla tråden på insidan av en söm som har en liten svart pärla av plast i änden. Såvida inte tröjan hamnar i händerna på en annan eldtestare förstås, som i den bästa av världar upptäcker att tröjan redan är testad innan hen hinner köpa den.
Visa hela svaret
Vilken ull är bäst?
Dessa ulltyper kliar inte: – Merinoull från merinofår. Merinofår är kända för att göra världens finaste ull. Och det bästa är såklart att det inte sticks eller kliar. Det andas till och med så pass mycket, att man inte svettas i det. Merinoull används i riktigt många kläder och ses ofta i underkläder, eftersom det är så varmt och mjukt.
- Underställ till vintern är också riktigt bra att ha i merinoull.
- Även om ullen, precis som allt annat, kan fås i mer eller mindre fin kvalité, får du aldrig en produkt i merinoull som kliar.
- Ashmirull från kashmirgetter är otroligt fint, mjukt och skröpligt.
- Även här kan du vara helt säker på att få en produkt som inte kliar eller sticks.
Kashmir anses världen över att vara lite av en lyxvara, och eftersom det är så pass dyrt är ullen ofta blandad med andra material. Alpackagarn från de lama-liknande alpacas sägs klias mindre än vanlig ull. Men det kan svinga lite från produkt till produkt, så här kan du inte vara helt säker.
Ofta blandar man ull med andra material för att göra kläderna ännu mer bekväma och mjuka för kroppen. Man blandar t.ex. ull med silke eller bomull för att uppnå mjukare och svalare produkter. Några blandningar har föremålet att göra kläderna mer slitstarka. Det gäller t.ex. ullstrumpor, eftersom det ju annars inte tar så lång tid innan stortån kikar fram genom ett hål.
: Ull som inte kliar | Vilka typer av ull ska du välja? Läs på umame.se
Visa hela svaret
Vad är dåligt med akryl?
Akryl är en av de äldsta syntetiska fibrerna, ändå finns det lite information om dess miljöpåverkan. Det vi vet är att det går åt mycket energi och kemikalier under hela tillverkningsprocessen, vilket gör att påverkan från akryl är högre än för de flesta andra textilier.
Visa hela svaret
Vad är det för skillnad på akryl och polyester?
Akryl: – Akryl utgörs av en kemisk förening väldigt lik plast. Jämfört med den liknande fibern polyester är framställningen av akryl mer komplicerad och resurskrävande. Det krävs lösningsmedel och väldigt mycket kemikalier och utsläpp av dessa kemikalier gör att akrylframställning får en stor miljöpåverkan.
Visa hela svaret
Är Akrylgarn varmt?
Filtar, halsdukar, mössor och vantar – En av de främsta fördelarna med akrylgarn är att det håller värmen bra. Akrylgarn kan i många fall jämföras med ullgarn, vilket innebär att du ofta kan använda akrylgarn till de projekt där instruktionerna eller mönstret säger ullgarn.
Visa hela svaret
Varför bomullsgarn?
Bomull är ett så allsidigt material att det alltid känns rätt. Garn i bomull är mjuka, slitstarka och enkla att arbeta med. Det är ett mångsidigt och flexibelt naturmaterial. Våra bomullsgarner är också Oeko-Tex-certifierade, vilket är en garanti för att garnet är fritt från skadliga kemikalier.
Visa hela svaret
Vilket garn är varmast?
Fårull – Ullens egenskaper är många och goda. Den är slitstark, elastisk, håller värmen bra och är tacksam att färga. Ull kan faktiskt absorbera vatten upp till en tredjedel av sin egen vikt innan du känner av vätan. Förmågan att absorbera men även avlägsna fukten långsamt ger ullen en suverän isolerande egenskap.
Ullen kommer från olika fårsorter som skiljer sig något från varandra. Lammullen är den varmaste och mjukaste ullen, och kommer mycket riktigt från lammens första klippning. Merinofåren har en mycket lång och mjuk päls och anses av många tillhöra den finaste ullen. Merinoullen har varit i blåsväder i omgångar då man ifrågasatt den mulesing som fåren blivit utsatta för i främst Australien.
Men långt ifrån all den merinoull som säljs kommer från dessa fårfarmare som använder denna metod fortfarande, handlar du merinoull i Sverige är risken liten då vi är så medvetna om detta. Fårsorterna är många, vi har även egna inhemska som gutefåret, ryafåret, svenska allmogefår mm. Alpacka djur från Peru
Visa hela svaret
Vilket garn tål värme?
Grytlapp: i vilka material och garn kan jag sticka + virka grytlappar? Pias fråga är: “Kan man virka grytlappar som består av 95 procent bomull och 5 procent elastan, eller smälter de i handen?” Christina undrar: “Är akrylgarn direkt olämpligt till grytlappar?” Ja, vilka garn kan du egentligen använda? Grytlappar som smälter, huva! Många moderna syntetmaterial, särskilt de som används till stick- och virkgarn, smälter och blir påtända, ja, alltså, de flammar lätt upp om stämningen blir för het. Men inte de uråldriga trotjänarna bomull, lin och ull,
Också ull brinner på ett fjutt om du sätter det över en öppen låga, som när du gör ett,Men hur ofta lagar du mat över en öppen eld?Nej, om du ska använda din virkade eller stickade grytlapp eller grytvante för att skydda dina händer i köket ska du framför allt se till att den är tjock, stor och att den inte smälter när du håller i en het ugnsform eller lyfter på ett kastrullock.
Det är därför som du ska undvika syntetgarn, Smältande plast är inte trevligt. Särskilt inte för dina händer. Eller för ugnsformarna och spisplattorna. (Ryktet från 2016 om att som inte uppfyllde säkerhetskrav för “personlig skyddsutrustning” är en myt.) Att undvika syntetgarn handlar alltså inte om någon övertro på Naturen. Det är det faktum att de bara blir brända och inte alls smälter som gör att garn av ren bomull, lin eller ull är så bra för hem-maskade grytlappar.
Visa hela svaret
Vilket garn kan jag använda istället för Alafosslopi?
Istex Alafosslopi – Garn och tillbehör | Garnbutik online | Yarnfinity Det är just nu extremt stor efterfrågan på Alafosslopi och tillverkaren på Island har svårt att möta den stora efterfrågan. Hillesvåg Blåne och Troll kan användas som alternativ till mönster för Alafosslopi.
- Som alternativ går det också att använda två trådar av Lettlopi.Alafosslopi tillverkas av Islands enda spinneri med anor från 1800-talet.
- Ullen som kommer från isländska får har mjuk och varm bottenull och täckhår med långa fibrer som göra att ullen stöter bort fukt och samtidigt ger garnet fin lyster.
Tack vare sina fina egenskaper ger Alafosslopi precis som Léttlopi lätta plagg som håller värmen bra.Innehåll: 100% Isländsk ullGarntyp: BulkyVikt/längd: 100 g = ca.100 meterRekommenderade stickor: 5,5-6,5 mmStickfasthet: 13 m = 10 cm Tvättråd: Handtvätt 30°C / Använd aldrig sköljmedel / Torkas plant : Istex Alafosslopi – Garn och tillbehör | Garnbutik online | Yarnfinity
Visa hela svaret
Vad ska jag virka nybörjare?
Vad är lättast att virka? – Testa att virka tvättlappar eller grytlappar – det är både användbart och enkelt att virka som nybörjare. När du känner att du har kommit igång med virkningen kan du gå över till något mer avancerat. Det finns en hel del gratis mönster att följa. Virka tvättlappar – enkelt mönster för nybörjare
Visa hela svaret
Varför bomullsgarn?
Bomull är ett så allsidigt material att det alltid känns rätt. Garn i bomull är mjuka, slitstarka och enkla att arbeta med. Det är ett mångsidigt och flexibelt naturmaterial. Våra bomullsgarner är också Oeko-Tex-certifierade, vilket är en garanti för att garnet är fritt från skadliga kemikalier.
Visa hela svaret
Vilket garn till tovade vantar?
Stickade, tovade vantar För att inte frysa om händerna har jag stickat ett par vantar som jag sedan maskintovade. Tänkte att jag skulle dela med mig av mönstret till dem. Så behöver ingen frysa om händerna i vinter 🙂 Garnet jag använde mig av var som är ett ullgarn som är jättebra att sticka med när man ska tova.
- Enda du behöver tänka på är att garnet är 100 % ull.
- Till ett par vantar behöver du ca 100 gram vilket motsvarar ca.100 m.
- Lima är tänkt till pinne 5, vilken jag också stickade med.1.
- Lägg upp 48 maskor på dubbla pinnar.
- Sticka två med varv räta maskor.2.
- Fördela maskorna på fyra strumpstickor (12 maskor på var sticka).3.
Sticka sedan räta maskor (alltså slätstickning) i 17 cm.4. Ta en ett garn i avvikande färg och sticka de 8 första maskorna med det garnet (fortfarande slätstickning). Sätt tillbaka de nyss stickade maskorna på stickan de stickades ifrån. och sticka nu över dem som vanligt med det vanliga garnet.5.
- När arbetet mäter ca 31 cm börjar minskningen i toppen.
- Sticka 4 maskor, sticka 2 maskor tillsammans* upprepa mellan ** resten av varvet.6.
- Sticka 4 varv rätstickning.7.
- Sticka 3 maskor, sticka 2 maskor tillsammans* upprepa mellan ** resten av varvet.8.
- Sticka 3 varv rätstickning.9.
- Sticka 2 maskor, sticka 2 maskor tillsammans* upprepa mellan ** resten av varvet.10.
Sticka 2 varv rätstickning.11.*Sticka 1 maska, sticka 2 maskor tillsammans* upprepa mellan ** resten av varvet.12. Sticka 1 varv rätstickning.13. *Sticka 2 maskor tillsammans* upprepa mellan ** resten av varvet.14. Sticka 1 varv rätstickning.15. *Sticka 2 maskor tillsammans* upprepa mellan ** resten av varvet.14.
Lipp av garnet och dra det genom resterande 4 maskor, (eventuellt kan man hoppa över varv 14 och 15 och dra tråden genom de resterande 8, men så gjorde inte jag). Dags att sticka tummen: 1. Ta bort tråden som stickades in.2. Sätt maskorna som blir fria, 8 uppe och 8 nere på varsin sticka. Plocka sedan upp 1 maska innan och 1 maska efter varje sticka.
Du har då totalt 20 maskor.3. Fördela maskorna på 4 strumpstickor (5 maskor på var sticka) 4. Sticka slätstickning i 8 cm.5. Börja maska av så här: *sticka 2 maskor, sticka 2 maskor tillsammans* upprepa varvet ut.6. Sticka ett varv rätstickning.7. *sticka 1 maska, sticka 2 maskor tillsammans* upprepa varvet ut.8.
Sticka ett varv rätstickning.9. *sticka 2 maskor tillsammans* upprepa varvet ut.10. Klipp av garnet och dra det genom resterande 4 maskor. Sticka den andra vanten exakt likadan. Fäst alla trådar, om det är något hål vid sidan av tummen sy ihop det. Släng vantarna tillsammans med ett par jeans i tvättmaskinen och tvätta i 60 grader med lite tvättmedel (ej för vittvätt).
När de är färdigtovade (kan köras igen om de är förstora) ta ut dem och dra i dem så att de får den form du önskar. När de sen har torkat är dem färdiga att använda 🙂
Innan tovning ca 34-35 cm |
table>
table>
ul>När jag är ute på tur skriver jag om min tur dag för dag – och publicerar inläggen när jag har tid och täckning!Mellan turerna kan det bli glesare mellan inläggen, men ni kan såklart också följa mig på, där uppdaterar jag även när jag inte är på tur!Vill du stötta mig på mina turer?
Här publicerar jag inlägg från mina turer. Just nu är Lina på väg med cykel, kajak och hundarna Asta och Bounty genom Europa! Den 29 juli i år togs min känsla av trygghet och stora delar av min turglädje ifrån mig när jag, Jag har tidigare alltid känt att det är ute på tur som jag mår som allra bäst.
Visa hela svaret
Vad kan man virka med tunt garn?
Virkning och stickning i tunt garn – Många mönster – Vill du sticka eller virka med tunt garn så kan du använda dig av många olika mönster och beskrivningar. Det finns både stick- och virkmönster där det rekommenderas att använda sig av tunt garn. Det kan till exempel vara om du ska sticka eller virka en sjal, halsduk, mössa eller något helt fjärde.
Vi är stolta över att kunna erbjuda garn i många olika material. Du kan till exempel göra en otrolig kupp på tunt ullgarn, tunt bomullsgarn och tunt silkegarn som är väldigt eftertraktat på den svenska garnmarknaden. Oavsett om du vill köpa garn i det ena eller andra materialet så kan du hitta det i vårt unika sortiment.
Vårt garnutbud riktar sig till den kvalitetsmedvetna förbrukaren som vet att det är allra bäst att arbeta med garn av hög kvalité.
Visa hela svaret
Varför virka med dubbelt garn?
Varför gör garnen på detta viset? – Varifrån kommer dina två garntrådar? Nej, frågan handlar inte om hur garn förökar sig, utan om huruvida ditt dubbla garn kommer från ett nystan eller två. Om du stickar med dubbelt garn från ett och samma nystan, med en tråd tagen från insidan av nystanet, och en tråd från utsidan, är det givet att det kommer att tvinna sig.
- Titta efter själv: den yttre tråden roterar runt den inre.
- Resultat: snurr.
- Anske inte så mycket, men ändå.
- Snurr! Denna omsvepning blir ännu påtagligare om du stickar med två trådar i en stickstil där du dessutom själv snor runt garnändarna, som i tvåändsstickning,
- Och om du stickar med garnändar från två olika nystan, då? Jo, visst händer det att du faktiskt snurrar till garnändarna en aning när du matar in dem i maskorna.
Och det även om du “bara” stickar med dubbelt garn, och inte i någon teknik där du plockar upp och ned olika trådar. Som i flerfärgsstickning som fair isle, eller intarsiastickning. Snodden blir inget större problem så länge du håller nystanen åtskilda, till exempel att du lägger det ena till vänster om dig, och det andra till höger.
- Eller lägger dem i varsin plastpåse eller djup skål.
- Låt inte nystanen dansa runt för fritt; det leder bara till elände och för mycket slingrande.
- Men den största snurren uppstår när du stickar fram och tillbaka i dubbelt garn.
- Japp, din egen rotation kan sätta garnändarna i spinn.
- Hur vänder du på arbetet när det är dags att sticka ett nytt varv? Vänder du stickan medurs eller moturs? Alltså, det spelar absolut ingen roll vilket håll du vänder stickningen, men om du hela tiden vänder i samma riktning så tvinnar garnändarna sig.
Basta. Det är du som tvinnar dem. Om du istället växlar mellan att vända arbetet medurs och moturs undviker du att garnändarna snor sig. Här är en rulle som demonstrerar metoden. Även om den handlar om dubbelstickning, och inte stickning med dubbelt garn. Olika tekniker, samma problem, samma lösning. Om det känns onaturligt och besvärligt att växla mellan moturs och medurs, vänd bara stickan några extra varv åt “fel” håll när garnändarna har börjat sno sig.
Visa hela svaret